Találatok a következő kifejezésre: A macskák látnak (8 db)

A macskák látnak színeket?

Legjobb válasz: Magas frekvenciájú színeket látnak leginkább, képesek meg is különböztetni õket. Amire reagálnak az a : lila, kék, zöld, sárga-skála színei. Amiket a legjobban látnak (tesztekbõl ítélve) az a kék, illetve zöld árnyalatai, illetve a szürkének sokkal több árnyalatát látják mint mi emberek. Amiket valószínûleg a szürke árnyalataiként látnak mi pedig színekként azok a : piros, narancs, illetve barna színek árnyalatai. Ugyancsak megjegyzendõ hogy nem látják a színeket olyan "élesnek", olyan vibrálónak, ahogyan mi, a telítettséget sem érzékelik olyan mértékben, ahogyan mi.

Magas frekvenciájú színeket látnak leginkább, képesek meg is különböztetni õket. Amire reagálnak az a : lila, kék, zöld, sárga-skála színei. Amiket a legjobban látnak (tesztekbõl ítélve) az a kék, illetve zöld árnyalatai, illetve a szürkének sokkal több árnyalatát látják mint mi emberek. Amiket valószínûleg a szürke árnyalataiként látnak mi pedig színekként azok a : piros, narancs, illetve barna színek árnyalatai. Ugyancsak megjegyzendõ hogy nem látják a színeket olyan "élesnek", olyan vibrálónak, ahogyan mi, a telítettséget sem érzékelik olyan mértékben, ahogyan mi.
Igen, de máshogyan és korlátozottabban, mint mi.
A kérdező hozzászólása: Köszi.

A macskák fekete-fehéren vagy színesen látnak?

Van 5 cicánk (abból 4 még csak 3 hetes, így 3-at majd elajándékozunk)és kíváncsi lennék hogy ?k is ugyanúgy látják-e a színeket mint mi?!

Legjobb válasz: A macskák a kéket, zöldet látják, a vöröset nem. A látásban résztvevõ két rendszer, (a szürkületi látásért felelõs pálcikák, és a nappali látásért felelõs csapok), közül a szürkületben és éjjel vadászó macska esetében természetesen a pálcikák a fejlettebbek, sokkal érzékenyebbek. A világos/sötét legkisebb változását érzékeli, azaz, ha a színeket nem is túl jól látja, a macska sötétben remekül tájékozódik.

A macskák a kéket, zöldet látják, a vöröset nem. A látásban résztvevõ két rendszer, (a szürkületi látásért felelõs pálcikák, és a nappali látásért felelõs csapok), közül a szürkületben és éjjel vadászó macska esetében természetesen a pálcikák a fejlettebbek, sokkal érzékenyebbek. A világos/sötét legkisebb változását érzékeli, azaz, ha a színeket nem is túl jól látja, a macska sötétben remekül tájékozódik.
A cicák nem a színre, hanem a mozgásra figyelnek, ahogyan a bikák is(a vörös miatt).
A kérdező hozzászólása: Köszi hogy válaszoltál akkor ezekszerint ha valami vöröset(játékot iesmit)vennék neki az nem nagyon érdekelné......
A macskáknak van színérzékelõ képességük, habár nem olyan fejlett, mint az emberé.Tudtom szerint minden alapszínt érzékelnek, és még azoknak néhány árnyalatát is, persze csak a feltûnõbb árnyalatkülönbséget.
A kérdező hozzászólása: Köszi=D

A kutyám utálja a macskákat és megállíthatatlan amikor egy macskát lát mit csináljak ellene?

Ja amúgy vizsla.3 éves.

Legjobb válasz: Micsoda debil válaszadók vannak. Komolyan, az emberi hülyeség határtalan. Én se a macskát, se a kutyát nem utálom, de ha te utálod a kutyákat, bánatos fracnak írsz ide mi? Azt se értem, hogy lehet a kutyákat gyûlölni? Vagy tudod mit, te agyatlan? Én meg a hozzád hasonlókat gyûlölöm. Mellesleg a kérdezõ semmi rosszat nem írt. Az elsõ válaszoló írt baromságot. Még jó ,hogy megsértõdött rá. Kérdezõnek: a kutyák utálják a macskákat .Errõl leszoktatni nem lehet. Fegyelmezd meg. Akkor is utálni fogja, de nem rohan a macska után, ha rá szólsz.

