Találatok a következő kifejezésre: A szülési mikor vegyem ki, (3 db)

Mikor vegyem ki a szülési szabit? Január 20-ra vagyok kiírva. úgy terveztem, hogy okt. elején elmegyek táppénzre és dec 20-tól pedig szülési szabira.

itt azt olvastam,hogy csak szülés után kezdjék meg a szülési szabit,addig legyen táppénzen az ember. ez miért jó?? a táppénz az kevesebb,nem? vagy ha csak szülés után megyek szülési szabira akkor tovább jár majd a gyes vagy gyed?

Legjobb válasz: Nekem is azt tanácsolták, hogy csak szülés utánmenjek tgyásra, addig maradjak táppénzen. A táppénz nem sokkal kevesebb mint az szülési szabira kapott pénz, és igy a 24 hetet majd csak szülés után kezdik el számolni. Tehát 1 hónappal tovább kapsz több pénzt. Utána meg a gyes vagy gyed. De én úgy tudom, hogy akinek van munkahelye az gyedet kap a baba két éves koráig. Egy kicsit még én is zöldfülû vagyok ilyen dolgokban, de igyekszem tájékozódni. 16 hetes kismama

Nekem is azt tanácsolták, hogy csak szülés utánmenjek tgyásra, addig maradjak táppénzen. A táppénz nem sokkal kevesebb mint az szülési szabira kapott pénz, és igy a 24 hetet majd csak szülés után kezdik el számolni. Tehát 1 hónappal tovább kapsz több pénzt. Utána meg a gyes vagy gyed. De én úgy tudom, hogy akinek van munkahelye az gyedet kap a baba két éves koráig. Egy kicsit még én is zöldfülû vagyok ilyen dolgokban, de igyekszem tájékozódni. 16 hetes kismama
Szia! A táppénz és a TGYÁS ugyanakkora összeg (elõzõ évi bruttó 70%-a, és ebbõl csak adót vonnak). A GYED lesz kevesebb, mert annak már van felsõ határa, és abból már nyugdíjjárulékot is vonnak. Ezért szokták tanácsolni hogy szülésig legyen a tp, így egy hónappal rövidebb lesz a GYED. Csak sajnos nem minden orvos írhat ki szülésig. Nálunk akit a CSNT tart táppénzen, Õt a kiírt idõpont elõtt 28 nappal már szülési szabira veszik. Én a háziorvoshoz járok, 11 napom van szülésig, és még mindig táppénzen vagyok. Megbeszélés és hozzáállás kérdése! Minden jót!
A TGYÁS a szülési szabadság idejére jár, ami 168 nap. Elõtte táppénzt kapsz, aminek az összege nem sokban különbözik a TGYÁShoz képest. Tehát az elõttem szóló jól írta, a szülés napjától ráérsz majd ezzel, mert akkor tovább kapod majd a pénzt. Így is, úgy is 168 napig jár. Nincs értelme elõbb elmenni szülésire.
Nem minden esetben ugyanakkora a betegácsi és a TGYÁS, mert õ pl pont január 20-án szül. Tehát a betegácsit dec 31-ig a 2007 évi fizuja alapján kapja, de a TGYÁS-t már a 2008 évi alapján fogja, amibe a táppénz nem fog beleszámítani.. amennyire én tudom...

A szülési szabadságot mikor vegyem ki, junius 20ra vagyok kiirva? Ezt hogy kell intézni és ugyan annyi lesz összegbe mintha táppénzen lennék?

