Találatok a következő kifejezésre: A kisfiamra évet (171 db)

Ki számít év vesztesnek az oviban? Kisfiam november 29. -én tölti a 3 évet, szeptemberben mehet -e oviba?

Legjobb válasz: Mi nov 27. töltöttük, de már nagy csoportosok vagyunk. Sztem kérdezd meg az oviban, ha van hely v dolgozol biztos mehet.

Mi nov 27. töltöttük, de már nagy csoportosok vagyunk. Sztem kérdezd meg az oviban, ha van hely v dolgozol biztos mehet.
Óvodában _bár már az iskolában- nincsenek a régi értelemben vett "év vesztesek". Régen a törvény úgy szabta meg az iskolakötelesség alsó korhatárát, hogy minden gyerek iskolaköteles, ha egy adott évben btetölti május 31-ig a 6 éves kort. Nekik kötelezõ volt szeptembertõl iskolába menni. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, rájöttek, hogy ez így nem differenciál. Ma már úgy van, hogy a máj. 31-ig a 6. évüket betöltõgyereket be kell íratni, de nemkötelezõ járatni. Az aug. 31-ig a 6 éves kort betöltõ gyereknél pedig a szülõ dönt, viszi-e vagy sem. Az óvodába járás megint más téma. Minden kisgyerek, aki egy adott évben betölti dec. 31-ig a3 éves kort, beíratható az oviba. De a szülõ kérésére annak a jelentkezését sem utasíthatják el, aki jan. 1-je után született... Ha lesz számára férõhely, õt is felvehetik. A legtöbb helyen csupán annyi kitétel van, hogy azután mehet a gyerek oviba, mikor betöltötte a 3 évet. hogy az ovi beveszi-e ez elõtt, az már az óvoda szabályzatán múlik. Ezt csak az adott oviban tudod megkérdezni.. egy óvónõ anyuka.
Szia az új rendeletek szerint, ovi csak 5 éves kortól kötelezõ, illetve iskolakezdés elõtt egy évvel. Elõtte csak akkor veszik fel a gyereket, ha betöltötte a 3 évet, szobatiszta, és van üres hely.
Szia! Elméletileg csak november 30-án kezdheti az ovit, ha olyan oviba jelentkeztek, aki év közben is felvesz gyerekeket, viszont vannak olyan ovik is, ahol már hamarabb is felveszik, ha ovi értett(szobatiszta, beszél) Én is beíratom a november 18-i kisfiamat, maximum nem veszik fel, és marad még 1 évet bölcsis. Beiratkozáskor kérdezz rá az óvoda vezetõnél.
Az én fiam most februárban tölti a 3 évet, de már tavaly szeptembertõl ovis - azaz 2, 5 évesen. A szobatisztaság volt a feltétele, hogy felvegyék.
Elvileg a betoltott 3. evtol veszik fel, es ha szobatiszta. Legalabbis nalunk nem veszik be elobb, mert az ovi epulete mellett ott a bolcsi, igy azonnal mondjak, hogy oda menjen addig. Amint betoltotte a 3. evet, atveszik. Mondjuk hulyesegnek tartom pld egy szeptemberi-oktoberi gyereknel, hogy emiatt szokjon eloszor bolcsibe, majd oviba, de nalunk ez van.
Nálunk 3 éves kortól fel kell venniük a körzeti oviba mindenképpen (de addigra feltétel a szobatisztaság) illetve 2, 5 éves kortól is felveszik, ha szobatiszta és van hely.. Itt inkább bölcsibe nehezebb beíratni, mint oviba a kicsiket..

Mennyit alszik a 2 év körüli kisfiad/kislányod?

Az én lánykám reggeli után 1-1,5 órát, és ebéd után is, gyerekorvosunk szerint ez nem normális. :( mert csak 1x kellene aludnia. Szerintetek?

