Találatok a következő kifejezésre: A szüléskor házassági anyakönyvi (16 db)

Mi történik ha nem viszek a szüléshez Házassági Anyakönyvit?

Akkor a gyerek automatikusan az én nevemre kerül? De a személyimben is, mint né szereplek, mivel felvettem a férjem nevét. Akkor a leánykori nevemre kerül a gyerek, vagy a férjezettre ami a személyimbe szerepel?

Legjobb válasz: nem 2 órát vagy a kórházban, majd megkérik a kedves apukát,hogy szaladjon haza érte

nem 2 órát vagy a kórházban, majd megkérik a kedves apukát, hogy szaladjon haza érte
Ha férjnél vagy, be kell vinni a friss házassági anyakönyvi kivonatot! Ha nincs, akkor bemondod mi legyen a gyerek neve, a te lánykori neved, vagy a férjed neve, de akkor a gyánhatósághoz kerül a dolog, ha nincs tisztázva az apa kiléte. Nem éltek együtt, vagy mástól van a gyerek?
A kérdező hozzászólása: De együtt élünk és tõle van a gyerek. Csak még mindig nem postázták az új házasságit. Két gyerekkel állapotosan elég nehéz elmászni a hivatalba és órákat várni, mire sorra kerülünk.
Ha abba a városba házasodtál ahol szülni fogsz akkor nem kell friss anyakönyvi , csak az eredeti..ha másik városba házasodtatok akkor kell csak.
Szia! Én Pest megyében szülök és gyorsan felhívtam a kórházat. Azt mondták, hogy a név legkésõbb 3 napon belül kell , hogy rendezésre kerüljön. A házasságiból pedig elfogadják az eredetit akkor is, ha más városból, faluból vagy akárhonnan jössz. A név megadásához, hogy az apa vezeték nevét megkaphassa, mindenképpen szükség van vagy az apasági nyilatkozatra vagy a házassági anyakönyvre. Azt mondták, hogy maximum, ha nem érkezik meg addig, akkor apuka a szülés utáni napon bemegy oda, ahol házasodtatok és ott azonnal elkészítik és odaadják neki. Ennyit tudtam meg.

Miért kell a szülésre bevinni olyan házassági anyakönyvi kivonatot, ami nem régebbi 300 napnál?

Már több baba-mama oldalon olvastam ezt a kitételt, de nem értem miért nem lehet régebbi 300 napnál. Ti hallottatok err?l valamit, vagy van itt valaki, aki csak a sima h. anyakönyvit vitte be, ami régebbi volt 300 napnál? Vagy ez csak akkor él, ha más városban szülök, mint ahol történt a házasságkötés?

Legjobb válasz: Kórházfüggõ. Ahol én szültem, ott nem kérték, hogy ne legyen régebbi 300 napnál. Csak az eredeti házassági anyakönyvit bevittem és kész, elfogadták. Máshol viszont kérik, hogy ne legyen régebbi, ilyenkor meg kell újíttatni a önkormányzatnál, anyakönyvvezetõnél (õ ad igazolást). A baba anyakönyvezése miatt szokták kérni amúgy, hogy a férj nevére kerüljön a baba. Kérdezz rá az adott kórházban, hogy mi ott a szokás, mit kérnek.

