Találatok a következő kifejezésre: A táppénz nem (295 db)

Határozott idejű munkaszerződésem lejár, de táppénzen vagyok mert kórházban voltam. Ilyenkor is határozatlanná alakul a szerződésem, mint akkor, ha "rendesen" dolgozom, vagy a táppénz nem minősül munkavégzésnek, és a munkaviszonyom megszűnik?

Legjobb válasz: Hát végül is a táppénz nem minõsül munkavégzésnek. Hogy megtartanak-e és határozatlan szerzõdést kapsz-e ez megint a munkáltatótól függ....

Hát végül is a táppénz nem minõsül munkavégzésnek. Hogy megtartanak-e és határozatlan szerzõdést kapsz-e ez megint a munkáltatótól függ....

A táppénz nem egy helyről jön? 2-3 munkahelyem van, 3 hetet voltam beteg (a terhesség miatt).

Most valahonnan utaltak pénzt, de nem a 2 eddigi helyr?l...

Legjobb válasz: A táppénzt nem úgy számolják, hogy minden melóhelyrõl jön valamennyi, hanem a tavalyi éves bruttó kereseted alapján. Vagyis minden munkád jövedelmét összeadják, és annak a 60%-át kapod bruttóban.

A táppénzt nem úgy számolják, hogy minden melóhelyrõl jön valamennyi, hanem a tavalyi éves bruttó kereseted alapján. Vagyis minden munkád jövedelmét összeadják, és annak a 60%-át kapod bruttóban.
A kérdező hozzászólása: Vagy A, és B egyben?
A kérdező hozzászólása: OKés, csak rosszul fogalmaztam. Ebbõl az elsõ két hét az betegszabi volt, utána jön ugye a táppénz, nem?
Így van, az elsõ 15 munkanap a betegszabi (ez inkább 3 hét). De a betegszabi alapját is úgy számolják, ahogy a táppénzét.
A kérdező hozzászólása: akkor szinte csak betegszabi. de azt meg nem a munkáltató fizeti?

Tavalyi átlagjövedelmem kb 140e ft bruttó volt havonta, most pedig várandósan táppénzként csak 60e ft-ot kapok. A táppénzt nem az előző évemm bruttó átlagjövedelméből számítják, kevesebb levonásokkal, mintha dolgoznék?

ha vki hasonló helyzetben van,kérem ossza meg tapasztalatait,köszi!szakért?i válasznak is örülnék!

Legjobb válasz: Szia! Sajnos pontosan nem tudom, hogy mibõl számolják, de nem a bruttóból az biztos. Nekem még a 70% jár. De találtam neked egy linket: http://www.tbinfo.eoldal.hu/cikkek/a-tappenz-osszege/a-tappe.. Ennek a végén le van vezetve, hogy hogy számolják. A mostani 60%-osnál van egy felsõ határ is, napi kb. 10.000 ft lehet max. hiába magasabb valakinek a jövedelme. Sajnos csak ennyit tudtam, remélem segít azért!

Szia! Sajnos pontosan nem tudom, hogy mibõl számolják, de nem a bruttóból az biztos. Nekem még a 70% jár. De találtam neked egy linket: http://www.tbinfo.eoldal.hu/cikkek/a-tappenz-osszege/a-tappe.. Ennek a végén le van vezetve, hogy hogy számolják. A mostani 60%-osnál van egy felsõ határ is, napi kb. 10.000 ft lehet max. hiába magasabb valakinek a jövedelme. Sajnos csak ennyit tudtam, remélem segít azért!
A fenti linkben leírják a számításokat, szerintem elég érthetõ módon, és a lényeg, hogy mostani, tehát már nem 70%, hanem aki július 31-e után ment táppénzre, már 60% jár. És igenis az elõzõ évi jövedelmet néznek, mert ha nem, mi alapján állapítanák meg az átlagjövedelmet? Egy évben az elsõ 15 nap táppénzre vonatkozik más szabály, mert azt a munkáltató fizeti. Ez lehet, hogy most 70%, de korábban ez is több volt. Ezt nem tudom sajnos. Elsõ voltam
A táppénznek semmi köze az elõzõ évi jövedelemhez. Ami téged bekavar, az a TGYÁS és a GYED, ezeket számítják a tavalyi évbõl. A táppénz a nettó kereseted 70 %-a nettóban, úgyhogy számításaim szerint körülbelül annyit is kapsz, amennyi jár.


