Találatok a következő kifejezésre: A lappangó, betegségeket ha (3 db)

Ha valakiben van skizofrén hajlam, mitől törhet ki az addig lappangó betegség és milyen a lefolyása, ha nincs gyógyszeres kezelés?

Legjobb válasz: Elsõ? Mégis mit gondolsz? Hogy már a hajlamot is gyógyszerezzük?! Tegyük fel, hogy nekem genetikai hajlamom van a magas vérnyomásra... Akkor már most kezdjek el szedni vérnyomáscsökkentõt megelõzésképpen?! Kérdezõ, attól, hogy valakinek hajlama van rá, még nem biztos, hogy ki is jön rajta a betegség. A barátnõd mostani állapotának lehet, hogy köze nincs ehhez. A gyász sokféle normálisnak mondható, de mégis erõteljes pszichés reakciókat eredményezhet.

Elsõ? Mégis mit gondolsz? Hogy már a hajlamot is gyógyszerezzük?! Tegyük fel, hogy nekem genetikai hajlamom van a magas vérnyomásra... Akkor már most kezdjek el szedni vérnyomáscsökkentõt megelõzésképpen?! Kérdezõ, attól, hogy valakinek hajlama van rá, még nem biztos, hogy ki is jön rajta a betegség. A barátnõd mostani állapotának lehet, hogy köze nincs ehhez. A gyász sokféle normálisnak mondható, de mégis erõteljes pszichés reakciókat eredményezhet.
# 4/7 Ezeknek a tüneteknek remélem tudod, hogy nem feltétlenül van köze a skizofréniához... Szép is lenne b*sszus... Lehetnek esetleg a KÍSÉRÕTÜNETEI, de nem feltétlenül kell erre gondolni. Sima szorongással járó, neurotikus tünetek. Nyugodtan lehet rájuk gyógynövényes nyugtatókat szedni, de ennek a skizofréniához és annak "megelõzéséhez" semmi köze. Én egy klinikai szakpszichológust tudnék ajánlani, aki segítene feldolgozni a gyászt, és oldani a szorongást.
A mi családunkban is jelen van ez a betegség, fõleg férfi ágon jelenik meg. Az enyhébb tünetek a szorongás, levertség, pánik, melankólia. Ezekre jó a macskagyökérbõl készült valeriana, ami tulképpen túladagolhatatlan. Komolyabb gyógyszeres kezelés csak erõsebb tünetek mellett javallott: suicid hajlam, insomnia, folyamatos pánkrohamok és fóbiák (agora-, szocio).
Egyes szakértõk szerint semmi kiváltó ok nincs, egyeseknél kitör, másoknál nem. Mások a stresszel hozzák összefüggésbe, állítólag hosszabb stresszes idõszak elõzi meg általában a betegség kitörését. Ezért célszerû kerülni a túlzott stresszt, fõleg a veszélyestetett életkorban (ami férfiaknál leginkább 15-25, nõknél inkább 20-30 éves kor). Minél jobban funkcionál valaki, annál kisebb az esélye arra, hogy szkizofrén beteg lesz és kedvezõtlen a betegség lefolyása. Tehát akinek a kapcsolatai rendben vannak, munkahelyén jól teljesít, jó a közérzete stb., annál kisebb az esély a betegségre és a lefolyása is kedvezõbb. A magányos, rosszul teljesítõ, hangulatzavaros, rossz családban élõ stb. egyénnek pedig rosszabbak az esélyei. Hogy ebben az összefüggésben mi az ok és mi az okozat, az nem egészen világos.
Ha van hajlamod a betegségre, akkor feltétlenül kell a gyógyszeres kezelés. Azt nem lehet tudni, hogy a lappangó betegség milyen súlyos formában kap el. Jobb megelõzésre egy gyenge gyógyszer, vagy terápia.
A kérdező hozzászólása: A barátnõmnek van hajlama. Meghalt a nagyanyja, akit rajongásig szeretett, azóta mintha egy másik ember lenne, magába fordult. Nem hajlandó gyógyszert szedni. Félek, hogy kikészül.
A kérdező hozzászólása: Sajnos az általad említett tünetek (és még továbbiak is) fennállnak, illetve fennálltak mindig is, csak súlyosbodtak. De szerinte minden oké.
Azért túl kell esnie a gyászon. Én a helyedben vennék neki gyógynövényes nyugtatót (Valeriana, Nervenpflege(????)- németül nem tudok:) , és megkérném rá, hogy naponta hármat vegyen be ezekbõl. Ártani nem fog, az biztos.