Micsoda debil válaszadók vannak. Komolyan, az emberi hülyeség határtalan. Én se a macskát, se a kutyát nem utálom, de ha te utálod a kutyákat, bánatos fracnak írsz ide mi? Azt se értem, hogy lehet a kutyákat gyûlölni? Vagy tudod mit, te agyatlan? Én meg a hozzád hasonlókat gyûlölöm. Mellesleg a kérdezõ semmi rosszat nem írt. Az elsõ válaszoló írt baromságot. Még jó , hogy megsértõdött rá. Kérdezõnek: a kutyák utálják a macskákat .Errõl leszoktatni nem lehet. Fegyelmezd meg. Akkor is utálni fogja, de nem rohan a macska után, ha rá szólsz.
Mr. Dante! Akkor a kutyák miért gyûlölik a macskákat? Õket nem utálod ezért?
Én pl. imádom a macskákat (szinte minden más állattal együtt), a kutyákat meg gyûlölöm, mert az udvaron játszó öcsémet már nem egyszer harapta meg kóbor kutya. De lassan kezdem szegényt sajnálni, hogy ilyen kultúrált gazdája van mint te.
A kérdező hozzászólása: Mekkora baromságokat ír a második és tudod mit én meg a te macskádat sajnálom ja amúgy köszi Dantes végre valaki aki normálisat ír ja amúgy van msn-ed mert ha igen akkor fölvesz küldj privát E-mailt.
Nem vagyok Dante. És nem, én nem gyûlölöm se a kutyákat, se macskákat. Ez a két faj, viszont nem fér még egymással, mert a macskák kommunikációja például egészen más mint a kutyáké. Igaz, azt írtam, a kutyák utálják a macskákat, de ezt nem szó szerint kell érteni, nem az emberek közötti utálat szerint. Az állatvilágban nincs igazi gyûlölet. Az csak az agyatlan emberek fejében van.


A macskák fekete-fehérben látnak?

a n?vérem megkért hogy kérdezzem meg mert nagyon érdekli :)

Legjobb válasz: nem

nem
Én úgy tudom, h nem látják a színeket...
Sztem nem de mi ezt földön meg nem fogjuk tudni
Tudományos mûsorban láttam, és asszem olvastam is róla, hogy a kutyák és macskák egyaránt fekete-fehérben látnak!!!
Én azt hallottam hogy a macskák csak a pirosat, kéket és a zöldet látják.
Ez jó kérdés. :-) Az emberek szeméhez hasonlóan, a macskák szemében is vannak pálcikák, és csapok.A pálcikák segítenek abban, hogy gyenge fényben is lássunk, a csapok segítenek a színek megkülönböztetésében.Három csapfajta van, amik különbözõ hullámhosszon érzékelik a színeket.Az embernél egy csaphoz négy pálcika tartozik, addig a macskáknál ez az arány egy a huszonöthöz. Tehát, valamennyi színlátásuk megmaradt, leginkább a zöld és a kék színt érzékelik.Naplementekor és sötétben nem tudják megkülönböztetni a színeket.Viszont a macskáknak hatodannyi fényre van szükségük a látáshoz, mint nekünk, de ez már egy újabb téma...
En is ugy tudom hogy a macskak fekete feherben latnak
a kutya lát ugy, pl ezért nem látják a lézert, a macska ugy lát mint mi
Amugy meg ha a macskák tényleg fekete-fehérben látnának nem lehetnének ragadozók, fõleg ilyen jók! az elõzõ

A macskák milyen szineket látnak? Csak fekete-fehér, vagy zöld, kék, piros?

Érdekelne... tehát hogy úgy látnak mint az emberek,vagy csak fekete-fehéren? Vagy esetleg másképp?

Legjobb válasz: Fekete-fehéren, de a kéket meg a zöldet látják.

Fekete-fehéren, de a kéket meg a zöldet látják.
A macskák látnak színeket de másképp mint mi. Ugyebár a mi szemünk látásért felelõs részén (szemfenék) találhatók a csapok és pálcikák. Nekünk a színek hullámhosszainak felfogására 3 alapszínt érzékelõ pálcika van (kék sárga és piros) ebbõl keveri ki az agyunk a színeket. a macskáknál és a kutyáknál a piros szín hullámhosszát érzékelõ pálcika hiányzik. Azonban helyette a több csapocska van a szemfenekükben. így szürkületben és este is jobban látnak mint mi. Sokkal élesebben látnak sötétben . Ugyan így a mozgást is hamarabb veszik észre mint mi. De ilyen színskálát és árnyalatot amit mi látunk õk nem látnak.
ûElõzõ volnék. Még azt hozzáteszem hogy , meg is figyelhetõ például nekünk kiveri a szemünket ha egy rikító piros labda van a fûben de a kutyáknak nem olyan feltûnõ. Vagy egy macska képes egy apró pösz után szaladni és levadászni amit mi meg sem látnánk ha nem hajolunk elég közel hozzá. õ pedig a szeme sarkából észrevette.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszokat:)
Én anno bioszból azt tanultam, hogy a macskák látnak színeket... De hát ez sem biztos...