Ha gyesről mennék táppénzre, mivel terhes vagyok újra, akkor kérhetem a munkavállalót, hogy szeretnék táppénzre menni? A céget ugye nem terheli semmi, mert a a táppénzt a TB fizeti, nem?

Igénybe vehetem a táppénzzel a családi adókedvezményt is?

Legjobb válasz: nem kell kérni, a táppénz nem kívánságmûsor, ha kiíratod maga, a munkaadód egyet tehet: tudomásul veszi. De a táppénz elõtt jelentsd be igazolhatóan a terhességedet. A cég fizeti a táppénz 1/3-át, a többit állja a tb. Igen, táppénzre igénybe veheted.

nem kell kérni, a táppénz nem kívánságmûsor, ha kiíratod maga, a munkaadód egyet tehet: tudomásul veszi. De a táppénz elõtt jelentsd be igazolhatóan a terhességedet. A cég fizeti a táppénz 1/3-át, a többit állja a tb. Igen, táppénzre igénybe veheted.

7 hetes kismama vagyok! Az orvos kiirt táppénzre de nem értem hogy hogyan fizetik a táppénzt utána meg a gyedet! Melyik oldalon olvashatnék utána? Nem igazán vagyok tisztába azzal hogy mikor mennyit fogok kapni!

Legjobb válasz: A táppénz a bérednek nagyjából 70%-a,ez attól is függ mióta van folyamatos munkaviszonyod..akár több helyrõl is , hoszabb megszakítás nélkül. A táppénz után a szülés kiirt idõpontja elõtt 28. naptól igényelhetõ Tgyás, amit a munkáltatónál kell majd, a háziorvos igazolásával kérni, a többit a munkáltató intézi ezzel kapcsolatban, összege nagyjából annyi lesz mint a táppénz, de ezt kérheted a szülés napjától is, azonkívül szülés után igényelhetõ: -egyszeri anyasági támogatás kb 64 ezer most. -családi pótlék Utóbbi kettõ csak a szülés után, mert szükség lesz az anyakönyvi kivonatra és meg kell várni a baba taj kártyáját is..azt is jobb, ha te intézed, vagy párod, mert jól elhúzzák. A GYED-et a Tgyás lejártakor kérheted a baba 2 éves koráig..a tgyás 168 napig jár.. Nem lehet érthetõbben leírni, a legjobb ha minden honlapon megnéze: MAGYARÁLLAMKINCSTÁR honlap, szuloklapja.hu, mamanet.hu.. és jó elõre érdeklõdhetsz a hivatalokban is. Van mégidõd erre.