Legjobb válasz: igen. a fizetésed 70 százaléka. szerintem érdemesebb a szülés napjától igénybe venni! jobban jársz, mert késõbb kezded meg a gyed-et, ami maximálva van.

igen. a fizetésed 70 százaléka. szerintem érdemesebb a szülés napjától igénybe venni! jobban jársz, mert késõbb kezded meg a gyed-et, ami maximálva van.
Függ attól, hogy elõtte táppénzen voltál-e. Úgy tudom, hogy szülés elõtt pár héttel már lehet igényelni. Nekem a munkahely utalta a táppénzt (mert kifizetõhely egyébként a megyei egészségbiztosítási pénztártól kell igényelni) amikor szülés elõtt bementem azt mondták, hogy mivel táppénzen vagyok elég hogyha szülés után veszem ki. Nekem a munkahely intézte és annyi mint a táppénz amit elõtte kaptál.
Ha táppénzen vagy, akkor csak a szülés napjától érdemes kivenni, de ha dolgozol végig, akkor a szülés kiírt idõpontja elõtti 28.naptól lehet kivenni, az nem baj, ha nem szülsz napra pontosan. A munkahelyed intézi, ott kell a munkaügyesnek bejelentened.Más néven TGYÁS-nak is hívják, 168 napig jár, és a szülés idõpontját megelõzõ évi jövedelmed alapján számolnak ki egy napi átlagkeresetet, és annak(bruttónak) a 70%-át kapod. 168 nap után folyósítják majd a gyedet.
Szia! Én június 24-re vagyik kiírva és táppénzen vagyok azt ajánlották, hogy szülés után vegyem ki.

Gyed után, ha kiveszem a bennlévő szabikat és utána megyek gyesre, mivel terhes vagyok, így elfogadják a MÁK-nál vagy legyek inkább gyesen valameddig és utána szabikat vegyem ki és utána szülés előtt 28 nappal a TGYÁST?

én az útóbbit szeretném ,csak a munkahelyemen az ügyintéző azt mondta hogy előbb vegyem ki a szabikat utána legyek gyesen ne kelljen annyit járni ,igényelni meg lemondani.Úgyis le kell mondani ha megyek TGyásra vagy nem?

Legjobb válasz: Ugyanígy vagyok. Én most a szabadságom töltöm, és utána táppénzre megyek. De mindenképp jelezd, hogy terhes vagy, mert szabadság alatt kirúghatnak.

Ugyanígy vagyok. Én most a szabadságom töltöm, és utána táppénzre megyek. De mindenképp jelezd, hogy terhes vagy, mert szabadság alatt kirúghatnak.
Hülyeség gyesre menni. Úgy csináld, ahogy az elsõ kettõ írja. Vedd ki a szabikat, majd táppénz a szülésig vagy míg meg nem kezded a tgyást. Amúgy sem érdemes gyesre menni, mert tényleg bonyolultabb igényelni a gyest majd lemondani, mint elmenni táppénzre. Ráadásul a táppénz több pénz is, mint a gyes.
mikorra vagy kiírva? Én inkább kivenném a szabikat és elmennék táppénzre az mégiscsak több mint a gyes..
A kérdező hozzászólása: köszönöm:)
Teljesen jó, ha így csinálod!!
A kérdező hozzászólása: DEC 20 RA VAGYOK KIÍRVA.
A kérdező hozzászólása: én úgy gondoltam, hogy miután betölti a 2 évet akkor veszem ki a szabikat utána 2 hó táppénz és szülés elõtt 28 nappal TGYÁS.
A kérdező hozzászólása: köszönöm.
Ha rendes a doki, akkor kiír szerintem, rengetegen vannak így táppénzen, hogy a nagyobb gyerek 2-3 éves és terhesek. Ha mégse ír ki, akkor én bent hagynám a szabikat és gyesre mennék, majd ha a 2. babám is betölti a 2. akkor venném ki a szabikat.
A kérdező hozzászólása: 2 hónapig lennék táppénzen.
A kérdező hozzászólása: köszi , és vajon dokim fog papírt adni róla , mivel közben 2 évesemmel itthon vagyok .Aug 10 lesz 2 éves.
én is így csinálnám kérdezõ de ilyenkor ugyanannyi lesz a TGYA-s meg a GYED is??


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!