Találatok a következő kifejezésre: A nyelvész a (21 db)

Milyen a nyelvészet a Szegedi Tudományegyetemen?

Legjobb válasz: Az alkalmazott nyelvészet?

Az alkalmazott nyelvészet?
A kérdező hozzászólása: Igen.
2 éve végeztem ott. Többnyire jókat tudok írni róla. Szerintem rendkívül jó hangulat van azon a tanszéken; mivel elég kevesen járnak erre a szakra, a tanárokkal szinte baráti kapcsolatot tudtunk kialakítani. Az órák, elõadások is jók, csak egy kicsit sok. Tudod, az alkalmazott nyelvészetnek rengeteg területe van, ezáltal elég sok tárgyunk is volt, sok vizsga, beadandó. Sok-sok területbe belekóstolunk, de arra nemigen van idõ, mód, hogy különösebben belemerüljünk bármelyikbe is.
A kérdező hozzászólása: Hú, örülök, hogy találtam valakit, aki ott tanult! Pont ebben reménykedtem :) Ez az alapszak, amirõl beszélünk? Mesterszakon azért gondolom már van lehetõség, hogy specializáld magad egy területre, nem? És még egy, kissé prózaibb kérdés: szerinted milyenek a karrierlehetõségek ezzel a diplomával, milyen a piaci értéke? Mennyiben változtat ezen az, hogy két idegen nyelven már jól tudok? Milyen irányban szoktak elhelyezkedni az ezen a szakon végzettek?

A nyelvészet és az alkalmazott nyelvészet között mi a különbség, mit takarnak?

Legjobb válasz: Nyelvészet a morfológia (alaktan), fonetika (hangtan), a mondattan, szemantika (jelentéstan), pragmatika (amit most hirtelen nem tudok magyarul, de az is hasonlóval foglalkozik). Az alkalmazott nyelvészet meg pl hogy hogyan tanítasz egy nyelvet, vagy bármilyen nyelvelsajátítás.

Nyelvészet a morfológia (alaktan), fonetika (hangtan), a mondattan, szemantika (jelentéstan), pragmatika (amit most hirtelen nem tudok magyarul, de az is hasonlóval foglalkozik). Az alkalmazott nyelvészet meg pl hogy hogyan tanítasz egy nyelvet, vagy bármilyen nyelvelsajátítás.

A nyelvész és a nyelvművelő ugyanaz? És ha nem, mi a különbség közöttük?

Legjobb válasz: A nyelvész általában egyetemen, nyelvi szakon végzett szakember, aki a nyelv tudományos kutatásával foglalkozik. Nyelvmûvelõ bárki lehet, aki tesz valamit azért, hogy szebben beszéljünk-írjunk magyarul. Az persze már kérdés, hogy a legjobban a nyelvmûveléshez általában a nyelvészek értenek.

A nyelvész általában egyetemen, nyelvi szakon végzett szakember, aki a nyelv tudományos kutatásával foglalkozik. Nyelvmûvelõ bárki lehet, aki tesz valamit azért, hogy szebben beszéljünk-írjunk magyarul. Az persze már kérdés, hogy a legjobban a nyelvmûveléshez általában a nyelvészek értenek.
BTK-s, ynelvész szakos hallgatóként: A nyelvrõl számos felfogás létezik. a nyelvmûvelés a nyelvészet egyik ilyen felfogása. Azon alapszik, hogy a nyelv képes "romlani, javulni". Sok nyelvész, pl a társas nyelvészek szerint ilyen nem lehet. A nyelvmûvelõk célja a "szép, tiszta, helyes beszéd" megszilárdítása. Nyelvész mindenki, aki a nyelvvel, mint rendszerrel (tudományosan) foglalkozik. Mindannyian valahol azok vagyunk, mert mindenkinek van egy saját szókészlete, egy saját elmélete az egészrõl. A nyelvész inkább gyûjtõnév. Leírhatatlanul sok ága létezik. Hát nagyon dióhéjban itt kb ennyi... :) kb...talán...
A nyelvmûvelés a nyelvészet egyik irányzata. Elavultnak számít, a nyelvészek nagy többsége elutasítja.


Hogy vehetném fel a kapcsolatot Tótfalusi Istvánnal? Nagyon érdekel a nyelvészet, de egyszerűen nem tudom, hogy hogyan elégítsem ki ezt az érdeklődésemet.

Az ELTE-n van nyelvészet, de amennyire tudom, nem nagyon működik, azonkívül nem akarok csak ebbe egy teljes egyetemi képzést belefektetni. Viszont hobbiból nagyon szívesen foglalkoznék vele.

Legjobb válasz: Keress rá különbözõ keresõkben . Nézd meg a Google-ban azt, hogy ELTE nyelvészet . Ha meg találod a jó kulcszót onnan már adja magát, hogy neked mi kell :)

Keress rá különbözõ keresõkben . Nézd meg a Google-ban azt, hogy ELTE nyelvészet . Ha meg találod a jó kulcszót onnan már adja magát, hogy neked mi kell :)
És nem csak az ELTE-n van nyelvészet. Pl a Pázmányon van nyelvészeti minor program. Szóval elkezdesz egy fõszakot, mondjuk magyart vagy angolt vagy amit akarsz, és felveszed minornak az elméleti nyelvészetet. Így hobbiból foglalkozhatsz vele, és nem is fektetsz bele egy teljes egyetemi képzést. És hozzá kell tegyem, nagyon elismert nyelvészek tanítanak a Pázmányon, meg tudod nézni a bölcsészkar honlapján.

