Találatok a következő kifejezésre: A palackozott hordózott bor az idők (1 db)

A palackozott vagy hordózott bor az idők végtelenségig eltartható és nem lesz fogyaszthatatlan?

Legjobb válasz: A bor minõségétõl és fajtájától is függ. A jó minõségû vörösborok például fahordókban tárolva évtizedek múltán elveszítik víztartalmukat. Így alakul ki a borkocsonya, amely szilárd halmazállapotú, tehát harapni lehet, s alkoholtartalma igen magas. A borkocsonyát vizezéssel vissza lehet "alakítani" folyékony borrá, azonban ezt vétek megtenni, mivel a borkocsonya piaci értéke messze magasabb, mint bármely minõségi boré. A gyenge minõségû- legfõképp a palackban tárolt- bor nem tárolható el végtelen hosszú ideig.

A bor minõségétõl és fajtájától is függ. A jó minõségû vörösborok például fahordókban tárolva évtizedek múltán elveszítik víztartalmukat. Így alakul ki a borkocsonya, amely szilárd halmazállapotú, tehát harapni lehet, s alkoholtartalma igen magas. A borkocsonyát vizezéssel vissza lehet "alakítani" folyékony borrá, azonban ezt vétek megtenni, mivel a borkocsonya piaci értéke messze magasabb, mint bármely minõségi boré. A gyenge minõségû- legfõképp a palackban tárolt- bor nem tárolható el végtelen hosszú ideig.
Szerintem függ a bor minõségétõl is. Férjem kapott születésnapjára un. "névre szóló" bort.(nem a legdrágább fajtából) Nem akartuk megkezdeni, de kb. 6 év után mégiscsak felbontottuk. Semmi bor jellege nem volt, szinte vízízû.
Hadd mondjak el itt egy kis tortenetet.Gyermekkoromban lebontottak melletunk egy regi epuletet.Talaltak benne befalazva egy palackot amelyben kocsonyas anyag volt. A komuvesek meggkostoltak, nagyaon finom megkocsonyasodott bor volt benne, amit felkockaztak es elfogyasztottak. A palackon latin szoveg volt, azt elvittek a parokiara elolvastatni a tisztelendo urral. A borkocsonya kb. 400 eves volt, sajnos , nem maradt belole egy pici sem amit a fordito megkostolhatott volna.(Ha a bor jo minosegu es ugy van tarolva, hogy ne jusson hozza levego, akkor evszazadokat kibir.)
A borok semmilyen olyan anyagot nem tartalmaznak, ami bármi körülmények között kocsonyásodni (gélesedni) képes. A hosszas tárolás során - akár palackban, akár hordóban - a borból leggyorsabban az alkohol távozik, mivel lényegesen könnyebben párolog, mint a víz. A bornak ugyanúgy, mint pl. egy élõlénynek, van egy természetes élettartama: fejlõdik, kiteljesedik, majd elöregszik és tönkremegy. Ez az élettartam természetesen sok mindentõl függ, de nyilván a minõségi borok általában hosszabb életûek. A nagyon öreg borok élvezhetelenek, értékük a régiségükben és ritkaságukban van. A borkocsonya egy mesterségesen, kocsonyásítószerekkel (pl. agar-agar, zselatin) elõállított desszert, alkoholtartalma közel nulla, bár fel lehet tuningolni egy kis tiszta szesszel, de nem érdemes. Tudtommal kereskedelmi forgalomban nincs. "Természetes úton" kocsonyásodott bor nagy ritkán elõkerül, de élvezeti értéke nincs, mivel a hibás tárolás során elszaporodott, az alkoholt és a savakat fogyasztó ecetbaktériumok milliárdjainak elhalt tömegébõl áll. Talán innen ered a mítosz. Annyira valóságos csak, mint a mitológiai "egyszarvú" legendája. Üdvözlettel: Egy öreg borász


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Csipkebogyó pálinka. Hogyan?

Az a kérdésem, hogy a leszedett termésből miként csináljak cefrét? Mert egy ismerősöm azt mondta, hogy le kell darálni. Viszont! Olvastam olyat is, hogy csak a gyümölcs húsát kell "feltörni" és a magokat nem szabad.
A másik kérdésem az, hogy ha mézes pálinkát akarok, akkor a cefrébe vagy a már lefőtt nedűbe kell beletenni azt.
Az értékelhető válaszokat előre is köszönöm!

2

2 kg kukoricada 20 deka árpamalátához 3 gr élesztő ha teszek kb 13 liter vizet mennyi szesz jöhet le belőle?

2

Ha gyógyszerre alkoholt iszom az káros?

Azzal is veszem be, meg utána alkoholizálok is.

Lehet valamilyen problémám?

És úgy, hogy ha nem alkohollal veszem be, de utána iszok az este folyamán?

4

Aggódom a haveromért! Hogyan tudnám leállítani, megszüntetni, hogy alkoholista maradjon élete végéig?

19 éves, ezért nem tudom meg mondani neki, hogy nem ihat, a szülei is hagyják, sőt ők is szeretnek berúgni.
Már 3 éve csak inni látom.
Neki nem program a mozi, mászkálás, vagy tvzés, neki a program az ivás, berúgás.
Próbáltam elhívni moziba, vagy át hozzám, de akkor egyből jött hogy hoz majd piát.
Amikor mozibas hívtam, akkor azt mondta, áh nincs kedvem, menjünk le inkább valami kocsmába!
És nem csak egy-két sört iszik meg, vagy egy pohár bort, nem 1.2 üveg bort, meg fél üveg vodkát is simán.
És még büszke is rá, mesélte, hogy 2 en megittak 1 üveg vodkát.
Már kapott alkohol mérgezést is, folyamatosan hány, nem tudta hol van, kicsoda, a saját szüleit nem ismerte fel.
De ebből sem tanult, azt mondta vissza vesz 2 hétig, de utána rá 1 hónappal megint kiütötte magát.
És a legszomorúbb, hogy másnap ment, és a hűtőből inni akart még alkoholt reggel.
Már nem elég neki egy kis alkohol, voltunk egy haverunknál, és ittunk, és Õ ivott vagy 4-5 korty whiskyt, majd fél óra múlva kérdezte, hogy hová tették a whiskyt, mert nem érez, semmit, kell még innia.
Szóval szerintem 3 év alatt már immunis lett az alkoholra.
Hogyan tudnám észhez téríteni? Nem akarom, hogy olyan legyen, aki 20-30 évesen a kocsmába tölti le az életét, és remeg a keze, amíg nem iszik aznap!

7

Tölgy boroshordómban víz maradt hetekig fura szaga van hogy tehetnék újra bort bele?

3

Melyek a legnépszerűbb whiskyk Magyarországon?

2

Milyen a mézes jack daniels, finom?

8

Mire kell vigyázni házipálinka főzése közben, hogy nehogy egészségromboló (metil-alkohol v. faszesz) legyen a végeredmény?

4

Hogyan készítsek házilag vadkörtéből pálinkát?

3

Sörfőzés házilag: Mennyivel lehet olcsóbban kihozni, mintha megveszem a boltban a legolcsóbb sört?

2

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!