Legjobb válasz: Szerintem ennyi idosen meg nagyon valtozo, annyit alszanak amennyire igenyuk van. Ejszaka mennyit alszik mert az sem mindegy. Pl az en kisfiam 22 honapos koratol egyaltalan nem alszik napkozben (kiveve ha megyunk valahova autoval mert a kocsiban mindig bealszik). Bolcsibe is amig a tobbi baba aludt o kepeskonyvet nezegetet vagy csendben eljatszott... Viszont este 19 orakor mar bealszik ritkabban 19:30-kor es alszik reggel 8-ig (ekkor ebresztem es ebresztettem 2 evesen is mert 9-re jartunk bolcsibe es oviba is). Mivel ejjel alszik 12 es fel 13 orat igy nem meglepo, hogy nappal nincs alvasigenye. Szerinem ez rengeteg mindentol fugg.

Szerintem ennyi idosen meg nagyon valtozo, annyit alszanak amennyire igenyuk van. Ejszaka mennyit alszik mert az sem mindegy. Pl az en kisfiam 22 honapos koratol egyaltalan nem alszik napkozben (kiveve ha megyunk valahova autoval mert a kocsiban mindig bealszik). Bolcsibe is amig a tobbi baba aludt o kepeskonyvet nezegetet vagy csendben eljatszott... Viszont este 19 orakor mar bealszik ritkabban 19:30-kor es alszik reggel 8-ig (ekkor ebresztem es ebresztettem 2 evesen is mert 9-re jartunk bolcsibe es oviba is). Mivel ejjel alszik 12 es fel 13 orat igy nem meglepo, hogy nappal nincs alvasigenye. Szerinem ez rengeteg mindentol fugg.
2, 5 éves a lányom és 1 éves kora óta így alszik: reggel 10-kor kel és este 22-kor fekszik, napközben 14-tõl 17-ig alszik 3 órát, és egyáltalán nem aggódok, hogy sokat alszik. 1 éves korában én állítottam be, hogy már csak egyszer aludjon napközben, mert így könnyebb lett az életünk, de azt, hogy 10-kor kel, azt két hónaposan õ döntötte el. Addigra megfõzök, és utána tudok vele lenni, délután meg takarítani, meg ilyesmi, míg alszik! Világ életében jó evõ, alvó volt, szóval szerintem az az orvos nem normális, aki minden gyereket egy sémához akar hasonlítani, minden gyerek más. Akkor mi van azokkal, akiknek 1 évesen még nincs foga, és azokkal, akiknek meg születésükkor is van? Az sem normális, és? Télen amúgy 21-kor megy aludni, de nyáron mindig sokáig kint vagyunk és azért fekszik késõbb. 1 év múlva megy oviba, addigra megpróbálom csökkenteni a délutáni alvását, mert az oviban csak 1 órát alszanak a gyerekek.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat! A lánykám bölcsis egyébként, ott teljesen tartotta úgymond a napirendet, tehát az ebéd utáni 1db alvást: 12.30-14.30-ig. Nem alussza még át az éjszakát, általában a kiesett cumi miatt kel, hiába van éjjeli fénye, kelni kell hozzá, ezt is mondtam a dokinak, szerintem ez miatt sem pihentetõ neki az éjszakai alvás.
Szia! Nekem pár nap múlva lesz 2 éves a fiam, es õ délben /11 es 12:30 között altatok/ alszik általában 1, 5 -2 órát, de néha még 3- at is! Függ az idõjárástól, valamint attól, hogy délelõtt kint voltunk-e az udvaron, es meg attól, hogy éjszaka jól aludt-e.?
2 és fél éves a kisfiam, mindig nagy alvó volt. :) Sokáig megmaradt neki a napi kétszeri alvás, emlékszem, már én is aggódtam... Most éjjel alszik kb 10 órát, nappal pedig ebéd után 2-3 órát. Állítólag ez is több, mint, amit átlagosan alszanak a 2, 5 évesek...De tekintve, hogy örökmozgó-felfedezõ, nem is csodálom, hogy szüksége van ennyi pihenésre!
És éjjel mennyit alszik? Valóban elég lenne már elvileg egy ebéd utáni alvás (1-2-3 óra igénytõl függõen).
2 hónapja múlt 2 éves a kislányom. Õ éjjel 10-11 órát alszik folyamatosan, ebéd után pedig 2-3 órát.
Nem alszik egyáltalán. Nálunk 9-9-ig van a nap. Viszont kevés az infó, hogy lánykád mikor ébred/fekszik egyébként ugyanis legalább 12 óra az alvásigény ilyen korú gyereknek.
Egyszer alszik ebéd után. Akkor kb másfél-2órát. Szerintem nincs olyan, hogy nem normális. Szerintem az én kislányom is 2szer aludna, de nem hagyom. Nálunk bevált ez a napirend és így tudok tervezni, nem lenne jó, ha 2szer aludna. De minden gyerek, szülõ és család más. Majd ha megy oviba, bölcsibe akkor majd átszokik az 1szeri alvásra. Nekünk is van, hogy alszunk ebéd után, pedig nem vagyunk gyerekek :) Mégis normálisak vagyunk
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! :)

