Találatok a következő kifejezésre: A szülés táppénz, (111 db)

Az 1 éves munkaviszonyom jövő március 5-én lenne meg, de ha teherbe esek 2 hónap múlva és eljövök a szülésig táppénzre, akkor a táppénz is beleszámít a GYED-be?

Ugyan úgy veszik a táppénzt mintha dolgoznék?

Legjobb válasz: Ha elõtte nem volt munkaviszonyod akkor a táppénzen töltött idõbe azt is kalkuláld bele, hogy nem lehetsz több idõt táppénzen mint amennyi idõt ledolgoztál elõtte.

Ha elõtte nem volt munkaviszonyod akkor a táppénzen töltött idõbe azt is kalkuláld bele, hogy nem lehetsz több idõt táppénzen mint amennyi idõt ledolgoztál elõtte.
Igen, beleszámít. A gyed számítás alapja a baba születése elõtti évben szerzett jövedelmed, ami nálad kb csak 10 hónap. A gyed számítás a kapott jövedelmed alapján történik, ami táppénz esetén 50%-os bért jelent. Bár miért is kellene azonnal táppénzre menni? Vagy a munkaköröd olyan, hogy nem tudnál tovább dolgozni? Ha meglesz a 365 nap biztosított idõd, 1 évig fog járni Neked a gyed. Ha 562 nap lenne meg, akkor 2 évig kaphatnád.
A kérdező hozzászólása: Ennél a cégnél most vagyok 2 hónapja..elõtte dolgoztam összesen 7 hetet, de ebbõl sajnos az egyik helyen nem voltam bejelentve, így csak 2 hetet dolgoztam hivatalosan.Tehát akkor ha júliusba teherbe esnék, és dolgoznék még aug. elejéig, akkor csak 5és fél hónap táppénzre mehetnék?
A kérdező hozzászólása: De akkor eljöhetnék táppénzre teljesen a szülésig amikor kiderül h terhes vagyok??Az elsõ hozzászóló azt írta, h csak addig lehetek táppénzen, amennyi idõt ledolgoztam.Sajnos nem tudtam sok idõt dolgozni.Nyáron lesz 1 éve h kikerültem a suliból és sajnos sokáig voltam m.nélkülin mert nem találtam munkát :( Sajnos fizikailag terhelõ munkát végzek nem bababarát környezetben, és nem szeretném kockáztatni a babám egészségét!!Zajban és porban dolgozom, ráadásul a házi porra allergiás is vagyok.
Ha 5 és fél hónap munkaviszony után eljössz táppénzre, akkor bármeddig maradhatsz otthon, akár szülésig is, de ellátást valóban csak 5 és fél hónapig kaphatsz. A táppénz ideje akkor is beleszámít a gyedhez szükséges 365 napba, ha nem kapsz ellátást. Ha 2 hónap múlva esel teherbe, akkor augusztusban még alig leszel 4 hetes, tényleg ilyen hamar el akarsz jönni táppénzre? Mert ha igen, akkor eléggé kicentized a dolgokat, i van ha hamarabb jön a baba, akkor nem kapsz se tgyást, se gyedet. És táppénzt sem kapsz végig. Szerintem inkább várd ki a nyarat, és utána ess teherbe, addigra lesz annyi munkaviszonyod, hogy a táppénz kitartson a terhességed végéig.

Ha most 11 hetes terhességtől a szülésig táppénzen vagyok, akkor a GYED-em a teljes fizetési átlag 70%-a lesz, vagy a 70%nak a 70%-a?

Azt tudom, hogy a szülést megel?z? év átlagát veszik, csak azt nem, hogy a brutto, vagy a nettót.

Legjobb válasz: Én amikor a táppénzen gondolkodtam utánaérdeklõdtem, ott azt mondták, hogy a táppénz nem számít bele az átlagba, csak a betegszabadság, ami az elsõ 15 munkanap, és az összege több mint a táppénznek.

