Találatok a következő kifejezésre: A keresztények a vasárnapot (6 db)

Hogy van hogy sok itteni "keresztény" a szombatot szenteli meg nem a vasárnapot? Eléggé kifordult magából a világ! Milyen vallásúak azok a "keresztények"akik a szombatot tartják ünnepnapnak?

Legjobb válasz: Na, ezt jól megkaptad, így hajnalban.:D Én sem látom semmi okát a felháborodásodnak, nem ezen áll, vagy bukik a hitünk. Tegyen mindenki hite és belátása szerint, akinek ez fontos, tartsa meg. Talán az Adventisták a legnagyobb gyülekezet nálunk akik a szombatot tartják ünnepnek, õk is keresztények.

Na, ezt jól megkaptad, így hajnalban.:D Én sem látom semmi okát a felháborodásodnak, nem ezen áll, vagy bukik a hitünk. Tegyen mindenki hite és belátása szerint, akinek ez fontos, tartsa meg. Talán az Adventisták a legnagyobb gyülekezet nálunk akik a szombatot tartják ünnepnek, õk is keresztények.
Valójában te kérdezõ vagy tájékozatlan: Isten hat napon teremtette a világot és hetedikben megnyugodott és... azt mondta az embernek, õ is szentelje meg a hetedik napot és pihenjen meg minden munkájától. A hetedik nap van az emberért, nem az ember a hetedik napért. Ezen gondolkodj el! Másik aspektus, hogy a zsidóktól jött ez a "sabbath"- szombati megnyugvás, ami péntek napnyugtától kezdõdik szombat napnyugtáig. Miért mégis a szombat? Egyszerû: ugyanis a szombat a hét utolsó napja náluk, a vasárnap pedig a hét elsõ napja. Igaz ugyan, hogy európában, magyarországon ez eggyel csúszik, de aki eredetileg akarja tartani, náluk a szombat(sabbath) az szombaton van :D
Még mindig nem locsoltad meg szegény virágaidat? Na igen, az nagyon kemény munka.
"Eléggé kifordult magából a világ!" Ó, jaj katasztrófa...A világvége jelei. Nem tök mindegy melyik napot imádod? Bálványimádás mindkettõ és slusz. Isten, a szeretet, az emberek számítanak és nem a napok, meg a szektás fogalmak. A lelked, szíved tisztasága a lényeg. Mivel a Bibliát zsidók írták, így az õ szavuk számít ez ügyben, bármennyire nem emészhetõ ez sokaknak. Igaz kereszténynek egyébként is mindig Isten tudatában, szeretetében kell élnie. Jó éjszakát! És ne aggódj, nem fogsz meghalni, ha vasárnap csinálod azt, amit utálsz. Ha meg szeretettel teszed, nem mindegy mikor? Hangsúlyzom, hogy nem te vagy a szombatért... Ha neked ezen múlik a kereszténység, akkor jól teszed, hogy virrasztol, csak inkább imádkozz...
"Eléggé kifordult magából a világ! ... szombatot tartják ünnepnapnak" Igen, igazad van. Háborúk, népirtás, éhínség, nyomor, járványok, büntetlenül megúszott gyilkosságok, sikkasztások, kizsákmányolás, rabszolgaság körülöttünk. De ez mind kutyaf*sza a vasárnap fõzött ebéd, virágöntözés és szombaton való pihenés mellett. Lehet még ennél is rosszabb? Pl. ha valaki még a kutyát is megetetné vasárnap? Nincs mese, ez az apokalipszis!!!
A kérdező hozzászólása: milyen vallásúak vagytok?
Nincs vallásom.
Kedves kérdezõ! Te milyen vallású vagy, és szerinted milyen, illetve ki az igaz keresztény? Miben nyilvánul meg szerinted? Bocs az offért!

A keresztények miért a vasárnapot ünneplik, holott a szombat lenne a Biblia szerint a "pihenőnap"?

(Tisztelet a kivételnek. )

Legjobb válasz: Azért, mert egy idõ után a keresztények között a nem zsidó háttérrel rendelkezõk kerültek többségbe, és az apotolok úgy döntöttek, hogy nekik pár kivétellel ( a bálványimádás, vérevés, paráznaság, döghús evésének tilalma)nem kell megtartani a zsidó törvényeket. (ApCsel 15:20). Ez is benne van a Bibliában, de valóban nehezen egyeztethetõ össze Jézus fenti szavaival. Talán Jézus ott csak a zsidókról beszélt, m. egy helyen azt is mondja, h. csak a zsidókhoz jött, de lehet, hogy egész más oka van.

