Találatok a következő kifejezésre: A táppénz a gyed-be (17 db)

A GYED-be beleszámolják azt is, ha táppénzen vagyok? Ha nem, akkor pedig a táppénz előtti 12 hónapot nézik? Nem a naptári év számít?

Ha pedig a táppénzre vételem el?tti naptári év átlaga a GYED alapja, akkor ugyanabból számítják, mint a táppénzt, igaz?

Legjobb válasz: Alapszabály az, hogy egyik ellátás sosem képezi egy másik ellátás alapját. A gyed de a tgyás alapját is ugyanúgy a jogosultságot megelõzõ év átlag keresetébõl számítják mint a táppénzt. A különbség annyi, hogy a táppénznél nincs az összegben felsõ korlát, a gyed 100.100,- Ft-nál több nem lehet, illetve táppénzbõl csak adóelõleget vonnak, gyedbõl TB-t is.

Alapszabály az, hogy egyik ellátás sosem képezi egy másik ellátás alapját. A gyed de a tgyás alapját is ugyanúgy a jogosultságot megelõzõ év átlag keresetébõl számítják mint a táppénzt. A különbség annyi, hogy a táppénznél nincs az összegben felsõ korlát, a gyed 100.100, - Ft-nál több nem lehet, illetve táppénzbõl csak adóelõleget vonnak, gyedbõl TB-t is.
A kérdező hozzászólása: Na így már világos, köszönöm!

Ha a második gyerekemet gyed-be szülöm akkor mi alapján számolják az ő utána járó gyedet? Az elsővel táppénzen voltam a szülésig. És bőven meg volt 2 év munkaviszonyom.

Legjobb válasz: Az elõzõ ellátás alapja lesz a mostani alapja is, tehát ugyanannyit fogsz kapni. TGYÁS-t viszont (ha jogosult vagy rá) kevesebbet, a szerzõdés szerinti béred 70%-át fogod kapni, de max. a minimálbér kétszeresének 70%-át (ez új szigorítás ha jól tudom).

Az elõzõ ellátás alapja lesz a mostani alapja is, tehát ugyanannyit fogsz kapni. TGYÁS-t viszont (ha jogosult vagy rá) kevesebbet, a szerzõdés szerinti béred 70%-át fogod kapni, de max. a minimálbér kétszeresének 70%-át (ez új szigorítás ha jól tudom).

Mi lesz a táppénz, TGYÁS és GYED alapja, ha 1. gyermekünk februárban töltötte be a 3. évét, jelenleg a felhalmozódott szabadságaimat veszem ki, és úgy tűnik újra kisbabát várok?

Konkrétumok: 1. gyermek megszületése előtti bruttó bér: 210000 Ft 2009. aug-tól veszélyeztetett terhesként táppénzen voltam. 2010. febr.-ban született a gyermek, utána kezdtem a TGYÁST, majd GYED-en és 2012. februártól GYES-en voltam. A GYES lejárta után megkezdtem a felhalmozódott szabadságok kivételét (ápr. közepéig tart),de nagy valószínűséggel kisbabát várok, kb. november elején születik majd. Ha veszélyeztetett terhesként áprilisban táppénzre mennék, mi lenne a táppénz, TGYÁS és GYED alapja?

Legjobb válasz: Mivel szülésig meglesz a 180 bérezett napod, mivel most a szabikat töltöd, majd táppénzre mész, akkor a szerzõdésed szerinti bér lesz a tgyás alapja. A gyeded max. gyed lesz, mivel a bruttód több mint 198 ezer forint. Illetve, ha 2014-ben is megemelik a minimálbért, akkor annak a kétszereséhez fogják viszonyítani majd a gyeded bruttóját.

