Találatok a következő kifejezésre: A kismamákra az (1644 db)

Automatikusan jár a kismamának az ultrahangfelvétel? Vagy kérni kell? Fizetni kell érte?

Mi még nem várunk kisbabát, de erre mindig kíváncsi voltam. Az egy dolog, hogy csinálnak UH-t, de minden egyes UH vizsgálatkor jár a kismamának egy felvétel is?

Legjobb válasz: Szia.Èn az elsö uh-nál kértem azóta is mindíg kapok eggyet kettöt kérés nélkül.Fizetni a 3d,ill. 4D-s uh-ért kell. 25 hetes kismama.

Szia.Èn az elsö uh-nál kértem azóta is mindíg kapok eggyet kettöt kérés nélkül.Fizetni a 3d, ill. 4D-s uh-ért kell. 25 hetes kismama.
Szia!Na nálunk fizetni kell 500ft-ot egy képért ha kérsz(sima rutin ultrahangra gondolok).31hetes kismama:)
Èn írtam az elsö választ.Nekem nem kell fizetni, jó, mondjuk én N.országban élek 4 éve, és itt j´rok orvoshoz.
Nálunk kell az biztos legalabb 500Ft, de csak ha szeretnéd a képet!
Szia! Nálunk is 500 Ft egy kép.
Szia Nekem a kezembe nyomtak egy csekket, amit elõre be kell fizetni, 1500 a felvétel és 500 a kép és vinnem kell VHS kazit. Gyõr, kórház...
Akkor én szerencsés vagyok, nekem a kép és a felvétel is teljesen ingyenes. De azt hiszem ez a legtöbb magánrendelõben így van.
Nekem nem kellett a képért fizetni, én voltam az "sztk"-s rendelésen is ultrahangon, itt semmiért nem kellett fizetnem, és voltam magánrendelésen is, ott magát a vizsgálatot fizettem ki, a képet ingyen kaptam. De mindkét esetben külön kértem. Gondolom, kórházanként és magánrendelõnként is változik ez a dolog.
Ez, ezek szerint város függõ.Nálunk Kecskeméten pl. ha kérsz sem kapsz felvételt a korházban. Itt csak a 3 ill. 4D-n adnak, természetesen pénzért. /nem kevés/ Egy 24 hetes kismama

Máshol is "hajszolják" a kismamákat az utolsó hetekben?

Szinte minden napra van valamilyen vizsgálat. Ha megpróbálok többet egy napra tenni, hogy ne kelljen annyit utazni, tuti, hogy csúszik valamelyik id?pont, és nem érek oda a következ?re id?ben. Ott meg jól letolnak. Ma még azért is fejmosást kaptam a helyi kórházban, hogy miért járok hozzájuk CTG-re, ha nem is ott fogok szülni. Komolyan elfáradtam már ebben a rohanásban. Felétek hogy megy ez?

Legjobb válasz: Én most megyek majd a következõ a héten valamelyik nap az utolsó vérvételre meg egyéb 'finomságokra' a laborba. Erre azt mondták múlt7en, hogy: 'Ráérek bármikor, 37 hetesen mennyek még vissza tanácsadásra, addig elég bármikor megcsináltatni!' Ez tök jó, gondoltam magamba, de a gyerek nem fogja kivárni, hogy leteljen a 37. hét, meg legyenek a vérvételes dolgok, majd a védõnõ és utána induljon el, ha esetleg hamarabb akar jönni.. Nem igazán szeretem az utolsó pillanatra hagyni a dolgokat. 2 hét múlva kell mennünk még egy uh-ra, utána CTG. Találkoztam olyan kismamával, aki mindennap ment CTG-re 36. héttõl (41. héten szült meg) és olyannal is, aki heti 2× ment, majd utolsó héten, amikor megszült akkor voltak majdnem mindennap.

