Találatok a következő kifejezésre: A keresztény szerint bűn (8 db)

A Biblia szerint bűn a mohóság, tehát a falánkság is, akkor miért van ennyi kövér keresztény is, hiszen a Biblia azt írja "a test a Szentlélek temploma"?

Legjobb válasz: Miért van az, hogy minden nap szükségét érzi valaki, hogy feltegyen egy olyan kérdést, hogy Biblia tiltja ezt vagy azt, a keresztények meg mégis megteszik? A keresztények ugyan olyan emberek, mint mások. Földig ér a lábuk, és gyarlók, mint minden ember. Kereszténynek lenni nem azt jelenti, hogy bigott módom bújom a Bibliát, nemhogy véletlenül valami helytelent cselekedjek. A nem keresztények ugyan úgy megeszik az édességet, isszák az alkoholt, szívják a cigerattát, gyorsan hajtják az autót. Miért? Õk is tudják, hogy mindez káros, a Biblia nélkül is, mégis csinálják. A keresztény ember elsõsorban Istennek akar megfelelni. És tudja, és elfogadja, hogy esendõ. Ezért van türelemmel mások esendõsége iránt is.

Miért van az, hogy minden nap szükségét érzi valaki, hogy feltegyen egy olyan kérdést, hogy Biblia tiltja ezt vagy azt, a keresztények meg mégis megteszik? A keresztények ugyan olyan emberek, mint mások. Földig ér a lábuk, és gyarlók, mint minden ember. Kereszténynek lenni nem azt jelenti, hogy bigott módom bújom a Bibliát, nemhogy véletlenül valami helytelent cselekedjek. A nem keresztények ugyan úgy megeszik az édességet, isszák az alkoholt, szívják a cigerattát, gyorsan hajtják az autót. Miért? Õk is tudják, hogy mindez káros, a Biblia nélkül is, mégis csinálják. A keresztény ember elsõsorban Istennek akar megfelelni. És tudja, és elfogadja, hogy esendõ. Ezért van türelemmel mások esendõsége iránt is.
'A kereszténység csak mint ideológia szép, de a megvalósítása lehetetlen.' Ebben egyetértek +1
Még nem jöttél rá, hogy a keresztény papok és a vizet prédikálnak, de bort isznak. A keresztes háborúkat sem lehet alátámasztani a Bibliával. A kereszténység csak mint ideológia szép, de a megvalósítása lehetetlen.
Nem mindig falánkságtól híznak meg az emberek. Lehet betegség az oka, vagy akár éjszaka ér haza és akkor ér rá enni, vagy nem fordít rá kellõ figyelmet mit és hol eszik, mert manapság az élelmiszerek nem olyanok, mint rég. Minden tápszertõl növekszik( állatok, növények, gyümölcsök...)...sokféle indok van. Lényeg, hogy nem túl bölcs az az ember, aki ilyen egyszerûen el akarja intézni, hogy falánkok és mohóak.
Kedves kérdezõ! Pár évvel ezelõtt olyan helyen dolgoztam, hogy ebédidõben még leülni sem lehetett, met direkt nem volt szék, nehogy a dolgozók "ücsörögjenek" Egy szék volt, azon ült mindíg a fõnök! Este értem ha 22 órkor, amikor végre leülhettem nyugodtam vacsorázni. Nem zabálni, csak enni, de nyugodtan. Ekkor felszedtem pár kilót (sajnos!). Utánna szültem, ekkor sem zabáltam, de amit felszedtem az azóta sem ment le. Betegség miatt erõs tornát nem csinálhatok rendesen. Azóta megtért kereszténynek vallom magam, kövér vagyok és nem tudok sajnos lefogyni!:((( Akkor szerinted most mit kellene tennem szerinted? Menjek el egy sebészetre és mondjam, hogy vágjanak félbe, mert akkor fele olyan sovány leszek? Igen " a test a Szentlélek temploma", ezért válogatom meg, már amennyire lehet, hogy egészséges ételeket, és sok zöldséget, és gyümölcsöt egyek...
A mohóság és a falánkság nem feltétlenül jellemzi a kövérséget.Aki pedig a falánkság miatt lett az , azokért pedig Imádkozni és nem ítélkezni kell...
A kérdező hozzászólása: Kedves Andizsuzsi nem vagyok hívõ a szó szoros értelmében (nem tagadom Isten létezését, de megkeresztelkedve sem vagyok) és keresztény se vagyok. És nem tettem engedményt, alkoholt lehet fogyasztani, a Biblia nem tiltja, másként Úrvacsorát sem tudnál venni és kis mennyiségben(fõleg a bornak) még jótékony hatása is bizonyított. A tested pedig hétköznapi értelemben a tiéd, te vagy érte felelõsséggel, de nem a tiéd. (Bibliában benne is van csak nem tudom hol.) Nem tartok be mindent, sõt szinte semmit csak azokat amiket alapból hasznosnak találok és erkölcsileg helyesnek tartom õket pl. nem dohányzok, mert minek? (meg ilyenek), de azért nem tartom be õket, mert, nem vagyok keresztény. Ja és abban igazadban nem bûnösként, hanem bûnre hajló szívvel jövünk világra.
Kedves Kérdezõ! Váaszod alapján Te hívõ vagy, de nem keresztény. Ezek szerint a Bibliában foglaltak Rád is vonatkoznak. Te az általad említetteket mindig, pontosan betartod? Már a válaszodban is engedményeket teszel - alkoholt inni (esetleg mértékkel). A testem nem az enyém? De. Az enyém, én tartozom érte felelõsséggel. Ha nem jól csinálom, a következményeit is én viselem (betegségek). És én nem azt mondtam, hogy minden ember bûnös, pláne, hogy bûnösen jön a világra, hanem azt, hogy esendõ. Óriási különbség.
A kérdező hozzászólása: "ma 13:34" Kedves válaszoló! Isten nem a tetteket vizsgálja, hanem a szíveket. És ahogy írtam is egy másik válaszolónak, ha a szíved változik folyamatosan változik a dolgokhoz való hozzáállásod, viselkedésed, tetteid is és mindig felfedezel valami újat amit Isten megnyitott elõtted. Természetesen azért elnézést kérek, hogy általánosítottam. Ha egészséges életmódra törekszel hidd el Isten nem fogja figyelem kívül hagyni és fogyni is fogsz, fõleg, ha imádkozol.
Mivel a falánkság mércéje relatív így nem nehéz elhízni sem. Van aki ha már egy egész szelet kenyeret megeszik kövérnek hiszi magát, hát ha még vajat is rak rá. Van aki szerint egy-két csoki belefér. Van aki szerint 2-3 se árt. Egyébként az imádkozás nem a legjobb kalória égetõ foglalkozás lehet az is közre játszik.
A kérdező hozzászólása: Az elsõ 2 hozzászólónak nem az álszent "keresztényekrõl" beszélek, akik keresztényeknek nevezik magukat. Sajnos mára a keresztény kifejezés nagyon "gyûjtõ" fogalommá vált, én a Bibliában leírt egyházról beszélek nem arról amit emberek állítottak fel és emberi vezetõt tettek az élére. A 3. (12:51) hozzászóló: Ebben igazad van és túl egyoldalúan tettem fel a kérdést. Igaz a mai világban nincs étel csak moslék (erre ma abszolút, de rájöttem), de erre most nem szeretnék ki térni. A lényeg, hogy igaz ezektõl lehet elhízni, de a Biblia mértékre int, innentõl nincs kifogás. A mérték az mérték este, reggel, most, régen.
Úgy kell élni, hogy Istennek tetszõ legyen. A mértéktelenség a test kívánsága, nem Istentõl van.

A keresztények szerint nem bűn autóval a környezetet szennyezni?

Legjobb válasz: Szia! Én úgy gondolom, hogy egy felelõs keresztény ember nem használja indokolatlanul az autóját. Amikor tehetem én is inkább a tömegközlekedést választom. Üdv. Péter

Szia! Én úgy gondolom, hogy egy felelõs keresztény ember nem használja indokolatlanul az autóját. Amikor tehetem én is inkább a tömegközlekedést választom. Üdv. Péter
A kereszténység sose volt a környezetvédelem mintapéldánya, és akkor enyhén fogalmaztam.
A kérdező hozzászólása: A tömegközlekedés is káros a környezetre, meg a legtöbb munkahely is, ebbõl kifolyólag a munka is káros lehet a környezetre, még ha a körülmények áldozatai vagyunk akkor is pusztítjuk azt amit Isten adott nekünk.
Néha tényleg elég kellemetlen szaga van. Jó dolog az utazás, nyaralás, munka több helyen. De megvan a hátránya is.

A keresztény hit szerint bűn, ha jósoltatunk magunknak, ugye?

