Találatok a következő kifejezésre: A munkáltatómat a (1361 db)

Ha úgy megyek vissza dolgozni a 2 és 5 éves gyermekem mellett dolgozni, hogy nem lesz segítségem, ha betegek lesznek, akkor állandó konfliktusokra lehet számítani, vagy megérti a munkáltató a helyzetemet?

14 éve dolgozom egy helyen közalkamazottként,a leépítéseket már nem tudják tovább fokozni alig maradtunk,nagyon le vagyunk terhelve.Egyik nagymama nem él,a másik beteg.Muszály dolgoznom,nagy szükségünk van a keresetemre. Csak reménykedni tudok,hogy nem lesznek betegesek nagyon,de úgy érzem nem tudok majd mindenkinek megfelelni,az ovinak,bölcsinek abból a szempontból,hogy már náthával se menjenek,a munkáltatónak azzal,hogy egyáltalán ne menjek a gyerekekkel táppénzre és az anyai felel?sségtudatomnak ,hogy ha beteg a gyeremekem akkor ? az els?.

Legjobb válasz: Szerintem sok anyuka átéli azt, amit te is. Fontos, hogy a munkáltató normális legyen, de általában, ha már felvesznek, pedig tudják, hogy vannak gyerekeid, akkor normálisan állnak a dologhoz. Egy gyerekgyûlölõ munkáltató fel sem fog venni. Ez inkább jellemzõ... Az én munkahelyem nagyon toleráns. Ritka példa. De ettõl függetlenül én is reménykedem, hogy ne legyen beteges a lányom és a munkáltató se változtasson a hozzáállásán. Amúgy nem lehet mindenkinek megfelelni. Ne is akard ennyire, mert beleõrülsz!

Szerintem sok anyuka átéli azt, amit te is. Fontos, hogy a munkáltató normális legyen, de általában, ha már felvesznek, pedig tudják, hogy vannak gyerekeid, akkor normálisan állnak a dologhoz. Egy gyerekgyûlölõ munkáltató fel sem fog venni. Ez inkább jellemzõ... Az én munkahelyem nagyon toleráns. Ritka példa. De ettõl függetlenül én is reménykedem, hogy ne legyen beteges a lányom és a munkáltató se változtasson a hozzáállásán. Amúgy nem lehet mindenkinek megfelelni. Ne is akard ennyire, mert beleõrülsz!
Hát ez nagyon függ a munkáltatótól és persze a te hozzáállásodtól is, szerintem. Van olyan, aki nagyon jól tolerálja és megérti a kisgyerekes anyukák helyzetét, de sajnos nagyon sok olyan is van, akit pont nem érdekel, hogy pl. belázasodott a gyerek vagy mondjuk egész éjszaka hányt, így nem tudod aznap közösségbe vinni... Én is tartok tõle, hogy mi lesz, de hát nagyon nem tudok semmit sem tenni az ilyen helyzetek ellen. Esetleg kereshetnél a környéken valakit (szomszéd néni, nyugdíjas nagymama pl), akiket lehetne ilyen esetben "riadóztatni". Ja és nekünk nagyon bevált az Immunotrofina nevû immunerõsítõ szer! 1, 5 hónapja kezdte a kicsi a bölcsit, az elején rögtön benyalt egy hasmenéses vírust, majd egy torokgyulladást, akkor kezdtük el szedni és azóta enyhe orrfolyáson kívül nem volt beteg, de abból is kigyógyult pár nap alatt! A többi gyerek meg többet van otthon, mint bölcsiben... Amúgy nekem is 2 és 5 évesek a gyerekeim (fiúk) :)
Hol laksz? keress egy bébiszittert a beteges napokra. nem arra gondolok, amikor nagyon beteg a gyerek, és csak anyára van szüksége, csak amikor már jobban van, de nem vinnéd. Még így is jobban jársz, mintha táppénzt kapsz, és esetleg kirúgnak. Egy épp most nyugdíjba menõ nénit, akinek jól jön a kis zsebpénz.
3 éves a fiam, s munkát keresek. A nagyszülõkre sajnos nagyon mi se számíthatunk (az egyik beteges, a másik még dolgozik), így a munkakeresést én bébiszitter kereséssel kezdtem. Anyagilag lehet, hogy megterhelõ lesz, de biztos, hogy szükségünk lesz rájuk. Azért írok többes számban, mert 2 bébiszitterrel is megismertettem a fiam, mert mi van, ha az egyiknek pont az a nap nem jó stb. Van egy fõdadusunk meg egy beugró, ha a másiknak bármi közbe jön.

