Találatok a következő kifejezésre: A kivétel erősíti a (9 db)

"A kivétel erősíti a szabályt. " Egyetértetek?

Szerintem ez egyáltalán nem így van... A kivétel pont hogy gyengíti a szabályt... Szerintetek?

Legjobb válasz: Igen, logikusan gyengíti, fõleg ha sok kivétel van. Ez nyilván a "gyenge kifogás" kategória.

Igen, logikusan gyengíti, fõleg ha sok kivétel van. Ez nyilván a "gyenge kifogás" kategória.
Ha eltekintünk az eredetétõl, és logikailag gondoljuk végig, akkor természetesen a szabályt nem gyengítik, hanem megcáfolják a kivételek. Viszont ha úgy értelmezzük, hogy az a szabály, ami alól nincs kivétel túl általános, túl gyenge, tehát minél több kivételt kell hozni, annál erõsebb a szabály, állítás.
12:16-17: Ez érdekes volt! Köszi!:)
Na, engem is megelõztetek vele :P
Opsz, megeloztel. :)
Ezt igazából sosem tudtam felfogni... Neeem:) ) Amúgy ez ugyanaz lehet, mint kb. azért van rossz, hogy értékelni tudjuk a jót.
Marhasag. A szabalyt egy kivetel is megdonti. Onnantol hogy kivetel van alola mar nem szabaly, legfeljebb az esetek nagy reszere igaz megallapitas.
Tévúton jár aki egy latin (vagy bármilyen más) közmondást szó szerint akar érteni. Ezek általános bölcsességeket fejeznek ki, nem alapigazságokat. Próbálkozhatsz még rengeteg köznondással, szólással, sok ehhez hasonlót fogsz találni.
13:33 Ugyanmár mindenki tudja, hogy a lila és a hupikék sapkások utálják egymást... hülye lennék egyszerre beengedni õket :D :)
Ha már a piros, lila, zöld, kék, hupikék sapkások is bemehetnek, el kell törölni a szabályt:D
Olvasd el a linkelt wikis oldalt! A mondat így ahogy vagy valóban hülyén hangzik, de az eredetinek a lényege: Ha van egy kivételed az azt jelenti, hogy ahhoz tartozik egy általános szabály is, ami alól kivétel. Tehát ha azt mondom, hogy a szülinapi bulimra a sárga sapkát viselõ emberek ingyen jöhetnek be (kivétel), abból következik, hogy a többieknek fizetniük kell (szabály).
Igen, ezt én sem tudtam sokáig felfogni. Pedig nagyon igaz! Merthogy, azért szabály - ha a tõle eltérõ kivétel, nem pedig egy másik eset, vagy lehetõség, akkor a szabály nagyon erõs.
A kérdező hozzászólása: Hmm, van benne igazság, de engem nem tudott meggyõzni...:)
Nekem azt mondták, azért van így, mert egy szabályhoz minél több kivételt kell megtanulni, annál több erõfeszítésbe telik, a szabály annál "izmosabb", erõsebb. :D

Mikor mondjuk azt a mondást/idézetet, hogy a kivétel erősíti a szabályt?

Legjobb válasz: Amikor egy álltaljánosan bevett dologtól valaki eltér. Errõl igazából lexikonnyi listát lehetne írni. Ilyen lehet a szexuális vonzalom. Anyagi/társadalmi helyzettõl függõ viselkedés. Valamely adott ország vallásától való eltérés. Étkezési szokások, milyensége.... A lényeg mindig a valamihez mért eltérés. Ha valaki eltár arra mondják h a kivétel erõsíti a szabályt.

Amikor egy álltaljánosan bevett dologtól valaki eltér. Errõl igazából lexikonnyi listát lehetne írni. Ilyen lehet a szexuális vonzalom. Anyagi/társadalmi helyzettõl függõ viselkedés. Valamely adott ország vallásától való eltérés. Étkezési szokások, milyensége.... A lényeg mindig a valamihez mért eltérés. Ha valaki eltár arra mondják h a kivétel erõsíti a szabályt.

Szerintetek a kivétel erősíti a szabályt, vagy inkább próbára teszi azt?