Én most megyek majd a következõ a héten valamelyik nap az utolsó vérvételre meg egyéb 'finomságokra' a laborba. Erre azt mondták múlt7en, hogy: 'Ráérek bármikor, 37 hetesen mennyek még vissza tanácsadásra, addig elég bármikor megcsináltatni!' Ez tök jó, gondoltam magamba, de a gyerek nem fogja kivárni, hogy leteljen a 37. hét, meg legyenek a vérvételes dolgok, majd a védõnõ és utána induljon el, ha esetleg hamarabb akar jönni.. Nem igazán szeretem az utolsó pillanatra hagyni a dolgokat. 2 hét múlva kell mennünk még egy uh-ra, utána CTG. Találkoztam olyan kismamával, aki mindennap ment CTG-re 36. héttõl (41. héten szült meg) és olyannal is, aki heti 2× ment, majd utolsó héten, amikor megszült akkor voltak majdnem mindennap.
Én örültem, hogy a végén sok vizsgálat van, és folyamatosan figyelnek, hogy minden rendben legyen. 36. héttõl hetente mentem nst/ctg-re, 2 hetente dokihoz vizsgálatra, és a 40. héttõl naponta voltam nst-n, magzatvízvizsgálaton, mert túlhordtam. Az utolsó napok már kellemetlenek voltak, de inkább, minthogy rám sem néz senki. Szóval én annyira nem bántam, de persze tényleg fárasztó.
A kérdező hozzászólása: Nem is a vizsgálatokon akadtam ki, amit meg kell csináltatni, azt meg kell és kész, hanem a bánásmódon. És azt még le sem írtam, hogy a kórház területérõl ki vannak tiltva a 6 év alatti gyerekek, így a 2 évesemmel elég nagy gondban vagyok.
Ja, értem. A bánásmód...hát sok helyen valóban érdekesen bánnak az emberrel. Én ezért is jártam inkább magándokihoz, de szerencsére a kórházban is normálisak voltam velem szüléskor. Viszont már megannyi olyan vizsgálaton voltam (nem terhesen), ami tényleg színvonaltalan volt, bunkók voltak, és utáltak mert "na ez is egy beteg". Én egyszer vittem a lányom magammal, mikor kórházba mentem, és rám is szóltak, hogy de hát 10 év (!) alatti gyerekek nem jöhetnek be a kórházba! Én meg mondtam, hogy ha tudnám kire hagyni, ha fizetné valaki helyettem a bébicsõszt, akkor nem hoznám. Na arra egybõl befogták a szájukat.
Én Skóciában szültem és vagyok újra várandós. Itt 2 uh van pl egész terhesség alatt ha minden rendben van. A dokimat nem láttam 11 hete, azóta be kellett mennem ugyan a 20 hetes uh-ra, de mivel az uh-t végzõ doki mindent jónak látott, nem kellett senkivel találkoznom emiatt. A végefelé kicsit azért itt is sûrûsödnek a vizsgálatok, de csak kézzel tapintják a pocakot, meg tölcsérrel behallgatnak a szívére, belsõ vizsgálat csak akkor van, ha baj van, nincs hüvelyi uh, nincs a végén a napi ctg-zés egyszer sem. Már túlhordásban voltam mikor be kellett mennem 40+6 naposan, majd kellett volna 2 nap múlva újra (csak pocaktapogatás volt, semmi egyéb)de a 2 nap közt megszültem. Szóval messzirõl sincs annyi vizsgálat itt mint otthon, ami az elején, mivel 12 hetesig csak van 1 pisi vizsgálat meg 1 elbeszélgetés, hogy mit ehetsz, mit ne, van-e fogorvosod, stb., ja meg 1 súlymérés. Tehát eleinte kicsit rémisztõ, mint ha nem foglalkoznának veled, de mint késõbb kiderült, ha csak a legkisebb gyanúja is felmerül problémának, akkor kivizsgálják. Nagyon örültem, hogy itt szülhettem, imádtam minden percét. Ja, és elsõ babánál ha minden oké, 24 óra alatt kiengednek. Második babánál szülés után 6 órával. Nekem veszélyességi császár lett a vége, 3 nappal szülés után hazaengedtek. Nagyon jó volt így.

A kismama az angolul minimum?

Legjobb válasz: Nem.