Kíváncsi vagyok egy dologra a jövőt illetően,de úgy tudom,ha katolikus keresztény vagyok,akkor "nem szabad" jósoltatni:S

Legjobb válasz: Bár a Biblia több helyen is említi, hogy Isten megmutatta a jövõt kiválasztottaknak, prófétáknak a katolikusok szerint ez elvetendõ: "A Kat. Egyh. Katekizmusa 1992: kijelentette, hogy „minden jövendölés elvetendõ”, mert arra törekszenek, hogy hatalmuk legyen az idõ, a tört. és végsõ soron az ember felett (2115-16. p.). Ez ellentétes azzal a szeretetbõl fakadó →istenfélelemmel és →imádással, mely egyedül Istent illeti. Isten föltárhatja a jövõt prófétái v. szentjei elõtt, ami nem azonos a ~sal. A keresztény lelkület a jövõ tekintetében →kíváncsiság helyett bizalommal ráhagyatkozik a Gondviselésre." "A 20. sz. végén a jóslás iránti érdeklõdés növekedése figyelhetõ meg (horoszkóp). Míg azonban a régiek a jóslással az istenek akaratát keresték, a jelen kor jósai ateista v. meghatározhatatlan, zavaros világképbõl születnek. Ennek okai között ott van az is, hogy a szekularizáció és a fogyasztói szemlélet rombolja az ember egészséges kapcsolatát a természetfölöttivel, s Isten helyett pótlékokhoz, pótcselekvésekhez köti az embert." (Magyar Katolikus Lexikon)

Bár a Biblia több helyen is említi, hogy Isten megmutatta a jövõt kiválasztottaknak, prófétáknak a katolikusok szerint ez elvetendõ: "A Kat. Egyh. Katekizmusa 1992: kijelentette, hogy „minden jövendölés elvetendõ”, mert arra törekszenek, hogy hatalmuk legyen az idõ, a tört. és végsõ soron az ember felett (2115-16. p.). Ez ellentétes azzal a szeretetbõl fakadó →istenfélelemmel és →imádással, mely egyedül Istent illeti. Isten föltárhatja a jövõt prófétái v. szentjei elõtt, ami nem azonos a ~sal. A keresztény lelkület a jövõ tekintetében →kíváncsiság helyett bizalommal ráhagyatkozik a Gondviselésre." "A 20. sz. végén a jóslás iránti érdeklõdés növekedése figyelhetõ meg (horoszkóp). Míg azonban a régiek a jóslással az istenek akaratát keresték, a jelen kor jósai ateista v. meghatározhatatlan, zavaros világképbõl születnek. Ennek okai között ott van az is, hogy a szekularizáció és a fogyasztói szemlélet rombolja az ember egészséges kapcsolatát a természetfölöttivel, s Isten helyett pótlékokhoz, pótcselekvésekhez köti az embert." (Magyar Katolikus Lexikon)
Igen, Isten megmutatja a jövõt, és még sok mindent a kiválasztottaknak, de a jósok egyszerû csalók, és nem kiválasztottak. Én például szívesen elmennék jósoltatni, de tudom, hogy olyanokat fog csak mondani, mint amiket a horoszkóp ír, vagy amilyen jóslás a TV-ben van. Vagyis max. 30 percig tart az egész, és elkér valami nagy összeget, és megtudtam, hogy pl ha nem figyelek oda elveszíthetem a pénzem. Tehát semmi érdemlegeset nem tudnak mondani a jósok, még az embereket sem tudják átverni, nem hogy jósolni. Szal nem éri meg, mert nem egy érdekes dolog, konkrét dologra meg úgysem fog konkrétan válaszolni.
Szabad akarat van, tehát azt teszel amit akarsz. Mindent szabad, de nem minden használ. Teszerinted már megtudta valaki így a jõvõjét, és ez álltal tudta írányítani? Akkor írj címeket! :D
Ami Azt illeti Jézus Krisztus is jósolt
"Szerintem a keresztényeknek semmit sem szabad!" Szerintem meg mindent. Hisz bármit elkövetnek, csak elmennek gyónni, leimádkozzák a kirótt penitenciát, aztán kezdhetik elölrõl.
bálványimádás
Miguel, ez igaz, de az a gyónás lényege, hogy megbánd a bûneidet, és késõbb próbáld elkerülni azt..
Miquel, bocsi
Vallás! Minek az? Amikor ott a tudomány, amiben felfedezheted Isten igazi arcát.
A kérdező hozzászólása: Nem kértem beszólós válaszokat. A többieknek köszi szépen!:)
Jól mondja az elõttem szóló, és ráadásul ha valaki bûnt követ el, akkor egyáltalán nem fogja neki megbocsátani Isten, ha elmegy gyónni. Mert nem csak az a lényeg, hogy mit mond, hanem az is, hogy mit gondol. Hiába gyónja meg, ha megint megteszi, vagy nem gondolja komolyan a dolgot. Viszont aki szívbõl megbánja, és lesz annyi lelkiereje, hogy többet nem teszi meg és kéri Istent, hogy bocsásson meg neki, akkor meg is bocsát. És a keresztényeknek a "szabályoktól" egyáltalán nem lesz nehezebb az életük, sõt sokkal könnyebb lesz. Sõt ezek nem is szabályok, hanem a normális viselkedés kritériumai. Kár hogy manapság ennyi rosszindulatú, gonosz ember van, hogy a tízbõl egyet-kettõt is alig tud betartani. A sok hitetlen ember "szabálymegszegõ" viselkedésétõl lesznek nehezek az ember mindennapjai.
Nos, én nem tudom, csak interneten, csináltam ilyen kártyajóslást, de nem hiszek benne, hülyeség, lesz ami lesz, Isteni akarata szerint. :)
a jövõ Isten kezében van! Úgy látszik, de végül nem így lesz. Mert egyes hatalmi emberek nagyon nagy káoszt okoznak, és millió emberek halnak éhen.
Szerintem a keresztényeknek semmit sem szabad! Nem szeretkezhetnek, nem hazudhatnak, nem lophatnak, nem lehetnek szomorúak, nem ihatnak alkoholt. A keresztények törvények szerint élnek. Meg van kötve a kezük! A sátánistáknak mindent szabad, ott nincs törvény!
Nem hinném, hogy bûn. A kiskorúak megrontása annál inkább. Khm, khm.
Én úgy tudom, hogy az ilyen okkult dolgokat, meg mágiát nem tartja helyesnek a keresztény vallás.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a válaszaitokat! :)
elõzõ vagyok, 30 másodpercig és nem percig :D
A jövõdet te alakítod. Ha kíváncsi vagy rá, magadban keresd a választ. Még jobb azonban, ha a jelenre koncentrálsz, hisz az a jövõd záloga.
Igen. Én keresztény suliba járok, ahol papok tanítanak. Azt tanítják, hogy nagyon nagyon nagy bûn!
Én is egyházi suliba járok, és megtanultam, hogy erényöv nélkül nem lépek a tesiöltözõbe!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a többieknek is! :)
Meg aztán, ahogy Churchill is mondta volt: "Jósolni nagyon nehéz, különösen a jövõre nézve..."
a jövõ Isten kezében van!
Olvassátok el a 119. zsoltárt! :)

A keresztény vallás szerint bűn a házasságon kívüli szexuális együttlét, és hogy ha házasságon belül a gyermek nemzésen kívül is szeretkezünk a feleséggel?

Legjobb válasz: A házasságon kívüli együttlét nem szabad. Házasságon belül azonban - legalábbis a Biblia alapján - nincs korlátozás. Így aztán szabad a fogamzásgátlás, ha pedig szeretne a pár gyereket, akkor is mindent meg lehet tenni, hogy a szeretkezés örömteli legyen. Az abortusz azonban tilos. Hogy ehhez aztán melyik felekezet mit tesz hozzá, az más kérdés. Érdekesség, hogy a katolikus tanítás szerint nem megengedhetõ a fogamzásgátlás, csak a naptármódszer, vagyis, hogy a termékenynapokon a pár nincs együtt. Szerintem ez is születésszabályozás, de persze nézõpont kérdése.

A házasságon kívüli együttlét nem szabad. Házasságon belül azonban - legalábbis a Biblia alapján - nincs korlátozás. Így aztán szabad a fogamzásgátlás, ha pedig szeretne a pár gyereket, akkor is mindent meg lehet tenni, hogy a szeretkezés örömteli legyen. Az abortusz azonban tilos. Hogy ehhez aztán melyik felekezet mit tesz hozzá, az más kérdés. Érdekesség, hogy a katolikus tanítás szerint nem megengedhetõ a fogamzásgátlás, csak a naptármódszer, vagyis, hogy a termékenynapokon a pár nincs együtt. Szerintem ez is születésszabályozás, de persze nézõpont kérdése.
Ha a Ne paráználkodj-ot veszed az azt jelenti, hogy ne feküdj össze fûvel fával. Ha van egy párod akivel akár az életedet is összeköthetnéd mert komoly a kapcsolatotok, szeretkeztek azután hónap múlva szakítotok az valami miatt volt. De ez nem bûn. Nincs a házassági szerzõdéshez vagy papírhoz kötve. Ha a feleségeddel szeretkezel a feleségeddel az egy pompás dolog mivel így egészséges a szexuális életetek. Ez egy természetes dolog és a bibliában sehol se írja, hogy ne tedd mert bûn!
Mivel ketten lesznek egyek, ez így igaz. Házasságon belül szinte kötelezõ a szexuális együttlét:-) Vannak már olyan fogamzásgátlók, amelyek nem ölik meg a magzatot; ezügyben érdeklõdjetek a nõgyógyásznál.
Ahogy emlékszem, a középkorban egyáltalán a szex is bûn volt, az emberi élet pedig bûnbõl származott.

A keresztény vallás szerint az bűn, ha a gyerekek maszturbálnak?

Mert volt egy el?z? kérdés,hogy ,,a keresztény vallás tiltja -e a maszturbációt?".A válaszok 90%-a IGEN volt.Gondoltam megkérdezem hogy ez a gyerekeknél(13-15 év)

Legjobb válasz: Igen.

