Találatok a következő kifejezésre: A táppénz kb (50 db)

Január 23-óta nem dolgozok és a táppénzem kb február 12-től járna. Még mindig nem láttam belőle semmit! Ez normális?

Ti is ilyen sokat vártatok? A cég könyvel?je is elég linknek fest, mert a múlt havit se adta még le.Segítsetek!!!

Legjobb válasz: Ha idõben le van adva a papírod,meg kell hogy kapd.Szerintem is az lehet,hogy nem továbbítják idõben és ezért csúszik,érdeklõdj utána.

Ha idõben le van adva a papírod, meg kell hogy kapd.Szerintem is az lehet, hogy nem továbbítják idõben és ezért csúszik, érdeklõdj utána.
Elõször akár három hónap is eltelhet, de a kettõ nem ritka, mikor megindul a folyósítás. Utána már aránylag a tápos papír beküldése után már folyamatosan érkezik. Én január 7-el mentem tápra, mindjárt leadtam mindent, és az elsõ összeg március 12-én érkezett. Igaz, a cég az elsõ 15 nap ráesõ részét el is küldte február elején fizuidõben. Járj utána, és ha tudod, jobban jársz ha te magad adod le a tbnek a papírt.
FÚÚÚÚÚÚ ez a tb nagyon gáz!!!!Én azt hiszem olyan 3 hót vártam a táppénzemre, mire végre kaptam, pedig idõbe volt küldve mert személyesen küldtem el.Az államkincstár sem jobb.A gyes, ill anyasági igénylésénél.
Hát, én most jól elkeseredtem ahogy olvastam amiket írtatok. Én kb 1 hónap múlva megyek táppénzre, már csak azt nem tudom mibõl fogunk kaját, stb-t venni, amíg nem kapom meg a táppénzt...
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat, komolyan már én érzem magam hülyén , hogy állandóan hívogatom a könyveõt az meg már 2 hete szavatkozik, hogy még nem vitték be az utolsó papírjaimat és ezért nem tudták megkérdezni. Na de meddig tudják azt leadni???Nem tud kicsúszni az idõbõl??
Szia! Én február 10-tõl vagyok táppénzen és én sem láttam még semmit belõle és úgy néz ki, hogy nem is mostanában fogok, mivel tegnap kaptam egy levelet, h most bírálják csak el, az igényemet:S.... Ez azért is vicces, mert május 5-tõl viszont már TGYÁS-ra megyek, de szerintem addigra sem lesz meg... Szóval mire lebírálnák a táppénzemet, addigra átkerülök TGYÁS-ba és kezdõdik elõrõl az egész...:( Szóval türelem!
Szia!Én jan.15-tõl vagyok táppénzen, és eddig mindig idõben megkaptam.Igaz, hogy nem valami sokat, de kaptam!

A táppénzt mi alapján számolják a gyes után rögtön táppénzre megyek? Nincsen szabadságom! Kb mennyi lenne? Köszönöm előre is a válaszotokat!

Legjobb válasz: 1. eset: nincs munkaviszonyod. Ekkor valóban nincsen szabadság, de táppénz sincsen. 2. eset: él a munkaviszonyod. Ekkor van táppénz, ami a bruttó bejelentett béred 60%-a. DE, ekkor van szabadság is, ugyanis a tgyás idejére és a gyed elsõ évére jár szabadság, ami kb. másfél évnyi szabadságot jelent.

1. eset: nincs munkaviszonyod. Ekkor valóban nincsen szabadság, de táppénz sincsen. 2. eset: él a munkaviszonyod. Ekkor van táppénz, ami a bruttó bejelentett béred 60%-a. DE, ekkor van szabadság is, ugyanis a tgyás idejére és a gyed elsõ évére jár szabadság, ami kb. másfél évnyi szabadságot jelent.
A kérdező hozzászólása: A szabadságomat már kivettem gyed végén mert úgy volt hogy visszamegyek, csak nem tudtam a kisfiamat beadni a bölcsibe, így maradtam itthon vele gyesen.
A kérdező hozzászólása: él még a munkaviszonyom!
Így már értem, hogy miért nincs szabadságod. :) Akkor a bruttó béred alapján számítják a táppénzt úgy, ahogy korábban. Illetve majdnem úgy, mivel azóta 60%-ra levitték a 70%-ról a táppénz alapját.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!
A kérdező hozzászólása: Tehát párhuzamosan voltam vállalkozó és fõállású is.
szerintem nem befolyásolja, mert a fõállásod nem az volt
Szerintem sem, hiszem mivel volt fõállásod, a vállalkozásban nem fizettél (gondolom) magad után szja-t, járulékokat.
hiszem=hiszen :D
2012. 01. 01-tõl minden jogviszonyban köteles vagy pénzbeli egészségbiztosítási járulékot fizetni, tehát táppénzre is jogosult vagy. A fõállásod után tiszta sor, hogy 60 %-os mértékkel, a 2011. éves jövedelmed alapján számolják az ellátást, és max 1 évig lehetsz táppénzen, a vállalkozói jogviszonyodban ugye 2012. 01. 01-tõl fizetsz pénzbeli járulékot, így abból a jogviszonyodból rövidebb ideig leszel jogosult (2012. 010. 01-2012. 02. végéig van 60 nap kb), az összegét pedig max. a minimálbér alapján fogják megállapítani, mivel ebben a jogviszonyodban nincs 180 bérezett napod, ami után járulékfizetés is történt volna.