Állítólag a macskák különös dolgokat látnak, érzékelnek, igaz lehet ez?

Van egy macskánk, aki mióta megvan mindig az eltemetett cicánk sírhelyére fekszik. Véletlen? Már mikor elhoztuk és még alig látszott ki a f?b?l az els? napokban oda ment és ráfeküdt a k?re. Egy nagy követ raktunk oda, ahol el lett temetve a macsek.

Legjobb válasz: igaz,az állatok (valamint a kisgyerekek bár ez most nem id etartozik) sokkal fogékonyabbak az ilyesmire, biztos érzékeli, mer ha látná szerintem akkor csak nézne eg ypontot a síron vagy mellette

igaz, az állatok (valamint a kisgyerekek bár ez most nem id etartozik) sokkal fogékonyabbak az ilyesmire, biztos érzékeli, mer ha látná szerintem akkor csak nézne eg ypontot a síron vagy mellette
Szia! Én sokáig kissé hitetlen voltam ezzel kapcsolatban. Ám mára megváltozott a véleményem a macskák különös érzékenységét illetõen. Mi két éve veszítettük el sziámi cicánkat, elhamvasztattuk, és kis urnában van külön az otthonunk területén egy kis emlékhelyen. a mostani cicánk szintén sziámi, gyakran odamegy az urna mellé és ott fekszik. és nálunk is ezt már a kezdetektõl, pici kora óta teszi. Mintha érezné, hogy van ott valami, ami számunkra mindig kedves marad...
Az én macskáim néha bámulnak bele a semmibe, a falat nézik, mintha látnának ott valamit... Egyszer úgy megijedtem, hogy ordítva rohantam ki a szobámból. Este ültem az ágyamban, walkman-en hallgattam zenét. A fekete macskám a szoba közepén ült és egyszer csak elkezdett járni a feje jobbra-balra és közben azon a falon nézett valamit, ami mellett az ágyam volt. Mikor hozzám ért a tekintete elkezdett recsegni meg zúgni a fülhallgatóm és ahogy a macska nézett tovább, a zúgás is abbamaradt. Visszafelé ugyanez. Na, én visítva menekültem.:) Mondjuk mi olyan helyen lakunk, ahol a lakásunk hátsó fala egy régi várfal. Pár száz éve itt sok embert megöltek a harcokban, és az egész utcánk alatt járatok vannak. Ki tudja mik vannak ott. Szerintem a macskám szellemet látott. Azóta én is elhiszem, hogy látnak, éreznek dolgokat, amiket mi nem.
tehát annyit tudunk, hogy a macskád ráfeküdt az elsõ kényelmesnek tûnõ kõre. és?
A kérdező hozzászólása: Aha:D
arrébb raktad a követ próbából?
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. A szkeptikus válaszoló kedvéért arrébb tettem a követ, a cicám ezután nem a kõre, hanem a sírra feküdt.
Szia! Az állatok érzékenyebbek bizonyos dolgokra!Az én macskám is csinál fura dolgokat, mint pl játszik, de nem úgy ahogy szoktak, hanem mintha valakivel fogócskázna!És igen, én is tapasztaltam már, hogy valamit néz, tekintetét egy pontra szegezve figyel, holott ott nem látszik semmi!Biztos van erre, magyarázat!
rakd arrébb a követ, és kiderül. ha ráfekszik, akkor nem. ha ott marad azon a helyen, akkor se biztos hogy azért marad ott :)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat.
szerintem akkor megkaptad a válaszod:)

A macskák is fekete-fehérben látnak?

A kutyákról biztosan tudom, hogy igen. És a cicák?

Legjobb válasz: Nem, csak máshogy látják a színeket. Azt hiszem a kéket, zöldet érzékelik, de pl. a pirosat nem igazán.

