Találatok a következő kifejezésre: A második fogok GYED-et kapni (4 db)

A második gyerekemnél fogok GYED-et kapni?

Júniusban lesz 1éve, hogy folyamatos munkaviszonyom van. Ha most gyermekem születik, akkor 2évig GYED-et fogok kapni, utána 1évig pedig GYES-t. Az lenne a kérdésem, hogy ha még a GYES lejárta el?tt ismételten teherbe esnék, akkor a következ? 2évben is jogosult lennék a GYED-re? Elvégre is ha nem rúgnak ki (márpedig ezt nem tehetik meg), akkor ugyanúgy megvan a szükséges munkaviszony. Ilyen esetben milyen fizetés alapján számolják ki a GYED összegét? A bejelentett bruttó után? Vagy rosszul gondolom és az els? gyerek után is kell a 180ledolgozott nap?

Legjobb válasz: Ugyanúgy jár a Gyed a második babánál is, nem kell visszamenned dolgozni. Mi is így tervezzük. Júliusra várom a kislányomat és szeretnénk a kistesót, mielõtt letelne a Gyed.

Ugyanúgy jár a Gyed a második babánál is, nem kell visszamenned dolgozni. Mi is így tervezzük. Júliusra várom a kislányomat és szeretnénk a kistesót, mielõtt letelne a Gyed.
Persze, anyukám is így szült annak idején, és ez nem változott. Szóval ha két évig GYED-en vagy, és ez alatt terhes leszel (vagy a GYES alatt) és még annak lejárta elõtt meglesz a baba, akkor rögtön megint GYED-re kerülsz.

A második baba után ugyanannyi GYED-et fogok kapni, mint az első után? Mikor megszületik a kistesó, 18 hós lesz a "nagy"lányom, akivel most max GYED-et kapok (a munkaviszonyom még fennáll).

Csak nem tudom, hogy ebb?l számolják-e a második GYED-et, vagy a korábbi fizuból? Mire számíthatok, és mit tudok tenni, hogy a legjobban járjak anyagilag?

Legjobb válasz: Szia! Az én fiam most 18 hónapos, én 11 hetes terhes vagyok. :) Én is GYED-en vagyok, méghozzá aktív GYED-en (tehát megvan még a munkaviszonyom). Nekem azt mondták így járok a legjobban: -visszamondom a GYED-et -apuka GYES-re megy a picivel (dolgozhat mellette) -kiveszem a 2 év alatt összegyûlt szabikat -aztán elmegyek táppénzre Így újból a fizetés után fogják számolni a GYED-et, nem pedig a mostani GYED-bõl. Az elsõ babával pedig valóban csak a családi fog járni (valamivel több lesz, mint most, mivel akkor 2 gyerkõc után számolják). Boldog babavárást!

Szia! Az én fiam most 18 hónapos, én 11 hetes terhes vagyok. :) Én is GYED-en vagyok, méghozzá aktív GYED-en (tehát megvan még a munkaviszonyom). Nekem azt mondták így járok a legjobban: -visszamondom a GYED-et -apuka GYES-re megy a picivel (dolgozhat mellette) -kiveszem a 2 év alatt összegyûlt szabikat -aztán elmegyek táppénzre Így újból a fizetés után fogják számolni a GYED-et, nem pedig a mostani GYED-bõl. Az elsõ babával pedig valóban csak a családi fog járni (valamivel több lesz, mint most, mivel akkor 2 gyerkõc után számolják). Boldog babavárást!
Harmadik válaszolónak: Így is úgy is a fizetésedbõl (illetve a minimálbérbõl) számolják a gyedet, ugyanis egyik ellátás alapja nem lehet egy másik ellátás. Amíg meg nem szülsz, addig tényleg így jársz jobban, hiszen nem csak a gyes, hanem a szabis fizetésed (illetve utána a táppénz) lesz, viszont ha megszülsz, akkor ugyanúgy kapsz majd mindent, mintha nem mentél volna vissza. Azért, mert a két gyerek között nem lesz meg a kellõ aktív napod (itt sem számít bele a táppénzes idõszak), ezért mindenképpen a minimálbér kétszeresének a 30ad része lesz a tgyás és a gyed alapja. Illetve ha a fizetésedbõl számított kevesebb, akkor az.
Én felhívtam az Államkincstárt Szociális Minisztériumot is, azt mondták, hogy ha fenn áll a munkaviszony akkor abból számolják az újabb gyedet, és szerintem ( bár ezt nem kérdeztem meg, de logikusnak tûnik)igen, az elsõ után csak családit kapsz.
Szia! Ugyanannyi lesz a gyed-ed, mint az elsõ babával. Változás a tgyás összegében lesz, mivel az igénylést megelõzõ évben gyed-en voltál, abból nem lehet számolni, így a mindenkori minimálbér 2szeresének a 30ad része lesz az egy naptári napra esõ jövedelmed és ennek a 70%-a mínusz szja fog járni. 2009-ben az így kiszámított tgyás összege bruttó 100.100 Ft, azaz nettó 82082 Ft. Ezzel viszont nem éred el az adójóváírás plafonját, így az is járni fog.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a válaszokat, sokat segítettetek! Pont az anyagi nehézségek miatt nem akartunk még kistesót, de fogi gátló mellett becsúszott a kis cseles és így most legalább tudjuk, hogy mivel számolhatunk a jövõre nézve. 18 hónap lesz köztük, kicsit meg is vagyok szeppenve :) - de majdcsak lesz valahogy. Kösz még 1x
Harmadik vagyok, negyediknek köszi! :)
Negyedik vagyok Harmadiknak: szívesen, azért írtam, hogy ne lepõdj meg, ha a tgyás-od kevesebb lesz, mint amit a fizetésed alapján számítottál, gondolom ezt a részét a nem hangsúlyozták annyira ki :( Kérdezõnek: :D Ezek a kis hamisak már csak ilyenek. Nekem a spirálomat cselezte ki, 18 hónap lesz a két gyerkõc között.


Mit fogok kapni Gyed-et vagy Gyes-t a második gyermekem után?

Két évet dolgoztam, lejárt a szerz?désem 2009.12hóban. Utána álláskeresési járadékot kaptam és közben 2010.03.19-én megszületett a kisfiam és gyed-et kapok 2012.márciusáig utána 1év gyest. Szerintetek ha születik második babám akkor kaphatok utána gyed-et vagy csak gyest? Vagy ez attól is függ, hogy gyes alatt vagy gyes után szülök???


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!