Találatok a következő kifejezésre: A kutyák az (3129 db)

Ha a kutyának az ember a társa, és nem másik kutya, hogyan játszik valaki olyan kutyával ami nem szereti a labdákat stb?

Legjobb válasz: Olyan kutya nincs, aki semmit se szeret. Ha nem szereti a labdát, azt mondjuk lehet fejleszteni, tölthetõ dummyval. Egy kutyával lehet futkározni, huzigálós játékot játszani pl. Nekem az egyik kutyámmal az a kedvenc játékunk, hogy kicsit ellököm magamtól, kicsit elszaladok, megint ellököm... ettõl majd megõrül, valamiért imádja. xD Meg a kezemmel körbecsipkedem közben, attól is odavan, és próbálja elkapni a kezemet, de nem harap meg sose. Ha egy kutyának nem jön be egyik sem, attól még izgathatja a madzagon rángatott toll pl. Meg azért nagyon sok függ attól, hogy az emberi partner milyen. Egy kevésbé játékos kutyát megfelelõ lelkesedéssel, magas hanggal stb játékra lehet bírni.

Olyan kutya nincs, aki semmit se szeret. Ha nem szereti a labdát, azt mondjuk lehet fejleszteni, tölthetõ dummyval. Egy kutyával lehet futkározni, huzigálós játékot játszani pl. Nekem az egyik kutyámmal az a kedvenc játékunk, hogy kicsit ellököm magamtól, kicsit elszaladok, megint ellököm... ettõl majd megõrül, valamiért imádja. xD Meg a kezemmel körbecsipkedem közben, attól is odavan, és próbálja elkapni a kezemet, de nem harap meg sose. Ha egy kutyának nem jön be egyik sem, attól még izgathatja a madzagon rángatott toll pl. Meg azért nagyon sok függ attól, hogy az emberi partner milyen. Egy kevésbé játékos kutyát megfelelõ lelkesedéssel, magas hanggal stb játékra lehet bírni.
A kérdező hozzászólása: Ha nem szeret labdázni miért erõltessem rá? És ha azzal sem lehet? Az enyémek olyat se cipelnek sehová, mégcsak nem is érdekli õket. Amelyik kutya labdázni sem szeret, az nem akar huzigatósat sem játszani, egy madzagra kötött toll vagy akármi meg végképp nem izgatja...
Maradnak a közös séták, egyébb sportok, mint pl.az agility.
A kérdező hozzászólása: szóval mégis kutya a társa, értem!
Mégegyszer elismétlem: olyan kutya nincs, aki semmit se szeret. Ha mégis kialakul egy ilyen helyzet, akkor abban az esetben a gazda szúrt el valamit, de nagyon. Vagy nincs elég fantáziája. Ha az égvilágon semmilyen zsákmányos dolgot nem szeret a kutya (és igen, van olyan, aki nem szeret labdázni, de szereti a húzós, vagy szõrös játékokat, és pl az én kutyám olyan, hogy imád labdázni, de a nyúlszõr dummytól a hideg is kirázza), akkor is lehet pl keresõs játékokat játszani. A kutya kereshet kaját, embert. Én is szoktam olyat játszani a kutyámmal, hogy párom elbújik az erdõben, a kutya hosszú pórázon van, és megkeresi, én meg loholok utána. :) Ilyenkor, hogy hó van, már az is nagyon szuper játék, hogy rugdossuk a havat. Õsszel a faleveleket. A kutyának minden közös akció egy játék. Ha a gazda nem képes ilyen közös akciókra a kutyájával, az elég rossz. Pl az én kutyáim ásni is szeretnek. Hogy ebbõl hogy lehet közös játékot csinálni? Hát úgy, hogy pl kimegyünk egy mezõre, és egyszer csak elkezdem õket susogva buzdítani, hogy "keresd, keresd, áss". Erre találnak egy placcot, és nagyon ásnak, én meg ott szurkolok fölöttük. Ha elég volt, elfutok, õk meg totál sarasan loholnak utánam. Ez se kevésbé játék, minthogy eldobod a labdát-visszahozza. De pl én a tanítást is játékként kezelem, mert úgy csinálom, hogy a kutya élvezze. Nekem két kutyám van, de sokat viszem õket külön, és olyankor olyan boldogok, hogy a másik nincs ott. xD
Nos! Minden egészséges kutya kíváncsi természetû. Ebbõl kifolyólag sok minden érdekli, csak azt a gazdának kell felismernie és a saját kutyáját figyelnie, hogy mi kelti fel az érdeklõdését. Ezen felül ha úgy látod, hogy a kutya nem labdázik, attól még lehet, hogy labdás, csak nem indítottad el ezen a pályán. Némely kutyának meg kell tanulnia apportírozni, van amelyik már magától tudja. Amelyik kutyával csak elenyészõen foglalkoznak, mert azt mondja a gazda: ááá úgysem érdekli, és egy két sikertelen próbálkozás után a gazda abbahagyja. Állhatatosnak kell lenni ahhoz, ha valamit a kutyától kívánunk azt végre is hajtassuk vele úgy, hogy a kutya is örömét lelje benne.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Úgy "játszik valaki olyan kutyával ami nem szereti a labdákat stb." , hogy megismeri a kutya mint faj viselkedésének jellemzõit és alkalmazkodik hozzá. Pl. a fenti probléma abból fakad, hogy a kutya zsákmányszerzõ ösztönét nem tudja az a valaki "felkapcsolni". (a kulcsszó a mondatban) Egy kutya tanításához nélkülözhetetlen ismerni azokat a sajátosságokat, amiket kihasználva a tevékenységre rávehetõk. Lehet ez étel, játék, ..., nagyon ritka esetben a dicséret, de az egy lágy kutya lesz. A fenti esetben: "a kutyának az ember a társa" nem igaz. Tulajdona lehet az embernek, de az neki nem társa, ha nem tud még játszani se vele: pl. egy fogyatékkal élõnek nem társa az az ép ember, aki az adott típusú fogyatékosok számára is érthetõ módon _nem_ tud kommunikálni, viselkedni. Amikor kicsit is társa vagy egy kutyának, akkor az keresi, provokálja a bohóckodási lehetõséget. Fogj egy seprûnyelet vagy rudat, arra kötél, arra csomózott rongy, majd a kutyával egy mások zavarásától mentes környezetben kezd el "pecázni".

Hogyan szoktassam le a kutyám az esti/éjszakai ugatásról?

Hajlamos arra hogy mikor az úton kutyaugatást hall ő is el kezd bent ugatni. (van kerti kutyánk is). Hogyan lehetne erről leszoktatni?