Ha gyesről megyek terhesség miatt táppénzre, akkor miből számítják ki a táppénz összegét? Kb annyi lesz, mint az előző terhességem alatt?

Legjobb válasz: Nem feltétlenül. Attól függ, hogy az igénylést megelõzõ évben mit kaptál: ha táppénzt, tgyást, gyedet, akkor a korábbi ellátás alapja lesz a táppénz alapja. Ha viszont gyest, akkor minimálbér lesz a táppénz (és valószínûleg késõbb a gyed) alapja is.

Nem feltétlenül. Attól függ, hogy az igénylést megelõzõ évben mit kaptál: ha táppénzt, tgyást, gyedet, akkor a korábbi ellátás alapja lesz a táppénz alapja. Ha viszont gyest, akkor minimálbér lesz a táppénz (és valószínûleg késõbb a gyed) alapja is.

103000 ft bruttó és a netto kb 70000 ft konkrétan mennyi táppénzre számíthatok?

Legjobb válasz: A bruttó béred 60% a táppénz ez 61800 ebbõl vonnak 16% szja-t(9888) kb 51-52 ezer ft,de lehet ettõl kevesebb is attól függ hány napos a hónap.

A bruttó béred 60% a táppénz ez 61800 ebbõl vonnak 16% szja-t(9888) kb 51-52 ezer ft, de lehet ettõl kevesebb is attól függ hány napos a hónap.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm! azt esetleg megtudnátok mondani ha Pálykezdõ vagyok és 5 hónapja dolgozom akkor mennyi idõre kapnék táppénzt?
elõzõ vagyok, hú hát ilyen esetben nem tudom mennyi lesz a táppénzed.Mert az elõzõ év átlagát nézik, és azt hiszem 180 nap bérezett napnak kell meg lenni a táppénz kezdetéig.Amit biztosra tudok annyi ideig jár a táppénz amennyi bitosított idõd van.Az a biztos ha fel hívod az oep-t, ott tudnak konkrétan segíteni.Nem szeretnélek félre vezetni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!! már egy pár hete kutakodom de mindenhol mást találok!!! kicsit idegesítõ!!! köszönöm a válaszod és azt hiszem hogy igazad lehet csak az oep nél tudnak nekem konkrét válaszokat adni!!
Nagyon szivesen.Boldog babavárást :)
Hát, én bruttó 122-bõl (nettó kb. 90) most 55 ezer táppénzt kapok már a 3 hónapja...
Kérdezõ, ha csak 5 hónapja dolgozol, akkor a táppénzed csak 50%, és csak 5 hónapig kaphatod - pontosan annyi ideig, amennyit elõtte biztosításban töltöttél. Így 103 bruttóra a táppénz csak 51500 bruttóban, mínusz az adó (8240). Így a nettód kb. 43 ezer lesz. Ha igénybe veszel adókedvezményt gyerek után, akkor a bruttó és a nettó meg fog egyezni.
Ja, és még valami: ha nincs 180 bérezett napod közvetlen az igénylés elõtt (értelemszerûen neked az igénylés elõtti évben nem lehet), akkor nem is a bruttód lesz a táppénz alap, hanem csak a minimálbér, akkor még a táppénzed kb. 5000-el kevesebb is lesz bruttóban. Terhesség miatt mégy táppénzre? AKkor érdemes lenne még majd egy hónapig húzni, mert az 5 ezer is pénz, fõleg ilyen kis bevételnél.

Amíg a tgyás folyósításra nem kerül, addig jár a táppénz ugye? Olvasom, hogy kb.22 nap míg folyósítanak.