Én amikor a táppénzen gondolkodtam utánaérdeklõdtem, ott azt mondták, hogy a táppénz nem számít bele az átlagba, csak a betegszabadság, ami az elsõ 15 munkanap, és az összege több mint a táppénznek.
A kérdező hozzászólása: Köszönom szépen a választ! Ez azt jelenti, hogy a rendes fizetésem után fogják megállapítani a GYED-et (mintha azt kaptam volna végig)?
Igen. Én az elsõ gyerekkel az 5. héttõl, most a másodikkal a 9. héttõl végig táppénzen voltam. A Tgyás-t, és a GYED-et is a fizetésem alapján számolták.
Szia! A tényleges fizetés alapján van számolva. A táppénz kiesõ idõnek számít, tehát ezzel nem számolnak, csak a betegszabadsággal, amit a munkáltató fizet, ez a táppénz elsõ 15 napja és a bruttó kereset 80%-a. Mindig a bruttóból számolnak, a tgyás (terhességi gyermekágyi segély) a bruttó átlagkereset 70%-a és csak szja-t vonnak belõle és 168 napig jár. Utána jön a gyed (a gyermek 2 éves koráig) ennek összege maximálva van (olyan 85.000 Ft körül, bruttó), ebbõl nyugdíjjárulékot és szja-t vonnak. Aztán a gyerek 3 éves koráig van a gyes, ami nagyon kevés.

Létezik olyan hogy meg szűnik a táppénz jogosultságom? Mosat még két hónap lenne a szülésig és azt mondta a házi orvosom hogy meg szűnik még egy hónapig kapok táppénzt

Legjobb válasz: Szia! Alapvetõen két dolog miatt szûnhet meg a táppénz: 1.) valamiért fizetést kapsz, vagyis nem vagy keresõképtelen 2.) nem áll fenn a "betegség" +1 megszûnik a munkáltató, bár ekkor átváltozik passzív táppénzzé, aminek van idõbeli határa és az 45 nap. Szerintem a dokid arra gondolt, hogy a szülés elõtt 28 nappal menj el tgyás-ra, de ez azért hülyeség, mert attól még jogosult vagy táppénzre, max. csak nem veszed igénybe. És a tgyás-ra sem kötelezõ a szülés elõtt 28 nappal elmenni, táppénzen lehetsz a szülés napjáig is akár. Én csak ezekre tudok gondolni.

Szia! Alapvetõen két dolog miatt szûnhet meg a táppénz: 1.) valamiért fizetést kapsz, vagyis nem vagy keresõképtelen 2.) nem áll fenn a "betegség" +1 megszûnik a munkáltató, bár ekkor átváltozik passzív táppénzzé, aminek van idõbeli határa és az 45 nap. Szerintem a dokid arra gondolt, hogy a szülés elõtt 28 nappal menj el tgyás-ra, de ez azért hülyeség, mert attól még jogosult vagy táppénzre, max. csak nem veszed igénybe. És a tgyás-ra sem kötelezõ a szülés elõtt 28 nappal elmenni, táppénzen lehetsz a szülés napjáig is akár. Én csak ezekre tudok gondolni.
Szia! Nem tudom mióta vagy táppénzen, de úgy tudom, max. 1 évig jár a táppénz. Lehet, hogy ez jár le neked, bár nem tudom ezt mennyire figyeli egy orvos... Hirtelen ezt találtam, itt elég részletesen leírják: http://www.harmonet.hu/cikk.php?rovat=253&alrovat=254&cikkid..
Szia! A táppénzjogosultság akkoris megszûnhet, ha elõtte kevesebbet dolgoztál, mint amennyi idõre táppénzre mentél volna. Ha pl. 180 napot melóztál, 180 nap tp jár... De, ha még 2 hónapod van a szülésig, és csak 1 hónap tp jár neked, utána megkezdheted a tgyást/szülési szabit. De a doki honnan tudja, meddig jár neked a tp? Ezt a munkáltató szokta figyelni, és õ figyelmeztet téged és dokit is.