Legjobb válasz: Egyszerûen mindig szólj rá, tiltsd le 1-2 vakkantás után. Miután elhallgat, nagyon dicsérd meg. De ha azt akarod, hogy este aludjon, ne ugasson, akkor délután-este egy nagy kimerítõ séta, labdázás, kutyákkal játék csodákat tud tenni! Fáradt kutya a jó kutya... Az én kutyám reggel bõ 2 órát, este 1,5 órát sétált, futott, labdázott, bandázott. Most itt horpaszt mellettem, miközben a szomszéd kutya fél órája vakkantgat

Egyszerûen mindig szólj rá, tiltsd le 1-2 vakkantás után. Miután elhallgat, nagyon dicsérd meg. De ha azt akarod, hogy este aludjon, ne ugasson, akkor délután-este egy nagy kimerítõ séta, labdázás, kutyákkal játék csodákat tud tenni! Fáradt kutya a jó kutya... Az én kutyám reggel bõ 2 órát, este 1, 5 órát sétált, futott, labdázott, bandázott. Most itt horpaszt mellettem, miközben a szomszéd kutya fél órája vakkantgat
Mi egész kiskoruktól fogva szoktatjuk õket ahhoz, hogy felesleges õrjöngés ne legyen, ebbe a járókelõk ugatásának tiltása is beletartozik. Persze le is kell fárasztani a kutyát, ahogy az elõttem író javasolta! Mi pár másodperc után kikopogunk az ablakon és csend lesz, tudják, hogy utána, ha mégis folytatják, bezavarjuk õket a hátsó kertbe, és bezárjuk õket. Ezért általában ha ugatnak is valamit, az csak jelzés értékû és néhány vuff az egész, erre éjszaka se kelünk fel. Már csak akkor riadóznak, ha hozzánk jött valaki, esetleg szórólapoznak (ez nekik annyit tesz, hogy valaki gyanúsan babrál a kapunál). Olyat is gyakoroltunk, amíg picik voltak, hogy ha be vannak zárva, az ugatásra nem figyelünk. Az ajtó mellett volt akkor az ideiglenes ketrecük. Akkor mentünk csak ki, ha befejezték a hisztit. Ha erre újrakezték, egy dühös "nem" kíséretével azonnal visszamentünk. Néha éjszaka hisztiztek, ekkor nagyon hirtelen kidörrentünk az ajtón, hogy ijedten beiszkoljanak a házukba. Türelemjáték, de megéri, most ha be vannak zárva, többnyire alszanak, pedig van helyük játszani.
A kérdező hozzászólása: A válaszokat köszönöm!
Én azt ajánlom, hogy szólj rá, de csak 1 féle képen. Így könnyebben jegyzi meg pl.: -Hé, -Csönd, -Csöndet. Nem ajánlom, h ijezdgesd mert félelmet gerjesztesz a kutyádban. Ha ijezdgeted a végén örökké félni fog tõled.(A kutyáknak nagyon jó az emlékezõ képességük.) Mikor abba hagyta az ugatást simogasd meg, akár adhadsz is egy kis jó falatot neki. Ne légy türelmetlen vele, egy kis idõt kell neki adni. Sok szerencsét hozzá. :)

Miért mérgelődnek a kutyatulajdonosok a petárdázás végett, amikor a kutya az állandó ugatással zavarja meg a nyugalmat?

Szeretem a kutyákat meg minden, de akkor is kicsit zavaró, hogy egyfolytában ugatnak. Nekem speciel 10 év sem volt elegend?, hogy hozzászokjak, és nyáron nagyon rossz, amikor éjjel nyitva van az ablak, ami pont a szomszéd fele néz, egyszer?en nem lehet aludni. Egyszer éjjel közepén cigiztem az ablakban, köptem egyet, és egyb?l torkaszakadtából elkezdtek ugatni, majd szépen sorjában az utca többi kutyája is. Ráadásul ez az év majdnem minden napján fennáll, a pedárdázás meg nem olyan gyakori jelenség.

Legjobb válasz: A kutya azért ugat mert így kommunikál nem tud nyávogni, és szerintem kutya ugatásba még nem halt bele senki! Jó elég kellemetlen ha egész nap ugat, az én kutyáim is ugatnak hisz kutyák de ha rájuk szólok csöndbe vannak. ( Mi beszélünk õk ugatnak a macskák nyávognak.. )A petárdázás elég felelõtlen dolog ahogy sokan csinálják. Én bezárom a kinti kutyámat szilveszterkor és nem azért mert fél, hanem rettegek, hogy valami elmebajos állat bedobja a petárdát a kutya utánafut és pont akkor robban :( sok suhancnak ez szórakozás:(( Még gyerek voltam amikor valaki egy kutya alá dobott petárdát hát nem kívánom senkinek!