Nem.
littlema
Hát ez nagyon jó :D
Na, ez tetszik! :-) Amúgy szerintem igen!
Ezt nem tudom honnan vetted :D nem igen van erre kulon szavuk, siman csak azt mondjak pregnant vagy mom to be, de inkabb csak azt mondjak, hogy pregnant woman/lady/girl.
A nagymama pedig maximum, igaz? Továbbmegyek! A welcome drink magyarul szia pia.
XD utolsó
És ha megtudod a nevét, akkor mi lesz? Jobban fogsz aludni? Vagy miért érdekel ennyire?
A kérdező hozzászólása: Talán azért érdekel, mert nem szeretnék az õ rendelésére menni?
erre a válaszra én is kíváncsi lennék. Januárba szülök Kecskeméten.
remélem legközelebbi kérdéseidhez nem érkezik válasz a "sok hülyétõl"!!!
A kérdező hozzászólása: Látom, itt is sok az idióta! Értelmezni is kellene tudni, meg a kérdésre válaszolni.
Elsõ válaszoló! Az orvosok nem istenek. Emberek, mint te vagy én. A kismama azért halt meg, mert magzatvíz került a vérébe, és az nagyon erõs véralvadásgátló, sajnos "egyszerûen" elvérzett. Nem az orvoson múlt.
A kérdező hozzászólása: Ki volt annak az orvosnak a kismamája, aki szülés után elvérzett Kecskeméten? Így most már érted?
pont most megy a tv2-n!
Én úgy tudom, hogy nem hozták nyilvánosságra (még?!). De melegen ajánlom, hogy tegyék meg, mert ez a barom állítólag praktizálhat továbbra is, csak épp abból a kórházból csapták ki ahol eddig dolgozott, ráadásul magánrendelõje van! [email protected]ék....remélem közlik a nevét, bár igaz én nem mostanában tervezek szülni, de ez még nekem is hasznos lehet. 20/L
Elvérzett az orvosa?
Ki volt az elvérzett kismama orvosa? Így helyes...
Azért kattintottatok a kérdésre, hogy segítsetek, vagy azért, hogy kötekedjetek és nyelvtanilag kijavítsátok a kérdezõt? Ne legyetek már ennyire primitívek...
A kérdező hozzászólása: A kérdést nem pontosan fogalmaztam, másodszor szándékosan írtam rosszul, de nem kell hozzá sok logika, hogy nem arra gondoltam, hogy az orvos vérzett el, és nem kioktatást kértem, nem nyelvtani tanácsadást, mégis azt kaptam, csak választ nem.
Én nem vennék rá mérget, hogy az orvos hibázott. Én 15 évig jártam egy olyan dokihoz, akirõl egy barátnõm mindig mondta, hogy anyukája nála szülte és majdnem meghalt az anyukája a doki miatt, részleteket persze nem tudott õ sem. Szakmailag és emberileg is le a kalappal az én volt dokim elõtt, szóval nem feltétlen kell a tények ismerete nélkül ítélkezni. Az én dokim már idõs, nem vállal szülést, ezért mentem át másik dokihoz, még mielõtt kérdés merülne fel ezzel kapcsolatban.
Szia! Úgy gondolom, hogy aki nem tudja a választ, az miért köt bele más kérdésébe, illetve nagyon elfajult itt hirtelen a dolog. Figyeltem a válaszokat, hátha valaki leírja, de eddig még nem. Ma - nem biztos forrásból -, hallottam egy orvos nevét, de úgy gondolom, hogy már azért sem írom le ide a nevét. Amennyiben írsz privát üzenetet, akkor elküldöm.
Te jó ég! És még annak idején rám írta valamelyik kedves olvasó, hogy hormonzavaros stb.
off: történetesen én is kecskeméti vagyok, és a pletykákat nem csípem, de engem is érdekelne, mert õ a hibás vagy sem, nem szívesen szülnék nála.Tudom, nem õ tehet róla, meg bárkinél megtörténhet bárkivel, de valahogy mégis elkerülném..
Ha kecskeméti vagy és érint ez a dolog, menj el egy rendelésre biztos hallasz folyosói pletykát.
A kérdező hozzászólása: Örülhetsz, hogy ennyire okos vagy! Nem a te orvosod nevét kérdeztem.
A második verzió még gyalázatosabb, mint az elsõ. Ki volt az orvosa annak a kismamának, aki szülés után elvérzett Kecskeméten? Mert a vonatkozó névmás, azután a szó után következik, amire vonatkozik. Ja a válasz: Dr Vég Béla- tessék egy vezetéknév és egy keresztnév
A kérdező hozzászólása: Elmagyarázom, hogy a sok hülye is megértse. Nem azt kérdeztem, hogyan kell megfogalmazni egy mondatot helyesen, a kérdés az orvos neve, ezért a válaszhoz csak egy vezetéknevet, és egy keresztnevet kell írnod, ha ez neked túl bonyolult, nehéz feladat, akkor inkább ne írj semmit. Remélem felfogtad!
Én Kecskeméten szültem, komplikációs is voltam, szülésem után azt mondták egy cikket megért volna, mert fogadott orvosom nem volt, és 2 orvos úgy bánt velem, mint egy riheronggyal. Most elnéztem azt a szegény családot, ahol meghalt az anyuka, szerintem ott sem volt fogadott orvos, így egyáltalán nem csodálkoznék, ha a figyelmetlenség miatt történt volna mindez.

Mi lehet ez a "diszkrét" állásajánlat a kismamáknak? Az alábbiakat írták levélben:

a hirdetés:

Legjobb válasz: azért nem semmi, hogy mik mennek/mehetnek az állásadók részérõl...

A kérdező hozzászólása: azért nem semmi, hogy mik mennek/mehetnek az állásadók részérõl...
Gondolom fotózás, vagy pornó.
Ja az tuti hogy valami erotikus marhaság.

Terhességi diabétesz során mi a normális értéktartomány, amit az étkezések után 1 órával kell mérni? Milyen eredmények után kapja a kismama az inzulinos kezelést?

Reggel sajnos mindig magas, van amikor 8 mmol/l fölé is megy, utána az étkezések után 7 mmol/l alatt van. Mit?l van ez, hogy reggel ilyen magas? 28 hetes kismama

Legjobb válasz: Ha 7 alatt van, az teljsesn jó. Reggel egyél kevesebbet, ha esetleg tejet iszol, akkor azt ne tedd. Én reggel mindig csak gyümölcsöt és sajtot eszem. Az inzulin pedig nem az értéktõl függ, én diétáztam az elején, de 2 hét után már nem volt elég, mindentõl magas lett a cukrom, ezért kaptam inzulint, amit azóta is hetente emelni kell, mert folyamatosan romlanak az értékeim.

