Találatok a következő kifejezésre: A kalciumot a (299 db)

Hogyan pótoljam a kálciumot a szervezetemben?

Nemrég szültem a 2. gyerekemet, szoptatok és szeretnék plussz kálciumot szedni. Mit ajánlatok, mi a legjobb?

Legjobb válasz: a tejet vagy bírod, vagy nem, de napi 1 liter nem árt. viszont a kalcium pezsgõtabletta verhetetlen. Sandoz.

a tejet vagy bírod, vagy nem, de napi 1 liter nem árt. viszont a kalcium pezsgõtabletta verhetetlen. Sandoz.
Szerintem, nyilván kalciumot kell szedned.Kapható pezgõtablettaként és injekció formában.De mindenképp beszélj orvossal mert a túl sok nem jó.
Úgy hallottam, hogy az aszalt szilvának magas a kalciumtartalma. és nagyon finom is :)

A szénsavas italok, ásványvíz tényleg kioldja a kalciumot a szervezetből?

Ez igaz vagy csak alaptalan urbán legend, városi pletyka?

Legjobb válasz: Én úgy tudom, hogy nem oldja ki, csak nem engedi beépülni a kalciumot a csontokba, mert megköti azt. De lehet, hogy neked van igazad. :)

Én úgy tudom, hogy nem oldja ki, csak nem engedi beépülni a kalciumot a csontokba, mert megköti azt. De lehet, hogy neked van igazad. :)

Hogyan lehet pótolni a kalciumot a terhesség alatt?

Legjobb válasz: Én nem pótoltam kalciumos készítményekkel. Próbáltam az étellel bevinni. Egyébként az tévhit, hogy a kalcium hiányától megy tönkre a fogunk. Termelõdik egy olyan hormon, ami fokozza a lepedék képzõdését a fogon, ezáltal hamarabb romlik el. Érdekes, hogy ezt nemrég tudtam meg és ösztönösen sokkal többször mostam a fogam végig a terhesség alatt. Már 5 hónapos múlt a kisfiam és egy db fogam sem sínylette meg a várandósságot.

Én nem pótoltam kalciumos készítményekkel. Próbáltam az étellel bevinni. Egyébként az tévhit, hogy a kalcium hiányától megy tönkre a fogunk. Termelõdik egy olyan hormon, ami fokozza a lepedék képzõdését a fogon, ezáltal hamarabb romlik el. Érdekes, hogy ezt nemrég tudtam meg és ösztönösen sokkal többször mostam a fogam végig a terhesség alatt. Már 5 hónapos múlt a kisfiam és egy db fogam sem sínylette meg a várandósságot.
Szia! A terhes vitaminokban van, de én szedek mellé Kalcium és kovaföld kapszulát és így a körmöm se törik. Én is a fogakkal kacsolatban azt hallottam, hogy megváltozik a nyál összetétele, és a lepedék is jobban ott marad. Visznot a túlzott fogmosás, a fluorid miatt nem ajánlott, ill. nem kell óránként fogatmosni! :-) Boldog babavárást! :-)
Szia! Én 2-3 naponta szedek 500 mg-os béres kalciumot. 24. hetes vagyok, eddig semmi gond a fogaimmal. Táplálékkal nehezen tudom bevinni, mert a sajton kívül mást nem nagyon szeretek, amiben Ca van.
Én elsõsorban a táplálkozással viszem be a kalciumot, sokkal jobb a felszívódásának hatásfoka, mintha pl. pezsgõtabletta formájában kerül be a szervezetbe. Az ugyanis csinál egy átmeneti magas szérum kálcium szintet, és csak minimális része épül be a csontokba. A nagy része kiürül.
en probälok több tejet inni-vagy müzlit eszem(tejjel).amugy en pezsgötablettät iszom minden nap.ami a fogakat illeti, tenyleg nem vonja el a baba a kalciumot a fogakbol-nem is lehet.hanem a hormonälis vältozäsok miatt fokozodik a lepedekkepzödes, es ha ugye nem mosunk rendesen fogat, akkor begyullad az iny, verzik, na meg a fog is tönkremegy.ugyhogy az tenyleg tevhit, hogy ahänyterhesseg, annyi fog megy tönkre.minden jot! 28+4hetes kismami (+fogäsz) :)
Utolsó (fogász) válaszoló: tudnál ajánlani valami jó fogkrémet erre az idõszakra? Sajnos a régi fogkrémem már nem elég, nagyon érzékeny lett az ínyem.... esetleg valami speckó szájvíz? Köszönöm! 26 hetes km
a fogäsz vagyok: :) azäjviz szerintem a legjobb a curaprox-tol az alkoholmentes.gyogyszertärban lehet kapni, csak eleg borsos az ära...4500ft.asszem.de en öszinten szolva nem is hasznälok szäjvizet.fogselymezni szoktam este, fogmosäs elött.napközban csak simän fogmosäs.en sima colgate vagy blend-a-med-et hasznälok, a lenyeg ugyis a fogmosäsi teknika.akkor is kell mosni, ha fäj, es verzik az iny...nekem max 1napig szokott verezni ha esetleg van egy kis gyulladäs, aztän elmulik.a fogorvosom (mert nekem is van) :) meg is dicsert, hogy nincs is inygyulladäsom.ha van meg kerdes, irjatok! :) 28+4hetes pocakos