Mivel szülésig meglesz a 180 bérezett napod, mivel most a szabikat töltöd, majd táppénzre mész, akkor a szerzõdésed szerinti bér lesz a tgyás alapja. A gyeded max. gyed lesz, mivel a bruttód több mint 198 ezer forint. Illetve, ha 2014-ben is megemelik a minimálbért, akkor annak a kétszereséhez fogják viszonyítani majd a gyeded bruttóját.
Gyes, gyed, táppénz nem lehet tgyás és gyed alapja!!!
Kedves második! A gyest nem lehet alapul venni, mivel ellátás nem lehet egy másik ellátás alapja. A Kérdezõ novemberben fog szülni, így a gyedet 2014-ben igényli, így a 2013-as szerzõdés szerinti bért fogják nézni. A Kérdezõnek a munkaviszonya fennáll és bérezett napjai is vannak 2013-ban. Mivel meglesz neki a 180 bérezett nap, így kedvezményszabályt fogják alkalmazni nála, mivel a munkaviszony fennáll. A biztosítási ideje folyamatos. Ha gyes alatt szülne és több mint 180 napot van gyesen, akkor lenne a minimálbér az alapja, de jelenleg a szabadságát tölti és táppénzen lesz, vagyis olyan, mintha dolgozna. Így a szerzõdés szerinti bére lesz a tgyás alapja és nagyon valószínû, hogy a max. gyedet fogja kapni.
Igen, csak azt számoltad el, hogy 2014-ben fog szülni. Mert azt írja, hogy úgy tûnik terhes, akkor kb. november közepén fog szülni 2013-ban.!! Ezért a tavalyi évet nézik neki. Ami neki a gyeses év volt. Legalábbis én ebbõl indultam ki...
2014-ben nem szülhet, ha teszem azt, most 5 hetes terhes, akkor 1 hónapos, vagyis rászámolsz 8 hónapot, az 2013 novemberére jön ki. Tehát október-novemberben igényli a tgyást. 2014-ben a gyedet. Gyest nem vesznek alapul, mivel az egy segély! Nem lehet más ellátás alapja. Írtam, hogy mindenképp kell lennie 180 bérezett napnak, ez meg is lesz neki, ugye szabadságok és táppénz. De a táppénz szintén nem lehet egy ellátás alapja. Mindenképp ami a munkaszerzõdésében szerepel, amivel be van jelentve az lesz a gyed alapja.
Nem így van, ahogy az elsõ írja, az elõzõ évet nézik, és mivel azon fõként gyesen voltál, így nem fogsz szinte semmit sem kapni. max. 30-35 ezret.
A gyed alapjául szolgáló jövedelem meghatározása, ha  a szülõnek a gyed kezdõnapját közvetlenül megelõzõ naptári évben van 180 napi jövedelme Ha a gyed jogosultság kezdõ napját közvetlenül megelõzõ naptári évben a szülõnek volt 180 naptári napi jövedelme, akkor a gyed-et a gyed jogosultság kezdõ napját közvetlenül megelõzõ naptári évben elért jövedelem alapján kell megállapítani.  a szülõnek a gyed kezdõnapját közvetlenül megelõzõ naptári évben nincs 180 napi jövedelme Ha a gyed-re jogosult szülõnek a gyed jogosultság kezdõnapját közvetlenül megelõzõ évben nem volt 180 naptári napi jövedelme, akkor a gyedre való jogosultság kezdõ napját megelõzõ naptól visszafelé – maximum a jogosultság kezdõnapját megelõzõ naptári év elsõ napjáig – számított 180 naptári napi jövedelembõl kell a gyed összegét kiszámítani, ha a biztosítási idõ folyamatos. Ha a biztosítás megszakadt, a megszakítást megelõzõ jövedelmet nem veszik figyelembe a számításnál.  a szülõnek a gyed kezdõnapját közvetlenül megelõzõen nincs 180 napi jövedelme Ha a szülõnek a gyed-re jogosultság kezdõnapját megelõzõ évben, illetve azt közvetlenül megelõzõen sincs 180 naptári napi jövedelme, akkor a jogosultság kezdõ napján érvényes minimálbér lesz a gyed alapja (ha a gyed-re való jogosultság kezdõnapján fennálló szerzõdés szerinti vagy a tényleges jövedelem a minimálbért nem éri el, az a szerzõdés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni, szerzõdés hiányában pedig a ténylegesen elért naptári napi jövedelembõl számítják a gyed-et). E szabály alól kivétel az, akinek azért nem volt meg a 180 napi keresete, mert táppénzben, terhességigyermekágyi segélyben vagy gyed-ben részesült.  a szülõ a gyed-re jogosultság kezdõnapját megelõzõ évben, illetve azt közvetlenül megelõzõen táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben vagy gyermekgondozási díjban részesült, és ezért nincs meg a 180 naptári napi keresete. Ha a szülõnek az irányadó idõszakban [a gyed-re jogosultság kezdõnapját megelõzõ évben, illetve azt közvetlenül megelõzõen] azért nem volt 180 naptári napi keresete, mert táppénzben, terhességigyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban részesült, a táppénz összegét a korábban folyósított ellátás alapját képezõ összeg figyelembevételével kell megállapítani, feltéve, hogy ez kedvezõbb, mint a minimálbér. A kifizetõhely vagy az egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szerv kérelemre tájékoztatást nyújt a megállapított ellátás összegének kiszámítása során figyelembe vett adatokról. Ez pedig a gyed, az OEP-tõl. Mivel 2014-ben igényli a gyedet a kérdezõ, így az igénylés napját megelõzõ évet fogják nézni, ahol is megvan a 180 bérezett nap! Mivel az igénylés elõtti évet nézik. 2013 október-novembertõl tgyást kap 168 napig, így az már 2014-ben fog lejárni, így a gyedet 2014-ben igényli, aminek a megelõzõ éve 2013!
a táppénzt a minimálbér alapján fogod kapni, ha nem lesz 180 bérrel ellátott napod.
10-es vagyok. (A GYES vége elõtti két hónap és a szülés között táppénzen leszek 9-es kóddal, mivel a méhlepénnyel van egy pici gond, és a dokim nem javasolja, hogy visszamenjek dolgozni.) A táppénzt a még fennálló szerzõdésem alapján kapom. A TGYÁS-t és GYED-et is ez alapján fogják kiszámolni. A kérdezõ és köztem a különbség az, hogy õ a szabadságai miatt pár hónapig kap munkabért, én nem. Kedves kérdezõ: szerintem a munkabéredet fogják alapul venni, de tisztább lett volna a helyzet, ha nem veszed ki a szabijaidat, hanem rögtön táppénzre mész (tudom, hogy ez nem mindig lehetséges)