A táppénz a bérednek nagyjából 70%-a, ez attól is függ mióta van folyamatos munkaviszonyod..akár több helyrõl is , hoszabb megszakítás nélkül. A táppénz után a szülés kiirt idõpontja elõtt 28. naptól igényelhetõ Tgyás, amit a munkáltatónál kell majd, a háziorvos igazolásával kérni, a többit a munkáltató intézi ezzel kapcsolatban, összege nagyjából annyi lesz mint a táppénz, de ezt kérheted a szülés napjától is, azonkívül szülés után igényelhetõ: -egyszeri anyasági támogatás kb 64 ezer most. -családi pótlék Utóbbi kettõ csak a szülés után, mert szükség lesz az anyakönyvi kivonatra és meg kell várni a baba taj kártyáját is..azt is jobb, ha te intézed, vagy párod, mert jól elhúzzák. A GYED-et a Tgyás lejártakor kérheted a baba 2 éves koráig..a tgyás 168 napig jár.. Nem lehet érthetõbben leírni, a legjobb ha minden honlapon megnéze: MAGYARÁLLAMKINCSTÁR honlap, szuloklapja.hu, mamanet.hu.. és jó elõre érdeklõdhetsz a hivatalokban is. Van mégidõd erre.
Próbáld meg írdd be a google-be. Hirtelen ennyi. http://www.babazo.hu/bebi/20070514mijar.html
Szia!Ha táppénzre vett, elötte dolgoztál, volt munkahelyed, a táppénzt is onnan kapod, s az elõzö ledolgozott évbõl (2007) számolják majd ki a gyed-et!!!!!!minimálbér után kb 30-40közt kapsz, ha 120e fölötti a Bruttod, akkor a maximálisan adhatót megkapod, az kb 75-80e közt mozog!!!! most hirtelen ennyi jutott eszembe!.... M
A kérdező hozzászólása: 1 év és 7 honapja dolgozom itt már! Az jo nem?
Szia. A 4. vagyok. ez azt jeleni, hogy amíg nincs meg a 2 éved, addig 60% táppénzt fogsz kapni, amint megvan a 2 év-5 hónap múlva-onnantól 70%-ot. A DYED-re jogosult vagy.

Febr. óta gyesen vagyok a kisfiammal, most 18 hetes vagyok a második babával de a munkáltató még nem tudja. Ha szólok neki hogy babát várok el tudok-e menni táppénzre? Nem késõ ez már?

Legjobb válasz: Hat, akkor jartal volna a legjobban, ha gyes megkezdese helyett egybol tappenzre mesz. Ugy szulesig tappenzen lettel volna es ujra kaptad volna a tgyast es gyedet meg a hajdani bereid alapjan. Tappenzre elmehetsz most is, de h a gyedre jogosult leszel-e azt nem tudom. (Azt hiszem nem, de pontosan nem tudom.)

Hat, akkor jartal volna a legjobban, ha gyes megkezdese helyett egybol tappenzre mesz. Ugy szulesig tappenzen lettel volna es ujra kaptad volna a tgyast es gyedet meg a hajdani bereid alapjan. Tappenzre elmehetsz most is, de h a gyedre jogosult leszel-e azt nem tudom. (Azt hiszem nem, de pontosan nem tudom.)
A kérdező hozzászólása: Köszi, sajna akkor még nem tudtam hogy babát várok.Ezt még nem hallottam hogy ha most elmegyek táppénzre akkor ne kapnék gyedet.
Szia! Az elsõnek nincs igaza!!! A kedvezményszabály még mindig vonatkozik rád is, és a gyes nem alap semmilyen ellátáshoz. Én egyébként hasonló helyzetben vagyok, jan. 21-tõl vagyok gyesen a "nagyobbal" és szeptember közepén jön a kicsi. A lényeg, ha mindkét ellátást szeretnék kapni (gyes+tp) egyszerre, akkor vegyél ki pár nap szabit a felgyûltbõl. Pl nekem úgy jön ki a legjobban pénzügyileg (ami azt jelenti, hogy az elõzõ babóval kapott ellátástól még jobb alapom is lesz (pedig nem fogok visszamenni dolgozni és béremelés sem volt), hogy veszek ki májusban közel 2 hét szabit, majd utána rögtön 9-es kóddal tp-re jövök a szülésig. Az hogy te hogy járnál a legjobban ugye csak pontos számokkal lehetne tudni :) . (Mármint, hogy mennyi szabit lenne érdemes kivenni, mikortól és mikortól menni tp-re.
Az lemaradt, hogy mivel munkaviszonyban állsz ugyanúgy jàr tgyàs, gyed.
A kérdező hozzászólása: Én is valahogy így sejtettem, csak azt nem tudom hogy vajon rögtön úgy hívjam fel a munkáltatót hogy babát várok, és kiszeretnék venni pár nap szabit?Nem tudom hogy ez így lehetséges-e?Táppénzre simán el tudok menni mert magas a vérnyomásom.
Szia! A fizu nélküli szabi megszakítását elvileg 30 nappal elõbb be kell jelenteni a munkáltatónak. Nálam muszáj volt betartani, mert nagy cég, és mire az igazgatóság is engedélyezte idõ volt. Ha kis cégrõl van szó és normális a fõnököd, akkor lehet megengedi "visszadátumozva" is beadni. Bár nem tudom mikortól akarsz szabira menni. Én e-mailben írtam neki elõször le mindent, ahogy szeretném, (mert ugye sosem lehet tudni) és legyen bizonyíték, hogy tudattam mi van, és a választ is így kaptam meg, hogy mit hogyan kell tennem. Ennek örülök is, mert így tiszta, hogy én mit akartam, mit kell tennem ezért. Persze azóta egyeztettünk telefonon is, de tudod manapság fontos, hogy minden le legyen papírozva :) Legalábbis én így gondolom, mert volt, hogy már megjártam ilyen miatt.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a segítséget!

