Találatok a következő kifejezésre: A táppénz nem a (295 db)

Mibõl számolják a GYED-emet ha idén szeptembertõl táppénzre megyek (februárban szülnék)? ! Csak 2014ben lett magasabb a fizetésem. A táppénz miatt a 2013as évet nézik? Mert az nagyon nem lenne jó.

Legjobb válasz: Az igénylést megelõzõ évet nézik tgyás és gyed igényléskor is. Ha 2015. februárban szülsz, akkor a 2014-es átlagbéred lesz az alap, ha van 180 bérezett napod, vagyis dolgoztál legalább 180 napot 2014-ben. A táppénz összege nem számítódik bele. Vagyis, ha szept. 1-el mész táppénzre, akkor 2014. jan.1-2014.aug.31. között megkeresett átlagbéred lesz a tgyás és gyed alapja is. Ha nincs 180 bérezett napod, akkor tényleges vagy szerzõdés szerinti bér. A 2013-as évet neked már nem fogják nézni.

Az igénylést megelõzõ évet nézik tgyás és gyed igényléskor is. Ha 2015. februárban szülsz, akkor a 2014-es átlagbéred lesz az alap, ha van 180 bérezett napod, vagyis dolgoztál legalább 180 napot 2014-ben. A táppénz összege nem számítódik bele. Vagyis, ha szept. 1-el mész táppénzre, akkor 2014. jan.1-2014.aug.31. között megkeresett átlagbéred lesz a tgyás és gyed alapja is. Ha nincs 180 bérezett napod, akkor tényleges vagy szerzõdés szerinti bér. A 2013-as évet neked már nem fogják nézni.

Terhesség esetén az első 14 nap táppénzt, nem a munkáltató fizeti? (hanem az "állambácsi")? Ez így van?

Lombikra megyek.Visszaültetéstől téppénzen leszek,ha sikerül ki fizeti a táppénzem?A főnőköm válallkozo.

Legjobb válasz: Az elsõ 14 napot ebben az esetben a munkáltató, mivel ez még nem terhességi táppénz, ha kiderül hogy terhes vagy és ezzel vesznek táppénzre akkor az állam, de az meg csak jóval a lombik beülti után lesz megállapítva addigra úgy is letelik a betegszabi ideje.

Az elsõ 14 napot ebben az esetben a munkáltató, mivel ez még nem terhességi táppénz, ha kiderül hogy terhes vagy és ezzel vesznek táppénzre akkor az állam, de az meg csak jóval a lombik beülti után lesz megállapítva addigra úgy is letelik a betegszabi ideje.
A kérdező hozzászólása: értem, de a meddõségiben azt mondták, h a beültetéstõl terhesnek számítok.Akkor nem jol tudom?
Ha a doki kiir hogy terhes vagy és veszélyeztetett akkor rögtön az állam fizet és nam a munkáltató!!!!De azt nem tudom hogy a lombikos beultetés minek számít!!! Ezt onnan tudom mert én is veszélyeztetett voltam és nekem is az állam fizetett táppénz járt!!!
Nem vagy terhes azt elõször igazolni kell valamivel.
Szia! Nekünk mindig adtak egy igazolást hogy beültetés volt, azt bemutattam a házidokimnak, és õ vett táppénzre amíg ki nem derült, hogy sikerült-e. De tavaly megváltozott a törvény, és erre már nem vehetnek táppénzre, így beülti után az elsõ hetet "kamu" betegséggel töltöm otthon. Úgy értem, a doki tudja hogy miért vagyok itthon, de nem terheskóddal írják a táppénzes papírt. Viszont a lombik miatt nem lesz senki automatikusan veszélyeztetett terhes (ha sikerül), így a nõdokidon múlik majd, hogy javasolja-e a táppénzt. Ha nem, akkor ugyanúgy dolgozni kell terhesen is, mint a normál úton fogant kismamáknak. Egyébként onnantól írhatnak ki terhesség miatt táppénzre, hogy uh-n látnak szívverést a babánál.
Terhesség esetén nem jár a betegszabadság(15 nap amit a munkáltató fizet)egybõl táppénz.Én megszívtam mert betegg lettem terhesen a munkáltatóm nem volt tisztába a törvényekkel, így kifizették, aztán jöttek a levelek az oep-tõl én meg szépen nyöghettem vissza a pénzt amit nem én kértem...