A kutya azért ugat mert így kommunikál nem tud nyávogni, és szerintem kutya ugatásba még nem halt bele senki! Jó elég kellemetlen ha egész nap ugat, az én kutyáim is ugatnak hisz kutyák de ha rájuk szólok csöndbe vannak. ( Mi beszélünk õk ugatnak a macskák nyávognak.. )A petárdázás elég felelõtlen dolog ahogy sokan csinálják. Én bezárom a kinti kutyámat szilveszterkor és nem azért mert fél, hanem rettegek, hogy valami elmebajos állat bedobja a petárdát a kutya utánafut és pont akkor robban :( sok suhancnak ez szórakozás:(( Még gyerek voltam amikor valaki egy kutya alá dobott petárdát hát nem kívánom senkinek!
Az én kutyámnak egy kva hangja nincs, és még sok másik nem azzal tölti az idejét, hogy ugat, ez csak a rosszul tartott, unatkozó kutyákra jellemzõ, általában értük nem is szoktak aggódni petárdázás miatt, elszökik, nem gond, lesz másik. De aki neveli a kutyáját, foglalkozik vele, úgy tartja, hogy ne zavarjon másokat, az szereti elvárni, hogy ne ijesszék halálra a kutyáját viccbõl, mert esetleg autó alá talál rohanni. A petárda halált okoz, a kutyaugatás meg azt, hogy be kell csuknod az ablakot. Nincs egy szinten a kettõ.
Mert az ugatástól nem lehet megijedni. A kutya viszont nem ismeri a petárda hangját és nagyon meg tud ijedni. Ráadásul a petárda teljesen felesleges. A tüzijátékra azt mondom oké mert új év mit tudom én de a petárdának csak hangja van csak durran és kész. Ennyi erõvel a gazdik akkor is puffoghatnának ha pl. a tinik mennek haza nagy hanggal este buliból felkelti a kutyát az meg ugat. Akkor minek járnak haza késõn? Ez is minden napos.(csak példa)
Nem mindenhol ugatnak a kutyák állandóan. Az enyémek meg se nyikkannak, ha nem akar valaki bejönni hozzánk. Miért? Mert igyekszem jól nevelni õket, s úgy szeretnék kutyát tartani, hogy ezzel ne okozzak a környezetemben élõknek kellemetlenséget. Ezzel a törekvésemmel nem vagyok egyedül, ám sajnos vannak olyan kutyások is, akik ezzel nem foglalkoznak - s épp miattuk tart ott a kutyás társadalom elfogadottsága, ahol. Bár nem tudom, hogy ha minden kutya zavartalanul élne együtt a környezetével, akkor leállnának-e a petárdával... Nem, nem hiszem.
Én még õsszel is nyitott ablakkal alszom és soha nem volt bele problémám.
Ja teszem hozzá, az én kutyáim nagy ívben tojnak a zajra, engem viszont baromira idegesít és semmi értelmét nem látom, ez valami állatias dorbézolás vagy nem tudom mi. Persze évente egyszer szép-szép egy megtervezett tüzijáték. De komolyan miért okoz valakinek az boldogságot, hogy szilveszterkor eldobhat egy petárdát ami hangos és füstöl? Én meg ezt nem értem.
1, nekem 3 kutyám van, és minden házban van kutya, de még soha senkit nem zavart az ugatás és nekem sem tûnt fel, hogy más kutyája ugatna... Nem tudom milyen borzalmas helyen lakhatsz. 2, a kutya a petárdázásba bele is halhat, vagy komoly lelki slrüléseket szerezhet. Te meg legfeljebb csak ideges leszel.
szerencsétlen hát ezzel is magadat alacsonyitod le miért fáj neked ha valaki kulturáltan tüzijátékozik vagy petárdázik .tényleg elgondolkodok mi bajod van ember utálod rendben. de abba bele se gondolsz hogy rengeteg embernek tetszhet ez a dolog .és hogy gyogykezelni neharagudj hogy kiakadtam de abszurd dolgokat irsz .ja és hogy primitiv irninemtudó embernek neveztél .én diszgráfiás és diszkalkuliás vagyok igy születtem gratulálok hogy gunyt üztél belõle szép volt.
Szerencsétlen. Igazán szánalmas. Még magyarul sem tudsz, nem hogy bárhol máshol tájékozódj.
akiteki.nemtudom hogy az elõzõ hozzászolásommal mi lett milyen rendszer müködik itt.de egyáltalán tudod mi a pyrománia inkább téged kéne gyógykezelni én pyrotechnikusnak készülök a tüzijátékozók körében a pyrománia .a tüzijáték használatát jelenti .de látom te görcsösen ragaszkodsz az igazadhoz hogy FUUUJJ tüzijáték .robbanna le a keze hogy mért van szilveszterkor tüzijáték kérdezd meg európa többi fõvárosát németeknek mondanád szerintem pároslábbal repülnél onnan :D
Abban teljesen igazad van, hogy a kutyának nem kell ugatnia. Nekem is mondta már a szomszéd, hogy azért ordít egész éjjel a két pulija, mert házõrzõk. Nem jöttem rá, mibõl tudják hogy jön a betörõ, ha a két kutya megállás nélkül ordít. De a petárdázás nem azonos súlyú vele. Régen a pirománokat bezárták és kényszergyógykezelés alá vetették. Most meg nekünk kell tûrni, hogy még a hülyegyerekeknek is példát mutassanak. Remélem lesz ez még másképp is.
Társasházban lakom. Hiába zárom be az ablakot. Hiába csukok be mindent. 4 napja minden délután a kutyaugatást hallom. És lehet nem hosszú idõ. De vizsgákra készülök, és már képtelen vagyok koncentrálni. Ezek a vizsgák döntik el a jövõmet, az életemet. És nem szeretném, ha egy üvöltõ kutya miatt nem tudnék tanulni...
Kutyák mellé közvetlenül nem dobtam én se petárdát és nem is fogok. Megértem aki sajnálja õket és egyet is értek azzal, hogy féltik a kutyusokat. Viszont én, piromániásként szeretek bármilyen tûzijátékot használni, jó érzés ahogy robban/füstöl/recseg. Sokan nem értik mi a jó ebben. Én meg azt nem értem, mi a jó a cigizésben, drogfüggõségben, az alkoholizmusban, a játékfüggõségben. Vagy akármiben, ami függõség, szerintem majdnem mindenkinek van ilyenje. Na, a pirománia pontosan ilyen, és örüljetek, hogy évente csak egyszer van lehetõségem kiélni magam.
A szomszéd kutyája szívinfartust kapott a petárdázástól(pedig nem volt öreg) egy jó tanács:fülldugó
Eddig úgy látom nagyon élõ példa még nem volt, hogy miért NE petárdázzanak az emberek, akkor én elmesélem a saját történetemet. Én az öreg kutyámat hónapokig kíméletlenül szoktattam le az éjszakai ugatásról, keltem hozzá akárhányszor meghallottam, hogy "beszélget", elküldtem a helyére. A végén már csak kopognom kellett az ablakon, míg végül tényleg abszolút leszokott róla. Ámde eleinte volt, hogy éppen visszafeküdtem az ágyba, már mehettem is megint rászólni, hetek teltek éjszakázással. Fáradtságot nem kíméltem, mert én ugyan tudok tõle aludni, nem zavar, de nem akartam, hogy a szomszédokat is zavarhassa esetleg. Ezt eddig tart megtenni, sokan erre sem képesek, de ez az ember hibája és nem a kutyáé! Ennek ellenére a petárdázás... A 9 éves "öregemnek" egy olyan szilvesztere volt, amit gond nélkül elviseltünk. Valószínûleg bedobtak mellé egy petárdát, vagy a kerítés mellett robbant fel, nem tudom, de a második szilvesztere óta konkrétan nyugtatózni kell. Bent van egész éjszaka és úgy remeg, mint a kocsonya, ha hallja a durrogást! Állatorvosi javaslatra azzal tudjuk megkönnyíteni neki ezt, hogy tényleg bent van, számára biztonságos környezetben a gazdikkal és kap egy fél szem nyugtatót, amitõl javarészt átalussza a petárdázós napszakot. Nagy örömünkre a kiskutyánk minden elõjel nélkül szintén felvette ezt a viselkedést. Abszolút vagány és belevaló kiskutya de a petárda durrogásától õ is teljesen meg van rémülve. Mire jó a petárda? Csak durrog, más értelme nincs, közben meg kutyák tucatjai menekülnek ki a világból vonyítva, annyira meg vannak rémülve tõle! Csak körbe kell nézni a menhelyeken szilveszter után. Én elviselem, mert muszáj és igyekszem megkönnyíteni a kutyáim számára a szilvesztert, de nálam szóba sem jöhet, hogy itthon hagyjam õket és elmenjek bulizni esetleg, ha nincs itthon senki, mert õk megvesznének szerintem! Nem ágálok a petárda ellen, de ha arról van szó, akkor igenis felemelem a hangomat ellene, mert sajnos nagyon is érintettek vagyunk benne!
Hát ebbe beletrafáltál mert utálom a gyerekeket, és van elég gyerek a környéken aki visít de nem nagyon tud érdekel pár percnél tovább xD
A kérdező hozzászólása: Jó jó, nem kell kötekedni, téged nem zavar oké , engem viszont eléggé. Ha te utálnád a gyereksírást te sem örülnél, ha csupa kisgyerekes családokkal lennél körülvéve, vagy ha utálnád a techno-t, akkor feltételezem nem örülnél ha dj-k lennének a szomszédaid, akik hangosan gyakorolnak. Az elsõ 2 válaszoló viszont hasznos választ adott.
A kérdező hozzászólása: Igazatok van, ment mindenkinek a zöld kéz. Annyi észrevételem van, hogy csukott ablaknál is ugyanúgy behallatszik az ugatás és elég nehéz tõle aludni már 10 éve, nyáron meg nem a legjobb csukott ablaknál aludni...ugye megértesz?
ja és akkor lennél normális hozzászoló ha azt irnád : én utálom a petárdát és a tüzijátékot de aki szereti az csinálja. és nem jönnél ilyen kényszergyogykezelésekkel stb.leirnád a véleményedet és nem alacsonyitanád le azokat az embereket akik szeretik mert szerinted nekünk nincs 100% os iq.beszéltem egy anyukával akik szilveszter elött vettek kicsi tüzijátékot a gyerekeknek hogy egy picit szorakozzanak ha már szilveszter van. gondolom õk is primitivek szerinted.és minden ember aki csak hozzányul ilyen eszközökhöz .

Mivel szállítják a kutyáikat azok, akiknek több nagy/óriás testû kutyáik vannak? Milyen autóval/pick-uppal?

Több mint kettõ, pl. négy, vagy akár öt.

Legjobb válasz: Kerianyukámnak van egy halom kutyája, de egyszerre õk is csak 2 kutyát szoktak vinni. A kocsiba tesznek egy dupla dobozt vagy 2 kisebb dobozt, és így befér 2 kutya.

Kerianyukámnak van egy halom kutyája, de egyszerre õk is csak 2 kutyát szoktak vinni. A kocsiba tesznek egy dupla dobozt vagy 2 kisebb dobozt, és így befér 2 kutya.
Elõzõ vagyok: ha 2t beteszel hátra, és a többi kutyád jól nevelt azok beülhetnek a hátsó ülésre de vannak speckó utánfutók ahova sok kutya befér
Kisbusszal. Vagy kombi szemályautóval lecsukva a hátsó üléstámlát.
Ki ilyennel, ki olyannal. Van, aki utánfutóval, van, aki kisbusszal.
Van egy ismerõsöm, õ német juhászkutyákat tenyészt. Jár kiállításokra is velük, õ vett egy utánfutót ami speciálisan kutya szállításra alkalmas. Két fakk van benne, két kutya elfér benne kényelmesen. Középen rács van. Van rajta ajtó amin bemennek, plusz elölrõl még egy kisebb ablak ahol levegõzik a kutya plusz ha kinyitod ott adhatsz neki be vizet például. Õ ilyennel jár. De van olyan ember is itt nem messze aki furgont alakított át szállítóvá, neki két vagy három sorban vannak beépítve fakkok, neki kisebb termetû kutyái vannak, több elfér. Sima erõs rácsból szabta bele a kocsiba, saját maga készítette. De ha olyan a kutya már lehet kapni biztonsági övet is rájuk, autóban is elülnek.