Azért, mert egy idõ után a keresztények között a nem zsidó háttérrel rendelkezõk kerültek többségbe, és az apotolok úgy döntöttek, hogy nekik pár kivétellel ( a bálványimádás, vérevés, paráznaság, döghús evésének tilalma)nem kell megtartani a zsidó törvényeket. (ApCsel 15:20). Ez is benne van a Bibliában, de valóban nehezen egyeztethetõ össze Jézus fenti szavaival. Talán Jézus ott csak a zsidókról beszélt, m. egy helyen azt is mondja, h. csak a zsidókhoz jött, de lehet, hogy egész más oka van.
Azért tartják a keresztények a Vasárnapot pihenõnapnak, mert Jézu Krisztus Vasárnap támadt fel a halottak közül. S a zsidóknak, azért maradt a szombat, mert õk még várják a Messiást.
Így alakult. Pál megírta a Kolossebeliekhez írt levelében, hogy "meg ne ítéljen titeket senki evés vagy ivás vagy a szombat dolgában". Szóval mindenki maga dönti el. Vasárnapról nincs szó.
A kérdező hozzászólása: Így van. Nincs szó vasárnapról. Ennek ellenére aki anno nem ment VASÁRNAP a templomba, azt akár máglyára is küldték ... a keresztények. Tehát a kifogásod rossz volt. Elárulom akkor a kérdésre a választ. A korabeli népek (nevezzük most az egyszerûség kedvéért pogányoknak õket, mégha nem is pontos a kifejezés) vasárnap tartották általában a nagyobb ünnepeiket, pihenõiket. Ez nagyon sok kultúrában a Nap napja volt. (Pl. a germánoknál nemhiába nevezik ma is annak: Sunday, Sonntag, stb.) A Napot ünnepelték vasárnap (nálunk a vásár szóból ered). Ráadásul a kereszténység fõ ellenfele is a Napot, és a Nap istenét (Mithrast) ünnepelte ekkor. A keresztények erre kezdetben behoztak egy szombati ünnepet. Na, ez nem illett bele a korabeli szokásokba. Mindenki ünnepelt tovább vasárnap, mint ahogy ezt megszokta volt. Erre a keresztények egy zsinaton úgy döntöttek, hogy innentõl a vasárnapot ünneplik õk is. (Nem számított nekik, hogy a Biblia errõl teljesen mást mond, hiszen a hatalomról volt szó - a többi vallás elleni küzdelemrõl.) És így az egyszerû emberek tovább tudtak ünnepelni vasárnap, és nem zavarta õket, hogy míg azelõtt a Napot éltették, most egy megkínzott ember teste elõtt esnek térdre. (A lényeg, hogy buli van! :D ) Ugyanígy tettek a karácsonnyal is. Ott is a fõ ellenfél a Mithras kultusz volt. Hiszen Jézus születése korántsem decemberben történt - ezt csak utólag döntötték el a keresztények "nagyjai". Hiszen az emberek a mai karácsony idején a téli napfordulót ünnepelték - azt a napot, amikor a fény legyõzi a sötétséget, és ezután ismét egyre hosszabbakká válnak a nappalok. A Mithras-kultus (mint a Napisten vallása) ennek tökéletesen megfelelt. De nem csak a Mithras-hívõl ünnepeltek így. Az õsi germán, kelta és szláv hagyományokban is megvolt a téli napforduló ünnepe. Mondhatni világszerte ünnepelték ezt az emberek. Ha a kereszténység erõltette volna ünnep gyanánt Jézus valódi születését, akkor alighanem befuccsolt volna. Így inkább áttették a téli napfordulóra a születését - így az egyszerû ember ismétcsak (hiszen buli van!) ünnepelt - mindegy mit. Szóval ez a rövid története a szombati törvény megszegésének, és a vasárnap, mint pihenõnap megtartásának.
Úgy látom a kedves kérdezõ valójában nem kérdezni akart, hanem oktatni. De köszönöm, hogy megkérdezte, mert érkeztek valóban jó válaszok is, amik megerõsítettek a vasárnap jogosságában.
Ezt olvasd el, hogy miért: http://uj.katolikus.hu/konyvtar.php?h=70
