Találatok a következő kifejezésre: A pajzsmirigy a (543 db)

Akinek alulműködik a pajzsmirigye a ciklusát hogyan befolyásolta, elhúzódik vagy pont hogy gyakrabban jön?

3 havonta járok kontrollra a pajzsmirigyemmel nagyjából már jó, babát szeretnénk de 44-45 napos ciklusaim vannak. Ez amiatt van vagy lehet valami egyéb baj is?

Legjobb válasz: Szia! Én most tavasszal tudtam meg, hogy pajzsmirigyem alulmûködik. Elképzelhetõ, hogy a második terhességem elõtt is már rosszul mûködött, csak nem figyelt rá fel egy orvosom se, se a házi, se a nõgyógyászom, na mindegy. Nekem a tüneteim a következõk voltak/vannak, még így már gyógyszer mellett is: A menseseim nagyon vér bõ, bár most az utolsó talán nem is volt már annyira. Hangulatingadozásaim vannak még mindig, ami a ciklussommal van összefüggésbe, amikor ovulációs idõszakban jó kedvû, utána egyre ingerültebb leszek a legkisebb dolgokra is.:( Most vagyok mensi után, hát egy katasztrófa helyzet uralkodik rajtam. A ciklusaim is néha 30-40 napos, most talán vissza állt a 32 naposra, utóbbi 2 hónap folyamán. Fáradékonyabb vagyok. Szív környéki szurkálások, és felsõ végtag zsibbadás, nyugalmi és stressz helyezettõl függetlenül. Hát az orvosok majd szerintem elmondják, hogy lesz-e valami gond a babáddal. Én azért nem vállalom a 3. babát, mert úgy olvastam, hogy idegrendszeri bajjal születhetnek. Én nem merem bevállalni, a két egészséges gyermekem mellé, hogy õ esetleg betegen szülessen. A webbeteg.hu-n olvashatsz utána a pajzsmirigy betegségnek, és szövõdményeinek! Szendi Gábor is sokat ír, róla, hogy összefüggésben lehet a lisztérzékenységgel a késõbbi életkor elõre haladtával. Üdv két gyermekes Anyuka.

Szia! Én most tavasszal tudtam meg, hogy pajzsmirigyem alulmûködik. Elképzelhetõ, hogy a második terhességem elõtt is már rosszul mûködött, csak nem figyelt rá fel egy orvosom se, se a házi, se a nõgyógyászom, na mindegy. Nekem a tüneteim a következõk voltak/vannak, még így már gyógyszer mellett is: A menseseim nagyon vér bõ, bár most az utolsó talán nem is volt már annyira. Hangulatingadozásaim vannak még mindig, ami a ciklussommal van összefüggésbe, amikor ovulációs idõszakban jó kedvû, utána egyre ingerültebb leszek a legkisebb dolgokra is.:( Most vagyok mensi után, hát egy katasztrófa helyzet uralkodik rajtam. A ciklusaim is néha 30-40 napos, most talán vissza állt a 32 naposra, utóbbi 2 hónap folyamán. Fáradékonyabb vagyok. Szív környéki szurkálások, és felsõ végtag zsibbadás, nyugalmi és stressz helyezettõl függetlenül. Hát az orvosok majd szerintem elmondják, hogy lesz-e valami gond a babáddal. Én azért nem vállalom a 3. babát, mert úgy olvastam, hogy idegrendszeri bajjal születhetnek. Én nem merem bevállalni, a két egészséges gyermekem mellé, hogy õ esetleg betegen szülessen. A webbeteg.hu-n olvashatsz utána a pajzsmirigy betegségnek, és szövõdményeinek! Szendi Gábor is sokat ír, róla, hogy összefüggésben lehet a lisztérzékenységgel a késõbbi életkor elõre haladtával. Üdv két gyermekes Anyuka.
Pajzsmirigy alulmûködésem volt az elsõ terhességem elõtt és közben is, mielõtt terhes lettem a ciklusom mindig 31-32 napos volt.A prolaktin szinted rendben van??
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ. Más eredményeim okék. A tüneteim tipikusak voltak így viszonylag hamar felismerték a dolgot, szedem as a gyógyszert kezelve vagyok. Én úgy tudom nem káros a babára ha rendesen szedem tovább a gyógyszert a terhesség alatt is, és ugyanúgy kontrollálják a vérszinteket.
Elsõ vagyok ismét, így van, jól tudod semmi baja nem lesz a babának ha terhesség alatt szeded a gyógyszert , pont akkor lenne baja, ha nem szednéd!!

