Találatok a következő kifejezésre: A lepke a pillangó (10 db)

Mi a különbség a pillangó és a lepke között?

Legjobb válasz: Semelyik két szónak nincs azonos jelentése, ez nyelvészeti közhely. A pillangó az irodalmi stílusba inkább való, a lepke pedig köznyelvi árnyalatú. A könnyûvérû nõket is nevezik pillangóknak, lepkéknek soha. De ahol azokra a bizonyos rovarokra használjuk, a két szót, ott denotátumaik ugyanabba a biológiai kategóriába tartoznak.

Semelyik két szónak nincs azonos jelentése, ez nyelvészeti közhely. A pillangó az irodalmi stílusba inkább való, a lepke pedig köznyelvi árnyalatú. A könnyûvérû nõket is nevezik pillangóknak, lepkéknek soha. De ahol azokra a bizonyos rovarokra használjuk, a két szót, ott denotátumaik ugyanabba a biológiai kategóriába tartoznak.
Bocs, ha valaki nem érti: denotátum = a szó által jelölt dolog, nem azonos a jelentéssel.
A pillangók a lepkék egy csoportja. Bõvebben: http://hu.wikipedia.org/wiki/Pillang%C3%B3k
a hangalak
14:02 -nek: A hangáknak nincs is házuk! http://hu.wikipedia.org/wiki/Hanga_%28n%C3%B6v%C3%A9ny%29 :)
14:38 a 14:02-es nem élõlényre gondolt hanem arra, hogy a pillangó és a lepke ugyan az csak máskép ejtjük ki ....
igaza van az elsõ válaszolónak, de a hétköznapi életben ugyannanúgy beszélünk róla és nem tekintjük különbözõknek
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. :)

Mi a különbség a lepke és a pillangó között?

Vagy esetleg a kett? ugyan az? El?re is köszi :)

Legjobb válasz: Biológiai értelemben a Lepidoptera rend tagjait nevezzük lepkének, és azon belül a Papilionidae család tagjait pillangónak. Tehát a pillangó egy szûkebb csoport a lepkéken belül. A hazai fajok közül például a fecskefarkú lepke és a kardoslepke számít pillangónak.

Biológiai értelemben a Lepidoptera rend tagjait nevezzük lepkének, és azon belül a Papilionidae család tagjait pillangónak. Tehát a pillangó egy szûkebb csoport a lepkéken belül. A hazai fajok közül például a fecskefarkú lepke és a kardoslepke számít pillangónak.
Azta elõzõ, köszi az infót! Ma is tanultam valamit... :D
Platypus jól mondta, viszont annyival kiegészíteném, hogy itthoni pillangó még a farkasalmalepke és a kis Apolló-lepke is.
Meg van még a tarka szárnyú, messze szálló pillangó: http://youtu.be/o8l7XGQXu2E
Én legegyszerûbben úgy szoktam ezt megfogalmazni, hogy a lepkék közé tartozik az összes lepkefaj, beleértve a molylepkéket, szendereket, stb., de pillangóknak a köznyelvben csak a nappalilepkéket nevezzük. Ez tulajdonképpen hasonló Platypus válaszához, csak kicsit lebutítva.

Mi a különbség a lepke és a pillangó között?

Legjobb válasz: Hétköznapi nyelvben nem sok. Általában a szebb lepkékre mondják, hogy pillangó. Biológiai értelemben viszont a pillangók egy csoportot képeznek a lepkéken belül. A hazai lepkefajok közül csak négy tartozik a pillangók közé: a fecskefarkú lepke, a kardoslepke, a kis apollólepke és a farkasalma lepke. A nagy apollólepke néha még betéved az országba, de nálunk nem szaporodik.

Hétköznapi nyelvben nem sok. Általában a szebb lepkékre mondják, hogy pillangó. Biológiai értelemben viszont a pillangók egy csoportot képeznek a lepkéken belül. A hazai lepkefajok közül csak négy tartozik a pillangók közé: a fecskefarkú lepke, a kardoslepke, a kis apollólepke és a farkasalma lepke. A nagy apollólepke néha még betéved az országba, de nálunk nem szaporodik.
semmi
amennyi az eb és a kutya között
A pillangófélék (Papilionidae) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjéhez, ezen belül a valódi lepkék (Glossata) alrendjéhez tartozó család.


