Találatok a következő kifejezésre: A kismama tudja (257 db)

Hogy is van ez az új törvényjavaslat, hogy ne legyen kötelező visszavenni a kismamákat? Tudom, le vagyok maradva, de csak ma hallottam. Hol tart ez az ügy?

Pár hónapos a babám, nagyon régen nem néztem tv-t, nem olvastam semmit sem, csak ide néha bepillantok. Milyen esélyünk lesz így valaha a munkaer?piacon? Új helyre méginkább nem vesznek fel, kisgyerekkel.... Pont az haljon éhen, akinek el kell tartani valakit önmagán kívül is???

Legjobb válasz: Szerintem ez csak elsõ ránézésre rossz. Eddig sok nõt azért nem vettek fel, mert még nem szült, bármikor teherbe eshet, és akkor a munkáltató bajban van. Ezután ez nem jelenthet akadályt, így hamarabb alkalmazzák a fiatal nõket. Akit meg gyes után vissza kellett venniük, de nem volt rá szükségük, úgyis rövid úton kirúgták.

Szerintem ez csak elsõ ránézésre rossz. Eddig sok nõt azért nem vettek fel, mert még nem szült, bármikor teherbe eshet, és akkor a munkáltató bajban van. Ezután ez nem jelenthet akadályt, így hamarabb alkalmazzák a fiatal nõket. Akit meg gyes után vissza kellett venniük, de nem volt rá szükségük, úgyis rövid úton kirúgták.
A jogszabály tervben volt, de végül nem született meg. Vissza kell, hogy vegyenek ezután is.
Bizony, egyelõre még nem kell aggódni. 2011. augusztus 1-tõl hatályba léptek bizonyos változások az mt-ben (amelyek közül több is érinti a kismamákat: http://www.kismamatitkok.hu/website/index.php/Cikkek/Karrier.. egy héttel ezek után a módosítások után az illetékes minisztérium közzétette a munkaanyagát (de hangsúlyozom: csak a munkaanyagát) az új Mt. módosításnak. Ez több ponton érintené a kismamákat, és igen, valóban több helyen hátrányosan. A felmondási védelmet pl elvennék valóban. De ez még csak egy munkaanyag, amelyre jelenleg az illetékes szervek véleményeket tesznek. (Az eddigi vélemények alapján úgy tûnik, a felmondási védelmet mégsem fogják megpiszkálni.) De várjuk ki a végét. Egyelõre a hatályos szabályozás szerint a gyermek 3 éves koráig védve van a kismama (legalábbis rendes felmondás alól.)

A méhlepény érettsége mitől függ? Milyen tényezők javítanak, illetve rontanak rajta? A kismama tudja ezeket befolyásolni?

Legjobb válasz: A dohányzás rontja és az terhesség elõrehaladtával is meszesedik élettanilag is romlik a keringés benne. Nekem 37 hetesen II. fokban volt érett pedig életemben egy szál cigit nem szivtam el. Javitani nem hiszem hogy lehetne rajta mivel egy idõ után elkezd meszesedni visszaforditani nem lehet.

A dohányzás rontja és az terhesség elõrehaladtával is meszesedik élettanilag is romlik a keringés benne. Nekem 37 hetesen II. fokban volt érett pedig életemben egy szál cigit nem szivtam el. Javitani nem hiszem hogy lehetne rajta mivel egy idõ után elkezd meszesedni visszaforditani nem lehet.
Javítani nem tudsz rajta, sajnos ezt nem tudod befolyásolni.Ahogy közeledik a szülés, úgy öregszik a méhlepény.Emiatt nem kell aggódni, ez egy természetes folyamat.Így kell lennie.A dohányzáson kívül ami még ront a helyzeten:a túlzásba vitt calcium.Én többek között ezért nem nagyon mertem inni pezsgõtablettát. Mert a feleslegtõl meszesedhet, rárakódhat.Attól öregszik a méhlepény, hogy meszesedik.Ezért óvatosan a kalciummal!
Nekem már nagyon korán meszesedett a méhlepényem. Akkor a következõket javasolta a doki, hogy ne romoljon tovább: sok pihenés, sok folyadék, diétás kaják, hogy ne legyen sok a hízás.

Beoltatnátok magatokat a kismamák helyében? Ki tudja mit hoz k az oltóanyag a gyerek 3 éves korára. Vagy tényleg megbízható?

Legjobb válasz: Én már nem vagyok kismama, de egész biztosan beoltatnám magam, ha most az lennék.

