Találatok a következő kifejezésre: A lódarázs lódarázs, (29 db)

Tényleg halálos a lódarázs csípése?

Vagyis ha megcsíp, meg is halhatunk? Vagy nem mindegyik lódarázs csípése halálos? Mit kell tenni, ha mégis megcsíp egy?

Legjobb válasz: Sajnos azt kell mondajm, hogy halálos tud lenni bárkire, fõleg olyanokra, akik allergiásak a csípésekre, de sok olyan esetrõl lehett már hallani, hogy egy lódarázs nyaki csípésétõl meghal valaki, magyarországon is lõfordult már ilyen eset. De leginkább az erre allergiás emberek vannak veszélyben. A másik szomorú tény, hogy ha valaki véletlenül megzavar egy lódarázs kolóniát, akkor a "legendás kilenc csípéstõl" még egy nem allergiás ember is szinte biztos hogy meghal, ez elõbbi azért jelent gondot, mert ha a kolónia egyik lódarazsa is azt érzi hogy veszélyben van, akkor egy feromon segítségével hívja a többieket, és addig döfik áldozatukat, amíg meg nem hal, és elfutni sem lehet elõlük, mert bárkit utolérnek, tehát szinte biztos a halál.

Ha egy vagy kettõ megcsíp valószínûleg nem halsz bele, de 3-5 csípés és afelett már halálos. Allergiásoknak 1 is az.
Sajnos azt kell mondajm, hogy halálos tud lenni bárkire, fõleg olyanokra, akik allergiásak a csípésekre, de sok olyan esetrõl lehett már hallani, hogy egy lódarázs nyaki csípésétõl meghal valaki, magyarországon is lõfordult már ilyen eset. De leginkább az erre allergiás emberek vannak veszélyben. A másik szomorú tény, hogy ha valaki véletlenül megzavar egy lódarázs kolóniát, akkor a "legendás kilenc csípéstõl" még egy nem allergiás ember is szinte biztos hogy meghal, ez elõbbi azért jelent gondot, mert ha a kolónia egyik lódarazsa is azt érzi hogy veszélyben van, akkor egy feromon segítségével hívja a többieket, és addig döfik áldozatukat, amíg meg nem hal, és elfutni sem lehet elõlük, mert bárkit utolérnek, tehát szinte biztos a halál.
Hülyeség hogy 5-6 csípésbe meghal egy felnõtt férfi:D Kb 20 csípés lehet életveszélyes Amúgy meg télleg nagyon veszélyesek, sokkal agresszívabbak mint a többi darázsfajta Ha egy méternél közelebb mész a fészkükhöz nagy valószínûséggel támadnak, elfutni meg nem lehet elõlük mivel 40-50km/h-val is képesek repülni
Engem megcsípett egy. Zircen várakoztam a vasúti átjárónál és tapogattam a Ladám külsõ esõelvezetõ csatornáját. Pont oda volt egy lódarázs beszorulva és én megfogtam. Nos a fél felsõtestem belezsibbadt a csípésbe, de még élek. A csípés után nagyon megíjedtem, viszont késõbb megnyugodtam, nem történt semmi komolyabb. -illéspityu-
Lehet bajod, de azért csak vigyázz, ne akarj fogócskázni egyikkel sem. Én sajnos allergiás vagyok a darázscsípésre, ha a kisebb fajta megcsíp, befulladok tõle. És ennek köszönhetõen összeszedtem egy fóbiát is. (belehalnék, ha lódarázs csípne meg :) Vigyázz velük, a kemotoksz nem sokat ér!
Nem halálos, csak ha allergiás vagy a csípésre akkor lehet belõle gond
Így van, és a torokcsípés mindenkire veszélyes.
10 pont az elõttem szólónak.
Tényleg nem. :) Aki allergiás rá az más, kisebb darázs csípésébe is belehalhat aki nem allergiás annak meg meg sem kottyan.:)
Hozzánk beköltösztek az egyik fa odujába a kutyákhoz majd télen ki lesznek szedve remélem.
Én tegnap is találkoztam egy lódarázzsal meg ma is és képzeljétek el lehaverkodtam velük bazzmeg azóta engem egyik nem csíp meg:DDD