Dobermann kutyamat kutyaiskolaba vinnem.2 hely van ami lehetseges: Egyik 1 honap alatt megtanitsa a kutyat a masik meg 3 honapig tanitana. Meganulja a kutya az alapveto dolgokat 1 honap alatt is? Melyikhez vigyem?

Legjobb válasz: Olyan helyre vidd, ahol te tanulsz a kutyával. A gazda nélküli kiképzésnek véleményem szerint nem sok értelme van, hiszen legalább annyira fontos, hogy te megtanuld hogyan bánj a kutyával, mithogy a kutya megtanulja, hogy mit jelent az, hogy ülj.

Olyan helyre vidd, ahol te tanulsz a kutyával. A gazda nélküli kiképzésnek véleményem szerint nem sok értelme van, hiszen legalább annyira fontos, hogy te megtanuld hogyan bánj a kutyával, mithogy a kutya megtanulja, hogy mit jelent az, hogy ülj.
Melyík két kutyaiskoláról van szó?
Figyelj akkor. Lehet kiváló kiképzõ az illetõ, a gond az, hogy neki kiválóan megcsinál majd mindent a kutya, neked meg félig sem fog úgy mûködni. Mindenképpen azt javaslom, hogy keress kutyaiskolát ha tutira nincsen, akkor járj el a kiképzõhöz a kutyával magánórára, másképp fogalmad nem lesz az alapvetõ dolgokról sem. Nem akarok erõszakoskodni de tényleg érdekelne, hogy merre laksz, persze nem utca-házszám szinten:)
ha van naponta 1 órád, te is megtaníthatod rövid idõ alatt a dolgokra... ha kell szívesen adok e-mailbe tanácsokat , amivel otthon lehet tanitani a kutyát...
A kérdező hozzászólása: Maganszemelyek tanitanak a kutyat de mind a ketto mar regota tanit be kutyakat egyszerre tobbet is. Konkret kutyaiskola szerintem nincs is a kornyeken.
A kérdező hozzászólása: Szlovakia, Nagymegyer.

Le lehet tiltani a kutyát az ugatásról?

Tudom, le kell fárasztani, falkasorrend, foglalkozni de ezektől eltekintve - le lehet e tiltani a kertben ugatásról, hogy még ha egyedül van kint akkor se tegye?

Legjobb válasz: Te is tudod hogy mi a hiba! Egy normálisan lefárasztott kutya nem rohangál és ugat egész nap a kerítésnél, csak az amelyík frusztrált. Nekem is 3 kutyám van, nagyon ritka az ugatás csak ha kutyával mennek az utcán. Igaz rendszeresen naponta vannak futtatva, másképp nem megy.

Te is tudod hogy mi a hiba! Egy normálisan lefárasztott kutya nem rohangál és ugat egész nap a kerítésnél, csak az amelyík frusztrált. Nekem is 3 kutyám van, nagyon ritka az ugatás csak ha kutyával mennek az utcán. Igaz rendszeresen naponta vannak futtatva, másképp nem megy.
Ezektõl eltekintve egy hangszál mûtét tud segíteni vagy ha bezárod a pincébe és elzárod minden kívülrõl jövõ ingertõl. A kutyával foglalkozni kell azért van. Amúgy az enyémet is nehéz kikapcsolni, de õ nem a kapunál tobzódik hanem nálam hogy nézzük meg...
Tömesd ki. Neked nem való kutya.
A kérdező hozzászólása: Az nem normális ha le-föl rohangál és állandóan ugat. Ezzel a legtöbb valamire való kutyás tisztában van.
Keresd meg rajta a "Kikapcs" gombot! :) ))

Ha úgy érzem, hogy nem kapok elég szeretetet, jó 5let a kutya? Azt olvastam, hogy a kutyák jobban szeretik a gazdájukat, mint ők saját magukat. Ez jót tenne, vagy csak egy kutyát tennék tönkre lelkileg?

mindent megpróbálnék megtenni ahoz, hogy jó gazdája legyek!

Legjobb válasz: Ez valóban igaz, de azért vegyél kutyát mert szeretnél egyet, ne azért hogy akkor nem lesz neked rossz. És lehetõleg ne ezeker a divatkutyákat, hanem valami olyat ami nagyin egygazdás és nem imád mindenkit. Nekem ez segített. Ha olyan kutyám lenne aki minenkit imád, akkor nem érezném magam nagyon jól. Lehet irigy vagyok de nem szégyenlem... Amúgy maximálisan igaz ez a mondás, a jó ktya jobban szeret! :)