Én már nem vagyok kismama, de egész biztosan beoltatnám magam, ha most az lennék.
én várandós vagyok, és oltattam!
Én sem vagyok kismama, de ha az lennék beoltatnám magam. (Így is be vagyok oltva én is és az egész családom)De a Czeizelben maximálisan megbízom, amikor a gyerekünket terveztük, akkor is elmentünk hozzájuk és ingyenesen megkaptunk olyan plusz szolgáltatásokat és vizsgálatokat, amik nagyon hasznosak voltak. Ö javasolja minden terhesnek, és van némi tapasztalat a háta mögött.
nem !! már egyre több bizonyiték van arra hogy itt olyan jogellenes dolgokat mertek megcsinálni azért hogy a vakcinájukat eladhassák http://www.abosz.hu/ABOSZ_panasz_H1N1_Ugyeszseg.pdf nem ez az elsõ + a tegnapi hirekben beismerték http://eletmod.hu/tart/cikk/j/0/59412/1/eletmod/Megsem_olyan..
Mert az igazságot senki sem tudja, azért beszélnek összevissza.
Én már beoltattam magam. Semmilyen mellékhatást nem tapasztaltam. Hõemelkedésem sem volt, a karom sem fájt, meg sem éreztem mikor megszúrtak. A babám is ugyan olyan aktívan mocorog, úgy érzem jól tettem. 28 hetes kismama.
Én eleve gyógyszert csak akkor veszek be, ha arra feltétlen szükség van.Nem oltatom be magam, de kismama helyében semmiképpen.Nem véletlen, hogy pl.Németországban sem oltják be a kisbabákat és a kisgyerekeket sem.Arra senki nem tud választ adni, hogy késõbb sem lesz semmi következménye az oltásnak.Mit gondolsz, miért kell aláírni, hogy az orvos nem felel az esetleges következményekért? És nem felel a gyártó sem, és a kormány sem.Az oltás is gyógyszer, és minden gyógyszernek van mellékhatása is.Évente 1-200-an halnak meg influenzában.Most pedig csak 29-30 halott van.És nem tudom, hány kismama van, de biztos több ezer, ebbõl mennyi a beteg?Arról az apróságról nem is beszélve, hogy védettség az oltás utáni két hétben még nincs, és minden 5.-ik beoltott is elkaphatja a vírust.Csak nálunk van ekkora propaganda az oltás mellett.Európában sehol nem csinálnak belõle nagyobb ügyet, mint a többi influenzából.
Én beoltattam magam. Az oltóanyag 1 évig nyújt védettséget, a babára nincs káros mellékhatása. (Ma reggel nyilatkozott errõl az RTL reggelijében egy prof.)
Káros és veszélyes, ha a véleményeddel azt sugallod, hogy ne oltassák be magukat.Mert esetleg tényleg nem teszik, annak ellenére, hogy a szakemberek HANGSÚLYOZOM: SZAKEMBEREK fontosnak, szükségesnek, lényegesnek tartják az oltást.
És 'valaki', vagy 'egy orvos', vagy'szakorvosok' nevû infektológusról, tüdõgyógyászról, szülész nõgyógyászról még nem hallottam.
16.12-nek. Kiemeled amit írtam!!!Akkor tovább kiemelheted volna, hogy tartsd tiszteletben MINDENKI MAGÁNVÉLEMÉNYÉT!!! Én egyszóval sem mondtam, hogy hülyeséget írnak az orvosok, tudósok.Csak azt, hogy van egy magán véleményem, és én így döntök!!Akármennyire lovagolsz rajta, nem fog érdekelni, és nem fogsz tudni hatni rám!! A másik, hogy egyik író sem írt káros vagy veszélyes dolgot csak A MAGÁN VÉLEMÉNYÉT ÍRTA LE! Nyugodtan megteheti, miért zavar ez téged???
Mutass rá kérlek, hol irtam 'káros' és 'veszélyes' dolgokat ???
Ez egy nyílt fórum és bárki reagálhat a más által leírtakra. Fõleg ha nagyon károsnak és veszélyesnek tartja a leírtakat!!!
Hááát.... "Én nem olvastam el amit írtál elõttem író, egyrészt mert nagyon sokat írtál, másrészt, meg azért mert te is csak azt írtad le amit valahonnan kiszedtél, vagy olvastál róla, vagy hallottál róla.Én is olvastam róla eleget, és meg hallgattam több embert" Ja, valakinek az is baj, hogy sok az információ.....:-)))) SZAKEMBEREK véleménye hangzott el, nem egyé, a nevükkel együtt.Infektológus, tüdógyógyász, szülész nõgyógyász, gyermekorvos.KINEK a véleménye számít, ha nem az övék? Névvel, a nevüket adva nyilatkoztak. Persze lehet õket is butáknak mondani, meg az egészségügyi világszervezet szakembereiét is.
Azaz 14:54-es voltam :)
15:54-es vagyok! 15:07-es! Kérlek ne válaszolgass arra amit irok, ugyanis a válasz személyesen a kérdezõnek ment, s nem neked! Nem érdekel a magánvéleményed, sem másé, ezért nem olvasgattam el azt amiket korábban irtak, mert engem sem érdekel ki oltat, ki nem! Én nem beszélek rá senkit, sem ellene, ez az ÉN privát véleményem, amit mégegyszer hangsúlyozom a KÉRDEZÕNEK irtam és nem NEKED!
Minek kell ez a "nem tudom mi lesz 3év múlva" hisztéria? Attól miért nem félsz, hogy a Danone új ízû joghurtjában van valami olyan anyag, amitõl 3 év lappangás után meghalsz? Be van bizonyítva, hogy nem okoz egyik összetevõje sem semmi problémát. És mindegyik 1 hét alatt kiürül, akkor minek 3-5-10évig várni? Szerinted a rádiósugárzás megkezdéséig 80évig teszteket kellett volna végezni?
Hát én már végig sem olvastam a válaszokat, csak annyit szeretnék hozzáfûzni, hogy tényleg csak Magyarországon láttam ilyen nagy hisztériát ekörül, nem értem miért kell állandóan egymásnak esni , egymást blamálni, lehurrogi, akár így vagy úgy dönt.Ez az õ ügye, egészsége, nevetséges ez az állandó marakodás, cirkusz emberek, érvek és ellenérvek mindig is lesznek.Amúgy itt Németországban sem oltat senki csak ha nagyon szükséges, nincs tömeghiszti, szerencsére.
arrafelé egyébként sincs igazán tél. az meg csak azért érdekes, hogy offshore a cég, mert lehet hogy magyarországon gyártják és az is lehet hogy jó, csak az indokolatlan riogatással van a gond. meg azzal, hogy vesszük a sok oltóanyagot. azt is az emberek veszik, amit az állam fizet.
Köszönet ezért az értelmes, emberi és normális bejegyzésért. Nem fogja megváltoztatni a mindenben a rosszat keresõket, a mindenbe politikát vivõket, az összeesküvés elméleteseket és a hasonlókat. De ha csak néhányan ennek hatására oltatnak, és elkerülik a bajt, akkor is megérte. Köszönet.
Kedves Kérdezõ!Minek kell szítani a hangulatot!Nagyon sok ilyen kérdés volt, mindegyiken egymásnak ugrottak az emberek. Lepontozhatsz... Kismama vagyok, beoltattam magam orvosaim javaslatára. Véleményüket nem kértem, maguktól mondták, papírt nem írattak velem alá. Most nem akarom a sok hülyeséget megcáfolni, amit ide irogattak neked (higany stb.), de az én ismerõseim között is van H1N1 beteg kismama (4 nap magas láz), és hidd el, nagyon szidja magát, amiért nem oltatott, és azért nem oltatott, mert megalapozatlan baromságokat szívott be a neten.Ne adjunk teret a téveszmék terjedésének, mindenki felnõtt módjára döntse el, csak mások véleményét ne akarja formálni.
Persze mindenki maga eldöntheti mit csinál, én az "aki hülye, halljon meg" elvet vallom, de egy magzat nem dönthet úgy, hogy mégis kéri az oltást, mert nem szeretne meghalni.
Ki a túrót érdekel, hogy offshore, vagy nem offshore cég gyárt. Egyébként a gyártás Magyarországon történik. Az a lényeges, hogy jó-e a szer, avagy sem.SZAKEMBEREK szerint jó.
Dél-Amerikában jelenleg nyár van!!!!! Nyáron meg nem annyira terjed.:-))))))9