nem lehet nagy méhész, aki ilyet ír, hogy a méh csípése veszélyesebb, mint a lódarázsé! :D A méreg mennyiségétõl függ, hogy mennyire veszélyes. Amikor egy méh megszúr, elszakad a potrohától a fullánk, de ezután is látni, hogy még lüktet a fullánkon lévõ méregmirigy és lövelli be a bõrbe a mérget. Az a legjobb, ha minél hamarabb ki tudjuk szedni a fullánkot. Ha bent marad, akkor sem kerül annyi méreg a szervezetbe, mintha egy darázs vagy a legrosszabb, egy lódarázs csípne meg. Egy méhnek jóval kevesebb mérge van a többihez képest. Generációk óta méhészkedik a család. Jónéjány méh már megcsípett, pár óra után már nem is érzem. Amikor viszont beleléptem egy lódarázsba, fél órán át csak ordítottam, plusz több órán keresztül ki se tudtam szállni a kádból, ahol hideg vízbe lógattam a lábam. Szörnyû volt. Azt ajánlom, hogy senki ne szórakozzon lódarázzsal, mert egy nem allergiás felnõtt férfi számára 3 majdhogynem biztos, hogy halálos adag. Nõnek, gyereknek kevesebb is elég. Ha lódarázsfészket találsz, hívni kell a tûzoltókat. Az õ dolguk az intézkedés.
Csak ha allergiás rá
Engem csípett már meg pár egyszerre, még sem haltam bele...7 volt egyszerre a max, mind a kezemen, de hát még mindig itt vagyok. Azt tudni kell, hogy azért ilyen veszélyesek, mert a méretüktõl fogva ugye egyetlen lódarázsban is sok méreg van...Viszont a darázs csak megszúr, és amennyit kb fél másodperc alatt beléd tud nyomni, annyit nyom. Viszont egyszerre többet is tud csípni...A méhek ezerszer veszélyesebbek, el kell hogy mondjam! Mivel azok benned hagyják a fullánkokat, és az egész tartalmát belédpumpálja a fullánk magától is, hogyha nem szeded ki! Engem az egyik legnagyobb és legerõsebb mérgû méhfajta csípett meg (hátul, a fejem közepénél), és voltam annyira hülye hogy benne hagytam a fullánkot...hát sietni kellett, mert a méhek már idegesek voltak, az esõ is esett, aztán gyorsan kellett végezni a munkával(méhészkedés), és kb 2-3 óra múlva szedtük csak ki a fullánkot, amikor már mindent belémnyomott. Az nap semmi bajom nem volt, viszont amikor reggel felkeltem, kettõ nyirokcsomó elõjött a nyakamon, meg kétszeresére dagadt a nyakam hátsó része és a fejem hátsó részének egy része is...Jobb elkerülni az ilyeneket, mert ki tudja kikre hogy hat, az én szervezetem mondjuk már megszokta, de 5-6 teli fullánkos csípéstõl én is padlót fognék (talán örökre)...
Attól függ mennyi csíp meg. Ha 1 megcsíp akkor semmi, ha 2 akkor bekábulhatsz tõle ha meg 3 akkor neked kampó. 9 csípés állítólag megöl egy lovat.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Azért aggódom, mert idáig sosem volt lódarázs az udvaron álló körtefánkon, de idén volt úgy, hogy 4-5-öt is láttam, a fán. Lehet, hogy a közelben van a fészkük? Egyet lefújtam "Kemotoksszal" és az elején alig vette észre, hogy fújom, sokkal nehezebben döglött meg, mint egy kisebb darázs. A csípésekre nem vagyok allergiás, szóval akkor nem lehet komolyabb bajom?
Az utolsó hozzászólót pártolom. Szerintem értelmeset írt, valóban képes 50km/h-val repülni, és tényleg nem ajánlatos a kolóniát kerülgetni, bolygatni meg végképp nem. Egy nagyon hasznos tanácsot tudok adni, ami, ha nem válik be, akkor sajnálom: Ha üldözõbe vesz lódarázs, vagy úgy érzed támad azonnal le kell hasalni a földre. Ugyanis a darazsak (elvileg) lefele nem látnak. Aki allergiás a darázs csípésre, valóban nem szerencsés, ha egy lódarázs csípi meg, de egy egészséges embernek miért kellene kilenc csípéstõl meghalnia? Másik tipp: aki kolóniát akar látogatni annál legyen egy injekciós fecskendõ, a szúrás helyén kiszívni a mérgét, a hangyasavat. Ez is elméletileg teljesen megszüntet a fájdalmat rövid idõn belül. Ennél veszélyesebb faj a japán óriás lódarázs, remélem jól tudom, és létezõ faj, hazánkban azonban nincs.

