Találatok a következő kifejezésre: A munkáltatóra van-e (28 db)

Ha inkasszózva van a számla, de nem arra jön a fizetés hanem mondjuk kézbe kapja az ember akkor azt is inkasszózás/zárolják vagy semmi köze a számlához és a munkáltató tud-e róla hogy inkasszó van vagy ő se tud semmit és így megmarad a fizetés?

inkasszó, letiltás, zárolás, fizetés/bérezés

Legjobb válasz: Inkasszózni számlát tudnak, fizetést nem. Ha nem vezet az inkasszó eredményre, akkor megkeresik a munkáltatód és fizetés letiltást alkalmaznak.

Inkasszózni számlát tudnak, fizetést nem. Ha nem vezet az inkasszó eredményre, akkor megkeresik a munkáltatód és fizetés letiltást alkalmaznak.

Hol tudom megnézni interneten, hogy a munkáltatóm bejelentett-e? Tehát hogy fizet-e utánam nyugdíj, és tb járulékot, és hány órára vagyok bejelentve? Ha az ügyfélkapun, mi a menete? (Van ügyfél kapum)

Legjobb válasz: https://ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/taj.html Itt tudsz belépni az OEP oldalára. A Biztosítási jogviszony pontban tudod megnézni, hogy rendezve van-e az egészségbiztosítás. A nyugdíj adatai a Nyugdíjfolyosító honlapján keresztül szintén lekérhetõk, de ott levélben küldik ki az eddig nyilvántartott befizetéseket.

https://ugyintezes.magyarorszag.hu/szolgaltatasok/taj.html Itt tudsz belépni az OEP oldalára. A Biztosítási jogviszony pontban tudod megnézni, hogy rendezve van-e az egészségbiztosítás. A nyugdíj adatai a Nyugdíjfolyosító honlapján keresztül szintén lekérhetõk, de ott levélben küldik ki az eddig nyilvántartott befizetéseket.
ha nyilvántartott személy vagyok, akkor biztos hogy bejelentett a fõnök? mindent fizet utánam? az a fura, hogy nem kellett bevinni papírokat, se tb kiskönyvet. hogy lehet ez? hogy jelentett be akkor? azokat el kéne hogy kérje nem? bele kellene hogy pecsételjen.
Igen.
A kérdező hozzászólása: De miért kötelezhet? Nem értem! Most komolyan kijelentheti hogy bocsi már most pedig bent maradsz?
Azért, mert benne van a Munka Törvénykönyvben.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a választ! Mindent értek :/ :(


A munkáltató élhet-e rendkívüli felmondással hamis indok esetén? Van lehetőség megtámadni a döntését?

7 éve dolgozok egy kft-nél,ahol fél évvel ezelőtt nézeteltérésem volt a főnökömmel,mivel 20%-kal csökkentette a teljes kollektíva fizetését 1 hónapra.Fel mertem ez ellen emelni a hangomat,azóta folyamatosan azt éreztem a vezetőség felől,hogy minden mozdulatomat figyelik,mikor hibázok már végre és "lapátra" tehetnek.Én továbbra is rendesen dolgoztam,nem lazsáltam,elkövettem mindent,amit a munkavállalótól el lehet várni.Erre a mai napon a főnök beront a műhelybe és kérdőre von,hogy... -Miért könyökölsz és beszélgetsz,ahelyett,hogy dolgoznál?! -Igaz,hogy beszélgettünk,de közben megállás nélkül dolgoztunk is. -Engem az nem érdekel! -Tehát akkor már beszélgetni sem lehet munka közben? -Neked már teljesen mindegy,mert a mai napon megkapod a felmondásodat! Utána tovább dolgoztam,megvártam a munkaidő végét és bementem az irodába,ahol megkaptam a rendkívüli felmondásomat.Ezt természetesen nem voltam hajlandó aláírni,rendes felmondást kértem végkielégítéssel.Persze mindjárt felháborodtak,hogy mit képzelek magamról,meg különben is kiküldik postán,nem tehetek semmit.Ráadásul nekem semmi hátrányom nem származik abból,nyugodtan aláírhatom.Fogtam magam,otthagytam minden papírt és hazajöttem. Mit lehet ilyenkor tenni?A munkaügyi bíróság tud-e valamit kezdeni ilyen esetekben?Érdemes jogi útra terelnem az ügyet? Remélhető válaszaikat köszönöm!