NÉMETORSZÁG:A a járványos megbetegedésekkel, de ezen belül elsõsorban az oltóanyagokkal foglakozó Paul Ehrlich Intézet szóvivõje azt nyilatkozta: "Az oltás haszna összehasonlíthatatlanul nagyobb az esetleges kockázatoknál." A német gyermekorvosok szövetsége arra intett, hogy a gyermekek mielõbbi beoltására van szükség. Az orvosok legújabban arra figyelmeztettek: a kisgyerekek és még inkább az újszülöttek különös veszélynek vannak kitéve (Svájcban épp szerdán jelentették be, hogy a H1N1 vírus okozta egy csecsemõ halálát). A szövetség ezzel egy idõben figyelmeztetett arra is: mielõbb oltassák be magukat azok a személyek, akiknek újszülött csecsemõkkel van dolguk. Az újszülöttek ugyanis különösen veszélyeztetettek, szervezetük jóformán még semmilyen ellenanyaggal nem rendelkezik, az oltás viszont csak héthónapos kortól engedélyezett. KEEEDVES KÉTELKEDÕK, ELLENDRUKKEREK, OKOSNÁL OKOSABBAK: TÁN EZEK IS HÜLYÉK? MEG AZ IMMUNOLÓGIAI SZAKÉRTÕK IS MINDEN???? MEG A JÁRVÁNYÜGYI SZAKÉRTÕK IS MINDEN? MEG A SZÜLÉSZ NÕGYÓGYÁSZOK IS MINDEN?
Felõlem...azzal hogy itt osztjuk, szorozzuk, veszekszünk rajta, sokat úgysem érünk meg nem is segítünk.Aki akar oltat, aki nem meg nem, ennyi.
Én nem olvastam el amit írtál elõttem író, egyrészt mert nagyon sokat írtál, másrészt, meg azért mert te is csak azt írtad le amit valahonnan kiszedtél, vagy olvastál róla, vagy hallottál róla.Én is olvastam róla eleget, és meg hallgattam több embert.Ezért úgy döntöttünk, hogy senki nem oltja be magát..De ezen tényleg kár vitatkozni.Aki úgy érzi, hogy megvédi a vakcina az oltsa be magát nyugodtan..Aki nem hisz benne, annak hiába írsz regényeket akkor sem fogja.Maradjunk annyiban, hogy nem vagyunk egyformák, és szerencsére mindenki a saját szíve joga szerint dönthet.Én tiszteletben tartom azokat az emberek akik az oltás mellett vannak, nem fogom õket a saját véleményre rá beszélni(nem is tudnám), ezért elvárhatom, hogy tartják tiszteletben azokat is akik ellene vannak.
El kellene olvasni az itt egy picit korábban beírtakat., kedves beíró, ki ezt írod: ."Nem, nem oltatnám be magamat, ha kismama lennék. És szerintem hatalmas nagy 'bátorság' azok részérõl akik ezt megteszik. Honnan tudják, hogy ennek késõbb nem lesz hátulütõje??? Nekem van egy 8 hósom és senki nem oltatja magát, sem mi, sem a család, sem a barátok, szomszédok. ÉN nem bizok meg benne egyáltalán. Mondjuk hozzátenném, hogy soha nem voltam beoltva még szezonális influenza ellen sem..." Az immunológusok (akiknek ez a szakterülete), a Szülészeti és Nõgyógyászati Kollégium ( szintén szakterület), a gyermekorvosok ajánlják, kérik, javasolják, szakmailag alátámasztva. Persze lehet összeesküvést sejteni, meg nem hinni. Azt sem hitték el sokáig, hogy a föld kerek. :-)))
Nem, nem oltatnám be magamat, ha kismama lennék. És szerintem hatalmas nagy 'bátorság' azok részérõl akik ezt megteszik. Honnan tudják, hogy ennek késõbb nem lesz hátulütõje??? Nekem van egy 8 hósom és senki nem oltatja magát, sem mi, sem a család, sem a barátok, szomszédok. ÉN nem bizok meg benne egyáltalán. Mondjuk hozzátenném, hogy soha nem voltam beoltva még szezonális influenza ellen sem...
A kérdező hozzászólása: Az abosz.hu cikke nagyon érdekes!!! Nem az a lényeg, hogy most jól van-e a baba, hanem hogy nem szenved-e idegrendszeri szövõdményeket az oltóanyag összetevõirõl. Ezt sajnos a méhben való fejlõdése során NEM TUDJUK MEG sajnos! Szégyellje magát az ország amiért kismamákat hajt bele és aggódhatnak szülés után hogy baja van-e a gyereknek vagy sincs. Én ezért SEM javasolnám az oltást kismamiknak. Eü-s vagyok egyébként. De itt is nagy a kavalkád.
találtam egy érdekes cikket: http://belfold.ma.hu/tart/cikk/a/0/59185/1/belfold/Kismamak_.. Én 38 hetes kismama vagyok, és nem oltatok. Félek a következményektõl. Inkább a megelõzésre koncentrálok.
Én NEM oltatnám be magam. Le sincs tesztelve rendesen az oltóanyag. Lehet most nem tûnik úgy, hogy baja lesz a babának, és ha késõbbi szövõdményei lesznek? Nem bocsátanám meg magamnak... Egyébként ha egy kismama el is kapja a H1N1-et, nincs több esély rá hogy meghal miatta mint mondjuk egy terhességi toxémiának...errõl is szólhatna állandóan a híradó hogy hány kismama lett toxémiás, de most a H1N1 van így felkapva! Sajnos nem csak ebben lehet meghalni, de ennek nem sok az esélye, az oltástól jobban félnék! Elvégre legtöbb gyógyszert nem szedheti a kismama, akkor egy ilyen "lórúgás" oltás miért ne károsíthatná a magzatot?
Utolsó vagyok. Valaki említette Czeizel Endrét. Olvastam, hogy felelõsséget vállal a kismamák oltásával kapcsolatban. És ha az én babám sérült lenne az oltás miatt? Mit csinálna? Annyit tudna mondani, hogy nagyon sajnálom, de attól még az én gyerekem beteg lenne...
Most nem vagyok kismama, de nem oltatnám. Nyugaton sok országban tilos terhest és 3 évnél fiatalabb gyereket oltani. Valamiért csak megtiltották az ottani szakértõk.
A kérdező hozzászólása: Czeizel nálam akkor dõl meg, mikor egy média botrányban kiderült, gyerekeket adott el külföldre. Köszi, de õ értem ne vállaljon semmit se. Eleinte õ ellenezte legjobban....
Valószínûleg igen, hacsak nem lennék beteg. Nagyobb annak a valószínûsége, hogy oltás nélkül mindketten meghalunk, mint annak, hogy oltva a gyerek sérült lesz.
Azzal a kismamával mi van aki nem teheti meg hogy nem mozdul ki otthonról? Mert én ilyen helyzetben vagyok! Sokan írják hogy ki sem dugják az orrukat, mert más elintéz mindent. Sajnos nekem nincsen segítségem, egyedül vagyok egész nap. A családom, messze van a férjem meg egész nap dolgozik. Én emiatt is döntöttem az oltás mellett, nem volt egyszerû sokat rágódtam rajta. Csak reménykedni tudok hogy pár év múlva nem lesz semmi baj. Mint tudjuk, semmi nem biztos csak a halál! 28hetes kismama voltam.
Utolsónak: sajnos nem csak a H1N1-tõl lehet félni kismamaként! Eddig meg se fordult a fejedben, hogy a sima influenzába is belehalhatsz? Vagy egy tüdõgyulladásba? Hiv vírus? E-coli? Terhességi cukorbetegség? Toxémia? Ugyanennyi az esélye a H1N1-nek is, és nem "halálosabb" mint bármelyik ilyen vírus! Az oltóanyag hosszú távú hatásai viszont egyáltalán nem ismertek...arról nem szól a fáma, hogy hány állapotos nõ ÉLTE TÚL a H1N1-et, mert a pozitív dolgok mostanában nem hírértékûek...csak a kirívó dolgokat emelik ki... Mellesleg az oltás rövid távú hatásai a közvetlen környezetemben: egy 16 éves fiúnak az oltás másnapján leállt mindkét veséje, egy másik 19éves fiú 1hétig feküdt otthon az oltás után, nem bírta mozgatni az izmait, egy barátnõm pedig elvetélt... DE hány ilyen eset van még... csak ezeket nem mutatják
Eddig itthon kb. 600 ezer ember esett át a H1N1-en. ebbõl meghalt 20. Az összes többinek semmi baja. Ezek az arányok jobbak, mint egy sima influenza okozta szövõdmények esetén.