Meddig tarthatja meg a munkáltató a munkahelyen készült kamerafelvételeket? Illetve ha annak a célja a munkavállaló ellenõrzése, akkor a munkavállaló kihez fordulhat jogorvoslatért?

Legjobb válasz: van egy rossz hírem, törvény adta joga a kamerás megfigyelés. 11. § (1) A munkáltató a munkavállalót csak a munkaviszonnyal összefüggõ magatartása körében ellenõrizheti. A munkáltató ellenõrzése és az annak során alkalmazott eszközök, módszerek nem járhatnak az emberi méltóság megsértésével. A munkavállaló magánélete nem ellenõrizhetõ. (2) A munkáltató elõzetesen tájékoztatja a munkavállalót azoknak a technikai eszközöknek az alkalmazásáról, amelyek a munkavállaló ellenõrzésére szolgálnak. A wc-ben, ötözõben nem ellenõrizhet, mert az a méltóságod megsértése, de bekamerázhat bármit, ha akar.

van egy rossz hírem, törvény adta joga a kamerás megfigyelés. 11. § (1) A munkáltató a munkavállalót csak a munkaviszonnyal összefüggõ magatartása körében ellenõrizheti. A munkáltató ellenõrzése és az annak során alkalmazott eszközök, módszerek nem járhatnak az emberi méltóság megsértésével. A munkavállaló magánélete nem ellenõrizhetõ. (2) A munkáltató elõzetesen tájékoztatja a munkavállalót azoknak a technikai eszközöknek az alkalmazásáról, amelyek a munkavállaló ellenõrzésére szolgálnak. A wc-ben, ötözõben nem ellenõrizhet, mert az a méltóságod megsértése, de bekamerázhat bármit, ha akar.
A kérdező hozzászólása: Elméletileg ez is benne van: "Munkahelyen kamera a munkavállaló munkavégzésének, illetõleg munkahelyi viselkedésének megfigyelése céljából nem helyezhetõ el olyan helyiségekben, amelyekben állandó munkavégzés folyik."
Ha igaz lenne, hogy a munkavégzés helyén nem lehet kamera, akkor hol lehet szerinted? Természetes, hogy a munkahelyen van, mert a munkavégzést ellenõrzik.
gyakorlatilag meg nincs benne. Ez szokásjog alapján így van, de törvényben nincs leírva, szóval megteheti, nem fogják megbüntetni érte.
egyébként amit linkeltél, azt az adatvédelmi biztos írta le egyszer valamikor, nem volt törvény. Az új, hatályos Mt évekkel ez után született, abban pedig az van, amit elõször írtam. CSak a méltóságot nem sértheti.
A kérdező hozzászólása: Márpedig ez az, mert csak itt helyezhetõ el kamera a törvény szerint: "Kivételt képeznek azok a munkavégzésre szolgáló helyiségek, ahol a kamerák üzemeltetése a tevékenység veszélyességére tekintettel a munkavállalók testi épségének, valamint az ott tárolt vagyontárgyak értékére figyelemmel, azok védelme érdekében biztonsági, megelõzõ célokat szolgál."
NEm törvény, értsd már meg, adatvédelmi állásfoglalás. Ilyen a mUnka törvénykönyvében nincs, ott az van, ha az emberi méltóságod nem sérti.
mutasd már meg, melyik törvényben van benne...