Mitől lehet gyulladásban a pajzsmirigyem? A vérképem eredménye. TSH:6, 01 FT3:5. 0 FT4:16.7. Anti-thyreoid peroxidák-antitest:600. Endokrinológus azt mondta gyulladásban van a pajzsmirigyem azért ilyen rossz a vérképem.

Legjobb válasz: Nahát. Közel azonos eredményekre nekem az autoimmun pm. megbetegedést mondta. (alulteljesítés) És mit mondott még neked? Kell szedned gyógyszert?

Nahát. Közel azonos eredményekre nekem az autoimmun pm. megbetegedést mondta. (alulteljesítés) És mit mondott még neked? Kell szedned gyógyszert?
az alulmûködés nem zárja ki a gyulladást. általában amikor diagnosztizálnak egy egy ilyen betegséget akkor gyulladásban van a pajzsmirigy, ezt vérvétellel és ultrahanggal nézik meg. az ultrahangon ugyanis látszik. ha szépen beállítják a gyógyszer adagot akkor szépen elmúlik a gyulladás. Anmyira a vérképhez nem értek de ez a TSH szerintem magas, így valószínûleg neked is alulmûködik és írnak majd ki gyógyszert és szépen elmúlik a gyulladás. de erre oda kell figyelni mert a teherbeesésnél fontos, hogy ne legyen gyulladásba, mindenképpen kezeltesd.
Mit írt az orvos a zárójelentésedre? Mi a diagnózis? Véletlenül nem Hashimoto?
Ez Hashimoto thyreoiditis. Autoimmun betegség, a szervezeted olyan antitesteket termel, amik gyulladást okoznak és elpusztítják a pajzsmirigyed.

Mennyire van köze a pajzsmirigynek a szívdobogás felgyorsulásához?

Legjobb válasz: Nagyon is van köze.Nekem túlmûködésem van,és állandóan gyors a szívverésem.

Nagyon is van köze.Nekem túlmûködésem van, és állandóan gyors a szívverésem.
A kérdező hozzászólása: Értem, akkor gondolom a pajzsmirigy is okozhat gyors szívverést. Kíváncsi leszek az eredményre...
Van már eredmény?
A kérdező hozzászólása: Igen van, de nem találtak semmit :/ Azért köszönöm a kérdést.


Ki van otthon a pajzsmirigyben? A tsh.4, 709 t4 és a t3 egy hét mulva lesz kész. Rossz vagy jó az eredményem? Meddig jó a tsh?

Legjobb válasz: Ez már a felsõ határ, vagy alulmûködéses felé mész. Nekem 6 volt, az már nagyon alúlmûködéses. Minél magasabb az érték, annál inkább sorvad el a nem megfelelõ mûködés miatt. A te eredményed még javítható, ha babát szeretnél, akkor 2 alá kell vinni.

