Találatok a következő kifejezésre: A multkor sok (63 db)

Lehetséges, hogy a fénysebesség a múltban sokkal gyorsabb volt?

Illetve biztos, hogy a fény a világegyetem minden korszakában akkora sebességgel terjedt, mint most?

Legjobb válasz: 2 verzió van a mostani tudomány szerint. 1.: A fénysebesség állandó, állandó lesz, és állandó is volt. 2.: A fénysebesség a múltban gyorsabb volt, mivel az õsrobbanáskor felszabaduló energia óriási sebességgel kezdett terjedni, és a fokozatos tágulás során (milliárd évek alatt) lelassult. Ha érdekel a téma, nézz utána a neutrínóknak. Ezek olyan részecskék, amikrõl nemrég derült ki h gyorsabban mozognak a fénynél (CERN). Ha ezek a szubatomikus részecskék tényleg gyorsabbak, akkor van esély arra is, h régen a fény is lehetett gyorsabb a ma ismertnél.

2 verzió van a mostani tudomány szerint. 1.: A fénysebesség állandó, állandó lesz, és állandó is volt. 2.: A fénysebesség a múltban gyorsabb volt, mivel az õsrobbanáskor felszabaduló energia óriási sebességgel kezdett terjedni, és a fokozatos tágulás során (milliárd évek alatt) lelassult. Ha érdekel a téma, nézz utána a neutrínóknak. Ezek olyan részecskék, amikrõl nemrég derült ki h gyorsabban mozognak a fénynél (CERN). Ha ezek a szubatomikus részecskék tényleg gyorsabbak, akkor van esély arra is, h régen a fény is lehetett gyorsabb a ma ismertnél.
Az elõzõ válaszolónak majdnem igaza van. Pontos számításuk után kiderült hogy hiba csúszott a kísérletbe, és a neutrinok a megadott idõben értek be. Persze ezt nem teszik nyilvánosságra, hadd fantáziáljanak az emberek a fény sebességével való utazásról, ás a kutatóállomás hírnevét is rontaná ez a baki, így csak azok tudják, akik voltak a CERN-ben a kutatások után.
Ha a fénysebesség nagyobb lenne, akkor az idõ is gyorsabban telne, tehát tök mindegy, hogy régen mennyi volt, ugyanannyinak mértük volna, mint ma.

Barátommal másfél éve vagyunk együtt, fél éve kezdõdtek a gondok, leginkább bizalomhiány õfelé, pedig velem súlyos dolgot nem tett, csak a múltja. Sokat bántottam ezzel, fél éven keresztül folyamatosan. H tehetném jóvá?

már jó vagyok hozzá, és szerencsére ugyanúgy szeret, de nagyon bûntudatom van az elmúlt fél év miatt, csoda h kitartott mellettem. sose bocsátom meg magamnak amikkel bántottam. h tehetném jóvá nemcsak az õ szemébe, hanem magamnak is ,h tudnék elszámolni? azóta is gyötör 24/N

Legjobb válasz: Velem is ugyanez volt mostanság.Én megkérdeztem tõle hogyan tehetném jóvá,amire az volt a válasz,hogy sehogyan.Majd az idõ elfeledteti.

Velem is ugyanez volt mostanság.Én megkérdeztem tõle hogyan tehetném jóvá, amire az volt a válasz, hogy sehogyan.Majd az idõ elfeledteti.
A kérdező hozzászólása: és tényleg elfeledteti szerinted?
A kérdező hozzászólása: õt nagyon sokszor megbántottam, volt h sírt is, pedig férfi...de már annyira kiakasztottam :/ hihetetlen, h tudtam ilyen lenni
O.O Jézusom. Miért bántottad? Ha szeretsz valakit, miért bántod? Bocs, de ez számomra magas. Én és a barátom is vétettünk hibákat, de csak azért, mert éppen még nem ismertük eléggé egymást. Viszont amint megbántódott, megbeszéltük, hogy miért esett neki rosszul amit mondtam és többet nem hozom fel újra, mert tudom milyen rosszul esne neki.
A kérdező hozzászólása: :(
Igen, én sem értem, hogy alapból hogy jött ez. Mert szerintem ha szeretsz valakit, akkor úgy szereted, ahogy van. Nem számít a múltja, meg ilyenek. Gondolkozz el rajta, hogy miért lehettél vele ilyen. Mert szerintem nem véletlen. Aztán meg szerintem annyi, hogy ne legyél többet ilyen.
Lõdd fejbe magd, vagy simán ugorj le valahonnan miközben arra gondolsz amire akarsz.