Legjobb válasz: menj be dolgozni holnap is mert azért fognak kirúgni mert nem jelentél meg a munkahelyen. Én nem sz*rakodnék itt az internetek gyorsan keresnék 1 ügyvédet

menj be dolgozni holnap is mert azért fognak kirúgni mert nem jelentél meg a munkahelyen. Én nem sz*rakodnék itt az internetek gyorsan keresnék 1 ügyvédet
Itt semmit nem érdemes tenni a bíróság mit tudna tenni? Ha nem vagy szakszervezeti vezetõ nem érdemes ellenszegülni a munkáltatónak ma nem érdemes másokért kiállni, ennek semmi értelme.A Kádár rendszerben meg lehetett csinálni.Ma demokrácia van, a vezetõk demokráciája!
Mi történt??
A kérdező hozzászólása: 20:34-re Bár egy porcikám se kívánja, de igazad lehet.Tényleg be kellene mennem és aláírni, hogy átvettem a felmondásomat.Ezektõl bármi kitelik, holnapra lehet kapcsolnak és az átfogalmazott(pl nem jelentem meg)indoklást postázzák ki.Volt olyan eset, amikor az egész papír felére nyomtattak ki vmi "aláírni valót", aztán meg ki tudja mit másoltak még a szignóm fölé:)
20:26-s vagyok szerintem meg menj be reggel, és kérdezd meg akkor mi van. MERT még nincs a kezedben a felmondás, lehet össze tépték és sokkal jobb érv ha holnap nem mész be és azonalival kirughatnak. Ha bemész munkakezdésre az irodájukba és megmondod hogy mérges voltál/ vagy de akkor nézzétek meg mégegyszer a felmondást. és mond nekik hogy semmit nem írsz alá (max átvételit, a felmodnásra semmit ne írj, irattass velük egy külön átvételit amiben csak az legyen hogy x napon átvetted a rendkívüli felnmondásodat) amíg nem olvastad alá így elviszed magaddal. Aztán már te is eltudod vinni tovább. Azért ne írj alá semmit, ne hogy rendes felmondás legyen, ami törvényes te meg elismered de nem adnak végkielégítést. Ha kiküldték postán akkor kérj egy másolatot.
A kérdező hozzászólása: Az igazság az, hogy csak fél szemmel olvastam el az indoklást, már akkor visszatoltam a papírt, amikor elolvastam a címét.De vmi olyasmi lehetett...:A munkáltatónak ellenszegülve nem teljesítettem a feladatomat. Még 1szer kösz a sok és gyors válaszokat.
A kérdező hozzászólása: Ez aztán gyors válasz volt, köszönöm! Viszont, ha reggel megjelennék páros lábbal rúgnának ki a kapun kívülre:) . Enyhén szólva összevesztem velük.Azt terveztem, hogy reggel felhívom a helyi munkaügyi hivatalt és tanácsot kérek tõlük, mit is lehet tenni.Ha eléggé "elõnyös" javaslattal állnak elõ, akkor viszek magammal egy ügyvédet.
"menj be dolgozni holnap is" Ez milyen tanács? Ha írásban felmondtak neki akkor hogy menjen be?
èn úgy tudom a rendkívülit nem kell aláírnod. így jóltetted hogy nem irtad alá. de kezedbe adhaták és aláríratathatták veled hogy megkaptad. de maga hogy elismered miért rugnak ki azt ne írd alá. vagy is olyan papírt aláírhatsz hogy átvetted a felmondást, de elismerést ne. Mi volt a rendkívüliben? mert annak rendkívülinek kell lenni. amíg kézben nem kapod (mindegy hogy postán vagy oda adják) addig nem tudsz a munkaügyi bíroságra menni nekik is kell látni mi az ok stb... Amit az elsö mondott nem rossz. holnap menj be és kérdezd meg hogy mi van? semmi képpen sem írj alá megegyezést meg ilyeneket. egyetlen dolgot írhatsz alá hogy kézhez vetted a rendkívülifelmondásodat (ez olyan mint a postásnál aláírod hogy átvetted az ajánlott levelet). majd olvasd végig és nézd meg mit tartalmaz. ha igazságtalan akkor mehetsz bíróságra stb... de a végén azt fogják kiadni, hogy köteles vissza vennie + megböntetik és köteles a béredet az elmaradt idöre kifizetni. De hát tudni kell mi áll pontosan a rendkívüliben.
Menj be dolgozni, mert nem kaptál felmondást. Valóban igaz, hogy nem kell aláírnod, és poztázzák. De nagyon meg kell indokolni a rendkívüli felmondást, és fordulhatsz a munkaügyi bírósághoz.Hosszú, de többnyire megéri.
èn is kiváncsi vagyok
két hetet a munkáltató fizet még, a többit a tb. Szerintem már a tbhez. De kérdezd meg a munkáltatód. :)

Kedves Tamás! A munkáltató táppénz alatt felmondhat-e nekem? Milyen jogaim vannak és mit tudok tenni, ha felmondana nekem a cég. Jár-e nekem valami végkielégítés? A szabadság, hogyan alakul ilyen esetben 3 gyerekem van.