Kedves Kérdezõ! Ha halvány fogalmad, sejtelmed is volna arról a mérhetetlen ajándékról és kegyelemrõl, amit Isten adott számunkra Jézus Krisztus dicsõséges feltámadása által, ami által kiszabadított minket a bûn rabszolgaságából és meghívott egy jobb életre, akkor eszedbe sem jutna ragaszkodni a szombathoz, mert látnád, hogy az isteni üdvtervben ez csak apróság! Figyelmedbe ajánlom az ebben a topikban már idézett részletet Jézus szavaiból, ami szerintem különösen illik a Te helyzetedre: "Jaj nektek, képmutató írástudók és farizeusok, mert tizedet adtok mentából, kaporból és köménybõl, de elhanyagoljátok a törvény komolyabb parancsait, a jogot, az irgalmat és a hûséget. Ezeket meg kellene tenni, s azokat sem elhagyni. Vak vezetõk, akik kiszûritek a szúnyogot, a tevét pedig lenyelitek." Tehát ne a szúnyog kiszûrésével foglalkozz, nehogy lenyeld a tevét is! Elõttem már rengetegen meggyõzõ érvekkel leírták, hogy a feltámadás eseménye miért és hogyan írja felül az eredeti parancsot. Ezeket Te mind figyelmen kívül hagytad, és folytattad a saját nézeteid kifejtését. Tehát ha még ennyi sem tudott meggyõzni, akkor az érvelés eszközével semmi sem fog! Inkább éld át azt a végtelen örömöt, amit Jézus feltámadása ad azoknak, akik hisznek benne! Ez az egyetlen módja annak, hogy megértsd a kérdésedre a választ. Lehet, hogy ez most nem könnyû Neked, de hidd el, megéri!
Véleményem szerint a keresztények nem csupán egyes idõkben tisztelik Urukat és Megváltójukat, Jézust. A keresztények számára egyik nap sem különlegesebb a többinél, se a vasárnap, se a szombat. A Bibliából úgy értem, hogy a keresztények számára minden nap ünnep volt, mert Jézus velük volt mindig. "...és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig." (Máté 28:20) Szerintem nem kell, hogy külön napot, napokat tartsunk meg. Jézusban minden nap megpihenhetünk.
Igen, en is azt latom, amit a kettovel folottem szolo is megemlitett: a kerdezo nem kivancsisagbol tette fel ezt a kerdest, hanem azert, hogy kioktathassa a Krisztusban hivoket. Raadasul rosszul is ervel, mert tobbek kozott az is teves az allitasaban, hogy egy zsinat alkalmabol (mintha katolikus kitalacio lenne) dontottek az unnepnap megvaltoztatasa mellett. Nem. Mar a korai apostoli, testveri osszejoveteleken lett a vasarnap megszentelve, mint Jezus feltamadasanak oromunnepe. A "kedves" kerdezo vagy zsido vagy szombatista es ugy erzem, csak vitatkozni akart. A sok bolcs erveles hidegen hagyta (Pál megírta a Kolossebeliekhez írt levelében, hogy "meg ne ítéljen titeket senki evés vagy ivás vagy a szombat dolgában". “Jézus rávilágított, hogy a törvénynek nem a betû szerinti értelmezése a fontos, hanem a lényegének az értése és megélése. Így kérdéses esetünkben is nem a szombat, mint nap a lényeg, hanem hogy a héten egy nap legyen, amit az Úrnak szentelnek Isten követõi.” "A szombat van az emberert es nem az ember a szombatert.") Kivancsi lennek, kedves kerdezo, hogy a Tizparancsolat tobbi pontjat is ilyen elszantan betartja-e, mint a szobat kerdeset? Nem hazudik-e soha, vagy nem kivan-e meg semmit, ami nem az ove, vagy szereti-e embertarsat ugy, mint sajat magat? Ha nem sikerul megtartania ezekbol mindegyiket, hiany nelkul, akkor elbukott mindben. Ilyenkor kellene megjelennie Jezus kegyelmenek...ha nem a betu szerint elne, mert: "a betu megol, a lelek megelevenit"
Szerintem ez valahogy úgy lehet, hogy a hetedik nap igazából attól függ, honnan számolod. Hét napból áll egy hét, tehát az utolsó nap a pihenõnap. És ezt a napot vasárnapnak hívják. Szóval én úgy gondolom, ezért.
A kérdező hozzászólása: "Én úgy hallottam hogy..." Jól hallottad. És az a Bibliában éppen a szombat volt. A szombat volt a pihenõnap. A kérdés viszont az volt, hogy ennek ellenére a keresztény emberek többsége miért a vasárnapot ünnapli.
Én úgy hallottam hogy hogy isten a hetedik napon megpihent és azért ez a nap pihenõ nap nekünk is..de ez nem biztos!
A kérdező hozzászólása: Elkerülte a figyelmedet, hogy a Tízparancsolatban is szerepel a szombat megünneplése. Tehát ha azt nem tartják be (mert csak a zsidókra vonatkozik), akkor a "Ne ölj!", "Ne lopj!", stb. parancsok, meg a többi is érvényét vesztik.
