Találatok a következő kifejezésre: A második fogok GYED-et (6 db)

A második gyerekemnél fogok GYED-et kapni?

Júniusban lesz 1éve, hogy folyamatos munkaviszonyom van. Ha most gyermekem születik, akkor 2évig GYED-et fogok kapni, utána 1évig pedig GYES-t. Az lenne a kérdésem, hogy ha még a GYES lejárta el?tt ismételten teherbe esnék, akkor a következ? 2évben is jogosult lennék a GYED-re? Elvégre is ha nem rúgnak ki (márpedig ezt nem tehetik meg), akkor ugyanúgy megvan a szükséges munkaviszony. Ilyen esetben milyen fizetés alapján számolják ki a GYED összegét? A bejelentett bruttó után? Vagy rosszul gondolom és az els? gyerek után is kell a 180ledolgozott nap?

Legjobb válasz: Ugyanúgy jár a Gyed a második babánál is, nem kell visszamenned dolgozni. Mi is így tervezzük. Júliusra várom a kislányomat és szeretnénk a kistesót, mielõtt letelne a Gyed.

Ugyanúgy jár a Gyed a második babánál is, nem kell visszamenned dolgozni. Mi is így tervezzük. Júliusra várom a kislányomat és szeretnénk a kistesót, mielõtt letelne a Gyed.
Persze, anyukám is így szült annak idején, és ez nem változott. Szóval ha két évig GYED-en vagy, és ez alatt terhes leszel (vagy a GYES alatt) és még annak lejárta elõtt meglesz a baba, akkor rögtön megint GYED-re kerülsz.

A második baba után ugyanannyi GYED-et fogok kapni, mint az első után? Mikor megszületik a kistesó, 18 hós lesz a "nagy"lányom, akivel most max GYED-et kapok (a munkaviszonyom még fennáll).

Csak nem tudom, hogy ebb?l számolják-e a második GYED-et, vagy a korábbi fizuból? Mire számíthatok, és mit tudok tenni, hogy a legjobban járjak anyagilag?

Legjobb válasz: Szia! Az én fiam most 18 hónapos, én 11 hetes terhes vagyok. :) Én is GYED-en vagyok, méghozzá aktív GYED-en (tehát megvan még a munkaviszonyom). Nekem azt mondták így járok a legjobban: -visszamondom a GYED-et -apuka GYES-re megy a picivel (dolgozhat mellette) -kiveszem a 2 év alatt összegyûlt szabikat -aztán elmegyek táppénzre Így újból a fizetés után fogják számolni a GYED-et, nem pedig a mostani GYED-bõl. Az elsõ babával pedig valóban csak a családi fog járni (valamivel több lesz, mint most, mivel akkor 2 gyerkõc után számolják). Boldog babavárást!

