Találatok a következő kifejezésre: A koszorúslányokat szokás (6 db)

A koszorúslányokat is szokás meghívni a fotózásra, vagy oda csak az ifjú pár megy?

Legjobb válasz: nekem is most lesz sküvõm és mivel családtagok a koszorúslányok(nõvér és unokahúg) így 4 kép erejéig ott lesznek a fotózáson. szerintem annyira illik meghívni õket, én is voltam koszorúslány és én is fényképezkedtem velük. nagyon jó visszanézni. gratulálok

nekem is most lesz sküvõm és mivel családtagok a koszorúslányok(nõvér és unokahúg) így 4 kép erejéig ott lesznek a fotózáson. szerintem annyira illik meghívni õket, én is voltam koszorúslány és én is fényképezkedtem velük. nagyon jó visszanézni. gratulálok
nálunk csak én voltam meg a férjem!szerintem nem szokás a koszoruslányokat vinni!
Mi is csak a ketten voltunk, de ha akarjátok akkor nyugodtan. Ha nem akarjátok, akkor nem kell erõltetni, nem fognak megsértõdni, ha nem hívjátok oda õket. Ha mégis akkor nem jól választottatok.
TAVALY VOLTAM KOSZORÚSLÁNY ÉS ENGEM(MINKET) MAGUKKAL VITTEK FÉNYKÉPESZKEDNI!
mikor én a nagybátyám esküvõjén koszorúslány voltam én ott voltam a fényképeken igen:)
Saját döntés. Én amikor fotóztam esküvõket ott is voltak a lányok meg nem is. Úgy 50-50.
Leginkább attól függ, hogy az úgymond beállított képek másik helyszínen vannak-e mint ahol az esküvõ volt. Ha nem akkor természetesen õket is mindig fotózzák. Amúgy nekem eddig szinte az összes esküvõmön pár fotó erejéig a koszorúslányok is rákerültek a külön helyszínen is. Utána pedig már csak a pár volt a középpontban. Természetesen egy jó fotós nemcsak egyfelé figyel. Ha hirtelen akad egy jó téma akármelyik vendégrõl aki ott van a fotózáson nem sajnál kattintani :D

Van valami szokás a koszorúslányok számával kapcsolatban?

Jöv?re lesz az esküv?m és szeretném tudni, hogy van-e valami kritérium a koszorúslányok számával kapcsolatban? Mert hallottam már, hogy páratlan számú koszorúslánynak kell lennie, már azt is, hogy lényegtelen.

Legjobb válasz: Általában 2 vagy 3 szokott lenni, így a páratlan szabály nem is szabály. Ez szerintem mindig attól függ, hogy akit/akiket koszorúslánynak szánsz, hányan vannak a családban (pl keresztszüleim esküvõjén a 2 nõvéremmel voltunk, de ha csak 1 nõvérem lenne, akkor 2-en lettünk volna...).