Nem. Miért vonnák el?
A kérdező hozzászólása: http://www.ziwipeak.com/nzl/home.shtml Erre gondolok... A doki azt mondta, hogy ezek a tápok nem a legjobbak mert elvonják a kalciumot a kutya szervezetétõl. Mindenhol máshol csak jókat hallottam errõl a tápról, de most nem tudom mit csináljak. Nem akarok váltani ha nem muszáj, mert a kutya nagyon szereti. Esetleg adhatnék neki kalcium tablettát a táp mellé. Ebben a tápban van kalcium, uh nem értem ezt az egészet.
hogy vonná el a kálciumot? Ahogy olvasom ez BARF kaja, csak száraz formában (az én kutyái, nem szárítottan ezt eszik, nyers hús, zöldség, gyümölcs.) Hülyeség, hogy elvonja a kálciumot
A dokidnak kicsit fejlõdnie kéne. mind a nyers, mind a nyers-szárított hús (zöldség, gyümölcs) etetés egyre gyakoribb, hiszen sok kutya nem is tud mást enni a sok allergiától amit a tápoktól kaptak. és sokan a józan eszük alapján térnek vissza ehhez. A legtöbb orvos is ajánlja
A kérdező hozzászólása: Szerintem is nagyon jó táp, csak ha a doki mondja, akkor kétségbe esik az ember egy kicsit. Azt mondta, hogy a Barf jobb mert ott csontot is eszik a kutya. Én is fõzök neki zöldséget hozzá és nagyon szereti. Barffal akartunk etetni, de mondták a boltba, hogy próbáljuk ki ezt elõször mert ez nagyon hasonló. Nagyon be is vált a kutyánál, de most elbizonytalanodtam.
Ha aggódsz adj neki még csontot. De nyersen, ne fõzve. A meleg hatására megváltozik a kálcium szerkezete a csontban, egyrészt a kutya nem tudja olyan jól feldolgozni, másrész szálkásan törhet. A zöldség is jobb nyersen (reszelve) több marad benne a vitamin.De ha fõzve szokta a kutyád az is ok. Nem tudom elképzelni, hogy "elvonná" a szárított hús akálciumot. esetleg az orvosod kevesli ami benne van. Adj neki farhátat, marhabordát, csirkemellcsontot...
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a segítséget:-)

Hol veszhet el a kalcium a szervezetemben?

A fogorvosom mondta, azért ilyen rosszak a fogaim mert a szervezetem elveszi a fogakból a kalciumot és már egy jó ideje recsegnek ropognak az ízületeim és sokat fájnak a nyaki csigolyáim ami miatt sokszor fáj a fejem is. De hova tűnhet a kalcium? 17/F

Legjobb válasz: A vérben kell megfelelõ szintnek lennie. Tehát a szervezet elsõsorban a vérnek a kalciumszintjét tartja fenn. Ha ott nincs elég, akkor kivonja a csontokból.