Ez valóban igaz, de azért vegyél kutyát mert szeretnél egyet, ne azért hogy akkor nem lesz neked rossz. És lehetõleg ne ezeker a divatkutyákat, hanem valami olyat ami nagyin egygazdás és nem imád mindenkit. Nekem ez segített. Ha olyan kutyám lenne aki minenkit imád, akkor nem érezném magam nagyon jól. Lehet irigy vagyok de nem szégyenlem... Amúgy maximálisan igaz ez a mondás, a jó ktya jobban szeret! :)
Az életem is [email protected], de tudom, hogy az élet természetes velejárója a halál. És amíg nem én tehetek a haláláról addig elfogadom... Tisztában kell ezzel lenni. Az úgy nem fog menni, hogy majd a kutya elhalomozszeretettel, meggyógyít, de te nem kötõdsz hozzá. Amíg nem tudod elfogadni, hogy egy lutya 10-14 évig él, addig ne vegyél. Bérkivel, akármelyik emberrel is megeshet, hogy valami genetikai betegsége van, elüti az autó, elkap valami betegséget... De ettõl még az emberek nem zárkóznak el egymástól mondván, hogy mi lesz velem ha holnap a fejedre esik egy tégla és én addigra pont megszeretlek? Ha mindent megteszel, hogy egészséges legyen a kutyád, akkor el kell fogadni, hogy egyszer meg fog halni. Nem kell szaporítóttól vásárolni, nem kell teszkós táppal etetni, vinni kell orvoshoz, a menhelyrõl nem a elgszomorúbb kutyát kell kivenni és tenyészetbõl sem, hanem a legvidámabbat stb...
Neked leonbergi lenne jó, egy hatalmas nagy szeretet-csomag :-)
Mindenképpen mérd fel a lehetõségeidet... ha panelban laksz, akkor valami kisebb testû lenne jó, ha kertesben akkor jöhet nagyobb is. Hobbi kutyának szeretnéd vagy kiállításokra is elmennél vele, fajtiszta vagy valami piaci kutyus is megteszi? Mekkora a mozgásigénye, mennyit tudnál foglalkozni vele, mennyit szánnál rá... Rengeteg dolgot végig kell gondolni választás elõtt. Ha ezzel sikerül leszûkítened a kört, akkor szívesen segítek/tünk választani. Hogy visszatérjek a kérdésedhez, soha nem találkoztam még egyetlen olyan õszinte emberrel sem, mint amilyen õszinte állat a kutya a gazdájával szemben. Egy kutya és a gazdi között különleges kapcsolat alakul ki. Te beszélsz hozzá, õ nem beszél, még is megérted mit szeretne, minden mozdulatából tudod, hogy most rosszul van, letört, sétálna, játszana, stb. A mi kutyusunk családi kutya, négyünk közül anyut és engem szeret legjobban, mi törõdünk vele legtöbbet, ha valami baja van, akkor pedig szabályosan látni rajta, hogy "segítséget kér"... Elképesztõen értelmes lények, ha jó kutya-gazdi viszony alakul ki, akkor probléma nem lehet! :) Sosem gondoltam azelõtt, hogy ennyire felemelõ érzés gazdinak lenni, féltem a kutyáktól. Most ha rossz kedvem van csak lefekszik mellém, és nyalja a kezem, ha jó kedvem van, hozza a labdát és játszana, mindent megéreznek, ahogy te is megfogod, hogy õ milyen hangulatban van :) Fontos hogy a szeretet adok-kapok alapon mûködjön, hisz ha te nem adsz neki elég szeretetet, nem áldozol rá idõt, akkor visszakapni sem fogsz, csak felásott udvart, szétrágott bútorokat és ellopott cipõket :) Szerencsés választást kívánok! :)
Szerintem válassz egy kutyust a menhelyrõl. A kérdésedbõl arra következtetek, hogy neked nem a kutya kinézete, pedigréje számít, hanem hogy feltétel nélkül szeressen. Márpedig a menhelyrõl örökbe fogadott kutya nagyságrendekkel több szeretetet fog adni, mint a vásárolt. Örök életére hálás lesz neked és hûséges lesz hozzád, amiért kihozod a menhelyrõl.
szerintem nagyon jó gazdi lennél :) ha bérházba laktok szerintem egy kistestû kutyát válassz :D nekemis van egy kiskutyám és nagyon boldoggá tud tenni még akkoris ha nagyon elvagyok keseredve (: mondjuk nagy felelõség az biztos. Sok sikert a kutyához ;)
Nekem is kéne kutya és nagyon jó ötlet=) németjuhász a legjobbválasztás . Az én kutyám halálánál a kersztanyám lábára tette a mancsát , mert ott guggolt mellette õ volt az igazi gazdája .. nagyon okos kutya volt:( Nekem kutya hiányom van:'( Egyébként miért nem kapsz elég szeretetet?
13:54 - Errõl gyerekként is így gondolkodtál?
Az, hogy egy szaporítótól vett állítólag fajtatiszta kutya elpusztul örökletes betegségben annak sokkal nagyobb az esélye mint hogy egy menhelyi keverék pusztuljon el betegségben. A legtöbb keverék szívósabb mint a legtöbb szaporított "fajtatiszta". És gondolom nem akarsz százezrekért pedigrés kutyát venni, hanem csak egy hûséges barát kell neked. Ajánlanám a budapesti Noé állatmenhelyt, ahonnan biztos egészséges, szeretetreméltó kutyust fogadhatsz örökbe.
09:13 - Akkor egyes betegségek, pszichés betegségeknél is, a gyógyításba miért vonnak be állatokat? Ló, delfin, akinek sok pénze van, a kevesebb pénzûeknél meg a kutya a leggyakoribb. Ideges gyerek mellé miért ajánlják vajon a halat, akváriumot? Vagy rendetlen gyereknek miért ajánlanak háziállatot, hogy tanuljon felelõsséget azáltal, ahogy azt gondozza? Ezek évezredes megfigyelések, hogy az állatok segítenek, és igenis egy háziállat is megoldhatja a gondokat, felkeltheti a család figyelmét, hogy hoppá, valami történt, mert valami változott. Lehet, hogy nem úgy beszél, mint egy ember, de kommunikálnak ezer más jellel, amit az elme megért.
Szerintem lelki problémákat nem egy kutya beszerzésével kell megoldani. Miért nem kapsz elég szeretetet? A szülei, nagyszüleid, stb. nem szeret eléggé? Egy kutya nem ugy fog szeretni mint a család és ezt nem is várhatod el töle, ne állisd túl nagy követelmnyek elé. Nem fog beszélgetni veled és szerintem arra lenne szükséged. És ezt ugy mondom, hogy nekem a 2 kutyám a családom ...
Nem csak a kutya, hanem bármilyen háziállat. Az a helyzet, hogy nálam ez úgy zajlott, hogy amikor úgy nagyon a mélyben voltam, elkezdtem felhalmozni mindenféle apró háziállatot, kutyát nem, de pl. hörcsög, madár, nyúl, hal... Szóval azért ettõl függetlenül is szeretem õket, de pont akkor növekedett meg a létszám, amikor a legnagyobb stresszt kaptam a családtól (különösen apámtól). Most, hogy saját lakásra gyûjtök, és tervezem, hogy legyen, ideiglenesen elhelyeztem õket másoknál, a madaraim maradtak velem egyedül, mert albérletbe minden nem fér, saját lakásba meg majd újból visszaveszem mindet.
Ha nem akarsz nagyon kötõdni akkor hogy segít a kutya a szeretetéhségeden? Csak õ szeret te meg hûvösen bánsz vele? Ezt át kell gondolnod.
Elõzõ vagyok. Gyönyörû mudik vannak a fajtamnetõknél, de tenyésztõtõl sem olyan drága mint egy yorki... És ott azért nagyjából tudják, hogy milyen a kutya eégszségei állapota. Nem jó hozzáállás, ha nem akarod, hogy túlságosan kötõdjön, mert akkor meg azt fogod fjlalni, hogy nem lehet eldönteni ki a gazdája, mert az elsõ idegennel elmegy.
Mudi? Nem túl nagy, nem túl kicsi, szõra hosszú, mondjuk fésülgetni, fürdetgetni nem nagyon lehet. Szívós, kint is elvan, meg bent is. sokat kell mozognia. És ami legfõbb: gazdamániás. A mudi biztos, hogy már kiskorában sem fut el más után, ettõl is olyan különleges. A többi ugrabugrálós kiskutya mellett furcsán hat amikor vár a gazdájára, majd amikor elindul, füttyent neki és mennek :) Én elolvadtam ettõl a látványtól, az a kutya 9 hetes volt. :) A mudira szokták mondani, hogy aki nem akar egy második árnyékot az ne vegyen mudit. Õ biztos nem fog mást szeretni. Én tudom :)
A kérdező hozzászólása: köszi a további válaszokat! egyenlõre családi ház, szóval van futási lehetõség, ha lehet nagyobbacska legyen, ne westie vagy yorki féle. a szõre hosszúként tetszik. fajtiszta, vagy keverék.. nagyon nem érdekel ilyen szempontból, mert ilyen kutyakiállításra nem vinném. a menhelyet azért nem akarom erõltetni, mert lehet, hogy az jobban fog szeretni, de azt nem akarom, hogy jobban a szívemhez nõjön, mert ha esetleg valami olyan betegsége van, amit ott nem mondanak el, és korán (1-2 múlva) meghal, abba én is belehalnék =( (abba a bánatba)
A kérdező hozzászólása: köszi! elsõnek írnám, hogy "kutyát szeretni" (azaz akarni, hogy legyen) elég relatív. mitõl számít annak? jó lenne, ha lenne egy élõlény, aki tiszta szívébõl szeret, és viszonozni is tudom a szeretetét oly módon, hogy eltartom, játszok vele, gondját viselem, tanítom, sétáltatom. második: részvétem! aranyos kutya lehetett :(. egyébként ez hosszú, és nem akarom "teleOFFolni" ezt a kérdést a magánéletemmel. Ti milyen kutyát ajánlotok?
13.54 vagyok. Hát erre nem tudom mit kéne válaszolnom mert 17 éves vagyok, az még gyereknek számít? És halt már meg a kedvenc macskám akit ugyanúgy szerettem mint a mostani 3 kutyám, akik közül az egyikat majdnem megölte a szemem láttára egy roti. A macskán csak azért nem vagyok túl, mert nem tudom megbocsájtani, hogy más lényegtelen helyen voltam amikor haldokolva várt engem... :(

Szerintetek rühes a kutyám? Az ügyeletes állatorvos szerint rühes a kutyám, amit én kicsit furcsállok. Az udvaron van 2 db. felnőtt kutya, és 6 db.8 hetes kölyök.