Igen.
A keresztény vallás szerint a házasság is holtomiglan-holtodiglan, aztán válás nyakra fõre! Álszent dolog! Tudo olyan református papot, aki maga is elvált! Amugy én ismerem a bibliát, de nincs olyan parancsolat benne, hogy gyerekek ne maszturbáljatok!
Igen! Fõleg ha hittanorán a lelki pásztor mutatja be.
Minél erõsebb pórázon fogják a népet, annál hûségesebbek lesznek. Szóval persze, hogy tiltanak mindent.
Hat inkabb maszturbaljanak, mint hogy gyerekként szexeljenek, még ha bün is!
Nem mások által kitalált "vallás"-ban kell gondolkodni.A Hit a fontos és ott meg nem számít.
Valóban nincs benne Bibliában, og nem lehet maszturbálni, de az benne va, hogy a testi örömöket a házasság utánra kell tartogatni, addig pedig kiatrtóan, házassságra készülve kell élni. Ha a házasság elõtt önmegtartóztatásban élsz, akkor a házasság után valószínüleg nem fogsz félrekacsintgatni, mert húz a véred. Elõtte kibírtad, utána is ki fogod. A maszturbálás pedig azért ellentmondásos dolog, mert akkor csak az élvezkedésre megy ki a dolog, és nem arra, hogy egy társsal megéld azt, amit Isten nektek szánt a házasság szentségében => ketten egy testté legyetek szeretetben, elfogadásban, eymásra odafigyelve, az élet továbbadásának lehetõségével.
Az utolsó vagyok. A kisgyermekektõl pedig, akik még nincsenek tisztában a bûn fogalmával, és az egyház "tanaival" nem lehet számonkérni a maszturbációt. Mert az csak a "tudva és akara" által lesz bûn.
Vallásos ember számára a vallási elöirások fontosabbak mint egy két sürgös ba-ás.
szex nélkül nem létezne élet. ha isten szereti az embereket, akkor azt is szeretné, h az emberek élvezzék az életet. a szexuális vágy kielégítését, a szexuális örömöt biológiailag belénk kódolta, tehát semmi gond ennek a vágynak kielégítésével, amennyiben ezzel másnak nem ártasz.
Ezt a baromságot! Ha szexelni akarsz, akkor szexelj! Ezt a hülyeséget akkor találta ki az egyház, amikor még 12 évesen házasították ki a szülõk a lányukat és így gátolták meg, hogy a nulla fogamzásgátlás mellett házasságon kívüli gyerekek szülessenek. Ennek a "szabálynak" már rég nincs létjogosultsága, de mit várjon egy olyan hulladék korcs egyháztól, aki bûnváltókat árult, keresztes háborúkra vett rá embereket, inkvizíció, 300 évvel késõbb íródott példabeszédek, persze szó szerint minden így történt, mint a bibliában. Szóval egészen nyugodtan szexelj! Egyszer élünk! 28F
Keresztyén vagyok. Többször inkább bele sem kezdtem egy kapcsolatba egy nem hozzám hasonlóan gondolkodó lánnyal, minthogy ez megtörténjen. Lehet lepontozni.
Nem vagyok vallásos, de kis sem bírnám házasságig az biztos.
>2013 >kereszténység lol
Undorító szentfazék.
Elõzõ vagyok. Szerintem nem bûn "szeretni". Ezt csak a papok találták ki, sehol nem olvasod, hogy Ádám és Éva házasok lettek volna. Csak, hogy az elsõ ember pár. Szerintem ezt csak a papok erõltetik. Fõiskolán is azt tanultuk a "gazdaság alapja a család/házasság".
A Biblia nem plátói, hanem testi szerelemrõl beszél. „Domború csípõid ékszerekhez hasonlók... Tested búzahalom... Két melled, mint két õzike... Nyakad elefántcsonttorony... Szemeid hesbóni tavak... Orrod, mint a Libánon tornya...” (Énekek 7, 1 -10) (forrás: http://biblia.hu/a_biblia_a_hazassagrol/mi_a_szerelem)
Hányok az ilyen szentfazekaktól...
vallásos vagyok de ezt a szabályt nem tartom be. szexelek a nõvel, akit szeretek és majd el is akarom venni. ezt nem tartom bûnnek
En ugy gondlom hogy ezek a torvenyek regiek, ujra kell ertelmezni. 2000 eve meg masok voltak a viszonyok..szntem ma hazassag elott ha mind ket fel akarja lehet szex :) katolikus vagyok

A keresztény vallás szerint a maszturbálás bűn. Akkor meg kellett volna gyónni bérmálkozás előtt?

Nem tudtam és ezért nem gyóntam meg akkor most mit tegyek???Meghát nem is nagyon merem...

Legjobb válasz: én 11 éves korom óta végzek önkielégítést úgy hogy tudom mit is csinálok, és amikor gyóntam, akkor úgy mondtam, paráználkodtam. Erre megkérdezte a pap, hogy ugyan már egy ilyen kicsi aranyos lány mit tud paráználkodni nah az kínos volt nagyon, azt feleltem hogy igazából nem is tudom mit jelent a paráználkodás csak úgy mondtam mert olyan jó duma :D egyébként bûnnek számít, igen, de ha megbánod, isten megbocsát, akár elmondtad a papnak akár nem. most már úgyis mindegy, nem tudsz rajta változtatni. ja és ez VÁLÁS nem VALLÁS :D