ezt egy császár változtatta meg és a zsidók azok akik szombaton tartják a napját.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szép, amit írtál. Kár, hogy erõsen belemagyarázósnak tûnik. :( 1. "Vagyis nem a szombaton (és általában a törvényen) van a hangsúly, hanem azon, hogy az Úr napját szenteld meg" Ilyen sehol nincs leírva a Bibliában - emlékeim szerint. Ezt a katolikusok tanítják, de valójában nem "Úr napja" szerepel, hanem szombat. Többször is! Az általam idézett újszövetségi részek elkerülték a figyelmedet. Jézus beteljesíti a törvényt, és megerõsíti! Tehát NEM változtatja meg a szombat megünneplését. Tehát ugyan meg lehet szegni, ha negyon muszáj (hoztál is rá példát), de NEM jön be helyette semmilyen más nap. Így ha ünnepelni kell, az CSAK szombat lehet - a Biblia szerint. Vasárnapról, mint ünnepnapról, pedig SEHOL nincs szó. (A Jézus feltámadásával kapcsolatos idézeted szerint Jézus azt akarta, hogy az õ feltámadását ünnepeljék, mint Úr napját? Nem hinném. Emellett akkor a húsvétnak sem lenne túl sok értelme, ugyebár.) 2. Ha nem szó szerint értelmezzük a parancsot, akkor valójában a Tízparancsolat többi része sem ér semmit. Nem? (Pedig elvileg ez az egyik igen fontos alapja a keresztény tanításoknak.) Tehát mivel a "Ne ölj!"/"Ne lopj!" parancs is egyívású ezzel, így az is megszeghetõ ezekszerint. Vagy nevezzük csak Kilencparancsolatnak...? 3. "vasárnapi feltámadására emlékezve a keresztények már nagyon korán a vasárnapot választották" Ha jól emlékszem úgy éppen Nicea után. Tehát császári (EMBERI) parancsra ünneplik a vasárnapot - belemagyarázva, hogy ez Jézus feltámadásának napja. Érdekes, hogy azelõtt ez nem jutott eszébe senkinek. Hogy mik vannak...?! :)
A keresztényeknek - mivel a kegyelem korszakában élünk - szabadsága van megválasztani, hogy a hét napból melyik egyet piheni. A lényeg a sabbaton van, nem a napokon. hétbõl egy nap pihenõ. Ennyi.
A kérdező hozzászólása: Senki nem akarja a keresztények szabadságát elvenni. Ha valaki megkérdezi, hogy miért iszik a másik ember bort, miközben a vizet hírdeti, azzal sem akarja elvenni a boriváshoz való jogot; egyszerûen csak érdekli a "miért". (És valljuk be, joggal kíváncsi.)
Hát ez a válasz a miértre. A zsidók a szombatot tartják be, mert a Tora - azaz a törvény - szerint élnek. A keresztények pedig választhatnak, mert a kegyelem alatt élnek. Ez a sabbat.Maga a szó jelentése a pihenés. Pihenhet egy keresztény szombaton is, vasárnap is, vagy akár mindkettõ. Szabadságod van rá, hogy megválaszd. Ha egy keresztény pl. a pécsi Elcoteq-ben dolgozik, lehet, hogy neki éppen a kedd lesz a pihenõnapja :-)
Egy kis info, hogy mióta van vasárnap a mise: ApCsel20, 7: „A hét elsõ napján azután, amikor egybegyûltünk a kenyérszegésre, Pál beszélni kezdett nekik.” És a hét elsõ napja a zsidóknál használt naptár szerint VASÁRNAP volt. Az Apostolok Cselekedeteit Szent Lukács írta a 80-as években (valójában egy könyv volt a Lukács evangéliummal). Barnabás-levél, 15, 8-9. (Kr. u. 74): "Ezt mondja még nekik: „Újholdjaitokat és szombatjaitokat ki nem állhatom” (vö. Iz 1, 13). Látjátok, hogyan beszél: nekem nem a mostani szombatjaitok kedvesek, hanem az, melyet alkottam, melyen mindentõl megpihenve, a nyolcadik nap kezdetét hozom létre, azaz egy másik világ kezdetét. Ünnepeljük ezért örömmel a nyolcadik napot, melyen Jézus is feltámadt halottaiból, és megjelent és felment a mennyekbe." Antióchiai Szent Ignác: Levél a magnésziaiakhoz, 9, 1. (Kr. u. 110): "Ha tehát azok, akik a régi életrendben nevelkedtek, eljutottak a remény újdonságára, ne a szombatot tartsák, hanem éljenek az Úr napja szerint, mely napon felkélt életünk és halála által, amit egyesek tagadnak, mely misztérium által nyertük el a hitet, és ezért tartunk ki, hogy Jézus Krisztus, egyetlen tanítónk tanítványainak találtassunk." A Niceai-Zsinat Kr. u. 325-ben volt.
A kérdező hozzászólása: Tetszett az utolsó válasz. Tanultam belõle. Viszont még mindig nem magyarázat rá, hogy miért változtatták meg EMBEREK Isten parancsát.
Azért ünnepeljük a vasárnapot mert Jézus a hét elsõ napján Vasárnap támadt fel, és ezzel elhozta nekünk a szabadságot, és mivel a zsidók nem fogadják el Krisztust ezért õk maradtak a szombatnál. Viszont mi inkább a megváltásra gondolva ünnepeljük a vasárnapot.