Szia! Az én fiam most 18 hónapos, én 11 hetes terhes vagyok. :) Én is GYED-en vagyok, méghozzá aktív GYED-en (tehát megvan még a munkaviszonyom). Nekem azt mondták így járok a legjobban: -visszamondom a GYED-et -apuka GYES-re megy a picivel (dolgozhat mellette) -kiveszem a 2 év alatt összegyûlt szabikat -aztán elmegyek táppénzre Így újból a fizetés után fogják számolni a GYED-et, nem pedig a mostani GYED-bõl. Az elsõ babával pedig valóban csak a családi fog járni (valamivel több lesz, mint most, mivel akkor 2 gyerkõc után számolják). Boldog babavárást!
Harmadik válaszolónak: Így is úgy is a fizetésedbõl (illetve a minimálbérbõl) számolják a gyedet, ugyanis egyik ellátás alapja nem lehet egy másik ellátás. Amíg meg nem szülsz, addig tényleg így jársz jobban, hiszen nem csak a gyes, hanem a szabis fizetésed (illetve utána a táppénz) lesz, viszont ha megszülsz, akkor ugyanúgy kapsz majd mindent, mintha nem mentél volna vissza. Azért, mert a két gyerek között nem lesz meg a kellõ aktív napod (itt sem számít bele a táppénzes idõszak), ezért mindenképpen a minimálbér kétszeresének a 30ad része lesz a tgyás és a gyed alapja. Illetve ha a fizetésedbõl számított kevesebb, akkor az.
Én felhívtam az Államkincstárt Szociális Minisztériumot is, azt mondták, hogy ha fenn áll a munkaviszony akkor abból számolják az újabb gyedet, és szerintem ( bár ezt nem kérdeztem meg, de logikusnak tûnik)igen, az elsõ után csak családit kapsz.
Szia! Ugyanannyi lesz a gyed-ed, mint az elsõ babával. Változás a tgyás összegében lesz, mivel az igénylést megelõzõ évben gyed-en voltál, abból nem lehet számolni, így a mindenkori minimálbér 2szeresének a 30ad része lesz az egy naptári napra esõ jövedelmed és ennek a 70%-a mínusz szja fog járni. 2009-ben az így kiszámított tgyás összege bruttó 100.100 Ft, azaz nettó 82082 Ft. Ezzel viszont nem éred el az adójóváírás plafonját, így az is járni fog.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a válaszokat, sokat segítettetek! Pont az anyagi nehézségek miatt nem akartunk még kistesót, de fogi gátló mellett becsúszott a kis cseles és így most legalább tudjuk, hogy mivel számolhatunk a jövõre nézve. 18 hónap lesz köztük, kicsit meg is vagyok szeppenve :) - de majdcsak lesz valahogy. Kösz még 1x
Harmadik vagyok, negyediknek köszi! :)
Negyedik vagyok Harmadiknak: szívesen, azért írtam, hogy ne lepõdj meg, ha a tgyás-od kevesebb lesz, mint amit a fizetésed alapján számítottál, gondolom ezt a részét a nem hangsúlyozták annyira ki :( Kérdezõnek: :D Ezek a kis hamisak már csak ilyenek. Nekem a spirálomat cselezte ki, 18 hónap lesz a két gyerkõc között.

2010 júniusában született meg a kislányom, ez év augusztásában járt le a 3 éves szerződésem a munkahelyemen. Kaptam a TGYAS-t és a GYED-et is. Ha második babát szeretnénk, újra kell valahol az egy év munkaviszony, vagy vonatkozni fog rám újra a GYED?

Legjobb válasz: Amint lejár a munkaszerzõdésed, másnaptól passzív gyedet fogsz kapni, onnantól kezdve nincs munkaviszonyod. A második babánál attól függ, hogy mikor születik. Az biztos, hogy mindenképpen kell majd bejelentett munkaviszony, viszont a 365 napnak nem kell folyamatosnak lennie, az igénylést megelõzõ két évbõl kell lennie. Annyiban azonban mégis fontos, mert a ketteskével csak annyi idõt lehetsz otthon, amennyit elõtte két évben biztosításban töltöttél.

Amint lejár a munkaszerzõdésed, másnaptól passzív gyedet fogsz kapni, onnantól kezdve nincs munkaviszonyod. A második babánál attól függ, hogy mikor születik. Az biztos, hogy mindenképpen kell majd bejelentett munkaviszony, viszont a 365 napnak nem kell folyamatosnak lennie, az igénylést megelõzõ két évbõl kell lennie. Annyiban azonban mégis fontos, mert a ketteskével csak annyi idõt lehetsz otthon, amennyit elõtte két évben biztosításban töltöttél.
Csak annyit helyesbítenék az elsõ válaszon, hogy "ketteskével csak annyi idõt lehetsz otthon, amennyit elõtte két évben biztosításban töltöttél." helyett: a tesóval annyi idõt lehetsz GYEDEN, amennyit elõtte két évben biztosításban töltöttél. A biztosítási idõtõl függetlenül így is úgy is 3 éves koráig lehetsz otthon, csak az ellátás más a biztosítási idõ függvényében.
Igaz, kimaradt, hogy GYED-en.
A kérdező hozzászólása: Most hívtam fel az Egészségügyi Pénztárat, ott azt mondták, mivel passzív gyeden vagyok, újabb egy év teljes munkaviszony kell majd ahhoz, hogy a második babánál újra kaphassak majd TGYAS-t és GYED-et :(((((
Na várjál egy pillanatot, mert én gyors olvasás után úgy értelmeztem a kérdésedet, hogy ez év (azaz 2011) augusztusában jár le a szerzõdésed, csak most láttam, hogy azt írtad, hogy "járt". 2010. augusztusában járt le a szerzõdésed, vagy csak 2011. augusztusában fog lejárni a szerzõdésed? Ha 2010. augusztus, akkor igaza van az oepesnek, mert csak akkor nem kéne a 365 nap, ha már terhes lennél (a kérdésedbõl kiindulva nem vagy terhes). Ugyanis ha 2011. augusztusig megszülsz, akkor megvan a 365 nap, tehát ez a része teljesült és akkor már csak az élõ munkaviszony kéne.