én 11 éves korom óta végzek önkielégítést úgy hogy tudom mit is csinálok, és amikor gyóntam, akkor úgy mondtam, paráználkodtam. Erre megkérdezte a pap, hogy ugyan már egy ilyen kicsi aranyos lány mit tud paráználkodni nah az kínos volt nagyon, azt feleltem hogy igazából nem is tudom mit jelent a paráználkodás csak úgy mondtam mert olyan jó duma :D egyébként bûnnek számít, igen, de ha megbánod, isten megbocsát, akár elmondtad a papnak akár nem. most már úgyis mindegy, nem tudsz rajta változtatni. ja és ez VÁLÁS nem VALLÁS :D
Kedves elõzõ válaszoló! Te viszont honnan tudod, mások mit gyónnak meg? Arról nem beszélve, hogy mindegy is, mások mit gyónnak meg, vagy mit nem, aki valamit tudatosan kihagy, az szentségtörést követ el. Ha véletlen volt, csak pótolnia kell. Függetlenül attól, más mit tesz, vagy hogy kínos, vagy sem. A gyónás nem errõl szól. A pap nem tudja, ha nem mondod, ez igaz, de nem a papnak szól a bûnbánat, hanem Istennek és Õ bizony tudja, ha kihagysz valamit. Bocsánat, ez itt nem a vita helye. Gyónd meg legközelebb és nincs semmi baj!
Ilyen nincs a Bibliában. Onan bûne az "onanizálás" azért bûn mert ellenállt a a szokásnak és a törvénynek vagyis tudatosan nem akart gyermeket nemzeni amikor módjában állt volna. Anyaként... én sem támogatom, hogy a gyermekem egyetlen örömforrása és életét kitöltõ tevékenysége a maszturbálás legyen. De... ha az én istenem kinyilvánítaná, hogy szerinte egy alapvetõ késztetésnek ellenállni bûn akkor köszönöm, én más istent kérek. Mert akkor nem szereti az embereket. Nem tudja õket elfogadni olyannak amilyenek.
Hát én most beteljesítem a harmadik hozzászóló jóslatát. Ugyanis a maszturbálás hozzátartozik a serdülõkorhoz. Ha minden maszturbáló fiatal magábaforduló, szexuálisan deviáns férfivé válna, kipusztult volna az emberiség. A papokat meg nem akarom bántani. DE mivel a mi papunknak (KATOLIKUS!!!) titkolatlanul 4 gyermeke van, hát õ csak ne nagyon ítélje el az én fiamat egy kis maszturbálás miatt!!!!! Amúgy tényleg nagyon jó apa, szépen nevelik a gyerekeket.
Ha egy bûnt szándékosan kihagytál a gyónásból, akkor a gyónás érvénytelen. (ráadásul úgy tudom, hogy szentségtörés) DE ha nem szándékosan hagytad ki, csak nem tudtad, hogy bûn, vagy egyszerûen kifelejtetted, akkor érvényes volt a gyónás, csak annyit kell tenned, hogy mihamarabb újra gyónsz és abban már odafigyelsz, hogy ne felejtsd ki! Hogy nem mered... érthetõ, nem egyszerû ilyesmirõl beszélni egy pappal. De vegyél erõt magadon, gondolj arra, hogy azzal is megmutatod Istennek a bûnbánatodat, hogy erõt veszel magadon és meg mered gyónni. Esetleg egy tanács, ha meg tudod valósítani: gyónj máshol, ismeretlen papnak, akkor nem kell utána találkozni vele és pironkodni. Erre a kérdésre valószínûleg fogsz olyan válaszokat is kapni, hogy nem is bûn, meg esetleg néhányan még a papokat is mocskolják, ne törõdj vele!
Elvileg igen, de szerintem ez a bibliában nincs így konkrétan leírva, meg szerintem ezt mások sem gyónják meg. A harmadik válaszolónak: Te valami jós vagy, hogy elõre megmondod mások válaszát? A saját válaszoddal foglalkozz és ne másokéval.
Teljes mértékben egyetértek az elõttem szólóval!Gondolom fiatal vagy még, ez teljessen természetes, fõként a te korodba.Mért lenne bûn, egy csodálatos dolog, amivel örömet okozol magadnak, és senkinek sem ártasz vele?!?Csináld bûntetlenül, amikor jól esik, hidd el vannak ettõl, sokkal katasztrófálisabb dolgok a világban!
Rossz dolog az önkielégítés? "Keresztény vagyok és lenne egy elég kellemetlen kérdésem. Tudni szeretném, hogy Isten szerint rossz dolog-e az önkielégítés." --Troy Tudom, nagy bátorság kellett hozzá, hogy megírd ezt a levelet Troy, ezért szeretnék tanácsot adni neked ebben a kérdésben. Az önkielégítés a legtöbbet végzett, de a legkevésbé tárgyalt szexuális tevékenység. Nagyon sokan csinálják, de szinte senki nem beszél róla. Tudod Troy, hogy én mindig a Bibliához fordulok válaszért a nehéz kérdésekben. Az önkielégítést a Biblia sehol sem említi. Mit tehetünk ilyenkor? Ennek ellenére mégis a Bibliához fogok fordulni, habár nem beszél az önkielégítésrõl, a szexualitásról viszont annál többet. Isten Igéje alapelveket tartalmaz a szexualitással kapcsolatban, amiket az önkielégítésre is alkalmaznunk kell. Ezek pedig - hitem szerint - azt mutatják, hogy Isten szerint az önkielégítés rossz dolog. Elõször is Troy, gondolj arra, mi Isten egyik célja a szexszel: A szexet Isten az ember "magányosságának" megszüntetésére teremtette (1Móz 2, 18). A szex egyértelmûen két ember számára van, ezért ellenkezik az önkielégítés Isten céljával. Aztán gondolj arra is, ami majdnem mindig együttjár az önkielégítéssel: a szexuális fantáziálás. Képek, fényképek, filmek. Ezek szolgáltatják az alapot az ember saját szexuális fantáziálásához, aminek könnyen a rabjává válunk. A Példabeszédek 12, 11 azt mondja: "aki hiábavalóságokat hajszol, az esztelen." Pál az 1Korinthus 6, 12-ben arra kér minket, hogy a valóságban éljünk, ne képzeletvilágban. Azt is mondja, hogy ne váljunk semminek a rabjává. Talán nehéz megértened Troy, de az önkielégítés nagy kárt tehet benned. A szexuális izgatás és öröm olyan képekhez kötõdhet, amelyek nem valóságosak, hanem csak a fejedben léteznek. Ezt a késõbbi házasságodon belüli szexuális életed szenvedheti meg. Végül, az önkielégítés a másokkal való egészséges kapcsolat helyettesítõjévé válhat. Néhány tizenéves elköveti azt a hibát, hogy egészségtelenül az önkielégítéssel próbálja ellensúlyozni magányát, a csüggedtségét vagy a csalódottságát. Érzelmi pótlékként fordulnak az önkielégítéshez a problémáikban. Nos, hogyan küzdhetõ le ez a probléma? Elõször is Troy, emlékezz rá, hogy Isten szeret téged. Ne gyûlöld az érzelmeidet. Isten teremtett minket ilyen érzésekkel. Lehet, hogy nehéz kezelni õket, de Isten tud segíteni ebben, ahogy a szexuális életed urává teszed. Az önkielégítés csaknem mindig egy mélyebb szükség tünete, ezért vizsgáld meg gondosan a szíved és az elméd. Mi indít az önkielégítésre? Magányos vagy? Nyomaszt valami? Félsz randevúzni? (Nem fordítasz idõt mások megismerésére egy jó ifjúsági csoportban?) Keress valakit, akiben meg tudsz bízni, hogy segítsen neked. Talán a lelkipásztorod, vagy egy közeli barátod az. Kérd meg, hogy imádkozzon veled. Aztán mindenképpen próbálj néhány új barátot szerezni. Így a fantáziálás helyett ismerkedhetsz. Végül, kerülj mindent (újságokat, TV mûsorokat vagy filmeket), ami az érzéseidet fantáziálásba viszi! A diákoknak és fiataloknak mindig is azt mondtam, hogy amivel táplálod az elméd, az fog kijönni az életedben: "szemét be/szemét ki". Troy! Egy nagyon fontos lépést tettél meg ennek a bonyolult problémának a megoldásában. Büszke vagyok rád, és tudom, Isten szeret és Õ is büszke rád. És a leglényegesebb, hogy Isten segíteni fog, biztosan tudom.
Bevallok valamit! Én nem hiszek Istenben, nem tartozom semmilyen felekezethez, vagy gyülekezethez, és ha bárki megkérdezi tõlem, miért nem hiszek, akkor talán ezt mondom. Nem szeretem, ha szabályozzák az életemet! Maszturbálás!? Nos, ha Istennek ez akkora bûn lenne, akkor minek adott mondjuk tudatot arra, hogy megtedd, vagy minek adott kéjt, ha nem élvezheted. Ez az igazi kétszínûség. Adni valamit, aztán megtíltani, hogy használd. Nekem ilyen Isten nem kell. De mégha létezik is, akkor se vele lenne a fõ gond, hanem az egyházzal. Õk azok, akik a szabályokat létrehozták, õk alkották a törvényeket, a parancsolatokat, és a Bibliát. A maszturbálás bûn, akkor miért van az, hogy olyan sok egyházi személy bukott már le azzal, hogy mindenfelé ba...t. Ha õk megteszik az nem bûn. Aszem erre mondják, hogy bort iszik, és vizet prédikál. Mondom, én nem vagyok " hívõ" , de az én véleményem az, ha valamit meg akarsz gyónni, akkor azt Istennek kell megtenned, és nem egy papnak. Abszolút semmi közze hozzá, hogy te hányszor nyúlsz magadhoz egy nap. A másik dolog meg az, hogy a bûnbocsánathoz bûnbánás is kell. Ha tudod, hogy bûn a maszturbálás, és mégis csinálod, akkor mire kérsz bocsánatot. És különben is, nem hinném, hogy ez volt életetben az utolsó masztizásod, és szerintem így sem ér semmit a gyónásod, hiszen magadban nagyon jól tudod, hogy milyen érzés, és újra, meg újra meg fogod tenni. És ha már nem bánod, akkor ugye nem tudsz bûnbánást mutatni! És hát ugye Isten mindent tudd, így a te kis lelked titkait is. A végére csak annyit, hogy van egy olyan mondás: Lehet, hogy a mennyország szép hely, de a pokolban több az ismerõs! És ha minden dolog tiltott, akkor szerintem baszott nagy a pangás is odafent!
Gratulálok, azt az istent követed, aki úgy táncol, ahogy te fütyülsz. Ha te szereted a gyereked, akkor mindent szó nélkül hagysz, holott tudod, hogy rossz és a halálát fogja okozni? Isten atyai szeretében megadta az örök élet receptjét, de szabad akaratot is adott. De úgy látszik, valakiket még ez a féltõ gondoskodás is irritál.
Én nem vagyok benne biztos, hogy ez így van, de a legbölcsebb ember, akit ismerek(tulajdonképpen õ egy lelkész) azt mondta, hogy igen. Elsõsorban azért, mert Isten azért adta nekünk az élvezetet, mert ha a sex fájdalmas lenne, akk kihalnánk. Egyébként én is már csináltam, de ahogy csak tudok, próbálok róla leszokni. Legutóra már olyan mérges voltam magamra miatta, hogy a gépembõl kitöröltem a harddiscem majdnem felét.... én nemtudom, hogy bûn-e vagy sem, de mindenesetre mindenképpen le akarok róla szokni.
