Találatok a következő kifejezésre: A mágneses ugyan (13 db)

A mágneses mezõ mérete és erõssége mindig ugyan úgy aránylanak?

Tehát hogy van-e olyan hogy 1 kis mágnesnek nagy de gyenge és egy ugyan olyannak kicsi de erõs mágneses mezeje legyen?

Legjobb válasz: A mágneses mezõnek nincs mérete. Elméletileg végtelen hatótávolságú: a te mágnesed a Plútón elhelyezett vasdarabot is vonzza. Csak olyan gyengén, hogy érzékelhetõ hatása nincs. Vagyis minden mágnes esetében van egy olyan távolság, amin túl már annyira gyenge a mezõ, hogy gyakorlatilag megszûnik, nem kell figyelembe venni számításoknál. Mondjuk ez attól is függ, milyen fizikai problémával állunk szemben. Ha van egy vezetéked, amiben egyenáram folyik és arra vagy kíváncsi, milyen messzire kell tenned tõle a lakáskulcsodat, hogy ne kapja fel az asztalról, akkor kisebb értéket kapsz, mint akkor, ha azt vizsgálod, milyen távolságban kell tartanod az iránytûdet ahhoz, hogy ne bolonduljon meg a vezeték mágneses terétõl. Pedig ugyanarról a vezetékrõl van szó, ami ugyanolyan erõsségû mágneses teret kelt. Na, de ne kalandozzunk el: a te esetedben az erõsebb mágneses mezõ nagyobb távolságban képes érzékelhetõ hatást kifejteni, mint a gyengébb.

A mágneses mezõnek nincs mérete. Elméletileg végtelen hatótávolságú: a te mágnesed a Plútón elhelyezett vasdarabot is vonzza. Csak olyan gyengén, hogy érzékelhetõ hatása nincs. Vagyis minden mágnes esetében van egy olyan távolság, amin túl már annyira gyenge a mezõ, hogy gyakorlatilag megszûnik, nem kell figyelembe venni számításoknál. Mondjuk ez attól is függ, milyen fizikai problémával állunk szemben. Ha van egy vezetéked, amiben egyenáram folyik és arra vagy kíváncsi, milyen messzire kell tenned tõle a lakáskulcsodat, hogy ne kapja fel az asztalról, akkor kisebb értéket kapsz, mint akkor, ha azt vizsgálod, milyen távolságban kell tartanod az iránytûdet ahhoz, hogy ne bolonduljon meg a vezeték mágneses terétõl. Pedig ugyanarról a vezetékrõl van szó, ami ugyanolyan erõsségû mágneses teret kelt. Na, de ne kalandozzunk el: a te esetedben az erõsebb mágneses mezõ nagyobb távolságban képes érzékelhetõ hatást kifejteni, mint a gyengébb.
A kérdező hozzászólása: A inkább arra irányult hogy lehet-e olyan mágnes ami nagyon erõs de kis távolságon legyengül a mezeje annyira hogy elhanyagolható lesz.
A kérdező hozzászólása: tehát ha van egy x erõsségû mágneses mezõ akkor az minden esetben egy adott távolság alatt ugyan annyit fog veszíteni az erejébõl vagy lehet-e ezt valahogyan módosítani?
A két pólus irányultságától is függ. Ha ellentétes irányba néznek, nagyobb ívben záródnak az erõvonalak, de ha egymás felé, akkor nagyobb lehet a fluxus.
Hûtsd le és lassabban veszít az erejébõl!Pl:É.-D.sarkkör.

Ez a mágneses mező ugyan olyan mint egy rúd mágnes mágneses mezeje vagy egy elektromágnes? Mi történik ha?

Az elsődleges mezők című videó sorozatban a mágneses mezőn belül a részecskéknél kisebb sűrített energia áramlott. Mi történik ha ezeknek a "mini részecskéknek" a száma csökken vagy növekszik?

Legjobb válasz: "Ez a mágneses mezõ" Melyik? "a részecskéknél kisebb sûrített energia" Energia mérete? :o A fluxussûrûségre gondolsz?

"Ez a mágneses mezõ" Melyik? "a részecskéknél kisebb sûrített energia" Energia mérete? :o A fluxussûrûségre gondolsz?
A kérdező hozzászólása: " elsõdleges mezõk címû videó sorozatban" láttad ezt?
Nem, bocsi. :)
A kérdező hozzászólása: Annak a sorozatnak a 3. részében lévõ dolgokhoz kapcsolódik a kérdés. Csak kicsit hülyén sikerült meg irni

Van külön mágneses, elektromos, és elektromágneses mezõ? Azt tudom hogy a mágneses és az elektromos mezõ nem ugyan az de miben különbözik tõlük az elektromágneses?