Határozott idejű munkaszerződésem lejár, de táppénzen vagyok mert kórházban voltam. Ilyenkor is határozatlanná alakul a szerződésem, mint akkor, ha "rendesen" dolgozom, vagy a táppénz nem minősül munkavégzésnek, és a munkaviszonyom megszűnik?

Legjobb válasz: Hát végül is a táppénz nem minõsül munkavégzésnek. Hogy megtartanak-e és határozatlan szerzõdést kapsz-e ez megint a munkáltatótól függ....

Hát végül is a táppénz nem minõsül munkavégzésnek. Hogy megtartanak-e és határozatlan szerzõdést kapsz-e ez megint a munkáltatótól függ....


Munkahelyi balesetem volt.6 hétig táppénzen leszek. Könyvelőnk szerint a 15 nap táppénz nem a vállalat fizeti ki nekem, hanem a TB-t, és az előző évi átlagkeresetemet veszik figyelembe. Miért mondják, hogy az első 15 nap táppénz a Vállalat fizeti ki?

Tavály kevesebb fizetésem volt mint az idény. Akkor miért mondják, hogy 100 %-kos táppénzt kap az ember amit egyenl? lenne a mostani fizetésemmel? Nem értem.

Legjobb válasz: Az ok, hogy nem vagy magyar, de legalább itt dolgozol? A magyar szabályok szerint, ha munkahelyi balesetet szenvedsz, akkor az átlagfizetésed 100%-a jár (pótlékok nélkül), az elõzõ három hónap alapján. Az a dolgozó részérõl mindegy, hogy a TB, vagy a vállalat fizeti ki neki.

Az ok, hogy nem vagy magyar, de legalább itt dolgozol? A magyar szabályok szerint, ha munkahelyi balesetet szenvedsz, akkor az átlagfizetésed 100%-a jár (pótlékok nélkül), az elõzõ három hónap alapján. Az a dolgozó részérõl mindegy, hogy a TB, vagy a vállalat fizeti ki neki.
A kérdező hozzászólása: Elnézést a sok helyesírási hibáért, de nem vagyok magyar.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a választ! Sajnos most nem mindegy, hogy a TB fizeti az elsõ 15 napot vagy a munkahelyem. A papírok még mindig nincsenek leadva, mert a könyvelõknél vannak.Úgyhogy egyhamar nem kapok táppénzt. Ha a munkahelyem fizetné a 15 napot, akkor már kapnék egy kis pénzt.
A kérdező hozzászólása: Elfelejtettem megírni, hogy 1972 óta Magyarországon élek és dolgozok.
Betegség esetén az elsõ 15 napra nem táppénz jár, hanem betegszabadság, amit a vállalat fizet, és az orvos igazolása alapján számfejtik. Betegszabadságra azok az alkalmazottak jogosultak, akik munkaviszonya a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozik (pl. bt., kft, rt. Alkalmazottai, stb). Ha idõben leadtad a papírokat, akkor a következõ fizetéskor meg kell kapnod a pénzt. A betegszabadság lejárta után kezdõdik a táppénz, amit a TB fizet (Itt szokott lenni néha egy hónap csúszás, ha a munkahelyeden nincs TB kifizetõhely). Ha jómagyar szokás szerint csak minimálbérre vagy bejelentve, és a többit valamilyen más módon kapod (cefetéria, kiküldetés, stb...), akkor a munkáltatód jóindulatán múlik, hogy a betegálomány idején is megadja-e a többlet fizetést.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!Ezek szerint most az elsõ 15 napom fizeti a cégem.Szerencsémre nem vagyok minimálbérrel bejelentve.