Ha 7 alatt van, az teljsesn jó. Reggel egyél kevesebbet, ha esetleg tejet iszol, akkor azt ne tedd. Én reggel mindig csak gyümölcsöt és sajtot eszem. Az inzulin pedig nem az értéktõl függ, én diétáztam az elején, de 2 hét után már nem volt elég, mindentõl magas lett a cukrom, ezért kaptam inzulint, amit azóta is hetente emelni kell, mert folyamatosan romlanak az értékeim.
Nem, de én külföldön élek. Hetente kellett mennem a diabetológushoz, és így emeli folyamatosan még mindig az inzulint. Mostmár csak 2 hetente van labor, meg 2 naponta kell hívnom telefonon. Ha nem jók az értékeim, akkor megmondja, mennyit emeljek. Kitartás, tudom, hogy nagyon hosszú, de elmúlik, nekem tegnap a nõgyógyász azt mondta, szerinte max. 4 hét van még hátra, nem húzom ki a kiírt idõpontig :)
17 hetes korom óta inzulinos cukros vagyok. A reggeli után 7-ig jó a diétával, de nekem 6, 8-ig jó az inzulinnal. A reggeli 40 g ch-t oszd el inkább, azaz egyél sûrûbben kevesebbet. Én reggel eszem 20 g-ot, utána pedig 30-at, így van meg a délelõtti 50 g ch. Azért magasabba vércukor reggel, mint napközben, mert akkor indul a szervezet, ilyenkor legmagasabb a vérnyomás is, ha beindul az "élet", akkor lentebb megy. Az értékeket befolyásolja az elõzõ napi fogyasztás is. Észrevettem, ha éjszaka eszem, akkor reggel alacsonyabb a vércukor. Hogy miért? MErt a szervezet nem kap szénhidrátot ha nem eszel, így leállítja az inzulintermelést és így megemelkedik a vércukorszint. Pedig az ember azt gondolná, hogy ilyenkor leesik. A gyors felszívódású szénhidrát, pl. gyümölcs mellé, mindig egyél valamilyen lassúfeszívódásút is, pl. korpovitot, abonettet. Így nem is éhezel meg utána olyan gyorsan. Írtad, hogy éhes vagy. Elõször én is ettõl féltem, de kitaláltam a mintaétrendek alapján, hogy mindig úgy eszem, hogy a kis szénhidráttartalmú mellé eszem a nagyobb ch-t tartalmazót. Pl. Az egyik favoritom a húsleves sok zöldséggel és hússal, utána már elég az 5 dkg tészta. VAgy nagyon jó a cukrosoknak a savanyúkáposzta, nekem ilyen étel után még egy rétes is belefér. Szóval okosan kell összeállítani a napi étrendet, és akkor nem fogsz éhezni. Abban igaza van az egyik válaszolónak, hogy az inzulint folyamatosan kell egy idõ után emelni, ahogy nõ a lánykám odabenn, hetente emeljük az egységeket. Minden jót és kitartást! (31. hetes mami)
A kérdező hozzászólása: Ahhoz, hogy beállítsák a megfelelõ cukorszintedet be kellett beküdnöd a kórházba, és csak ezútán kaptál inzulint?
bocsi, véletlen elõbb elküldtem...Szóval azt mondta, hogy nem kérheti, hogy ne egyek az esküvõi tortámból, ezért tegyük át a cukormérést rá még egy hétre...Szóval van jelentõsége, bár én sem tudom, hogy mi....
Nekem azt mondta a védõnõm, hogy befolyásolja az eredményt az elõzõ napok étkezése.Megbeszéltük, hogy mikor mér cukrot, és szóba került, hogy elõtte 3 nappal lesz az esküvõm.
A kérdező hozzászólása: köszönöm, hogy válaszoltál! Én is nehezen viselem a szúrkálást, pedig nekem még csak egyenlõre az ujjamat kell. Nagyon remélem, hogy szülés után el fog múlni. Nem olyan nagy a babád, van aki nem cukros, és nagy babája születik. Én még csak most megyek a 30 hetes uh-ra, remélem minden rendben lesz! Félek ettõl az egésztõl, és még hol van nekem a vége?! :-(
Elsõ vagyok, most már háromszor inzulinozom naponta. Nekem egyébként mindig reggel a legalacsonyabb, napközben meg felmegy. Szerintem sem befolyásolja a cukrot az, hogy mit eszel, mert nálam van olyan, hogy ugyanattól a kajától felmegy akár 8 fölé is, másnap meg csak 6 körül van. Persze én nem értek hozzá, csak tapasztalat. Mindenesetre remélem, szülés után elmúlik, mert 11 hete nem ettem egy jót, állandóan éhes vagyok, és utálom naponta szurkálni magam, meg 7-szer cukrot mérni, már úgy nézek ki, mint egy tûpárna... Nem beszélve arról, hogy a babám a 34. héten volt 2600g, ami kicsit nagy.
A kérdező hozzászólása: Nekem a cukorterheléses vizsgálatom eredménye 8 lett, kérdeztem, hogy mennyire befolyásolja az elõzõ napi bûnõzések?! Erre õ, hogy ha rendesen mûködne akkor mindegy, hogy mit eszem. Közben elmentem diatetikushoz, ahol kb. 45 perc alatt vagy még annyi sem ki lettem okítva. Csináltattam a háziorvossal még egy cukorterhelést, ami 7 lett. Tehát valamennyire mégis befolyásolja az elõzõ napok nagy bûnõzései. Ennek ellenére csinálom a diétát, méregetek, bár néha az értékektõl én is megijdedek, fõleg a reggeli magas értéktõl. Igyekszem reggelire keveset enni, és nem az elõírt 40 g-os szénhidrátmennyiséget. Ti hogy bírjátok a diétát? Nem vagytok éhesek? Mert én igen :-)
Elvileg a 7 körüli érték jó étkezés után egy órával.Az éhgyomri 6-ig jó. Bár én teljesen összezavarodtam, a dokim azt mondta, ezek az otthoni vércukormérések nem annyira megbízhatóak.Nekem 9.7-et mért a védõnõ, elmentem cukorterhelésre, ott 6.7 volt.(2 órával a cukrosszirup után, nem pedig az 1 zsemle+2 deci tej után...)A doki szerint nem kell diabetológiára mennem, mert a cukorterheléses a mérvadóbb. Most tiszta para vagyok, hogy diétázzak, vagy ne, melyik hogyan is mért? Én úgy tudom, a reggeli érték mindig magasabb, mint a napközbeni, ezért reggel lassan felszívódó szénhidrátokat kell enni.Igazából az elsõ étkezésekre próbálj jobban odafigyelni.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszod! Én csak a héten kezdtem a diétát, úgyhogy még csak most gyûjtöm a tapasztalatokat, javaslatokat. Hányszor kell inzulinoznod magad? Igyekszem betartani, de tegnap este is 7, 1 volt és sajnos a 9 órai pótvacsorát átaludtam. Reggel éhgyomorra 5, 7 volt a cukrom, eddig sohasem volt ilyen magas.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a hasznos jó tanácsot, mindjárt mérnem kell már elõre félek..