A lódarázs mérge mennyivel erősebb egy átlagos darázséhoz képest?

Vagyis menyire fájdalmasabb a lódarázs csípése?

Legjobb válasz: Lódarázs még nem szúrt meg, szerencsére, így passz!

Lódarázs még nem szúrt meg, szerencsére, így passz!
Nagyjából ugyanaz az összetétele a kétféle darázs mérgének, de a lódarázs a méretébõl fakadóan nagyobb mennyiséget termel, és nagyobb mennyiséget is fecskendez be egy szúrás alkalmával (vastagabb a fullánkja is). Ráadásul mélyebbre is tudja bökni a fullánkját. Fõleg ezért fájdalmasabb és veszélyesebb a lódarázs szúrása.
Engem szurt meg jobban feldagad és fáj nagyon ..
nem ilyesztgetni akarlan de nem csak hogy sokkal fájdalmasabb de igen erõs méreg ha 3-4 megcsíp az már életveszélyes lehet
én méhész vagyok, a méhcsipésre már teljesen immunis, azaz nem dagadok meg, nincsenek tünetek.fájni fáj amikor megcsipnek, de nem vészes :) kb 15éve csipett meg egy lódarázs, a hüvelykujjamat.kb 10perc alatt a kezem könyékig lezsibbadt.nagyon meglepõdtem, hiszen az hogy 10-20 méh megcsip az sose volt gond, de hogy ennyire erõs mérge legyen a darázsnak, azt nem gondoltam.
tegnap tudtam meg, hogy a 100x-osa a kecskedarázs mérgének! :( Nagyon durva! :(
a darazsak méreghólyagjában kevesebb méreg van mint a méhek méreghólyagjában. a darazsak igy a lódarázs is kb 5mg méreggel rendelkeznek, mig a méheknek 40-50mg a méregkészlete. vannak direkt méhméregtermelésre szakosodott méhészetek, a méreg grammja aranyárban van, mivel a gyógyszeriparban fontos alapanyag. a különbség nagy a darazsak és a méhek mérge között, teljesen más a hatásmechanizmusa és az összetétele
A méhméreg és a darázsméreg azért különbözik egymástól, mert más a kémhatása. Míg a darázs mérge savas, addig a méhek mérge lúgos kémhatású (ezért is alkalmazzák ízületi betegeknél a méhméreg kúrát, ugyanis az ízületi betegségek a szervezet elsavasodása miatt keletkezik, így a méhméreg lúgos kémhatása kioltja azt) Az, hogy mennyivel fájdalmasabb azt embere válogatja. Nálunk nagyon sok lódarázs van, szúrt is már meg, méhészkedek is, ebbõl adódóan az is szúrt már meg. hát nagy különbség nincs. Talán a darázsszúrás azért veszélyesebb, mert a darázs mindenre rámászik (még a döghúsra is) és fertõzésveszély áll fenn, a méhek viszont makulátlan tiszta állatok, az õ mérgük még jót is tesz nekünk (pl ízületi hatások, + a vérnyomást is csökkenti, mert vérhígító hatású)

Milyen érzés a lódarázs harapása?