A vérben kell megfelelõ szintnek lennie. Tehát a szervezet elsõsorban a vérnek a kalciumszintjét tartja fenn. Ha ott nincs elég, akkor kivonja a csontokból.
Kérdés, hogy elegendõ szívódik-e fel. Vannak kalcium vesztõ vesével rendelkezõ emberek, azaz a vizelet útján. D-vitamin hiány esetén sem épül be illetve szívódik fel elegendõ kalcium
Egy elõadásból: ...ha az indokoltnál sokkal több olyan foszfort viszünk be a szervezetbe, ami csak kalciumfoszfát kötéssel tud kimenni.Ilyenek a cukrozott, és a foszforsavval tartósított italok, már kisgyermekkorban megalapozza a késöbbi csontritkulást. Nembeszélve a rengeteg édességröl! A rengeteg foszfor fölborítja a sav / bázis egyensúlyt, és ennek a kompenzálására a szervezet nem tud mást csinálni, csak a raktározott kalciumhoz tud nyúlni, és ez a másik formája annak, hogy már kisgyerekkorban abszolút és relatív kalciumhiány alakul ki. Tovább, mikor jószándékkal észnélkül sok búzakorpát esznek a szorulás ellen. A búzakorpában fitín van (egy foszforvegyület.) Ez is csak kalciumfoszfát formában tud kimenni, söt ez a búzakorpában levö fitin a mikroelemeket fitátköésbe viszi, ez megint egy oldhatatlan kötés. Inkább javaslom a zabkorpát. És azt is egész finomra darálva, mert ezek abdurva búzakorpák élettanilag nem odavalók.
Fõleg a kóla is ide tartozik.
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm a válaszokat ezekbõl mind magamra ismertem mert már jó pár éve teázok de nagy mennyiségben, sõt cukros italokat is nagy mennyiségben fogyasztok mint pl: a Cola, szörpök, energia ital, és egyéb cukros-szénsavas italok, meg bezzeg a sok édesség. Te jó Isten köszönöm srácok hogy megvilágítottátok a szemem. Így már van min elindulni és azt hiszem maradok a víznél :) Még egyszer köszönöm :)

Mivel pótoljam 13 hónapos babámnak a kalciumot?

Sajnos ekcémás, tejet nem tudok neki adni. Néha kap egy kis yoghurtot, sajtot, de attól is egy picit kipattog. Viszont a kalcium elég fontos lenne szerintem, kaphat már pezsg?tablettát? Ötletek?

Legjobb válasz: Gyakori probléma, hogy a kalciumot nagyon sok esetben különbözõ tablettákkal, készítményekkel próbáljuk pótolni, melyek által szervetlen formában kerül be a szervezetbe, így a kalcium hasznosulása nagyon alacsony, viszont nagy mennyiség esetén lerakódásként, meszesedésként jelenik meg testünkben. Ezt a legegyszerûbben úgy küszöbölhetjük ki, ha a kalciumot szerves, élõ formában pótoljuk, legjobb, ha növények, gabonák és olajos magvak fogyasztásával fedezzük szervezetünk kalcium igényét. Legegyszerûbben úgy tudjuk megállapítani, hogy mekkora az adott anyag kalciumtartalma, hogy megnézzük mennyire kemény az adott anyag. Például egy saláta viszonylag puha, lágy, tehát alacsonyabb kalcium tartalommal rendelkezik, mint egy káposzta, melynek levelei jóval keményebbek. Az olajos magvak szinte kalcium bombaként mûködnek a természetben, így a szervezetünkben is. Ezekben a természetes élelmiszerekben a kalcium szerves formában, természetes állapotában található meg. Abban a pillanatban, hogy valamilyen úton-módon feldolgozzuk ezeket a növényeket (pl.: megsütjük, fõzzük), a szerves kalcium szervetlenné alakul át. Például a saláta összeesik, ha ecetes lébe helyezzük, mert az ecetes lé elvonja a salátából a kalciumot. Ezért van, hogy a fõtt ételekbõl igazából hasznos anyagot nem tud a szervezet felvenni, csak a nyers ételekbõl. A kalcium pótlás a legegyszerûbben úgy végezhetõ el, ha olajos magvakat ledarálunk, mézzel vagy pépesített aszalt gyümölcsökkel összekeverjük és ebbõl a koktélból naponta 2-3 evõkanálnyit elfogyasztunk. Mivel ez teljesen természetes anyag, így nem igazán számítanak a pontos arányok. Én megközelítõleg az alábbi keveréket ajánlom: 10 dkg diót és 10 dkg szezámmagot összedarálunk dió- vagy kávédarálóban és ehhez a keverékhez adunk 3 evõkanál virágmézet, majd ezt alaposan összegyúrjuk. Így egy kemény masszát kapunk, melybõl naponta 2-3 evõkanállal fogyasztva fedezhetjük szervezetünk teljes kalciumigényét.

