Találatok a következő kifejezésre: A szülési a munkáltató (18 db)

Ha valaki szülési szabdaságra megy, akkor ugye kell igazolás a nőgyógyásztól, majd le kell adni a papírokat a munkáltatónak. A házi orvoshoz is kell menni valamilyen igazolásért? Teljesen elvesztem a sok papírban.

Legjobb válasz: Szia!!!38 hetes vagyok oktober 06-ig beteg állományba voltam ,oktober 07-tõl szülési szabin vagyok ,de semi papírt nem kell vinnem csak az utolso táppénzes papírt kellet vinnem meg a szülési szabirõl kellet vinnem a papírt és ezt a házi orvosom adta.És ha meg szültem akor kell be vinnem a munkáltatohoz a kicsi TB kártyáját meg a születési anyakönyvi kivonatot és gyeden leszek,2évig aztán 1 évig gyesen .Én nekem így mondták.Itt nálunk így van.Jo baba várást!!!

Szia!!!38 hetes vagyok oktober 06-ig beteg állományba voltam , oktober 07-tõl szülési szabin vagyok , de semi papírt nem kell vinnem csak az utolso táppénzes papírt kellet vinnem meg a szülési szabirõl kellet vinnem a papírt és ezt a házi orvosom adta.És ha meg szültem akor kell be vinnem a munkáltatohoz a kicsi TB kártyáját meg a születési anyakönyvi kivonatot és gyeden leszek, 2évig aztán 1 évig gyesen .Én nekem így mondták.Itt nálunk így van.Jo baba várást!!!
Megint 38 hetes kismama vagyok.A nõgyogyász a egyszeri anyasági támogatáshoz ad igazolást.
Én pár napja vagyok szülési szabadságon elõtte táppénzen voltam, amikor megkaptam a táppémzes papírokat mindig leadtam a munkáltatónak, mert a könyvelõje intézi, hogy küldjék az alapján a táppénzt. Most az utolsó táppénzes papírt adtam le és a szülési szabadságról is adtak papírt, amit szintén le kellett adni a munkáltatónak. Én minden papírt a nõgyógyászaton kaptam.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkinek!

Ha a szülési szabadságot szülés után veszem igénybe akkor is kell az orvostól az a papír? Mert, én nem is tudtam ról a munkáltatóm nem mondta viszont a papírt meg már elküldte

Legjobb válasz: Elõvettem amit az én munkáltatóm adott:) Szóval ki kell tölteni a TGYÁS igénylõ nyomtatványt, , kell egy kórházi igazolás (hosszú pecsét, kerek pecsét, és 10-es kódszám legyen rajta- ha nem adták oda akórházban utólag el kell érte menni-nekem is el kellett), a baba eredeti születési anyakönyvi kivonata - ezt visszaadják). Remélem tudtam segíteni.

Elõvettem amit az én munkáltatóm adott:) Szóval ki kell tölteni a TGYÁS igénylõ nyomtatványt, , kell egy kórházi igazolás (hosszú pecsét, kerek pecsét, és 10-es kódszám legyen rajta- ha nem adták oda akórházban utólag el kell érte menni-nekem is el kellett), a baba eredeti születési anyakönyvi kivonata - ezt visszaadják). Remélem tudtam segíteni.
A magyar államkincstár honlapján minden szükséges infó rajta van. Kell az igénylõlap, a kórházi igazolás a szülésrõl eredetiben, a baba anyakönyvi kivonatának FÉNYMÁSOLATA, személyi ig + lakcímkártya + adókártya FÉNYMÁSOLATA. De az igénylõlapon minden rajta van, csak nyomtasd ki az államkincstár honlapjáról. 6 hetes baba anyukája
Nálunk az EREDETI-t kellett vinni, de nem kellett otthagyni, csak kérték. Mindenképpen vigyétek magatokkal, nehogy emiatt vissza kelljen menni! Elsõ voltam.
az államkincstárhoz postán beküldeni értettem a fénymásolatot. Ettõl még lehet hogy a személyes ügyintézés során az eredetit akarják látni, én felhívtam õket a postázás elõtt mert az elsõ gyerekemnél eredetiben kellett.Õk mondták hogy a családtámogatási nyomtatványok mellé az fénymásolt anyakönyvi kivonat kell. Azóta meg is kaptam a tgyást és a csal pótlékot is.
A kérdező hozzászólása: õõõõ ezt amugy nem az oep-hez kell küldeni?? A családi, meg a szülési segélyt azt tudom hogy az államkincstártól kell