Hogy ejtik a nyelvész Firth nevét?

Azt hiszem, angol származású.

Legjobb válasz: Firth brit volt, ezért nevének ejtése /fɜːθ/, ami megközelítõen "fõsz".

Firth brit volt, ezért nevének ejtése /fɜːθ/, ami megközelítõen "fõsz".
Förszt
illetve "t" nem is kell
A kérdező hozzászólása: Köszi szépen!

Vélemények a nyelvész szakokról?

Túljelentkezés van? Ez várható a jövőben is? Büfé szakok? Lenézett bölcsész szakok? El lehet velük helyezkedni diploma után? Könnyen vagy nehezen? Ismeretség nélkül is? Lehet normálisan keresni ilyen végzettséggel?

Legjobb válasz: Nyelvszakokat akartam írni, bocs. Csak egy "ész"-szel kevesebb. :D

A kérdező hozzászólása: Nyelvszakokat akartam írni, bocs. Csak egy "ész"-szel kevesebb. :D
Ha jók a nyelvek, valószínûleg találsz munkát, de nem biztos, hogy olyat, amilyet szeretnél.
Fogalmam sincs, de amióta itt vagyok, ez a kérdés tetszett legjobban. =D
A nyelvészeknek nem a "nyelvápolás" a feladatuk, hanem a nyelvek tanulmányozása. Cigány nyelv nincs. Van viszont pl. lovári és beás.
A cigány nyelv nem írott nyelv, hanem beszélt nyelv. A cigányoknak olyan kultúra van, ami a nyelvben, zenében, táncban él, nem az írásban. (Most nem arról beszélek, hogy ne lennének cigány költõk vagy írók, de általánosságban.)
A nyelv pont attól élõ, hogy a használói alakítják. A nyelvészek csak figyelik. A szókincsfejlesztés és a nyelvtani szabályok teljesen maguktól alakulnak ki. A helyesírást elõ lehetne írni, de minek? Ha nem muszáj, nem kell egy nyelvbe belenyúlni.
Hát olyan nagyon a magyar nyelvet se ápolgatják, de nem is kell. A nyelvész szerepe elsõsorban passzív. Megfigyel, leír és nem átír. Igaz volt nálunk a nyelvújítás anno, de ezt ma már nem lehetne keresztül vinni. Ha nem így lenne, akkor már rég kiszedték volna a magyar nyelvbõl a teljesen felesleges "ly"-t és csak "j" lenne. Idõnként persze szabályozgatnak, de olyan "sóhivatal" szinten, mert pl.: habár hivatalosan a file már fájlnak kell írni, azért ez nem ennyire egységes. Az új nyelvtani szabályokat is max a szakma ismeri, az "istenadta nép" pedig használja azt, amit akar.
Még a nyelvükrõl is nekünk kell gondoskodni? Az kéne még...

Ha tolmács szeretnék lenni, anglisztikán nem választhatom a nyelvészet sávot, hanem az alkalmazott nyelvészetet kell?

Legjobb válasz: Tulajdonképpen tök mindegy, mit választasz. Mert tolmácsigazolványt csak a fordító és tolmács mesterszakon végzettek kaphatnak. És ha hivatalosan is tolmács szeretnél lenni, akkor kell hozzá tolmácsigazolvány.

Tulajdonképpen tök mindegy, mit választasz. Mert tolmácsigazolványt csak a fordító és tolmács mesterszakon végzettek kaphatnak. És ha hivatalosan is tolmács szeretnél lenni, akkor kell hozzá tolmácsigazolvány.
nézz utána melyik szak után szakosodhatsz mesterszakon majd. sokszor nincs logika, pl nemzetiségi németrõl nem lehet tolmácsnak menni sima németrõl viszont lehet, pedig ugyanazok a tantárgyak, a nemzetiségi kicsit több is.. de mind1, nézz utána nehogy megjárd..:)

A nyelvészek miért variálnak állandóan annyit a helyesírással?

Állandóan változtatnak rajta! Mert régen 1-jén most 1-én! Nem mindegy. És Január elsejétõl kezdve mind a 2-t használhatod! Meg nem mindegy hogy tulajdonnév és Papp-pal, vagy köznév és pappal! Komolyan! miért nem mindegy? Állandóan variálják! Meg nem mindegy, hogy Nóbel-Díj vagy Állami díj. Nem mindegy a kettõ. Mert ha valakirõl van elnevezve akkor mind a 2 nagy betû és kötõjel.... Komolyan nem mindegy? Meg a földrajznevek... Ez a halálom volt! Nem mindegy , hogy mi marad nagy meg kisbetû ha i van a végén! Nem lenne egyszerûbb ha i van a végén minden kicsi, ha nincs akkor meg minden nagy? Komolyan! Mi a [email protected] variálnak?