Legjobb válasz: Hááát ... ha hihetünk a szólásnak, akkor erõsíti ... Különben meg, nem tök mindegy ? :)

Hááát ... ha hihetünk a szólásnak, akkor erõsíti ... Különben meg, nem tök mindegy ? :)
ha a kivétel erõsíti a szabályt, akkor a legerõsebb szabály az, ami sosem érvényes...
Inkább próbára teszi. Most egy nagyon primitív szabállyal jönnék: az alsósoknak megtanítják, hogy a szó végén az ú és az û legtöbbször hosszú, és felsorolják a kivételeket három-négy sorban, majd a végére biggyesztik, hogy stb. Rengeteg kivétel, és szerinted erõsebb lesz tõle a szabály?
Eredetiben: Exceptio probat regulam. Tehát nem "erõsíti", hanem "próbára teszi" a szabályt. Ha belegondolunk így sokkal értelmesebb is.
Mondd csak. Te rá bíznád az életed egy olyan szabályra, ami bizonyos körülmények között nem érvényes? Szerintem inkább a kivétel eltörli a szabályt és új szabály megalkotását teszi szükségessé.
Ez félre lett fordítva még régen, azaz rosszul ivódott bele a köztudatba, eredetileg úgy szólna hogy "kivétel nélkül nincs szabály". Nem tudom hogy érted hogy próbára teszi a szabályt, de gondolj bele ha tilos a dohányzás tábla mellett cigizel, akkor erõsebb lesz a szabály, mások attól nem mernek majd? Nem. Ha senki sem cigizne ott, akkor nem kellene kitenni a táblát, nem kellene szabályt hozni. De ha vannak kivételek, akik cigiznek ott pedig nem lenne szabad/biztonságos(mondjuk gyúlékony akármik vannak ott), szabályt kell állítani. Remélem érthetõen elmagyaráztam:)
Az a szabály, ami alól van kivétel, már nem tekinthetõ érvényes szabálynak. a kivétel "tönkreteszi" a szabályt! Hozzátenném, hogy ez a "szabály" szó meghatározás, definíció értelmû változatára vonatkozik. A játékszabályoknál és egyebeknél pedig magának a szólásnak nincs értelme.
Sokan összekeverik a szabályszegést a "kivétellel". Szerintem ez jó a közmondás. Jobban hiszek a szabályban, ha megemlítik azt is, hogy milyen esetben nem érvényes. Gyakran kerülünk olyan helyzetekbe, amikor felmentést kaphatunk egy szabály alól, mert a betartásával ártanánk azoknak is, akiknek a védelmére hozták, vagy aránytalanul nagy áldozatot kellene hoznunk, ha betartanánk.

Mit jelent az a mondas, hogy kivetel erositi a szabalyt? Es mikor hasznaljuk?

Legjobb válasz: Az eredetileg "A szabály próbája a kivétel"/"A kivétel bizonyítja a szabályt.", csak rosszul fordítottál magyarra. Így gondolom érthetõ.

Az eredetileg "A szabály próbája a kivétel"/"A kivétel bizonyítja a szabályt.", csak rosszul fordítottál magyarra. Így gondolom érthetõ.
"Szóval, ha találsz kivételt, az az megkérdõjelezi a szabályt, amit felállítottál" Ohó, éppen fordítva! Ha valamilyen tulajdonságra, adatra rá tudod mondani, hogy kivétel, akkor már sejted hogy más adat, tulajdonság az igazi, gyakoribb, szabályos. Mert mi alól kivétel? A szabály alól!
elmondom sztem mit jelent ez: vki kitalál egy szabályt viszont valami nem illik bele a szabályába, azzal ellent mond. ez bár rácáfolna a szabályra. õ mégis fifikáns módon azzal érvel hogy ez csak még jobban erõsíti a szabályát így az nem bukik meg
A kérdező hozzászólása: ha a kivetel bizonyitja a szabalyt, akkor sem ertem miert.
Nem. Eredetileg így volt: "A kivétel próbára teszi a szabályt". Eredeti latin: exceptio probat regulam. Szóval, ha találsz kivételt, az az megkérdõjelezi a szabályt, amit felállítottál.
A kérdező hozzászólása: akkor tok ellenkozoje, annak amit hasznalunk. valaki jol elferditette egyszer.
A kérdező hozzászólása: ahh ertem.

Mi ez a hülyeség, hogy "kivétel erösíti a szabályt"?

Ha a szabályra van kivétel, akkor az azt jelenti, hogy az már nem szabály... Hiszen ha szabály lenne akkor nem lenne kivétel.. Ez így elég nagy hülyeség. Miért használják mégis ezt a mondást? Engem nagyon irritál már... aki használja az nem hiszem, hogy érti..

Legjobb válasz: Valamikor hallottam valami olyasmit, hogy ez állítólag nem magyar, hanem külhonból átvett mondás, viszont az átvétel során "sérült", vagyis félrefordították, mivel eredetileg valami olyasmi akart lenni, hogy "a kivétel próbára teszi a szabályt", vagy hasonló. Nem tudom, ez mennyire igaz, mennyire nem, de így már tényleg kissé több értelme lenne.