Szülési szabadságra kell menni szüléás előtt 28 nappal. a munkáltatóm azt mondta nincs semmi teendőm. De ilyemkor ki kellen iratnom magam táppénzről?

Legjobb válasz: Szia! Nekem egy tapasztalt könyvelõ azt ajánlotta, hogy ha eljön az ideje a szülési szabadságnak ( szülés elõtt 4 hét), mondjam azt a munkahelyen, hogy köszönöm szépen nem kérem, majd csak a szülés napjától. Van valami, hogy így jobban járok, de még nem tudom pontosan miért. Ennyit tudtam segíteni. Boldog babavárást! 26 hetes kismama

Szia! Nekem egy tapasztalt könyvelõ azt ajánlotta, hogy ha eljön az ideje a szülési szabadságnak ( szülés elõtt 4 hét), mondjam azt a munkahelyen, hogy köszönöm szépen nem kérem, majd csak a szülés napjától. Van valami, hogy így jobban járok, de még nem tudom pontosan miért. Ennyit tudtam segíteni. Boldog babavárást! 26 hetes kismama
Én is úgy hallottam, hogy ha kiiratod magad az orvossal jobban jársz, mert a táppénzt nagyobb százalékban kapod, mint a GYÁS-t(asszem ez a pontos neve).
A táppénz és a tégyás ugyanakkora százalékú ha jól emlékszem. Ha amúgy is táppénzen vagy, maradj úgy addig is amíg meg nem születik a babád. Így nem vesztesz el egy havi "bevételt". A tégyás mindeképpen 6 hónap ha van elõtte táppénz, ha nincs.
A kérdező hozzászólása: de ha szüléselõtt 28nappal nem vagy szülési szabadságon akkor nem kapod meg az egyszeri anyasági segélyt.
Az anyasági segély alanyi jogon jár, függetlenül attól hogy táppénzen v. thgyes-en vagy. A gyermek születéséhez kapcsolódik!
Azért mondja a munkáltatód hogy vedd ki a szülés elõtt, mert nem kell utána járulékot fizetnie.(nem úgy mint a táppénz után)Én is így vagyok, ki is veszem mert jóban vagyunk és megkért.Azért járok rosszabbul, mert elveszítek 1 hónapot ami a munkába visszatérés elõtt jól jönne.Gondold át!
Ja a körzetinek kell szólni.õ ír át táppénzrõl szül.-i szabira, én ezt a papírt adom oda a könyvelõnek, a többit õ intézi az OEP-pal.


Hová tudok fordulni abban az esetben, ha a munkáltató nem tölti a ki a foglalkoztatói igazolást a szülési szabadság igénybevételéhez? Köszönöm a segitséget!

Legjobb válasz: Munkaügyi bírósághoz, de az elég hosszadalmas, és sokára fogsz pénzt látni belõle! :( Esetleg hívd fel az OEP-et (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) és kérdezz rá, hátha van valami "köztes" megoldás, az ilyen szemét munkáltatók ellen... Felháborító, hogy mik vannak. Miért nem tölti ki, mit mond?

Munkaügyi bírósághoz, de az elég hosszadalmas, és sokára fogsz pénzt látni belõle! :( Esetleg hívd fel az OEP-et (Országos Egészségbiztosítási Pénztár) és kérdezz rá, hátha van valami "köztes" megoldás, az ilyen szemét munkáltatók ellen... Felháborító, hogy mik vannak. Miért nem tölti ki, mit mond?
Szia! Én is ebben a cipõben járok. Te kihez fordultál? Mi lett belõle? Köszi

Kell e a munkáltatónak járulékot fizetnie a szülésem után is?

