Találatok a következő kifejezésre: A nyelvész a nyelvművelő ugyanaz (1 db)

A nyelvész és a nyelvművelő ugyanaz? És ha nem, mi a különbség közöttük?

Legjobb válasz: A nyelvész általában egyetemen, nyelvi szakon végzett szakember, aki a nyelv tudományos kutatásával foglalkozik. Nyelvmûvelõ bárki lehet, aki tesz valamit azért, hogy szebben beszéljünk-írjunk magyarul. Az persze már kérdés, hogy a legjobban a nyelvmûveléshez általában a nyelvészek értenek.

A nyelvész általában egyetemen, nyelvi szakon végzett szakember, aki a nyelv tudományos kutatásával foglalkozik. Nyelvmûvelõ bárki lehet, aki tesz valamit azért, hogy szebben beszéljünk-írjunk magyarul. Az persze már kérdés, hogy a legjobban a nyelvmûveléshez általában a nyelvészek értenek.
BTK-s, ynelvész szakos hallgatóként: A nyelvrõl számos felfogás létezik. a nyelvmûvelés a nyelvészet egyik ilyen felfogása. Azon alapszik, hogy a nyelv képes "romlani, javulni". Sok nyelvész, pl a társas nyelvészek szerint ilyen nem lehet. A nyelvmûvelõk célja a "szép, tiszta, helyes beszéd" megszilárdítása. Nyelvész mindenki, aki a nyelvvel, mint rendszerrel (tudományosan) foglalkozik. Mindannyian valahol azok vagyunk, mert mindenkinek van egy saját szókészlete, egy saját elmélete az egészrõl. A nyelvész inkább gyûjtõnév. Leírhatatlanul sok ága létezik. Hát nagyon dióhéjban itt kb ennyi... :) kb...talán...
A nyelvmûvelés a nyelvészet egyik irányzata. Elavultnak számít, a nyelvészek nagy többsége elutasítja.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Mikor volt a Habsburgok veresége É-Itáliában?

1

A magyar népmesékben megjelennek a folklór szereplői?

Ilyen pl a bákász, lidérc, garabonciás, mumus stb. Szóval ezek a lények szerepelnek népmesékben is, vagy csak a babonában vannak jelen?

2

Franciaország állt valamikor a középkorban sok kis tartományból?

Több ország ekkortájt hercegségek, tartományok stb. összessége volt. Franciaország mindig egységes volt, vagy ott is volt területi megosztottság?

3

Milyen könyveket tudnátok ajánlani a gender (társadalmi nem) témával kapcsolatosan? Illetve a gender-menekültekkel kapcsolatosan?

lehet angol vagy német nyelvű is

1

Hogy kell ezt értelmezni? Milyen a hangulata? Mi a belső nézőpont? És a természeti képek fontossága mi?

Megfoghatatlan magának is az ember! Ha a távol lévő kék hegyekre nézek - ó, mely óhajtanék túl rajtuk reppenni... Ha az erdő temérdek bükkfái közül a kakukk barátságosan kibeszél - ó, mint kívánnám árnyékai ölébe magamat... Mikor a kis pataknak, mely gyümölcsösünket elzárja, apró habjai eltűnnek - ó, mely örömest rajtok én is elcsuszamlanék... Ilyeneket kívánok, és mégis, ha mindezeket megtenném is magamnak, híja volna boldogságomnak... és mi ez? azt újra nem tudom. - Makacs, akaratos szív! ki gázol keresztül érzéseid zűrzavarján?...

2

A régi filmekben, pl. Jane Eyra, miért áll mindig egy ember a kocsi hátulján?

3

Miért nem segített nekünk, magyaroknak Nyugat-Európa az elmúlt évszázadokban?

Nemegyszer hagytak minket cserben: tatárjárás, török uralom, amikor a Habsburg birodalom elnyomott minket (1848-49), a német megszállás, és a legrosszabb, a kommunista uralom 1949-89 között.

7

Milyen nyelven beszéltek egymással az emberek Szent István korában, és mikor váltottak át a magyar nyelvre?

5

Mitől civilizált egy állam?

A töri házim az, hogy írni kell egy rövidebb fogalmazást, hogy mitől civilizált egy állam. Úgy értem, mitől függ hogy egy államot civilizáltnak nevezünk, vagy mondjuk barbároknak. Tudnátok írni ötleteket?

2

Tudnak nekem valaki írni a kádár korszakról?

Igazából arra gondolok hogy milyen volt akkor az élet! mert a neten csak ilyen 25-30 oldalas hülyeségek vannak fent nekem meg kb egy A4-es lapnyi kéne arról hogy hogyan éltek akkor az emberek meg ilyesmi

0

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!