Keresztények: a szombatot vagy a vasárnapot szentelitek meg?

FIGYELMEZTETÉS!

Legjobb válasz: én személy szerint a szombatot szentelem meg, és Isten kérésének megfelelõen ezt Vele és embertársaimmal töltöm :)

én személy szerint a szombatot szentelem meg, és Isten kérésének megfelelõen ezt Vele és embertársaimmal töltöm :)
Visszakérdeznék, kedves 62 %-os válaszoló. Krisztusnak hány parancsolata volt?
Szia! Én is a szombatot szentelem meg. Ezt a napot a gyülekezetben töltöm, ahol elsõként Bibliatanulmányozással kezdünk, vagy ha be vagyok osztva, akkor a gyermekekkel veszünk át egy bibliai szakaszt. Rövid szünet után következik az Istentisztelet, ahol egy prédikátor igehirdetését hallgatjuk meg, énekelünk és közösen imádkozunk. Ezt egy közös ebéd követi, majd egy rövidebb imaóra, ezután közös séta. Kéthetente délutánonként szokott lenni evangélizációs célú bibliai elõadás, ahova vendégeket is hívunk. Ezzel zárul a szombat. Üdv. Péter
Kedves Kérdezõ! Azt mondtad, hogy ne idézzünk a Bibliából. Engem viszont igencsak érdekelne, hogy hol mondja Isten Igéje, hogy nekem - nem zsidó embernek - bármelyiket is meg kéne szentelnem. Kérlek, mutasd ezt meg nekem a Bibliából úgy, hogy nem ragadod ki az Igéket a szövegkörnyezetébõl és figyelembe veszed, hogy melyik Ige kikhez szól (tudod, az elõtte való pár verset kell megnézni)! Köszönöm.
A vasárnapot szoktam megszentelni. Elmegyek misére, ha tudok, de ha nem, akkor a tévében vagy az interneten nézem meg, és imádkozom velük. Ha tudok, akkor pihenek, bár néha elõfordul, hogy ezt valamilyen okból nem tehetem meg.
Szia! Én is a szombatot szentelem meg, amelyet testvéri körben szoktam tölteni a gyülekezetben.
Római katolikus vagyok és így természetesen a Vasárnapot! Lehetõleg azon a napon semmilyen jellegû munkát nem végzek (életveszély/sérülés ellátása, fõzés, stb., tehát alapvetõ és szükséges folyamatok ellátása ez alól kivétel), ezen felül pihenek, Bibliát olvasok (a Biblia-olvasás is vasárnapi kötelem a katolikus hit szerint), imádkozom. Volt már h sajnos dolgoznom kellett vasárnap....hát nem mindig tudja sajnos az ember kikerülni...:(
szombat Nem dolgozom, nyugalommal.
vasárnap. és pihenni szoktam.
Úgy látom, kicsit félrekattintottatok, a válasz küldése gomb lentebb van :) De van még egy kérdésem. Miért nem akarod hallani Isten Igéjét ("kérlek ne idézzetek a Bibliából")?
Naná hogy a szombatot
Miért nem mutatjátok meg a Bibliából azt, amit kérdeztem? Csak nem azért, mert nincs benne??? De tudom, ez titeket nem érdekel...

A "vidám vasárnap" hogy passzol a keresztény szerénységhetz és áldozatossághoz? A fényüzö megjelenésre gondolok. Vagy egy már a földiparadicsom diszlete?

Legjobb válasz: Én is ezt olvasom a 100. zsoltárban hogy: "Vígan énekelj az Úrnak te egész föld!" "Szolgáljatok az Úrnak örvendezéssel; menjetek eléje vígassággal." "Menjetek be az õ kapuin hálaadással, tornáczaiba dicséretekkel; adjatok hálákat néki, áldjátok az õ nevét!" Isten jelenlétébe a Szentírás szerint a fentiek sorrendjében lehet bekerülni. Aki ezt a valóságot még sosem tapasztalta meg az nem is érti, és el sem hiszi mindezeket.

Én is ezt olvasom a 100. zsoltárban hogy: "Vígan énekelj az Úrnak te egész föld!" "Szolgáljatok az Úrnak örvendezéssel; menjetek eléje vígassággal." "Menjetek be az õ kapuin hálaadással, tornáczaiba dicséretekkel; adjatok hálákat néki, áldjátok az õ nevét!" Isten jelenlétébe a Szentírás szerint a fentiek sorrendjében lehet bekerülni. Aki ezt a valóságot még sosem tapasztalta meg az nem is érti, és el sem hiszi mindezeket.
"A "vidám vasárnap" hogy passzol a keresztény szerénységhetz és áldozatossághoz? A fényüzö megjelenésre gondolok." Ha ez neked kérdés, akkor hasonlítsd össze a katolikus és a református templomokat kívül-belül! Pedig mindkettõ keresztény!
Szia! A külsõség, mindig kifelé szól, valakinek! Pedig:"Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."
A "vidám vasárnap" nem éppen keresztény esemény. Egy másik, a kereszténységgel azonos alapokon lévõ valláshoz köthetõ inkább.
Az egy szekta, ne törõdj velük. De annyiból igazuk van, hogy túlságosan besavanyodott, borúlátó mindenki. (Nem minden fekete vagy fehér, nekik is lehet valamiben igazuk.) Viszont én a szerénységet és az áldozatosságot nem úgy értem, hogy állandóan csendesen szomorkodni kéne, hanem hogy nem szabad túl sokat dicsekedni és áldozatot kell vállalni, amikor szükséges. Nem tudom, pontosan milyen egy ilyen vidám vasárnap, és úgy hallottam, hogy a szervezõk túlságosan nagy hangsúlyt fektetnek önmaguk imádtatására. Azért az alapgondolat nem rossz: szerintem be kéne vezetni a vidám hétfõt, vidám keddet stb., hiszen a megváltás miatt minden nap van okunk a vidámságra. Ezt persze nem mindennapos féktelen bulizáson keresztük kell átélni, hanem hogy örömmel dolgozzunk, mindenben keressük meg, hogy miért jó. Szóval szerintem ez a szekta is - mint sok másik - a kereszténység fõágainak egyik nagy hibájára tapintott rá, és azt kijavítandó túllõtt a célon. Nekünk nem kell túllõni a célon, de levonhatjuk a tanulságokat.
kzs: "Új éneket éneklek néked; tízhúrú hangszerrel zengedezlek téged" (ez megfelel a gitárnak)" Kifejtenéd, hogy miért jelent gitárt a tízhúrú hangszer?
Szia! Lehet hogy kevered a 'keresztény szerénységet' a fukarsággal. Áldozatosságot és irgalmasságot az cselekszik, aki a saját adományaival felékesíti azt a vendégfogadó házat, ahova az Istent keresõ megtérni vágyó emberek betérhetnek, és ott méltó módon ékesen tisztelhetik Istent: "Viselj gondot reá, és valamit ezen fölül reáköltesz, én mikor visszatérek, megadom neked." Lukács 10:35
A katolikusban egyházban semennyire nem jelenik meg a szerénység. Azért volt a barokk is, hogy minél inkább elkápráztassák az embereket, hogy visszatérjenek a protestáns vallásokból.