Szóval mitől is van a hányingere és hányása a kismamának az első trimeszterben?

Legjobb válasz: A hormon változások miatt.Van akit jobban megvisel,ha változik a hormonháztartása.

A hormon változások miatt.Van akit jobban megvisel, ha változik a hormonháztartása.
nem tudom mennyi tudományos alapja van, de én azt is hallottam, hogy a szervezet érzékeli a kicsi félig "idegent" és ez egyfajta védekezési mechanizmus. Ez így leírva mondjuk elég durván hangzik, de lehet van benne valami.
Olyan elmélet is van, hogy pszichés az egész.Az én példám ezt támasztja alá.
A kérdező hozzászólása: Lehet pszichés is. Bár az elsõvel semmi ilyesfajta "gondom" nem volt, de ez a második babó nagyon csintalankodik :) !
elsö??? én a harmadikba jàrok és még mindig hànyok :(((
A HCG hormonnak van ilyen hatása és védõ funkciót szolgál, még az õsidõkbõl. A babát védi, hogy az anya semmilyen mérgezõ ételt ne egyen. Persze a mai világban ez másképp mûködik, de a természet még nem állt át. Kutatások összefüggést mutattak a hányinger mértéke és a terhesség stabilitása között. ( a hányingerben szenvedõ nõk kisebb számban vetélnek el)

Ma fogadták el, de mikortól lép érvénybe, hogy a gyed első 6 hónapjára jár csak szabadság a kismamáknak az eddigi 12 hónap helyett?

Nekem most jár le a gyes-em nemsokára. (Novemberben). Vajon kiket érint ez?

Legjobb válasz: http://vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20110705-munkajogi-valt..

A kérdező hozzászólása: http://vallalkozoi.negyed.hu/vnegyed/20110705-munkajogi-valt..
A kérdező hozzászólása: Nem.. nem azért írtam. Hanem azért, mert eddig a GYED elsõ évére (12 hónap) járt szabadság, ezt vehettük ki (és kaptunk érte fizetést). Most pedig az új trv. értelmében már csak 6 hónapra fog járni szabi... Azaz durván félhavi fizutól elesik minden gyes-rõl visszatérõ...
Azért írja, mert csak a GYED elsõ évére jár szabi. A másodikra már nem.
oké, értem, de miért írtad, hgy az elsõ 12 hónapra jár csak a szabi?
A kérdező hozzászólása: A GYED a gyerek két éves koráig jár. Mindegy, h a tgyás-t szülés elõtt, vagy a szülés napjától vetted igénybe.
"de jó...." errõl nem is hallottam, még jó, hogy hétfõn lesz prog.császárom...
A gyed másfél évig jár, ha a tgyást a szüléstõl számított 6 hónapban vetted igénybe, nem? És egész végig jár a szabi, nem igaz? Most ezt azokra értem, akik még a jelenlegi rend szerint kapják a szabit.
A kérdező hozzászólása: Köszi! Ha jól értelmezem, akkor azokra fog vonatkozni, akik idén július 5-tõl mennek gyedre.... Igazodjon ki aki tud, annyira jó, hogy nem írják le sehol, hogy ez most kikre lesz érvényes.
.
http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99200022.tv&.. itt a törvény következõ idõállapota 2011.12.31 (jobb felsõ sarokban tudsz váltani a jelenleg hatályos és a következõ idõállapot között...
A kérdező hozzászólása: Akit érdekel a téma a ma reggeli (07.08.) RTL Reggeli adásában reggel 7-kor volt ez a téma. neten is megnézhetõ az rtlmost.hu / reggeli (kiválasztod a dátumot).

