Találatok a következő kifejezésre: A szülést 1 hónappal (43 db)

Hogy is van ez? 1 hónap a szülési szabi és plusz 6 hónap a TGYÁS? Vagy a kettő együtt 6 hónap?

Legjobb válasz: A kettõ nem egy kategória:) A szülési szabadság a szüléstõl, vagy legfeljebb a szülés elõtt 28 naptól 168 napig jár. A szülési szabadság idején nem bérjövedelemet, hanem ellátást kapsz, az ellátás neve pedig terhességi gyermekágyi segély. Vagyis a tgyást a szülési szabadság idejére kapod:)

A kettõ nem egy kategória:) A szülési szabadság a szüléstõl, vagy legfeljebb a szülés elõtt 28 naptól 168 napig jár. A szülési szabadság idején nem bérjövedelemet, hanem ellátást kapsz, az ellátás neve pedig terhességi gyermekágyi segély. Vagyis a tgyást a szülési szabadság idejére kapod:)
Tgyás=(szülési szabdság) 168 napig jár, lrgkorábban a szülés várható idõpontja elõtt 1 hónappal lehet megkezdeni

A TGYS-t a szülés előtt 1 hónappal lehet igényelni (ha jól tudom). Ki az aki igényelte, milyen papírokat kellett beadni, és mennyi idővel előtte?

Egyáltalán megéri-e szülés előtt megkezdeni a TGYS-t? Én december 8-ra vagyok kiírva.

Legjobb válasz: szülés elõtt 28 nappal lehet kérni, egy orvosi papír kell hozzá a háziorvostól is akár, hogy terhességi állományba vesz. 6 hónapig jár, akármikor igényeled (tehát nem a szüléstõl számítva), de csak a szülés után folyósítják. a mennyivel elõtte kérdésre sajnos nem tudok mit mondani, én még a szabimat töltöm :) (és nincs is már egy hónapom a szülésig)

szülés elõtt 28 nappal lehet kérni, egy orvosi papír kell hozzá a háziorvostól is akár, hogy terhességi állományba vesz. 6 hónapig jár, akármikor igényeled (tehát nem a szüléstõl számítva), de csak a szülés után folyósítják. a mennyivel elõtte kérdésre sajnos nem tudok mit mondani, én még a szabimat töltöm :) (és nincs is már egy hónapom a szülésig)
A tgyas kivant megkezdesenek napjan, vagyis a kiirt datum elotti 28. napon kell kelnie az orvosi igazolasnak (haziorvostol). Ehhez meg van ket kitoltendo igenylesi nyomtatvany, ezt elore meg tudod kerni kitoktesre a munkaltatod szemelyugyesetol. A kitoltott nyomtatvanyokat az orvosi igazolassal egyutt a fent irt napon leadod a munkaltatodnal. Kovetkezo fizunapon mar fizetik is (mindezt ugy irtam, ha a munkaltato kifizeto hely).
Ja, es a baba szuletese utan az o papirjait is be kell kuldeni potlolag (masolatokat).
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat!
A kiírt idõpont elõtt 28nappal el lehet indítani az igénylést, de csak akkor kezdik utalni, miután bemutattad a babó anyakönyvi kivonatát!
elvileg lehetsz terhes...csinálj egy tesztet, és függetlenül az eredménytõl nézesd meg magad dokival is

Szülés után vagyok 1 hónappal. Sajnos még rajtam maradt kb 10-15 kg felesleg, hogy tudom ezt még ha apránként is, de leadni? Legalább a hasamból szeretnék fogyni. Szoptatok is és azt mondák így nehezebb! Ötletek?

Legjobb válasz: Igen, vannak szerencsések, akik fogynak szoptatás alatt, van, aki pár hónap után vékonyabb, mint a szülés elõtt, de sajnos nem "jóakarat"kérdése, hogy egy csomó nõnek épp ellenkezõleg, tovább nõ a súlya, vagy jobb esetben stagnál. Egyébként én is így vagyok, mint te, konkrétan 15 kilóval szeretnék könnyebb lenni, de amint kicsivel is kevesebbet eszem, a tejemen is meglátszik, három hónapja szoptatok. Mostanában kezdtem el tornázni, és ha a kilókon nem is, de a formámon kezd látszni, javaslom neked is!