Az összes kutyából csak az anyakutyának hullik a sz?re, illetve közepes mértékben vakaródzik, így néhol már ki is sebesedett neki. A kölykök születésekor jelentkezett a sz?rhullás, de akkor egyáltalán nem vakaródzott. Amit még tudni kell, a kölykök megérkezése óta folyamatosan csirkehúst kap, addig csak hébe-hóba kapott húst. Szerintetek létezik, hogy rühes lenne, de a kölykeit, és a másik kutyát nem fert?zi meg?

Legjobb válasz: Vidd el másik dokihoz! Szerintem nem rüh, hanem hormonális szõrhullás, vagy csirkeallergia. A rüh fertõzõ, akkor a többieken is jelentkeznének ezek a tünetek, nemcsak ezen az egy kutyán.

Vidd el másik dokihoz! Szerintem nem rüh, hanem hormonális szõrhullás, vagy csirkeallergia. A rüh fertõzõ, akkor a többieken is jelentkeznének ezek a tünetek, nemcsak ezen az egy kutyán.
Valószinûleg a vemhesség, és az ellés következtében legyengült az immunrendszere, és igen, lehet rüh. Kéne nála egy bõrkaparékvizsgálat, mert akár gomba is lehet. idõ kérdése, hogy mikor jön ki a többieken. A kiskutyákat ugye még védi az anyatej.
A kérdező hozzászólása: Hétfõn mindenképp viszem egy normális orvoshoz, de hétvégén nem lehet nálunk olyat találni. Az igaz, hogy a kicsik anyatejen vannak, de a kan kutya viszont nincs, és õ is tünetmentes.
minek szaporítasz? áruld el?

Hogy szoktassam le a kutyám az arcon nyalásról?

van egy pincsim, szobakutya. szokott az ölemben aludni, szoktam vele játszani, a lábunknál szokott aludni, de ha a fejünk, arcunk közelébe kerül egyb?l összenyalogat. este is ha már félelálomban vagyunk és ? felugrik még jól összenyal alvás el?tt. de játék közben is vagy ha felveszem odakinn, mert van egy-két idióta kutya a körnéken. miért csinálja? le kell-e szoktatni róla egyáltalán vagy le lehet? és ha igen hogyan? köszi

Legjobb válasz: én tökre örültem amikor nyalogatta a kutya az arcom :) amúgymeg rá kell szólni szigorúan hogy xy nem szabad!rossz kutya.ennyi az egész

én tökre örültem amikor nyalogatta a kutya az arcom :) amúgymeg rá kell szólni szigorúan hogy xy nem szabad!rossz kutya.ennyi az egész
Ismered azt a szót, hogy NEM? Csak ezt kell neki mondani és eltolni a fejét, vagy lerakni. Ennyi.
Na látod nem zavar hogy az ágyban van de az igen hogy a szõrös pofádat nyalja. Ez csak nekem fura? Hát sztem nem
a nyalogatás jobb mintha éjszaka széttépné a fejedet XD
vágd le a nyelvét többet nem fogja nyalogatni a pofád basz/demg
Az a helyzet, hogy az ilyen pincsiket meg csivavákat nem is lehet úgy tanítani/nevelni, mint a nagyobb kutyákat... úgyhogy ez nem fog menni, dehát próbálkozni kell, én a helyedbe odalegyintenék neki, amikor már nyalogat. amúgy mióta csinálja ezt? mert ha régóta és addig nem csináltál vele semmit, akkor mostmár nem tudod leszoktatni
Nem felkapkodni kéne hanem nevelni és akkor nem támadna.
Ha nincs az ágyban, nem nyalja az arcod. És hát nevelés szempontjából is fontos, hogy mindenkinek meg legyen a saját helye. A falkavezér helyét senki sem háborgatja, cserébe ha büntetés helyett a helyére menekül, nem zargatjuk érte. Az az õ vacka, néha azért jelezd, hogy neked van rá jogod, de alapvetõen ne háborgasd. Õ se háborgasson téged. Mindenkinek szüksége van privát területre. Az ágyad így is - úgy is tele van a szõrével és a nyálával, meg a tappancsain összeszedett kutyapisi maradványaival. Ha azt akarod, hogy ott aludjon, akkor nyalogatni fog. Ellenben ha nem ott laszik, nem nyalogat.
A kérdező hozzászólása: azért kapom fel, mert ez a gyagyás mindjárt rohan oda és a legkisebb morgásra is támadó állásban van, mindegy neki mekkor az ellenfél. aztán meg kész a baj, egyszer már volt ilyen, szerencsére nem lett baja. amúgy sok szabályt ismer és tart is be, kanapéra, székekre, egyik szobába tilos a bejárás. sosem babusgatom, csak az ölemben alszik. az meg nem zavar, hogy az ágyon alszik, csak ne takarítsa le a fejem esténként.
Figyelj, te tipikusan olyan gazdi vagy, akit a kutyája nyalogat. "Cuki kis mucikám, jujj de csúnya nagy kutya, gyere a mamához!" Kb ilyennek képzellek. Aki az ágyban altatja a kuytáját, és ölbe kapkodja, az vállalja azt is, hogy nyalogatja a kutya a fejét. Az én kutyám is kedves és bújós, nagyon szeretem, de eszébe nem jut, hogy az arcomat nyalogassa, vagy egyáltalán betegye a lábát az ágyamba. Két lehetpséged van: vagy kutyát nevelsz belõle, és akkor ez is menni fog, vagy marad a majomszeretet, de akkor nem tudod letilteni se az arcnyalogatásról, se semmirõl. Hajlandó vagy másképp állni a kutyával való kapcsolatodhoz? Mert akkor kezdhetnéd úgy, hogy kitiltod az ágyadból.
A kérdező hozzászólása: hát bocs ha az egy kicsit zavar, hogy amint a közelembe ér a számban és a szememben van a nyelve, nem tudom mit kell ezen bunkózni a sok kedves és értelmes hozzászólónak. amúgy hiába szólok rá nem érti hogy miért.
Dobd a kukába ha nyalogatja a pofádat és mondd neki hogy ne ott nyalj engem.
Én ma reggel arra keltem, hogy a yorkim szemhéjon nyalt:D Röhögve átfordítottam a fejem a másik oldalra, és a kutyusomat jól megölelgettem. Egyébként szeretetbõl csinálja, máshogy nem tudja kifejezni...

Tényleg kilövik a kutyákat az erdőben?

Olvastam, hogy sok vadász ezzel szórakozik. Kinéztem pár túraútvonalat, de nem tudom, hogy tényleg mindenhol ilyenek a vadászok, vagy ezek csak egyedi esetek? Neki merjünk vágni egy erdei túrának? (Nem turistaúton szeretnénk menni, hanem rendesen az erd?ben, a fák között...) - Miel?tt megkérdeznétek, nem, nem a 40 centis hóban gondoltam kirándulni, hanem majd ha jobb id? lesz :)

Legjobb válasz: Elvileg ha a kutyád az erdõben szabadon bóklászik kilõhetik. Ha a vadat ûzi,akkor a hivatásos vadásznak kötelessége kilõni. De! Ha normális a kutyád,visszahívható,jól látható nyakörv van rajta(narancssárga,vadászboltokban kapható),esteleg jól látható hám(az enyémeken mindig színes hámok vannak) valamint nem megy el tõletek 30-50méternél messzebre akkor nem lehet ebbõl probléma. Aki ezen feltételek megléte ellenére fegyvert emel egy kutyára az nem vadász,hanem egy mocskos gyilkos. Üdv. Egy vadászjelölt.