13F engem még nem harapott meg de kivancsi vagyok milyen erzes.

Legjobb válasz: :) a lódarázs nem harap az csíp és az pokolian tud égni

:) a lódarázs nem harap az csíp és az pokolian tud égni
Hát szerintem is ég.
Nálunk volt egy egész raj fent a padláson.Nem tudtunk kijönni a házból kora este mert támadtak az emberre.Nagyon ijesztõek.
Engem nyáron megcsìpet a fülemnél amikor kerìtést festettünk.rohadtul fájt!!!az egész fejemben sugárzó fájdalmat éreztem!veszedelmesebbek mint a normál darázs az tuti....
Inkabb ne akard megtudni!! en majdnem belehaltam!!!


A lódarázs miért lódarázs, ha egyszer a szülei nem ló, és darázs?

Legjobb válasz: viszonyítás szempontjából ló méretekkel rendelkezik :D

viszonyítás szempontjából ló méretekkel rendelkezik :D
Nem tudom ki volt az az idióta aki kitalálta, de egy egy ilyen névvel bizonyos elõnyök járnak...pl biztos senki nem akar elékerülni eggyetlen dugóban sem:P
Gondolj bele a Madárpók-ba!XD Vagy ott a Bálnatetû...XD XD XD
Igaz , hogy hülyén hangzana hogy szamárdarázs de ha vki annak idején szamárdarázsnak nevezi el és mi emberek azóta azt használjuk akkor az hangzana hülyén h lódarázs
Hm, a kecskebéka alapján nem érdemes a lódarazsat a hátára fordítani, hogy nnna, honnankaptadaneveeeed...
Akkor mi van a kecskebékával?
akkor a döglégy apukája vmi halott állat(dög) az anyukája meg légy?
A kecskedarázs sokkal nagyobb, mondjuk nem hasonlít annyira a darazsakra mert teljesen fekete, és akkora mint egy fél pimponglabda, de valszeg a lódarázs csípése súlyosabb, meg elég kártékony is, nekünk lezabálták a cseresznyefánkat!
Épp azért, amiért a szarvas , szarvas!Tök egyértelmû.Különben meg milyen hülyén hangzana esetleg hogy szamárdarázs!A lódarázs meg tök jó.
nem unod még?
3-ból 1. Aki érti érti aki nem nem. Bár a kérdezõ biztosan fogja:)
A lódarázs a darazsak családjának legnagyobb méretû európai képviselõje. szóval az 1.válaszolónak igaza volt.-)
azért lódarázs a lódarázs, mert több millió évvel ezelõtt, az evolució során egy akkoribban létezett ló és darázs összeolvadásából alakult ki :) ) akinek nem tetszik ez az elmélet találjon ki újat vagy végezzen kutatások az iagzság felderítése érdekében :D
és a kecskebéka, meg a madárpók ?
Mert a döglegyek lovagolnak rajtuk :D
lódarázs: azért hívják így mert 1-2 csípéssel még egy lovat is megölhet innen kapta a nevét. madárpók: pedig onnan hogy az esõerdõben állítólag kisebb madarakkal táplálkoztak.

A lódarázs mi célból csípi meg a békésen semmittevő embert?

Legjobb válasz: Alapesetben a darazsak védekezésképpen szúrnak, ha veszélyhelyzetben érzik magukat. Azonban én is jártam már úgy, hogy kint az udvaron minden elõzmény nélkül rám szállt egy, és azonnal szúrt is, olyan gyorsan, hogy megijedni se volt idõm. (Igaz, az nem lódarázs volt, hanem valami kisebb fajta.) Ma sem tudom, miért, tudtommal nem adtam rá okot: nem fogtam meg, nem léptem rá, nem piszkáltam, nem fenyegettem a fészkét stb. Igazából nem is láttam, csak amikor már a vállamon volt és szúrt. Az ilyenek miértjét sajnos nem tudom.