Az igaz, hogy IKER terhesség esetén az első 14 nap táppénzt, nem a munkáltató fizeti? (hanem az "állambácsi")?

Legjobb válasz: Ez nem csak az ikerterhességre igaz!Amennyiben terhesség miatt "írnak ki",egybõl táppénzen vagy(ami 60%)nincs a 14 napos betegállomány,ami 70%(ergo a munkáltatónak nincs fizetési kötelezettsége).

Ez nem csak az ikerterhességre igaz!Amennyiben terhesség miatt "írnak ki", egybõl táppénzen vagy(ami 60%)nincs a 14 napos betegállomány, ami 70%(ergo a munkáltatónak nincs fizetési kötelezettsége).
veszélyeztetett terhességnél nincs 15 nap betegszabadság.

A csaladi adokedvezmeny (az a kb 10 ezer ft) meg fog latszani pluszban a tappenzemen es a gyedemen is? Vagy olyankor nem kapom?

Legjobb válasz: Én is azt hittem hogy 10 ezer, ezt mondta a doki, végül majdnem 30 ezret kaptam vissza :) (táppénzen vagyok)

Én is azt hittem hogy 10 ezer, ezt mondta a doki, végül majdnem 30 ezret kaptam vissza :) (táppénzen vagyok)
Elsõnek: nem tudom, mit kaptál, de ha csak egy gyereked van, vagy kettõ, akkor a 30 ezer, amit visszakaptál, biztosan nem a családi adókedvezmény. (kivéve, ha több hónapot kaptál összevonva, vagy ennyit kaptál az éves visszaigénylésnél) Kérdezõ, a táppénzbõl és a gyedbõl is vonnak szja-t, így azok esetében is él a családi adókedvezmény. Amennyiben a táppénzed és a gyeded meghaladja a 62500Ft-ot, úgy teljes mértékben igénybe tudod venni a kedvezményt, ha ennél kevesebb a bruttó, akkor kevesebb lesz a kedvezmény is.
A kérdező hozzászólása: Akkor tappenzre jar mondjuk 50 ezer ft, ami normal esetben is lenne mondjuk, es akkor pluszba megkapod havonta azt a jovairast is?? Es koszi elore is:)
A kérdező hozzászólása: Nettoba tuti nem haladja meg, de bruttoba sztem igen...
A bruttó a lényeg. Adójóváírás meg már nincsen, csak az adókedvezmény. Az adókedvezménynek az a lényege, hogy az adóalapot (a bruttódat) egy illetve két gyerek után gyerekenként 62500-al lehet csökkenteni, és csak a fennmaradó összeg után kell megfizetni az adót. Pl. 100 ezer után eredetileg 16 ezer lenne az adó, de ha igénybe veszed az adókedvezményt akkor nem 16 ezer adót kell megfizetned, csak 6 ezret. A különbözet marad a zsebedben.
A kérdező hozzászólása: Ertem a lenyeget, csak azt nem h ha a gyedem alapbol havi 60 ezer ft akkor arra megkapom meg az adokedvezmenyes penzt vagy ez csak akkor jar ha dolgozom is eppen?
Az adókedvezmény esetében nem az a lényeg, hogy a jövedelem munkából származik (munkabér), vagy ellátásból (táppénz, gyed), hanem az a lényeg, hogy személyi jövedelemadót kelljen utána fizetni! Mindegy, hogy munkabért, táppénzt, vagy gyedet kapsz, mivel mindháromból vonnak személyi jövedelemadót, így mindhárom esetében lehet a kedvezményt alkalmazni. Amúgy nem is értem, amit írsz - sem táppénz, sem gyed mellett nem dolgozhatsz hivatalosan.

A táppénz nem egy helyről jön? 2-3 munkahelyem van, 3 hetet voltam beteg (a terhesség miatt).