Én is vallásos vagyok, ép most készülök bérmálkozásra és nemsokára gyónnom is kell, de miért kéne ezt meggyóni? Ezt nem a papnak kell sztem meggyónni, elvégre nem bûn. Ez am is természetes ilyen korban. De ha nagyon megbánta vki akk azt imában (lelki vizsgálat) , , gyónja" meg Istennek.
Ez is érdekes kérdés . Egyrészt a maszturbáció bûn elvben . DE !!!! A biologiához fordulva az önkielégítés megnyugtatja a pubertáns korban lévõ gyereket és segít hogy ne ejtsen teherbe egy lányz felelõsség nélkül . Kérdem én . Istent akkor nem érdekli mikor csinálok fel egy lányt ? Akkor én már 8 évesen apa lehetnék . Én nem tekintem búnnek és ha Isten ezt bûnnek tekinti akkor én inkább választok egy másik hitet . Akár a Sátánizmust . Ne ítéljétek el mert ez az eddigi legtisztább és legvilágosabb hitt. Am meg nincs benne szó áldozatrol csak jelképesen . Pl. a maszturbálás is lehet áldozat mert az érzésedet áldozod fel . Ez nem azt jelenti hogy te nem érzel hanem mintha Satan-nal osztozol benne .
Nos én sem vagyok theleologus csak egy vallásos kamasz de szerintem nem bûn mert , ez egy természetes biológiai dolog amit nem kell meggyónni papnak mert isten tudja azt nagyon jól mit csinálunk és ha akkora bûn lenne akkor megbüntetne minden halandó embert a bibliába nincs írva akit tudtommal bölcs emberek írtak isten segedelmével . Nincs írva nem bûn . Ez az én véleményem .
A Biblia azt mondja, hogy ez bûn. Teljes mértékben elválaszt Istentõl. Azonban, nem amiatt fogsz a kárhozatra kerülni, hogy nem vallasz meg valamit a papnak. Nem is az a baj, hogy õ tiltja. A baj az, hogy Isten tiltja. A katolikusok sok olyan dolgot kitalálnak, ami nincs benne a bibliában. Nem akkor fogsz üdvözülni, ha mindent elmondasz a papnak, meg ha vezekelsz. Csakis Jézus Krisztus kereszthalála miatt juthatsz a menybe. egy nagy tévhit, hogy ha sok jót cselekszel a menybe kerülsz. ez olyan , mint ha egy lázas beteg nyomná magába a lázcsillapítót, de nem venné be az antibiotikumot. Kompenzálhatjuk a rossz cselekedeteket, de nem fog ez üdvözíteni. csak Jézus kereszthalála, és annak megértése által nyerhetünk új életet. Megértem, hogy ez rám azt jelentette, hogy Õ átvállalja a bûneimet, ingyen. ezt kell megértenünk, és akkor már helyünk van a menyben. (nem megtanulni kell, hanem megérteni! Ezért, pedig lehet, az Istenhez imádkozni.)
What the fuck is this shit?! - Véleményem tömören.
Ha azért nem gyóntad meg mert nem tudtad hogy az bûn akkor Isten elõtt ez rendben van, de most hogy tudod elvileg meg kellene gyónjad... Ezzel csak egy gond van, a gyónás végeztével ígéretet teszel, hogy ezeket a bûnöket megpróbálod elkerülni... ezt az egyet elég nehéz, sõt szerintem majdnem lehetetlen...
Mi van akkor, ha valaki, önzetlen ember létére, nem talált párt magának? Vagy, ha csak olyan lányok találták szimpatikusnak, akiket õ nem talált vonzónak, nem állt rájuk a bré.Ez nem kell, hogy feltétlenül azt jelentse, hogy az ilyen emberben valami önmagából eredõ hiba van.Lehet, hogy gyerekkori frusztráció vagy egyéb okok miatt sikertelen a párkapcsolatokban.Viszont vágyai és ösztöne ugyanúgy vannak, mint a hódító társainak.Namármost szerintem Isten nem ítél el olyan embert aki önhibáján kívül, valamiért nem tudja azt a nõt meghódítani, aki neki tetszik.Ez az egész dolog, hogy a szex csak gyereknemzésre van kitalálva, hogy önzés az öncélú gyönyör, az marhaság.Érdekes módon az öncélú gyönyört nem emlegetik manapság, pár évtizede még az is sláger volt.Hogy szex csak gyereknemzésre, minden más az bûn.Csak nem változott Isten véleménye a dologról?
A kánonjog szerint nem bûn, csak erkölcsi vétség.
Szia! Tudod, én ennél kérdésnel vagyok h szabad-e ezt csinálni...nem volt bûn mivel te ezt nem tudtad...semmi sem bûn addig amíg nem tudatosan teszed (nem tudsz róla h bûn)
Megprobalom legjobb tudasom szerint az Egyhaz gondolatait tolmacsolni (de nem vagyok teologus v ilyesmi szoval ne vegyetek feltetlen keszpenznek): 1. Isten mindenkinek szabad akaratot adott, ergo lehetosegunk van a nem tole szarmazo, de altala megengedett `rossz` cselekvesere. 2. Az egyhazi szemelyek is emberek mint en vagy te, a bunuk ugyanolyan bun, mintha nem egyhazi szemelyek tettek volna. (egyebkent ne altalanosits, csak mert 100000 papbol egy pedofil) 3.A pap gyonaskor Istent kepviseli, tulajdonkeppen Istennek gyonsz, a papnak es neked teljes diszkrecioval kell kezelned a gyonast.(nem fog rola senki sem tudni, es nem fogja ezen jaratni az eszet) 4.En meggyontam bermalkozas elott, nem sikerult teljesen leallnom vele utana, de mindent el kell kovetni, hogy elkeruld onmagad megalazasat. Ti. a parkapcsolatban kene ennek megnyivanulnia, onmagad teljes odaadasarol a masiknak es kettotok kozos oromenek es nem utolso sorban utod letrehozasanak. 5. A gyonas nem rossz! Az igazi szivbol jovo, oszinte gyonas utan lelki feludultseget erzel, tiszta lappal kezdesz. Es lehet, hogy kesobb is elbotolsz, dehat gyonni nem csak egyszer lehet. Megertem, ha felsz, de az igazan jo dolgokert meg kell kuzdeni. 6. Igen, mindenki bunos a vilagban, de ez nem kifogas arra, hogy te elveszitsel minden onkontrollt Kicsit terjengos lett, de remelem tudtam segiteni, peace:)
Szerintem , meg kell kerdezni a plebanost negyszemkozt , hogy bun e.Mert ha az nem bun hogy eggyes papok is foglalkoznak, effele dolgokkal , en tudok olyan papot akinek gyereke van!(katolikus pap), es akkor mivan o is ferfi!!
Bûn???Akkor mindenki bûnös ebben a világban!!!Szerintem ehez a papoknak semmi köze!Ne meséld el neki, mert lehet a beszámolód közben õ ugyanazt tenné a fülkében, amit te éppen "megbánsz"!Amúgy miért lenne bûn az, ha örömöt szerzünk magunknak???Nem ártunk vele senkinek, sõt utánna még a hangulatunk is jobb lesz!!Akkor mi ebben a bûn???Ez egy természetes dolog, amit kisgyermek korban kezdünk és öregkorban hagyjuk abba!!!Hidd el, mindenki megteszi kivétel nélkül, csak sokan nem merik bevallani!!
Nem tudom, újdonságot mondok-e vele, de a keresztény vallásokban minden bûn, ami önzésbõl táplálkozik. Márpedig a maszturbálás egyértelmûen ezt szolgálja. Akkor is bûnnek számít, ha mások is azt teszik (akár papok is), tehát nem takarózhat senki a másikra mutogatással. Isten pedig nem képmutató, megmutatta saját példájával a helyes utat, ami nem az érzéki és önzõ örömök habzsolásában merül ki. Persze aki nem tud (vagy nem akar) hinni Istenben (hanem mondjuk csak saját magában), annak nagyon idegenül és értelmetlenül hangozhat pl. az önmegtartóztatás, lemondás, alázat, ellenségszeretet...
A világért sem akarok kötözködni, de a maszturbálás hol táplálkozik önzésbõl? Ilyen alapon ha megeszel egy csokit, az is bûn... Ezen felül Isten pontosan kiadta az utászt a Biblia nevû könyvecskében, - amit szerintem az embereknek gyakrabban kéne forgatniuk - és sehol sincs benne, hogy ha magadhoz nyúlsz, kínok kínjával fogsz égni. Az érzéki örömöket is Istentõl kaptad Te is, én is, mindenki. Ha önmegtartóztatásból nem csinálod, akkor ez szép és jó, de semmiképp nem lesz teljesebb és keresztényibb az életed. Én mélyen hívõ vagyok, 26 éve egy gyülekezet tagja, és számtalanszor merült fel ez a kérdés hitéleti beszélgetéseken, ahol az összes teológiát végzett osztotta a véleményemet. Ennyit errõl.
Érdekes gondolat. Annyival egészíteném ki, hogy aki Istenhez közeledik, az a testi élvezetek aktív élvezetét egyre inkább visszaszorítja, mert a lelki megtapasztalások, amiket kap, sokkal értékesebbek számára. A keresztényeknél egy fontos alapkérdés minden pillanatban, hogy Jézus most mit tenne (a megvalósítás sikerétõl függetlenül). Nem vagyok róla meggyõzõdve, hogy maszturbálna bármikor is. Mert ha igen, akkor feltételezhetjük, hogy amikor elvonult a magányba, akkor maszturbálhatott is, hiszen nincs ezzel semmi gond. Én nekem ez nagyon fura gondolatmenet.
emberek..a papok ugyanúgy férfiak és ki hiszi el azt nekik h nem nyúlkálnak éjszaka a paplan alá?...gondolkodjunk már!!....ezek is EMBEREK nem csodalények...tudjátok mondani sokmindent könnyû..
Nos természetesen ez is érdekes, és semmiképp sem elhanyagolandó szempont, bár ezt annyival megtoldanám, hogy a szokások, élettani normák változnak, és 2000 év hosszú idõ. A keresztény egyház is teljesen átalakult ez idõ alatt, így szerintem az, hogy Jézus élt-e ezzel, csak a maga korában volt jelentõs.
Jézusom. Vannak még ennyire elvakult emberek?
Az én véleményem a következõ: A maszturbálás igenis bûn, mivel elég nehéz fantáziálás nélkül csinálni és az már a parázna gondolat tettlegessé fajulása. A Sátán mindenkivel el akarja hitetni hogy ez boilogiai szükségeleteink közé tartozik tehát nem bûn, és ez benne a legnagyobb átverés mert ezt képesek vagyunk elfogadni."Ne uralkodjon tehát a bûn rajtatok, amíg ezen a földön éltek, és soha ne engedjetek a gonosz kívánságainak!" Róma 6;12 Az tény h nagyon nehéz, én is évekig létszükségletként tekintettem rá szinte de Isten rávilágított az igazi értékekre és ez nem tartozott közéjük és már pár hónapja sikerült letennem a dohányzással kb. egy idõben. Szerintem az sem elfogható magyarázat h ifjú kor mivel én is még csak 20 leszek és mégis sikerrel jártam! És áldozatként viszem isten elé a függõségeimet és meggyõzõdésem h ez kedvére való mert mikor egy ilyen áldozatot hozok elé akkor igen nagy áldásokat hoz az életemben cserébe csak bízni kell benne ez a titok!:) Mindenkit buzdítok hogy a szexuális életét és vágyait bízza Istenre és ha nehéz is megállni akkor hittel kérje hogy enyhítse és õ segíteni fog! "Engem hívj segítségül, ha bajban vagy, én majd megszabadítalak, te pedig dicsõítesz engem."Zsoltárok 50;15