Jelenleg a Spárban dolgozom pénztárosi beosztásban. A munka viszonyom 2007. jun. óta folyamatos. Sajnos 3 hónappal ezelõtt baleset ért, és jelenleg is táppénzen vagyok. A munkáltatóm amikor ki jöttem a kórházból felajánlotta a szabadságot, de ezzel én nem akartam élni

Köteles e a munkáltató visszavenni 6 órában dolgozni, ha jelenleg GYED-en vagy GYES-en vagyok? Van e valamilyen védettség, ha visszatérek dolgozni?

Ha köteles visszavenni, akkor mennyi idő után kell mindenképp visszavegyen, miután írásban jeleztem az igényem? Oda kell adnia a régi munkaköröm, vagy mást is adhat, ha azt már betöltötték? Igaz e, hogy a gyerek 3 éves koráig nem bocsáthatnak el? Az is nagy segítség lenne, ha tudnátok ajánlani valami oldalt vagy telefonszámot, ahol mindent el tudnak mondani.

Legjobb válasz: Mindenrõl a munka törvénykönyve rendelkezik. 1992. évi XXII.tv. Az biztos, hogy a gyerek 3 éves koráig védve vagy a rendes felmondás ellen. Az biztos, hogy ha 6 hónapnál régebb óta vagy fizetés nélküli szabin (gyed idején ezen vagy hivatalosan), akkor 60 nappal elõtte be kell jelentened. Annak most nem tudod utánanézni, hogy belevették-e végül a módosításba azt, hogy köteles csökkenteni az óraszámot, ha te kéred. Ennek nézz utána.

Mindenrõl a munka törvénykönyve rendelkezik. 1992. évi XXII.tv. Az biztos, hogy a gyerek 3 éves koráig védve vagy a rendes felmondás ellen. Az biztos, hogy ha 6 hónapnál régebb óta vagy fizetés nélküli szabin (gyed idején ezen vagy hivatalosan), akkor 60 nappal elõtte be kell jelentened. Annak most nem tudod utánanézni, hogy belevették-e végül a módosításba azt, hogy köteles csökkenteni az óraszámot, ha te kéred. Ennek nézz utána.
Ha elõtte nem 6 órában dolgoztál, akkor nem köteles 6-ban visszavenni, csak 8-ban, vagy ahogy dolgoztál. Védett csak akkor vagy, ha gyes mellett dolgozol. Ha teljes munkaidõben mégy vissza, tehát visszamondod a gyest, onnantól kezdve nem vagy védett. Ha 6 hónapnál régebb óta vagy gyeden, akkor neked legalább 2 hónappal elõtte jelezned kell, hogy mikor akarsz visszamenni. Általában írásban szokták ezt intézni. Pl ha te megírod neki most, hogy március 12-tõl visszaállsz dolgozni, akkor március 12-tõl köteles foglalkoztatni téged, de oda köteles visszavenni, ahol elõtte dolgoztál. Ha mást akar adni nem vagy kevesebb fizut, nem vagy köteles elfogadni. Ez esetben rendelkezésre állási járadékot kell fizetnie neked, tehát teljes bért anélkül, hogy egyáltalán bemennél a munkhelyre. Akkor nem bocsáthat el a gyerek 3 éves koráig, ha munka alatt gyesen vagy, tehát csak 4 vagy 6 órás a munkaidõd. Gugliba írd be munka gyes mellett, és kismillió hasznos oldalt ki fog dobni.
2. vagyok. Én 2 hete jártam végig ugyanezt a procedúrát.
2.-nak: Akkor rosszul jártál utána... 90. § (1) A munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a munkaviszonyt az alábbiakban meghatározott idõtartam alatt: e) a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak [138. § (5) bekezdés], illetve - a fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermek hároméves koráig terjedõ, Magyarul akkor is védve vagy a rendes felmondás ellen, ha nem veszed igénybe a fizetés nélküli szabit (azaz a te esetedben a gyest)!
Nem köteles visszavenni, amennyiben GYES-en vagy. Pont most olvastam errõl, hogy ez egy félreértés, ami a neten kering. Ha GYESen akarsz maradni, nem köteles visszavenni és rendelkezésre állásit sem kell fizetnie. Ha 8 órába mennél vissza akkor köteles munkát biztosítani, amennyiben megvan a munkaköröd, munkahelyed. Ha nincs (nem azért, mert betöltötték-hiszen a helyedre eleve csak határozott idejû szerzõdéssel vehet fel valakit, ami megszûnik, ha visszamész-úgyhogy a helyed jogilag sem lehet be, akkor fel kell ajánlania egy másik állást, akár kevesebb pénzért, akár utazással, és ha te nem fogadod el és nem tudtok megegyezi, akkor rendes felmondással megszüntetheti a munkaviszonyodat, akár a gyerek 3 éves kora ellõt is. GYED mellett meg nem dolgozhatsz egy percet sem, mert azt pont azért kapod, hogy ne dolgozz. GYES mellett 4illetve 6 órát.
A netes félreértés szerintem abból adódik, hogy volt egy olyan MT módosítási javaslat, ami azt takarta, hogy a munkáltatónak akkor is vissza kell vennie az anyukát, ha az csak 4 v. 6 órában akar visszamenni. Sokan a módosítási javaslatokban szereplõket már tényként kezelték.