Most valahonnan utaltak pénzt, de nem a 2 eddigi helyr?l...

Legjobb válasz: A táppénzt nem úgy számolják, hogy minden melóhelyrõl jön valamennyi, hanem a tavalyi éves bruttó kereseted alapján. Vagyis minden munkád jövedelmét összeadják, és annak a 60%-át kapod bruttóban.

A táppénzt nem úgy számolják, hogy minden melóhelyrõl jön valamennyi, hanem a tavalyi éves bruttó kereseted alapján. Vagyis minden munkád jövedelmét összeadják, és annak a 60%-át kapod bruttóban.
A kérdező hozzászólása: Vagy A, és B egyben?
A kérdező hozzászólása: OKés, csak rosszul fogalmaztam. Ebbõl az elsõ két hét az betegszabi volt, utána jön ugye a táppénz, nem?
Így van, az elsõ 15 munkanap a betegszabi (ez inkább 3 hét). De a betegszabi alapját is úgy számolják, ahogy a táppénzét.
A kérdező hozzászólása: akkor szinte csak betegszabi. de azt meg nem a munkáltató fizeti?

A táppénz ideje alatt én utazhatom belföldön a lakhelyemen kívülre pl. tartós kezelés miatt? Mivel az orvos írt ki táppénzre én nem vagyok köteles a munkáltatómnak igazolni, hogy épp miért nem ért el telefonon, nem? ! Mondani mondom.

Hasmen?s, hányós vírussal kértem táppénzt a háziorvosomtól. 2 hétre ki is írt. Most telik az 1 hét. Egy középiskolában dolgozom. Már csak gyerekek nélkül járunk be, én pedig nyevvizsgára is készülök. Az orvosom készséggel kiírt. Így koncentrálhatok a dolgomra. Ha a suliból keresnek, köteles vagyok mindig rendelkezésre állni? Ha épp belföldön elutaztam valahová? Kezelésre. Egyáltalán lehet olyat, hogy behívnak, de én épp nem a városban tartózkodom, és így ugye nem mehetek be. Próbálom érthet?en írni a problémámat....

Legjobb válasz: Igen, én is így gondoltam. Csak tudod elég szemét fõnököm van. És ilyenkor papírmunkák vannak. A legtöbb kolléga bent, és szúrja a szemüket, hogy én meg itthon. De június 30-tól úgyis rendes szabi lenne. Köszi a választ.

A kérdező hozzászólása: Igen, én is így gondoltam. Csak tudod elég szemét fõnököm van. És ilyenkor papírmunkák vannak. A legtöbb kolléga bent, és szúrja a szemüket, hogy én meg itthon. De június 30-tól úgyis rendes szabi lenne. Köszi a választ.
Oda mész ahova akarsz kutya nem fog számonkérni, egyébként a táppénzes papírra rászokták írni hogy fekvõbeteg, vagy járóbeteg , és te hasmenéssel nem vagy fekvõbeteg.Nem vagy köteles felvenni a telefont, de ha fel is veszed és behívnak megmondod hogy beteg vagy és nem tudsz bemenni és kész.Nem kell arra hivatkozni hogy elutaztál, sõt nem is kell megmondani, meg amugy is hányás hasmennéssel milyen kezelésre járnál.

8 hetes kismama vagyok, az elejétől fogva táppénzen. Úgy néz ki becsődől a cég ahol dolgoztam. Akkor már nem fog járni a táppénz? És a Gyed? 3 éve dolgozom ott

Legjobb válasz: Ha becsõdöl a cég, akkor igényelj álláskeresési támogatást. Mialatt kapod, biztosítottnak minõsülsz, így járni fog mind a tgyás, mind a gyed. Kicsit bajolósabb az igénylésnél, de legalább járni fog.