Legjobb válasz: Szerintem járulékot nem kell fizetnie. Legalábbis táppénz esetén sincs járulék, csak un. táppénz hozzájárulást (táppénz 30%-a) fizet a munkáltató a tb-nek.Gondolom GYES esetén is hasonló a helyzet.

Szerintem járulékot nem kell fizetnie. Legalábbis táppénz esetén sincs járulék, csak un. táppénz hozzájárulást (táppénz 30%-a) fizet a munkáltató a tb-nek.Gondolom GYES esetén is hasonló a helyzet.

Tgyás igényléséhez melyik adatlapot kell kitölteni, és a munkáltatónak odaadni? Szülés előtt szeretném már igénybevenni, akkor más lap szükséges?

Azt ne írjátok, hogy az oep oldalán, mert ott nem tudok kiigazodni, melyiket töltsem le... Van aki mostanában igényelt, és saját maga intézte, nem a munkáltató? El?re is köszi

Legjobb válasz: A következõ dokumentumok kellenek a tgyáshoz: Pótlap terhességi gyermekágyi segély megállapításához (PL. 30/thgys. r.sz.) Nyilatkozat a tehességi-gyermekágyi segély megállapításához (NYIL. 40/thgys. r.sz.) Pótlap terhességi gyermekágyi segély megállapításához (PL. 30/thgys. r.sz.) Az oep honlapján ezen a néven találod meg õket! http://www.oep.hu/portal/page?_dad=portal&_pageid=34,35358&_.. Ezek közül a nyilatkozatot neked kell kitölteni, a foglalkoztatói igazolás és a pótlap kitöltése a munkáltató feladata. Kérdezz rá a munkahelyeden, hogy náluk, mi hogy megy. Nálam nem kifizetõhely, mégis õk intéztek el nekem mindent, én csak elküldtem nekik a dokumentumokat és minden egyéb irat másolatát (személyim, lakcímkártyák - babáé, enyém, Taj kártyák - babáé, enyém, baba anyakönyvi kivonata, adókártyák... - persze ha te elõbb igényled, akkor majd a baba iratait csak késõbb tudod bemutatni).

A következõ dokumentumok kellenek a tgyáshoz: Pótlap terhességi gyermekágyi segély megállapításához (PL. 30/thgys. r.sz.) Nyilatkozat a tehességi-gyermekágyi segély megállapításához (NYIL. 40/thgys. r.sz.) Pótlap terhességi gyermekágyi segély megállapításához (PL. 30/thgys. r.sz.) Az oep honlapján ezen a néven találod meg õket! http://www.oep.hu/portal/page?_dad=portal&_pageid=34, 35358&_.. Ezek közül a nyilatkozatot neked kell kitölteni, a foglalkoztatói igazolás és a pótlap kitöltése a munkáltató feladata. Kérdezz rá a munkahelyeden, hogy náluk, mi hogy megy. Nálam nem kifizetõhely, mégis õk intéztek el nekem mindent, én csak elküldtem nekik a dokumentumokat és minden egyéb irat másolatát (személyim, lakcímkártyák - babáé, enyém, Taj kártyák - babáé, enyém, baba anyakönyvi kivonata, adókártyák... - persze ha te elõbb igényled, akkor majd a baba iratait csak késõbb tudod bemutatni).
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a segítséget!

Szülés ELÕTT szeretném igényelni a tgyást, miket kell leadnom a munkáltatómnak? És hol kell jeleznem, hogy adójóváírást kérek?

Legjobb válasz: Kell egy igazolás szakorvostól, ami igazolja terhesgondozásba vételt és tartalmazza a szülés várható idõpontját. A terhes kiskönyved másolata. Igénybejelentõ lap (ez letölthetõ vagy oep-nél beszerezhetõ), az adójóváírásról is ebben a formanyomtatványban kell nyilatkoznod.