Nem, csak máshogy látják a színeket. Azt hiszem a kéket, zöldet érzékelik, de pl. a pirosat nem igazán.
Én pedig pont azt tapasztalom, h az enyémek buknak minden pirosra, v sárgára. Szóval biztos h látják, csak sztem kevéssé élénken mint mi- bár ezt nem tudom.
Nem tudom, hogy a macskák mit látnak, de a kutyák nem fekete-fehérben.
A macskák látják a színeket, csak nem olyan jól, mint mi.
Látják a színeket. Bizonyíték: http://hoxa.hu/?p1=cikk&p2=1822 7 sor ("A macska látása" mondatot ne számítsd bele, de a kiemelt részt igen)
Elõzõ válaszoló: De nem mindet

Több helyen olvastam, hogy a macskák nem érzik az édes ízt. Akkor miért hisztizik a csokiért? Tudom, hogy nem szabad nekik adni, egyszer megkóstolta, azóta nem hagy békén, ha csokit lát.

Lehetséges, hogy érzi a tejet a csokiban, vagy másra érzékeny?

Legjobb válasz: Ez tényleg érdekes, az én cicám is transzba esik, ha elkezdem bontani a csokipapírt. Én is úgy tudom, hogy nem érzik az édes ízt, de szerintem az illatokat attól még igen, lehet hogy az édesség illata jön be nekik. Egyébként nekem azt mopndta az állatorvos, hogy a benne lévõ zsírtartalom miatt szeretik, de ezt valahogy nem hiszem...

Ez tényleg érdekes, az én cicám is transzba esik, ha elkezdem bontani a csokipapírt. Én is úgy tudom, hogy nem érzik az édes ízt, de szerintem az illatokat attól még igen, lehet hogy az édesség illata jön be nekik. Egyébként nekem azt mopndta az állatorvos, hogy a benne lévõ zsírtartalom miatt szeretik, de ezt valahogy nem hiszem...
Valóban tiltott dolog cicáknak (és kutyáknak is) a csoki, de nem a cukortartalma, hanem a benne található teobromin miatt. Ez a koffeinhez hasonló hatású, de a kistestû állatok szervezete nem tudja megfelelõen feldolgozni, így súlyos mérgezést okozhat. Minél sötétebb a csoki, annál több teobromint tartalmaz, annál veszélyesebb. Tehát, ha a cicus ragaszkodik egy kis kóstolóhoz, akkor fehércsokit adhatunk neki, de persze csak kivételes alkalmakkor és nagyon keveset!
A csokinak se csak cukor íze van, valószínûleg a több benne találhat íz tetszik neki. Egyébként tévhit, hogy a macskák szeretik a tejet, az csak kölyökként jó neki, utána kifejezetten árt.
BIZONYOS macskák laktózérzékenyek, nekik hasmenésük lesz a tejtõl - de az enyémen ilyet nem veszek észre. Lehet attól még hosszútávon káros hatása a tejnek? Ami az én cicámat illeti, ha nyáron (tejes) fagyit eszünk, imád egy-két megolvadt cseppet az ujjamról lenyalni. De a csokit nem eszi meg.
Nem tudom, hogy a macskáknál is úgy van-e, -mint a kutyáknál, - de valószínûnek tartom, hogy az õ szervezetük sem képes úgy lebontani a csokoládéban található alkaloidot (kiv. fehércsokoládé), mint az emberé (egyébként ez az anyag enyhe feldobottságot okoz emberen). Ha szereti a csokit, akkor kérdezd meg az állatorvosotokat, hogy lehet-e, v. õk is csak speciális "kutyacsokit" ehetnek. Szerintem egy nagyon kevés nem árt, de a fogukat nekik is tönkreteszi! Ha túl sokat eszik, akkor lehet, hogy úgy "transzba" esik tõle, hogy többé már fel sem ébred! Lehetséges, hogy függõ lett!:D
Nemrégiben vásárlás közben láttam macskacsokit. Vettem belõle, a macskám imádja. Az ilyen csokiból annyit adhatsz amennyit kér.
A tudósok azt állítják a macskák nem érzik az édeset, de szerintem ezt elfelejtették közölni velük(macsokkal).A mi 7-8-9 éves macskánk meg oda van a tejért és még semmi baja sem volt, persze ha hasmenése van tõle nem feltétlen jó neki adni , mert mint az elõzõekben is írték lehet laktóz érzékeny. A csokit is lehet az édes íze miatt szereti, de lehet h. a zacsi csörgése hozza játszási lázba.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!