Hogyan kell bejelenteni a munkáltatónak a terhességet?

Mit írjak? Konkrétan csak egy mondatban foglaljam bele? Köszi a választ!

Legjobb válasz: Tisztelt Munkáltató! Ezúton tájékoztatom, hogy gyermeket várok. A mellékelt orvosi igazolás alapján a szülés várható idõpontja .... Üdvözlettel, Fénymásolatban csatold hozzá a terhesség megállapításáról szóló papírt. Nem tudom, hogy milyen a viszonyod a munkáltatóddal. De! Mindenképpen célszerû olyan formát választani, hogy késõbb bizonyítható legyen a bejelentésed. (Hiszen a törvény szerint csak akkor vagy védett) (pl. tértivevényes levél)

Tisztelt Munkáltató! Ezúton tájékoztatom, hogy gyermeket várok. A mellékelt orvosi igazolás alapján a szülés várható idõpontja .... Üdvözlettel, Fénymásolatban csatold hozzá a terhesség megállapításáról szóló papírt. Nem tudom, hogy milyen a viszonyod a munkáltatóddal. De! Mindenképpen célszerû olyan formát választani, hogy késõbb bizonyítható legyen a bejelentésed. (Hiszen a törvény szerint csak akkor vagy védett) (pl. tértivevényes levél)
Akármilyen viszonyod van, akkor is két példányt készíts a bejelentésrõl és az egyikre írják rá, hogy "Átvettem 2013. x. hónap y napon" plusz írják alá. Ezt a példányt tartsd magadnál! A másikat hagyd nála. Szerintem ez annyival jobb, mint a tértis, mert személyesebb a közlés és mégis bizonyítható.


Ha pénteken utalja a munkáltatóm a fizetést az szombaton megérkezhet vagy majd csak húsvét után?

Legjobb válasz: Húsvét után kedden!Ezért szokták a normálisabb munkáltatók ilyenkor elõbb utalni.Pl most csütörtökön, hogy péntekre megérkezzen.

Húsvét után kedden!Ezért szokták a normálisabb munkáltatók ilyenkor elõbb utalni.Pl most csütörtökön, hogy péntekre megérkezzen.
A kérdező hozzászólása: Ok köszi a választ

Megbízási szerződéssel, kötetlen munkaidőnél ki lehet fizettetni a munkáltatóval a vonatbérletet?

Legjobb válasz: Megbízási szerzõdésnél a munkáltató nem köteles semmiféle útiköltségtérítésre, ez persze nem jelenti azt, hogy nem egyezhettek meg így, ha õ is akarja.

Megbízási szerzõdésnél a munkáltató nem köteles semmiféle útiköltségtérítésre, ez persze nem jelenti azt, hogy nem egyezhettek meg így, ha õ is akarja.
Ha az eredeti szerzõdésben errõl nem volt szó, akkor ez nem lehet követelés...

A munkáltató a betegállomány első 15 napját fizeti? Az igaz, hogy ő ezt visszakapja az oeptől?

Nem akarja odaadni a f?nököm azt a pénzt amit neki kéne fizetni.

Legjobb válasz: Igen az elsõ 15 napot a munkáltató fizeti,de nem kapja vissza az OEP-tõl.