Alapesetben a darazsak védekezésképpen szúrnak, ha veszélyhelyzetben érzik magukat. Azonban én is jártam már úgy, hogy kint az udvaron minden elõzmény nélkül rám szállt egy, és azonnal szúrt is, olyan gyorsan, hogy megijedni se volt idõm. (Igaz, az nem lódarázs volt, hanem valami kisebb fajta.) Ma sem tudom, miért, tudtommal nem adtam rá okot: nem fogtam meg, nem léptem rá, nem piszkáltam, nem fenyegettem a fészkét stb. Igazából nem is láttam, csak amikor már a vállamon volt és szúrt. Az ilyenek miértjét sajnos nem tudom.

Kiket kell hívni ha a padláson lódarázs fészek van?

Úgy tudom régebben a tûzoltók szedték le, de ma már nem foglalkoznak ezzel.Kit hívjunk?

Legjobb válasz: Telefonkönyv, kártevõirtó.

Telefonkönyv, kártevõirtó.
èn ingyen leszednèm, nem nagy cucc
a porszívót :D
fújj rá egy kis légyirtót aztán verd le seprûvel! :D (vicceltem!!!)
Hívd a tûzoltókat, ha más nem meg tudják adni egy szakember telefonszámát, de ha külön ezért szolgálatban nem is jön ki, sok tûzoltó megteszi, hogy munkaidõ után megnézi és ha nem nagy a baj akkor megoldja. Nyilván egy piti fészek miatt nem utaznak 30-40 km-t, de ha nincs szolgálatban szabadidejében sokszor megnézi. Volt, akinél CO oltóval intézett el egy fészket a tûzoltó, munkaidõn kívül.

A kutyám lódarazsak csípték meg? (. )

Kb 10 db lódarázs csípkedte össze szegényt. Szerencsére "csak" fáj neki, nem nyüszít, eszik, iszik rendesen. Fel sincs dagadva semmilye sem, csak bágyadt. Ugye akkor nincs nagy baja a csípésektöl? (közepes méretü, keverék kutya)

Legjobb válasz: állatorvos...

állatorvos...
Kalciumot adjál neki mindenféleképpen, de jó lenne ha állatorvosnak megmutatnád.
A kérdező hozzászólása: Miért vigyem állatorvoshoz? Ugrál, játszik, megnyalogatja a csípéseket. (nem is látni hogy hol csípték meg mert fel sincs dagadva) Vagy miért kéne? Késõbb kijöhet rajta valami?
Késõbb kijöhet rajta valami? Állatorvos megmondja?
Tényleg el kellene vinni állatorvoshoz, akkor is, ha úgy látod, hogy nincs nagy baja, biztos, ami biztos (én legalábbis tuti elvinném).
calcium sandoz biztosan van otthon. vizben feloldod, és befecskenedezed a szájába. ártani nem fogsz vele, de jobb a bajt megelõzni. ha jó kedve van, eszik iszik, szerintem felelsleges dokihoz menni.
A kérdező hozzászólása: Úgy néz ki nincs semmi baja. :-)
A kérdező hozzászólása: Tegnap felhívtam az állatorvost, és azt mondta felesleges bevinni ha nincsenek allergiás reakciói, magától rendbe fog jönni. Kalcium is csak akkor kell ha allergiás reakció van. Szerencsére a kutyámnak semmi baja. :-)
Legalább felhívtad.

Mivel lehetne kiírtani a lódarazsakat?

vegyszer..mondjuk

Legjobb válasz: gázolaj

gázolaj
Chemotox
lódarazsakhoz ki kell hívni szakembert vagy tûzoltót, tegnap még a híradóban is mondták, hogy a lódarázs fészket ne próbáljuk meg egyedül irtani, mert rendkívül veszélyes.
A kérdező hozzászólása: igen tudom csak ez a hely nagyon messze van és nem hiszem h a tûzoltók kijönnének oda.Kaposfõn póstelek
Hát..szerintem ki kell nekik menni..csak azért is mondom ezt, mert papám már csípték meg lódarazsak és rögtön kórházba került. Pedig nem allergiás a csípésre..
A kérdező hozzászólása: A párom Mamáját is megcsípték már..:S

A lódarazsakat hogyan lehet kiirtani? Miért pont hozzánk költöztek be?