Általában 2 vagy 3 szokott lenni, így a páratlan szabály nem is szabály. Ez szerintem mindig attól függ, hogy akit/akiket koszorúslánynak szánsz, hányan vannak a családban (pl keresztszüleim esküvõjén a 2 nõvéremmel voltunk, de ha csak 1 nõvérem lenne, akkor 2-en lettünk volna...).
E-14 izzók járnak bele a foglalat miatt. a teljesítmény rátok van bízva. 25 wattos szerintem elég
A kérdező hozzászólása: A koszorúslányok ruhája a menyasszony elképzelése szerinti, 'egyen' ruha
Szerintem megállapodás kérdése. Bár gondolom ciki a helyzet ha a menyasszonyban fel sem merült, hogy fizet. Na de ez csak õt minõsíti. Kérdezzen rá a testvéred egyenesen, vagy vessen fel alternatívát. Pl. õ veszi a ruhát ok, de ez minõsül nászajándéknak a részérõl. Az esküvõn pedig csak egy bonbont ad. Így a kecske is jól lakik a káposzta is megmarad:)
Felénk is az a szokás, hogy maguknak állnak mindent, ezzel egyenes arányban csökken az ajándékpénz is. Én mondjuk, ha a gyerekemnek állnák a ruhát+a szállást is, minimum 2X annyit adnék, mint amit alapból gondoltam. De ha nem állják, akkor a pénztárcámhoz mérten még valószínû, hogy inkább hazavezetnék. Szerintem ezzel a mindent fizetünk hozzáállással csak a vendégeket hozzák kellemetlen helyzetbe, mert így nyilván több pénzt is illik adni. A ruhánál általában azt mondják, ha meg van szabva, akkor illik a menyasszonynak fizetni, bár én ezt mindig visszautasítottam, megvettem, aztán 20e helyett 10e-et tettem a borítékba...
A kérdező hozzászólása: Mégegyszer mondom, nem én vagyok a menyasszony. Mindenkinek köszönöm a választ.
én hétszer voltam koszorúslány, és soha nem fizették a ruhámat... Felénk az a szokás, hogy nem kell szállást fizetni, a rokonok szívesen befogadják a távolabbról érkezõket.
1. Ha egyenruhát viselnek és te kérted föl õket annak, akkor illik állni. Milyen már, hogy felkéred, elfogadja, majd költségekbe vered miatta? 2. vendégek elszállásolása ugyanez: meghívsz valakit egy programra, ahonnan már nem tud este hazamenni, akkor elszállásolod, nem azt mondod, hogy oldja meg, hacsak õ nem mondja, hogy "ugyan, ne fáradj vele, az unokatesóm is ott él, összecsapom a kettõt, nála alszok, legalább õt is meglátogatom." Szerintem esküvõ esetén is érvényesek az alapvetõ illemszabályok. Csak azért, mert itt általában több a vendég, mint egy egyszerû családi vacsorán, még nem kell átmenni alpáriba, és hõbörögni, hogy nem képzelik, hogy majd 10-20 fõnek szállást fizetek?! Az ifjú párnak is tudomásul kell venni, hogy ha nagy napot akar, akkor az nemcsak nagy felhajtással, nagy pompával, hanem nagy kiadással is jár. De szerintem ha azok a távolról érkezõk, akikkel szoros és jó a kapcsolat, azok esetében a megvendégelés részét képezõ szállásadás is egyértelmû, és valószínû, hogy õk sem fogják sajnálni az ajándékot/pénzt, akik meg nem ebbe a körbe tartoznak, azt pénzforrásnak sem kell meghívni. Szerintem.
A kérdező hozzászólása: Nem én készülök házasodni, már férjnél vagyok. A húgom lesz koszorúslány, és a menyasszony úgy képzeli, hogy mindenki maga fizeti a menyasszony által megálmodott ruhát. Abból gondolom, sértõdés lenne, ha ezek után nem vállalná a koszorúslányságot.
A ruhát, ha kötelezõen elõírja a par, hogy milyen legyen, nekik kell állniuk. A szállást nem kell állni, de ezt idõben közölni kell a vendégekkel es számítani kell arra, hogy sokan nem mennek majd el.
Az ifjú pár áll mindent. A koszorúslány akkor fizet magának, ha õ maga kéredzkedik annak. A szállást, ha nem tudjátok állni, akkor meg kell beszélni a meghívottakkal, de utána fogadjátok is el, ha valakinek így túl nagy kiadás lenne eljönni.
A kérdező hozzászólása: Sajnos olyan ruhát kellene felvennie /megtenni, ami nem tetszik neki, tehát kb sosem fogja az esküvõ után hordani. Szerintem nem fair, hogy ezért még pénzt is adjon. Nem könnyû helyzet ez, hogy ne legyen sértõdés.


Honnét jöt az a rossz szokás, hogy ha nincsenek párban a koszorúslányok, akkor egy kisfiút öltöztetnek be?

A hétvégén voltam Keszthelyen esküv?n és utána lakodalomban is és többen is kifogásolták, hogy fiút öltöztettek be koszorúslány ruhába. Ki az a nem normális, aki ilyet megenged? Amerikából jött ez a hülyeség? Ilyet csak a Four weddingsben láttam a tévében eddig.