Van olyan keresztény ember a mai világban, aki vasárnap templomba megy, zsoltárt énekel és nem dolgozik?

Ha gyerek, akkor nem játszik vasárnaphoz nem ill? játékokat, nem néz tévét, nem netezik. (Nem a szektásokra gondolok)

Legjobb válasz: Bocsánat az offolásért! Engem is érdekel, hogy aki a vasárnapot tartja, az a vasárnapot nyugalomnapjaként éli meg hiszen "az Úr napját szenteld meg", Isten is megpihent a hetedik napon. Tehát aki vasárnap megy misére, az fõz vasárnapi ebédet, vagy kimegy füvet nyírni, vagy csak elmegy misére és le van tudva? Én nem a vasárnapot tartom meg az Úrért... "Emez az egyik napot különbnek tartja a másiknál: amaz pedig minden napot egyformának tart. Ki-ki a maga értelme felõl legyen meggyõzõdve. A ki ügyel a napra, az Úrért ügyel: és a ki nem ügyel a napra, az Úrért nem ügyel. A ki eszik, az Úrért eszik, mert hálákat ád az Istennek: és a ki nem eszik, az Úrért nem eszik, és hálákat ád az Istennek." Rm 14,5,6

Bocsánat az offolásért! Engem is érdekel, hogy aki a vasárnapot tartja, az a vasárnapot nyugalomnapjaként éli meg hiszen "az Úr napját szenteld meg", Isten is megpihent a hetedik napon. Tehát aki vasárnap megy misére, az fõz vasárnapi ebédet, vagy kimegy füvet nyírni, vagy csak elmegy misére és le van tudva? Én nem a vasárnapot tartom meg az Úrért... "Emez az egyik napot különbnek tartja a másiknál: amaz pedig minden napot egyformának tart. Ki-ki a maga értelme felõl legyen meggyõzõdve. A ki ügyel a napra, az Úrért ügyel: és a ki nem ügyel a napra, az Úrért nem ügyel. A ki eszik, az Úrért eszik, mert hálákat ád az Istennek: és a ki nem eszik, az Úrért nem eszik, és hálákat ád az Istennek." Rm 14, 5, 6
Én vasárnap elmegyek templomba, kivéve ha valami nagyon komoly dolog akadályoz (mondjuk valaki súlyos beteg és segíteni kell neki). Zsoltárt inkább csak olvasok, mert az éneklés nem nagyon megy. De dicsõíteni szoktam Istent más módokon is. Vasárnap igyekszem csak annyit dolgozni amennyit muszály. A tévétõl már korábban megszabadultunk, azóta sokkal több idõnk van. Internetezni viszont szoktam, de igyekszem csak mértékkel csinálni.
Én minden vasárnap járok misére (néha hét közben is), és amennyire tudom, éneklem (mormolom) az énekeket is. Azonban utána ugyanúgy elvégzem a dolgomat amit kell, vagy szeretnék. Ugyanis erre vonatkozóan semmi tiltás nincs a Bibliában!
Szerintem manapság már csak a gazdag emberek teszik ezt vasárnap, de azért meg megtehetik, és ha el is mennek templomba az inkább pofavizit... Ezer éve nem voltam templomban, most meg megyek takarítani.
Igen, van, ismerek többet is, és nem gazdagok. Hogy kötelezõ zsoltárokat énekelni, és nem lehet tévét nézni, azt nem tudom, hogy honnan szeded...
A kérdező hozzászólása: "Hogy kötelezõ zsoltárokat énekelni, és nem lehet tévét nézni, azt nem tudom, hogy honnan szeded..." Nem mondtam, hogy kötelezõ zsoltárt énekelni, és tilos tévét nézni. Nem figyeltél. Olyan, aki önszántából teszi, nem pedig kínnal. Azért énekel zsoltárt, mert úgy akarja.
Van, a nagyapám. Persze, mondhatjátok, hogy már nyugdíjas, megteheti, de na... Szóval reggel csak keveset reggelizik (nem sült szalonát, hanem valami könnyût) elolvassa az igét, (bibliaolvasó kalauzzal...) utána templomba megy, ebédelnek. Tudatosan próbálja úgy rendezni a napját, hogy pl: ne akkor nyírjon füvet, stb. A Bibliában egyébként benne van. Isten megpihent a hetedik napon, ezért ez egyfajta emlékezés a teremtésre... Nem szektás, református lelkész (nyugdíjas)

Milyen valláshoz tartozik a Németh Sándor vezette vidám vasárnap és Hitgyülekezet? Úgy értem melyik keresztény egyházhoz sorolhatóak? Katolikusok, vagy valamelyik neoprotestáns egyházhoz kapcsolhatóak?

Legjobb válasz: Hit Gyülekezete, egy pünkösdi-karizmatikus mozgalom. A vezetõje Németh Sándor. Külön egyháznak számítanak, keresztények.