Bölcsődébe akkor is kell munkáltatói igazolás, ha előző évben már adtam le (2011 őszén)? Év-vesztes a kisfiam, így 2* járja a bölcsit.

Legjobb válasz: Nem. Ha új évet kezd, korábban már járt, akkor õt már felvették, nem kell újra igazolnod, hogy dolgozol. Sõt: nálunk most született a kistesó, és így is tovább járhat mégegy évet a fiam, mert nem az õ jogán vagyok itthon, hanem a tesó jogán. Õt már egyszer felvették (dolgoztam is), nem küldik el.

Nem. Ha új évet kezd, korábban már járt, akkor õt már felvették, nem kell újra igazolnod, hogy dolgozol. Sõt: nálunk most született a kistesó, és így is tovább járhat mégegy évet a fiam, mert nem az õ jogán vagyok itthon, hanem a tesó jogán. Õt már egyszer felvették (dolgoztam is), nem küldik el.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! :)


Jár a GYES? Kisfiam március 7.-én tölti a 3. évét. GYES-t kaptam utánna, de december 16.-án szültem, szülési szabadságon vagyok. Kisfiam után továbbra is jár a GYES?

mert állítólag vissza kell fizetnem ugyanis akkor már nem jár.azt mondják fedésbe van a szülési szabadság a gyessel.De az egyiket az egyik gyerekre a másikat a másikra kapom.Aki tudja válaszoljon!El?re is köszi!

Legjobb válasz: Szia! Sajnos jól mondták, vissza kell fizetned. Hiába két gyerekrõl van szó, egyszerre csak egyfajta támogatás adható.

Szia! Sajnos jól mondták, vissza kell fizetned. Hiába két gyerekrõl van szó, egyszerre csak egyfajta támogatás adható.
Nem jár egyszerre két ellátás.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm!
Így van.Egyszerre csak egy ellátás vehetõ igénybe.Onnantól mikortól kettõ van, akkor egy ellátás két gyerek után, ami persze sokkal kevesebb mintha kétszeres pénz volna.:(
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a gyors válaszokat!De ha a férjem kapta volna a gyest a kisfiam után akkor továbbra is járna?
Nem, akkor sem járna. Ki van ez találva nagyon!
Illetve akkor járna, ha elválva, külön háztartásban nevelnétek a két gyereket, de gondolom nem így van nálatok.
Nagyon utánna kell érdeklõdni, ugyanis én azt hallottam, hogy az apuka veheti ilyen esetben a gyest igénybe.Járj utánna, nekem is ezt mondták még nincs itt az idõm, de ha ott tartok utánnanézek én is mivel ne az állam kapja meg azt a pénzt amit esetleg mi is megkaphatnánk.Irj ha megtudsz valami konkrétat.

Két éve elváltam. Kisfiam most 5 éves. Én szeretném ha 7 évesen menne iskolába és nem 6 évesen. Az apukája beleszólhat-e abba, hogy mikor és melyik iskolába kezdje a sulit a kisfiam?

Legjobb válasz: Dehogynem! Mégis szerinted ki mondja meg az anyának , és ki kötelezi rá ,hogy a 6 éves gyerekét iskolába küldje ha nem akarja? Senki.