Assassin'S creed revelations-t érdemes megvenni? (PC) ; illetve sokan játszanak a multival majd vajon?

Legjobb válasz: Én meg fogom venni,mert nagyon tetszett az elõzõ.De attól függ,hogy neked menyire tetszett a brotherhood (ha egyáltalán játszottál azzal. Meg szinpatikus is volt a trailer-e megy a demó videó is jó volt . A multi dolgot nem tudom. =D

Én meg fogom venni, mert nagyon tetszett az elõzõ.De attól függ, hogy neked menyire tetszett a brotherhood (ha egyáltalán játszottál azzal. Meg szinpatikus is volt a trailer-e megy a demó videó is jó volt . A multi dolgot nem tudom. =D
én meg veszem a pc-s revelations-t méghozzá a collectors edition-t a multi meg tuti hogy megéri én sajnos a brotherhood multijával nem játszottam de videókat láttam róla és nagyon bejött.szóval megéri megvenni.
A kérdező hozzászólása: játszottam az összes ac-vel ; szerintem most a legjobb franchise ; és a trailerek nagyon tetszettek fõleg a revelationsé csak gondoltam megkérdezem hogy megéri -e a multiért is megvenni, mert ami videókat néztem róla nagyon hasonlít a codokra de ez lényegtelen mert az is jó meg ez is, szóval szerintem megveszem
jól teszed! :D
ha az elõzõ részeket végigjátszottad (fõleg a 2-õt és brotherhoodot ) aakor érdemes mert amúgy ha nem tudod Ezio történetét akkor nem magyon fogod érteni ÉS ÉRDEMES MEGVENNI :DDD

Mit tegyek? Van egy fiú az osztályomban aki nagyon helyes, szóval az a tipikus Don Huan^^. A múltkor felvett msnre, bár nem sokat beszéltünk, vagyis én nem mertem írni neki.

Nem tudom, hogy most akar e t?lem valamit, mert érzem, hogy próbál "közeledni".Néha megmasszíroz, szemezni is szokott velem meg ilyenekS: Szóval -remélem- nem vagyok közömbös a számára. De az a baj, hogy más lányokkal is ilyen közvetlen...és úgy érzem, hogy ?k sokkal szebbek nálam. Félek, túl gyereknek tart vagy valójában nem is érdeklem. Mit tegyek?

Legjobb válasz: Túl gyereknek nem tarthat hisz õ is legalább olyan gyerek mint te ha osztálytársak vagytok :) Merj neki írni, merj vele beszélgetni, meglátod ha egy vidám, önbizalommal teli lány mosolyog rá, nem szürke egérként bújsz el elõle, õ is sokkal jobban felfigyel rád. :)

Túl gyereknek nem tarthat hisz õ is legalább olyan gyerek mint te ha osztálytársak vagytok :) Merj neki írni, merj vele beszélgetni, meglátod ha egy vidám, önbizalommal teli lány mosolyog rá, nem szürke egérként bújsz el elõle, õ is sokkal jobban felfigyel rád. :)
hogy hogy mit tegyél ez.ha neked teccik akkor és ha szereted akkor mond meg neki.bátran.
A kérdező hozzászólása: köszönöm a válaszokat!!! :) ):)
Ha valóban Don Juan, ahogy írod, akkor maximum egy skalpot szeretne a gyûjteménybe...
A kérdező hozzászólása: mondjuk ez igaz... én is ettõl tartok....:S

A multkor lett sok sok kishalam, miutan kb. 2 ora mulva raneztem, mar nem voltak meg es csak az anya volt az akvariumban meg a kicsik. Vajon hova tuntek?

Legjobb válasz: Talán az annyuk megette.Hogyha már le van rakva az ikra ki kell venni a tenyészpárt.