Legjobb válasz: Az,hogy mesterséges...nekem is volt egy hasonló kiírásom,abból arra akartam kilyukadni,hogy a kettõ együtt felturbózva mit ér el?Semmi válasz.

Az, hogy mesterséges...nekem is volt egy hasonló kiírásom, abból arra akartam kilyukadni, hogy a kettõ együtt felturbózva mit ér el?Semmi válasz.
Röviden: Az elektromos és mágneses mezõ külön külön is léteznek, de kapcsolatban vannak egymással, hatnak egymásra. Bõvebben: Az elektromos mezõ változása mágneses mezõt a mágneses mezõ változása elektromos mezõt kelt. Ha változás van, akkor ezek együtt jelennek meg. Ha a mezõk értéke állandó, akkor lehet hogy csak az egyik (elektromos vagy mágneses) van jelen. Mondjuk egy patkó mágnes körül csak mágneses tér van. De ha mozgatod a patkó mágnest, akkor már létrejön elektromos tér is. (Ez történik a generátorokban.) Az (álló nem mozgatott) megdörzsölt vonalzó mellett elektromos tér van csak. Az is tisztán elektromos jelenség, amikor a mûszálas pulcsi szikrázik. Pl. a fény is elektromágnese mezõ, van benne mágneses és elektromos mezõ is, és mindkettõ változik.


A mágneses piercing ugyan az mint a mágneses fülbevaló, csak kisebb?

Van más különbség is vagy csak a mérete más?

Legjobb válasz: Nagyjábol igen. Két kis mágnes van rajta ami elég erös..de ha az orrodba akarod akkor nem ajánlanám, ert nem egy olyan esetröl hallottam már hogy felszíppantotta a mágnest az illetö és csak doki tudta neki kiszedni...

Nagyjábol igen. Két kis mágnes van rajta ami elég erös..de ha az orrodba akarod akkor nem ajánlanám, ert nem egy olyan esetröl hallottam már hogy felszíppantotta a mágnest az illetö és csak doki tudta neki kiszedni...

Ha több mágnest össze tapasztunk akkor erõsödik a mágneses mezõ? Ha pedig úgy helyezem el hogy mind taszítja a másikat akkor gyengébb lesz?

Legjobb válasz: Ha úgy helyezzük el a mágnesek hogy amikor úgy vannak forgatva hogy vonzzák egymást akkor ugyan akkora távolságra vannak mint mikor taszítják egymást. Akkor hogyan változik a rendszer mágnesessége. Ha taszítják akkor gyengül a ha vonzzák akkor erõsödik?

A kérdező hozzászólása: Ha úgy helyezzük el a mágnesek hogy amikor úgy vannak forgatva hogy vonzzák egymást akkor ugyan akkora távolságra vannak mint mikor taszítják egymást. Akkor hogyan változik a rendszer mágnesessége. Ha taszítják akkor gyengül a ha vonzzák akkor erõsödik?
Fordítva. Képzeld azt, hogy ha két mágnest összeraksz az ellentétes pólusaival (ekkor vonzzák egymást), akkor az egyik mágnesbõl kiinduló indukcióvonalak rögtön a másik mágnesbe érkeznek. Így a két mágnesen kívül sokkal kevesebb indukcióvonal lesz, és gyengébb lesz a mágneses mezõ. Ha az ellentétes pólusaival rakod õket össze, és összeszorítod, hogy ne taszítsák el egymást, akkor erõsebb lesz a mágneses mezõ. Decipiatur
A kérdező hozzászólása: Értem. Köszi.

Tegyük fel valaki egy boltból elszeretne vinni egy karkötőt úgy hogy felteszi a kezére és kisétál de a bejáratnál van az a szar ami szokót sípolni az fog sípolni? Nincs rajta az a mágneses cucc

Legjobb válasz: Hát úgy k*rvára nem lehet átverni a szenzort! De meg lehet próbálni, de kegyetlen kifognak röhögni, mert megszólal.