Dehogynem! Mégis szerinted ki mondja meg az anyának , és ki kötelezi rá , hogy a 6 éves gyerekét iskolába küldje ha nem akarja? Senki.
minednképpen vedd figyelembe a szakértõi véleményt, de egy anya szeme többet lát.... apunak hivatalosan nincs beleszólása , de érdemes vele beszélni, én pedagógus vagyok, a szülõi döntés a végleges, a tanácsadó, csak tanácsot ad.
Ha veled él a gyereke akkor nem szólhat bele. Az elsõnek egyáltalán nincs igaza ezért is lett lepontozva. A szülõ igen is beleszólhat abba mikor , menjen a gyerekiskolába. amennyiben az év elsõ 5 hónapjában született akkor még csak indokolni sem kell miért hagyod még az oviban. A 6. hónapban és az az után születõ gyerekeknél csinálnak iskolaérettségi vizsgálatot. A Nevelési tanácsadótól kell kérni igazolást, hogy még nem érett a gyereke ezért marad oviban. S igen 8 éves korig maradhat oviban ha az indokolt. Szóval ez a te döntésed te ismered a fiad.
Ha te vagy a törvényes gyámja vagyis veled él a gyerek akkor nem. Egyébként 8 éves koráig lehet iskolában a gyerek, valóban számít az iskolaérettség és a pedagógusok szakemberek véleménye, de ha a szülõ úgy dönt , hogy vár még vele , megjegyzem nyílván okkal , akkor övé az utolsó szó.
11:51. tévedés, hogy egyáltalán nincs igazam. én arra utaltam, hogy az édesanya nem döntheti el kizárólagosan, mintegy a hasára csapva, hogy a gyerek 7 évesen fog iskolába menni, és punktum. ha jobban kinyitottad volna a szemed, akkor észrevehetted volna, hogy megjegyeztem, hogy ezért szükséges szakvélemény felállítása a gyerekrõl, hogy iskolérett-e avagy sem, mert ezt az anya önhatalmúlag nem tarthatja távol a gyereket az iskolától, ha betöltötte a 6. évét.
Szerintem beleszólhat, elvégre az õ fia is. De, ha te úgy érzed, hogy nem akarod suliba vinni, mindenképpen beszéld meg vele, biztosan megérti az indokaidat. Én is késõbb vittem a fiamat, januárban volt 7 éves, tehát több mint 7 és fél évesen és csak jót tett neki. Könnyen veszi az akadályokat és felvették a nyolc osztályos gimibe is :) Amúgy nem kötelezõ 6 évesen vinni, tudomásom szerint 8 éves koráig kell elkezdeni az elsõ osztályt.
Nem, de még csak te sem. a gyereknek 6 éves korában kell elkezdeni az iskolát. akkor kezdheti késõbb, ha óvodapszichológus és logopédus szakvéleménye alapján még nem iskolaérett.
Szerintem illik megkérdezned tõle, hiszen a gyereked apja... úgyis Te döntesz, de avasd be õt is. Amúgy én jobban örültem volna, ha 6 évesen megyek iskolába, az sokkal jobb szerintem.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a válaszokat. Természetesen nem szeszélybõl nem szeretném, hogy 7 évesen menjen iskolába. A bátyja évvesztes(júliusi), õ ezért kezdte 7 évesen a sulit. És õ sokkal érettebb volt mint a pici. A pici csak 4 hónappal lesz idõsebb a bátyjánál, mikor suliba szeretném küldeni. De a véleményemet nem magam alakítottam így, az óvónõk is egyet értenek velem. (Csak zárójelben jelzem, hogy ma már rengetegen visszatartják + 1 évet az oviban a gyereket. Olyannyira bevett szokás ez, hogy az óvóda is alkalmazkodott ehhez oly módon, hogy két középsõs csoport van: kisközépsõs és nagyközépsõs. Utána jön a nagycsoport, majd a suli. ) Mégegyszer köszönöm a válaszokat.

A kisfiam 6 honapos es meg van ugy egy nagy ujnyira ( 3 szor 2 cm lehet) nyitva a feje lagya de az orvos bepanikoltatott minket hogy ha bezar elobb mint egy ev akkor muteni kell, ez igaz?