Dr.Czeizel Endrérõl annyit, hogy politikusnak is elmehetne! Az egész H1N1 kezdetén nagyon ellenezte, és pontosan azt mondta, hogy a magzatra nagyon valószínû, hogy késõbb valami formában de rossz hatással lesz a vakcina..Majd dicsérte, és a lehetõ legjobb megoldásnak tartotta(talán megfenyegették? vagy több lehetõséget ígértek neki???Ki tudja)Nemrég egy mûsorban megint õt hallottam ahol újra ellenzi , mert szerinte nem volt elég idõ arra, hogy a gyógyszert kielemezzék, leteszteljék.Ahogy õ fogalmazott.Egy ilyen vakcinánál több évig is eltart a tesztelése, míg kikerül a piacra..Ennél nem voltak évek, SÕT!!! Valahogy úgy érzem, hogy a doki talán most a végére mondta meg az igazat!!!
Olyan kár itt totózgatni, egymást ingerelni. A két tábor úgy sem fogja egymást meggyõzni.
"A kérdező hozzászólása: Czeizel nálam akkor dõl meg, mikor egy média botrányban kiderült, gyerekeket adott el külföldre. Köszi, de õ értem ne vállaljon semmit se. Eleinte õ ellenezte legjobban...." NE KEVERJÜK VALAKINEK AZ ETIKAI MEGÍTÉLÉSÉT A SZAKMAI MEGÍTÉLÉSÉVEL. ÉS CZEIZEL ELEINTE SEM ELLENEZTE!!!!!
Szerintem is nagyon kár ezen tépelõdni. Úgyis mindenkinek megvan az álláspontja. Pont ezért én nem szeretném senkiét se megváltoztatni. Én oltattam 4 hete, mert fokozottan ki vagyok téve a fertõzésnek... (eü-s)
A fiatalabbakat fenyegeti az új típusú influenza Az új típusú influenza ellen az egyetlen hatékony védekezési lehetõség a védõoltás, de nálunk ezt éppen azok utasítják el leginkább, akik a legnagyobb veszélyben vannak. Az eddigi halálozási adatok szerint ugyanis fõleg a fiatalokra és felnõttekre jelent komoly fenyegetést a vírus. Az [origo]-nak nyilatkozó immunológusok szerint a meglepõ adatok oka, hogy az újinfluenza erõs védekezõ reakciót vált ki az erõsebb szervezetekbõl, ami viszont megnöveli a szövõdmények kialakulásának veszélyét. Csak a védõoltás nyújt hatékony védelmet Elsõre furcsának tûnhet, hogy éppen a fiatalok és felnõttek közül szedi a legtöbb áldozatot az új típusú influenza, az A/H1N1 variáns (A/H1N1v). Még furcsább azonban, hogy éppen a szervezet túlságosan erõs védekezése vezethet olyan állapot kialakulásához, amelyet már igen nehéz kezelni. "Egyes fertõzöttekben az elsõ napokban tüdõödéma és gyulladásos sejteknek a tüdõbe való nagyfokú beáramlása alakul ki a túlzott immunválasz miatt. A folyadékkal telt tüdõ egyfelõl elégtelen gázcserét, azaz légszomjat, fulladást eredményez, másfelõl ideális táptalaj a különféle baktériumoknak, így az ödémát hamarosan bakteriális tüdõgyulladás követheti, ami sokszor halálos kimenetelû" - mondja dr. Kacskovics Imre, az Eötvös Loránd Tudományegyetem immunológusa. Ezt a túlzottan erõs immunreakciót szaknyelven citokinviharnak nevezik, az immunrendszer mûködésében kulcsszerepet játszó molekulákra, a citokinekre utalva. "Kisebb gyerekekben az immunrendszer viszonylagos fejletlensége miatt még nem lép fel ennyire erõs immunválasz, az idõsebbek pedig már találkozhattak az újinfluenzához hasonló törzzsel - vérbankok utólagos elemzése alapján utoljára 1958-ban keringett hasonló vírus" - mondja a szakember. A néhány nappal ezelõtt összesített floridai (USA) adatok markánsan alátámasztják a fentieket. E szerint a halálozások aránya a krónikus betegségek nélküli emberekben a 4 évnél fiatalabb és a 65 év feletti korosztályban 0% volt, 5-24 év között 41%, 25-49 év között 27%, 50-64 év között pedig 11% (az adott korcsoportban történt összes halálesetbõl). Ez azt jelenti, hogy sok az olyan áldozat, akinek nem volt más egészségügyi problémája, és ezek fõképp a nagyobb gyerekekbõl, fiatalokból, felnõttekbõl kerültek ki. Ezzel összhangban állnak az augusztus végén közölt mexikói adatok: az elhunytak 61%-a 15-50 év között volt, de itt az 5 évnél fiatalabbak körében volt a halálesetek 17%-a. Az is tény, hogy a 65 év alatti korosztályok 15-20-szor nagyobb eséllyel fertõzõdnek meg. Hogy kinél lép fel ilyen heves reakció, az elõre megjósolhatatlan. Több tényezõbõl álló genetikai háttere van, és a betegség súlyosságát befolyásolják a túlzott kifáradás, a nem megfelelõ táplálkozás, a társfertõzések és a közelmúltban lezajlott betegségek. (Fontos megjegyezni: mindez nincs összefüggésben a valamilyen krónikus betegség miatt legyengült emberek nagyobb általános kockázatával, náluk az általános szövõdmények miatt jelent nagyobb fenyegetést a fertõzés.) Ennek fényében különösen aggasztónak tûnik, hogy a legnagyobb arányban - 86 százalékban - a 18-39 év közöttiek utasítják el az oltást, ez derült ki a Szonda Ipsos közvélemény-kutatásából, melyet az MTV A szólás szabadsága címû mûsorának megbízásából készítettek. Miért terjed jobban az újinfluenza, mint a szezonális törzsek? A citokinvihart, a túlzott immunválaszt a hirtelen megjelenõ sok vírus okozza. Az újinfluenzával vagy ahhoz hasonló törzzsel ugyanis még nem találkoztunk (kivéve az idõsebb korosztály egy részét), így semmiféle ellenanyag nincs a vérünkben ellene. Ez a vírus gyorsan és nagy mennyiségben szaporodhat fel egy-egy szervezetben, és szokatlanul gyorsan terjedhet (utóbbira számos bizonyíték van már, lásd például a hazai csepeli járványt). A szezonális ("sima") influenzánál nem ez a helyzet: ott szinte mindenkiben vannak olyan ellenanyagok, amelyek az elõzõ évek hasonló vírusai ellen érhetnek valamit, ezért általában nincsenek ilyen heves reakciók, illetve lassabb a vírus terjedése. Csak a védõoltás állíthatja meg A feladat éppen ezért világos: a lakosság minél nagyobb részét kell beoltani, hogy fékezzük a vírus terjedését - mondja Erdei Anna immunológus, az ELTE Immunológiai Tanszékének vezetõje. A beoltott egyénben a betegség lényegesen kisebb eséllyel alakul ki, illetve sokkal enyhébb lefolyású. Ráadásul a megfertõzõdött személy sokkal kevésbé terjeszti a kórt, mivel sokkal kevesebb vírust ürít. Ez nagyon leszûkíti a vírus mozgásterét, és nem alakul ki nagy járvány. Ehhez azonban a lakosság tömeges oltására lenne szükség, és rövid idõn belül. A vírus nyári "lustálkodása" után ugyanis számos országban egyre emelkedik a fertõzések és megbetegedések száma. A napokban zajló ukrajnai kitörés kórokozójának azonosítása még folyamatban van, de a WHO feltételezése szerint az új típusú influenza vírusa okozza a járványt. A védõoltásnak nincs alternatívája: az úgynevezett immunerõsítõ szerek, vitaminok - bár fontosak lehetnek a jó általános állapot eléréséhez - nem védenek a betegségtõl. Nem segítenek a homeopátiás szerek és a vegetáriánus étrend sem. A lehetséges mellékhatások A legtöbben - az ellenzõk 27 százaléka - azzal indokolták az elutasítást A szólás szabadsága felmérésében, hogy jobban félnek az oltás esetleges mellékhatásaitól, mint magától a betegségtõl. "Az újinfluenza elleni vakcina gyártásakor is alkalmazott technológiát az 1960-as évek óta használják Magyarországon, és körülbelül 20 millió embert oltottak be a szezonális törzsek ellen készített védõoltással. Súlyos mellékhatások csak néhány esetben léptek fel, de ezekrõl utólag bebizonyosodott, hogy nem az oltóanyag okozta õket. A súlyos mellékhatások kockázata