Talán az annyuk megette.Hogyha már le van rakva az ikra ki kell venni a tenyészpárt.
Amennyiben a szülõk nem utódgondozó fajta, l akkor bizony felfalták a piciket...
Sajnos nem írtad milyen fajta, de az írásodból elevenszülõre tippelek. Ellés alatt nem, de utánna az anya ugyanúgy felfalja az utódokat.
Ilyenkor mindig halászd ki és különítsd el a kicsiket mert különben az anya megeszi õket.

6hetesek vagyunk. A múltkor már írtam hogy sokat lóg a cicin. Normális ez?

Legjobb válasz: Szia!Bocs, hogy ezt írom, de ababák nem esznek 1-2 órán keresztül,csak a szopás igénye miatt cumizzák a mellet.Lehet hallani,hogy az elején még gyakran nyelnek, késõbb már csak alig-alig.Az én lányomnak is nagy volt a szopásigénye, de mellel kielégíteni ezt nem lehetett, mert folyton sebes lett volna-ha hagyom.Pláne, ha már van foga-vagy fogzik!!!Én adtam neki cumit-nem lett semmi baja, elégedetten aludt.Mikor kiejtette,vagy már csak lógott a szájában, elvettem.Nem befolyásolt semmit,csak a mellem lett megkímélve a sok fájdalom után.Szerintem semmi értelme azért szenvedni, hogy cumikázhasson a picur.Az enyém 8,5 hónapos,szopizik még, de már veszélyes a 4 foga miatt.Szóval ha már nem szívja rendesen,csak cumizgatna, megszakítom, cumi, összebújás, és alszik szépen.Sok sikert!