Gyakori probléma, hogy a kalciumot nagyon sok esetben különbözõ tablettákkal, készítményekkel próbáljuk pótolni, melyek által szervetlen formában kerül be a szervezetbe, így a kalcium hasznosulása nagyon alacsony, viszont nagy mennyiség esetén lerakódásként, meszesedésként jelenik meg testünkben. Ezt a legegyszerûbben úgy küszöbölhetjük ki, ha a kalciumot szerves, élõ formában pótoljuk, legjobb, ha növények, gabonák és olajos magvak fogyasztásával fedezzük szervezetünk kalcium igényét. Legegyszerûbben úgy tudjuk megállapítani, hogy mekkora az adott anyag kalciumtartalma, hogy megnézzük mennyire kemény az adott anyag. Például egy saláta viszonylag puha, lágy, tehát alacsonyabb kalcium tartalommal rendelkezik, mint egy káposzta, melynek levelei jóval keményebbek. Az olajos magvak szinte kalcium bombaként mûködnek a természetben, így a szervezetünkben is. Ezekben a természetes élelmiszerekben a kalcium szerves formában, természetes állapotában található meg. Abban a pillanatban, hogy valamilyen úton-módon feldolgozzuk ezeket a növényeket (pl.: megsütjük, fõzzük), a szerves kalcium szervetlenné alakul át. Például a saláta összeesik, ha ecetes lébe helyezzük, mert az ecetes lé elvonja a salátából a kalciumot. Ezért van, hogy a fõtt ételekbõl igazából hasznos anyagot nem tud a szervezet felvenni, csak a nyers ételekbõl. A kalcium pótlás a legegyszerûbben úgy végezhetõ el, ha olajos magvakat ledarálunk, mézzel vagy pépesített aszalt gyümölcsökkel összekeverjük és ebbõl a koktélból naponta 2-3 evõkanálnyit elfogyasztunk. Mivel ez teljesen természetes anyag, így nem igazán számítanak a pontos arányok. Én megközelítõleg az alábbi keveréket ajánlom: 10 dkg diót és 10 dkg szezámmagot összedarálunk dió- vagy kávédarálóban és ehhez a keverékhez adunk 3 evõkanál virágmézet, majd ezt alaposan összegyúrjuk. Így egy kemény masszát kapunk, melybõl naponta 2-3 evõkanállal fogyasztva fedezhetjük szervezetünk teljes kalciumigényét.
nem. van gyerekeknek való, de önszántadból ne adj neki, dokival beszélj!!!
Próbálj neki olyan ételeket adni, amik mákot és diót tartalmaznak, mert azoknak magas a kalcium tartalmuk. Tej helyett használj sütéshez fõzéshez rizstejet, zab tejet, bár én a rizstejet szeretem jobban. Bioboltokban kapható, bár rohadt drága, de általában kalciummal dúsított, és a rizstejszín is jól használható általában tejföl helyett. Itt a gyümölcs szezon keress olyanokat, amik tartalmaznak kalciumot. Ha minden kötél szakad, akkor én a dokival szoktam kiíratni ampullás kalciumot és két naponta kap egyet két három hónapig.
Ha tejallergiás akkor eleve kap olyan tápszert ami fedezi a napi kálcium szükségletét. Ez nem kérdés. Nem kell pótolgatni erre van a gyógytápszer. Ha meg néha adsz neki sajtot meg társait, akkor szépen elintézed, hogy a gyermeked soha életében nem fogja kinõni. A tejallergiából való kigyógyulás lényege, hogy elfelejtse a tejfehérjét egy jó idõre. Ha néha kap, szépen elintézed a jövõjét, és majd jöhetnek a komolyabb gondok. Persze ha tejcukorról van szó az kicsit más, ezért kellene orvoshoz vinned. Még igen fiatal és nagy esélye van arra , hogy kinõje, feltéve ha bevannak tartva a szabályok.
Az enyém is ekcémás, most tejmentes diétán van, a gyógytápszerben pedig szója van, amire szintén allergiás, így sinlac-ot kap, abban nincs sok kalcium:( A fenti válaszolók gyereke valószínûleg nem ekcémás, különben nem ajánlanák az olajos magvakat, ami ekcémás gyerekeknél szintén tiltott:( Egyébként tényleg próbáld meg a magasabb kalcium tartalmú ételeket, de a mi dokink szerint azzal csak a szükséges töredékét tudjuk pótolni. Valamint a Calcium csökkenti az allergiás reakciót, ezért érdemes az ekcémás babáknak szedni. így az én gyerekem most Ca-Kid -et kap, napi 2-szer 5 ml-t. Ez recept nélkül is lehet kapni. Régebben a bõre miatt felszedett egy doboz Calcimusc-ot is, azt hiszem az receptköteles. de szerintem tényleg jobb, ha az orvossal is konzultálsz, mert a D vitaminnal együtt szedve árthat is.
A 2 évesem milupa pepti plus 2-t kap. Reggel este 2 dl, fedezi a napi kálcium szükségletét. Én nem tudom arról , hogy ebben szója lenne. Eyébként én is a rizsstejet veszem, amiben a doboz szerint plusz kálcium van. ezzel fõzõk és nem tápszerrel, mert 2 év fölött csak havi 5 doboz tápszer a támogatott. De pont elég. Én meg nyugodt vagyok. Ha jól emlékszem 2 éves korig havi 10 dobozzal támogat a tb. Így doboza max 250 ft.