Van-e joga a munkáltatónak bekérnie a munkavállaló aktuális tanulmányi teljesítményét?

Főiskolára járok, pénzügy számvitel szakra, és egy számviteli cégnél dolgozom. A főnököm kérdezheti-e a tanulmányi eredményeimet, és bekérheti-e a vizsga eredményeimet? Illetve van-e joga információt kérni a főiskolámtól a tanulmányaimmal kapcsolatban? Tanulmányi szerződést nem kötöttünk.

Legjobb válasz: Nem vagyok benne biztos, de szerintem nem. Persze attól is függ szerintem hogy gyakorlatin vagy-e annál a cégnél, vagy rendesen bejelentett és fizetõ munkán.

Nem vagyok benne biztos, de szerintem nem. Persze attól is függ szerintem hogy gyakorlatin vagy-e annál a cégnél, vagy rendesen bejelentett és fizetõ munkán.
A kérdező hozzászólása: Utolsó, én a jogi diplomám miatt lettem felvéve egyébként ami summás lett, mikor felvettek kérték a diploma másolatát, index másolatát stb.. Ha most nem járnék fõiskolára akkor is itt dolgoznék, mert nem kritériuma a mostani tanulmányom a végzett munkámhoz, csak ha elvégzem a fõiskolát utána fokozatot léphetek. De épp emiatt bekérheti az indexmásolatom a fõnök.
A kérdező hozzászólása: áááá nem bölcsészek-szakmunkások vagytok ti hanem kõkemény JOGÁSZOK, hisz ti az 5 év alatt tanultátok hogy nem kérheti az adatokat! :D Na, nálunk az eltén ez az infó kimaradt! :) Egyébként megkérdeztem az egyik jogász ismerõsöm aki Munkaügyi Bíróságon dolgozik, és BEKÉRHETI a munkavállaló az adatokat. Na puff ti okosok, én legalább vállaltam hogy ebben a kérdésben nem vagyok biztos, (azért egyébként elég sokban igen) és azért is tettem fel itt a kérdést- sajnos hiába.
" aki nem tudom hol vette a diplomáját:D" Szerintem a József városi piacon vagy az Ecserin. Mindenkit a tanulmányi eredményei miatt alkalmaznának, hacsak nem polirozod a fõnököd szerszámát :D. Ostoba egy kérdés ez ! A diploma is a tanulmányi teljesítményed, azt elkérheti szerinted ? -.-
A kérdező hozzászólása: A személyi meg az adószám teljesen más dolog. Egyébként 4-es cum laude minõsítéssel végeztem az ELTE-n, és képzeld nem esett szó ilyenrõl h kérheti-e a munkáltató a tanulmányi adatokat. Akkor kérheti HA tanulmányi szerzõdést kötött a munkavállalóval, épp ezért nem tudtam hogy akkor vajon kérheti-e ha nincs szerzõdés. Gondolom aki engem szid, az valami szakmunkás sz.r vagy bölcsészkaron végzett gyökér :) ( a normális szakmunkásoktól ezer bocs) Na meg gondolom savanyú a szõlõ :)
Ti kajak hülyék vagytok a kérdezõvel az élen, aki nem tudom hol vette a diplomáját:D Legalábbis mondjátok, h nem süllyedtünk ide, h ilyen embereknek adnak diplomát. Tehát akkor ha mentek új munkahelyre ott is felháborodtok, h mi az h kérnek személyit meg adószámot???
a megelõlegezett bizalmat én írtam, viszont Te jogásznak sem vagy penge, ha nem tudod magadtól, hogy NEM KÉRHETI !!!!!! 5 év alatt ennyi sem ragadt rád ?
A kérdező hozzászólása: Ezen még mindig szakadok: "H te mekkora egy luzer vagy.... Jó hogy kérheti, hiszen nem egy helyen csak full ötösöket vesznek fel. Másrészt, ha nem lenne joga a fõnöknek akkor is kuss a neved, mert úgy alád tesz az okoskodás miatt, h csak na. Apám, komolyan mondom ekkora egy fhaszt:D És még kajak jogszabályi rendelkezést keres. Arról nem kerestél, h hol van az leírva, h a fõnök a fõnök? Hihetetlen, kajak elhiszi:D" Te aluliskolázott gyökér!!!! :)
