Találatok a következő kifejezésre: A matematikában a (548 db)

Milyen tankönyvekbõl tanulják a matematikát a Fazekas Gimnázium matematika tagozatos tanulói?

Legjobb válasz: Amikor én jártam oda, na az rég volt, több mint húsz éve már, akkor -- semmilyenbõl. Kaptunk ugyan tankönyvet de az csak dísznek volt. Feladatról feladatra, olyan 1200 feladat négy év alatt tanultunk.

Amikor én jártam oda, na az rég volt, több mint húsz éve már, akkor -- semmilyenbõl. Kaptunk ugyan tankönyvet de az csak dísznek volt. Feladatról feladatra, olyan 1200 feladat négy év alatt tanultunk.

Minek nevezik a matematikabán a nagy pí-t (Π)?

Ugyanaz, mint a szumma, csak szorzással, és emlékszem, hogy volt ennek valami külön neve.

Legjobb válasz: konjunkció, talán, de nem biztos

konjunkció, talán, de nem biztos
Sajnos csak ilyet találtam: [link] Itt is simán nagy pínek hívja.
Produktum.
A kérdező hozzászólása: A harmadik válasz lesz a jó, köszönöm!
protuktum- sorozatszorzat. n Π a_i azt jelenti, hogy egy sorozat tagjait az elsõ tagtól az n-nedikig összeszorozzuk. i=1

Egy 6 oldalas esszét kell írnom "Változások a matematikában a '70-es évektõl napjainkig" címmel. Ti mirõl írnátok?

Leírtam a fontosabb "felfedezéseket" (bizonyítások, elméletek). Ebbõl összegyûlt úgy 3 oldal. Azt hittem hogy a maradékot ki tudom tölteni a magyar matematikával, de nem sok érdemleges dolgot találtam. Ti mirõl írnátok?

Legjobb válasz: Lackovich megvolt?

Lackovich megvolt?
Irhatsz pl a millennium problemakrol, vagy, hogy bebizonyitottak a Fermat sejtest. Ezt is beleirhatod: [link] Ennek meg valami koze is van azert a magyarokhoz. Tovabba gömböc, azt is magyar talalta fel.


Mit jelöl a matematikában a " : = "?

Legjobb válasz: "Legyen egyenlõ".

"Legyen egyenlõ".
Matematikában definiálásra használják. Egy elég bugyuta példa: h:=x^2+2 Jelentése: " h definíció szerint egyenlõ x^2+2-vel.
A matematikában szerintem nem szoktunk ilyen jelölést definiálni, de az informatikában valóban "legyen egyenlõ"-t, tehát értékadást jelent. Néha a matematikában is használjuk erre.
Igen.
A matematika néhány, a természetbõl kiragadott, általánosan igaznak hitt állításból levezetett tételekbõl és azok bizonyításából áll. Tehát a természet szemszögébõl egy leegyszerûsített modellel dolgozik, amibõl egyes természetben teljesülõ állítások nem bizonyíthatók, de olyanok is levezethetõk, amik a természetben nem is valósíthatók meg, mivel ami nyilvánvalónak látszik a természetben, az lehet, hogy nem is igaz. De igaz abban a modellben, amit a matematika leír.
A kérdező hozzászólása: Mondjuk az is egy kérdés, hogy mi a természet? Szerintem lehet azt is mondani, hogy a természet minden, a mi univerzumunkban lévõ megváltoztathatatlan szabály, jelenség. Darwinnak pedig semmiképpen sincs igaza, hiszen a matematika létezõ dolog. És tetszett a videó.
A matematika jóval többet felölel, mint a természet. A matematikában sok olyan dolog megoldható, ami a természetben soha nem fordult még elõ, de esetleg nem is fordulhat elõ (mesterségesen sem állítható elõ).
Elottem szolok mar kifejtettek a temat, ezert en mar csak egy idezettel jarulnek hozza a dologhoz. "A matematikus az egy vak ember, aki egy sötét szobában keres egy fekete macskát, ami nincs is ott." - Charles Darwin
A kérdező hozzászólása: 23:33: Teljesen jól érted. 23:07: Köszönöm a választ.
Én úgy értelmezem a kérdésed, hogy "a matematikát létrehozzák, vagy felfedezik?" Errõl még nagy matematikusok is sokat vitatkoznak, így nem lehet biztosat mondani.
nem egészen a természet igazságaiból, inkább a logika igazságaiból, tehát egyfajta univerzális igazságokat ír le. Magához a természethet önmagában nincsen köze, ahogyan például a fizikának, csak használják a természettudományos tárgyak a saját megfigyeléseik leírására, és ennek segítségével a megfigyelések mögötti logika megértéséhez. A matematika egy teljesen logikai rendszer és építmény, ami pusztán logikai következtetésekbõl épül fel, ezért használható nagyon jól egy univerzális nyelvként a világ dolgainak leírásához, megértéséhez. De azt már nem a matematika csinálja, hanem a fizika, biológia, kémia, stb., a matek "csak" a "szemüveget" adja, amin keresztül meg lehet fogni a dolgokat.
A kérdező hozzászólása: Biztos? Eddig én is ezt hittem, de aztán azt olvastam, hogy "a mai matematika letett arról, amit az ókori görögök még igaznak véltek – hogy ugyanis a matematikusok eleve létezõ igazságokat fedeznek fel"
a matematika maga a természet
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ!