A lepke/pillangó tetoválásnak mi a jelentése?

Legjobb válasz: A pillangó a szabadságot jelképezi. Jelentõsége van annak, hogy hol helyezkedik el. A lapockán a pillangó tetoválás az álmodozót szimbolizálja. A mellkasra varrt tattoo minta a feltétlen szeretetet jelenti, minden élõlény iránt. A derék tetoválásként a pillangó tetoválás a stabilitást, az önnfenntartást, a fizikai egészséget, a bizalmat, és a jó létet szimbolizálja.

A pillangó a szabadságot jelképezi. Jelentõsége van annak, hogy hol helyezkedik el. A lapockán a pillangó tetoválás az álmodozót szimbolizálja. A mellkasra varrt tattoo minta a feltétlen szeretetet jelenti, minden élõlény iránt. A derék tetoválásként a pillangó tetoválás a stabilitást, az önnfenntartást, a fizikai egészséget, a bizalmat, és a jó létet szimbolizálja.
a ku*váknak is olyan szokott lenni a "kitárulkozást" jelképezi
A pillangó elvileg a hallhatatlanságot és fejlõdést szimbolizálja, de kétlem, hogy sokan ezért tetováltatnák magukra.
A kérdező hozzászólása: én azért szeretnék és még idén meg is lesz pillangó tetoválásom mert most érzem úgy hogy a szabadságomat, azt hogy igenis nõies is tudok lenni megmutassam. Saját elhatározás volt ez a tetoválás, nem rábeszéltek egyik reggel úgy ébredtem fel hogy nekem pillangó tetoválásom lesz. csak érdekelt a jelentése
15:25 jól mondja:D
derékon r!bancrendszám :D De meglehet nem olyanra is csinálni persze, de az nem lenne cukimuki nõcis. -.-" XD
Bocsánat, hogy kérdezek, de ha én például bokára szeretnék csináltatni ? Szerintem/ nekem a szabadságot jelképezi. Persze mindenkinek mást. A tetoválás mindenkinek mást jelent, épp ezért olyan jó! Az a lényeg, hogy neked mit jelent, hiszen ( az értelmesek ) ezért varratod magadra, mert számodra ez jelent valamit. Az, hogy ki mit mond rá, másodlagos.
én azt hallottam hogy a megváltozást jelenti.Ha valaki új életet kezd, de ettõl függetlenül lehet több jelentése is.Én egy filmben láttam.
Nekem 2 pillangó tetkóm is van.Az egyik a kézfejemen, takarás céljából, az elsõ a jobb lapockámon.Van "rendszámom" is, most tervezem pillangóvá alakítását és igen számomra a szabadságot, megújulást és halhatatlaságot jelképezi! Értelmet ad az életnek!

Mi a különbség a szamóca és eper között? És a lepke, pillangó között? :D

Legjobb válasz: Az eper a szamóca termesztett változata. A lepke és a pillangó szinonimák.

Az eper a szamóca termesztett változata. A lepke és a pillangó szinonimák.
A kérdező hozzászólása: ahhan köszi :)

Mit egyen a lepke / pillangó?