A kérdező hozzászólása: Nem próbaidõn vagyok, jogászként végeztem, de nem jogászként dolgozom, ezért kerestem jogszabályi rendelkezést a Munka Törvénykönyvében- üzenem ezt annak a gyökérnek aki nagyon kulturált választ adott nekem. A jegyeim egyáltalán nem gyalázatosak, majdnem kitûnõ vagyok, szimplán az érdekelt hogy elkérheti-e a fõnököm a leckekönyvi másolatomat... aki normális választ adott annak köszönöm!
Már hogy lenne te kis buta? Ezzel megsértené a személyiségi jogait.
"Januártól viszont levéglegesíthet a fõnököm, " ez mit jelent? próbaidõn vagy? úgy gondolom, hogyha annak fényében vettek fel, hogy még nincs meg a végzettséged, de meg fogod szerezni, akkor persze, hogy érdekli. te eljátszhatod, hogy nem mutatod meg, de próbaidõ alatt repülhetsz. kaptál egy megelõlegezett bizalmat, akkor ne élj vissza vele milyenek a jegyeid? nagyon gyalázatosak?
Hogyne, ugyanis a tudásod alapján alkalmaznának vagy szted a pofidért vesznek fel ? csak az oklevél és idexeredményeket elkérni
H te mekkora egy luzer vagy.... Jó hogy kérheti, hiszen nem egy helyen csak full ötösöket vesznek fel. Másrészt, ha nem lenne joga a fõnöknek akkor is kuss a neved, mert úgy alád tesz az okoskodás miatt, h csak na. Apám, komolyan mondom ekkora egy fhaszt:D És még kajak jogszabályi rendelkezést keres. Arról nem kerestél, h hol van az leírva, h a fõnök a fõnök? Hihetetlen, kajak elhiszi:D
Szerintem jogilag nem, viszont az megteheti, hogy elkéri, te nem adod oda, õ meg valami mondvacsinált általános okkal kirúg és felvesz helyetted mást.
Hát nézd... jogi alapja nincs hozzá, kritérium pedig csak abban az esetben lehet, ha állami cégrõl van szó.
A kérdező hozzászólása: Rendes bejelentett fizetõ munka. A szakot önszántamból kezdtem el, már akkor fõiskolás voltam mikor a céghez kerültem. Viszont ha elvégzem a szakot, akkor részlegvezetõi kinevezést kaphatok, ha pályázok, szóval a szakom összefügg a cég tevékenységével. Januártól viszont levéglegesíthet a fõnököm, és nem tudom kritérium lehet-e a tanulmányi eredményem, vagy kérhet-e mondjuk leckekönyvi másolatot hitelesítve tõlem. Én is arra tippelnék átlag esetben, hogy nem, de mivel itt a szaknak köze van a céghez, õszintén szólva passzolom.... jogszabályi rendelkezést ezzel kapcsolatban sehol sem találtam :/
A kérdező hozzászólása: Olvasd vissza miket írtam, megköszöntem a normális válaszokat szerintem és azoknak ugattam akik kötekednek!
Nincs. Ha 18 alatti gyerek van veled kapsz 33%-ot.
Én sem utazom sokat, de ha jól tudom akkor vonaton csak akkor van kedvezmény ha gyerekkel mész. Ha jól emlékszem akkor bizonyos kor alatt a gyerek díjmentesen utazik, utána nemtom hányéves korig kap 50%-os kedvezményt. Ha te is vele utazol akkor 30%-ot elengednek a jegyedbõl.
A munkáltató csak a lakó- vagy tartózkodási hely és a munkahely közötti utazás költségének 86%-át köteles megtéríteni.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!