Kell egy igazolás szakorvostól, ami igazolja terhesgondozásba vételt és tartalmazza a szülés várható idõpontját. A terhes kiskönyved másolata. Igénybejelentõ lap (ez letölthetõ vagy oep-nél beszerezhetõ), az adójóváírásról is ebben a formanyomtatványban kell nyilatkoznod.
én is akartam szülés elõtt igényleni, de azt mondták a tb-nél h a folyositás csak szülés után fog kezdõdni, igy hagytam az igénylést szülés utánra.
én is hamarabb igényeltem, beadtam a papírokat 20-a elõtt, így már hó elején megkaptam (3án, ahogyan a fizetésemet). Ha 20-a után adtam volna le akkor már csak a következõ hónapban bérszámfejtik, ezért csúszik az utalás.De még úgy is hamarabb lett volna, mintha szülés után, kisgyerekkel a karomon kezdek el intézkedni, letölteni, kitölteni, tb-hez menni stb. A rózsaszín táppénzes papírra ráírja a háziorvosod a szülés várható idõpontját, az igénylõ nyomtatvánnyal együtt ezt kell leadnod a munkáltatódnál. Az adójóváírás igényléséhez is van formanyomtatvány, gondolom az apeh honlapjáról letölthetõ. Minden jót
A kérdező hozzászólása: Az igénylõ nyomtatványt be tudnátok linkelni? Csak azt találtam ami egyéni vállalkozóknak van, de én sima alkalmazott vagyok. Köszönöm a válaszokat!!!
semmit, mindent az állam fizet.
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen a választ!!!
csak ha táppénzre mész elõtte, akkor fizet a munkáltató, a táppénz egyharmadát. Utána már nem fizet.
azt is csak 15 napig egy évben, utána az oep küldi.
15 napig betegszabi jár. A táppénz az más, én is munkáltató vagyok, így tudom, hogy amig táppénzen van a kismama, addig bizony hónapokon keresztül fizeti a munkáltató a táppénz egyharmadát.
A kérdező hozzászólása: Lehet, h hülye kérdés, de szülési szabadság= betegszabadság??
nem, betegszabadság egy évben 15 nap jár, annak egész más a járulékvonazata mint a táppénznek, illetve te is más összeget kapsz a betegszabi idejére mint a táppénz idejére. ha valaki elhasználta a 15 nap betegszabiját, utána jön a táppénz.
elõzõ vok. A szülési szabadság a legjobb tudomásom szerint 24 hét, és a szülés elõtt pár héttel szokták kivenni és onnan számolják. A betegszabi meg mindenkienk jár, aki terhes, meg aki nem annak is, az csak sima szabi, mikor beteg az ember, és a doki kiírja.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen most már világos! :)

Köteles-e visszavenni a munkáltatóm a gyed lejárta után a következő szülésig?

A gyermekem 2 éves lesz nyáron, közben újra babát várok. A gyed lejárta és a szülés között szeretném kivenni a szabadságom, tehát "papíron" visszamenni dolgozni. Köteles-e így visszavenni a munkáltatóm, és kiadnia szabijaim? Az utolsó hónapban táppénzen lennék.

Legjobb válasz: Úgy tudom, köteles, de nem lesz tõle boldog...

Úgy tudom, köteles, de nem lesz tõle boldog...
A kérdező hozzászólása: :)

Melyik orvostol kerhetek igazolast a munkaltatonak a szules varhato idejerol?

Haziorvos v. nogyogyasz?

Legjobb válasz: Szerintem mindkettõ ad. Nekem speciel a nõgyógyász adott.

Szerintem mindkettõ ad. Nekem speciel a nõgyógyász adott.
Nekem a védõnõ adott, aláíratta õ a nõgyógyásszal, aki hetente egyszer kijár a gondozóba. De sztem a saját nõgyógyászod is ad. A háziorvos nem hiszem.
A kérdező hozzászólása: Koszonom szepen a gyors valaszokat! Boldog babavarast.
A nõgyógyásztól kérj, az a leghivatalosabb.
Hivatalosnak azt fogadják el, ami a terheskönyvbe be van írva. A szülész-nõgy.állapítja meg az idõpontot. De mivel én már 37 hetes voltam amikor szükség volt rá és még nem írta be, (a tgyás miatt kellett) beírtam magamnak. Persze az áltata megállapított idõpontot.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!