Valamikor hallottam valami olyasmit, hogy ez állítólag nem magyar, hanem külhonból átvett mondás, viszont az átvétel során "sérült", vagyis félrefordították, mivel eredetileg valami olyasmi akart lenni, hogy "a kivétel próbára teszi a szabályt", vagy hasonló. Nem tudom, ez mennyire igaz, mennyire nem, de így már tényleg kissé több értelme lenne.
Õõõõõ, ja. Kb senki se hallotta ennek a sztoriját úgy látom :D Ez egy régi, ha jól emlékszem latin közmondás, az eredeti valahogy úgy hangzott, hogy a kivétel gyengíti a szabályt. Ezt fordították anno félre, és így terjedt el nálunk, de csak nálunk.
"Ez elég gyenge próbálkozás... A megszegése a szabálynak azt mutatja, hogy van szabály. Viszont azzal, hogy megszeged nem leszel kivétel a szabály alól... A szabály ugyan úgy vonatkozik rád, csak figyelmen kívül hagyod :) " A válaszodra már válaszoltam. De ahogy te is írtad: "megszegése a szabálynak azt mutatja, hogy van szabály." Csak ennyit jelent ez a mondás.
A szabályt azt meglehet szegni. Kivétel mindig van. Egyébként: van egy szabály amit te megszegsz, akkor ezáltal erõsödik a szabály mert ezzel bebizonyítod hogy a szabály létezik mert nem szegheted meg a szabályt ha nem létezik. Érted? :D
Vegyünk egy példát: " Ne lopj " - ha valaki megszegi ezt a szabályt, akkor azzal másoknak ( ha tõled lopnak pláne ) kárt, szomorúságot, veszteséget okoz. Azzal erõsíti a kivétel a szabályt, hogy látjuk ennek a szabálynak a helyességét.
Kár hogy még mindig nincs lehetõség szerkesztésre... :)
kérdésedre*
A kérdező hozzászólása: Ez elég gyenge próbálkozás... A megszegése a szabálynak azt mutatja, hogy van szabály. Viszont azzal, hogy megszeged nem leszel kivétel a szabály alól... A szabály ugyan úgy vonatkozik rád, csak figyelmen kívül hagyod :)
A kérdező hozzászólása: ma 13:41: Akkor értelmezési problémáid vannak :) Attól, hogy te megszeged a szabályt még nem vagy kivétel, a szabály ugyan úgy vonatkozik rád is. A többieknek köszi a választ, én is erre gyanakszom, hogy félre lett fordítva, mert értelmetlen a mai használata.
Ez egy félrefordítás latinból. Angolban értelmesebben kijön: "exception makes the rule" – kb. „a kivétel csinálja a szabályt”, tehát ha azt látod egy bolton, hogy „Vasárnap zárva”, akkor ebbõl evidens, hogy a többi nap nyitva van, mert a kivételbõl következtethetsz a szabályra.
Nem feltétlenül. :)
A kérdező hozzászólása: Cyndel: Na az már sokkal ésszerübb :)
te is csak egy kocka nyomorék vagy
A kivétel erõsíti a szabályt dolog még mindig béna és agyonhasznált. Szerintem te is a második kategóriát erõsíted.
En egy igazi ejjelibagoly vagyok! :3
miért kell kocka nyomoréknak lenni ehhez? holnap épp nincs semmi dolgom, miért ne lebzselhetnék itt? he? F
#12 jó de én nem foglalkozok ezzel :D mármint nem érdekel, ha valaki felkelti a figyelmem megszerzem, vagy flörtölök, vagy stb - de egy ilyn vélemény nyílvánítási-megitélés
én is ittvagyok még:33 ilyenkor nem nagyon szokásom aludni:D
Lányok egy rögtönzött szépségverseny? :D Vagy nincs itt bevállalós? :D
Ki Aranyos lánynak tartja magát, az írjon rám :) Nem vagyok kocka. Romboid vagyok.
Én lány vagyok! És kocka..
csaj vagyok és kocka, nyomorék viszont nem.
Imádom amikor le nyomorékozzák a kockákat. De bezzeg ha kell valami a nem kockák mindig hozzánk futnak. Az annyira általában alapmûveltségnek számító kéréseikkel, mint h hogy kell zenét letölteni? fájlokat konvertálni? hol van a wifi kódja ?/ elfelejtett, nem tudok nettezni csináld meg légyszi! Állítsd be a tabletemen. Segítség rakd fel a windowst ! írd ki légyszi ezt és ezt. Ezt most h bontsam ki ??? Ezt scanneld be / azt nyomtasd ki ...stb És érdekes még sem röhögünk ki titeket réti pockokat h há há nézd má de béna !!! Szóval azért valami minimális tiszteletet megadhatnál nekik. Tekintve h sok embert kihúznak a lekvárból akár az itteni számtech topickban akár a magánéletükben, és sokszor ingyen. Mert lehet te nem hiszed de a szabadidõnket áldozzuk olyan tapasztalanokra akik beírnak ide v máshova h ezt és ezt nem éri segítsünk már neki. Érdekes nem ???
Utolsó, az ilyenek azt hiszik hogy az a kocka, aki napokig nem áll fel a facebook elõl és a budiban szarás közben is angry birdsözik. Nem az, aki ért az informatikához, hanem aki a monitor elõtt ba.ssza el az életét 9gaggel meg mittudomén. :)
Ja hát igen csak az fb meg chat... függõ. Meg vannak a gamerek... A fogalmak már nagyon össze folynak manapság. Szerintem még mindig az a kocka aki ért az informatikához mint software mind pedig hardware szinten. Nem pedig az aki csak ott ül és nem ért semmihez de ez az én véleményem.
Legtöbben itt ütik el az idQt.
Kép alapján könnyen eldönthetjük. :D
#12 aki annak tartja magát, az már félig az
A kérdező hozzászólása: öhm igen kocka vagyok mondhatjuk, csak nyomorék nem :D de ez is, ki mit mond nyomoréknak? :D
én is fent vagyok még és nem vagyok fiú, bár mindig fent vagyok sokáig, mert kiengedem az éjszakai állatom futkározni :D:D
hát te se tudsz aludni nem vagy csaj, ezért a második kategóriába tartozol :D
Én itt vagyoook! :D
ÉS jó csajok is vannak fent?!? :DD
A kérdező hozzászólása: hirtelen mennyi lány lett itt :D woow, aki nem akar unatkozni, és lány, az irhat :P
De az ejjelibagoly lassan alszik. :$ De meg itt vagyok, erositem a lanyok taborat. :D
mi számít jó csajnak, mert mindenkinél más
Nem vagyok kocka, csak egyszerûen nem vagyok álmos, ilyenkor pedig ezzel ütöm el az idõt. :D Jaa és fiú vagyok.
Csaj vagyok, kocka vagyok, álmos vagyok, nyomorék vagyok.Már ha annak számít, hogy 2 hete gipszben nyomulok:D