Legjobb válasz: Az én módszeremet nem feltétlenül ajánlom, mert megcsíphetnek. Két szemeteszsák kell hozzá, az egyik kesztyû funkciót tölt be, a másikba pedig fészkestõl együtt belerakom. Majd irány a vegyes tüzelésû kályha. Már csináltam ezt egy szál fürdõnadrágban is, de ezt ki is használták, sõt rájöttek hogy csoportosan támadva még az ilyen barom mint én is meghátrálok.

Az én módszeremet nem feltétlenül ajánlom, mert megcsíphetnek. Két szemeteszsák kell hozzá, az egyik kesztyû funkciót tölt be, a másikba pedig fészkestõl együtt belerakom. Majd irány a vegyes tüzelésû kályha. Már csináltam ezt egy szál fürdõnadrágban is, de ezt ki is használták, sõt rájöttek hogy csoportosan támadva még az ilyen barom mint én is meghátrálok.
Utána kell nézni, hogy valóban lódarázs-e. Mert akkor nagyon óvatosan kell eljárni Be kell fújni a fészekbe rovarirtóval, de a bejárati nyílást azonnal le kell zárni (ha lehet) pl. elõre formázott gittel. Már pár lódarázs csípésbe bele lehet halni, ha érzékeny rá az ember.
Megközelíthetõ a fészek? Ha igen, akkor hajnalban, mikor még 20 alatt van a fok, és a lakók is otthon vannak, lelassulva, félig dermedten, fogsz egy flakon Chemotoxot vagy hasonlót, odasétálsz a fészekhez, és lefújod õket. Ha ehhez létrára kell másznod, akkor a biztonság kedvéért hosszú nadrágban, ingben, cipõben, kesztyûben, sapkában csináld.
Próbálj alá füstölni, aztán disznóperzselõvel égesd le a házat
Én is úgy hallottam, hogy ismerõsöm leégette. Ha olyan helyen van persze, csak akkor próbáld. Fel kell számolni a fészket, szerintem ez az elsõ.
nejlonzsákot lehet rá húzni, persze alaposan beöltözve. Kell még egy pléh kuka vagy valami hasonló masszív edény, kis benzin vagy gázolaj bele. Utána fészekre zsák húzás, miután ráhúztad, leverni bele a zsákba szájánál elkötni, hogy ne jöjjön ki, aztán gyorsan bele a kukába még benzint rá és aztán meggyújtani. Ha olyan helyen van akkor meg is lehet gyújtani a fészket, nagyon jól ég. Ha viszont rajtett, nem látható fészek van akkor marad a darázsirtó cég, nem olcsó mulatság, de a profik bontás nélkül irtják a fészket, és a bontással okozott kár több mint a darázsirtás költsége.

Igaz az, hogy a Goa'uldok és a földi lódarazsak szövetségesek lettek és fajunk kiirtásában mesterkednek?

Ma mondták be MiniMax4-en, felhívták a lakosok figyelmét, hogy fokozottan ügyelni kell a darazsakra és a Goa'uld aktivitásokra. A darázs katonákat felszerelték miniat?r zettel és botfegyverrel, mely ha eltalál megegyez? érzést kelt mint egy hagyományos csípés különbség az, hogy az áldozatban kifejl?dik egy Goa'uld szimbióta és gazdatest lesz.

Legjobb válasz: Nem, nem igaz, mert az Ori kinyírta az összes kis mocskot. Darazsak már nincsenek ebben a galaxisban.

Nem, nem igaz, mert az Ori kinyírta az összes kis mocskot. Darazsak már nincsenek ebben a galaxisban.
Egyre jobbak a kérdéseid.:D Amúgy nem is tudtam, hogy egy darázs lehet alke'sz.
Igaz! Sõt, a Krixkraxi-Gumhód reptoidreptilián hadsereg is útban van felénk, közelek az ítéletnap! Már csak 404 menthetne meg minket a pedellusokkal :D


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!