Mi a kalcium-hidrogén-karbonát képlete?

Legjobb válasz: kalcium-hidrogén-karbonát (kalcium-bikarbonát) () Egy vegyület, Ca(HCO3)2, amely csak oldatban stabil. Akkor képzõdik, amikor szén-dioxidot tartalmazó víz oldja a kalcium-karbonátot: CaCO3(s)+H2O(l)+CO2(g)→Ca(HCO3)2(aq).

kalcium-hidrogén-karbonát (kalcium-bikarbonát) () Egy vegyület, Ca(HCO3)2, amely csak oldatban stabil. Akkor képzõdik, amikor szén-dioxidot tartalmazó víz oldja a kalcium-karbonátot: CaCO3(s)+H2O(l)+CO2(g)→Ca(HCO3)2(aq).
Ca(CO... a 3-as és a 2-es index-be megy
Ca(HCO3)2 :)
van ötletem h mire kell az neked XD

Kalcium-hidroxidban szán-dioxidot vezettünk.10 gramm oldhatatlan agyag vált ki a reakció során. Hány gramm szén-dioxidot kötött meg a kalcium-hidroxid?

Legjobb válasz: Elõször is tudni kell a feladathoz a reakciónak az egyenletét: a kalcium-hidroxid(habarcs) levegõn állva szén-dioxidot köt meg,elkarbonátosodik. Ca(OH)2+CO2->CaCO3+H2O És melléktermékként a reakcióban víz keletkezik,amiben a kalcium-karbonát nem oldódik,tehát a CaCO3-nak lesz 10g a tömege.A moláris tömeg ismertében ki tudjuk számolni a molszámokat. n=m/M 10/100=0,1 mol CaCO3,a reakcióhoz ugyanennyi CO2 kell,tehát kell a szén-dioxid moláris tömege ami 44g/mol tehát ha ezt beszorozzuk a CO2 anyagmennyiségével(44*0,1)akkor megkapjuk hogy 4,4g széndioxidot kötött meg a kalcium-hidroxid. megpróbáltam minél világosabban,lépésrõl lépésre leírni a számítás menetét,remélem érthetõ voltam és tudtam segíteni:)