minimális" - mondja dr. Berencsi György, az Országos Epidemiológiai Központ tudományos tanácsadója. Az új típusú influenza elleni oltás tehát gyártástechnikailag nem számít "új védõoltásnak": az elölt vírustörzs kivételével ugyanaz a vakcina, ugyanazokkal a kísérõanyagokkal, ugyanazzal a minõségbiztosítással, mint minden eddigi influenzavírus-törzsnél. Aki tehát kapott már szezonális influenza elleni oltást, az az új típusú influenza elleni oltásnál is hasonló tapasztalatokra számíthat. A leggyakoribb tévhitek A WHO által jóváhagyott védõoltások - köztük a hazai gyártmányú vakcina - nem tartalmaznak élõ vírust. (Kivételt képez az Amerikai Egyesült Államokban 2003 óta gyermekek számára engedélyezett orr-spray vakcina, a FluMist, amely az újinfluenza vírusából is elkészült, és 2-tõl 9 éves gyermekeknek spriccelik be az orrnyálkahártyájára.) Az elölt vírust tartalmazó védõoltások közötti különbség abban van, hogy míg például a magyar vakcina egész elölt vírust tartalmaz, addig több külföldi vakcina csak a vírus egyes darabjait (hasított vírusokat). Az egész vírust tartalmazó vakcinák erõsebb immunválaszt alakítanak ki, azaz hatékonyabbak, és ennek megfelelõen kisebb mennyiségû vírus van az oltóanyagban, ami kevesebb mellékhatással jár (1-2 napig tartó lokális duzzanat és piros folt az oltás helyén, rossz közérzet, esetleg hõemelkedés, enyhe láz). A védettség kialakításához pedig egyetlen oltás elegendõ, szemben számos úgynevezett alegység-vakcinával, amelyekbõl két oltás alakítja ki a védettséget - mondja Berencsi. Megjelentek olyan híresztelések is, hogy a vakcinákban fémes higany van, ami idegrendszeri bénulásokat okozhat. Az igazság azonban az, hogy nem fémes, hanem szerves higany van bennük (tiomerzál), amelyet az enzimeink nem tudnak feldolgozni, így nem válhat ki fémes formában. A vakcina tisztaságát biztosító, évtizedek óta használt anyagot a vesék kiválasztják, és körülbelül egy hét alatt a vizelettel távozik - mondja Kacskovics Imre. Ami a tojásban lévõ fehérjéket illeti: való igaz, hogy a vakcina tartalmazhat ilyen anyagokat, hiszen tojás felhasználásával készül. Ezért azok, akik allergiások a tojásra, a tojásalbuminra, ne kapjanak ilyen védõoltást, illetve beszéljék meg a háziorvosukkal - mondja Berencsi György. Egyébként nem valószínû, hogy egy súlyos tojásallergiás ne tudna errõl a betegségérõl. Fontos megjegyezni, hogy ennek semmi köze a tejallergiához. Kismamák és kisgyerekek oltása Forrás: MTI A legtöbb ellentmondásos információ talán a várandós kismamák oltásával kapcsolatban jelent meg. Az õ szervezetük a szükséges módon le van gyengítve, nehogy immunrendszerük elpusztítsa a magzatot, amely az apai gének miatt félig "idegen testnek" számít - magyarázza Erdei Anna. A kismamák immunrendszere tehát úgynevezett szupresszált állapotban van, és ez különösen igaz a vírusok ellen fontos sejtes immunválaszra (például ezért fáznak meg gyakrabban). "Nem kérdés, hogy a második és harmadik trimeszterben oltani kell a kismamákat. Az oltás hatására létrejövõ ellenanyagokból a magzat is kap a méhlepényen keresztül, és ezek megvédik a születés utáni elsõ hónapokban is" - mondja Kacskovics. Ha a kismama a szülés után oltatja be magát, akkor ebbõl a magzat már nem nyer védettséget, mert az egyébként igen fontos szoptatással már nem tudja neki az anya átadni az influenza elleni antitesteket (ezek nem szívódnak fel a tejbõl a vérkeringésükbe). A magzat fejlõdése szempontjából kulcsfontosságú elsõ trimeszterre (az elsõ 12 hétre) nem történt felmérés sehol a világon, azaz nem folytak olyan klinikai vizsgálatok, ahol az elsõ trimeszterben lévõ kismamákat oltottak volna be influenza elleni vakcinával. Közvetett adatok azonban vannak, olyan kismamáktól, akik az elõtt oltatták be magukat, hogy tudomást szereztek volna az oltás idõpontjában már meglévõ terhességükrõl. Ezeket az eseteket vizsgálva semmi problémát nem találtak a magzatok fejlõdésében az oltás miatt. Ha valaki mégsem oltatja magát az elsõ trimeszterben, akkor legalább a környezetét be kell oltani, mert így jóval kisebb a fertõzés veszélye. Nagyon fontos a kisgyerekek oltása. A vakcinákat, köztük a magyar vakcinát tesztelték gyerekeken is. A gyerekek tehát ugyanazt a hatóanyagot kapják, csak kisebb dózisban, testtömeg-arányosan. Hároméves kor felett eddig is megvolt az engedély, hétfõn (november 2-án) pedig Székely Tamás egészségügyi miniszter bejelentette, hogy már egyéves kortól beadható az új influenzavírus elleni védõoltás. Az eredeti tervek szerint az engedély a 6 hónapos és 3 éves közötti gyerekekre vonatkozott volna, de végül az alsó határt felemelték. Az indok egyrészt az volt, hogy kevés egy év alatti gyereket tudtak bevonni a tesztelésbe, másrészt pedig voltak szakmai viták az allergiás reakciókról. Ritkán fordultak elõ mellékhatások, és azok is enyhék voltak. Mi várható? Az Egészségügyi Minisztérium november 2-án kiadott jelentése szerint hazánkban még nincs járvány. Magyarországon járványról akkor beszélünk, ha heti 20 000 feletti influenzaszerû megbetegedést regisztrálnak. A környezõ szomszédos országokban azonban egyre gyorsabban terjed az új típusú influenza. A szakemberek szerint nem kérdéses, hogy "ebbõl már lesz valami". Még nem lehet tudni, hogy milyen mértékû lesz a járvány és mekkora lesz a halálozási arány. Ez alapvetõen attól függ, hogy hány embert képes megfertõzni a vírus és bekövetkeznek-e olyan mutációk, amelyek a vírus szaporodását, fertõzõképességét és kórokozó képességét megnövelik. A járvány elkerülésére, illetve enyhe lefolyására a lakosság megfelelõ mértékû átoltottsága jelenthet garanciát.
H1N1: megcáfolt ellenérvek Immunológusok az influenzaoltásról Csokorba szedte, egyenként megvizsgálta, és meg is válaszolta a védõoltással kapcsolatos leggyakoribb ellenérveket a Magyar Immunológiai Társaság. Az állásfoglalást Falus András akadémikus, a testület elnökségi tagja - és egyben az egyik legaktívabb ismeretterjesztõ tudós - írta le. 1. ellenérv: Eddig sem oltattam magam... Ezzel a genetikailag új vírussal eddig még senkinek a szervezete nem találkozott, tehát járvány esetén, aki nem oltatta be magát, sokkal könynyebben megkaphatja a fertõzést. Ezért alakulhat ki a világjárvány. Az új vírus a szezonális influenzavírusnál lényegesen virulensebb, szaporodóképesebb, ráadásul becsapja a szervezet természetes védekezését. Nemcsak a tüdõ, de a bél nyálkahártyáját is károsítja, és hosszabb ideig van jelen a szervezetben, így a betegség lefolyása alatt a beteg megfertõzhet olyanokat is, akiknél nagyobb a valószínûsége a súlyos szövõdménynek. Ebbe a csoportba tartoznak a várandós kismamák, a csecsemõk, a gyermekek és fiatal emberek, akik még nem estek át sorozatos influenzafertõzésen. Akit beoltottak, sokkal kevésbé veszélyezteti a környezetét, mint a náthás, köhögõ, tüsszentõ fertõzött beteg. Különösen érvényes az azokra, akik betegek gyógyításával, gondozásával vagy diákok oktatásával foglalkoznak. 