Legjobb válasz: nem nagyon értem? azt kérdezed mikortól vagy jogosult a tgyásra? A tgyást és a táppénzt is akkortól folyósítják amikortól igényled a megfelelõ papírokkal. A tgyás a szülés elõtt 28 nappal igényelhetõ, ha a szülés napjától igényled akkor addig a táppénz jár.

nem nagyon értem? azt kérdezed mikortól vagy jogosult a tgyásra? A tgyást és a táppénzt is akkortól folyósítják amikortól igényled a megfelelõ papírokkal. A tgyás a szülés elõtt 28 nappal igényelhetõ, ha a szülés napjától igényled akkor addig a táppénz jár.
Nem valószínû, szerintem azt a 22 napot ki kell bírni a fogakat összeszorítva, visszamenõleg utalnak. Tehát ha pl a mai naptól igényelnéd, jan 7-tõl, akkor csak addig (7-éig) jár a táppénz, viszont csak 29-én utalják a tgyást.Utalják visszamenõleg erre a 22 napra is, de a 2 egyszerre nem kaphatod.
Max. a szülés napjáig jár táppénz, onnantól csak a TGYÁS. TGYÁS kérhetõ esetleg már a szülés elõtti 28. naptól is, de legkésõbb a szülés napjától, tehát aznap már ne lehetsz táppénzen. Épp ezért SOS értesíteni kell az orvost a szülés tényérõl, hogy ki tudjon venni a táppénzesek közül, különben táppénzcsalást követsz el.

Tavalyi átlagjövedelmem kb 140e ft bruttó volt havonta, most pedig várandósan táppénzként csak 60e ft-ot kapok. A táppénzt nem az előző évemm bruttó átlagjövedelméből számítják, kevesebb levonásokkal, mintha dolgoznék?

ha vki hasonló helyzetben van,kérem ossza meg tapasztalatait,köszi!szakért?i válasznak is örülnék!

Legjobb válasz: Szia! Sajnos pontosan nem tudom, hogy mibõl számolják, de nem a bruttóból az biztos. Nekem még a 70% jár. De találtam neked egy linket: http://www.tbinfo.eoldal.hu/cikkek/a-tappenz-osszege/a-tappe.. Ennek a végén le van vezetve, hogy hogy számolják. A mostani 60%-osnál van egy felsõ határ is, napi kb. 10.000 ft lehet max. hiába magasabb valakinek a jövedelme. Sajnos csak ennyit tudtam, remélem segít azért!

Szia! Sajnos pontosan nem tudom, hogy mibõl számolják, de nem a bruttóból az biztos. Nekem még a 70% jár. De találtam neked egy linket: http://www.tbinfo.eoldal.hu/cikkek/a-tappenz-osszege/a-tappe.. Ennek a végén le van vezetve, hogy hogy számolják. A mostani 60%-osnál van egy felsõ határ is, napi kb. 10.000 ft lehet max. hiába magasabb valakinek a jövedelme. Sajnos csak ennyit tudtam, remélem segít azért!
A fenti linkben leírják a számításokat, szerintem elég érthetõ módon, és a lényeg, hogy mostani, tehát már nem 70%, hanem aki július 31-e után ment táppénzre, már 60% jár. És igenis az elõzõ évi jövedelmet néznek, mert ha nem, mi alapján állapítanák meg az átlagjövedelmet? Egy évben az elsõ 15 nap táppénzre vonatkozik más szabály, mert azt a munkáltató fizeti. Ez lehet, hogy most 70%, de korábban ez is több volt. Ezt nem tudom sajnos. Elsõ voltam
A táppénznek semmi köze az elõzõ évi jövedelemhez. Ami téged bekavar, az a TGYÁS és a GYED, ezeket számítják a tavalyi évbõl. A táppénz a nettó kereseted 70 %-a nettóban, úgyhogy számításaim szerint körülbelül annyit is kapsz, amennyi jár.

Ha már az állapotoságom elején kb.14-15 hét elmegyek a táppénzre akkor az alatt megszüntethetik a munkaviszonyomat?

és ez által elveszíthetem a gyed-re való jogosultságom?

Legjobb válasz: Sajnos valószínû.hogy elküldenek mert ez egyik vénám nem jól mûködik és ez miatt veszélyeztett terhes lehetek. Így mennyi lesz a gyed-em vagy a táppénzem?

