Találatok a következő kifejezésre: A szódavíz miért (3 db)

A szódavíz készítésénél miért lesz fagyos a szifonpatron?

Amikor a gáz távozik bel?le, pár pillanat alatt jéghideg lesz, és ki is csapódik a jég a patron oldalán.

Legjobb válasz: A szódapatronban lévõ szén-dioxid sûrítve kerül a patronba. Amikor kilyukad a patron, akkor a sûrített gáz nagy nyomással szabadul ki a patronból. Ez (...) endoterm folyamatban valósul meg, azaz a gáz hirtelen kiáramlása hõt von el a környezettõl. Ezért "fagy" a patron. De hasonló (és igen veszélyes) helyzet tapasztalható nagyban is: Ha voltál már disznóvágáskor, akkor általában a disznópörzsöléskor a gázpalack is elkezd fagyni. Ezt a "jobb" böllérek úgy oldják meg, hogy a pörzsölõvel visszamelegítik a palackot...

A szódapatronban lévõ szén-dioxid sûrítve kerül a patronba. Amikor kilyukad a patron, akkor a sûrített gáz nagy nyomással szabadul ki a patronból. Ez (...) endoterm folyamatban valósul meg, azaz a gáz hirtelen kiáramlása hõt von el a környezettõl. Ezért "fagy" a patron. De hasonló (és igen veszélyes) helyzet tapasztalható nagyban is: Ha voltál már disznóvágáskor, akkor általában a disznópörzsöléskor a gázpalack is elkezd fagyni. Ezt a "jobb" böllérek úgy oldják meg, hogy a pörzsölõvel visszamelegítik a palackot...
Van ilyen motor is (repülõmodellekhez). Sûrített levegõvel vagy CO2 patronnal mûködik, hûtõborda van rajta. Arra kell vigyázni, hogy be ne fagyjon.

Miért kell a palacsintatésztába szódavíz?

Legjobb válasz: a sima nem jó?

A kérdező hozzászólása: a sima nem jó?
Jó a sima is, de a szódától könnyebb, lesz a tészta. Van aki csak szódát vagy ásványvizet rak bele, van aki csak tejet, van aki szódát és tejet. Ízlés szerint lehet variálni.
A szódában a szénsav a lényeg, ami a tiszta vizbõl hiányzik. Nem mindenki rak bele, de ettõl levegõsebb, könnyebb lesz a tészta.
Állományjavítónak. Vagyis azért hogy puhább, ehetõbb legyen az állaga.
Csak tejet használok és egy csapott teáskanál szódabikarbónát.
Én meg csak sima csapvizet használok és egy kis sütõport vagy szódabikarbónát, ezektõl is könnyû, levegõs lesz a tészta.
Igen, azért hogy könnyebb legyen a tészta. Én mindig tejet és vizet is teszek bele, de szerintem sima vízzel is ugyanolyan jó.
mert így jobb lesz a tészta, nem fog leragadni


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!