Lehetek 16 napig táppénzen? Nem kell a családorvosnak megindokolnia?

Kórházban voltam Fül-orr-gége rendelésen, arcüreggyulladásom van, lázas is vagyok. A háziorvos a mai naptól táppénzbe vett. De azt mondta, hogy mivel korábban már többször volt ilyen panaszom, úgy gondolja, hogy ne menjek vissza 1 hét után dolgozni, hanem akkor jelentkezzek nála amikor jobban leszek. A kórházba október 30-án kell kontrollra mennem, akkor viszem vissza a leletet a háziorvosnak. 31-én már nem akarok dolgozni menni (mivel 1-je úgyis szabad annak az egy napnak már nem sok értelmét látom), 16 napig táppénzem tud tartani egy arcüreggyulladás miatt?

Legjobb válasz: Igen,tarthat. 30 nap táppénz után van felülvizsgálat,amikor az OEP-tõl kijön egy fõorvos a rendelõbe és a 30 napon túl táppénzben lévõket ellenõrzi. Akkor kell a háziorvosnak megindokolnia miért tartja táppénzen a beteget.

Igen, tarthat. 30 nap táppénz után van felülvizsgálat, amikor az OEP-tõl kijön egy fõorvos a rendelõbe és a 30 napon túl táppénzben lévõket ellenõrzi. Akkor kell a háziorvosnak megindokolnia miért tartja táppénzen a beteget.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a segítséget!

10 hetes várandós vagyok. Ha jövő héten táppénzre megyek, mert nem vagyok jól, mennyi táppénzre számíthatok; a fizetésem hány %-a? Ha tovább dolgozom, akkor hogy alakul a táppénz, ha később mennék el?

Legjobb válasz: Attól függ mennyit dolgoztál elõtte. Ha 2 évnél kevesebbet, akkor a minimálbér 50%-át kapod. Ha maradsz természetesen továbbra is a fizetésedet kapod, nem a táppénzt.