Hát úgy k*rvára nem lehet átverni a szenzort! De meg lehet próbálni, de kegyetlen kifognak röhögni, mert megszólal.
elsõ: nem jön be, érzékenyebb annál a cucc :) ha nincs rajta a lopásgátló cucc akkor nem fog sípolni. de vigyázzz mert nem mindigl átszik hogy rajta van-e.
Egyik barátnõm születésnapjára kapott egy könyvet, amiben volt ilyen kis bizbaz ragasztva, ami sípol. A táskájában volt a sulis cuccok között, én meg elcsaltam mászkálni, ha már ott vagyunk, a könyvesboltba is. Persze kifelé meg megszólalt a sziréna. Na az rossz volt, mert hát vadi új könyv, blokk sehol, mi meg nem vettünk semmit. De elengedtek.
Engem tuti nem kapna el :D
ha annyira lopni szeretnél csináld ezt: ráhuzod a kabátodat a karkötõre, és mikor eléred az a sípoló szart elkezdel nyujtózkodni, ( amelyik kezeden van azt kinyujtod magasra). Nem próbáltam még de kitudja... :D
szia! a kereskedõk legalább három szekut tesznek az értékesebb tárgyakra, a láncokra lap szekut szoktak tenni _Ami olyan mint a vonalkód de egy picit vastagabb Ha egyet leszedtél, még nem biztos hogy az adót tárgyon nincs több.Az ékszeröl nem nehéz leszedni mert ha mindent leszedsz róla csak a karkötõ marad jó esélyed van rá hogy nem sípol.A mágnes kapu fölé nem tudod annyira fel emelni a kezed hogy ne sipolyon!Én még nem próbáltam de a tesóm biztonsági õr Pesten ö szokta mondani hogy szokta megfogni a tolvajokat.

Miért B a mágneses induktivitás jele? Úgy értem milyen szóból származhat?

Gondolom nem latin, de azért csak származik valamilyen szóból, nem?

Legjobb válasz: Ha jól emlékszem a Biot-Savart törvénybõl származtatható az összefüggés és innen is ered a rövidített neve "B"

Ha jól emlékszem a Biot-Savart törvénybõl származtatható az összefüggés és innen is ered a rövidített neve "B"
A kérdező hozzászólása: köszi
Nincs mit!

Valaki letudná értelmesen, köznyelviesen leírni, hogy mi is az a mágneses lebegtetés? Úgy, hogy egy 14 éves is megértse.

Legjobb válasz: A mágnes azonos pólusai taszítják egymást. Megfelelõ erõsségû mágnesek azonos pólusainál az egyik tárgy lebegni fog ha a taszítást függõlegesnek állítjuk be és az alsó mágnes rögzítve van.Ezt ennél egyszerûbben nem lehet elmondani.

A mágnes azonos pólusai taszítják egymást. Megfelelõ erõsségû mágnesek azonos pólusainál az egyik tárgy lebegni fog ha a taszítást függõlegesnek állítjuk be és az alsó mágnes rögzítve van.Ezt ennél egyszerûbben nem lehet elmondani.
A kérdező hozzászólása: így már érthetõ köszi:)

Ha minden részecske körül van egy mágneses mező akkor az hogyan néz ki össze adódva az ember körül? Ugyan úgy vagy valami torzult formában? és mi a központja?

Legjobb válasz: Ezzel a mágneses mezõvel nem kell foglalkoznod. Ha majd megérted, hogy a mágneses mezõ egy vektormezõ, és és az egyes pontjaiban lévõ értéket vektormûveletekkel számítjuk, akkor majd további pontosítások tehetõk. De az ember szempontjából akkor sem lesz jelentõsége, csak éppen elszórakozhatsz a kiszámításával.

Ezzel a mágneses mezõvel nem kell foglalkoznod. Ha majd megérted, hogy a mágneses mezõ egy vektormezõ, és és az egyes pontjaiban lévõ értéket vektormûveletekkel számítjuk, akkor majd további pontosítások tehetõk. De az ember szempontjából akkor sem lesz jelentõsége, csak éppen elszórakozhatsz a kiszámításával.
Általában ezek a részecskék úgy helyezkednek el, hogy a mágneses mezõk lerontják egymást. Méghozzá már sejtszintem is, mert már a sejtek se vonzzák egymást. Ez a legalacsonyabb energiájú állapot, ugye.
A kérdező hozzászólása: és az emberi agy és szív által generált mágneses mezõ?
A szív nem igazán generál ilyet (ill. nagyon gyenge, a sejtek generálják), az aggyal hasonló a helyzet. Egyáltalán, csak azért lehet mérni, mert az agysejtek többsége a felszínen van, alattuk idegek mennek. Ez a mûködésük mellékterméke - ugyanúgy, ahogy egy villanymotor is generál ilyen mezõt (sokkal erõsebbet, ráadásul), de mégsem ezért készítjük. Nem az a célja, hogy mágneses mezõt generáljon, csak a mûködéséhetz kell.
A kérdező hozzászólása: Hol tudok meg többet az agy mágneses mezejének a különbözõ dolgok miatti változásáról?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!