17én van az utolsó gyed és 18-tól táppénz
Ha betölti a 2-t még van a szabadság amit ki kell adniuk, tehát utána kell táppénz szerintem.De miért megy mindenki táppénzre?Hát rengeteg kismama dolgozik a 7-8.hónapig.
A kérdező hozzászólása: Mert mondjuk nem egy irodában kellene csücsülnöm, hanem napi 300-400km-t kell vezetnem, és rekesz söröket pakolnom, és ki be ugrálnom a kocsiból, és tárgyalni, szerzõdést kötni, rendeléseket lebonyolítani.... stb!!!! FULL stressz és fizikai munka egyben!!! hát ezért!
A kérdező hozzászólása: Ja és a szabikat bent hagyom, jó lesz az még 3 év múlva...

A táppénz beleszámít a GYED-be?

Egy hónapja dolgozom és babás lettem.Sajnos veszéjeztetett.Táppénzre küldött a dokim!Most akkor gyedet fogok majd kapni?Vagy csak gyest?

Legjobb válasz: Szia! Én úgy tudom, hogy a Gyedhez a szülés idõpontját megelõzõ naptári év átlagát veszik alapul! Szóval ha abban az évben táppénzen is voltál, akkor az adott hónapra táppénzzel számolnak! Csak minimum 180 biztosított napodnak meg kell lennie ahhoz hogy kapj.