Igen, vannak szerencsések, akik fogynak szoptatás alatt, van, aki pár hónap után vékonyabb, mint a szülés elõtt, de sajnos nem "jóakarat"kérdése, hogy egy csomó nõnek épp ellenkezõleg, tovább nõ a súlya, vagy jobb esetben stagnál. Egyébként én is így vagyok, mint te, konkrétan 15 kilóval szeretnék könnyebb lenni, de amint kicsivel is kevesebbet eszem, a tejemen is meglátszik, három hónapja szoptatok. Mostanában kezdtem el tornázni, és ha a kilókon nem is, de a formámon kezd látszni, javaslom neked is!
1 hónapos baba mellett akarsz fogyózni? Ne haragudj, de ez butaság! Élvezz vele inkább minden percet, örülj, hogy tudod szoptatni és azon gondolkodj inkább, hogy hogyan tudsz minél táplálóbb kajákat összeállítani magadnak, hogy a picinek is legyen elég tápanyag. Majd ha már nem szoptatsz, akkor el lehet kezdeni okosan étkezni és mozogni. Ennek most nincs itt az ideje.
sehogy ! ha akarsz csökkentsd a szénhidrát meg a cukor mennyiséget. én szoptatás alatt nem tudtam többet ettem mint terhesség alatt. rajtam is maradt vagy 16 kg. 8 hónapig szoptattam. amikor abbahagytam elkezdtem diétázni már csak pár kiló van. de változott is az alakom. szerintem várd ki amíg szoptatsz és utána majd úgyis lemegy
Nekem épp a szoptatással ment le egy év alatt 30 kg. Persze napi 5 km babakocsis séta sem árt mellé. Szénhidrátcsökkentés tényleg jó, szándékosan viszont ne fogyózz!
Ki az, aki azt mondta, hogy szoptatás alatt nehezebb leadni? Ne foglalkozz az ilyen "jóakarókkal", én fél éves koráig szoptattam a fiamat, nem diétáztam, még csak tornázni sem tornáztam és lement 8 kg plussz! Kiváncsi vagy a titokra? A szoptatás alatt a zsír beleépül az anyatejbe, illetve a sok sétával amit a kisbabáddal teszel hozzásegít ahhoz hogy lemenjen a felesleg. Majd fél év múlva írj, hogy hol állsz, de most még ne akarj leadni semmit! Ahogy elõttem is írták, az a fontos, hogy tudod szoptatni a kicsit és Te is jól vagy! A kilók késõbb is ráérnek:) Jó babázást.
A szoptatás a méh visszahúzódását is segíti és attól a pocak kissebb lesz.Most nem te vagy a legfontosabb, egyél rendesen ne koplalj.
igaza van az elõttem szólóknak. ez alkat kérdése.- és nem jóakarat ! van aki fogy van aki nem vagy hízik is. próbálj kevesebb szénhidrátot, cukrot enni. nekem ez nem ment. de neked sok sikert. diétázni meg nem szabad. majd lemegy ha már nem szoptatsz.

A szülést megelőző 1 hónappal szülési szabadságora, tgyás-ra vagy táppénre érdemes menni?

Legjobb válasz: szülési szabadság=tgyás. Táppénzre érdemes menni szülés elõtt és a tgyást szülés napjától érdemes igényelni, mivel így a baba 6 hónapos koráig kapod, és ennek nincs maximum összege. A gyed-nek már lesz, amit utána fogsz kapni. 7 hetes kislány anyukája.

szülési szabadság=tgyás. Táppénzre érdemes menni szülés elõtt és a tgyást szülés napjától érdemes igényelni, mivel így a baba 6 hónapos koráig kapod, és ennek nincs maximum összege. A gyed-nek már lesz, amit utána fogsz kapni. 7 hetes kislány anyukája.
Erre én is szeretném tudni a választ. Mindenesetre A szülés kiírt idõpontja elõtt 1 hónappal, de legkésõbb a szülés napján kell igénybe venni a szülési szabadságot!
Én úgy tudom, attól függ, hogy neked mi éri meg jobban, mennyi volt a fizetésed. Nekem tök mindegy volt, hogy tgyás-t vagy táppénzt kapok, ugyanannyi volt a kettõ. Azért talán érdemez táppénzen lenni, mert a tgyás csak 180 napig jár.

32 hetes terhes vagyok, még dolgozom. Hol ill. hogy kell intézni a szülési szabadságot? Azt tudom, hogy 1 hónappal a szülés előtt lehet elmenni rá.

Legjobb válasz: Nekem 25 hetesig kellett írásban jeleznem hogy mikorra vagyok kiírva, mior szeretnék szülésire menni, illetve magát a tényt is, hogy terhes vagyok, orvosi igazolással bizonyítva. Kérdezd meg a munkahelyeden, nehogy lemaradj valamirõl, vagy kimaradj valamibõl.