Ez már a felsõ határ, vagy alulmûködéses felé mész. Nekem 6 volt, az már nagyon alúlmûködéses. Minél magasabb az érték, annál inkább sorvad el a nem megfelelõ mûködés miatt. A te eredményed még javítható, ha babát szeretnél, akkor 2 alá kell vinni.
Dehogy amiatt változik! :D Minden laborban más a referenciatartomány, más-más módszerrel határozzák meg az eredményeket, ezért az eltérõ referenciatartomány.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm.amennyi helyen olvasom annyi határártéket it de ez kortol függ gondolom.
Azért, mert rájöttek, hogy nem egyforma a határa egy 70 évesnek és egy 24-nek mondjuk. A 4 körüli érték egy termékeny korban lévõ nõnél már bizony probléma, autoimmun gyulladásra és ebbõl következõ alulmûködésre enged következtetni. Ezért még kötelezõ lenne néhány dolgot a laborban megnézni. Pl anti TPO és anti-thyreogglobulin, emellett egy pajzsmirigy UH. Keres egy normális endokrinológust, aki kivizsgál, én dr Balázs Csabát ajánlom.
A kérdező hozzászólása: ugy olvastam a googleba hogy régen kicsit kevesebb volt a felsõ értékhatára a tsh-nak most meg 5 vagy mennyi nem tudom pontosan.
Mármint milyen érték határ?
A kérdező hozzászólása: azért köszi .csak nem tudom miért váltotik az értékhatár.
Nekem is 4, 7 volt, akkor nem írtak fel gyógyszert.Fél év múlva mentem megint, akkor már 7, 3 volt a tsh, és írtam fel gyógyit.
4, 2 -ig jó. Ha a T4 és T3 jó nem kell semmit tenni. Fél egy év múlva kontroll.
Endokrinológus mondta a korcsoportonkénti eltérést.

A pajzsmirigy a felelős a hormonok normális működéséért?

Bocsi a hülye kérdésért, de nem igazán vagyok vele tisztában hogy hogy is van. Tavaly nézték a pajzsmirigyem (vérvétel) akkor minden jó volt. Akkor ez azt is jelenti, hogy a hormonjaimmal minden oké? Nem vagyok hormonzavaros?

Legjobb válasz: Igen nagyban befolyásolja. Én például emiatt nem tudtam teherbeesni mert alulmûködött. Most beállították de még mindig szedem a gyógyszert. És sajnos híztam tõle. Akinek meg túlmûködik az meg lefogy. De a doki azt mondta ez még mindjárt jobb, mert a túlmûködés rosszabb. Ezt se kívánom senkinek. Azóta dolgozunk a babán:)

Igen nagyban befolyásolja. Én például emiatt nem tudtam teherbeesni mert alulmûködött. Most beállították de még mindig szedem a gyógyszert. És sajnos híztam tõle. Akinek meg túlmûködik az meg lefogy. De a doki azt mondta ez még mindjárt jobb, mert a túlmûködés rosszabb. Ezt se kívánom senkinek. Azóta dolgozunk a babán:)
Nem, a pajzsmirigy csak egy a rengeteg hormontermelõ szerv közül. Attól, hogy a pajzsmirigyed jó, más hormonoddal még lehet baj.
A kérdező hozzászólása: Nekem is pont ezért a problémáért nézték meg a pajzsmirigyem, ugyanis mi már 2 éve sikertelenek vagyunk. Neked azért drukkolok.
szia! Hormonok mûködése: Legfelül van a talamusz az agyban, õ a "fõnök". Azalatt eggyel a hipofízis, (vagy agyfüggelékmirigy), és ez a kettõ irányítja a belsõ elválasztású mirigyek mûködését. Vagyis a hormontermelõ szervek mûködését. Ezek a pajzsmirigy, mellékvese, csecsemõmirigy, tobozmirigy, here/petefészek, hasnyálmirigy.

Pajzsmirigy alulmüködés az konkrétan azt jelzi, hogy pajzsmirigy betegség, vagy azt hogy kevés a pajzsmirigy értéke?

Mármint alul mûködésnek hívják azt is ha sok?

Legjobb válasz: A pajzsmirigy fordítva mûködik, legalábbis a TSH. Minél magasabb a TSH értéke, annál jobban alul mûködik a pajzsmirigy. Ehhez azonban nézni kell még a szabad T3, T4 értékét is, mert ezek együtt érvényesek. Nekem úgy magyarázta a doki, hogy a TSH áll az erkélyen, a T4 az erkély alatt. A TSH elkezd kiabálni a T4-nek. Ha kevés a T4, tehát nem hallja, hogy kiabál a TSH, akkor mégjobban kiabál, több TSH-t termel a pajzsmirigy. Jó tudom, ez így óvodásan hangzik, de legalább megértettem, mirõl van szó :) Ha alacsony a TSH szintje, akkor magas a T4, és akkor mûködik túl a pajzsmirigy