Hit Gyülekezete, egy pünkösdi-karizmatikus mozgalom. A vezetõje Németh Sándor. Külön egyháznak számítanak, keresztények.
Õk egy önálló egyház, és a neoprotestáns egyházak közé tartozik.
A Hit Gyülekezete pünkösdi-karizmatikus neoprotestáns egyház. Nem katolikus. "vidám vasárnap" néven megy az Istentisztelet.
Attól, hogy nem mondanád annak, attól még azok...
@ Elõbbi válaszadó Igen? És MIT dicsõítenek? Mert én nézem, és tudom hogy mit (vagyishogy kit) dicsõítenek...
@ "ma 16:58" És mégis mire alapozod ezt a kijelentésedet? Mert én valahányszor nézem a "Vidám Vasárnapot", nekem nagyon úgy tûnik, hogy mindenben a SzentÍrást magyarázza. Vagy szerinted nem Istent dicsõítik a dalaikban? Nem Istenhez imádkoznak? Nem a SzentÍrást magyarázzák? Hát de! DE! Vagy tudod mit: mondjál nekem más egyházat, amelyiket te kereszténynek tartasz!
Nem mondanám keresztényeknek õket!
* HELYESBÍTÉS A "03:30: 20:29" hozzászólásomban ezt írtam: "Ez alapján a 2030-as évekre tehetõ Krisztus visszajövetele." Bocsi, kihagytam a "maximum" szót. > Helyesen tehát így van a mondat: "Ez alapján maximum a 2030-as évekre tehetõ Krisztus visszajövetele." (a figyelmetlenségért elnézést kérek mindenkitõl)
õõõ végigolvastam a kommenteket, nyilván mindenkinek szíve joga h hova jár... eddig azt gondoltam h túlságosan elutasító vagyok a HIT Gyülekezetével kapcsolatban, de utánaolvastam, vannak ismerõseim onnan, beszélgettem velük, ennek tükrében én nem óhajtom elfogadni a tanításaikat, és ahogy látom a Bibliát és szó szerint értelmezik amihez nem kell lelkipásztornak lenni... sehol senki nem mondta azt a Bibliában ha te követed Istent tök gazdag leszel... amit a gazdagságról írtál, az nem azt jelenti h rengeteg pénzed lesz hanem h lelkileg és érzelmileg leszel gazdag... anno a zsidókkal is ez volt a probléma h félreértelmezték azt amit Jézus mondott :/ vagy amúgy szegény ember számára nem elérhetõ Isten? :S 2030-ban visszajön Jézus... és ezt mégis mikor mondta? nem lehet erre következtetni sehonnan sem, aki ilyet állít az tévtanító :O sehol nem olvastam ilyet a Bibliában... ja de amúgy a Szentírást veszitek alapul, ja látom :O meg ezek a szó szerinti értelmezések..ááá :O Jézus számos helyen példázatokban beszél és annyira kétértelmûen h szarvashiba szó szerint venni azt amit mond és ugyanez igaz a pál leveleire is, tartalmaz olyan részeket melyeket nem lehet szó szerint értelmezni mert az félreértelmezéshez vezet A vezetõt meg nem kritizálom nem is ismerem, aki élvezi a prédikációit hallgassa, menjen el de amit eddig láttam nem lettem meggyõzve :O pedig még nyitott is voltam felé :/
@ Elõbbi válaszadó Ami a politikai befolyást illeti: annak idején a Hit Gyülinek komoly kapcsolata volt az SZDSZ-szel. Támogatta, egészen addig, amíg az SZDSZ liberális politikát nem kezdett folytatni, és támogatta a homoszexualitást. Na ebben a Hit Gyüli nem vett részt, úgyhogy befejezte vele. Ennyit a politikai ráhatástól. Ami a pénzügyieket illeti, nem tudom mire gondolsz. Mert a katolicizmusban összehasonlíthatatlanul több pénz folyik el, de még a református egyház berkei közt is elég sok pénz megy el. Vagy te nem így gondolod? Ami a "világvégére" (jó ez a fogalmazásod, meg is mosolyogtam) vonatkozó számítást illeti: nézd, hallottam én is ezt, és ez a számítások hitelesnek tûnik. Ez alapján a 2030-as évekre tehetõ Krisztus visszajövetele. Ezt írod: "csak akkor vagy áldott igazán ha gazadag vagy...Pff, nem hiszem hogy Jézus mondott valaha ilyet." > A SzentÍrás igenis beszél a bõvölködésrõl: "Mert ismeritek a mi Urunk Jézus Krisztusnak jótéteményét, hogy gazdag lévén, szegénnyé lett érettetek, hogy ti az õ szegénysége által meggazdagodjatok." 2.kor 8/9 A 2.kor 9/5-13 végigvezeti az anyagiakban való bõvelkedést, valamint a Malakiás 3/10-12 szintén ezt teszi. Mindezek, de fõleg a Malakiásban írtak alapján én ténylegesen úgy hiszem, hogy a gazdagság igenis áldott állapot. Egyébként hogy is fogalmazol? "nem egy embertõl HALLOTTAM", "amiket beszámolókból és a könyvbõl HALLOTTAM", és végül a "HA" szó... > Óóó, tehát gõzöd nincs arról, mi megy ott valójában, csupán feltételezésre és hallomásokra alapozol. Na látod, erre mondtam én: lényeg a szenzáció, a hírhajszolás. Mindegy mekkora aljasság, nem számít semmi, csak a lejáratás. De tudod mit? Elárulom neked, hogy a Hit GYüli a támogatását Isten igéjében érzi: > "Boldogok vagytok, ha szidalmaznak és háborgatnak titeket és minden gonosz hazugságot mondanak ellenetek én érettem" (Máté 5/11) > "Örüljetek és örvendezzetek, mert a ti jutalmatok bõséges a mennyekben: mert így háborgatták a prófétákat is, a kik elõttetek voltak." (Máté 5/12) Na ezért nem fél a Hit Gyüli semmilyen hazug rágalmazástól..