Ha becsõdöl a cég, akkor igényelj álláskeresési támogatást. Mialatt kapod, biztosítottnak minõsülsz, így járni fog mind a tgyás, mind a gyed. Kicsit bajolósabb az igénylésnél, de legalább járni fog.
Sajnos ez nem így van. Ha a cég megszûnik, akkor a munkaviszony is megszûnik, vagyis a következõ babánál csak akkor fog járni a pénzbeli ellátás, ha újra lesz biztosítotti jogviszony. Ugyanígy a táppénz is, ha megszûnik a cég, és a munkaviszony, akkor onnantól csak passzív táppénzre vagy jogosult, aminek idõtartama 30 nap. Megkereshetsz munkajogászt, de felesleges kidobni rá pénzt, mert mást nem tud mondani, a felmondási védelem a rendes felmondásra vonatkozik, a cég megszûnése esetén a munkaviszony megszûnik akár terhes vagy, akár táppénzen vagy. Mint írtam a megoldás az álláskeresési támogatás, az biztosítotti jogviszonyt keletkeztet, és mivel a szükséges idõd megvan, így jogosult leszel tgyásra és gyedre.
És semmiképpen ne írj alá semmilyen papírt. Ha a táppénzed alatt csõdöl be, szerintem jár a táppénz, mert azt az OEP fizeti (de nem vagyok benne biztos). Keress egy munkajogászt, mert szerintem a felszámolást követõen, ha esetleg másik babát is szeretnél a gyes alatt, utána is jár majd neked tgyás és minden egyéb...
menj a munkanélkülibe, kérj álláskeresésit, és akkor fog járni tgyás me gyed is.

Tavalyi átlagjövedelmem kb 140e ft bruttó volt havonta, most pedig várandósan táppénzként csak 60e ft-ot kapok. A táppénzt nem az előző évemm bruttó átlagjövedelméből számítják, kevesebb levonásokkal, mintha dolgoznék?

ha vki hasonló helyzetben van,kérem ossza meg tapasztalatait,köszi!szakért?i válasznak is örülnék!

Legjobb válasz: Szia! Sajnos pontosan nem tudom, hogy mibõl számolják, de nem a bruttóból az biztos. Nekem még a 70% jár. De találtam neked egy linket: http://www.tbinfo.eoldal.hu/cikkek/a-tappenz-osszege/a-tappe.. Ennek a végén le van vezetve, hogy hogy számolják. A mostani 60%-osnál van egy felsõ határ is, napi kb. 10.000 ft lehet max. hiába magasabb valakinek a jövedelme. Sajnos csak ennyit tudtam, remélem segít azért!

Szia! Sajnos pontosan nem tudom, hogy mibõl számolják, de nem a bruttóból az biztos. Nekem még a 70% jár. De találtam neked egy linket: http://www.tbinfo.eoldal.hu/cikkek/a-tappenz-osszege/a-tappe.. Ennek a végén le van vezetve, hogy hogy számolják. A mostani 60%-osnál van egy felsõ határ is, napi kb. 10.000 ft lehet max. hiába magasabb valakinek a jövedelme. Sajnos csak ennyit tudtam, remélem segít azért!
A fenti linkben leírják a számításokat, szerintem elég érthetõ módon, és a lényeg, hogy mostani, tehát már nem 70%, hanem aki július 31-e után ment táppénzre, már 60% jár. És igenis az elõzõ évi jövedelmet néznek, mert ha nem, mi alapján állapítanák meg az átlagjövedelmet? Egy évben az elsõ 15 nap táppénzre vonatkozik más szabály, mert azt a munkáltató fizeti. Ez lehet, hogy most 70%, de korábban ez is több volt. Ezt nem tudom sajnos. Elsõ voltam
A táppénznek semmi köze az elõzõ évi jövedelemhez. Ami téged bekavar, az a TGYÁS és a GYED, ezeket számítják a tavalyi évbõl. A táppénz a nettó kereseted 70 %-a nettóban, úgyhogy számításaim szerint körülbelül annyit is kapsz, amennyi jár.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!