Kórházfüggõ. Ahol én szültem, ott nem kérték, hogy ne legyen régebbi 300 napnál. Csak az eredeti házassági anyakönyvit bevittem és kész, elfogadták. Máshol viszont kérik, hogy ne legyen régebbi, ilyenkor meg kell újíttatni a önkormányzatnál, anyakönyvvezetõnél (õ ad igazolást). A baba anyakönyvezése miatt szokták kérni amúgy, hogy a férj nevére kerüljön a baba. Kérdezz rá az adott kórházban, hogy mi ott a szokás, mit kérnek.
utolsónak: párod aláír egy papírt, azzal kész :)
És mi történik akkor, ha nem vagyunk házasok? Mi lassan két éve próbálkozunk babával, és reményeink szerint talán most sikerült. Tervezzük, hogy összeházasodunk, de nem szeretnék pocakosan esküdni, majd miután megszületett a babánk. Ezek szerint nem egyértelmû, hogy az a férfi, aki ott van velem, fogja a kezem a szülés közben, és elismeri az apaságot, nevére veheti a közös gyermekünket?
Ha eltörölték volna, akkor nem adnák ki az anyakönyvvezetõk az újat, ami egyébként megszólalásig hasonlít az eredetire, csak más a kiállítás dátuma. A kórház is kikérheti, de az plusz ügyintézési napok, így nem biztos, hogy a csemetédet az okmányaival együtt adják ki. Nem feltétlenül kell személyesen intézni, lehet levélben is.
A kérdező hozzászólása: köszönöm mindenkinek. Megejtek egy telefont, aztán lehet, hogy sunnyogok :) Utálom az önkormányzati hivatalokat!
Bocs, a mondat vége értelmetlen lett:) Szóval azt kell apának tekinteni, akivel az anya a vélelmezett fogantatás idején házasságban élt.
Általában azért kérnek 300 napnál nem régebbit, mert a törvény szerint ha kérdéses az apaság, akkor azt kell apának tekinteni, aki a vélelmezett fogantatás ideje elõtt (szülés elõtt 300 nap a vélelmezett fogantatás dátuma, de ez megdönthetõ vélelem, vagyis igazolható, hogy nem akkro fogant) házasságban élt.
2009 nyarán eltörölték ezt a rendelkezést! A vicc, hogy csomó kórház nem tud róla, és ezzel szórakoztatják a kismamákat, hogy szerezzenek be papirt... A kanizsai anyakönyvvezetõ mondta, mert pl. a pécsi kórházban is az van kiirva, hogy kérik és mivel Kanizsán volt az esküvõnk, elküldtem anyut a papirért. Az más kérdés, hogy végül sikerült Szigetváron szülnöm, mint szerettem volna, és ott sem kell. Ja, és természetesen a pécsi hivatalban is tudják, hogy nem kell, csak õk sem értik, a kórház miért tájékoztat félre...
Szerintem ezt leírják de csak kevés helyen nézik. Nálunk mindegy volt mikori, a lényeg, hogy eredeti legyen. Én ha külön nem hangsúlyozzák ki azt vinném ami van, nem rohangálnék . Magyarország az 1000 papír országa....
Nem, nem egyértelmû. Alá kell írnia egy apasági nyilatkozatot, és utána lehet a nevén a baba.

Ha a házassági anyakönyvi kivonatot kikérem (szüléshez) mennyi időn belül van meg?

Legjobb válasz: Bemész az anyakönyvi hivatalba, és kb 5 perc alatt kinyomtatják. Aláírod az átvételit, és kész is. Legalábbis nálam így volt. Minden jót!

Bemész az anyakönyvi hivatalba, és kb 5 perc alatt kinyomtatják. Aláírod az átvételit, és kész is. Legalábbis nálam így volt. Minden jót!
2. vagyok, gondolom a kérdezõ a frissre gondolt, nem arra amit annó kaptak. És biztos ami biztos, legyen nála az eredeti, mert kórháza válogatja...
Szegeden 2 perc, gondolom, máshol is egybõl megcsinálják. Csak ki kell nyomtatniuk friss dátummal. Természetesen a területileg illetékes anyakönyvi hivatalba kell mennei, ahol történt a házasságkötés.
Mi az, hogy kikéred? Nincs nálad? Mikor összeházasodtatok kellett kapjatok. Egyébként pedig egy másolat is elegendõ.
Újpesten is 2 perc volt.:) Érdemes elõtte telefonon beszólni, hogy van-e ügyfélfogadás.
Már nem kell vinni (június 1 óta) a 300 napnál nem régebbit, hanem elég az eredetinek ami otthon nektek van a fénymásolata.
Én 2004-ben és 2008-ban is az eredetit illetve annak másolatát vittem a kórházba... senki nem kért tõlem frissebbet. S nem egy kórházban szültem a kettõt.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm, hát nálunk 30 napnál nem lehet régebbi:( Szóval akkor azonnal kiadják, az jó. Csak azért kérdeztem hogy mennyivel elõtte menjek be érte.
Kispesten is ki kellett kérni. 1 hete vltam, 3 perc alatt kész volt, ingyen. Nekem elég lett volna a 300napnál nem régebbi, de aztán még a 30 napon is jóval beljebb leszek vele, mert halogattam a dolgot. 40hetes pocis


