Találatok a következő kifejezésre: A klímaberendezés engedélyköteles-e (1 db)

A klímaberendezés felszerelése engedélyköteles-e?

Családi házról van szó, nem panel. Csak a bunkó szomszéd kötözködik, hogy a felé es? falon lesz a kültéri egység (ez nekünk a hátsó falunk) és az ?t zavarja. Mit lehet ilyenkor csinálni?

Legjobb válasz: Szerintem van köze hozzá a szomszédodnak, mivel az õ fülébe fog zúgni, meg az õ területe felett lóg. Tehát az õ területét használod. Ha mégis felszerelnéd az engedélye nélkül, az birtokháborítás.(Bár gondolom, nem tudod felszerelni anélkül, hogy beengedne a kertjébe :)) Esetleg megegyezhetnétek valamennyi bérleti díjban.

Szerintem van köze hozzá a szomszédodnak, mivel az õ fülébe fog zúgni, meg az õ területe felett lóg. Tehát az õ területét használod. Ha mégis felszerelnéd az engedélye nélkül, az birtokháborítás.(Bár gondolom, nem tudod felszerelni anélkül, hogy beengedne a kertjébe :) ) Esetleg megegyezhetnétek valamennyi bérleti díjban.
A kérdező hozzászólása: Nem lóg az õ területe felett, merthogy az én házam falán van, másfél méterre a kerítésünktõl! Csak az a fal van az õ teraszával szemben, kb 8-6 méterre lenne a klíma a házának a falától. Nem hiszem, hogy sok köze lenne hozzá!
Sajnos, ki kell hogy ábrándítsalak: A légkondi felszerelése nem hogy engedélyköteles, hanem hivatalosan ÉPÍTÉSI ENGEDÉLY KÖTELES, mivel megváltoztatod a ház külsõ homlokzatának paramétereit. Ha ehhez van egy szomszéd, aki már elõre szívózik veled, tuti, hogy bebukod, és leszereltetik veled, és egy valag pénzt fognak veled kifizettetni a törvénysértésért. Abból az összegbõl meg már futná a legdrágább légkondira is, annyi lehet... Emellett a felszerelése esetén csak un. "zöldkártyás" szerelõ teheti fel, vagy ugrik a garancia.
Tavaj óta nem engedélyköteles a klíma, csak akkor, ha az épület statikáját érinti! A szomszéd valószínûleg attól tart, hogy a klíma még plusz meleget fog nyomni a teraszára. Ezt vele kellene megbeszélni, hogy mi az ami miatt annyira tiltakozik! Lehet, hogy hallott valamit a legionelláról, és azt hiszi, hogy a kültéri beteríti vele a családját! :-) Elvileg semmi köze nincs hozzá, de kár ez miatt összeveszni a szomszéddal! Inkább rakd a kültérit olyan helyre, ahol nem zavarja!
Hû...de jó, ezt én sem tudtam, mert elég új...: "Nem kell építési engedélyt kérni, és be sem kell jelenteni az építési hatóságnak - többek közt - a következõket: síremlék, kerítés, a talapzatával együtt 3 méternél alacsonyabb szobor, napkollektor, klíma szerelvényei, 100 négyzetméternél kisebb fóliasátor, közmûpótló (például házi szennyvíztisztító), kerti tûzrakó, 20 négyzetméternél kisebb alapterületû lábon álló kerti tetõ."
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! Akkor most már biztos, hogy oda szereltetem fel, ahová eredetileg is akartam. Márcsak azért is, mert a becsövezés 140 ezer forintomba került és nem vagyok hajlandó egy barom miatt ennyi pénzt kidobni az ablakon! Pláne, hogy teljesen szabályos amit csinálok.
Azért szerintem vigyázzál ezzel, nem olyan egyértelmû ez, mert attól, hogy nem kell építési engedély rá, még a szomszéd feljelenthet magánlaksértés miatt, a hanghatások miatt. Inkább kérdezd meg az önkormányzatnál, hátha tudnak segíteni.


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

A város határában lévő sertéstelep miatt állandó sertésürülék-szag uralkodik az utcákon, mindenkit nagyon zavar. Mit lehetne tenni ez ellen?