Nekem 25 hetesig kellett írásban jeleznem hogy mikorra vagyok kiírva, mior szeretnék szülésire menni, illetve magát a tényt is, hogy terhes vagyok, orvosi igazolással bizonyítva. Kérdezd meg a munkahelyeden, nehogy lemaradj valamirõl, vagy kimaradj valamibõl.
Én pont ma intéztem a papírt a szülési szabi miatt. A várható terhesség elõtt 4 héttel korábban lehet megkezdeni. Én meg is kezdem, mert ha csak a kiírt idõpontban megyek szülési szabira, akkor pár nap miatt átcsúszok jövõ januárra, így kevesebb lesz a gyed (mivel azt az elõzõ évbõl számolják) De így, hogy 28 nappal korábban megkezdem, december közepén jár le a szülési szabim és a 2008-as bérembõl számítják a gyed-et, ami sokkal jobb lesz! Erre érdemes figyelni (anyukám munkaügyes, 30éve ezt csinálja, és Õ segít nekem ebben) A házi orvosnak kell vinni egy papírt a nõgyógyásztól, amin fel van tüntetve, hogy valóban terhes vagy és a szülés várható idõpontja 2009....stb. A házi doki pedig ez alapján fogja lezárni a táppénzt (én már azon vagyok) és megkezdjük a szülési szabit. Remélem tudtam segíteni! 33 hetes kismama
Bocs, javítok: minden évszám egy évvel több, bocsi :)
Én úgy tudtam, hogy a táppénz nem számít bele a tgyás és a gyed kiszámításába!
Az utolsó válaszadótol kérdezém, hogy nem az lenne a jobb ha átcsúsznál 2009-re? Mert akkor számolják a 2008-as béredbõl a gyedet így viszont ha nem csúszol át, akkor a 2007-esbõl fogják, nem?
nem, pont nem szabad átcsúsznom 2010-re, mert akkor a 2009-es bérbõl számítják, tehát az ideibõl, ami tele van táppénzzel...így a 2008-as bérembõl fogják (tavaly végig dolgoztam, 1 napot se voltam tp-en)

1, 5 hónapos terhes vagyok 1 hete vagyok táppénzen. A munkahelyem 3 hónapig fizeti nekem a táppénzt, mert 3 hónapig dolgoztam náluk a fenmaradó időben a szülésig fizeti a társadalombiztósitó tovább vagy 3 hónap után semmit nem kapok?

Legjobb válasz: ez nem így van. a munkahely egy adott idelyig köteles tápénzt fizetni utána mindig a tb fizeti (régebben 2 hét volt). de a táppénz után szinte semmi pénzt nem fogsz kapni (gyes, gyed) . jobb lenne ha teheted (persze ha nem vagy veszélyeztetett) és olyan a munkád hogy amíg csak tudsz dolgozz, mert akkor 3 évig sokkal jobb pénzt kapsz.

ez nem így van. a munkahely egy adott idelyig köteles tápénzt fizetni utána mindig a tb fizeti (régebben 2 hét volt). de a táppénz után szinte semmi pénzt nem fogsz kapni (gyes, gyed) . jobb lenne ha teheted (persze ha nem vagy veszélyeztetett) és olyan a munkád hogy amíg csak tudsz dolgozz, mert akkor 3 évig sokkal jobb pénzt kapsz.
Én úgy tudom, hogy annak is jár a GYES, aki nem , vagy kevesebbet dolgozott. Igaz, abból megélni nem lehet(huszonezer Ft), de mégis valami. A neten nézz utánna, azt hiszem a magyarorszag.hu-n fent van.
1 év 10 hónapig.
A kérdező hozzászólása: Ezt hogy érted? A GYED max másfél évig jár, nem? (6 hónap tgyás, 1 év 6 hónap gyed, ha megvan a bedolgozott)
A kérdező hozzászólása: A netes kalkulátor szerint 1 év 10 hónapra is jár a másfél év gyed, ennek hihetek? Olyanok válaszát várom, akik biztosra tudják)
Úgy értettem, hogy a TGYÁS+GYED jár 1 év 10 hónapig.
A kérdező hozzászólása: Biztos vagy ebben? Idõközben megnéztem több netes kalkulátort, és ezek szerint ha megvan 562 nap, ami kb másfél év, akkor kapom a gyermek 2 éves koráig a gyedet, rendesen. Gondolom, nem téved mind, de ha valaki tudja ezt biztosan, annak válaszát megköszönném.

A szülés utáni 1. hónapban milyen teendők, szűrések, oltások vannak, amikre figyeljünk?

A terhességem alatt is olyan részletes tájékoztatást kaptam a védőnőtől és orvostól, hogy a netről szedem össze, mikor és hova kell mennem, már megszoktam, nem is maradt el semmi. Most nemsokára jön a baba, és arra lennék kíváncsi, mire kell az első időszakban figyelni? A papírügyeket már lejegyzeteltem, ezen kívül milyen orvosi vizsgálatok, szűrések és teendők vannak az első időszakra? Minden tapasztalatot köszönök előre is!