Azt, hogy fogászati rendelésen megjelent-e a kismama azt ellenőrzik?

Legjobb válasz: Hát nálam megnézte a nõgyógyász. A fogorvosank be kell írnia pecsételnie a terhes könyvbe.

Hát nálam megnézte a nõgyógyász. A fogorvosank be kell írnia pecsételnie a terhes könyvbe.
A fogászati ellenõrzés még nem lett kötelezõ, csak javasolt, így nem ellenõrzik.
Nekem igazolást adott a fogorvos, mivel a nõgyógyászom és a védõnõ is kérte.
Nálam nem nézték.
Nekem se kérték, de elmentem. Biztonság kedvéért:) ) Nem kaptam pecsétet, azt mondta mivel nem kötelezõ vizsgálat, így nem kell..
Nekem a védõnõm nem is említette a fogászati vizsgálatot, de nem is kérte tõlem senki. Majd csak szülés után tudtam meg az egyik ismerõsömtõl.
Hát tõlem sem kérte senki eddig és meg sem említették, hogy esetleg el kellene mennem. Mondjuk kerülöm is egy ideig, mert tavaly nyáron rendesen megkínzott a fogdoki. 33 hetes kismami
Rajtam számon kérte az orvos és a védõnõ is! :-) A pecsétet nézték a terheskönyvben. 18 hetesen mentem el elõször, akkor nem találtak rossz fogat. Aztán gondoltam, elmegyek még egyszer megnézetni (akkor 28 hetes voltam) - és találtak is egy lyukas fogat. Szerintem legalább egyszer érdemes elmenni a terhesség alatt, mert épül be a sok kálcium a babába és egy része az anya szervezetébõl származik. Bár szerintem alkati dolog, kinek mennyire romlik a foga a terhesség alatt.

Miért rémiszgetik a kismamákat az orvosok, nõvérkék? S miért érzik úgy hogy kötelességük valamit beszólni egy terhes nõnek?

Én is tapasztaltam már de az ismerõseimmel is elõfordult már, hogy kaptak egy egy csípõs megjegyzést, vagy beszólást. De miért? Pl tegnap mesélte egy ismerõsöm hogy a nõgyogyászati aszisztens megjegyezte hogy talán nincs 3000 forintja a toxoplazmára? De az van csak kutya macska nincs a háznál. Volt olyan hogy az orvos a fülem hallatára kérdezte meg hogy minek a pecsét ha annyira nagy szüksége van arra a 64 ezer forintra ne szüljön. Vagy mikor megkérdezték hogy apuka legalább dolgozik e, mibõl fogják a gyereket eltartani? Száz féle vizsgálatra küldik rángassák a kismamákat. Megszabják mit és mennyit egyenek hogy mit csináljanak. Ha véletlenül egy pici eltérés van azonnal rémíszgetik õket. A legtöbb kismama nem mer jó ízûen enni vagy két kilót megemelni. Normális dolog ez? S hol a határ? Elvégre a terhesség nem betegség.

Legjobb válasz: Sajnos elõfordulnak ezek a megjegyzések.De a toxoplazma vizsgálatra szükség van.Nálam sincs kutya se macska de jó tudni hogy átestünk e gyerekkorunkba ezen a betegségen.Többnyire mindenki megkapja.Mindössze influenza jellegû tünete van.Szóval nem lehet tudni ki esett át rajta.És ha már voltunk benne akkor az elõny a terhességnél.A doki ezért szeretné ha elmenne a vizsgálatra.De a többi felsoroltak is elõfordulnak.Valóban 1000 felé küldik az embert.Minden doki úgy van vele hogy õ rajta ne múljon a gyermek egészsége.A mai feljelentgetõs világba ezen ne is csodálkozzunk. Kedves elsõ válaszoló,remélem tudod,hogy ezzel az irományoddal magadat minõsítetted!