A keresztény vallás szerint bűn a maszturbáció?

Legjobb válasz: Igen, de nem a gyermeknemzés hiánya miatt, hanem mert csak a házastársaddal lehet szexuális életet élni, hogy neki örömet okozz. Magadnak nem vagy a házastársa, meg magadnak okozol ezzel csak örömet, szóval nem kóser.

Igen, de nem a gyermeknemzés hiánya miatt, hanem mert csak a házastársaddal lehet szexuális életet élni, hogy neki örömet okozz. Magadnak nem vagy a házastársa, meg magadnak okozol ezzel csak örömet, szóval nem kóser.
Megkérdezném elõzõ kedves olvtársunkat, hogy MELYIK eredeti keresztény tanítás szerint? Ó és Újszövetség? Megintcsak felvetõdik, hogy hogyan értelmezzük. Mindent szó szerint, vagy csak kiragadunk részleteket, amit fontosnak tartunk? (Pl.: Exodus 32, 2: tilos szombaton dolgozni, ha mégis dolgozol, akkor meg KELL ölni téged; Lev 21, 20: beteg, nyomorék, vak, stb. nem mehet az oltár közelébe; Lev 19, 27: nem lehet hajat és pajeszt levágni; stb. stb.) Egyértelmûen le van írva, hogy mit tilos és mit kell tenni. Vajon hány "keresztény" tartja be ezeket? Hány "keresztény" dolgozik szombaton, vagy hord 2 féle anyagból készült ruhát, vágja a haját, pajeszát, esetleg megy az oltár közelébe sérülten, betegen? Hány "keresztény" válik boldoggá, amikor a csecsemõket a falhoz csapkodja? (Zsolt 137, 9) Hiszen ezek szerint, aki mindezeket nem tartja be, nem keresztény, mert ezzel nem tartja be a Biblia törvényeit sem! (Az apokrif iratokról már nem is szólok ugyebár, pedig azok is tartalmaznának jópár érdekességet.) Azt pedig kár lenne elõhozni, hogy ezek a törvények csak a zsidókra vonatkoznak, és csak egy régi szokásjogon alapul mind. Hiszen a Tízparancsnolat is akkor keletkezett. Sõt, a homoszexualitás elítélése is egyidõs törvény ezekkel. Nos, akkor ki is a keresztény? A homoszexualitásért is hasonló jár, mint a szombaton zajló munkáért. (Sõt, nem akkora bûn.) Javaslom maradjunk annyiban, hogy az a keresztény, aki annak vallja magát, és ne akarjuk meghatározni neki, hogy õ micsoda; csak azért, mert másként értelmezzük a leírtakat. (Meg egyébként a hatályos törvény is így vélekszik errõl.) Eléggé undorítónak tartom az ilyet, bár nem lepõdök meg azon, hogy magukat kereszténynek valló emberek ilyen minimális toleranciával viseltetnek más emberek iránt. Megszoktuk tõlük az évszázadok során. Új évezredet írunk, de elõrelépést még mostanra sem sikerült felmutatniuk ezügyben (és más dologban sem). Hogy a kérdésre is válaszoljak "némi" elõszó után: A Biblia szerint nem szabad a férfinek magját "elpazarolnia". Hogy ezt az egyik vallási irányzat betartja, a másik pedig nem, az már más kérdés. Kereszténybõl van sokféle. Mind másként értelmezi a leírtakat. Javaslom a kérdés pontosítását, egyértelmûbbé tételét. (Pl.: a katolikusok szerint bûn-e, vagy a reformátusok szerint bûn-e, stb.)
Igen.
1Móz38; 8-10: "És monda Júda Ónánnak: Eredj be a te bátyád feleségéhez, és vedd feleségûl mint sógor, és támaszsz magot bátyádnak. Ónán pedig tudja vala, hogy a magzat nem lesz az övé, azért valamikor az õ bátyja feleségéhez bemegy vala, földre vesztegeti vala el a magot, hogy bátyjának magot ne támaszszon. És gonoszságnak tetszék az Úr szemei elõtt, a mit cselekszik vala, annakokáért megölé õt is." Innentõl kezdve már csak az értelmezésben lehet eltérés. Értelmezhetjük úgy is, hogy az Úr azért ölte meg, mert nem engedelmeskedett apja parancsának. Meg úgy is lehet értelmezni, hogy maszturbált, és azt tekinette bûnnek.
Eredeti=ami a Bibliában van. A többi hozzátevés. Érdemes elolvasni, hogy mi vonatkozik a zsidókra és mi nem, elég egyértelmûen benne van. (Apostolok Csel-ben) Persze nem kötelezõ, de akkor nem kell úgy tenni, mintha értenénk hozzá.
Azok az ágak, amik homoszexuálisokat tömörítenek NEM keresztények, m. az a keresztény, ami az Ó- és Újszövetség alapján egyaránt megáll. Én is alapíthatok mindenféle vallást, ráfoghatom, hogy keresztény, de attól még nem lesz az. A kérdésre válaszolva pedig: az eredeti kereszény tanítás szerint bûn!
A kereszténység egy gyûjtõfogalom. Szinte összeszámolhatatlan, hogy mennyi ága és boga van. Csak hazánkban van 3-4 homoszexuálisokat tömörítõ keresztény egyház bejegyezve. Számossal találkoztam már, ahol maszturbációt a szexológusokhoz hasonlóan, kifejezetten egészséges dolognak tartják.
Bûn - a Biblia szerint. Meg lehet tõle szabadulni, hála Istennek!(Aki segítségül hívja Jézus nevét, az megszabadul, megmenekül és megtartatik). A kereszténység mellesleg nem vallás, de vannak vallások, akik kereszténynek mondják magukat.
Igen, mivel nem szolgálja a gyermeknemzést.
Egyáltalán nem bûn. Csak az egyes szekták tanítják ezt így idegroncsá teszik az embereket. A bibliában sehol sincs, hogy bûn lenne! Ennyi!
Megkaptam a választ! tévedtem, bûnrõl és megkötözöttségrõl van szó: http://www.ujkigyos.baptist.hu/index.php?m=6917
BIBLIÁBAN NINCS BENNE KONKRÉTAN! De nem az a bûn, hoyg "élvezkedni akarsz", hanem az, hoyg nem a feleségeddel/férjeddel, nem a pároddal teszed!
Olvasva a véleményeket, máshol is a témával kapcsolatban, van egy sor érv és ellenérv h miért bûn és miért nem az, melyek nagy része ködös, és önmaguk megnyugtatására szolgáló magyarázatok.. az Ószövetség számomra elég talányos, olvasva sokszor nem akarok hinni a saját szememnek, és egyszerûen nem tudom elhinni, hogy ilyen lenne Isten (pl. sokszor ölt meg embereket, holott a gyilkosság bûn), szóval én inkább az Újszövetségnek tudok igazán hinni.. így nekem a legutóbbi belinkelt "cikk" adta meg a választ: Jézus szavai a Hegyi Beszédben egyértelmûvé teszik a dolgot: "Hallottátok, hogy megmondatott: Ne paráználkodj! Én pedig azt mondom nektek: aki kívánsággal tekint egy asszonyra, már paráznaságot követett el vele szívében." Mt 5, 27-28 Itt Jézus a fantáziálástól a házasságtörésig szélesíti a paráznaság bûnét. Ebben benne van az önkielégítés is, aminek a kezdete gyakran maga a fantáziálás. Szerintem ez az igevers a tökéletes válasz, nagyon nem is szorul magyarázatra, önzõség ide vagy oda. (Bár az nincs benne, hogy férfiakra se tekinthetünk kívánsággal, biztos ezért van sok meleg :) De nyilván Jézus csak kiemelte az egyik nemet, viszont ez már csak egy saját vélemény, szóval csak férfitársainak egyértelmû kijelentés (illetve a leszbiknek, de ne vicceljük el, zárójel bezárva :) . Igazából eléggé lehetetlen megfelelni ennek az igeversnek, pl. nyáron az utcán sétálva százával jönnek szembe a csinos csajok, akikrõl hirtelen elfantáziálunk akarva-akaratlanul, de törekedni lehet/kell rá, hogy ez ne így legyen, illetve imádkozni kell, hogy a gondolatainkat is irányítani tudjuk. Szóval önmagában az önkielégítés, mint fizikai cselekedet, szerintem nem bûn, hanem a lelki része a bûn, és sajnos (bár ne így lenne) nem tudjuk elválasztani a kettõt..
Én, úgy érzem megtértem. De maszturbáltam és nagyon kínosnak érzem a dolgot, eddig tele voltam hormonnal élveztem minden apró dolgot, attól félek, h rossz érzésben telik el pár napom. Soha többé nem nyúlok a hímvesszõmhöz, csak pisiléskor. :S : ((((
És már soha többé nem is fogom csinálni! :) a fenti válaszoló vagyok és még mindig bírom