Csak szerintem hülyeség az a mondás, hogy "a kivétel erősíti a szabályt"?

Nagyon sokan használják, de szerintem nem gondolkodnak el rajta rendesen. Szóval nyílván vannak kivételek, de az miért er?síti a szabályt? Lehet, hogy jól hangzik, de szerintem hülyeség, szerintetek?

Legjobb válasz: Egyszer egy barátom azt mondta, hogy minden szabálynál van kivétel, tehát amiben nincs kivétel, az nem szabály, ezért erõsíti. Akkor ezt hosszasan kifejtette és engem nagyon meggyõzött, most így visszagondolva ezt a magyarázatot is egy kicsit faramucinak találom. De hogy még jobban válaszoljak a kérdésre, azért adta akkor elõ azt a rögtönzött hosszadalmas érvelést, mert nem értettem mi értelme enne a mondásnak, és tök hülyeségnek találtam, és idegesített, hogy mi értelme.

Egyszer egy barátom azt mondta, hogy minden szabálynál van kivétel, tehát amiben nincs kivétel, az nem szabály, ezért erõsíti. Akkor ezt hosszasan kifejtette és engem nagyon meggyõzött, most így visszagondolva ezt a magyarázatot is egy kicsit faramucinak találom. De hogy még jobban válaszoljak a kérdésre, azért adta akkor elõ azt a rögtönzött hosszadalmas érvelést, mert nem értettem mi értelme enne a mondásnak, és tök hülyeségnek találtam, és idegesített, hogy mi értelme.
szerintem is hülyeség, hiszen abszolút logikátlan. egyszer mondták is a tv-ben egy mûsorban, hogy téves fordításból ered. az eredeti (azt hiszem latin) mondat pont az volt, hogy a kivétel gyengíti a szabályt.
ne tudd meg hányszor kérdeztem én már ezt mindenkitõl:D szerintem is nagyon logikátlan, épp ezaz, hogy gyengíti a szabályt... na mindegy lehet hogy csak mi vagyunk ilyen fura felfogásúak, bár kétlem:D
Nem csak ti, szerintem is értelmetlen, mégha használom is. :D
Teljesen egyetértek, szerintem is értelmetlen. Már sokszor gondolkozhat rajta, de mindig ugyanarra jutok. Annak pedig nincs értelme, ahogy te is írtad. A kivétel szerintem nem erõsíti a szabályt, ez hülyeség. Én még életemben nem használtam ezt a mondást, nem tudok elképzelni olyan helyzetet, amikor megfelelõ lenne.