Sajnos elõfordulnak ezek a megjegyzések.De a toxoplazma vizsgálatra szükség van.Nálam sincs kutya se macska de jó tudni hogy átestünk e gyerekkorunkba ezen a betegségen.Többnyire mindenki megkapja.Mindössze influenza jellegû tünete van.Szóval nem lehet tudni ki esett át rajta.És ha már voltunk benne akkor az elõny a terhességnél.A doki ezért szeretné ha elmenne a vizsgálatra.De a többi felsoroltak is elõfordulnak.Valóban 1000 felé küldik az embert.Minden doki úgy van vele hogy õ rajta ne múljon a gyermek egészsége.A mai feljelentgetõs világba ezen ne is csodálkozzunk. Kedves elsõ válaszoló, remélem tudod, hogy ezzel az irományoddal magadat minõsítetted!
A toxoplazmát, nem csak macskától lehet elkapni, ha növényektõl, gyümölcsöktõl is. Ha hûtpdben van nem megmosott zöldség vagy gyümi és fertõzött akkor ahogy kinyitod a hûtõt belélegezheted.
Elnézve a helyesírásodat, olyan körökben mozoghatsz, ahol az emberek primitívek, aluliskolázottak, segélyen tengõdõek, és ezért szólnak be, mert zavaró, ha az ilyenek szaporodnak. Én még soha nem hallottam ilyet a környezetemben, és én sem tapasztaltam. Érdekes.
Én szerencsére nem találkoztam bunkó orvossal, asszisztenssel a terhességem idején. De a recepciósokról lehetne írni... Az OK, h ott tolong boldog-boldogtalan és sok a dolga, de egyesek olyan bunkók tudnak lenni és hiába nem ismerem és sz.rni kéne rá, nekem rosszul esik. (Toxoplazma vizsgálatot nekem nem is mondta a védõnõm (kis csitri)... nincs kutyám, macskám, növényem, de gyerekkoromban volt és szoktam mosatlanul enni gyümiket. ) :/ Ja eszembe jutott. Eltörtem egyszer a kezem (2 éve) és alá kellett írnom a papírt. Meg sem bírtam fogni a tollat, úgy fájt, erre rámripakodott a nõ, hogy akkor bal kézzel. PF. Meg egy fickónak is beszólt, aki bement megkérdezni, hogy tud-e segíteni, amikor egy öreg nénivel bent üvöltözött a nõ. :S Egyébként én azt vettem észre, hogy a nõk ilyenek... Pasit még így nem hallottam viselkedni. Nem tudom... De szerintem ez nem normális dolog. Se amit írtál, se amit írtam. Az a baj, h a legtöbb ember csak meghökken ezen, szarul esik neki, stb és utána eszmél fel, h ehhez nem volt joga az orvosnak, nõvérnek, asszisztensnek, stb, De akkor meg már mindegy.
A kérdező hozzászólása: Különösebb gondom nincs, csak nem értem miért kell mindenért megjegyzést tenni meg beszolni. Persze a terhes dohányzást ivást én is elítélem. De az hogy ki mire és mennyit szül nem az orvos vagy a védõnõ dolga megmondani. Ez csak két emberre tartozik az anyára és az apára. Nem kéne másokat lenézni csak mert szegényebbek vagy nem végeztek fõiskolát. Én se vagyok tanult. Gondolom ez már kiderült de nagyon igyekszem megadni mindent a gyerekeimnek és becsületesen élni.
Rám csak a védõnõ nézett furcsán, mikor mondtam a címem, hogy xy város tanya.. Aztán jött apuka.Nem a férje? Hány éves? Hol dolgozik? Fiatalok vagyunk mindketten, nem vagyunk házasok és tanyán lakunk.-Pár hónap múlva lett volna az esküvõ, de én terhesen nem szeretnék férjhez menni, így elhalasztjuk a fûzõs ruhám miatt. Ezekbõl a "körülményekbõl" azt gondolhatta elsõre, hogy ránk szakad a ház, nincs villany, fürdõszoba meg fûtés és az ablakkerettel tüzelünk vagy nem tudom :-) Kitért az állatokra is, hogy a birkák, disznók meg a marhák milyen betegséget terjesztenek, mire mondtam, hogy 4 macskánk van és egy foxi keverék kiskutyánk, nem is akarok más állatot.Mondta, hogy az sem jó, mert a macskák is betegségeket terjesztenek(gyerekkorom óta vannak macskáink, rendszeresen atkátlanítva, oltva, fürdetve idõnként) és a kutyát sem hinné, hogy be van oltva "ilyen helyen nem szokás" Komolyan, mintha valami koszos hajléktalan lettem volna. Aztán mondtam neki, hogy hozok képeket legközelebb a házról, sõt a macskáimról is ha kíváncsi rá. Persze aztán megnyugodott, látta, hogy szép új ház, van fürdõszoba, marad plusz szobánk is, meg központi fûtés van (még a tv-t és az számítógépet is fényképeztem bekapcsolva, nehogy baj legyen)és a macskák se "girhesek". Teljesen megváltozott az összkép.Más nem kötekedett még...