Rövid válasz: fogalmam sincs. Kicsit bõvebben: keresztény vagyok magam is jó néhány éve. Sok gondot okozott már nekem is ez a kérdés. A #23-as válasz nagyon tetszett, mert nem csak arra ad választ, hogy szerinte bûn, hanem konkrét megoldást is kínál Jézus személyében a szabadulásra. De ebbõl még mindig nem egyértelmû számomra, hogy bûn-e. Én csak és kizárólag a bibliából akarok kiindulni, nem pedig mások magyarázataiból. Nos, mint elõttem írták, Onán bûnét szokták emlegetni az Ószövetségbõl, illetve, a Mózesi törvényekben van szó a magömléses férfiról, mint tisztátalanról. Onán bûnére nem lehet ráhúzni egyértelmûen, hogy az önkielégítés lett volna, sokkal inkább, hogy önzésbõl nem akart utódot támasztani atyjafiának, ami kötelessége lett volna. Szerintem. Ami a magömléses tisztátalanságot illeti(3Mózes:15), óhéber-arámi nyelven nem tudok, hogy pontosan milyen kifejezés áll itt, csak a magyar nyelvû szövegösszefüggés alapján állítom: ugyanígy használja a tisztátalan kifejezést a szülõ asszony tisztulási kötelezettségére is. Meg a havivérzésesre. Még Jézus anyja, Mária is meg kellett, hogy tisztuljon Jézus születése után!: Lk.2:22. Ugyanakkor semmiféle vétekáldozatot nem követel a törvény. Ezekbõl számomra az következik, hogy itt természetes biológiai folyamatokról van szó, akár nõi dolgokról, akár férfidolgokról beszélünk. Egyszerûen arról van szó, hogy mosakodj meg, ne legyél piszkos, büdös, rászáradt váladéktól ill. vértõl mentes legyél. Szerintem. Elgondolkodtatónak tartom azt is, hogy az Ószövetség ennyire nem tekinti súlyponti kérdésnek ezt a dolgot, hogy csak egy legyintéssel elintézi: mosakodj meg, estére tiszta leszel. Annyi más bûnt részletesen taglal, beleértve az állatokkal való közösülést, a homoszexualitást, a rokonokkal való vérfertõzõ kapcsolatot, paráznaságot, házasság elõtti nemi életet, de az önkielégítést még csak említésre méltónak sem tartja. Tehát az Ószövetségbõl nem lehet egyértelmûen levezetni, hogy bûn volna. Szerintem. Nézzük az Újszövetséget: Pál írja Timóteusnak, hogy az ifjúkori kívánságot kerülje. Továbbá ír a bujálkodás ellen, illetve az önmegtartóztatásról, mint a lélek gyümölcsérõl. Valóban, Újszövetségi alapon, ha valaki akarja, levezetheti, hogy ez bûn. Ezért írtam, hogy jónak tartom az újkígyósi sztorit, #23. Itt jön be az én dilemmám, a tapasztalataim alapján: én speciel olyan "ügyes" vagyok, hogy meg tudom tenni, hogy hozzá sem érek, mégis bekövetkezik a dolog. Szerintem ez ügyeskedés, mert látszatra nem önkielégítek, fizikailag, de közben, hogy mire gondolok, azt inkább hagyjuk. Testileg betartottam valamit, szellemileg kijátszottam, találtam egy kiskaput, ügyeskedtem. Valahol azt olvastam egy evangélikus könyvben, hogy nem maga az önkielégítés a bûn, hanem, hogy mire gondolunk közben. Továbbá annyira "ügyes" vagyok, hogy akár jármûvön ülve is megtörténhet velem a dolog, ha elég hosszan utazok, anélkül, hogy bármit tennék ez ügyben. Hiába várok arra, hogy majd éjjel álmomban történik, ahogy ezt sokan idealizálják, felébredek hajnali háromkor, ágaskodó szerszámmal nem megy tovább az alvás, megintcsak bekövetkezik a dolog. Úgy vélem, ez egy visszatarthatatlan biológiai folyamat, melyet a test kikövetel magának, ugyanúgy, mint az egyéb ürítési funkciókat. Mint ahogy amazokat is csak szabályozni tudjuk, tartósan visszatartani nem, itt is errõl lehet szó. Hogy én milyen megoldásra jutottam? A kisebbik rossz elvét próbálom megvalósítani: szerintem sem az nem jó, ha az éjszakai alvásomat vágja gallyra a dolog, sem az nem annyira jó, ha jármûvön ülve jön rám, sem az, ha ugyan nem érek hozzá, de közben elragadnak a tisztátalan fantáziaképek. Egy megoldást látok: konkrétan szépen hasra fekszem, magam alá teszek egy zsebkendõt, és a feleségemre gondolok közben, ennyi. Akkor nem csináltam magamnak kézzel, és nem paráználkodtam gondolatban sem. Hogy miért nem a feleségemmel azt hagyjuk: fejfájás, menstruáció, fáradtság, idõhiány, összeveszés, ezernyi ok. Attól még vele is csinálom, csak sajnos túl ritkán ahhoz, hogy ez a kérdés ne okozzon gondot. Valamint azoknak is akartam válaszolni, akiknek nincs feleségük, ez egy lehetséges "technika" szerintem, akkor próbáljanak meg semmire nem gondolni közben, és kerüljék a kézzel végzett formát. Mivel ennek a dolognak úgyis meg kell történnie - így, vagy úgy.
Elõzõ: jobb lenne, ha egy kicsit elszakadnál a dogmatikus, séma szerinti, standard gondolkodásmódtól... Maszturbálni szabad, sõt, fiatalkorban kell is, de nem szabad túlzásba vinni! http://eletmod.hu/tart/cikk/j/0/118912/1/eletmod/Kapjuk_elo_.. http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%96nkiel%C3%A9g%C3%ADt%C3%A9s Tessék elolvasni!
Nem tom mi bajod van, mi ebben a dogmatikus, éppen hogy az ellenkezõje! Akkor azt mondtam volna, hogy nem szabad, meg el fogsz kárhozni, bla-bla. Éppenhogy természetes emberi szükségletként írtam róla, egy biológiai folyamatról, ez elég egyértelmû, ha figyelmesen elolvasod amit írtam! Éppenhogy arról írtam, hogy - ellentétben sok dogmatikusan gondolkozó kereszténnyel - szerintem a Bibliából nem vezethetõ le egyértelmûen, hogy ez bûn! Akkor mi ebben a dogmatikus neked? Egy dolgot akartam kiemelni, nem maga a folyamat a bûn, hanem hogy mi játszódik le benned közben. Ha gonosz dolgokra fantáziálsz közben, az a bûn. Ad abszurdum, ha a feleségeddel vagy és testileg teljesen betartod a törvényt, de közben másra gondolsz az is bûn! Ha viszont megengeded a testednek a szükségletei normális élettani kielégülését, és közben nem fantáziálsz bûnös dolgokra akkor szerintem nem vétkezel. Ezt szerettem volna kifejteni, ez miért dogmatikus?
"Ha gonosz dolgokra fantáziálsz közben, az a bûn." - Úristen, milyen gonosz dolgokon lehet fantáziálni maszturbálás közben? :DDD
Ezt most nem kérdezed komolyan!!! Tippeket inkább nem adnék, csak némi támpontot, ha tényleg ennyire nem akarod érteni, mirõl beszélek. A kérdésfeltevõ úgy kezdte, hogy a KERESZTÉNY VALLÁS SZERINT bûn-e a maszturbáció. A vita itt tehát most nem arról folyik, hogy ÁLTALÁBAN az-e, ezzel kapcsolatos véleményeket ki lehet fejteni más oldalakon, biztos feltették már így is a kérdést. Én a Biblia alapján próbáltam meg választ adni. Fentebbi kérdésedre is ez alapján fogok. Isten világos útmutatást ad igéjében, hogy mit tart bûnnek a szexualitás terén. Világos az is, hogy vannak gondolati bûnök. Egyszóval, ha valami olyasmire gondolsz maszti közben, ami Isten igéje alapján tiltott, ez akkor is gonosz dolog, ha fizikailag nem követted el (félig már el is követted, hiszen ilyen formában elégültél ki). Ha arról akarsz vitatkozni, hogy ilyen bûnök nincsenek, akkor azt gondolom, hogy te nem az Ige alapján keresed a választ, hanem kötözködni jársz erre az oldalra. Kérésem, hogy válaszodat te is az Ige alapján fogalmazd meg, tiszteletben tartva a kérdezõ eredeti kérdését. Köszönöm.
sziasztok Az önkielégítésben tényleg van valami, ami miatt vitatéma. Ezért azt kérdezem, miért is gondoljuk, hogy elszakíthat Istentõl? Talán azért, mert közben nem Õrá gondolunk? Egy tiszta és nemes lelkû keresztény érzi, hogy nagyfokú tökéletlenség, a szexuális képesség kipallérozása, elállatiasítása még inkább. De akkor most jön az okoskodásom: Mivel Istenre és szeretteinkre fordított idõ kizárólag a mértéktelenség vagy függõség szemszögébõl szenvedhet valójában csorbát, ha egy férfinak, akinek nincs barátnõje, maximum ábrándjai, akkor miért ne végezhetné el (betartva mértékletesség és tisztaság parancsait) magán szükségleteit? Tehát a frusztráció elkerülése végett, illetve nem szennyes, pornográf, egyéb (tehát a testi adottságok aberráltan való bemutatása, amely valóban aberrált gondolatvilágot ébreszt) miért ne nézhetne akt és erotikus képeket egy érett férfi? A biológiai mechanizmusok anélkül is beindulnak, hogy parázna mozdulatokat vagy gondolatokat követnénk el? Persze, a magömlés során a férfiak nagy része rásegít, de van egy képzeletbeli határ ebben, ahogy fantáziálgatásban is. Legalábbis szerintem. Vagy rosszul gondolom? Persze, ha van barátnõje, akkor iszonyatos bûn, hiszen a vonzalmuk és kapcsolatuk csonkolódik meg, de ha nincs, akkor... ?
Üdv! Teljes mértékben egyetértek az elõzõ hozzászólóval! Nagyon örülök, hogy vannak olyan emberek, akik így közelítik meg a dolgokat! Ez a téma, szerintem az a fenti hozzászóló bejegyzésével egyértelmûen ki van merítve! Legfontosabb a hit, majd azután az elkötelezettség, az elszántság és a testi-, lelki tisztaságra való törekvés! "Ember küzdj és bízva bíttál!"
Miért lenne bûn az, hogy könnyítesz magadon? Állatok is csinálják. Ez egy teljesen természetes cselekvés, serdülõ fiúknál 90%os arányban fordul elõ. És ha nem szolgálja a gyereknemzést? Mintha nem lennénk elegen :) A spermára pedig nem kell úgy gondolni, mint 'fogyó eszközre'. Automatikusan újratermelõdik, és magától ígyis-úgyis kiürül. Emiatt aztán ne legyen bûntudata senkinek... Elég szomorú, hogy egyesek az erkölcscsõsz szerepét játszák, közben meg ugyanúgy 'vétkeznek' õk is. Ha nem ártasz vele senkinek, akkor miért ne...
1értelmûen bûn és punktumm. és nem azért mert valaki azt mondta. v mert az 1ház azt mondta. hanem mert az ÉLÕ ISTEN mondta. és kedves kommentelõ, itt felettem:D minke éppen az különböztet meg az állatoktól, h tudunk uralkodni a vágyainkon, szal engem ne hasonlíts 1 állathoz. köcce :D bûn, mert az is a paráznaság 1ik formája. öncélú vagy, csak magadra gondolsz, mikor azt csinálod. semmi értelme.