Mikor vegyem ki a szülési szabit? Január 20-ra vagyok kiírva. úgy terveztem, hogy okt. elején elmegyek táppénzre és dec 20-tól pedig szülési szabira.

itt azt olvastam,hogy csak szülés után kezdjék meg a szülési szabit,addig legyen táppénzen az ember. ez miért jó?? a táppénz az kevesebb,nem? vagy ha csak szülés után megyek szülési szabira akkor tovább jár majd a gyes vagy gyed?

Legjobb válasz: Nekem is azt tanácsolták, hogy csak szülés utánmenjek tgyásra, addig maradjak táppénzen. A táppénz nem sokkal kevesebb mint az szülési szabira kapott pénz, és igy a 24 hetet majd csak szülés után kezdik el számolni. Tehát 1 hónappal tovább kapsz több pénzt. Utána meg a gyes vagy gyed. De én úgy tudom, hogy akinek van munkahelye az gyedet kap a baba két éves koráig. Egy kicsit még én is zöldfülû vagyok ilyen dolgokban, de igyekszem tájékozódni. 16 hetes kismama

Nekem is azt tanácsolták, hogy csak szülés utánmenjek tgyásra, addig maradjak táppénzen. A táppénz nem sokkal kevesebb mint az szülési szabira kapott pénz, és igy a 24 hetet majd csak szülés után kezdik el számolni. Tehát 1 hónappal tovább kapsz több pénzt. Utána meg a gyes vagy gyed. De én úgy tudom, hogy akinek van munkahelye az gyedet kap a baba két éves koráig. Egy kicsit még én is zöldfülû vagyok ilyen dolgokban, de igyekszem tájékozódni. 16 hetes kismama
Szia! A táppénz és a TGYÁS ugyanakkora összeg (elõzõ évi bruttó 70%-a, és ebbõl csak adót vonnak). A GYED lesz kevesebb, mert annak már van felsõ határa, és abból már nyugdíjjárulékot is vonnak. Ezért szokták tanácsolni hogy szülésig legyen a tp, így egy hónappal rövidebb lesz a GYED. Csak sajnos nem minden orvos írhat ki szülésig. Nálunk akit a CSNT tart táppénzen, Õt a kiírt idõpont elõtt 28 nappal már szülési szabira veszik. Én a háziorvoshoz járok, 11 napom van szülésig, és még mindig táppénzen vagyok. Megbeszélés és hozzáállás kérdése! Minden jót!
A TGYÁS a szülési szabadság idejére jár, ami 168 nap. Elõtte táppénzt kapsz, aminek az összege nem sokban különbözik a TGYÁShoz képest. Tehát az elõttem szóló jól írta, a szülés napjától ráérsz majd ezzel, mert akkor tovább kapod majd a pénzt. Így is, úgy is 168 napig jár. Nincs értelme elõbb elmenni szülésire.
Nem minden esetben ugyanakkora a betegácsi és a TGYÁS, mert õ pl pont január 20-án szül. Tehát a betegácsit dec 31-ig a 2007 évi fizuja alapján kapja, de a TGYÁS-t már a 2008 évi alapján fogja, amibe a táppénz nem fog beleszámítani.. amennyire én tudom...

Dec.1-től táppénzre szeretnék menni. Márciusra vagyok kiírva. A szülési szabadságot mikor kell kivenni vagy most lehetek egészen addig táppénzen amíg meg nem szülök? És szülés után hová kell fordulni, hogy ki veszem a szülési szabadságot?

Legjobb válasz: A szülés napjáig lehetsz táppénzen. Ha megszületik a pici, utána fél évig TGYÁS-t kapsz, majd másfél évig GYED. Ezeket a munkahely intézi elvileg, kérdezz rá a bérszámfejtõnél vagy a könyvelõnél.