Szia!Bocs, hogy ezt írom, de ababák nem esznek 1-2 órán keresztül, csak a szopás igénye miatt cumizzák a mellet.Lehet hallani, hogy az elején még gyakran nyelnek, késõbb már csak alig-alig.Az én lányomnak is nagy volt a szopásigénye, de mellel kielégíteni ezt nem lehetett, mert folyton sebes lett volna-ha hagyom.Pláne, ha már van foga-vagy fogzik!!!Én adtam neki cumit-nem lett semmi baja, elégedetten aludt.Mikor kiejtette, vagy már csak lógott a szájában, elvettem.Nem befolyásolt semmit, csak a mellem lett megkímélve a sok fájdalom után.Szerintem semmi értelme azért szenvedni, hogy cumikázhasson a picur.Az enyém 8, 5 hónapos, szopizik még, de már veszélyes a 4 foga miatt.Szóval ha már nem szívja rendesen, csak cumizgatna, megszakítom, cumi, összebújás, és alszik szépen.Sok sikert!
Ha éhes, adjál neki enni, õ tudja, hogy mikor és mennyit eszik. Nem szabad megfosztani ettõl. Mi is hasonlóképpen ettünk, most már 4 és fél hónapos a kislányom és szépen beállt az evészet. Soha nem vettem el tõle a cicit.
A kérdező hozzászólása: este sokat cicizik a lányom!Egész nap 15-30perc alatt végez és jól lakik!eljön az este, fürdés, utána szopi de 2óra de van hogy több is mire jól lakik!mit tudtok tanácsolni?
A kérdező hozzászólása: ha elõbb elveszem a cicit addig sír míg nem kap
A kérdező hozzászólása: A cumit már próbáltam és kiköpte.Én is figyelem hogy nyeli -e a tejet és Én úgy hallom hogy nyeli.Ha látom hogy cumizik rajta akkor elveszem tõle.Ha felébred miközben elveszem a cicit újból szopizik és erõteljesen nyel.
Milyen cumit adtál neki? Mert olyan kis huncutok tudnak lenni, nem mindegy, milyet adsz ám:) )) Nekünk csak a Mam jött be, a többi nem volt ízletes. Szerintem próbálj ki több fajtát, a melled hálás lesz érte:)
A kérdező hozzászólása: Mam-ot adtam neki az egyik csomagba volt amit kaptam a legkisebb méret úgy hiszem!Egyébként bimbóvédõt használok mert olyan a mellbimbóm hogy nem tudja bekapni az elején ha már megszívta akkor már megy anélkül is!
Szia! Nálunk is ez volt az elején. Állandóan cicizett a kisfiam. Szerencsére megtaláltuk a megfelelõ cumit és azóta már nem "eszik" órákat. Félóránál tovább ne hagyd a cicin azután már csak komfortcumizik. Próbáljátok megtalálni a megfelelõ cumit. Nálunk is cumiboltot lehetne nyitni, annyit kipróbáltunk. Most sem tud igazán cumizni, mert fogni kell a cumit, hogy bent maradjon a szájában. Arra viszont jó, hogy megnyugodjon aztán ki is eshet a szájából már nem keresi. Kitartást neked és jó babázást!
A kérdező hozzászólása: köszi, próbálkozom!Kipróbálok mindent!
szerintem a legtöbbjük elszégyellné magát és bocsánatot kérne
Azt megértem h kint nem felejted el és persze ez megváltozni nemfog. Ahogy én sem felejtem amit velem tettek sõt engem még az apám is rendszeren vert. Lévén egy beteg lelkû neonáci pszichopata állat volt. De ha nem lépsz túl ezen akkor bele fogsz betegedni. Vagy öngyilkos leszel. 25 F
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szia! Az elõzõ válaszolóknak igazuk van, ezen túl kell lépni, de azért elmondanám, hogy én nagyon megértelek. Ma már 24 vagyok, de amikor 10 éve gimibe kerültem, volt ott egy srác, aki állandóan bántott (szavakkal) és minden napomat pokollá tette. Bármit viseltem, bármit tettem, a tudtomra adta a maga kedves módján, milyen szánalmas, értéktelen vagyok. Sok mindenkitõl kértem tanácsot, de valahogy képtelen voltam megvédeni magam vele szemben. Ezek után volt pofája elhívni egy randira, amire persze nemet mondtam és ezután elszabadult a pokol. Minden nap zokogva mentem haza, gyûlöltem bemenni a suliba, mert minden rosszabb lett, és már mindent nyilvánosan csinált. Mindig úgy alázott meg, hogy a lehetõ legtöbben lássák, hallják, hazudott rólam, gyomorgörcs, stb, gondolom, érted. Egyéb okok miatt iskolát váltottam, a másik sulinak életem legszebb éveit köszönhetem. Aztán ez a rohadvány szembe jött velem az egyetemen 21 éves koromban, majdnem nekimentem, amikor jöttem ki a tanulmányi osztályról. Amikor ránéztem, ugyanaz a biológiai reakció játszódott le bennem, mintha belöktek volna egy oroszlán ketrecébe, pont ugyanolyan.:((( Azonnal felismertük egymást, õ végigmért és ugyanúgy vigyorgott, mint régen, én meg oldalaztam pár lépést, aztán