Igen, ez való igaz, bûn, mert idézhetünk a bibliából és az interneten is kereshetünk ezzel kapcsolatban. De amíg ez a világ nem a mi jóvoltunkból jött létre, hanem Istenébõl, addig köteles minden katolikus ember az õ parancsolatait tiszteletben tartania, és nem pedig mindenféle tévhitben azzal nyugtatni magunkat, hogy ez nem bûn.Keresztény, hitoktató családban nõttem fel, és ami bûn az bûn marad biblia nélkülis, mivel Isten által alkotott egyensúlyt és parancsokat sem ember sem más nem változtathatja meg.
Ha valaki megtér, akkor érezni fogja, hogy bûn. A Bibliában valóban így egyértelmûen nincs benne, de gondold végig: paráználkodás nem csak az, ha mással bújsz össze a házasságon kívül. Hanem amikor magaddal. Mikor maszturbálsz, képek jelennek meg a szemed elõtt, elképszelsz szituációkat, pedig a Bibliában benne van, hogy gondolatban is lehet vétkezni, sõt!!! Ez bûn. Egyértelmû
Milyen állatok csinálják? Én soha nem láttam vagy hallottam volna ezt.
Ez egyházanként változik. Egyes keresztény felekezetek konzervatívságuk mellett elég progresszív felfogással rendelkeznek, és próbálnak a racionalitásra törekedni ebben a témában is. Mivel a tudomány szerint a maszturbáció jót tesz az immunrendszernek illetve az idegrendszernek egyaránt, ezért sok keresztény vallás szerint nem bûn. Sok orvos is állítja, hogy a testnek és a szervezetnek sokkal jobb, ha maszturbáció során "vesztjük el" a "magvainkat", mint éjszakai magömlésnél. De inkább szerezz egy csajt magadnak, és akkor nem kell maszturbálnod :)
Szia! Biblia olvasó keresztyén vagyok, de a Bibliában nem találtam kifejezetten olyat, hogy bûn. Pontosabban: csak az az 1Mózes-beli ige, ami van, De gondoljunk bele, Az az Isten, aki ennyi mindent tett a világért, és hatalma van a halálon, miért lenne inkább mérges? Mert semmibe veszed a parancsát, ami a te javad szolgálja ( gondoljunk egy olyan apára aki féltõn szereti a gyermekét) vagy mert maszturbálsz? A maszturbáció önmagában nem lehet ÍGY elítélendõ. DE! ha egy picit belegondolunk, akkor milyen képek, gondolatok vannak a fejedben közben? Nem hiszem, hogy a lelki épülésed szolgálja. Ráadásul, ha feltételezzük, hogy Isten mindent lát, akkor azokkal a gondolatokkal, képekkel a fejedben, amik maszturbáció alatt ott vannak, nem biztos, hogy utána oda mernél állni Elé... Tehát ilyen formán nekünk árt. Mondhatjuk(?) hogy elválaszt Istentõl. És ha belegondolunk mi a bûn? Nem-e az, ami elválaszt Tõle? (Ézsaiás 59.2) ezzel nem azt mondom, hogy ne csináljuk, hanem: "Minden szabad" egy keresztyén embernek, "de nem minden használ"... ( 1 kor. 10.23)
nem..szard le az egész keresztény cuccot!!!
azt csinálj ami neked jól esik..pl:ez más hitvallásban rendszeresen kötelezõ!
A KATOLIKUS EGYHÁZ hivatalos álláspontja a pápa által elfogadott Katekizmusban került rögzítésre a még a kényes témának számító maszturbáció kapcsán is: "Figyelembe kell venni az érzelmi éretlenséget, a kialakított szokások erejét, a szorongásos állapotot és egyéb pszichikai vagy társadalmi tényezõt, amelyek csökkentik vagy akár megszüntetik az erkölcsi bûnösséget.” Tehát, mit lehet ezzel kezdeni? Elõször is tisztázni kell, hogy a Te esetedben van két pozitívum. Az egyik az, hogy a lelkiismereted mûködik, vagyis tudod, hogy mi jó és mi rossz, nem akarsz kibújni a felelõsség súlya alól, a másik pedig, hogy változni akarsz. Ez nagyon fontos. Másodsorban látnod kell azt is, hogy olyan szokás ellen harcolsz, amely olyan mély és elsõdleges ösztönökhöz kapcsolódik, ami az emberi természet része. Tehát NEM EGY PILLANAT alatt fognak a dolgok megváltozni, ez türelmet, nem passzív türelmet igényel, hanem olyan elszántságot, ami mögött jelen van az a tudás, hogy ez a folyamat talán több ideig fog tartani, mint ahogyan azt Te szeretnéd. Végeredményben újraépíted azt, aki vagy. Harmadsorban azt a szépséget kell látnod, AMIVÉ válni akarsz. Akár azt akarja Isten, hogy férj és apa légy, akár azt, hogy pap, Te tiszta akarsz lenni, saját magad cselekedeteinek ura, képes arra, hogy ÖNMAGADAT teljesen átadd, és hogy a legjobb tudj lenni annak, a személynek vagy éppen Személynek a számára az életedben, akivel elkötelezõdsz. Ezt az eszményképet vésd az eszedbe. Ennek az eszményképnek a megvalósítására törekedj, egy erõs és hûséges apa, vagy egy erõs és hûséges pap ideálja legyen elõtted.Néhány praktikus tanács: Nagyon gyakran egy fiú számára a maszturbálás már egy kialakult szokás, mikor rájön arra, hogy ez rossz, tehát egy szokást kell legyõznie. Egy szokás úgy alakul ki, hogy bizonyos cselekedeteket állandóan megismételünk, a szokástól úgy tudunk megszabadulni, ha cselekedeteket mással helyettesítjük. A frusztrációt az okozza a szokásokkal kapcsolatban, hogy gondolkodás nélkül tesszük azokat, hogy késõn döbbenünk rá, hogy már megtettük azt, amit el akartunk kerülni. Amikor valaki egy pillanat alatt megvilágosodik, hogy meg akar változni, az nem történik egyik napról a másikra. Minden esetben, amikor meg tudod állítani magad a cselekedet elõtt, MINDEN EGYES alkalommal, amikor el tudod kerülni azt, már egy lépéssel közelebb vagy egy új szokás, a tisztaság és önkontroll szokásának, kialakításában.Ezáltal tehát elkezded csökkenteni a vétkes cselekedetek gyakoriságát. Ezzel egyidejûleg törekedned kell arra, hogy azokat a külsõ hatásokat is kerüld, amelyek ingerlõen hatnak rád, például meg kell válogatnod, hogy milyen könyveket olvasol, miket nézel, mirõl beszélgetsz, miken gondolkodsz.Arra is oda kell figyelned, hogy ez a probléma ne váljék rögeszméddé. Tanuld meg, hogyan rázod le magadról a kísértéseket, hogyan irányítod figyelmedet más dolgokra, törekedj az egészséges életvitelre, elegendõ testmozgással és mély, baráti kapcsolatokkal. Ne tégy olyan dolgokat, amelyek elõsegíthetik a depresszió kialakulását. De mindenek elõtt KÉRD ISTEN segítségét. Részesülj a bûnbocsánat szentségében, gyakran járj Szentmisére és járulj Szentáldozáshoz, IMÁDKOZZ MÁRIÁHOZ (aki anyai szeretettel megérti a gyengeségeidet és örül, ha hozzáfordulsz és a kérések révén közbenjár érted), legfõképpen próbáld megismerni Jézust.
28-30-32-es válaszoló voltam. Nem értek egyet azzal, amit elõzõleg írtam. Úgy vélem, hiszem és vallom, hogy 23-as válaszoló tökéletesen az Igével egybehangzó bizonyságtételrõl írt, egy szabadulásról, mely a Szent Szellem munkája. Ehhez képest elõzõ kommentjeim emberi okoskodáson alapuló következtetgetések voltak, egyfajta, "ha már nem tudjuk a tökéletes megoldást, akkor válasszuk a kisebbik rosszat" elv követésén alapulva. Isten azonban nem ezt akarja, ne a kisebbik rosszat válasszuk, mert az még mindig a rossz választása. Mit akar Isten: válasszik a jót, amely a tökéletes szabadság ajándéka Jézus Krisztusban. És mi az a jó? "A Lélek gyümölcsei pedig: szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hûség, szelídség, önmegtartóztatás..." Gal.5:22-23. Ez a jó megoldás, amit isten kijelentett és nem az ennek kerülgetése, választani helyette valamit, ami egy nagyobb rosszhoz képest kisebb rossz. Õszintén szólva elég ostoba voltam, mert Isten figyelmeztetett Igéjén keresztül is, a lelkészem is világosan figyelmeztetett rá, hogy ez bûn, olvastam testvérem bizonyságtételét is (a 23-as újkígyósi történetet), én mégis találtam kerülõ utat, hamis megoldást. Sajnos ennek az lett a következménye, hogy súlyos függõségbe kerültem, egyre gyakoribbá vált az inger, visszakerültem korábbi bûneimbe, vád alá kerültem, sötétség, nyomottság jött az életembe, napokig, hetekig tartó álmatlanság tört rám, egyszóval a bûnön keresztül visszajött Sátán az életembe. Hálát adok Jézus Krisztusnak, hogy az én érteni nem akaró, okoskodó elmémet is meggyõzte az Õ Igéjének igazságával, és vezet a szabadulás útján. 28-as válaszom maradjon csak fent, mint az emberi okoskodás hiábavalóságának példája, szolgáljon tanulságul másoknak, hogy messze kerüljék az ilyenfajta hozzáállást, amikor magunkból kiindulva, alulról felfelé logikázgatva próbáljuk Isten igéjébe belekényszeríteni a saját okoskodásainkat. Hiszem és vallom, hogy egyedül Jézus Krisztus a szabadító, életünkre világos választ egyedül az Õ igéje alapján kaphatunk. Továbbiakban Õt akarom követni és szolgálni, és kerülni a bûnt és ehhez még itt, ezen a fórumon is kérek imatámogatást keresztény testvéreimtõl! A dicsõség egyedül Jézus Krisztusé, a hatalmas szabadítóé!

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!