Legjobb válasz: Oltás 2,3,4hónaposan van.Egy hónaposan azt hiszem nincs oltás.Státuszok és mérések lesznek csak.Súly,centi,megnézik kicsit hogy tuti jó-e a csipõje ilyesmi.Meg 4hetesen kell vinni ortopédiára,amire gyerekdoki ad beutalót.Többi az otthon teendõk :) Azt hiszem D vitamint kell adni 1 vagy 2 hetes kortól napi 1 cseppet,ha doki máshogy nem rendeli.Ha anyatejes 50%-nál többen,akkor 1.hótól havonta K vitamin.

Oltás 2, 3, 4hónaposan van.Egy hónaposan azt hiszem nincs oltás.Státuszok és mérések lesznek csak.Súly, centi, megnézik kicsit hogy tuti jó-e a csipõje ilyesmi.Meg 4hetesen kell vinni ortopédiára, amire gyerekdoki ad beutalót.Többi az otthon teendõk :) Azt hiszem D vitamint kell adni 1 vagy 2 hetes kortól napi 1 cseppet, ha doki máshogy nem rendeli.Ha anyatejes 50%-nál többen, akkor 1.hótól havonta K vitamin.
Már a kórházban tájékoztatást fogsz kapni ha gond van. Ott szûrik a baba hallását, csípõjét. Az elsõ napokban meg fog látogatni a védõnõ és a gyerekorvos. Ha az orvos lát valami problémát csak akkor küld további vizsgálatra. Havonta egyszer meg kell jelenni a babával tanácsadáson ahol a védõnõvel és az orvossal is konzultálhatsz. Védõoltásokat leírta az elõzõ hozzászóló, de a védõnõ mindent el fog mondani.
1. vagyok Pont ez a baja a kérdezõnek, hogy semmit nem mond neki egyik se.De kórházban is megnézik persze.Itt nálunk Heves megyében külön is kell vinni 4hetesen és 3hósan csipõszûrésre és 6hetesen hallásra.
2. vagyok ha ilyen sz.r a védõnõ hozzáállása akkor leginkább a szoptatásnak olvas utána, az lesz a legelsõ "nehézség". A vizsgálatokban eltérések lehetnek, az oltások le lesznek írva a kis könyvben. A kórházban megkapja a bcg oltást, ill. az elsõ szûréseken átesik a baba. Esetleges sárgaság befolyásolhatja a haza érkezés napját. Elsõ napokban a szoptatáson és a baba gyarapodásán van a hangsúly, figyelni kell majd ne legyen aluszékony, szép sárga anyatejes széklete legyen. A védõnõ és a gyerekorvos meg fog látogatni ahogy írtam. Mikor bemész szülni érdemes a férjednek beszaladni a receptekért és kiváltani, mire haza érsz otthon legyen. 8fürdetõ krém, popsikrém, k- ill. d-vitamin, lázcsillapító kúp. szûrésekre az orvos fog küldeni, tehát el kell hogy mondja hogyan jutsz oda (beutaló, idõpont stb.) egyenlõre ennyi jutott hírtelen eszembe.

Ha a gyed lejárta és a köv. Szülés között kb.1, 5 hónap van, akkor lehet azt, hogy kiveszem a benn lévő (2 évnyi) szabit, mellette gyest kérek a szülésig, majd indul újra a tgyás és a gyed?

(persze a szüléskor lemondom a gyest). Kivehetem a szabikat? Lehet ezt így együtt (szabi+gyes? )

Legjobb válasz: Jogilag semmi akadálya, sõt a fõnök se köthet bele. Ki kell adnia a szabikat. Emelt bérrel, azt ugye tudod! Tehát meg kell emelje a béredet az elmúlt évek cégnél átlagos béremelésének mértékével és arra jár a szabadság! Szabadság csak a gyed elsõ évére jár, nem mind a kettõre, azt is tudod, ugye? Meg esetleg ami a szülés elõtt bennragadt.

Jogilag semmi akadálya, sõt a fõnök se köthet bele. Ki kell adnia a szabikat. Emelt bérrel, azt ugye tudod! Tehát meg kell emelje a béredet az elmúlt évek cégnél átlagos béremelésének mértékével és arra jár a szabadság! Szabadság csak a gyed elsõ évére jár, nem mind a kettõre, azt is tudod, ugye? Meg esetleg ami a szülés elõtt bennragadt.
szerintem ennek így nincs jogi akadálya.
Szerintem mehet így, de a TP lehet jobb lenne, mert szabadság alatt fel is mondhatnak. Bár a GYES véd a felmondás alól. Ha jól tudom. Jogi fórumon kérdezz utána szerintem.
hát a gyes is védi meg a terhesség is. elsõ voltam.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm. Fel nem mondanak, stabil az állásom. Csak most azon szõröznek, hogy a tulajjal beszéljem meg, hogy kiadja-e a szabikat, vagy majd a 2. gyerek után egybe a 6 évnyit :( Csak az lett volna az érdekes, hogy az a 1.5 hónapnyi gyes nem befolyásolja-e majd a késõbbi jövedelmet...

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!