Igaz, hogy szüléskor kell a házassági anyakönyvi kivonat, ami nem lehet régebbi 1 hónapnál?

Most érvényesítsem?? Pézbe kerül?? Mi értelme van?? 2,5 éves házasok vagyunk. 19 hetes kisamama (id?ben fel kell készülni :)

Legjobb válasz: Szia! Nálunk ezt nem nézték. Mi is 2 éve voltunk házasok .Sõt meg sem nézték,csak megkérdezték ,hogy abban a városban kötöttünk e házasságot ahol élünk.

Én egy hónapot is hallottam, de még nem jártam utána... De kell, az tuti:-) (különben nem írják az apa nevére a gyereket)
Szia! Nálunk ezt nem nézték. Mi is 2 éve voltunk házasok .Sõt meg sem nézték, csak megkérdezték , hogy abban a városban kötöttünk e házasságot ahol élünk.
Ma kérdeztem a védõnõt és õ mondta hogy 3hónapnál nem régebbi másolatot kell kérni. Õ sem érti miért de kell. Ez tény. Kivéve ha apasági nyilatkozat kell.
Szia. Èn u´gy tudom, hogy nem lehet 3 hónapnál idösebb.
Szia! Mi 13, 5 éve vagyunk házasok, nem jó a régi kivonat. 300 napnál nem régebbi akvi kiv. kell. Illetékmentesen kiadják, csak indoklásba baba születését kell megadni. Most intéztem, tuti:)
300 napnál nem lehet régebbi.Ezt pedig anyakönyvvezetõ mondta, tehát lehet tudja.Hozzájuk kell menni egy házassági anyakönyvi kivonatért is.
300 napnál nem régebbi házasságianyakönyvi kevonat kell
Ha bemutatod az eredeti példányt, az nem jó? Nem értem, miért kellene újra érvényesíteni?
A kérdező hozzászólása: Én sem értem, de a védõnõktõl kaptam egy listát amin fel van sorolva, és öbbek közt ez is, de egyszerüen nem hiszem el... azért kérdeztem, hátha valaki biztosrta tudja.. :)
Nálunk is most mondta a védõnõ.és 90 napnál nem lehet régebbi.Teljesen kiakadtam, nem értem miért van erre szükség.Lehet, hogy a pénzrõl szól az egész!?
Mivel én is szülés elõtt állok, utánanéztem ennek a dolognak. Házassági anyakönyvi kivonat tényleg kell, de arról (hivatalosan) szó nincs, hogy ez nem lehet x idõnél régebbi. Ezt a kórházak találják ki? http://www.magyarorszag.hu/segitseg/okmanyiroda/ugyintezesiu..
Szia! A védõnõm szerint: ha abban a városban szülsz ahol házasságot kötöttél nem kell hitelesített másolatot kérned.Elég egy sima fénymásolat az eredetirõl. A baba anyakönyvezésekor úgy is utána néznek a házasság érvényességének. Kismama a 40.hétben

Tényleg kell friss házassági anyakönyvi kivonat (másolat) a szüléshez?

Azt hallottam, kell, de hülyeségnek tartom, hiszem a nevemben is benne van hogy férjnél vagyok, és a terhességi könyvemben is szerepel az Apa neve.

Legjobb válasz: Azért kell, mert a neved ellenére is elválhattatok idõ közben...Igen, kell, de kórháza válogatja, hogy milyen régit fogadnak el. Nálunk 3 hónapnál frissebb kellett volna, de az anyakönyvvezetõ írt egy igazolást, hogy a házasság létezik. Azt is elfogadták. kérdezz rá a kórházban, hogy ott mit kérnek!