A szülés napjáig lehetsz táppénzen. Ha megszületik a pici, utána fél évig TGYÁS-t kapsz, majd másfél évig GYED. Ezeket a munkahely intézi elvileg, kérdezz rá a bérszámfejtõnél vagy a könyvelõnél.
Igen.Én is táppénzen voltam szülésig, utána autómatikusan szülési szabin vagy 180 napig azt hiszem.Nem kell semmit ezügyben intézned ill. majd a munkahelyedre kell bevinni a baba papirjait és ott intézik majd.
A kérdező hozzászólása: köszönöm
Bocsi, hogy itt kérdezem , meg, de ha szüléskor megszûnik a munkahely akkor, hogy lesz szülési szabadság. Én pont így vagyok. Szülésig hosszabbítják meg a szerzõdéseimet. Utána ki intéz nekem, meg mit????? Még egyszer bocs, hogy itt kérdezem, csak engem is érdekel ez.
Nem biztos hogy a munkahely elintézi, nekem például nem fogja, hanem személyesen kell bemennem az Államkincstárhoz elintézni a Tgyás és majd a Gyedet is. Az utolsó kérdezõnek: Államkincstárban személyesen intézheted.
A kérdező hozzászólása: Semmi baj ez engem is érdekel.
Nekem is megszûnik szülés után a m.helyem, csak szülésig vagyok hosszabbítva.Én nov.29-re vagyok kiírva, s TB-nél én intézek mindent, mert a munkáltató nem/vállalkozó/.28 nappal szülés elõtt felvettek terhes állományba, elmentem a nõgyógyhoz s táppénzrõl átírtak terhesállományba, azt elvittem a tb-hez, s beadtam vele együtt a TGYAS papírt is.A baba születésekor valaki beviszi a baba Taj ill.születési anyakönyv kivonatát, s adnak 1 nyomtatványt is mellé a tb-nél.6 hó múlva kapod a Gyedet, elõtte 1 hónappal intézzük, /így is olyan soká küldenek pénzt/.Ha megszületik a baba a családi pótlékot is intézni kell a kincstárnál, s az egyszeri anyasági segélyt, azt is ott, ami 64 ezer valahányszáz forint.Majd ha a kics 1, 5 éves lesz, a Gyest kapod 2 éves koráig.

24. heteske vagyok! Terhességem eleje ota táppénzen vagyok! Ilyenkor is ki lehet (Kell) venni szülés elött a szülési szabit? Hol kell intézni majd? Irjatok!

Menyivel több pénzmint a táppénz?Érdemes?Köszönöm!

Legjobb válasz: Ha táppénzen vagy köteles vagy kivenni a szülési szabadságot.Anyagiakról nem tudok nyilatkozni.A doki ad igazolást hogy mikortól vagy szülési szabadságon, azt kell bevinni amunkáltatóhoz.