Szia! Én úgy tudom, hogy a Gyedhez a szülés idõpontját megelõzõ naptári év átlagát veszik alapul! Szóval ha abban az évben táppénzen is voltál, akkor az adott hónapra táppénzzel számolnak! Csak minimum 180 biztosított napodnak meg kell lennie ahhoz hogy kapj.
szia, táppénz beleszámít igen de utolsó 180 munkanapból számolják a gyedet..persze ha eközben táppénzen vagy vagy voltál az is beleesik-én így tudom nekem így volt 2 éve
Utolsó vagyok megint! Elõször Gyás-t kapsz, aztán Gyedet és végül Gyes-t! :)

Az 1 éves munkaviszonyom jövő március 5-én lenne meg, de ha teherbe esek 2 hónap múlva és eljövök a szülésig táppénzre, akkor a táppénz is beleszámít a GYED-be?

Ugyan úgy veszik a táppénzt mintha dolgoznék?

Legjobb válasz: Ha elõtte nem volt munkaviszonyod akkor a táppénzen töltött idõbe azt is kalkuláld bele, hogy nem lehetsz több idõt táppénzen mint amennyi idõt ledolgoztál elõtte.

Ha elõtte nem volt munkaviszonyod akkor a táppénzen töltött idõbe azt is kalkuláld bele, hogy nem lehetsz több idõt táppénzen mint amennyi idõt ledolgoztál elõtte.
Igen, beleszámít. A gyed számítás alapja a baba születése elõtti évben szerzett jövedelmed, ami nálad kb csak 10 hónap. A gyed számítás a kapott jövedelmed alapján történik, ami táppénz esetén 50%-os bért jelent. Bár miért is kellene azonnal táppénzre menni? Vagy a munkaköröd olyan, hogy nem tudnál tovább dolgozni? Ha meglesz a 365 nap biztosított idõd, 1 évig fog járni Neked a gyed. Ha 562 nap lenne meg, akkor 2 évig kaphatnád.
A kérdező hozzászólása: Ennél a cégnél most vagyok 2 hónapja..elõtte dolgoztam összesen 7 hetet, de ebbõl sajnos az egyik helyen nem voltam bejelentve, így csak 2 hetet dolgoztam hivatalosan.Tehát akkor ha júliusba teherbe esnék, és dolgoznék még aug. elejéig, akkor csak 5és fél hónap táppénzre mehetnék?
A kérdező hozzászólása: De akkor eljöhetnék táppénzre teljesen a szülésig amikor kiderül h terhes vagyok??Az elsõ hozzászóló azt írta, h csak addig lehetek táppénzen, amennyi idõt ledolgoztam.Sajnos nem tudtam sok idõt dolgozni.Nyáron lesz 1 éve h kikerültem a suliból és sajnos sokáig voltam m.nélkülin mert nem találtam munkát :( Sajnos fizikailag terhelõ munkát végzek nem bababarát környezetben, és nem szeretném kockáztatni a babám egészségét!!Zajban és porban dolgozom, ráadásul a házi porra allergiás is vagyok.
Ha 5 és fél hónap munkaviszony után eljössz táppénzre, akkor bármeddig maradhatsz otthon, akár szülésig is, de ellátást valóban csak 5 és fél hónapig kaphatsz. A táppénz ideje akkor is beleszámít a gyedhez szükséges 365 napba, ha nem kapsz ellátást. Ha 2 hónap múlva esel teherbe, akkor augusztusban még alig leszel 4 hetes, tényleg ilyen hamar el akarsz jönni táppénzre? Mert ha igen, akkor eléggé kicentized a dolgokat, i van ha hamarabb jön a baba, akkor nem kapsz se tgyást, se gyedet. És táppénzt sem kapsz végig. Szerintem inkább várd ki a nyarat, és utána ess teherbe, addigra lesz annyi munkaviszonyod, hogy a táppénz kitartson a terhességed végéig.