Azért kell, mert a neved ellenére is elválhattatok idõ közben...Igen, kell, de kórháza válogatja, hogy milyen régit fogadnak el. Nálunk 3 hónapnál frissebb kellett volna, de az anyakönyvvezetõ írt egy igazolást, hogy a házasság létezik. Azt is elfogadták. kérdezz rá a kórházban, hogy ott mit kérnek!
Igen, létezik, mert te a felsorolt okoktól még lehetsz elvált és akkor nem írják apa nevére, csak ha van apasági nyilatkozat. Elvileg eltörölték, hogy kell 30 napnál nem régebbi kivonat, a biztos az, ha kórházat kérdezed, ahol szülni fogsz!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen!
Igen kell.300 napnál nem lehet régebbi.Legalább is itt Szekszárdon így van.Most csináltattam. 39 hetes km
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Közben a férjem megkérdezte a szegedi klinikán (ott fogok szülni), és azt mondták, elég bevinni a régit, és majd lefénymásolják. Tehát kell a papír, de nem kérnek újat.

Tényleg nem kell már 300 napnál frissebb házassági anyakönyvi kivonat a szüléskor?

Tegnap mondta a véd?n?m, hogy már régebbi házassági anyakönyvi kivonat is jó a kórházba. Semmi ilyesmi változásról nem hallottam és az interneten sem találtam ilyen infót.

Legjobb válasz: Már nem kell, hogy mikortól érvényes, nem tudom pontosan, de néhány napja olvastam valahol. Azért nem kell, ui. az anyakönyvvezetõ dolga utánanézni, hogy a bemutatott papírok vonatkozásában érvényes-e még a házasság. tehát nem a szülõ dolga utánajárni, hanem a hivatalnak.

Már nem kell, hogy mikortól érvényes, nem tudom pontosan, de néhány napja olvastam valahol. Azért nem kell, ui. az anyakönyvvezetõ dolga utánanézni, hogy a bemutatott papírok vonatkozásában érvényes-e még a házasság. tehát nem a szülõ dolga utánajárni, hanem a hivatalnak.
én 2006ban házasodtam, és 2008-ban és 2010ben mikor a fiaim születtek vittem friss házassági anyakönyvi kivonatot, hogy ne legyen gond az anyakönyvezéssel. ahol házasodtatok hivatalban ha bemész, ingyen odaadják. ha abban a városban szülsz, ahol házasodtatok- azaz ugyanaz a hivatal fogja anyakönyvezni a babát, aki a házassági anyakönyveteket is kiállította, akkor ez nem kell, mert õk hivatalon belül elintézik. (én máshol szültem, azért kellett)
Szerintem ez kórházfüggõ. Érdeklõdj utána annál a kórháznál ahol szülni fogsz. Én 3 hónapja szültem a Péterfyben, ott az eredetit kérték (ami már 4 éves...).
A kérdező hozzászólása: Úgy tudtam, ez nem kórházfüggõ, hanem törvény szabályozza. Amúgy Bp. 14. kerületben házasodtunk 2006-ban, Bp. 11. kerületben születtet az elsõ lányunk 2008-ban. Ekkor még a 300 napnál nem régebbi kellett oda. Most megint Bp. 11. kerültben fog születni a második lányunk. Mindenesetre kértem levélben friss kivonatot. Telefonon azt mondták a 14. kerületi Okmányirodában, hogy ingyen van, pár nap alatt ki is küldik. Azért köszönöm a válaszokat. :)

A SOTE 2-re elég, ha a házassági anyakönyvi kivonat eredetijét viszem be, vagy le kell kérni szülés előtt 30 nappal?

Azért kérdezem, mert hallottam, van olyan kórház, ahol nem veszik olyan szigorúan.