Elvileg ha a kutyád az erdõben szabadon bóklászik kilõhetik. Ha a vadat ûzi, akkor a hivatásos vadásznak kötelessége kilõni. De! Ha normális a kutyád, visszahívható, jól látható nyakörv van rajta(narancssárga, vadászboltokban kapható), esteleg jól látható hám(az enyémeken mindig színes hámok vannak) valamint nem megy el tõletek 30-50méternél messzebre akkor nem lehet ebbõl probléma. Aki ezen feltételek megléte ellenére fegyvert emel egy kutyára az nem vadász, hanem egy mocskos gyilkos. Üdv. Egy vadászjelölt.
Falu határától x km-re ki lehet lõni bármilyen kutyát amin nincs nyakörv, vagy póráz! Erdõben csak vadászidényben lehet lövöldözni, turista út közelében ilyen nincs! Kutyád ha nem megy el tõled kilométerekre, akkor senki nem fogja bántani. Egy barátomék vidéken laknak egy kisfaluban. Rottweilerük volt, jött-ment, senkit nem bántott. A fõvadász köcsög meg kilõtte egy nap a mezõn, pedig tudta, hogy az övéké, utálta a családot!!! Simán megtehette, falutól x km-re volt, sehol egy ember, a réten sétált a kutya. Amúgy meg azért is lõhetik ki õket, mert veszélyeztetik a vadállományt!! Elvileg legalábbis a nagyobb testûek...
Az adott területhez tartozó vadásztársaságnál érdeklõdhetsz, hogy mikor van vadászat.
Remélem, hogy ez csak rémhír, nem igaz. Jó esetben ugyanis a kutya az ember közelében tartózkodik, ember közelében pedig nem szabad lõni. Mindenesetre a kutyán legyen láthatósági mellény az erdei túrán, hogy ne nézhessék vadnak. Ha neadjisten mégis meglõnék, akkor így lehet kártérítést kérni a terület vadászati jogának tolajdonosától, azt ugyanis kötelesek könyvelni, hogy ki, hol vadászik éppen az adott területen, és mettõl meddig.
Elég sok ismerõsöm tartozik egy vadásztársasághoz. Nálunk nem úgy megy, hogy fogom magamat, és bemegyek az erdõbe vadászni, mindenki más meg vigyázzon, nehogy eltalálja egy golyó!
Ha vadászat van, nem is mehetsz be arra a területre. Sógoraim vadászok, de még soha ilyet nem hallottam tõlük, hogy háziállatra lõttek volna.
A kóbor kutyákat lövik csak ki, amik veszélyt jelentenek a vadállományra. Mint ahogy azokat a vadakat is kilövik, amik veszélyt jelentenek az emberekre vagy településeikre. Ha magaddal viszed a kutyádat az erdõbe, nincs veszélynek kitéve, ne aggódj!
Az olyan okosok akik a vadászatról mit sem tudnak minek írogatnak ide????? Vadásszal bármikor találkozhatsz a területen, kérdés mikor mire vadásznak.Olyan nincsen hogy pl. januártól októberig van vadászidény, ez hülyeség. Minden vadfajnak megvan a saját vadászati idénye. Másrész ha mondjuk egy vaddisznó vagy fácán hajtás van a területen az nincsen minden görbe fára kitáblázva. Aki részt vesz a hajtáson az tudja, de a civileknek ehhez mi köze? Ha hallja a fegyvereket akkor ne kóricáljon az erdõben, semmi keresnivalója ott. Üdv.A vadászjelölt.
Igazad van hogy jó lenne de nem így van tehát ahhoz kell alkalmazkodni ami a helyzet. A kutyára vigyázni kell, nem csak lelõhetik, hanem meg is sebesítheti magát, a vadat, vagy a vad õt, eltévedhet örökre, megeheti a rókáknak kitett csalit. Nem gondolod hogy a nem lakott területen még nagyobb a veszélye hogy szembejön veletek valamilyen állat? Te nem félted a kutyád? Szerintem ez pont a kutya miatt van, hogy nem szabad elengedni, mert sosem számíthatod ki hogy mit tesz akármilyen jó kutya... Ez a kutya érdeke hogy vigyázzunk rá.
Bocs. :-)
Bármikor és bárhol képesek lõni a kutyádra, ha arra van kedvük. Barátnõm kutyáját a kapujuktól 100 m-re lõtték meg. Inkább ne menj olyan helyre, ahol vadászok garázdálkodnak.
A normális vadászok nem GARÁZDÁLKODNAK! De ezt az ilyen okostojásoknak hiába is magyarázom. Marhára hõbörögtök, hogy jogotok van mindenfelé sétálgatni éjjel-nappal. Van, valóban van. De a földek(és az erdõk nagy része is) magánterület! Ott viszont semmi keresnivalótok!Aki meg félti a kutyáját az tartsa pórázon, ugyanis az a szabályos. Én nem vitatkozom itt a sok hozzáértõvel, mert egészen más szemszögbõl látjuk a dolgokat. Ti nem tudtok meggyõzni engem, én meg nem vesztegetem az idõmet azzal, hogy benneteket gyõzködjelek! Üdv. A vadászjelölt.
14:05 na, te mindig csak jelölt maradsz!
Miért is professzorkám?
Hiába magántulajdon a föld, attól még a vad nem az. itt csak a kilövésrõl beszélünk, de leselkedhetnek ennél nagyobb veszélyek is, pl. az illegálisan lerakott csapdák. Én akkor mennék a helyedben kirándulni erdõbe, ha a kutya behivása 100%-os, és nem megy el tõled látótávolságon kivül.
A kérdező hozzászólása: Hát, ha az a fácán, nyúl és egyb vad rohangászhat az erdõben, a kutya miért nem? Ugyanúgy állat, nem? És még a fácánt meg nyulat sem lehet büntetlenül kilõdözni az erdõben... Nekem kicsit visszás, hogy a kutyás sem az erdõben, sem a városban nem sétálhat szabadon, és ez csak a kutyára vonatkozik, semmiféle más állatra nincs ilyen szabály... A kutyának miért tilos MINDENHOVÁ mennie?
A kérdező hozzászólása: Hát, én naívan csak arra gondoltam, hogy vannak területei az erdõnek, ahol vadásznak, ahol pl. a vadászlesek vannak, és akkor ha írok az erdészeti társaságnak, megmondják, hogy pl. márc 16-án az a terület zárva van. De ha mondjuk elmegyek a Cuha-patak völgyébe kirándulni, és teszem azt elhagyom a fõ turistaútvonalat 100 m-re (tudtommal nem kizárólag a turistaúton lehet kirándulni) akkor jó lenne egy mezõn, ahol nincsenek turisták, de vadászok sem, egyet futkározni, napozni, játszani a kutyával. 20 km-re bármilyen embertõl és lakott területtõl... Az erdõk azért értünk is vannak, nem? Legalábbis adóm egy százalékát minden évben az erdõgazdálkodásnak adom :) Szerintem azért valahol jogos felvetés, hogy jó lenne, hogy ha bejelölnének a térképen egy részt, hogy na, ide mehetsz kirándulni, de máshová ne menj. Egyébként sok helyen külföldön (és szerintem Magyarországon is ) úgy van, hogy az a terület, ahol a szarvasok vannak, körbe van kerítve, és csak létrákon lehet átmászni a területek között. Ez Mo-on nem így van? Ausztriában és Szlovákiában legalábbis ezt tapasztaltuk.