A kivétel miért erősíti a szabályt?

Legjobb válasz: A kivétel az gyengiti a szabályt.

A kivétel az gyengiti a szabályt.
Én még igy se értem :S
Ez a mondat csupán annak az embernek a mentsvára, aki nem tudja elfogadni önnön tévedését.
Ez egy régi rossz nyelvi fordítási tévedés miatt került a köztudatba. Teljességgel logikátlan, hogy a kivétel erõsíti a szabályt. Erre hasonló példa volt régen az a sztori, amikor a "Jacob's Leiter" (németül, Jákob lajtorjája) kifejezést "Lejter Jakab", személynévnek fordították. Ez lett a gúnynevük a nyomdai és a fordítási hibáknak.
Hogy a kívétel gyengíti a szabályt? Így is lehetne mondani, de úgy is, hogy erõsíti. Íme, egy példa! X.Y. irodájában az a szabály, hogy mindenki magázza egymást. Kivéve, ha valakit megsértenek. Akkor kezdõdik a tegezõdés. Miért erõsíti az irodai szokást a tegezõdés? Azért, mert ezzel leszûkítettem a szabályt, tehát X.Y. irodája olyan speciális hely, ahol csak harag esetén tegezõdnek, más szóval a szabály ezzel még egyediesebbé vált. Nem tudom, ez így érthetõ-e?

Miért erősíti a kivétel a szabályt? Nem pont gyengíti?

Legjobb válasz: Ez lemaradt: Így ismerjük ezt a mondatot, ahogyan a kérdésben írod, de hibás fordítás.

Ez lemaradt: Így ismerjük ezt a mondatot, ahogyan a kérdésben írod, de hibás fordítás.
Az elsõ csacsiságot ír. A mondat helyesen: A kivétel a szabály próbája, vagy A kivétel szabályt teremt. (exceptio probat regulam) Eredete a régi Rómára, Ciceró idejére vezethetõ vissza. Egy jogi vitáról van szó, mely Balbus állampolgársága körül zajlott. Elszakadva a régi idõktõl: Ha most itt az lenne a rend, hogy nem regisztrálhatnak szõkék, sánták, pöszék, abból az következik, hogy mindenki más megteheti. Tehát a kivételek megfogalmazása önmagában megteremt egy új szabályt.
Én úgy értelmezem, hogy a kivételek felsorolása nélkül pontatlan a szabály. Ha viszont felsoroljuk a kivételeket, akkor mondhatjuk, hogy normál esetben ez meg ez a szabály.
Hülye szólás annyi lehet benne hogy amíg az emberek nem látják hogy mi ellen találták ki a szabályt addig nem értik
egy szabaly meg erosebb lesz, ha kivetel is tartozik hozza. Peldaul anyanyelvi szabalyunk: a szavak vegen mindig hosszu az o. Kivetel: no, nono. tehat a kivetel a szabalyhoz tartozik, mert igy azt is megtudjuk, hogy a no, nono kivetelevel mindig hosszu az o. az az ember aki ezt nem erti, az ostoba, nincs logikaja.
Nagyon érdekelne, hogy a helyes választ (2.) ki és miért pontozta le. A wikipédia szócikke is engem erõsít meg. http://hu.wikipedia.org/wiki/Kiv%C3%A9tel_er%C5%91s%C3%ADti_..
A kérdező hozzászólása: szerintem nem erõsíti a kivétel, ugyanis vegyünk alapul pl. Egy törvényt, ha abban a törvényben vannak kiskapuk, azaz kivételek, konkrétan bárki megszegheti és semmit sem ér az a szabály
Kérdezõ, vetted magadnak a fáradtságot, s elolvastad a válaszomat, s a wikipédia szócikkét? Leírom még egyszer. Ez egy TÉVES fordítás. Az eredeti latin nem ezt jelenti. Ebben a formában valóban nincs sok értelme.
Egy teljesen hétköznapi másik mondásunkkal magyarázom: Ami nem tilos, az szabad. Ez is ilyen dolog. Ha megtiltok dolgokat, akkor minden, ami nem tilos, az megengedett. Vagyis anélkül, hogy megfogalmaznánk, a tiltás önmaga is új szabályt hozott létre.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!