Legjobb válasz: Úgy mondod, mintha a régit megtanultad volna rendesen. Pedig a januárt se régen, se most nem írjuk nagy betûvel :D

Úgy mondod, mintha a régit megtanultad volna rendesen. Pedig a januárt se régen, se most nem írjuk nagy betûvel :D
"A Nyest.hu egyébként lassan valami bulvár pletykalap szintjére süllyed, semmit sem tudnak lassan alaposan, mélyrehatóan, olvasmányosan leírni." Szerintem ott minden olvasmányos, és amennyire ezzel egyidõben lehet, mélyreható. Ha ennél bonyolultabb lenne, nem értenék az emberek.
"Haha, ezt jókor írtad, pont most változott (illetve változik, hiszen szeptemberig még az elõzõ is érvényben van)... :-) " Tudom, hogy így van, egyik professzorom az egyik írója. :)
Engem sokáig érdekelt a nyelvtan és a helyesírás. A nyelvtan most is érdekel. Nekem is elegem van abból, amit mûvelnek, akár tud forrást megjelölni a kérdezõ, akár nem. teljesen igazat adok neki. A hasonulások logikusak (bár valaki azokkal is szenved), a j és ly rendben, legyen meg hagyományõrzés miatt, de a többi szabály nagy része minek? A nyelv mindenekelõtt beszéd. Az írás feladata mindössze ennek lejegyzése lenne, és teljesen felesleges ezt agyonbonyolítani. Eredeti funkciójától megfosztják. A Nyest.hu egyébként lassan valami bulvár pletykalap szintjére süllyed, semmit sem tudnak lassan alaposan, mélyrehatóan, olvasmányosan leírni.
Haha, ezt jókor írtad, pont most változott (illetve változik, hiszen szeptemberig még az elõzõ is érvényben van)... :-) Úgyhogy pontosítanék: "Ha 2015. szeptember 1. után születtél, vagy ha 1984. tavasz óta születtél, és 2015. szeptember 1-ig elhunytál, akkor az életed alatt nem változott." A többi stimmel. :-)
nem variálnak, ez tévhit. ha 30 alatti vagy, akkor az életed alatt nem változott. facebookon terjednek hülyeségek, hogy változik
Sok dolog azért változik, mert az emberek úgy tanulták meg, és a nyelvészek beadják a derekukat. (Ilyen az 1-jén.) A Papp-pal azért nem mindegy, mert nekem volt Pap vezetéknevû osztálytársam, aki 1 P-vel írta, és ha elõször látod leírva a nevét, nem tudod, hogy Pap vagy Papp a neve, ha nem kötõjellel írják. De a pap mint fõnév az mindig 1 p. A Nobel-díjat így írják. Az egész helyesírásnak az a lényege, hogy leírsz egy szót, és máris kitalálható belõle sok dolog, pl. ha valaki nem tudja, mi az a Nobel-díj, akkor is rájön, hogy egy ember alapította, és az õ nevét viseli. Aki a szabályokat tudja, annak ez nagyon sokat segít az értelmezésben. Nem mind a 2 nagybetû, ha valakirõl van elnevezve, és nem az a lényeg, hogy valakirõl van elnevezve, hanem hogy hozzá tartozik, pl.: Ady-vers. De a Petõfi utca is róla van elnevezve, de nem Petõfi utcája. Viszont a verset Ady írta, Petõfi viszont nem építette az utcát. Érted? Az -i betûs valóban bonyolult, és helyenként valóban lehetne egyszerûbb.
kicsit pontosabb forrásmegjelölést plíz! (pl. én is "a neten" olvastam, amit te írtál, aztán mégsem veszem készpénznek) és ne keverjük, hogy a "jan. 1-(j)e" írásmódjáról beszélünk, vagy jan 1-jei hatálybalépésrõl. szerintem a Nyest márciusi "szivárogtatására" gondolsz: [link] azóta nem olvastam újabb híreket. szólj, ha tudsz valamit! (mármint valami konkrétat, konkrét forrásból)
A kérdező hozzászólása: Neten, újságban! És már nem az volt! Régebben úgy volt, hogy jan 1-jén utána változtattak jan 1-én, és most azt mondták, hogy mindkétféleképpen le lehet írni!
Maradjunk abban, hogy neked – szemmel láthatóan – teljesen mindegy. Szerintem hagyd meg szegényeknek, hogy hadd variáljanak, az õ bajuk, téged nem kell hogy zavarjon, hiszen egyáltalán nem érint. Kár ezen idegeskedni. Ha kérdésed van, írd meg, ha csak puffogni akarsz – „kérdésedbõl” úgy tûnik –, akkor erre rossz terepet választottál. További szép napot! Ui.: Január elsején mi történt? Tudtommal még a 84-es helyesírás van érvényben. De lehet, hogy lemaradtam valamirõl. Hol olvastad, hogy január 1-jétõl bármi is másképp van?
A kérdező hozzászólása: Éppen ezaz! Nem mindegy?
"Tudom, hogy így van, egyik professzorom az egyik írója." Akkor azért sejthetnéd, hogy épp változik...


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!