Legjobb válasz: Lécci nemet és kort is írjaok, please! 19/L

A kérdező hozzászólása: Lécci nemet és kort is írjaok, please! 19/L
Kisfiút koszorúslánynak öltöztetni? Én ilyet még nem hallottam...
Én csak hallottam róla, egycer az isiben meséte az osztálytársam és nagyon furin érezte benne magát.
én is voltam már koszorúslány, és volt "koszorúsfiúm" de õ öltönyben volt, szóval nem torkollott transzvesztita partiba az esküvõ. valamit nagyon félrenéztél, vagy csak nem tudsz fogalmazni, de azért Magyarország még nem ennyire liberális. hál az égnek...
Azért ezt nem nevezném szokásnak, de el tudom képzelni hogy ebben a gyógyagyú országban megtörténhet. A szülõkrõl ne is beszéljünk, sajnos már sok a deformált agyú , liberális szülõ.
Várjunk már kicsit. Nem értem a kérdést! Most arról van szó hogy a kisfiút kis mellénybe meg öltönynadrágba beöltöztették h õ is ott mászkáljon a koszorúslánykákkal együtt? Vagy arról hogy egy kisfiút beöltöztettek ilyen rózsaszín csupahabos-babos szarságba, mintha lány lenne? Mert nem mindegy. Az utóbbi verzió beteg és én Amerikában sem láttam még. Az elsõ viszont elfogadott itt-is ott is. És nincs vele gond sztem.
nem inkább túl kisfius kislány volt? még nem hallottam ilyet én se
Ez most egy kamu kérdés.....Kétlem, hogy ebben a gyógyagyú országban létezik olyan gyógyagyú szülõ, aki ezt jóvá hagyná.Ilyen kérdést csak olyan talál ki, akinek nincs gyereke.Mert akinek van gyereke, az tisztában van vele, hogy soha az életben nem tenne eleget ilyesfajta felkérésnek.
Nekem is lesz kísérõfiúm, 20 éves, mert imádom, és kb. nem érdekel ki mit gondol... Ha valakivel ennyire jóban vagy, nem lehet szimplán vendég szerepet szánni. Lányokkal sosem barátkoztam, ez van.
Ne már. A kisfiút, kislánynak öltöztettek? o.o Na, még ilyet sem hallottam. Nem tartom túl jó dolognak. Miért nem volt jó kisfiúnak, öltönyben? Még jól is mutattott volna egy fiú, egy lány. 22/L
Ez komoly? Szegény gyerekek!
Ilyet én se hallottam még. De aki ezt kitalálta és megcsinálta nem volt 100-as, az biztos.

Koszorúslányaim lesznek az esküvőmön. Igaz az, hogy kell nekik egy-egy férfi kísérő, és ők is végig ott állnak az ifjú pár mellett a ceremónia alatt? Ez mindig így van, vagy egy szokás?

Legjobb válasz: Bizony ez így szokás! Szokás még az is, hogy a koszorúslány/ok a võlegény rokonai vagy ismerõsei, a koszorúslányokat kísérõ fiúk pedig a mennyaszony rokonai vagy ismerõsei! Felénk ez így szokás! És lányoknak kell lenniük (vagyis nem lehetnek férjezettek)!