Mit jelöl a matematikában a hullám alakú jel?

Pl itt alul:

Legjobb válasz: hasonló ha vonal felett van, akkor egybevágó

hasonló ha vonal felett van, akkor egybevágó
A kérdező hozzászólása: És még valami. (Több kérdés már nem lesz.) Abból, hogy az AEP és az EBP háromszögek hasonlók, miért következik az, hogy az EP és az AP hányadosa egyenlõ a BP és az EP hányadosával? Milyen levezetés eredményeképp jön ez ki?
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm.
A kérdező hozzászólása: "EBP szög = AEP szög, mivel egy ívhez (AE ív) tartozó kerületi ill. érintõszárú kerületi szögek" Azt még meg tudná mondani valaki, hogy ez mit jelent? Csak egyszerûen!
A kérdező hozzászólása: Köszi! Azt még megmondaná valaki, hogy az EBP szög és AEP szög miért azonos nagyságú?
Nézd át a háromszögek hasonlóságának alapeseteit! Középiskola 1. évfolyama, tantárgy: matematika. Bizonyítható, hogy két háromszög hasonló, ha 1) megfelelõ oldalainak aránya páronként egyenlõ VAGY 2) ha két -két megfelelõ oldaluk aránya és az ezek által közbe zárt szögeik egyenlõk. VAGY 3) Ha két-két szögük páronként megegyezik. VAGY 4) Ha két-két megfelelõ oldaluk aránya és a nagyobb oldalakkal szemközt lévõ szögeik egyenlõk. A tételek megfordítása is igaz, tehát, ha két háromszög esetén 1) megfelelõ oldalainak aránya páronként egyenlõ VAGY 2) ha két -két megfelelõ oldaluk aránya és az ezek által közbe zárt szögeik egyenlõk. VAGY 3) Ha két-két szögük páronként megegyezik. VAGY 4) Ha két-két megfelelõ oldaluk aránya és a nagyobb oldalakkal szemközt lévõ szögeik egyenlõk AKKOR a két háromszög hasonló. Maga a bizonyítás nem tárgya az érettséginek. (Csak tippelem, hogy a kérdezõ még nem jár ott...)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! "EBP szög = AEP szög, mivel egy ívhez (AE ív) tartozó kerületi ill. érintõszárú kerületi szögek" De az EBP és az AEP szög miért azonos szükségszerûen? Ezt az íves magyarázatot nem értem. Egyébként valóban nem voltam még érettségin, de ezt szeretném megérteni, mivel beleolvastam, és most nem hagy nyugodni.
"EBP szög = AEP szög, mivel egy ívhez (AE ív) tartozó kerületi ill. érintõszárú kerületi szögek" Szintén érettségi tananyag, középiskola 1. osztály. Úgy találod meg, hogy "kerületi szögek tétele". http://hu.wikipedia.org/wiki/Ker%C3%BCleti_sz%C3%B6g Kérdezd meg a matektanárodat, örülni fog! Geometriát ugyanis könnyebb táblánál vagy papíron rajzolgatva elmagyarázni mint billentyûzeten.

Mit jelent a matematikában a paritás?

Legjobb válasz: Egy szám páros vagy páratlan volta.

Egy szám páros vagy páratlan volta.
meg a számokon kívül a függvények páros vagy páratlan mivoltját is ha a derékszögû koordináta rendszerben egy függvény tökrös az y tengelyre páros, ha az origóra akkor páratlan... asszem:) nem vok matekzseni de asszem kérem javítsanak ki ha nem:)
Röviden: hogy páros vagy páratlan. (Vagy hogy épp egyik sem.)
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat!
A feladat típusától függ.
Mik azok a méregkeveréses feladatok?
A kérdező hozzászólása: amikor ki kell számolni, hogy mondjuk hány százalékos oldatot kapunk meg ilyenek.
egyébként ez nem matematika hanem kémia de mindegy igy én is tudtam volna...
Ha ilyen okos vagy, akkor minek tetted fel a kérdést? Szerinted akkor hogyan lehet másképp megoldani?
Politikus.
A kérdező hozzászólása: Gratulállok!...
Mehetsz fizika, vagy kémia irányba. Ha a programozás is érdekel, akkor arra is mehetsz.
bármilyen mérnök. nézelõdj az interneten, melyik mit csinál.
Ha kombinálni és használni akarod mindhármat, akkor vegyészmérnök. ;)
Mindenképpen valami mérnöki kart tudok ajánlani, ezek manapság nagyon keresettek, tehát könnyebb velük elhelyezkedni és a fizetésük is jó. :)
Vegyészmérnök

Mit jelent a matematikában a 'grad' rövidítés?

Legjobb válasz: Újfok. http://hu.wikipedia.org/wiki/Gradi%C3%A1n

Vagy utalhat a gradiensre, ha utána egy mezõ jelölése következik.
Gradienst is jelenthet: http://hu.wikipedia.org/wiki/Gradiens


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!