Mit fogok kapni Gyed-et vagy Gyes-t a második gyermekem után?

Két évet dolgoztam, lejárt a szerz?désem 2009.12hóban. Utána álláskeresési járadékot kaptam és közben 2010.03.19-én megszületett a kisfiam és gyed-et kapok 2012.márciusáig utána 1év gyest. Szerintetek ha születik második babám akkor kaphatok utána gyed-et vagy csak gyest? Vagy ez attól is függ, hogy gyes alatt vagy gyes után szülök???

A kislányom szeptemberben lesz 3 éves és kezdi az ovit. Most terhes vagyok a masodikkal akit októberre várunk. Mi alapján kapok majd gyed-et? Ilyenkor fog járni t-gyás?

Legjobb válasz: kapsz mindent ugyan úgy, nem számít, hogy a nagy mikor hova megy, a tesó után kapod :) nálunk tavaly áprilisban született a tesó, szeptemberig még bölcsibe járt a lányom, utána oviba, minden juttatást kaptam ugyan úgy, mint az elsõnél, és ugye a két gyerek után már az emelt családit :)

kapsz mindent ugyan úgy, nem számít, hogy a nagy mikor hova megy, a tesó után kapod :) nálunk tavaly áprilisban született a tesó, szeptemberig még bölcsibe járt a lányom, utána oviba, minden juttatást kaptam ugyan úgy, mint az elsõnél, és ugye a két gyerek után már az emelt családit :)
Nem egyértelmû. Most van munkaviszonyod? A szülés idején lesz? Dolgozol vagy GYES-en vagy otthon?
Jelenleg van munkaviszonyod?
A kérdező hozzászólása: Gyes-en vagyok vele. Születése óta nem dolgozom
A kérdező hozzászólása: Születése elõtt volt folyamatosan munkaviszonyom
Az oké, hogy szülés elõtt folyamatos volt a munkaviszonyod, de most van-e élõ munkaviszonyod, vagy megszûnt? Tehát határozatlan idõre szól a szerzõdésed vagy határozatlanra? Ha nincs élõ munkaviszonyod a szülés napján, csak GYES jár. Ha van, akkor a a szerzõdés szerinti bérbõl számolnak TGYÁS-t és GYED-et, mivel nem lesz 180 bérezett napod 2014-ben a GYES miatt.
A kérdező hozzászólása: Van munkaviszonyom
Igen, járni fog tgyás és gyed is. A tgyás alapja a szerzõdés szerinti béred lesz. A gyed alapja attól függ, mennyit vagy gyesen, ha nem dolgozol mellette, mert ha több mint 180 napot vagy gyesen a 2. baba születéséig vagy a tgyás igényléséig, akkor a minimálbér a gyed alapja. Ha kevesebb mint 180 napot vagy gyesen, akkor szintén szerzõdés szerinti bér lesz a gyed alapja. Én tanácsolom, hogy inkább menj táppénzre gyes helyett.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!