kirohantam az épületbõl. (Tudom, szégyen a futás, de hasznosnak éreztem) Hála az égnek soha többé nem láttam. Ha valakinek ilyen intenzív rossz élménye volt, azon nem kell agyalni egyáltalán. A sok megaláztatás miatti fájdalom és gyûlölet magától is elõtör, ha meglátjuk a kiváltó okot, akár úgy is, hogy hónapokig, évekig eszünkbe sem jutott az adott ember. Ha elkezdenéd nekik felhozni ezeket a dolgokat, hogyha tudatosan csinálták ezeket annak idején, õk is emlékeznének rá, ez biztos. Nem tudom, mennyi idõnek kell eltelnie, hogy ezek kiessenek az ember fejébõl. Ha esetleg õk nem is tudtak arról, mennyire bántanak valamivel, akkor valószínûleg értetlenül néznének, vagy még õk háborodnának fel, hogy milyen sértõdékeny vagy. Bár ha meg is vertek, azt nehéz nem rossz szándékkal tenni... Nekem nincs osztálytalálkozóm azzal a csapattal, ahová ez a pasi járt, de ha velük érettségiztem volna, biztosan nem mennék el egy találkozóra sem. Ha neked lesz mostanában osztálytalálkozód, akkor sok sikert és türelmet!:) 24/N
tedd meg , mondd meg nekik, közülük 1 biztos érzéketlen pszichopata õ most sem fog érezni semmit, de a többiek nagyon fogják szégyellni.lényeg, hogy lássák mennyire szánalmasnak tartod õket, amiatt amit tettek.
Téged tényleg nagyon bánthattak, ha ezen rágódsz 32 éves fejjel :( Próbálj meg tovább lépni, lehet segíteni fog, ha beszélsz velük.
Szerintem kiröhögnének. :/
Ha valaki 32 évesen se heverte ki, ott azért komolyabb megaláztatások lehettek!Miért kell rögtön letámadni a kérdezõt?! Van akire én is haragszom az iskolából, bár engem nem vertek meg.Egyszerûen levegõnek nézem õket, de ha belõled ennyire kikívánkozik, igenis mondd el a magadét!Ne emésszen tovább a dolog!
Elég valószínû, hogy õk már nem is emlékeznek rá. Ha mégis visszaemlékeznek, akkor sem biztos, hogy bevallják. És gondolom, akadna olyan is, aki megbánta és bocsánatot kérne.
Szerintem tök felesleges, ráadásul pont azt mutatnád vele, hogy mennyire bánt a mai napig a dolog = milyen hatással voltak rád. Az ilyeneknek a legrosszabb, ha azt látják, hogy a kutya nem foglalkozik velük. Jobban idegesíteni õket ennél nem lehet. De ott a másik (amúgy szerintem valószínû) lehetõség is: kinõtték azt a korszakukat, és mára normális felnõttek lettek. Ez esetben meg pláne semmi értelme felhozni a dolgot, nyilván tudják és sajnálják õk is. Az idõt visszaforgatni meg nem lehet már.
32 evesen meg ezen ragodsz? akkor a te keszulekedben van a hiba. ok valoszinuleg mar nem is emlekeznek ra, vagy nem ugy ahogy te.
Légy tökös! Vagy felejds el vagy verd meg õket, a fele már nem is emlékszik rá.
Minek? Lépj túl rajta, már itt az ideje. Mit vársz, hogy elmondod nekik, és õk majd bocsánatodért könyörögnek? Velem sem bántak kesztyûs kézzel, de mára pont lesz.rom. Rég volt, nem mindegy ma már?
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mintha csak magamról olvasnèk, kivève hogy lány vagyok ès jóval fiatalabb Nálad, kedves kèrdezõ. Igazuk van az elõttem szólóknak, tekintve az elmúlt idõt, lènyegtelen elõhuzakodnod a múlt sèrelmeivel. Tudom, milyen lehetett Neked, hiszen pár ève ugyanebben a szituációban voltam, mint akkor Te. Azóta már megbírkóztam vele, de elfelejteni igazán sosem tudom. Nem kevès társammal együtt endszeresen bántottak, fizikailag ès verbálisan egyaránt. A "Maffia" magyarokból ugyanannyira, mint romagyerekekbõl állt. A tanári munkaközössèg fülèt- farkát behúzta, ès úgy tettek, mintha "gyerekcsínytevèsek" lennènek az ott törtènt tragèdiák. Rettegtek a renites gyerekek befolyásos szüleitõl, ezèrt nem mertek beavatkozni. A verekedèseket is inkább hagyták elfajulni, minthogy csírájában elfojtották volna a konfliktusokat. Sok szörnyûsèg ellenère, idõvel mègis normalizálódott az áldozatok èlete. Volt aki messze elköltözött a környèkrõl, iskolát váltott, pszichológusi segítsèggel rendbehozta a lelkèt... De, mègis legtöbbünk továbbállt ès továbblèpett a múlton. Hidd el, nem lehetetlen, fogadd el, hogy akkor jóval gyengèbb voltál, mint most ès kezdj el cèlokat kitûzni magad elè; jó vagy jobb állás, èlettárs keresèse, családalapítás, ès keress egy ingyenes pszichológust, aki segít feldolgozni a múltodat. Az idõ tènyleg gyógyít, de csak ha Te magad is akarod. 15/L