Legjobb válasz: Igen igaz! A kisfiam most 6 és fél hós és már úgy született, hogy nem volt túl nagy a kutacsa. Pont tegnap néztem neki és alig egy 1Ft-osnak felel meg a mérete. Hát? Remélem kibírja 1 éves koráig és nem nõ be. A kislányom most 19 hós és neki még mindig nagyobb, mint az öcsié.

Igen igaz! A kisfiam most 6 és fél hós és már úgy született, hogy nem volt túl nagy a kutacsa. Pont tegnap néztem neki és alig egy 1Ft-osnak felel meg a mérete. Hát? Remélem kibírja 1 éves koráig és nem nõ be. A kislányom most 19 hós és neki még mindig nagyobb, mint az öcsié.

A kisfiam most egy hónapos, de már most azon agyalok, hogy ha nagyobb lesz elmondjam e neki, hogy az apukája évekkel ezelőtt börtönben ült. Nem szeretném, ha emiatt lenézné majd az apját. Mit tegyek?

Legjobb válasz: Inkább Ti mondjátok el majd neki, minthogy mástól tudja meg. Egy hónapos a kisgyermek, ez azért még odébb lesz, hogy leülj vele, és fel is fogja mit közölsz vele. Egyébként az sem mindegy miért ült börtönben az apa. Nekem is van olyan ismerõsöm, sõt mondhatni barátom, aki börtönben ült, de ott teljesen megváltozott, jó ember lett. 10 éve ismerem, kevés normálisabb fickót ismerek, mint õt.