Legjobb válasz: gyümölcsöt, cukrosvizes vattát, vagy virágnektárt

gyümölcsöt, cukrosvizes vattát, vagy virágnektárt
HA IGAZÁN SZERETED AKKOR ENGED EL!!!!!!PEACE
Adjál neki csípõs paprikát! Ugorj át a mekibe neki egy duplasajtburgerért...
Pizzát!Azt mindenki szereti!
kockacukrot:D
ígyvan!
Utolsónak van igaza.
füvet és vizet! azt eszi.
Ha a házadban tartanád, szerintem inkább engedd szabadon. Fogságban vagy összepiszkítja a házadat, ha teljesen szabadon engeded repülni, mindenhová bejárást engedve neki. Ha pedig nem, nem tudsz elég nagy repülési területet adni neki, csak leveri a hímport a szárnyáról és belepusztul. Amúgyis jön a hideg, már kint sem élnének sokáig. Amúgy nektárt eszik, az tömény cukoros oldat. Szoktak kitenni nekik lepkeházakban gyümölcsöt is, hogy azt nyalogassák.
Sztem téged.
cukrosvizet nálam bevált
Nincs :)
Nem minden lepke pillangó, de minden pillangó lepke:) ua. mint rovar-bogár
A lepkék rendjén (Lepidoptera) belül megkülönböztethetünk molylepkéket (Microlepidoptera) és nagylepkéket (Macrolepidoptera). A nagylepkéken belül éjjeli (Heterocera) és nappali (Rhopalocera vagy Diurna) lepkék vannak. A nappali lepkéken belül is több család van, ezek egyike a Papilionidae, vagyis pillangók. Lepkész-nyelven tehát csak ezeket hívjuk pillangónak, de természetesen egyben lepkék is, így nem kell csodálkozni, ha mondjuk fecskefarkú lepke a neve. Minden pillangó lepke, de nem minden lepke pillangó :-) Magyarországon igazából csak 5 fajra mondhatjuk, hogy pillangó, ezek: a kardoslepke, a fecskefarkú lepke, a farkasalmalepke, a kis Apolló-lepke és az Apolló-lepke. A trópusokon viszont számos színpompás és gyönyörû fajuk él.
A fecskefarkú lepke pillangó!Attól még , hogy a nevében benne találod a lepke szót még lehet pillangó... A farkasalma lepke is a pillangók családjába tartozik.A pillangók nagy élénk színû lepkék, néhányuk hátulsó szárnya "farokba" végzõdik(fecskefarkú).A hátulsó szárny belsõ szegélye homorú, így a test és a szárnyak között rés különül el.
Minden pillangó lepke, de nem minden lepke pillangó. Pl. molylepke.
Én írtam az elsõ választ és javítom sajáût magamat: Valóban van a lepkék rendjén belül pillangók családja, utánanéztem. Csak így nekem nem világos: Lepkék rendjén belül, a pillangók családjában (Papilionidae) található például a Fecskefarkó LEPKE (Papilio machaon). Csakhogy elég zavaros legyen :)
(elírás javítása: lepkék rendjébe)
"Biológusnyelven": A rendszertanban a lekpék rendjébe tartozik a pillangók családja.
Szerintem meg van különbság! Valami olyasmi, hogy nem minden lepke pillangó, de minden pillangó lepke. Szóval a pillangók e lepkék "alosztálya" nem tudom hogy mondják ezt biológus-nyelven. Ezt alátámasztandó: Te hívnád pillangónak a káposztalepkét vagy egy nagy szürke molylepkét?? Õk lepkék, de nem pillangók. Viszont a pillangók lepkék IS. (Olyan mint a nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar... Szerintem.)
Ha jól tudom akkor a pillangóknak valahogy más a szárnyuk. Magyarországon egyetlen pillangófaj él.

A, Ez milyen lepke/pillangó hernyója? B, Ez milyen lepke?

A: Link:

Legjobb válasz: A lepke a piroscsíkos csipkésaraszolóra (Timandra comae) emlékeztet, csak kicsit más a színe. macrolepidoptera.hu/lepke/Timandra-comae_hun A hernyóra tippem sincs.

A lepke a piroscsíkos csipkésaraszolóra (Timandra comae) emlékeztet, csak kicsit más a színe. macrolepidoptera.hu/lepke/Timandra-comae_hun A hernyóra tippem sincs.
piroscsíkos csipkésaraszoló Jól írta az elsõ http://tengerekesfolyokelovilaga.network.hu/blog/tengerek-es..
A kérdező hozzászólása: ellepték a házat az ilyen lepkék.... XD kár hogy a hernyó nevét nem tudom :(
Ennek. Ahernyója más, pedig akkor arra gondolnék, hogy ez az:) .. Várd meg míg kikel:)
A hernyó talán egy kardoslepke (Iphiclides podalirius) bábozódás elõtt álló hernyója, bár nem vagyok benne biztos. (Mondjuk lehet, hogy azóta már ki is kelt.)
Szép :)

Melyik pillangó/lepke tud a leggyorsabban repülni?

Legjobb válasz: The world's fastest butterfly is the Monarch with a record of 17 miles per hour. (Danaida lepke, 17 mérföld/óra sebességgel(~27 km/h)) http://www.christiananswers.net/kids/butterflies.html

The world's fastest butterfly is the Monarch with a record of 17 miles per hour. (Danaida lepke, 17 mérföld/óra sebességgel(~27 km/h)) http://www.christiananswers.net/kids/butterflies.html
A kérdező hozzászólása: Köszike :)

Vélemények a tetoválásról!? 17, 5 éves vagyok. Szeretnék pillangó/lepke motívumot. Vagy az egyik lapockámra vagy a kettő közé. Egyészen pici 2-3 cm-es tetkóról lenne szó.