Találkoztam már én is bunkó orvosokkal, de õk inkább hanyagok voltak, mintsem figyelmeztettek volna. Toxoplazmát egyáltalán nem néztek, senki sem figyelmeztetett, ha nem lenne az internet, fogalmam sem lenne róla, pedig már a második kicsivel vagyok terhes. 12.heti vérvétel még az elõzõnél volt, de most már arra sem küldenek. A védõnõm sem egy lángész, még a terhesvitaminomat sem ismerte, amit szedek. Szóval nemhogy beleszólnának, inkább rám bízzák mit csinálok a terhesség alatt, mintha nem érdekelné õket, mi történik majd velünk.Flegmaságot tapasztaltam sok helyen, de mondjuk rémisztgetést nem. Magándokira kellett váltanom ahhoz, hogy jó kezekben legyek, megvan az ára ugyan, de legalább emberszámba vesznek.Ez megy ma itt sajnos nálunk. Viszont ha toxoplazmára küldik a kismamát, örüljön neki, hogy foglalkoznak vele, mert nálunk nincs ilyen vizsgálat.Ezek amúgy az anyuka, és babája védelmére vannak.Lehetne persze kedvesebben is mondani, de lássuk be, sok páciens néha kiborító tud lenni, és az eü. dolgozókon nagy a stressz. Én is kérdeztem meg az sztk-s nõgyógyászt egy uh. alkalmával, hogy jól van a baba, minden rendben van vele?Mi volt a válasz?Nagy flegmán foghegyrõl odavetette, hogy azt õ meg ugyan honnan tudja?Pfff...Szóval itt is vannak ám bunkó orvosok, de inkább nemtörõdömök, mint kioktatóak.
Ha gondod van a kórházi dolgozókkal az ápolási igazgatót kell megkeresni, levelet írni neki. Én mindenkit biztatnék erre, mert ha hozzá eljut egy panasz, akkor azzal hivatalból foglalkoznia kell. Mindenkinek lehet rossz napja, de akire rendszeresen panaszkodnak a betegek, azokat azért a következõ leépítésnél észben szokták tartani. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a kismamák egy része is megéri a pénzét. Nem egyszer látok a Baross utcán, a klinika elõtt dohányzó kismamákat, jó nagy hassal, fújják rám is a füstöt. És ne felejtsük el a megélhetési gyerekvállalást, erre is látok számtalan példát. A kötelezõ vizsgálatok száma a terhesség alatt összesen 4 - én ezt nem érzem rángatásnak, az összes többire mindenki a saját döntése alapján mehet. Azzal meg egyetértek, hogy aki nem tudja eltartani a gyerekét (etetni, turiból ruházni és nem a x-box-ra gondolok) az ne vállaljon gyereket. Nem énmiattam, hanem a gyerek miatt, akinek tartozunk annyival, hogy megadjuk az esélyt arra, hogy normálisan induljon az életben.
A válaszokat olvasva nem csak az orvosok "lenézõek"...Sajnos orvostól függ! Van olyan aki már biztosan unja a munkáját, vagy egész egyszerûen nem szimpi neki egy-két ember, esetleg nem fizet zsebbe neki. Õk ilyenek általában. Nálam pl. az volt, hogy aki helyben járt ki, nõgyógyász, nem hozzá mentem szülni 50 ezer ft-ért, hanem abba a kórházba ahová tartozom, és emiatt sértõdött meg, és volt nagyon bunkó. azóta már voltak nála elbeszélgetésen, mert sokan panaszkodtak rá!
A kérdező hozzászólása: Persze vannak nagyon kedves nõvérkék és orvosok is. Köztük az enyém is. Csak sajnos az elmúlt idõben sok negatív dolog ért és nem csak engem. Második terhességem és tudom mit lehet és mit nem. Régen sem volt ennyi vizsgálat de nem is féltek mindentõl a nõk. Mégis felnõttek a szülink nagyszüleink dédszüleink. Alap hogy az ember nem iszik alkoholt nem cigizik és vigyázz hogy ne legyen semmi baj. De attól még a dolgunkat meg kell csinálni. S nehogy már ne lehessen egy csokit vagy egy jokurtot megenni mert az káros. A rengeteg szaladgálás a sok környezeti szennyezõdés az idegeskedés, az hogy nincs az emberekben megértés tolerancia az hogy inkább fellöknek mint hogy elõre engedjenek hiába lassan megszülsz. Az az ami káros. Legalább is szerintem. De persze lehet hogy én tévedek.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm kedves elsõ a diplomatikus választ. Kár hogy a magad fajta okos emberek azzal töltik a szabad idejüket hogy magam fajta primitíav írástudatlan emberek kérdésére válaszolnak. Ahelyett hogy pl a világ békét vagy a gazdasági válságot próbálnák megoldani. Egyébként örülj neki hogy nem csak a te fajtád szaporodik. Akkor kibe kötnél bele? Egyébként én csináltattam toxoplazmát az ismerõsöm pedig gyógypedagogus és már nem kamasz szóval tiszában van vele mit jelent a toxoplazma. De mivel nagyon oda figyel soha nem eszik mosatlan gyümölcsöt így nem csináltatta meg. Tudtommal nem kötelezõ így az aszisztens megjegyzése sem volt jogos. Õ nem azért van ott. Egyébként meg ez csak egy példa volt a sok megjegyzésre.
Sosem tapasztaltam még ilyet! Velem mindig rendesek, sõt.

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!