Inkább Ti mondjátok el majd neki, minthogy mástól tudja meg. Egy hónapos a kisgyermek, ez azért még odébb lesz, hogy leülj vele, és fel is fogja mit közölsz vele. Egyébként az sem mindegy miért ült börtönben az apa. Nekem is van olyan ismerõsöm, sõt mondhatni barátom, aki börtönben ült, de ott teljesen megváltozott, jó ember lett. 10 éve ismerem, kevés normálisabb fickót ismerek, mint õt.
Hát nem mindegy miért zárták be.
Szerintem ne itt kérj tanácsot, hanem keress fel egy gyermekpszichológust tanácsért.
Valószínûleg ezt tudják a rokonok is. Inkább tõled tudják meg, mint a jóindulatú nagynéniktõl.
Most ne rágódj ezen. Majd ha eljön az ideje, akkor elmondjátok. De mindig csak annyit szabad majd mondani, amennyit meg is tud emészteni.
Szerintem ne mond el neki. Vagy szegyellni fogja, vagy felnez ra, es o maga is ilyen sorsra jut.
Itt azzal van a baj hogy amikor kezd felnõni majd, az iskolában és óvodában rá dumálják a gyereknek a börtön rossz megítélését, ezáltal persze hogy utálni fogja Egy fiatalkorú gyereket igen nehéz meggyõzni az általa hallottak ellentétérõl Érdemes hallgatni errõl szerintem, nem attól jó vagy rossz ember valaki hogy elkövetett valamit és felelt is érte
Szerintem sem kell elmondani. Ha régen történt akkor úgysem fog rá emlékezni senki mire iskolába megy.
Miért kéne elmondani??? Szerintem nem kéne ezzel traktálni, megmérgezné a mindennapjait. Amirõl nem tud, az nem fáj és egyáltalá nem biztos hogy ki fog derülni.
Kérdezõ! Mondd el neki de azt, hogy miért ült azt szépítsd egy kicsit. Ha valaki más elmondja neki az igazat, tagadd le.
Nekem is furcsa, hogy még egy abszolút anonim oldalon is szégyelled, hogy mit követett el.
A fiadnak márpedig a rendes erkölcsi nevelést kap, akkor fontos lesz, hogy mi miatt ült az apja. Ha embert ölt, nõket erõszakolt, bankot rabolt... és mégis úgy nevelitek, hogy "de leülte, már nem számít", az régen rossz. Attól még, hogy valaki leülte a büntetését és "õ megváltozott" a halottakba nem tér vissza a lélek, a bûn nem változik nem megtörténté, a sebek nem múlnak el nyomtalanul. NAGYON nem mindegy, hogy mit követ el valaki!
Rendben, de akkor miért gondolod, hogy ha megtudná ezt a gyereked, akkor lenézné emiatt az apját? Szerintem ha azt látja a gyereked, hogy szereted az apját, õ viszontszeret téged, akkor baromian nem fogja érdekelni, hogy x évvel ezelõtt milyen törvényt szegett meg az apja. Az a fontos, hogy jól szeresse a gyerekét, akkor nem hiszem, hogy megutálná vagy lenézné ha megtudná, hogy mit tett.
Gondolom jó nagy fekete folt lehet amit tett, ha még egy anonim oldalon sem mered leírni, hogy mi volt az. Jól írják többen is, egyáltalán nem mindegy, miért volt a hûsön. Ehhez mérten mondanám el a gyereknek is, ha majd nagyobb lesz.
A kérdező hozzászólása: Mikor a párom börtönben ült még nem éltünk együtt és mindegy mit tett én így fogadom el és a múltja ellenére szeretem.
11-esnek igaza van, nem mindegy azért miért kapta azt a büntetést. Az én párom is volt börtönben fél évet, azért, mert egy osztálytársnál füvet találtak, elkapták a rendõrök és beköpte a 18 éves barátomat, hogy nála is van. A srácot elengedték mert köpött, a barátom pedig fél évet kapott. Ez például számomra nem bûn, nem is szégyellem, a gyerekem elõtt se szégyellném. Viszont ha bántott valakit, ha erõszakos volt, akkor az nagyon más. Szerintem ne haragudj meg, de ez Neked okoz problémát, hogy a párod börtönben volt, te nem tudsz elszámolni a lelkiismereteddel és már most azon agyalsz, , hogy a gyereked vajon mit fog szólni hozzá. Ha megbocsátottál volna a gyerek apjának, akkor miért aggódnál annyira, hogy a gyereked nem így fog tenni?
Oka van annak, ha valaki börtönbe kerül! Persze, megváltozott. Mint a faszi akit 18 év után kiengedtek, 1 hét után meg megerõszakolt egy kislányt. Õ is nagy-nagyon megváltozott!
Abban egyetértünk, hogy tényleg nem mindegy. Gyilkosság, vagy pedofilizmus, sorozatos rablás vagy egy be nem fizetett adó miatt leülte inkább a pénzt.
Én nem fogom elmondani azt, hogy az apukája javítóintézetben volt. Ha megtalálja majd a bizonyítványát, akkor azt mondom, hogy az apja mindenképpen 1 bizonyos szakmát akart tanulni, ami ritka, és azért kellett Aszódon tanulnia. És ezt az apuka kérte, azóta meghalt, de ezt így mondom majd.
A kérdező hozzászólása: Az te vagy..... Szégyelhetnéd magad! Gondolom te tökéletesnek hiszed magad..
Hát azért nem mindegy. Mert a sikkasztást még elnézném apámnak, de a súlyos testi sértést NEM! Kutyából nem lesz szalonna, ez mindig így van!
A kérdező hozzászólása: Az, hogy miért zárták be az teljesen mindegy. Õ azért megkapta a büntetését.
A kérdező hozzászólása: 3. A párom is teljesen megváltozott, jobb ember lett, kedvesebb, közvetlenebb addig meg egy arogáns fickó volt.
Attól függ miért ült börtönben. Ha autóbaleset miatt akkor elmondhatod de ha megölt valakit vagy lopott az már gáz.

Sugár moziba a matinéra szeretnénk elmenni a kisfiammal. 6 éven aluliként be fogják engedni?

Legjobb válasz: Szia! Eddig én kétszer voltam a (6 éven felüli) fiammal moziban, és mindkétszer tele volt kicsi gyerekekkel. Az egyik alkalommal a barátaink is elhozták az 5 éves kislányukat. Senki nem kér semmilyen papírt, az 6 éven felüliség csak egy ajánlás, amivel mondjuk én egyetértek, mert a kisebbek nem igazán értenek sok rajzfilmet sem, és sokan végig sem bírják ülni.