2. ellenérv: Legfeljebb lázas leszek néhány napig... A vírus a felsõ légutakon keresztül fertõz. Itt a vírus és az általa kiváltott nagy intenzitású immunválasz károsítja a légutak felszínét borító nyálkahártyát. Ezek a folyamatok a tüdõ légzõfelszínének csökkenéséhez, légzéskárosodáshoz, nagyon súlyos tüdõvérzéshez vezethetnek. Ezt a súlyos állapotot csak mesterséges lélegeztetéssel lehet egyensúlyozni, de a folyamat maga így is maradandó tüdõkárosodást eredményezhet. 3. ellenérv: A védõoltásnak súlyos mellékhatásai vannak... Az elölt vírust tartalmazó oltóanyagok adalékként ellenanyagok képzõdését fokozó hordozóanyagokat és tartósítószert is tartalmaznak. A védõoltás szaporodó vírust nem tartalmaz, de az immunrendszert képes aktiválni, és olyan ellenanyagok képzõdését váltja ki, amelyek megakadályozzák a vírus bejutását és elterjedését a szervezetben. Ennek a semlegesítõ hatásnak az eredményeként az immunizált páciensekben teljes védelem, vagy csak enyhe lefolyású betegség alakul ki. A magyar oltóanyag azért is különösen hatékony, mert a teljes vírus minden alkotórésze jelen van benne elölt formában. Minden eddigi klinikai vizsgálat azt igazolta, hogy az új H1N1-vírus és a szezonális influenza ellen adható védõoltásoknak elhanyagolhatók a mellékhatásai (ritkán hõemelkedés, az oltás helyén egy-két napig tartó fájdalom). Mivel a vírus felszaporítása kis menynyiségû antibiotikummal kezelt tojásban történik, a további tisztítási lépések ellenére az oltóanyagban nyomokban visszamaradhat tojásfehérje- vagy antibiotikum-szennyezés. Így a tojásra vagy antibiotikumra allergiás emberekben a vakcina mellékhatásokat is kiválthat, ami indokolttá teszi a fokozott óvatosságot. Az ilyen ritka reakció veszélye szinte minden gyógyszernél fennáll. Ha azonban a betegség szövõdmény nélküli lefolyását és a gyógyszer esetleges mellékhatásainak kockázatait mérlegeljük, nem nehéz belátni, hogy ez vállalható kockázat. 4. ellenérv: Mérgezõ higany van az oltóanyagban... Elterjedt, hogy az oltóanyagban jelenlevõ tartósító szer, a tiomerzál, higanytartalma miatt mérgezõ, és idegrendszeri károsodást okoz. Ezt a vegyületet több mint 40 éve alkalmazzák infúziós folyadékok, oltóanyagok és más készítmények sterilitásának biztosítására, így minden eddig elõállított influenzavírus elleni oltóanyagban is jelen volt, s a jelenlegivel azonos mennyiségben. Azért nem okoz mérgezést, mert higanytartalmú bomlásterméke, az etil-higany néhány nap alatt kiürül a szervezetbõl és nem épül be úgy, mint a hasonló nevû metil-higany. A nagyon ritkán elõforduló nehézfém-allergia esetén azonban az érintetteknek az elõzõekben már említett óvatossággal kell eljárniuk. (Az online sajtóban felbukkanó érv szerint a magyar oltóanyagnak magasabb a tiomerzál-tartalma, mint a konkurens hatóanyagoknak. Erre reagálva Falus András lapunknak azt emelte ki: az ausztrál vakcina ugyannyit tartalmaz, mint a magyar: 50 mikrogramm tiomerzált, ami 25 mikrogramm etil-higanynak felel meg.) 5. ellenérv: Úgyis mutálódik a vírus, mire ideér a járvány, addigra az oltás már nem nyújt védettséget... A vírus terjedése során folyamatosan változhat, de a képzõdõ mutációk, amelyek nem feltétlenül fokozzák a kórokozó károsító hatását, a vírusnak csak kis részét érintik. Mivel az oltóanyag nagyon sokféle, a vírust több pontján semlegesítõ ellenanyagot alakít ki az oltott emberek szervezetében, a víruson sok "céltábla" marad a hatékony antitestek számára
SZAKMAILAG TALÁN A LEGAUTENTIKUSABB FORRÁS: Falus András akadémikus, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója. Az immunológus szerint H1N1: sokkal veszélyesebb, mint eddig hittük Az új influenza kórokozója, a H1N1 sokkal virulensebb, azaz sokkal aktívabb, mint elõtte gondolták, olyan anyagokat termel, amelyek gátolják a szervezet természetes védekezését - hangsúlyozta Falus András akadémikus, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének igazgatója. A kórokozó nagyon gyorsan szaporodik, vagyis igen gyorsan terjed. A betegség veszélyes szövõdményeit sorolva Falus András mindenekelõtt azt emelte ki, hogy a vírus nagyon nagy aktivitással támadja meg a tüdõ sejtjeit, ami tüdõvérzést okoz. "Nagyon intenzív a vérzés, percek alatt meghalhat valaki tüdõvérzés következtében" - mutatott rá az immunológus. További veszély a hosszan tartó, lenyomhatatlan láz, amely a szívet és a vesét teszi tönkre. "Közeli és valós a veszély" - hangsúlyozta Falus András, emlékeztetve arra, hogy a Stockholmban a napokban tartott konferencia résztvevõi is arra mutattak rá, hogy a betegség, a járvány sokkal veszélyesebbnek ígérkezik, mint amilyennek eredetileg gondolták a tudósok. E veszélyek fényében "elképesztõ felelõtlenség azt mondani az embereknek, hogy ne oltassák be magukat. Felelõtlenség azt mondani, hogy a szájmaszk és a vitaminok valamit is érnek. Valamit érnek, de ez körülbelül olyan, mintha a gyermekbénulás járványakor az ötvenes évek végén - hatvanas évek elején nem oltottak volna, hanem azt mondták volna a szakemberek, hogy elég a hagyományos módon egészségesen élni és ezzel az immunrendszert erõsíteni" - magyarázta Falus András. Hozzátette: különösen fontos az oltás a terhes nõk és fiatalok esetében. Elõbbiek szervezete a magzat védelme miatt olyan immunválaszt ad, amely "nagyon nem kedvez" a vírus elleni védekezésnek. A fiataloknál a szervezet "túlreagálása" kockázatos. Az új influenza esetében rengeteg olyan gyulladáskeltõ anyag, úgynevezett citokin keletkezik, amely magas lázat, vérkeringési problémákat válthat ki, károsítva a szívet, az agyat, a tüdõt, a májat. Mint Falus András rámutatott, ezzel szemben az oltás mellékhatásai igen enyhék. "Olyan mellékhatások fordulnak elõ, mint a szezonális influenza elleni védõoltásnál tapasztaltak, csak még ritkábban jelentkeznek" - emelte ki a professzor, megjegyezve, hogy káros a vakcinában lévõ higannyal riogatni a lakosságot, ugyanis minden oltóanyagban van higany. Ez azonban szerves kötésben lévõ higany, amely gyorsan oldódik és ürül ki a szervezetbõl, vagyis semmiféle új veszély nincs. Falus András hozzáfûzte, hogy egyébként talán nem a háziorvosok dolga lett volna eldönteni a vakcináció kérdését, hanem egy szakmai testületé. A Magyar Tudományos Akadémia Immunológiai Bizottsága, amely magyar immunológia legmagasabb szinten képviselt testülete, közzé is tette az álláspontját. "Nem lehet tudni, hogy mekkora lesz a járvány. Lehet nagyon nagy a vírusban jelenlévõ állati komponens miatt, de az is lehet, hogy nem lesz olyan jelentõs. Ha egyszer beindul a járvány, lehet, hogy már nagyon késõ lesz oltatni" - összegezte Falus András.
A kérdező hozzászólása: Én max 3 hónap védettséget olvastam, hallottam. Miért mondnak százfélét az orvosok, médiák??? Ezért van mindenki összekavarodva.