4

Lehetne vmit tenni az ellen, hogy ne jöjjön be a lakásba az alsób szinteken bagózók dohányfüstje?

Késő estétől hajnalig van csak kitárva az ablak, és qrvára dühítő, mikor érzem, hogy elöntötte a szobát a bagófüst.

3

Mennyi különbség van a mobil klíma és a stabil klíma hatásfoka között?

Azaz mennyivel fogyaszt átlag többet egy mobil klíma? (Mert gyanítom hogy az fogyaszt többet)

2

Hogyan hűtsem le a lakást?

Pokoli meleg van a lakásban. Legalább 40-45 fok, mikor kinn a legnagyobb napsütésben is csak 38. Régi építésű ház, redőny nincs csak reluxa. Estére kinyit az ablak, reggelig nyitva van utána ablak becsuk, és reluxa le. Oszlopos ventilátorunk van, az megy egész nap, de csak a benti meleg levegőt kavargatja. Fél óránként zuhanyzás, meg flakonból testpermet kombóval próbálkozom, de ez nem hosszan tartó megoldás. Az ablakunk olyan tűzforró, hogy lassan azon süthetnénk a húst. Jah és azt nem is említettem, hogy panel lakás, 10. emelet, napsütéses oldal... Klímán, és költözésen esetleg tudtok valamit tanácsolni? Vagy teljesen menthetetlen az ügy?... Tiiszta szauna az egész, folyik rólunk a vízbe, és ma már 5x megfürödtem a saját izzadságomban.

6

Felújított félig tégla, félig vályogház. Kockázatos ilyet venni?

Maga a ház teljesen újat mutat, még meghirdetve is úgy lett, hogy egy 8éves újépítésű 4+1 szobás bungalow. Belülről nagyon modern, főleg a konyha gyönyörű, telepakolva a beépített eszközökkel, ízléses megvilágítással. A szobák elhelyezkedése, kialakítása tökéletesen olyan, amit elképzeltünk. Még a kültér is tökéletes, kicsi füves rész, pár gyümölcsfa, és marad hely kicsi kertecskére is. A házon új a tetőszerkezet, cserepek, a házra 5cm-es szigetelést raktak. Szóval teljesen egy új bungalow stílusú modern ház hatását adja. Viszont most derült ki, hogy nem az egész ház új, hanem csak a fele. A másik fele már nem új, hanem 40éves vályogfalakról van szó. Túl szép volt eddig az egész, ez a része a dolognak most elbizonytalanított. Nem vagyok nagy vályogszakértő, de amit neten olvastam, ott írtak potyogó vakolatról, gyenge szigetelőképesség, penészesedés stb.
A tulajdonosok viszont minden részletre odafigyeltek, ott képzelték el életüket, viszont ebben az évben elváltak, ezért adják el. Szóval ebből gondolom, hogy minőségi munkát végeztek a házon, csak az életük másképp alakult. És most itt vagyunk mi, akik kicsit elbizonytalanodtunk. Valakinek tapasztalata ilyen építésű házakról nem lenne?

8

Hol éltek szívesebben? Faluban vagy városban?

6

Panel vagy kertes ház falun? Egyszerűen nem tudok dönteni? !

Milyen panelben élni? Mennyire élhető? Mik a költségek? Nem rossz,hogy mondjuk, ha van/lesz gyerek ki sem engedheted a kertbe játszani?

4

Tudnátok ajánlani Budapesten olcsó költöztető céget?

Olyan érdekelne, ami pl. olcsóbb mint 3500ft/óra (áfásan).
Vagy ha valaki vállalná a fenti árnál olcsóbban egy körben (kb 3-4óra) Budapestről Lakihegyre néhány ruhazsák, ill. műszaki cikkek elszállítását, az is érdekelne.

0

Anyukám aug.8-án lesz 50 éves és nem tudom mit adjak neki. Inkább készíteni szeretnék. Én 13 vagyok. Szerinted mit adjak?

8

Budapesten a X. kerületi liget tér milyen környéknek számít? Milyen arrafelé a közbiztonság?

Albérletet találtam ezen a környéken, jövőhéten utaznánk megnézni. Olvastam már róla mindenfélét. Vélemények, esetleg tapasztalatok?

8

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!