Kérdezõ amirõl Te beszélsz az vadaskert. Ilyenek vannak nálunk is, oda be sem tudsz jutni. Külföldön se úgy van, hogy csak ott vannak szarvasok, hanem ott egy tenyésztett nagyobb állomány van összesûrítve kissebb területen. Nappal egyébként nagyon ritkán találkozol vadásszal a területen.Inkább a délutáni, kora esti illetve a hajnali órákban tartózkodnak kint. Ugyan ez a hivatásos vadászra nem igaz, õ bármikor bárhol felbukkanhat. A baj nem azzal van ha egy mezõn futkároztok, játszotok, napoztok a kutyával. A baj ott kezdõdik ha felveritek az erdõt, a nappal pihenõ vadállományt zavarjátok. Minden esetre ha féken tudod tartani a kutyádat akkor nem lehet ebbõl baj. De azt azért elárulom, hogy nem olyan nagy buli a turistaútról letérni és a dzsindzsásban kavarogni, ezt tapasztalatból mondom. Az erdõben az avar pedig ápol és eltakar, akol megint csak komoly sérülést szerezhetsz Te is és a kutyád is. Jobb ha az úton maradtok, és biztonságosabb is. A jelölt.
Igen de ez megyei jogú nagyváros :) Ez a kis szántóföld egy fõút meg a vonat között helyezkedik el és még laknak is ott. Amúgy nem neked írtam hanem a kérdezõnek hogy gondolta volna. :)
Igen, gondoltam volna. Pont ilyen helyen nõttem fel: faluszélen, vonatsín mellett. Egyik télen egy róka az udvarunkba is bejött, a kutyánk ûzte el. Fácánok, nyulak, fürjek, õzek rendszeresen vannak a határban, a szántásban, akár a házunk mögötti árok másik oldalán is. De nem véletlen az a szabály, hogy a vadász körültekintéssel lõjön. Akár egymást is meglõhetik! És van is erre példa épp elég. Akinek fegyver van a kezében, az vigyázzon vele. Nem csak kutya jöhet vele szemben akármikor, hanem ember is. Éjszaka is. Nincs olyan jogszabály, ami az éjszakai vagy szürkületi természetjárást korlátozná - kutyával vagy kutya nélkül. Hiába hõbörög nekem itt a vadászjelölt, hogy így meg úgy, hogy kerülnek nem vadászok a puskája elé. Hát úgy, hogy két lábuk van. Egyszer majd jól meglõ valakit, ha nem vigyáz, aztán börtönbe kerül az ilyen hozzáállásával.
Nálunk valami olyasmi szabály van hogy ha 30 méterre elmegy tõled a kutya akkor lelõhetik! Pedig nálunk csak szántás van. És nem akarlak megsérteni de igazuk van! Az erdõben bármikor megjelenhet egy vad, vagy vármi furcsa zaj, lövés és máris bajban van a kutyád! Hiába jólnevelt és bízol benne, bármikor történhet olyan esemény amire váratlanul reagálhat. Te pl gondoltad volna hogy a házak mellett, ahol robog a vonat rókák meg nyulak szaladgálnak? Hát én nem, mégis ott voltak. És a kutyám majdnem utánuk ment pedig pásztorkutya és nagyon jól nevelt de ez az ösztön, hirtelen meglátta és ez volt az elsõ reakciója! Akkor mit gondolsz az erõdben mi lehet? Én csakis pórázon vinném, olyan nyakörvvel amibõl nem tudja kihúzni a fejét.
A kérdező hozzászólása: Elvileg erdõben azért lehet szabadon a kutya, jöhet mellettem? Van erre valami szabály?... A láthatósági hámokat, nyakörveket akkor mindenképpen beszerezzük.
A kérdező hozzászólása: Azt honnan tudhatom, hogy hol vadásznak, és mikor van vadászidény?...
13:55-ös! Arra nem gondolsz hogy a fõvadásznak ez a munkája? A kutyának semmi keresnivalója az erdõben egyedül. Valószínûleg már nem elõször járt a kutya az erdõn-mezõn biztosan ûzte a vadat. Ilyenkor a normálisabbja szól a gazdának hogy nem kellene egyedül hagyni a kutyát, mert baj lesz belõle. A gazdi meg flegmán, ne adj' Isten bunkón beszól és csodálkozik hogy a kutya másnap terítékre kerül. Másrész meg a lakott terület határától nem Xkilométer, csak néhány 100méter a vadászterület kezdete, ahol már simán lehet lõni. Ha nekem nem hiszel nézz utána. A vadászjelölt.
A kérdező hozzászólása: 14.05-nek: na látod, ezért érdekel, mert nem szeretnék véletlenül arra kóricálni, amikor nem lehet :) Ha hallom a fegyvereket, akkor már igencsak késõ elhúzni onnan, nem?...
A fegyverek hangja sok kilométerre elhallatszik. Egyébként tavasszal meg nyáron nem kell tartanod a hajtóvadászatoktól, azokat õsszel-télen szervezik. Nyáron meg szürkület elõtt ne menj az erdõbe, azt nem szokták szeretni a vadászok.
Velünk megtörtént, hogy éppen disznóra ültünk ki a búzatarló szélére(saját föld sarkára), már jócskán szürkült, amikor is egyszer csak feltûnt egy idõsebb pár egy német juhászkutyával. Fogalmunk sincs hogy honnan kerültek oda, nem a mi falunkból jöttek az biztos, mert nem ismertük õket. Majd megkérdezték mit csinálunk ott(ültünk a puskával az ölünkben, na vajon mit csinálunk???)Megmondtuk nekik, majd közölték, hogy õk azért tovább mennek és majd jönnek visszafelé is. Rá is telefonáltunk az egyik barátunkra, aki párszáz méterrel odébb ült, hogy figyeljen, mert mennek ezek az õrültek. Aztán szépen vissza is battyogtak egy fél óra múlva. De kérdem én mi keresnivalója van az ilyen elmebetegeknek a vadászterületen az éjszaka kellõs közepén? A vadászjelölt.
Ki van írva, hogy vadászterület? Na hát akkor.
Az ki van írva hogy éjjel sétálgass a puskás emberek között?
Le van kerítve? Ki van írva, hogy magánterület? Akkor meg ki tiltja meg az egyszerû, mezei halandónak, hogy akkor és ott sétálgasson, ahol épp kedve tartja? Vigyázzon a vadász, hogy hova lõ, az a dolga. Különben is, ha jól tudom, csak akkor szabad lõnie, ha meggyõzõdött róla, hogy a célpont nem ember, hanem vad, és kilõhetõ.
Én úgy tudom hogy akkor lõhetik ki a kutyát, ha az nem emberrel van, meg kergeti a vadat. Szerintem az a legjobb megoldás ha párszor elmész egyedül, vagy kideríted hol nem szoktak vadászni, és akkor nyugodtan lehetsz. Én nem is megyek a kutyámmal erdõbe, a földek között szoktunk az utakon. Nem megyünk magánterületre, meg olyan helyen nem vadásznak, amerre mi járunk. De igazuk van a vadászoknak is, ezért jobb elkerülni éket. Meg sztem ne vidd ki a kutyád az erdõbe, ha rámegy valamire és nem tudod visszahívni, megijedhet eltévedhet, jobb egy nyílt terep amit belátsz nyugodtan, de ha ki akarod próbálni próbáld:)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm mindenkinek, jelölt, neked is :) Persze, fõ a kompromisszum. Nem csatangolnak el, nem olyanok, de akkor majd nappal megyünk és turistaúton, remélem, nem lesznek túl sokan. Elsõ túrának a Cuha patak völgyét néztem ki :)

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!