Sok vallás esetében a múltban miért kellett embereket, állatokat vagy egyéb dolgokat feláldozni az istenségeknek?

Miért kellett ártatlan embereket, szűz lányokat, állatokat meggyilkolni egy egy istenség "kedvéért"? Nem lehetett volna ehhez hasonló pusztítás nélkül is hinni valamiben? Esetleg féltek hogy "Az elégedetlen" istenségek bosszút fognak állni ezért? Szerintem nem kell senkit sem bántani ahhoz, hogy higgyünk valamiben! Nektek mi a véleményetek erről?

Legjobb válasz: Mert aki kitalálta a szabályokat az így találta ki ma meg nem. Ennyi õk ugyanúgy hittek abba,hogy kell áldozni te meg abba,hogy nem.

Mert aki kitalálta a szabályokat az így találta ki ma meg nem. Ennyi õk ugyanúgy hittek abba, hogy kell áldozni te meg abba, hogy nem.
Ha elolvasod Kain és Ábel történetét a Bibliában (1Mózes 4. fejezt), akkor talán választ kapsz a kérdésedre. Persze sokféle magyarázatot lehetne adni, de mivel kedvesen "mi a véleményetek errõl" formában tetted fel a kérdésedet, ezt fogom neked kifejteni. :) Az én hitem a Biblián alapul, és a Biblia szerint az összes "áldozat" eredete közös. A Bibliában azt látjuk, hogy az ember gond nélkül, személyes viszonyban tudott lenni Istennel, "beszélgettek" az Édenkertben stb. A bûnbeesés után viszont az ember szégyellni kezdte magát Isten elõtt, lelkiismeret-furdalása és bûntudata volt amiatt, hogy megszegte Isten parancsát. Annak ellenére, hogy Isten megbüntette az embert a bûne miatt, kifejezte, hogy a célja az, hogy megmentse és helyreállítsa: azt ígérte neki, hogy az egyik utódja le fogja gyõzni a "kígyót" (Sátánt), aki becsapta - ezt hívják "õsevangéliumnak". Ezután már az Ádám utáni 1. generációtól (Kain és Ábel) kezdve szétváltak az istentiszteleti, áldozati formák. A bibliai nézõpont szerint Ábel helyesen cselekedett, amikor állatáldozattal kereste Istent, Kain pedig helytelenül, amikor a föld termésébõl, növényekbõl vitt áldozatot, ezért Isten Ábel közeledését elfogadta, Kainét pedig elutasította (emiatti irigysége és haragja miatt ölte meg Kain a testvérét). A magyarázat arra, hogy miért volt szükség egy ártatlan állat megölésére, "feláldozására" ahhoz, hogy Ábel (az ember) elfogadható módon közeledhessen Istenhez, az, hogy "minden vérrel tisztíttatik meg", mert "vérontás nélkül nincs bûnbocsánat" (az Újszövetségben, a Zsidókhoz írt levélben találhatjuk ezt a magyarázatot). Ugyanis az ember Ádámtól fogva nem közeledhet "csak úgy" az Istenhez, mert a bûn elválasztja az embert Istentõl (Isten nem tud a bûnnel közösséget vállalni). A bûn igazságos, szükségszerû büntetése a halál, ahogy Isten ezt kezdettõl fogva meg is mondta Ádámnak, mielõtt bûnbeesett volna: amikor bûnt követsz el, meghalsz. Ez nem "kegyetlen", szigorú büntetés, hanem az egyetlen lehetséges következmény, mert - a bûn elválaszt Istentõl - Isten = Élet --> A bûn következménye csak a halál lehet. Viszont Isten könyörületessége miatt az Õ igazságosságát nem csak úgy lehet "kielégíteni" (azaz Istennel nem csak úgy lehet "kibékülni"), hogy maga a bûnös hal meg, hanem lehetõség van az ún. "helyettesítõ áldozatra", ami azt jelenti, hogy igazságos büntetés a bûnért egy ártatlan, tiszta, vérrel rendelkezõ élõlény halála is. Mint ahogy az Újszövetségbõl ez kiderült, az egyetlen lény, aki az emberek bûnéért tökéletes áldozatot tudott bemutatni, csak a bûntelen, tiszta, tökéletes ember, a Megváltó, a "hibátlan és szeplõtlen