4órában voltam bejelentve bruttó 36ezer Ft-tal, de februártól táppénzen voltam. Mellette ápolásin voltam a mamámmal /kb nettó 25ezer Ft volt az ápolási/, az utóbbi beleszámít a TGYÁS-ba, a GYES-be vagy a GYED-be?

Kb mennyi lesz a TGYÁS? /Most októberben szültem. /

Legjobb válasz: Meddig voltál bejelentve? Még él a munkaviszonyod? Az ápolási nem számít bele semmmibe (csak majd a nyugdíjadnál a szolgálati idõbe), mert ellátás nem alapja egy másik ellátásnak. Ha nincs munkaviszonyod, akkor gyedet nem fogsz kapni, tgyást is csak bizonyos feltételekkel. Azt, hogy a tgyás mennyi lesz, látatlanban nem lehet megmondani, mivel jövedelemfüggõ. Ha megmondod, mennyi a bruttó jövedelmed, akkor lehet kiszámolni.

Meddig voltál bejelentve? Még él a munkaviszonyod? Az ápolási nem számít bele semmmibe (csak majd a nyugdíjadnál a szolgálati idõbe), mert ellátás nem alapja egy másik ellátásnak. Ha nincs munkaviszonyod, akkor gyedet nem fogsz kapni, tgyást is csak bizonyos feltételekkel. Azt, hogy a tgyás mennyi lesz, látatlanban nem lehet megmondani, mivel jövedelemfüggõ. Ha megmondod, mennyi a bruttó jövedelmed, akkor lehet kiszámolni.
ha br. 36e Ft a bejelentett béred, akkor a tgys ennek kb.a 70% lesz, és a gyed is, de ott még kevesebbet kapsz, mert a gyedbõl vonnak mindent. Szóval lehet jobban jársz a gyes-el, az azt hiszem 28e Ft.
Jaj, bocsáss meg, vaksi vagyok:) Valóban jobban fogsz járni a gyessel, mert a tgyás annyi lesz, mint a gyes, de a gyed ekkora összegre 1-2 ezer forinttal kevesebb havonta. Elsõ voltam
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!!!

Gyed-nél a 365 napos biztosított idôbe beleszámítják a táppénzen tôltött idôszakot is?

Legjobb válasz: A biztosítási idõbe beleszámít, de a GYED összegébe nem.

A biztosítási idõbe beleszámít, de a GYED összegébe nem.
A kérdező hozzászólása: most ezt nem értem.tavaly júli 9-én kezdtem egy munkahelyen de okt-be kiderûlt hogy vàrandòs vagyok ès veszèlyeztetett.Azóta itthon vagyok tàppènzen 9es kòddal.Ha meglesz a 365 napom akkor most fogok kapni gyedet vagy nem?Elôtte nem volt bejelentett munkàm.
Igen beleszámít a biztosítási idõbe a táppénz ideje. De a gyed összegének a számításába nem számít bele a táppénz összege! Vagyis, ha nem lesz 180 bérezett napod, amibõl átlagot tudnak számolni, akkor az elõzõ ellátás alapja lesz a gyed alapja, vagyis a táppénz alapja fogja adni a gyed 70%-át!
Bele.
Hogy érted azt, hogy bele számít e? Én márciusban szültem és szeptembertõl voltam táppénzen. A TGYÁS-t a fizetésem után számolták, tehát az akkori bruttóm után és nem a táppénz alapján kapom. Vagy mire gondolsz?
A táppénz ideje a szükséges min. 365 napba beleszámít, de az összege nem. Mindkettõt a tavalyi, 2010-es jövedelmed alapján fogják meghatározni, mivel idén azért nem lesz 180 bérezett napod, mert táppénzt és tgyást fogsz kapni, így a gyeded alapja a táppénz/tgyás alapod lesz.
A tgyás alapja az a jövedelem amibõl egészségbiztosítási járulékot is vontak. A táppénzbõl nem vonnak, így az nem számít bele. Viszont a GYED-be nem tudom, hogy beleszámít-e.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!