A pajzsmirigy fordítva mûködik, legalábbis a TSH. Minél magasabb a TSH értéke, annál jobban alul mûködik a pajzsmirigy. Ehhez azonban nézni kell még a szabad T3, T4 értékét is, mert ezek együtt érvényesek. Nekem úgy magyarázta a doki, hogy a TSH áll az erkélyen, a T4 az erkély alatt. A TSH elkezd kiabálni a T4-nek. Ha kevés a T4, tehát nem hallja, hogy kiabál a TSH, akkor mégjobban kiabál, több TSH-t termel a pajzsmirigy. Jó tudom, ez így óvodásan hangzik, de legalább megértettem, mirõl van szó :) Ha alacsony a TSH szintje, akkor magas a T4, és akkor mûködik túl a pajzsmirigy
Ez értelmetlen, hogy "kevés a pajzsmirigy értéke". A TSH hormon értékét szokták mérni a mûködés jelzésére (néha mást is, ez nem a pajzsmirigyhormon, hanem pajzsmirigystimuláló hormon), és az kb 0 és 5 között jó, 5 fölött alulmûködést jelez, 0 alatt túlmûködést, tehát pont fordítva vannak az irányok: ha csökken a pajzsmirigyhormon, akkor növekszik a TSH, vagyis a pajzsmirigy stimuláló hormon.
Teljesen rossz nyomon jársz. A pajzsmirigy egy belsõ elválasztású mirigy. Az alul mûködõ pajzsmirigy kevesebb, míg a túlmûködõ pajzsmirigy több hormont termel a szükségesnél. [link]
A kérdező hozzászólása: nekem a vérvételi eredményemen több érték szerepelt mint a maximum érték. Vagyis ezen logikát követve alulmüködik igaz?
Attól függ, melyik hormont nézték. A TSH-t? Mennyi?
A kérdező hozzászólása: Teljes teszt volt, ott az UTSH volt magas. kb másfélszer akkora mint a normális. Aztán nézték az FT3 FT4 viszont azok normálisak voltak. Majd megint egy teljes vérvétel, megint magas volt az UTSH.

Mitől nagyobbodik meg a pajzsmirigy?

A pajzsmirigyem az utóbbi id?ben megnagyobbodott, a hormonszint teljesen jó, mi okozhatta?

Legjobb válasz: www.weborvos.hu oldalon olvastam ezt, szerencsere elmentettem konyvjelzonek, remelem neked is hasznos lesz. Jobbulast! Serdülõ korban vagy terhesség alatt nem ritka, hogy a pajzsmirigy megduzzad, tapinthatóvá válik. Rendszerint hormontermelésük normális marad, vagy átmenetileg fokozódik, de komolyabb tünetet, panaszt nem okoz és idõvel kezelés nélkül is megszûnik, tehát sem gyógyszeres, sem mûtéti kezelésre nincs szükség. Gyulladásos betegségek is vezethetnek strúmához, ezek oka részben ismeretlen, másrészt immunológiai eredetû vagy vírusos fertõzés, de ritkán elõfordulnak baktériumok okozta gyulladásos folyamatok is. Ez utóbbiak általában magas lázzal járnak. A gyulladásos betegségek közül ki kell emelni az úgynevezett Hashimoto-féle gyulladást, mert az elmúlt évtizedben (Csernobil) számuk egyre növekszik és bizonyos rosszindulatú elfajulásuk is gyakrabban következik be. Normofunkciósnak vagy nem toxikus strúmának nevezik a normális mennyiségû hormont termelõ, egyenletesen megnagyobbodott vagy göbös pajzsmirigyet. A megnagyobbodásnak többnyire az az oka, hogy vagy az étkezéssel felvett jód mennyisége csökkent, vagy bizonyos táplálékok (pl. a fehérrépa) vagy gyógyszerek gátolják a hormonképzést. Az agyalapi mirigy pajzsmirigymûködést serkentõ hormonjának termelése fokozódik, ennek következménye a pajzsmirigy megnagyobbodása, mert csak így tud elegendõ hormont termelni a szervezet számára. A gyógyszeres kezelése (hormonpótlás) szükséges lehet a pajzsmirigy további növekedését megelõzendõ. Mûtét akkor indokolt, ha rosszindulatú daganat lehetõsége merül fel, légcsõszûkületet vagy komoly esztétikai problémát okoz.