Bárány", Jézus Krisztus lehetett (ahogy ez már Ádámnak kezdettõl fogva meg is lett ígérve). Így az ószövetségi (és még korábbi) állatáldozatok úgy nyernek értelmet, hogy mindezek az áldozatok is már mint a Krisztusra, a Megváltóra "elõremutató" áldozatok kerültek bemutatásra. Vagyis amikor Ábel (majd késõbb a mózesi törvény szerint a pap) megölt, "feláldozott" egy ártatlan, tiszta kis bárányt, azzal azt a hitét fejezte ki, hogy - elismeri, hogy bûnei miatt bûnbocsánatra van szüksége, amit csak vér által szerezhet magának, mert a bûnnek igazságos büntetése a halál; - hiszi, hogy Isten el fogja küldeni a Megváltót, aki egyszeri áldozatával, vérével örökre el fogja törölni az egész emberiség bûneit. Vagyis valójában nekünk is, akik az Újszövetség szerint közeledünk Istenhez, a bûnbocsánathoz szintén szükségünk van egy "gyilkosságra" és egy ártatlan áldozat kiontott vérére, de azért nem kell már állatáldozatot bemutatnunk, mert már megtörtént az egyszeri, megismételhetetlen, tökéletes helyettesítõ áldozat, amit Jézus Krisztus maga mint egyszerre pap és áldozati Bárány mutatott be. Az ószövetségi áldozatok pedig erre az eseményre mutattak elõre, tehát amikor még nem történt meg az egyszeri, tökéletes áldozat, akkor a bárányok, bakok, tulkok stb. mint helyettesítõ áldozatok vére jelképezte a leendõ Krisztus vérét. Visszatérve a kérdéshez, miért lettek ebbõl a cselekdetbõl késõbb emberáldozatok, miért áldoztak szûzeket stb.? Az én válaszom az, hogy mint ahogy már kezdettõl fogva, Kainnál és Ábelnél elkezdõdött az "helyes" (Isten által rendelt) és a "helytelen" (az emberek magaválasztotta) istentiszteleti formák elválása, úgy késõbb ez még súlyosabb és egyenesen tragikus lett. Az emberek mindig újabb és újabb istentiszteleti formákat találtak ki, melyek közül sok nagyon brutális formát öltött, pl. a Bibliában is találhatunk sok leírást olyan népekrõl, akik tûzben égették meg a csecsemõket, így áldozva "istenüknek", Moloknak. Máshol szûzlányokat, a legkülönfélébb alapon kiválasztott embereket és állatokat áldoztak fel. A Biblia az összes ilyen gyakorlatot helyteleníti, mert egyrészt nem Istennek, hanem bálványoknak áldoztak, másrészt nem úgy, ahogy Isten rendelte, hanem a saját elképzeléseik, a saját gonosz indulataik szerint. Valóban, jól érzed, hogy a tetteikben nagy szerepet játszott a félelem az "istenségektõl". Míg a bibliai, Isten által meghatározott áldozatokat nem a félelem motiválja, hanem a hit, addig a pogány bálványimádó szokásokat döntõen az istenségek haragjától való félelem motiválta. Nem hinném, hogy egyszerûen "primitívebbek" és "butábbak" lettek volna azok az emberek, mint a maiak. Ma hála Istennek olyan kultúrában élünk (de nem mindenütt!), ahol nem elfogadható a gyilkossággal járó bálványimádás és egyéb vallási ünnepek, de meggyõzõdésem, hogy ebben kiemelkedõ történelmi szerepe van a kereszténységnek. Ugyanis emberáldozatokat még a rómaiak is gyakoroltak, mivel a különféle viadalokban (ahol pl. sok keresztény és rabszolga lelte halálát) nagy szerepe volt a vallásnak. Mindezeknek az vetett véget, hogy a keresztény kultúra széleskörûen elterjedt a Római Birodalomban. Hasonlóképpen a kora középkorban Európát benépesítõ "barbár" népek (pl. germánok, vikingek, kelták) is gyakoroltak különféle brutális kultuszokat, míg (sajnos erõszakkal...) keresztény hitre térítették õket, és kényszerítõ eszközökkel leszoktatták