Attól függ mennyit dolgoztál elõtte. Ha 2 évnél kevesebbet, akkor a minimálbér 50%-át kapod. Ha maradsz természetesen továbbra is a fizetésedet kapod, nem a táppénzt.
Ha még nem voltál ebben az évben legalább 15 napot beteg, akkor betegszabadság jár. Egyébként: A táppénz összege folyamatos, legalább kétévi biztosítási idõ esetében a figyelembe vehetõ jövedelem naptári napi átlagának hatvan százaléka.
60 százalék, így is, úgy is.Egy percig sem gondolkodnék, hanem mennék.
Az elõttem szólót még annyiban egészítenem ki, hogy ha nincs meg a 2 év akkor csak 50%-a a fizetésednek.
Ha veszélyeztetett terhesként vesznek fel akkor nem jár a 15 nap betegszabi. változott a kód, változtak a szabályok. Én is akkor néztem utána amikor eljöttem táppénzre. Ha késõbb jössz el akkor annyi lesz a tp-d, mintha most, hacsak nem emelik a fizudat! "A 9-es kódos keresõképtelenség, a veszélyeztetett terhesség: 2011. május 1-jétõl az Mt. módosítása szerint a veszélyeztetett terhesség esetén a biztosított a keresõképtelenség elsõ napjától táppénzre szerezhet jogosultságot, betegszabadság a részére nem állapítható meg. Ennek megfelelõen a Kormányrendeletben egy újabb keresõképtelenségi kód, a „9-es kód” került bevezetésre, veszélyeztetett terhesség esetére. A fentiek alapján, ha a biztosított „9”-es keresõképtelenségi kóddal válik keresõképtelenné, akkor a – jogosultság fennállása esetén — keresõképtelenség elsõ napjától táppénz kerül megállapításra és folyósításra. Eljárás a „9”-es kód változása esetén: Ha a biztosított keresõképtelensége alatt a „9”-es keresõképtelenségi kód megváltozik, mert a keresõképtelenség nem élveszüléssel zárult le, hanem egyéb ok (pl. vetélés) miatt szakad meg, és „8”-as keresõképtelenségi kóddal folytatódik tovább, úgy ennek igazolására, a — folyamatos keresõképtelenség fennállása ellenére — a keresõképtelenséget igazoló orvos az „Orvosi Igazolás a keresõképtelenségi (terhességi) állományba vételrõl” elnevezésû (nagyalakú, kezdõ orvosi igazolás) nyomtatványon ismét keresõképtelen állományba veszi a biztosítottat. (A veszélyeztetett terhesség miatti keresõképtelenség lezárását követõen.) A foglalkoztatónak ki kell adnia a biztosított részére az adott évre még esedékes betegszabadságot, és ezt követõen lehet a táppénzt megállapítani. A táppénzre jogosultság kezdõ napja a betegszabadság lejártát követõ nap lesz. Ha a veszélyeztetett terhesség ideje alatt a terhes nõ egyéb, a terhességgel összefüggésben nem levõ betegséggel kórházba kerül (pl. törött kar helyretétele miatti mûtét esetén), attól a terhesség szempontjából nincs változás, annak veszélyeztetettsége továbbra is fennáll, tehát a keresõképtelenségi kód nem változik. Ennek ellenére, ha a kórházi igazoláson mégis más keresõképtelenségi kód szerepel, akkor a kifizetõhely székhelye szerinti Területi Hivatal orvosszakmai területét kell megkeresni, a keresõképtelenségi kód tisztázása érdekében. A veszélyeztetett terhesség miatti keresõképtelenség és ennek megfelelõen folyósított táppénz esetén a munkáltató táppénz hozzájárulás fizetési kötelezettsége fennáll." forrás: http://www.tbinfo.hu/cikkek/keresokeptelenseg/keresokeptelen..
A kérdező hozzászólása: Sziasztok! Köszönöm szépen Mindenkinek a válaszokat! Egyébként 10 éve dolgozom ezen a munkahelyen, 2 éve voltam legutóbb táppénzen 1, 5 hétig. Így ha jól értelmezem a fizetésem 60 %-át fogom kapni. Szép hétvégét!

Mit tud tenni a munkavállaló, ha a munkáltató nem adja és nem is fizeti ki az éves szabadságot, nem fizet táppénzt sem?

A bérlapon szerepel minden, mintha tökéletesen ki lennének fizetve a dolgozók, de a valóság elkeserítő. A bérlapot aláírja a munkavállaló. Túlórára sem fizet pluszt, csak normál órabért. Bejelentett, 8 órás munkáról van szó. Bár a dolgozó munkaszerződést sem kapott.