http://www.weborvos.hu oldalon olvastam ezt, szerencsere elmentettem konyvjelzonek, remelem neked is hasznos lesz. Jobbulast! Serdülõ korban vagy terhesség alatt nem ritka, hogy a pajzsmirigy megduzzad, tapinthatóvá válik. Rendszerint hormontermelésük normális marad, vagy átmenetileg fokozódik, de komolyabb tünetet, panaszt nem okoz és idõvel kezelés nélkül is megszûnik, tehát sem gyógyszeres, sem mûtéti kezelésre nincs szükség. Gyulladásos betegségek is vezethetnek strúmához, ezek oka részben ismeretlen, másrészt immunológiai eredetû vagy vírusos fertõzés, de ritkán elõfordulnak baktériumok okozta gyulladásos folyamatok is. Ez utóbbiak általában magas lázzal járnak. A gyulladásos betegségek közül ki kell emelni az úgynevezett Hashimoto-féle gyulladást, mert az elmúlt évtizedben (Csernobil) számuk egyre növekszik és bizonyos rosszindulatú elfajulásuk is gyakrabban következik be. Normofunkciósnak vagy nem toxikus strúmának nevezik a normális mennyiségû hormont termelõ, egyenletesen megnagyobbodott vagy göbös pajzsmirigyet. A megnagyobbodásnak többnyire az az oka, hogy vagy az étkezéssel felvett jód mennyisége csökkent, vagy bizonyos táplálékok (pl. a fehérrépa) vagy gyógyszerek gátolják a hormonképzést. Az agyalapi mirigy pajzsmirigymûködést serkentõ hormonjának termelése fokozódik, ennek következménye a pajzsmirigy megnagyobbodása, mert csak így tud elegendõ hormont termelni a szervezet számára. A gyógyszeres kezelése (hormonpótlás) szükséges lehet a pajzsmirigy további növekedését megelõzendõ. Mûtét akkor indokolt, ha rosszindulatú daganat lehetõsége merül fel, légcsõszûkületet vagy komoly esztétikai problémát okoz.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszát. Én 47 éves nõ vagyok, ugy 1988 körül vettem észre, hogy nekem is van pm.megnagyobbodásom akkor megállapitották, hogy kétoldali cisztás strummám van, de akkor még csak 3 cm-es volt, most meg 7. Sajnos akkor tájt éjszakánként mindig heves szivdobogásra ébredtem, elhagytam a jódozott só használatát, lehet ennek is következménye a mostani állapot.

Pajzsmirigy laborereményen az mit jelent, hogy FT4: 1, 14 és ATA: 53, 44 Mik ennek a határértékei? A papíron nincs rajta!

Legjobb válasz: Az fT4 referenciahatára: 12-22 pmol/L (neked alacsony) ATA: <60 U/ml (normál) Az fT4 a szabad tiroxint jelöli a véredben, a szintjének csökkenése pajzsmirigy alul mûködést jelez. Ezt okozhatja antitest a pajzsmirigy valamely komponense ellen (nemcsak az ATA lehet), pajzsmirigy mûtét, jódhiány, vagy bármi más, ami a pajzsmirigyet támadja (legrosszabb esetben daganat). Amennyiben a TSH értéked is alacsony, akkor akár az agyalapi mirigyed is okozhatja a problémát. Az ATA egy antitest, mely a pajzsmirigyet támadja, és így okozhat hipofunkciót, de nálad ez nem áll fent.