õket ezekrõl. De az áldozatok a világ legkülönbözõbb pontjain is megtalálhatók voltak, melyek meggyõzõdésem szerint mind annak köszönhetõek, hogy volt egyetlen kezdeti, Isten által bemutatott áldozati forma, melyet késõbb a világ minden tájára elszéledõ emberek nagyon sokféleképpen variáltak, átértelmeztek, "megrontottak", ahogy fokozatosan eltávolodtak Istentõl. A történettudományi megközelítések pedig a vallásokat az "õsemberek" vadászati és termékenységi ceremóniáihoz vezetik vissza, melyek célja a "természetet irányító" különféle szellemek "jóindulatának" megnyerése volt, pl. a vadászathoz a vadászszerencse fölött uralkodó szellemekét, a növénytermesztéshez az idõjárást uraló szellemekét, a gyermekszüléshez az asszonyok termékenységét, családot stb. uraló szellemekét stb. Véleményem szerint ezek a megközelítések igazából nem adnak kellõ magyarázatot arra, hogy miért létezik/létezett annyiféle kultúrában a "helyettesítõ", "engesztelõ" áldozat valamilyen (általában torz, sokszor embergyilkos) formája.
Azt elfelejtettem írni az emberi áldozatok általában rabok, hadifoglyok voltak. Tehát kvázi nem zártan (mint manapság), hanem nyilvánosan végezték ki õket. Tehát ez ma is van, csak mi a keresztény Isten "igazságának" nevében csináljuk, a muszlimok meg Allah nevében, de egy kutya. Az állati áldozat "primitívsége" is a mai napig fenn maradt nálunk is: disznótorok. Ez összehozta az embereket és egybekapcsolták valamilyen ünnepséggel is. Egyik se nagyobb marhaság, mint amiket ma csinálunk. Igazából ugyanazon a szinten vagyunk, mint õk, még mindig a vallásokat tekintve, csak az istenek száma változik mindig.
"primitív, tudatlan emberek voltak." Vicces... na inkább hagyjuk. A jövõben pontosan ugyanezt fogják gondolni rólunk, szóval nyugi." Valószínûleg, de ez nem változtat a tényen, hogy azok voltak. A jövõbeliek szemében más okok miatt leszünk primitívek.
Két klasszikust ajánlanék neked: 1. Legyek ura 2. József és testvérei
Ezek olyan "dolgok" amik sokat érnek akár érzelmileg akár anyagilag, s jó hogy olyat áldozol fel az isteneknek, ami sokat ér. Régen úgy gondolták minél értékesebb az áldozat, annál kedvesebb az istennek, és annál jobban fog segíteni.
A kérdező hozzászólása: 16:33 Említsük csak meg példaként a 3000 éve fennmaradt piramisokat, az egyiptomiak tökéletes matematikai pontosságát, számításaikat a görögöknek, a filozófiai elmélkedéseiket stb Egyetértek veled, nem voltak "buták és primitívek", de az állatáldozással, emberáldozással és hasonlókkal én magam sem értek egyet
"primitív, tudatlan emberek voltak." Vicces... na inkább hagyjuk. A jövõben pontosan ugyanezt fogják gondolni rólunk, szóval nyugi.
Állatokat tudatlanságból öltek. Szûz lányokat szerintem perverzió vagy politikai okok miatt. Természetesen ez nem mentség, ugyanúgy primitív cselekedet volt.
Akik ilyesmit tettek, primitív, tudatlan emberek voltak.
Azt mondjuk, mennyire primitívek, mennyire tudatlanok voltak, akik állatokat áldoztak föl. Közben jelenleg vágóhidakon "termesszük" az állatokat csak azért, hogy a saját érzékünket elégítsük ki. Bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejû.
képzeld velem a 30 éves csaj ismerõsöm ugyanezt csinálta. 16 vagyok, szted jelent valamit?? mert szerintem semmit... legalábbis semmi komolyat.
szerintem megfog erõszakolni ma éjszaka... -.-"

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!