A kérdező hozzászólása: Sajnos valószínû.hogy elküldenek mert ez egyik vénám nem jól mûködik és ez miatt veszélyeztett terhes lehetek. Így mennyi lesz a gyed-em vagy a táppénzem?
Ha a munkáltatód tudomására hozod a terhességet és emiatt mész táppénzre, ez idõ alatt nem rúghat ki, max akkor, ha határozott idejû a szerzõdésed, nem hosszabbítják meg. A gyed-re az alapján vagy attól függõen vagy jogosult, hogy mennyi ideig voltál biztosított, megvan az a minimum nap, ami alapján jár, és a táppénz is így van. De valószínûleg írnak majd olyanok is, akik ezt pontosabban tudják, remélem nem írtam rosszakat. A tgyást és a gyedet a munkabéredbõl számolják, nem a táppénzbõl. 38 hetes kismama
Én úgy tudom, ahogy az elõzõ írja, nem küldhetnek el táppénz alatt, ha közlöd, hogy terhes vagy és azért mész táppénzre, nem küldhetnek el!!! Ez a táppénz alatt elküldõs "új drága törvény" nem vonatkozik a kismamákra, én így tudom! Én is táppénzen vagyok január óta! A gyeded, tgyásod meg attól függ, hogy a szülést megelõzõ 2 évben biztosított voltál-e, és én is úgy tudom, hogy a táppénz nem lehet a gyed, tgyás alapja, csak a munkabér! De ha bemész a helyi egészségbiztosítási pénztárhoz, akkor kellene tudniuk információt adni errõl!! 30hkm
Nekem megszüntették. Csináltak egy új céget, de ha próbaidõ alatt vagy, akkor is lehet.
Mihamarabb menj el táppénzre, mert július 1-ével változások lesznek. Be fogják vezetni, hogy táppénz alatt is elküldhetnek, azaz megszüntethetik a munkaviszonyodat. Ha teheted menj el még ebben a hónapban!!!! Sok sikert és boldog babavárást!
Ha határozatlan a szerzõdésed és nem vagy próbaidõs, jelents be írásban, úgy, hogy átvételi másolat is legyen Neked róla, hogy kismama vagy, akkor nem küldhetnek el.

A csaladi adokedvezmeny (az a kb 10 ezer ft) meg fog latszani pluszban a tappenzemen es a gyedemen is? Vagy olyankor nem kapom?

Legjobb válasz: Én is azt hittem hogy 10 ezer, ezt mondta a doki, végül majdnem 30 ezret kaptam vissza :) (táppénzen vagyok)

Én is azt hittem hogy 10 ezer, ezt mondta a doki, végül majdnem 30 ezret kaptam vissza :) (táppénzen vagyok)
Elsõnek: nem tudom, mit kaptál, de ha csak egy gyereked van, vagy kettõ, akkor a 30 ezer, amit visszakaptál, biztosan nem a családi adókedvezmény. (kivéve, ha több hónapot kaptál összevonva, vagy ennyit kaptál az éves visszaigénylésnél) Kérdezõ, a táppénzbõl és a gyedbõl is vonnak szja-t, így azok esetében is él a családi adókedvezmény. Amennyiben a táppénzed és a gyeded meghaladja a 62500Ft-ot, úgy teljes mértékben igénybe tudod venni a kedvezményt, ha ennél kevesebb a bruttó, akkor kevesebb lesz a kedvezmény is.
A kérdező hozzászólása: Akkor tappenzre jar mondjuk 50 ezer ft, ami normal esetben is lenne mondjuk, es akkor pluszba megkapod havonta azt a jovairast is?? Es koszi elore is:)
A kérdező hozzászólása: Nettoba tuti nem haladja meg, de bruttoba sztem igen...
A bruttó a lényeg. Adójóváírás meg már nincsen, csak az adókedvezmény. Az adókedvezménynek az a lényege, hogy az adóalapot (a bruttódat) egy illetve két gyerek után gyerekenként 62500-al lehet csökkenteni, és csak a fennmaradó összeg után kell megfizetni az adót. Pl. 100 ezer után eredetileg 16 ezer lenne az adó, de ha igénybe veszed az adókedvezményt akkor nem 16 ezer adót kell megfizetned, csak 6 ezret. A különbözet marad a zsebedben.
A kérdező hozzászólása: Ertem a lenyeget, csak azt nem h ha a gyedem alapbol havi 60 ezer ft akkor arra megkapom meg az adokedvezmenyes penzt vagy ez csak akkor jar ha dolgozom is eppen?
Az adókedvezmény esetében nem az a lényeg, hogy a jövedelem munkából származik (munkabér), vagy ellátásból (táppénz, gyed), hanem az a lényeg, hogy személyi jövedelemadót kelljen utána fizetni! Mindegy, hogy munkabért, táppénzt, vagy gyedet kapsz, mivel mindháromból vonnak személyi jövedelemadót, így mindhárom esetében lehet a kedvezményt alkalmazni. Amúgy nem is értem, amit írsz - sem táppénz, sem gyed mellett nem dolgozhatsz hivatalosan.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!