Az fT4 referenciahatára: 12-22 pmol/L (neked alacsony) ATA: <60 U/ml (normál) Az fT4 a szabad tiroxint jelöli a véredben, a szintjének csökkenése pajzsmirigy alul mûködést jelez. Ezt okozhatja antitest a pajzsmirigy valamely komponense ellen (nemcsak az ATA lehet), pajzsmirigy mûtét, jódhiány, vagy bármi más, ami a pajzsmirigyet támadja (legrosszabb esetben daganat). Amennyiben a TSH értéked is alacsony, akkor akár az agyalapi mirigyed is okozhatja a problémát. Az ATA egy antitest, mely a pajzsmirigyet támadja, és így okozhat hipofunkciót, de nálad ez nem áll fent.
A kérdező hozzászólása: Köszi a választ. TSH is 7, de azt tudtam , hogy mit jelent, a többi nem . Ez nem túl fényes! Gyógyszert szedek, napi 50 ug Letroxot, nem tudom, elég lesz-e ez az adag.

Mik a tünetei a pajzsmirigy betegségnek? És hogyan zajlik a vizsgálat?

Háziorvos ad beutalót? Hova? Mennyi id?n belül van eredmény? És ha beigazolódik a gyanúm,hogy kezelik?

Legjobb válasz: Szia!:) A pajzsmirigy betegségnek elég általános tünetei vannak,szóval ha gyanakodsz,vizsgáltasd ki magad mindenképpen,mert nem biztos hogy pajzsmirigy betegség,de a tünetek: Nagyon rövid idõ alatt nagyon gyors hízás(pajzsmirigy alúlmûködés) Nagyon rövid idõ alatt,nagyon gyors fogyás(pajzsmirigy túlmûködés) a legnagyobb melegben is fázol -székrekedés -nem megfelelõ a nyálelválasztásod -pikkelyes,rendkívül száraz(esetleg ekcémás bõr) A háziorvos ad beutalót:) És nem tudom milyen korban vagy,de a legjobb hely,A Pécsi Klinika:)(Én is oda járok)nagyon aranyosak:) eredmény vizsgálattól kb.2 hét Vizsgálat:Általában vérvételbõl kiderül,esetleg még csontkór röntgen. Kezelés enyhébb esetekben gyógyszeres kúrákkal,de egyébként rengeteg dolog van,amivel még te is javíthatsz a mûködésen,bár nekem alúlmûködik,szóval csak arra tudok ötletet adni:Imola nevezetû ásványvíz-az átlagnál magasabb jódtartalma van,és amióta iszom,a pajzsmirigyem kisebbedik folyamatosan:DÉs nem is drága 300ft/karton (6 üveg) tenger gyümölcsei(a tengervíz miatt magas jódozott só tartalom) ételek jódozott vagy tengeri sósan:) olívabogyó nagyon-nagyon-nagyon jó(bár én utálom.. :s ):D Remélem tudtam segíteni:) Hajrá:)

Szia!:) A pajzsmirigy betegségnek elég általános tünetei vannak, szóval ha gyanakodsz, vizsgáltasd ki magad mindenképpen, mert nem biztos hogy pajzsmirigy betegség, de a tünetek: Nagyon rövid idõ alatt nagyon gyors hízás(pajzsmirigy alúlmûködés) Nagyon rövid idõ alatt, nagyon gyors fogyás(pajzsmirigy túlmûködés) a legnagyobb melegben is fázol -székrekedés -nem megfelelõ a nyálelválasztásod -pikkelyes, rendkívül száraz(esetleg ekcémás bõr) A háziorvos ad beutalót:) És nem tudom milyen korban vagy, de a legjobb hely, A Pécsi Klinika:) (Én is oda járok)nagyon aranyosak:) eredmény vizsgálattól kb.2 hét Vizsgálat:Általában vérvételbõl kiderül, esetleg még csontkór röntgen. Kezelés enyhébb esetekben gyógyszeres kúrákkal, de egyébként rengeteg dolog van, amivel még te is javíthatsz a mûködésen, bár nekem alúlmûködik, szóval csak arra tudok ötletet adni:Imola nevezetû ásványvíz-az átlagnál magasabb jódtartalma van, és amióta iszom, a pajzsmirigyem kisebbedik folyamatosan:DÉs nem is drága 300ft/karton (6 üveg) tenger gyümölcsei(a tengervíz miatt magas jódozott só tartalom) ételek jódozott vagy tengeri sósan:) olívabogyó nagyon-nagyon-nagyon jó(bár én utálom.. :s ):D Remélem tudtam segíteni:) Hajrá:)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm válaszod! Száraz bõr, ekcéma, székrekedés van. A hízás is adott, bár sosem voltam sovány. Úgyhogy van esélyem rá!:( Pécs nincs olyan messze, de helyileg nem is vesznek vért, nincs is vizsgálat?
dehogynem, ha kérj beutalót korházba Endokrinológiára.(ott vizsgálják a pajzsmirigy betegséget. Én csak azt mondom, hogy az ország legjobb endokrinológusa péccsen van, Prof.Dr.Soltész Gyula:)