Szia! Eddig én kétszer voltam a (6 éven felüli) fiammal moziban, és mindkétszer tele volt kicsi gyerekekkel. Az egyik alkalommal a barátaink is elhozták az 5 éves kislányukat. Senki nem kér semmilyen papírt, az 6 éven felüliség csak egy ajánlás, amivel mondjuk én egyetértek, mert a kisebbek nem igazán értenek sok rajzfilmet sem, és sokan végig sem bírják ülni.

Ha a kisfiam 3 éves lesz nov-ben és felveszik óvodába, akkor köteles vagyok vele elkezdeni az ovit vagy dönthetek úgy, hogy inkább a bölcsiben veszítse el azt az egy évet, amit év vesztesként iskola előtt úgyis elveszítene?

Legjobb válasz: Az új törvénytervezet szerint jövõ tanéávtõl kötelezõ lesz az óvoda 3 éves kortól. Eddig a szülõ eldönthette, otthon marad-e a gyerekkel 5 éves koráig, azaz csak 5 éves kortól volt kötelezõ oviba hordani. Most ez változni fog... De ha most bölcsibe jár és a bölcsibõl nem küldik helyhiányra hivatkozva el, akkor a nevelési-, gondozási év végéig maradhat a bölcsiben is.

Az új törvénytervezet szerint jövõ tanéávtõl kötelezõ lesz az óvoda 3 éves kortól. Eddig a szülõ eldönthette, otthon marad-e a gyerekkel 5 éves koráig, azaz csak 5 éves kortól volt kötelezõ oviba hordani. Most ez változni fog... De ha most bölcsibe jár és a bölcsibõl nem küldik helyhiányra hivatkozva el, akkor a nevelési-, gondozási év végéig maradhat a bölcsiben is.
Hát ha belegondolok hogy milyen összegeket kell majd fizetni a bölcsiért, lehet az ovi mellett döntenék. :( De eddig is kirakták a bölcsibõl a gyereket a 3. szülinapja után egy nappal, ha elõzõleg már felvették oviba. (legalább is nálunk)Oda meg ugye be kell iratkozni, és mivel kötelezõ lesz az ovi, valószínûleg Nektek is át kell majd menni.
Az új köznevelési törvény alapján három éves kortól lesz kötelezõ az óvodába lépés. A törvény azt rögzíti, hogy a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdõ napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.Az új köznevelési törvény alapján három éves kortól lesz kötelezõ az óvodába lépés. A törvény azt rögzíti, hogy a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdõ napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt.

A kisfiam egy évig sikeresen szopiztattam. Ezután teljesen lecsökkent a tej mennyisége és 1 éve tart ez. Nem értem hogy, ne apadt el a tej? Illetve hogy, 1 éve ezt a kis mennyiséget nem tudom nővelni. Mit csinálok rosszul?

A kisfiam az els? évében zökken? mentesen tudtam ciciztetni. Úgy Karácsony táján gondolom a sok munka meg a sok-sok többi a lestrapálás miatt csökkenhetett le annyira hogy, egy nap alatt ha a két cicib?l 20gr-ot lehet fejni. Egyszer?en nem értem hogy, akkor meg miért nem apadt el. Most két éves a kisfiam. Egy éve tart ez az állapot. Õ meg cicizne 1000-el. N?velni a mennyiséget meg egyszer?en nem tudom. De az is érthetetlen hogy, nem apadt el. Ezt sem tudom miért. Egy egészségügyis hölgy azt mondta Úgy látszik ennyi jutott és ebb?l jön a kérdés hogy, akkor meg miért nem apadt el a tej.

Legjobb válasz: Én se értem. Most akkor szoptatod? Ne szívd le, ne engedd a gyereknek se, csak akkor fog elapadni. Ha netán annyi termelõdnek, akkor egyre ritkuló ütemben (pl. hetente) szívj le belõle kicsit, de ne üresre! Csak hogy ne feszítsen (de csak akkor, ha feszítene!) Akkor elapad. Ha van rá inger, nem apad el.