Bizony ez így szokás! Szokás még az is, hogy a koszorúslány/ok a võlegény rokonai vagy ismerõsei, a koszorúslányokat kísérõ fiúk pedig a mennyaszony rokonai vagy ismerõsei! Felénk ez így szokás! És lányoknak kell lenniük (vagyis nem lehetnek férjezettek)!
ja 17:38 voltam
egymás után, de igazából szerintem úgy ahogy szeretnéd. Esetleg meg kell beszélni elõre a házasságkötõvel hogy így szeretnéd és kész. Szerintem nincsennek ilyen megkötések hogy csak így lehet. Úgy csináljátok, ahogy a legjobbnak látjátok. Ha azt szeretnéd egyenként bemennek elõtted, (enekmez tetszik leginkább) ha akarod együtt mennek be.
a võfély meg a koszorúslány kísérõja nem ugyan az.. legalábbis felénk nem :) nálunk a võfély az, aki terelgeti a népet és humoros versikéket mond :D
Én meg még olyat nem láttam, hogy a koszorús lány mellett nincsen võfély.Én nagyon sokszor voltam koszorúslány, és mindig volt võfélyem, felénk így szokás.A mi lagzinkban nekem 14 koszorús lányom volt, mindnek volt võfélye.Plusz volt 2 kicsi koszorús lány, neki nem volt.
én eddig 3-szor voltam koszorúslány, egyszer sem volt férfi kísérõ (koszorús fiú), aki ott toporgott volna a ceremónia alatt A házasságkötõben szépen leültünk az 1. vagy 2. sorban, nem ácsorogtunk ott körülöttük. egyszer én vittem be a gyûrûket, a házasulandók elõtt, máskor csak bementünk elõttük. A templomiban is a menyasszony elõtt mentünk be, akkor is leültönk az 1. sorban és kész.
Elég sok lagziban voltam már, de mindegyikben volt a koszorúslánynak kisérõje. Amikor vonulnak (hivatalból a templomba) akkor a menyasszony megy elöl a kísérõvel, mögöttük megy a koszorúslány a võlegénnyel. Amikor a templomba érnek cserélnek, és a võlegény vezeti be a templomba a menyasszonyt. A koszorúslány és a kísérõje az elsõ sorban foglal helyet az örömszülõkkel együtt.
Attól függ, ti tartotok-e valamilyen ehhez kapcsolódó hagyományt, vagy nem. Én voltam olyan esküvõn, ahol 4 koszorús lány volt, 2 pici és 2 nagyobb, és ott nem volt egyiküknek se férfi kísérõ.
A kérdező hozzászólása: Lesz koszorúslány mindkettõnk ismerõseibõl. 4-en lesznek összesen, és 20-24 év közöttiek. 17:16 ahol voltál esküvõn, ott hogy vonultak be? Ki hogy állt? Ma hallottam errõl elõször, hogy kell kísérõ, és eléggé meglepett a hír...
Én még sosem hallottam errõl. Voltam már sok esküvõn hol volt koszorúslány, hol nem. Ahol volt ott sem volt soha egyiknél sem kísérõjük.
A kérdező hozzászólása: 17:38 és akkor egymás mögött vonultatok be, vagy kettesével?
Nálunk (Zalában)a võfélyek a koszorús lányok kísérõi. És a võfélyek mondják a verseket vicces beszólásokat...stb.. Az elsõ võfély aki ha van a menyasszonynak testvére akkor Õ az, ha nincs akkor a legközelebbi független férfi rokona, Õ mondja a menyasszony kikérõt a lányos háznál, Õ kíséri a templom ajtóig a menyasszonyt, ahol átadja az édesapjának aki az oltár elé kíséri, a vacsoránál a fogások elõtt a vicces verseket is Õ mondja.Az ifjú pár után Õ és a koszorús lánya táncolnak elõször.Amúgy nálunk a võfélyek hordják ki a vacsorát is, elöl megy mindig az elsõ võfély és ömlik a h.lyeség belõle.Amolyan ceremónia mókamester szerepe van.És a menyasszony tánckor a võfélyek vigyáznak a menyasszonyra, hogy ne lopja el senki. Ha valakinek mégis sikerül ellopnia, akkor a násznagyának kell kiváltani egy szép összeggel, ami szintén az ifjú páré. 17, 42 voltam
17:16-os válaszoló vagyok. Ez szerintem úgy van, ahogy ti tervezitek, nincs rá szabály. Amin én voltam, õszintén szólva nem emlékszem pontosan, az biztos, hogy magassági sorrendben jöttek, de hogy pontosan ki elõtt-után, azt nem tudom, én ezen az esküvõn a gospel kórusommal énekeltem, tavaly volt, de azért is nem tudom pontosan visszaidézni, mert ezen kívül még 6 esküvõn voltam, amibõl csak 1-en voltam csak vendég, a többin a kórusunk énekelt. Mind máshogy volt egy picit, még olyan is volt, amin a szertartás németül zajlott és semmit nem értettem belõle :-)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! :-)
Nálunk a dél alföldön a võfély egy fogadott férfi, ugyan olyan ceremóniamester-mókamester feladata van, ugyen így a kikéréseket is õ intézi, õ figyel hogy idõben odaérjenek a házasságkötõbe, a templomba, õ vezényli a lakodalmat, stb. A menyaszzonylopás nálunk úgy mûködik, hogy ha sikerül, akkor a võfély kicsit megszorongatja a võlegényt hogy máris sikerült ellopni.. amúgy nálunk a võfély is benne szokott lenni, esetenkén még õ is gyûjti az erõs férfiakat hogy lopják el a nõt :D van neki valami botja, arra minden pár csináltat egy szalagot, amire rá van írva a nevük meg egy idõpont, amit a emnyasszonynak rá kell kötni a botra.
és megint csak 17:38 , de ez mindig lemarad :D
ezek szerintem olyan apróságok, h senki nem fog felháborodni rajta v vmi nem úgy lesz. Tedd ahogy neked tetszik, a te esküvõd. Akarod, lesz kisérõjük, ha nem nem, gondolom lesz fõpróba is, szal ott megtudod nézni h egyesével v kettesével :)

A felnőtt koszorúslányok felkérése tényleg nem magyar szokás?