Kedves kzs, elsõ válaszoló vagyok. Sajnos nem értek veled egyet, mert én tapasztaltam a környezetemben eme "egyház" ártalmas tevékenységét, láttam tönkremenni életeket, családokat, köszönhetõen Németh Sándor úrnak és társainak. Épp annyi bizonyítékom van erre, mint neked az ellenkezõjére. De örülök, ha te megtaláltad ott a helyed. Arra viszont figyelj, hogy soha ne merj bármiben is kételkedni, amit mondanak, maradj csak a hallgatag, bólogató bárányuk, és akkor minden rendben lesz.
Kedves elõbbi válaszoló! Nézd, nem tudom, mi célod volt azzal, hogy ilyen választ adtál: olyat mellékeltél, aminek igazságtartalmáról abszolút nem vagy meggyõzõdve. Nem tudom, mire volt jó... Hadd mondjak valamit: ez a Bartus László-féle "könyv" nem több mint üzleti érdekbõl kreált hazug szennygyûjtemény. Egyébként már a címe is sokat elárul: "fesz van". Mi az hogy "fesz"? Miféle idióta szó ez? Független Elõadó-mûvészeti Szövetség rövidítése? Vagy netán a Független Egészségügyi Szakszervezetet akarná jelenteni...?? Ó nem! Ez a "könyv" egy mocsadék firkálmány, szemenszedett aljas hazugsággyár az egész, aminek értelme annyi, hogy 1%-nyi igazság mellé tesz 99% baromságot! Hadd mondjak én valamit errõl a Hit Gyülekezetrõl! 12 év alatt (mióta tagja vagyok) soha semmi olyat nem tapasztaltam (de még a tizedét se) annak, amit az a Bartus nevezetû figura ebben az undorító aljas, könyvnek nevezett szemétkupacban összefirkált. De hát kellett a szenzáció, kellett a pénz (totál mindegy milyen alantas, mocskos szándék, lényeg meglegyen): milyen jó lejáratni a sárga földig, megrugdosni, bemocskolni egy olyan egyházat, aminek a kezéhez soha egy csepp aljasság sem tapadt... Mert a Hit Gyülekezete tisztességes, jóravaló, becsületes egyház, ami az egyik leghitelesebb képviselõje Krisztus testének: a dicséretek, Igehirdetések és minden más szigorú Bibliai alapozottsággal van alátámasztva. Emiatt nagyon sok ember számára hiteles, köztük vagyok én is. Innen még soha senki rosszat nem tanult, mint ahogy én sem. Éppen ezért nem tûröm el senki részérõl, hogy lejárassa! Ha bárkinek is nem tetszik, jogában van bírálni a Hit Gyülekezete tanításait - ott van a Vidám Vasárnap elérhetõsége: jelezze bátran az Igehirdetéssel kapcsolatos észrevételeit úgy, hogy támaszkodjon a Bibliára. Vagy ott a másik lehetõség: éljen a vallásszabadságával és hallgassa annak az egyháznak az Istentiszteletét, amit hitelesnek tart. Szíve joga! De a hócipõm tele van olyan emberkéktõl, akik hozzászólásából totál kirí, hogy soha be nem tették be a lábukat a Hit Gyülekezetébe. De arra van eszük, hogy válasznak nevezett baromságaikkal teleírják a fórumot... És nem érdekel, ha ezért lepontoznak! Vállalom a lepontozást, mert bõven megéri, ha megvédhetem ezt az egyházat! Mert én magam tudom, hogy mit jelent számomra tag lenni: fejlõdni Krisztus testében úgy, hogy közben egyre javul az életem tõle... Na ezért van, hogy a Hit Gyülekezetével kapcsolatos minden témát személyes ügynek tekintem, és kiállok mellette, ha törik, ha szakad! Ennyit akartam közölni. Üdv: kzs
plusz teljes evangéliumi alapokon álló.
A kérdező hozzászólása: Köszi a válaszokat! Szóval egy keresztény neoprotestáns egyház! Pünkösdisták. Köszi szépen mindenkinek!
Nem nem Istent dicsõítik. Teljesen mást dicsõítenek. De aki nézi az úgy is tudja, hogy mit.
egy szóval sem mondtam h haszontalan amit mond... a szavaimat nem kellene kiforgatni, arra próbáltam utalni h hiba ha szó szerint vesszük Jézus minden egyes példázatát, ehhez pedig nem kell bibliakutatónak lenni :/ és erõs túlzás azt is állítani, hogyha Istent követed akkor megáld jó sok pénzzel, mert ez nem így van :O

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!