A lappangó, pszichés betegségeket (ha hajlamom van rá) csak a drog hozhatja felszínre, vagy anélkül is előtörhet egyszer?

(pl skizofrénia, paranoia, pánikbetegség, halálfélelem és társai)

Legjobb válasz: Bizonyos élethelyzetek elõhozhatják pl. stresszes életmód, kilátástalan, megoldhatatlannak látszó helyzet, traumák.

Bizonyos élethelyzetek elõhozhatják pl. stresszes életmód, kilátástalan, megoldhatatlannak látszó helyzet, traumák.
Szia! Én pánikbeteg voltam és mint késõbb kiderült a nagymamám halála volt a kiváltó ok. A haláleset és a betegségem között eltelt 1 év. Ezt még tetõztem azzal hogy fõsulira jártam és a stressz csak fokozta a dolgot.
Szia!Én is pánikbeteg voltam.20évesen (a kutyám halála után) jött ki és 3 év volt mire kigyógyultam belõle.De visszavezetve még kiskoromban a szülõ fõleg az apám viselkedése miatt alakulhatott ki.Szóval ha lelkileg egy picit gyengébb vagy egy nagyobb trauma kihozza, de az okára csak orvosi segítséggel fogsz rájönni.
Szted minden pszichés beteg drogozik/drogozott?!

Ha a laboreredményeim nagyon jók, akkor lehet valami lappangó súlyos betegségem?

Elmentem vérvételre (sztk-s), és már nem tudom miket néztek pontosan (tudom hogy fontos lenne a kérdésemhez..) de azt mondta a feln?tt háziorvosom, hogy ilyen egészséges, jó leletet nagyon régen látott már.. lehetséges akkor hogy valami áttétes súlyos betegségem legyen (rák, leukémia, stb.)? Nagyon parázós vagyok az egészségemmel kapcsolatban, lehet butaság a kérdés, de inkább megkérdezem.

Legjobb válasz: Leukémia biztos nem, mert az látszik a vérképen. Vmi kezdõdõ rák persze lehet. De ne aggódj már ilyeneken. Örülj, hogy nincs bajod.

Leukémia biztos nem, mert az látszik a vérképen. Vmi kezdõdõ rák persze lehet. De ne aggódj már ilyeneken. Örülj, hogy nincs bajod.
Nem, valószínûleg nem, a leukémia egy mezei vérképbõl is kiderül, és alacsony lenne a vörösvértested, a thrombocytád és az érett fehérvérsejted. Azon kívül ha bármilyen más daganatos betegséged lenne, akkor emelkedett vérsüllyedésed lenne, amit gondolom szintén néztek, tehát ez a kettõ konkrét betegség valószínûtlen. Persze mivel nem tudni pontosan mit néztek és miért, ezért passz, de ezek látszanának szóval szerintem nyugi :)
Huh, te is hipochonder vagy...azaz kórosan betegségmániás...
A kérdező hozzászólása: Igazából a háziorvosomtól kaptam beutalót vérvételre, mert hullik nagyon a hajam.. A laboreredményért nem mentem vissza az orvoshoz, hanem telefonon érdeklõdtem az eredményrõl. Ráadásul rokonunk a háziorvos, de ez nem fontos. Köszönöm szépen, megnyugodtam:)
Ha a hajad hullik, akkor lehet inkább endokrinológiai kivizsgálás kellene (hormonvizsgálatok).


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!