Autoimmun thyreoditisem van, a TSH-szintem magas. Létezik hogy leáll majd a pajzsmirigy működésem idővel?

Ezt hogy kell elképzelni, mert ez nekem nagyon félelmetes. Egyébként 36 éves koromtól ismert nálam ez a probléma. A többi pajzsmirigy hormon szintem (T3, T4) az normális. Mi fog velem történni és hány éves koromtól? (Most 40 éves vagyok)

Legjobb válasz: Szia! Sajnos is ezzel a problémával küzdök, de én még csak 23 éves vagyok. Ha autoimmun tyreoiditised van másnéven (Hashimoto kór) akkor sajnos errõl az mondják csak idõ kérdése, hogy véglegesen elpusztitsa a pajzsmirigyet és azután élethosszi gyógyszerszedésre szoruljunk. :( Ahogy az elsõ válaszoló is, én is arra jutottam hogy az Eppstein Barr vírus okozza! De ez a virus nem irtható ki a szervezetbõl, az orvostudomány mai állása szerint egészséges emberek nyálában is kimutatható és aki megkapta élete végéig hordozni fogja nornális egészséges immunrendszer mellett is. Sajnos ez egy bújkáló víris, ezért sikerült megtévesztenie az immunrendszert ami összekeveri a virus sejtjeit a saját pajzsmirigyünk sejtjeivel és támadja azokat is. Amig a pajzsmirigy hormon szintek normálisak addig nincs miért aggódnod! Kezelni akkor kell ha már eltérnek az értékek. Ellentétes módon müködik a dolog, minél magasabb a TSH, annál alacsonyabbak a pajzsmirigy szintek. (T3,T4)Nem lehet megjósolni hány éves kortól fog bekövetkezni, lehet pár év de lehet pár évtized is, ha már most gyógyszert szedsz és rendszeresen jársz ellenõrzésekre nagy gond nem lehet.

Szia! Sajnos is ezzel a problémával küzdök, de én még csak 23 éves vagyok. Ha autoimmun tyreoiditised van másnéven (Hashimoto kór) akkor sajnos errõl az mondják csak idõ kérdése, hogy véglegesen elpusztitsa a pajzsmirigyet és azután élethosszi gyógyszerszedésre szoruljunk. :( Ahogy az elsõ válaszoló is, én is arra jutottam hogy az Eppstein Barr vírus okozza! De ez a virus nem irtható ki a szervezetbõl, az orvostudomány mai állása szerint egészséges emberek nyálában is kimutatható és aki megkapta élete végéig hordozni fogja nornális egészséges immunrendszer mellett is. Sajnos ez egy bújkáló víris, ezért sikerült megtévesztenie az immunrendszert ami összekeveri a virus sejtjeit a saját pajzsmirigyünk sejtjeivel és támadja azokat is. Amig a pajzsmirigy hormon szintek normálisak addig nincs miért aggódnod! Kezelni akkor kell ha már eltérnek az értékek. Ellentétes módon müködik a dolog, minél magasabb a TSH, annál alacsonyabbak a pajzsmirigy szintek. (T3, T4)Nem lehet megjósolni hány éves kortól fog bekövetkezni, lehet pár év de lehet pár évtized is, ha már most gyógyszert szedsz és rendszeresen jársz ellenõrzésekre nagy gond nem lehet.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!