A véleményetekre lennék kíváncsi. Van-e valaki aki hasonló korban csináltatott, majd id?sebben megbánta? Negatív tapasztalatok? Veszélyei?

Legjobb válasz: Één személy szerint a tetoválást akkor találom értelmesnek, ha jelentõsége van! :) Divat tetkókat utálom! :) 18. születésnapomra szeretném megcsináltatni az 1.-t! Azt csak te tudod h meg e fogod bánni más nem.Lehet valaki megbánta de te nem fogod... Nyáron ne csináltasd mert nem mehet xy ideig vízbe és nagyobb a fertõzés veszélye. Mindenképp télen érdemes! És szerintem utána fog fájni egy darabig..:/

Één személy szerint a tetoválást akkor találom értelmesnek, ha jelentõsége van! :) Divat tetkókat utálom! :) 18. születésnapomra szeretném megcsináltatni az 1.-t! Azt csak te tudod h meg e fogod bánni más nem.Lehet valaki megbánta de te nem fogod... Nyáron ne csináltasd mert nem mehet xy ideig vízbe és nagyobb a fertõzés veszélye. Mindenképp télen érdemes! És szerintem utána fog fájni egy darabig..:/
2-3 centisen szerintem elég hülyeség csináltatod a lapockádra vagy a kettõ közé. Egy az, hogy ha nincs jelentõsége, akkor veszt az értékébõl egy tetoválás. Kettõ, hogy ennyire piciben és csak egy kis kislányos pillangó körvonalat tudnék elképzelni. Három az, hogyha ennyire kicsi, akkor ha nagyon akarod, akkor tetethetnéd a nyakadra, kevésbé látszik.
A kérdező hozzászólása: Miért lenne hülyeség?:) Azért mert nem akarok tele tapétáztatni a hátam? Teljesen valóságszerû, egy 2-3 cm-es pillangó.. Azért kösszi a válaszokat! :)
A kérdező hozzászólása: Egyébként jelentése van.. nézz utána!
Divattetkót szerintem se csináltass, csak azért mert jól néz ki. A jelentõségét pedig úgy értették, h számodra szimbolizálnak-e valamit, van valami jelentõségük az életedben, h pont a pillangót választottad... Nekem a nyakamra lesz egy szöveg írva az, h :" A felhõk mögött mindig süt a nap!", mivel a nagymamám szívbeteg és mindig ezt szokta mondogatni, h soha ne adjak fel semmit, soha ne keseredjek el, mert a végén úgy is minden a helyére kerül :) 18 éves koromban szeretném megcsináltatni, bár anyu nagyon ellenzi a tetkós dolgot...:/ De én mindenképpen megcsináltatom!:)
Pont pillangó? Annak van a legkétesebb jelentése. Elsõsorban a szabadságot jelképezi, és az átváltozást, ahogy írták. Emellett a drogdealerek jelképe, hiszen ide-oda szálldogál, sosem marad egy helyben, viszi az anyagot. Franciaországban a pillangó a k*rvák jelképe. Ha pedig fiún van pillangó, akkor - a spanyol "mariposa" szó után, ami egyszerre jelent pillangót és homoszexuálist - a melegek jelképe. Ennek ellenére szép a pillangó, barátnõmnek is van, a derekáról "repülnek" a lapockájáig.
A kérdező hozzászólása: A szimbolúmot tekintve.. Régóta tetszik nekem a pillangó, a konkrét jelentését nem tudtam.. utána néztem.. a szavak amik a tetoválást viselõ személyt jellemzik : -szabad gondolkodású -bezártságot, szabályokat nem tûrõ -az életet élvezi -színes egyéniség -a pörgést kedvelõ ezek nagyjából igazak rám! :) Lehet nem kellett volna kiirjam a kérdést! Elbizonytalanítotok! :) ) Nem tudom, még, hogy lesz-e :) )
Nem érted, h mi, h értettük...:) Az tuti, h van jelentése, de ha mi nem mondjuk, h azok a tetkók értékesek, amiknek jelentése van, te utána se néztél volna szerintem... :)
A kérdező hozzászólása: De értem! Már elötte is utánanéztem! :)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!