Legjobb válasz: Biztos, hogy bejelentett? "nem fizet táppénzt sem?" Csak elég nagy (többszáz alkalmazott) munkáltatók szoktak TB-kifizetõ helyek lenni, tehát a táppénzt nem a munkáltatódtól kéne kapnod (de hozzá kell leadni a papírt). Ha így sem kapsz táppénzt sem, én erõsen utánanéznék a helyedben, hogy tényleg be vagy-e jelentve. Háziorvos szerintem meg tudja mondani érvényes-e a tb-d...

Biztos, hogy bejelentett? "nem fizet táppénzt sem?" Csak elég nagy (többszáz alkalmazott) munkáltatók szoktak TB-kifizetõ helyek lenni, tehát a táppénzt nem a munkáltatódtól kéne kapnod (de hozzá kell leadni a papírt). Ha így sem kapsz táppénzt sem, én erõsen utánanéznék a helyedben, hogy tényleg be vagy-e jelentve. Háziorvos szerintem meg tudja mondani érvényes-e a tb-d...
A kérdező hozzászólása: Igen, érvényes, több alkalommal voltam fogorvosnál, háziorvosnál, egyéb orvosnál, tehát biztosan be vagyok jelentve. Egyszer "voltam" táppénzen, de csak papíron, pénzt nem kaptam senkitõl (a munkatársak meg sem próbálnak táppénzre menni). Papíron minden stimmel, csak a valósággal van baj.
A "táppénz" elsõ 15 munkanapja betegszabadság, azt a munkáltató fizeti teljes egészében. A járulékadataidat meg tudod nézni ügyfélkapun keresztül. A kérdéseddel kapcsolatban: -közösen megpróbáltok egyezkedni a munkáltatóval -összefognak a dolgozók és követelik a járandóságaikat - összefognak és feljelentik a munkáltatót mindkét esetben számíthattok arra, hogy elõbb-utóbb megtorolja a munkáltató. -tûrtök, és örültök hogy van munkahelyetek és a túlórára legalább normál munkabért fizet
"A bérlapot aláírja a munkavállaló. " Itt a gond. Az egyik ismerõsöm szintén így járt. De õ megmondta, hogy nem írja alá ha nem kapja meg a pénzt. Aztán feljelentést tett. " Bár a dolgozó munkaszerzõdést sem kapott." Biztos, hogy bejelentett? Nagyon kamunak tûnik ez a dolog. Szerintem szürkén vagy feketén dolgoztatják.

30 napos felmondási időmet töltöm, de nem kell belőle ledolgoznom semmit! Ha közben elmegyek táppénzre akkor a táppénz után folytatódik a felmondási időm?

Legjobb válasz: Nem! A táppénz beleszámít a felmondási idõbe! Nyugodtan menj el táppénzre,nem lesz hosszabb a felmondási idõd.

Nem! A táppénz beleszámít a felmondási idõbe! Nyugodtan menj el táppénzre, nem lesz hosszabb a felmondási idõd.
igen a felmondási idõbe táppénz is beleszámít.
Felesleges elmenni a felmondási idõ alatt táppénzre. A felmondási idõ bérezett idõszak. A munkavégzés alól fel vagy mentve. Ha az orvos megállapítja, hogy keresõképtelen vagy ebben az idõszakban, akkor sem jár táppénz, mivel nincs keresetveszteséged. Ha nagyon ragaszkodsz a táppénzhez, akkor vissza kellene fizetned a felmondási idõre kapott pénzt, ekkor kereset veszteséged keletkezik és jogosult leszel táppénzre. Viszont a táppénz összege alacsonyabb mint az az átlagkereset amit a felmondási idõre kaptál. Szerintem ezt nem szeretnéd. Ha a felmondási idõt követõ 3 napon belül az orvos megállapítja a keresõképtelenséged, akkor passzív táppénzre leszel jogosult. A passzív táppénz maximum 30 nap keresõképtelenségre jár.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!