Én se értem. Most akkor szoptatod? Ne szívd le, ne engedd a gyereknek se, csak akkor fog elapadni. Ha netán annyi termelõdnek, akkor egyre ritkuló ütemben (pl. hetente) szívj le belõle kicsit, de ne üresre! Csak hogy ne feszítsen (de csak akkor, ha feszítene!) Akkor elapad. Ha van rá inger, nem apad el.
Amíg szoptatod, nem fog elapadni a tejed.Két éves korban már fölösleges szoptatni.
Az én kisfiam két éves koráig cicizett, igaz akkor már csak egyszer, este, mindkét cicibõl. Elõtte vacsizott rendesen, de akkor is kellett neki a cici, pszihés alapon. A dokival is beszéltem errõl, és azt mondta, hogy ha még igényli, akkor nem baj, adjam neki. Amikor elkezdtünk bölcsibe járni, akkor maradt el neki, gond nélkül. Még sokáig jött a tejcsi a cicimbõl, bár csak akkor, ha megpróbáltam kipréselni belõle. Általában akor buggyant ki egy kicsi, amikor fújtam az orrom, és a karjaimmal összenyomtam a cicimet. Kb. egy évbe telt, mire teljesen elapadt, de szerencsére közben egyszer sem gyulladt be, vayg csomósodott be a cicim.
Ez jó kérdés.. És te mit szeretnél inkább, elapadást vagy szopizást? Elapadni egyébként csak sokára fog teljesen, még hónapokig jöhet belõle tej. (Jópár ugyanilyen kérdés van itt a fórumon is.) Amíg fejed, addig ez a 20 ml is megtermelõdik. Ha szoptatni szeretnél, akkor pedig el kell kezdeni újra szaporítani, ahogy a kisebb babák esetében. De nem biztos, hogy sikerülni fog, mert mostanra már eléggé "kimerülhetett" a szervezeted, csökkenhetett a hormonok aktivitása, beszûkülhettek a tejcsatornák stb., mert régóta nem vagy "használva". 2 éve szoptató anyuka
A kérdező hozzászólása: Kedves Anyukák! Nagyon köszönöm a válaszokat. Én kapcsolatban voltam az anyatejgyüjtõ központal és ott mindenki azt mondta miután meg kerestem õket a problémával hogy, 40nap alatt apad el a tej. Amíg le nem jár ez az"idõ" addig vissza állítható a mennyiség. Ebbõl kiindulva tettem fel a kérdést. Hogy, nem akar ez elapadni csak valamit rosszul csinálok és nem tud növekedni a mennyiség? Ha ez a 40 nap valóban igaz akkor miért nem apadt el a tej? Az elözõ mondatom miatt talán. Én nagyon szeretném még ciciztetni a kisfiam. Õ is nagyon szeretné. Sokszor arra ébredek hogy, jön és huzogatja fel a felsõm. Nagyon szeretném ha melkedne a mennyiség. Nekem nem teher a ciciztetés. Szóval én folytatnám. Az utolsó válaszoló anyukának volt az üzenetében olyan hogy, beszükûlt a tejcsatorna és a többi. Ezeken lehet változtatni? Mondjuk ha a leveledben írtakról lenne szó. Vagy ez már ennyi és nincsen tovább. Még egyzser sõt ezerszer köszönöm a válaszokat.
Sajnos nem tudom, hogy ilyen "stádiumban" mit lehet kezdeni a szopival. Én nem vagyok szakember, csak egy lelkes amatõr, aki sokat olvas. De egyáltalán nem biztos, hogy minden úgy van, ahogy írom - csak a jelenlegi tudásom alapján gondolom ezeket. Az tuti, hogy bizonyos esetekben és bizonyos mértékig vissza lehet hozni a tejet (talán még ennyi idõ után is), de hogy nálad ez sikerülne-e és milyen módon, arra nincs konkrét tippem. Ha tényleg ennyire szeretnéd szoptatni a fiad, akkor én azt javaslom neked, hogy keress meg egy szaktanácsadót, õk sokkal jobban átlátják a helyzetet és hasznosabb tanácsokat tudnak adni, mint mi. Ha gondolod, privizz meg és ajánlok neked egy nagyon kedveset, aki nekem is többször segített már. :)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!