Ha táppénzen vagy köteles vagy kivenni a szülési szabadságot.Anyagiakról nem tudok nyilatkozni.A doki ad igazolást hogy mikortól vagy szülési szabadságon, azt kell bevinni amunkáltatóhoz.
Szerintem nem vagy köteles kivenni szülés elõtt, ez csak választható. Pár éve szültem, és végig táppénzen voltam. A doki megkérdezte, hogy akarok-e menni szülési szabira, de mondtam hogy nem, mert nekem úgy volt jobb anyagilag.
A TGYÁS-sal kapcsolatos ügyeket a a munkáltatónál kell intézni. A szabály, úgy szól, hogy négy hetet lehetõleg a szülés elõtt kell igénybe venni. De nem kötelezõ így eljárni, dönthetsz úgy, hogy csak szülés napjától veszed igénybe. Ebben az esetben végig táppénzen vagy, a háziorvossal kapcsolatban annyi teendõd van, hogy amikor bekerülsz a kórházba akkor errõl értesíteni kell. (a nála lévõ táppénzes papírt lezárja) Ha kereseted alapján max. gyedre vagy jogosult akkor nem is éri meg a szülés elõtt megkezdeni. A táppénz és a TGYÁS összege között nincs lényeges különbség. A TGYÁD-nak nincs de a gyednek van maximum korlátja. (100.100, - Ft)
Nem kötelezõ, csak lehetõség. A 168 nap szülési szabadságot (ami alatt a terhességi-gyermekágyi segélyt kapod) legkorábban a szülés várható idõpontja elõtt 28 nappal kezdheted meg. Ezen belül akkor, amikor te akarod, akár a szülés napjától is.
nekem a TB-s kollégám mondta, ha már táppénzen vagyok maradjak is azon a szülésig, a TGYÁS 168nap, ezt ki lehet venni a terhesség alatt is.
Vedd ki a benn maradt szabadságaidat és utána menj táppénzre szülésig.
Még valami eszembe jutott. Nem tudom, hogy tudod-e, inkább leírom :) Tegyük fel, hogy már ott van a ketteske a pocakodban. Mivel nem mész vissza ténylegesen dolgozni a két gyerek között, ezért nem lesz meg a tgyás igénylésekor a megelõzõ évbõl 180 bérezett napod. Ezért ebben az esetben a tgyásnak is lesz maximuma, ami megegyezik a gyed maximummal, azaz a mindenkori minimálbér kétszeresének a 70%-a (2010-ben ez 102900 Ft). Ha azonban a szerzõdésed szerinti bér kevesebb, mint a minimálbér kétszerese (2010-ben 147eFt), akkor a szerzõdésed szerinti bérbõl fogják a tgyást (és a gyedet) számolni.
A kérdező hozzászólása: oké! köszönöm szépen!
Szia megint! Jól is, meg rosszul is értelmezted a dolgokat :) Valóban igaz, ha fizetés nélküli szabadságon vagy, akkor nem lehetsz táppénzen is, a kettõ egyszerre nem megy. DE! Mennyibõl tart visszamondani a fizetés nélküli szabit? Egy levél, vagyis egy mondat az egész :) T. Cégvezetõ! A mai nappal a fizetés nélküli szabadságomat megszüntetem. Ha ez megvan, már másnaptól igényelheted a táppénzt. Arra figyelj, hogy ugyanezzel a nappal a mák-nak is írj egy levélkét, hogy a gyes-t lemondod és ennek a levélnek a másolatát kell a táppénzes lapodhoz csatolni. Ennek is az "egyszerre csak egy ellátás járhat" az oka. Ja, és másnaptól apa kérje meg a gyest.
A kérdező hozzászólása: Bocsánat most néztem elírtam majd csak le fog járni a gyesem. csak a kisfiam itt volt az ölembe és segített az írásban.
Szia! Lehet én értem rosszul, de azt írod, hogy lejárt a gyesed, a fizetésnélküli szabi csak a (teljes gyes v.gyed idejére vonatkozik), ha lejárt a gyes, utána elmehetsz táppzre, mert van munkaviszonyod, csak keresõképtelen vagy.Szerintem irasd ki magad és küld el a táppénzes papírokat a munkahelyednek, majd szülés elõtt 4 héttel igényeld a tgyst.
A kérdező hozzászólása: köszönöm kedves utolsó! a 4 oldalon oda van írva, hogy mikor nem jár táppénz. ész is oda van írva, hogy fizetés nélküli szabadságnál nem jár. azért kérdeztem rá, mert ezt olvastam!
Akkor más a helyzet. Mivel a biztosítási jogviszonyod nem szûnt meg, így bármikor mehetsz a szülésig táppénzre, mert több a munkaviszonyod, mint 5, 5 hónap. Abból a szempontból van jelentõsége, hogy gyed-en, gyes-en voltál, hogy mekkora lesz a táppénzed összege. De ez is sok verzió lehet, attól függõen, hogy mikor igényled a táppénzt. Itt nagyon jól le van írva, hogy milyen esetben mibõl számolják a táppénzt: http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBE..
A kérdező hozzászólása: a szabijaimat már kivettem gyed után, de nem tudtam visszamenni a munkahelyemre. még csak informálódók mi van ha terhes lennék, mert lehet az vagyok/leszek!
Szia! Nincs olyan, hogy azért nem mehetsz el táppénzre, mert fizetés nélküli szabin voltál a gyes miatt. A kettõnek semmi köze nincs egymáshoz. Ha még tart a gyes idõszaka, akkor azt visszamondva kell igényelni a táppénzt (illetékes szerv: oep, ha nem tb. kifizetõhely a munkáltatód). Ekkor érdemes apának megigényelnie a gyest (ha már elmúlt egy éves a gyerek, 8 órában lehet mellette dolgozni). Ha pedig teljesen kimerítetted a gyes idõszakot (ergo: három éves a gyerek), akkor vissza kell menni dolgozni, ami úgy kezdõdik minden esetben, hogy a bent maradt szabadságokat ki kell venned, ezt követõen elmehetsz táppénzre. Mivel nincs egy éves munkaviszonyod sem (azért megjegyzem, az, hogy fizetés nélküli szabin vagy, munkaviszonynak számít, így 5, 5 hónap a munkaviszonyod?) ezért csak annyi ideig jár táppénz, amennyit dolgoztál, vagyis ha ez 5, 5 hónap, akkor 5, 5 hónap táppénzre vagy jogosult. Ha ez lejárt de még nem szültél meg, akkor elméletileg nem vagy jogosult semmire, illetve hivatalosan vissza kéne menned dolgozni. Nem derült ki, mennyi idõs terhes vagy, de ha korai terhes, akkor a másodikkal lehet, hogy fog már tgyás, gyed is járni. Ha igen, akkor nyertél még 28 napot, mert a tgyást a szülés várható idõpontja elõtt 28 nappal lehet igényelni.
A kérdező hozzászólása: köszi!