Ki jár közületek kismama tornára? Nem tudom eldönteni, hogy melyik hasznosabb, jobb. A kismama torna vagy a konditerem.

Legjobb válasz: Én régen kondizni jártam, utána kismamatornára, mert a nõgyógyászom eltiltott a kondizástól, hiába mondtam, hogy nem emelek súlyokat. Így a lelkiismeretemre hallgattam, és utána már nem jártam.

Én régen kondizni jártam, utána kismamatornára, mert a nõgyógyászom eltiltott a kondizástól, hiába mondtam, hogy nem emelek súlyokat. Így a lelkiismeretemre hallgattam, és utána már nem jártam.
Ezt az orvosod tudja felelõsen eldönteni. Mert ami jó egy fitt, sportos kismamának abszolút problémamentes terhességnél, az veszélyes lehet egy másik kismamának. én kismamatornára jártam, és légszomj miatt két hónap után attól is eltanácsolt az orvosom. Pedig nem híztam el, és a terhesség elõtt tátrai csúcsokat másztam meg.

Szülésnél a doki minden kismamának nyomja a hasát, vagy van olyan is, hogy a kismama ilyen segítség nélkül is ki tudja nyomni a banát?

Legjobb válasz: Dehogy minden esetben,legtobb esetben nem kell a segitseg,a nyomas,de gyakran megtortenik,foleg akinek kicsi a csiposzelessege..

Dehogy minden esetben, legtobb esetben nem kell a segitseg, a nyomas, de gyakran megtortenik, foleg akinek kicsi a csiposzelessege..
Szia! Nekem nem nyomta a hasamat a doki. Mondjuk az igaz, hogy nagyon széles csípõm van, lehet ennek is köszönhetõ.
Nekem sem nyomta a hasamat senki. Mondjuk nem is engedtem volna, legfeljebb, ha baj van a babával és sietnie kell a születéssel :) Akkor szoktak rásegíteni, ha úgy látják, hogy szûk a csípõ és nem akar kiférni a baba, vagy ha anyukának már nincs ereje eléggé nyomni.
Nekem nyomták a pocakomat szülés közben mert lelassult a kisfiam szívverése!Hát azt nem kívánom senkinek nagyon fájt!:-( közel 100kg-os doki rámfeküdt levegöt sem bírtam venni!2nyomásra megszületett a drágaságom!hála!:-)De ennek ellenére még százszor végig csinálnám!:-)

Amikor beteg a kismama, hogyan tudja ellátni a pici babáját?