Igen az elsõ 15 napot a munkáltató fizeti, de nem kapja vissza az OEP-tõl.
A kérdező hozzászólása: Köszi!
Attól függ, mert az új tv. szerint a munkáltató pl. egy KFT-ben nem az elsõ 15 napot, hanem a neked kiutalt összeg harmadát. És jogosan nem adja oda az összeget, ugyanis nem õ fizeti közvetlenül, hanem az OEP kiutalja neked, errõl a fõnököd kap egy határozatot és neki el kell utalnia vissza az összeget OEP-nek.
A kérdező hozzászólása: Jogosan??? Te viccelsz? Nem én szavaztam az elõzõ kormányra, én éhezzek a sok marha miatt? Mi közöm nekem az õ pénztárcájához? Õ sem aggódik az enyém miatt, szerintem ez nem jogos.
Bocs, én kormánytól függetlenül mondtam azt, amit a törvény elõír.. a táppénzt neked nem a munkáltató fizeti, hanem teljes egészében az OEP, (és a munkáltató meg a megfelelõ részt fizeti az OEP-nek), így NEM jogosan követeled az elsõ 15 napra járó táppénzt a munkáltatódtól, mert azt majd az OEP(néha késéssel) fogja kiutalni, méghozzá miután hónap végén elviszed a céghez a táppénzes papírt és a cég könyvelõje elküldi az OEP-hez. Ez törvény(megjegyzem nem egy nagyon új dolog, már több mint 10 éve biztos, hogy így megy), soha nem fizetett a munkáltató közvetlenül táppénzt..
A kérdező hozzászólása: Persze, nem is téged akartalak letámadni! Csak elkeserítõ ez.
A kérdező hozzászólása: na akkor most, hogy is van? Az elsõ 15 napot nem a MUNKÁLTATÓ FIZETI? Õ visszakapja ezt a pénzt?

Van valami szabály arra, hogy meddig kell bejelenteni a munkáltatónak a terhesség tényét?

Legjobb válasz: Szerintem nincs, ez rajtad múlik. Nem tudom milyen a munkáltatód, de azt érdemes megvárni, hogy legyen kiskönyved, mert akkor már védett vagy, tehát nem rughatnak ki.

Szerintem nincs, ez rajtad múlik. Nem tudom milyen a munkáltatód, de azt érdemes megvárni, hogy legyen kiskönyved, mert akkor már védett vagy, tehát nem rughatnak ki.
Szabály nincs. Az elsõ 3 hónapban ne, mert bármi történhet a terhességgel, utána már tanácsos, hiszen úgyis meg fog látszódni hamarosan.
Szia, Én 5hetesen szóltam bent az egyik kolléganõmnek, hogy újra babázok, egy beszélgetésbõl meghallotta a közvetlen felettesem, 8hetesen egy ember nem tudta, hogy gyermekem lesz, és minden problémamentesen megy... persze kíváncsiak meddig bírom még, és állok fel, megyek el betegszabira a nagy poci miatt(terv a szülésig:) )... De mindenki örül a picinek:) Amúgy szabályról nem tudok...
Én sem titkolhattam volna (már sokat faggattak odabent, mert tudták, hogy babát szeretnénk). 6 hetesen kórházba kerültem vérezgetés miatt, majd nem is engedtek vissza melózni. Szóval ha nem akartam volna, akkor is kiderül. Te érzed, hogy mikor szólsz. Milyen a munkahelyed? Mert bár ha megállapítják, hogy baba van, akkor már védett vagy és nincs joguk kirúgni, viszont ha olyan a munkád, ami megterhelõ egy kismamának, akkor jobb idõben szólni, hogy esetleg valami jobbat biztosítsanak neked! 23 hetes kismami

Ki kell fizetnie a munkáltatónak a bennmaradt fizetett szabadságot, ha elküld márc.31-én?

Van még 20napom idén, de márc.31-én megsz?nik a munkaviszonyom a válság miatt.

Legjobb válasz: A maradék ki nem vett szabadságott -IDÖARÁNYOSAN-, kötelesége a munkáltatonak, leszámoláskor neked kifizetni. Az jár neked.

A maradék ki nem vett szabadságott -IDÖARÁNYOSAN-, kötelesége a munkáltatonak, leszámoláskor neked kifizetni. Az jár neked.