TGYAS abban az esetben is jár, ha decemberben lejár a munkaszerzõdésem, de az utolsó nap elmegyek a szülés végéig táppénzre, ami julius elejére várható? És ebben az esetben még milyen ellátások (gyed, gyes. ) járnak?

Legjobb válasz: Ha lejár a munkaszerzõdésed december végén, akkor nem mehetsz táppénzre júliusig! Táppénz élõ munkaviszony mellett jár. A tgyáshoz és gyedhez a szüléskor is munkaviszonnyal kell rendelkezni vagy álláskeresési támogatáson kell lenni! Ha egyik sincs, akkor csak gyes jár.

Ha lejár a munkaszerzõdésed december végén, akkor nem mehetsz táppénzre júliusig! Táppénz élõ munkaviszony mellett jár. A tgyáshoz és gyedhez a szüléskor is munkaviszonnyal kell rendelkezni vagy álláskeresési támogatáson kell lenni! Ha egyik sincs, akkor csak gyes jár.
Ez milyen szemet megoldas... Foleg mivel manapsag meg nehez is megcsipni egy hatarozatlan ideju szerzodest... Igy szuljon gyereket vki... Szomoru
A kérdező hozzászólása: És ha meghosszabbítják decemberben q szerzõdésemet határozatlan idõre, s február közepén mennék szülési táppénzre?
nem mehetsz el táppénzre ha lejár a szerzõdésed és nem hosszabítanak.
Persze, ha decemberben meghosszabbítják a szerzõdésed és esetleg határozatlan is lesz, akkor védettséget élvezel és nem rúghatnak ki sem, akkor teljesen mindegy, mikor mész el táppénzre. Lényeg, hogy táppénzen addig lehetsz, amíg él a munkaviszonyod!

A szülési szabadság, vagy szülés előtti táppénzt hány hetes kortól előnyös kivenni?

Még dolgozom 31 hetesen, szeretem a munkám, nem terhel meg és ez a hobbim is. A terhességet sem betegségként élem meg. Kérdeztem a dokit, hogy mikor van az az id?pont, amikor már azt mondja, hogy ne menjek. Erre az volt a válasza, hogy akár most is kiírhat, de dolgozhatok az utolsó pillanatig is. A véd?n? meg azt mondta, hogy már most mehetek tp-re. De ? az elejét?l ezt mondja. Akkor most mikortól ajánlott?