Gondolok itt arra, ha megszületik a picim decemberben, és tegyük fel megfázom(minden évben átesem ezen sajnos télen),bocsi a kifejezésért, de taknyom nyálam egyben van, lázas vagyok, olyankor hogy tudom majd ellátni a picúrt, hogy ? véletlen se kapja el?Ilyenkor az apukára bizzuk nagy részben, vagy egyéb segítségre(nagyszül?k)?

Legjobb válasz: Apukára nem lehet igazán bízni egy pár hetes pici babát, mert szoptatni kell, és azt csak te tudod megoldani. Próbál magadra vigyázni hogy ne kapj el semmit

Apukára nem lehet igazán bízni egy pár hetes pici babát, mert szoptatni kell, és azt csak te tudod megoldani. Próbál magadra vigyázni hogy ne kapj el semmit
A tisztába tevést, lefektetést elláthatja az apuka is (ha otthon van) vagy a nagymamák. Nálunk legalábbis így oldottuk meg.
A szoptatás miatt nem nagyon tudod másra bízni, meg egyébként is picike még ilyenkor, nagyon kellesz neki. Elkapni nem fogja, mert az általad termelt immunanyagok átmennek a tejbe! Bár beteg nem voltam, de többször volt mellgyulladásom magas lázzal és mi úgy csináltuk, hogy anyukám itt volt nálam egész nap, õ vitte a háztartás és a fõzést, õ pelusozott, apa fürdetett, így nekem csak a pihenés, evés, zuhanyozás, alvás és szoptatás maradt. Rengeteg anyukának nincs semmilyen segítsége, ilyenkor a halasztható dolgokat el kell tolni és csak a legszükségesebbeket megcsinálni, fagyasztóbl elõszedni amit lehet, esetleg kaját rendelni.
Ha anya leszel, ilyen "apróság", hogy lázas vagy és folyik az orrod, meg se kottyan, észre sem veszed, mert a babád lesz az elsõ. Ha szoptatsz, a baba nem kapja el, + szájmaszk, gyakori kézmosás, babát nem puszilgatod... Ne aggódj, bírni fogod. Nekem semmi segítségem, ha meghalni készülök épp, közben is el tudom látni a gyerekemet. Az anyaság csodákra képes :)
Szia! Nekem nem ez volt a betegségem, viszont nem tudtam ellátni a babámat sehogy. Apa meg az anyukámék és anyósom segített amíg lábadoztam, 2x mûtöttek :( Hát a friss varratokkal és alig csoszogva megfogni sem tudtam. VIszont ha beteg vagy valahogy jobban tartod magad, mert tudod hogy ott van a babád. Nem hagyod el magad, nagyon sokat számít ez is. Viszont ha tényleg nagyon megfázol ne puszilgasd , sûrûn szellõztess, de amikor csak lehet inkább menj tõle külön helyiségbe, addig apa vagy a nagyszülõk el lesznek vele. Át kell vészelni azt a pár napot, máshogy nem megy.
Ha szoptatsz, akkor gyakorlatilag nincs esélye a gyereknek, hogy elkapja töled a fertözést, mert a tejjel az ellenanyagokat is átadod neki. Ha még egy szájmaszkot is használsz, akkor semmi gond sincs.

Még nagyon a terhesség elején vagyok, július végén fogok szülni. Külföldre megyek, ahol ilyenkor nagy leárazások szoktak lenni és ott akarom beszerezni a kismama ruháimat. Miket vegyek főleg, mi az, amit nagyon ki tudok majd használni?

Szoknyás tipus vagyok, átlagos testalkatú. A terhesség októbert?l júliusig tart majd. Csinos kismama szeretnék lenni, aki büszke a pocakjára.

Legjobb válasz: mivel otthon már májústol álltalában nagyon meleg van és még a szülés után is használhatod a ruhákat így lenge ruhákat vegyél. amúgy nem tudom mikor mész, mert a nyugati országokban (én agliában és németországban is élek/éltem) januárban és augusztusban vannak a leárazások, de akkor nagyrészt az elözö szezont árusítják ki, vagy is januárban leginkább téli ruhát fogsz kapni.

mivel otthon már májústol álltalában nagyon meleg van és még a szülés után is használhatod a ruhákat így lenge ruhákat vegyél. amúgy nem tudom mikor mész, mert a nyugati országokban (én agliában és németországban is élek/éltem) januárban és augusztusban vannak a leárazások, de akkor nagyrészt az elözö szezont árusítják ki, vagy is januárban leginkább téli ruhát fogsz kapni.
A kérdező hozzászólása: Sokkal nyugatibb országba megyek és jön a Thanksgiving és elõtte levõ éjszaka 70-90%-al lehet olcsóbban vásárolni. Tavaly is igy vettem meg az idei ruhatáramat, csak akkor még nem kellettek a kismamaruhák.

Kismamák. Tudom nem nagy baj. De most a 14hétben járok +2nap?

Csupán arra lennék kiváncsi,h mikor emelkedik annyit a méh, hanyadik hetben,h ne nyomja ennyire a holyagom ? ;) Boldog Karácsonyt! Es koszonom!

Legjobb válasz: Nekem 14 hetesen már nem volt állandó pisilési ingerem. Aztán elõjött a vége felé megint.

Nekem 14 hetesen már nem volt állandó pisilési ingerem. Aztán elõjött a vége felé megint.
Nekem talán valamikor a 15. és a 20. között. Most 25 hetesen ritkábban járok mint terhesség elõtt!
A kérdező hozzászólása: Ó nagyon koszonom!!! A baba szerintem a holyagomon ul. Allandoan feszit, meg ha egy decinyi is csurran ki. Raadasul az anyagcserem is felgyorsult :)
szia, én most vagyok 19+1 hetes, de én még napjában vagy 20-szor pisilek, pont tegnap kérdeztem a férjem, hogy létezik az, hogy a kisdrágám rácsücsült a hólyagomra? mert mást már nem tudok elképzelni :) eddigi "rekordom" 5 kanyar a wc-re egyetlen éjszaka alatt :) ))
elõzõ vagyok, bocs, hogy elsõ körben nem a kérdésre válaszoltam, de én is úgy tudom, hogy valamikor a 20-22 hét után változik a helyzet, már várom!!! :)
Egyén függõ a dolog. Állítólag a második trimszterre már nem jellemzõ, nekem mégis megmaradt :( Nincs olyan éjszaka amit végig tudnék aludni pisilés nélkül.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!