Legjobb válasz: Szia! 1.5hete szültem az Istvánban, vittem a kikért papírt,akkor mondták, hogy országosan megszünt ez a kikérõsdi június elsejével. Tehát jó az eredeti!. Könnyû szülést!:)

Szia! 1.5hete szültem az Istvánban, vittem a kikért papírt, akkor mondták, hogy országosan megszünt ez a kikérõsdi június elsejével. Tehát jó az eredeti!. Könnyû szülést!:)
Szia! Én kérdezni szeretnék tõled, ha nem gond, mert én is a SOTE 2-n fogok szülni. Tényleg elég az eredeti házassági anyakönyvi kivonat? A védõnõ szerint kérjek hiteles másolatot. Tõled mit kértek? Elõre is köszi, ha írsz!
A kérdező hozzászólása: HÚÚÚÚ, nagyon jó hír, köszönöm!!!
A kérdező hozzászólása: Szia! Sima fénymásolatot mutattam be, mikor hazajöttünk, akkor volt egy adategyeztetés a betegfelvételen a kicsi Taj kártyája, stb. miatt.
Jó, köszi. Tehát akkor tuti nem lesz gond, ha nem csináltatok hiteles másolatot. Sok boldogságot nektek! :)
A kérdező hozzászólása: nem, köszönjük! ;)

A szüléskor a házassági anyakönyvi kivonat max. milyen régi lehet?

Legjobb válasz: Nekem a védõnõ ezen a héten mondta, hogy 30 azaz harminc napnál nem lehet régebbi, tehát még a szülés elõtt kell kérni az önkormányzaton egy hiteles másolatot.

Nekem a védõnõ ezen a héten mondta, hogy 30 azaz harminc napnál nem lehet régebbi, tehát még a szülés elõtt kell kérni az önkormányzaton egy hiteles másolatot.
Én is úgy tudtam, hogy 300, aztán szülés elõtt 1-2 héttel mondta a dokim asszisztense, hogy 30 nap. Mondanom sem kell, hogy vidéken házasodtun, úgyhogy nem kértem újat. Senki nem szólt érte.
300 napnál nem lehet régebbi.
Én pénteken délelõtt mentem szülni. Elfolyt magzatvízzel vitt be a mentõ. A szülésznõtõl kezdve a nõvérekig mindenkitõl kérdeztem, kinek kell az anyakönyvi kivonatot odaadnom? Senki se válaszolt rá semmit. Hétfõ délben tudtam meg, kinek adjam. Az irodában a hölgy azt felelte: már nem kell, már anyakönyvezték a gyereket. Így az anyakönyvi másolat megmaradt emlékbe. Egyébkét ma sem értem, miért kell 1 hónapnál fiatalabb kivonat???

Kell vinni a szüléshez 3 hónapnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonat másolatot?

Ma voltam az önkormányzatnál és teljesen nem értette a n?, hogy mit akarok, pedig több helyen is azt olvastam, hogy kell ilyen papír, hogy az eredeti házassági a. kivonat nem jó.

Legjobb válasz: Mi Debrecenben esküdtünk és itt is szültem, itt semmilyen papír nem kellett.

Mi Debrecenben esküdtünk és itt is szültem, itt semmilyen papír nem kellett.
Budapesten az Uzsokiban kérnek 300 napnál nem régebbit. Az önkormányzatnál ingyen kiadták. Mondtam, hogy baba anyakönyvezéséhez kell.
Budapesten a Bajcsyban kérték a 300 napnál nem régebbit.
Január 1. óta nem számít mikori a lényeg hogy legyen nálad! Mi 3 éve esküdtünk és direkt megkérdeztem több helyen és ezt válaszolták!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat!
Szia! Én decemberben szültem ott. Több mint egy éve voltunk házasok, és nem kértek másikat.
Elméletileg, a törvény 300 napnál nem régebbit ír elõ.
Elsõ vagyok. Én rákérdeztem elõre az orvosomnál. Õ mondta, hogy nem kell új. Kórháza is válogatja.
Szia! Nekem szólt a védõnõ, hogy 1 hónapnál nem régebbi kell. Macera volt, de ki kellett kérnem emiatt az anyakönyvvezetõtõl.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!