Legjobb válasz: Szia! Ezt csak te érzed! ha úgy gondolod, hogy van elég erõd és idõd a munkd mellett még a babának a cuccokat is összekészíteni, akkor akár tényleg végig dolgozhatsz! Viszont ha nincs idõd rá, akkor érdemes a várható szülési dátum elõtt 4 héttel elmenni Tgyásra, vagy egy pár hétre táppénzre! Ha nincs otthon elfoglaltságod akkor nagyon unalmasak lesznek a napjaid, és lassan megy majd az idõ is! Hidd el, én tudom, a 10. héttõl itthon vagyok, mert ugyan a munkám a hobbim is volt, de fizikalilag nem bírtam volt, plusz volt egy vetélésem is és ezért nagyobb biztonságban éreztem a babát, ha itthon maradok! Szóval jól gondold meg, én ha bírtam volna, meg nem lett volna elõtte a vetélés, akkor sztem még mindig dlgoznék:) 32 hetes km

Szia! Ezt csak te érzed! ha úgy gondolod, hogy van elég erõd és idõd a munkd mellett még a babának a cuccokat is összekészíteni, akkor akár tényleg végig dolgozhatsz! Viszont ha nincs idõd rá, akkor érdemes a várható szülési dátum elõtt 4 héttel elmenni Tgyásra, vagy egy pár hétre táppénzre! Ha nincs otthon elfoglaltságod akkor nagyon unalmasak lesznek a napjaid, és lassan megy majd az idõ is! Hidd el, én tudom, a 10. héttõl itthon vagyok, mert ugyan a munkám a hobbim is volt, de fizikalilag nem bírtam volt, plusz volt egy vetélésem is és ezért nagyobb biztonságban éreztem a babát, ha itthon maradok! Szóval jól gondold meg, én ha bírtam volna, meg nem lett volna elõtte a vetélés, akkor sztem még mindig dlgoznék:) 32 hetes km
Én az 5. héttõl vagyok itthon, mert veszélyeztett és ikerterhes vagyok. Az elején jó volt, hogy nem kell korán kelni, nem stresszelek, de mára ( 24. hét ), már uncsi, állandóan jár az agyam, és kezdek magamba fordulni. Nem beszélgetek annyit, amennyit a munkahelyemen tettem, férjem pedig nem egy beszédes. Hiányzik a nyûzsgés, a barátok a munka. Egész nap egyedül vagyok. Ha már elmegyünk boltba, vagy csak ide-oda, újjongok, hogy jaj de jó, kimozdulhatok. Viszont! Úgy gondolom ebben az életben még dolgozhatok épp eleget, és sosem lesz ennyi idõm pihenésre. Hiszen az ember csak ilyenkor tudja magát kipihenni, és ezt ki kell használni. Nem jókedvembõl vagyok itthon, hanem mert muszáj, szívesen dolgoznék, de nem lehet... De ha te bírsz és szeretsz dolgozni, akkor semmi gond :)

Terhes vagyok, jelenleg még dolgozok. Ilyenkor sima táppénzre kell majd mennem a szülésig?

Legjobb válasz: Ilyenkor veszélyeztetett terhesként vesznek fel táppénzre,nincs sima táppénz.Úgyhogy kevesebbet is kapsz meg betegszabi se jár.

Ilyenkor veszélyeztetett terhesként vesznek fel táppénzre, nincs sima táppénz.Úgyhogy kevesebbet is kapsz meg betegszabi se jár.
Nem kell, ha tudsz, nyugodtan dolgozhatsz. Ha viszont táppénzre kiírnak, akkor nincs külön terhestáppénz. A különbség a betegség és a veszélyeztetett terhesség miatti keresõképtelenség között az, hogy terhesség esetén nincsen betegszabadság, egybõl táppénzt kapsz.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. A doki nem ajánlja nekem a munkát, mert az elõzõ terhességemkor elvetéltem, akkor azt mondta a doki, hogy ha 20-perccel késõbb ér be a mentõ, addigra megáll a szívem. De szeretnék még dolgozni amíg tudok. Bár félek is egy újabb vetéléstõl. Nem tudom mit tegyek.
Munkatársamat egybõl veszélyeztetett terhes lett mikor be vérzett. Én most járok utána hogy ki fog majd táppénzre venni. Mert lehet nálunk az üzemorvos vesz fel. Most megy a harc érte.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!