Hogy közöljem a a munkáltatoval a babát?

olyan fura de kicsit félek és ugy érzem mintha én követtem volna el bünt hogy terhes vagyok..ez természetes.a munkámbol adodoan el kell jönnöm minél elöbb táppénzre mert nehéz fizikai melo.és félek nehogy történjen valami a babával.irjatok..ti hogy csináltátok?kedden megyek melozni és 1.-ével már nem mennék..

Legjobb válasz: Megértelek, én is így éreéztem, mert csak pár hónapja voltam ott. Pár napig érlelgetetm, aztán összeszedtem minden erõmet, és elmondtam hogy babát várok. Arra figyelj-nem tudom milyen a munkáltatód, hogy kiskönyvvel nem rughat már ki, de anélkül még talán igen... Szóval csak bátorság, állj elé és mond meg, hgy nagy boldogság ért:-)

Megértelek, én is így éreéztem, mert csak pár hónapja voltam ott. Pár napig érlelgetetm, aztán összeszedtem minden erõmet, és elmondtam hogy babát várok. Arra figyelj-nem tudom milyen a munkáltatód, hogy kiskönyvvel nem rughat már ki, de anélkül még talán igen... Szóval csak bátorság, állj elé és mond meg, hgy nagy boldogság ért:-)
Szia!Ne butáskodj, nem követtél el semmiféle bünt, ez az élet rendje.Mindenképp csak akkor szolj a munkáltatodnak ha már megvan a kiskönyved, általa védett vagy és nem rughat ki.Adhat könnyebb munkát, de ha el akarsz menni táppénzre, menj csak senki sem fog elitélni.Minél elöbb menj el a védõnõdhöz, ö kiállitja a kiskönyved és minde ok lesz.Ne aggodj, boldog babvárást és gratulálok!23kismama
Szia! Ugyan így leszek én is, ahogy te, ha már összejön valamikor a bébi. Szóval én is félek, meg fizikai munkát is végzek stb... Egy éve múlt már, hogy ott dolgozom, de azt tudom, hogy mihelyt kiderül, hogy babás vagyok, már lépek is! Sok sikert!!!
Szia.Ha nehéz fizikai munkát végzel, akkor minél elõbb v. kérd át magad könnyebb monkakörbe, ha lehet.Én 14 hetes vagyok és most jelentettem be, de nem végzek fizikai munkát.Viszont ha olyan a céged(mint az enyém nem teljesen szavahihetõek), én ajánlomom, hogy add írásba is, biztos ami biztos.Pár sor...Vigyázzatok magatokra!
Elõbb beszélj a dokiddal, mert a hiedelmekkel ellentéteben igenis kirúghat a fõnököd, csak akkor vagy védett, hogyha táppénzen vagy.Tehát Futás a nõdokihoz, vagy a körzetihez/engem a körzeti vette fel elõbb táppénzre mert õ ennyire védi a kismamákat és utána adott a nõkodi igazolást/ és akkor szépen a papírral a kezedben csámpázz be a fõnöködhöz és közöld vele a boldog hírt.Nem mindegyik munkáltató szemét de sajnos én csak olyat láttam.Hajrá.

Megtagadhatja a munkáltató a nyugdíjbavonulást, ha senki sincs, aki az adott munkavállaló helyett a továbbiakban ellátná a munkakört?

Legjobb válasz: Ha betöltötted a nyugdíjkorhatárt, jogod van nyugdíjba menni, ebbe a munkáltatódnak semmi beleszólása nincs. Az az õ dolga, hogy hogyan pótolja az elveszített munkaerõt.

Ha betöltötted a nyugdíjkorhatárt, jogod van nyugdíjba menni, ebbe a munkáltatódnak semmi beleszólása nincs. Az az õ dolga, hogy hogyan pótolja az elveszített munkaerõt.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm. Továbbítom az érdekeltnek.
Nem nyugdíjba megy és ha annyira kell és akarja az ismerõs nyugdíj mellett alkalmazhatja a cég.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!