Az érdekelne hogy honnan szármozik ez a szokás és hogy szerintetek mennyire kedves szokás. Nekem lesz három pici is és lesz két nagy. Érdekelne a véleményetek. Köszi

Legjobb válasz: De, már régóta kérnek fel felnõtt koszorúslányt. Az eredete a babonák ködébe vész, mint minden pogány szokásnál. A menyasszonyhoz hasonló ruhába öltöztettek pár lányt, hogy a rontás "eltévedjen", és ne találja meg az igazi menyasszonyt, ha irigyei szemmel verik, vagy megátkozzák az esküvõ napján. Ezért öltöztek be a barátnõi menyasszonynak, innen ered, hogy koszorúslányok mennek mögötte. A többi (rózsaszín ruhák, kislányok felkérése és társai) inkább már csak a szokások és a divat alakulása miatt lett megszokás.

De, már régóta kérnek fel felnõtt koszorúslányt. Az eredete a babonák ködébe vész, mint minden pogány szokásnál. A menyasszonyhoz hasonló ruhába öltöztettek pár lányt, hogy a rontás "eltévedjen", és ne találja meg az igazi menyasszonyt, ha irigyei szemmel verik, vagy megátkozzák az esküvõ napján. Ezért öltöztek be a barátnõi menyasszonynak, innen ered, hogy koszorúslányok mennek mögötte. A többi (rózsaszín ruhák, kislányok felkérése és társai) inkább már csak a szokások és a divat alakulása miatt lett megszokás.
Èn meg úgy tudom, hogy a koszoruslányi szokás, hogy a menyasszony mellé szépruhába öltöztették a még hajadon de már férjehzmentel közelében lévö lányokat hogy megakadjon egy jó kérönek a szeme rajta és találjanak neki is párt. vagy is a kisgyerekeke csak újkori szokás. amúgy ebben lehet is valami mert ha nézted a királyi esküvöt Kate testvére igen kihívoan jól nézett ki az esküvön.
Az elõzõekhez még annyit: hogy a felnõtt koszorúslányoknak nõtlen koszorúslegény párja volt. Általában az udvarlója, ha volt, de lehetett bárki más. Sok koszorúspárból lett késõbb házaspár. Akkor volt esetleg valamelyik rokon kisgyerek, ha a menyasszonynak hosszú fátyla volt, és azt vitte egy kislány és kisfiú.
Én úgy tudom, hogy felnõttként nem szerencsés koszorúslánynak menni, mert akkor az ember 7 évig nem megy férjhez. Én biztosan nem vállalnám.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm az eddigi nagyon érdekes válaszokat!:)
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! Nekem édesanyám nagyon ellenezte a felnõtteket, mert az itthon nem divat. Két barátnõm lenne, illetve 3 pici, a húgom, egy unokahugi és az unokaöcsém.
Nálunk nem volt divat soha.Ha nézem a dédszülõk fényképeit, azon is gyerekek vannak mint koszorúsok. Nem is koszorúsnak hívták õket csak virágszórónak. Nálunk ma sincs felnõtt koszorús egy esküvõn se a családban. Az én családom budai nem tudom lehet, hogy másutt másképp volt.
Én alapvetõen kisesküvõ párti vagyok. Szóval ha netán egyszer úgy alakulna hogy férjhez mennék, tuti hogy csak szûk család, polgári szertartás és kész. Semmi templom, meg lakodalom, meg semmi extra. De amiken eddig voltam, azok nem ilyenek voltak. láttam már olyat ahol a menyasszony húga volt a koszorúslány, aki mindössze pár évvel fiatalabb a menyasszonynál, szal felnõtt. Én is voltam koszorúslány, kislányként, bár fátylat nem kellett vinnem, csak sétáltam vhol a menyasszony mögött. Sztem nagyon vegyes a szokás, van aki így, van aki úgy csinálja, manapság az is egyre gyakoribb amit te csinálsz, hogy van gyerek és felnõtt is. Sztem a te esküvõd, csináld ahogy neked és a párodnak megfelel, a többiek meg kit érdekelnek. Anyukádnak nem tetszik. És? Neki volt esküvõje, csinálta ahogy akarta, most hagyjon téged is érvényesülni, hagy csináld ahogy nektek jó.
A kérdező hozzászólása: Mindenkinek nagyon köszönöm!:)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!