Elõször is tudni kell a feladathoz a reakciónak az egyenletét: a kalcium-hidroxid(habarcs) levegõn állva szén-dioxidot köt meg, elkarbonátosodik. Ca(OH)2+CO2->CaCO3+H2O És melléktermékként a reakcióban víz keletkezik, amiben a kalcium-karbonát nem oldódik, tehát a CaCO3-nak lesz 10g a tömege.A moláris tömeg ismertében ki tudjuk számolni a molszámokat. n=m/M 10/100=0, 1 mol CaCO3, a reakcióhoz ugyanennyi CO2 kell, tehát kell a szén-dioxid moláris tömege ami 44g/mol tehát ha ezt beszorozzuk a CO2 anyagmennyiségével(44*0, 1)akkor megkapjuk hogy 4, 4g széndioxidot kötött meg a kalcium-hidroxid. megpróbáltam minél világosabban, lépésrõl lépésre leírni a számítás menetét, remélem érthetõ voltam és tudtam segíteni:)
A kérdező hozzászólása: hû! köszönöm szépen :D

Tejfehérje allergiás gyermeketeknek, mivel pótoltátok a kalciumot és mennyi idő alatt nőtte ki?

Legjobb válasz: Jelenleg sajnos még tart az allergiája, így csak a kérdés elsõ felére tudok válaszolni. Szerencsére szereti a gyógytápszerét (Milumil Pepti), így még reggel és este azt kap, 2,5-2,5 dl-t, így megvan a napi fél liter tejalapú étel. Állítólag ez már fedezi is a napi ajánlott mennyiséget, de utóbbiról megoszlanak a vélemények. A máknak kiemelkedõsen magas a kalcium tartalma, ezért sûrûn csinálok mákos ételt, a guba amúgy is családi kedvenc :) Ezen kívül betegség esetén Calcimusc-ot szokott kapni, meg van a Lenkeinek egy D-vitamin+kalcium tartalmú mackó formájú olvadós rágótablettája, abból kap, de nem minden nap. Ja és a növényi tejekbõl is a kalciumosat szoktam venni. Itt van egy táblázat az élelmiszerek kalcium tartalmáról: http://www.gvmd.hu/htm/calcium.htm

Jelenleg sajnos még tart az allergiája, így csak a kérdés elsõ felére tudok válaszolni. Szerencsére szereti a gyógytápszerét (Milumil Pepti), így még reggel és este azt kap, 2, 5-2, 5 dl-t, így megvan a napi fél liter tejalapú étel. Állítólag ez már fedezi is a napi ajánlott mennyiséget, de utóbbiról megoszlanak a vélemények. A máknak kiemelkedõsen magas a kalcium tartalma, ezért sûrûn csinálok mákos ételt, a guba amúgy is családi kedvenc :) Ezen kívül betegség esetén Calcimusc-ot szokott kapni, meg van a Lenkeinek egy D-vitamin+kalcium tartalmú mackó formájú olvadós rágótablettája, abból kap, de nem minden nap. Ja és a növényi tejekbõl is a kalciumosat szoktam venni. Itt van egy táblázat az élelmiszerek kalcium tartalmáról: http://www.gvmd.hu/htm/calcium.htm
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a választ, ez a táblázat viszont nagyon jó és hasznos most nekünk. Gyerkõcöm 7.5 éves, így a tápszer már kimarad nálunk, de így legalább tudom, hogy mivel is pótolhatom a tejet/tejtermékeket.
Szívesen :) Amúgy is rettenetes íze van a tápszernek, nem is értem, hogy bírja meginni a kisfiam :) Viszont állítólag a növényi eredetû kalcium rosszabbul hasznosul, mint az állati eredetû. Ha a gyerkõcöd szereti amúgy a tejet és a szójával nincs baja, akkor az Alpro márkájú szójatejet tudom ajánlani, abból is a kalciumosat. Van belõle sima és light is, de mindkettõ egyformán finom. A rizstej és a zabtej elég fura ízû, meg a többi szójatej sem valami jó, de ez az Alpro szerintem még finomabb, mint a tehéntej! Ja és szójás termékekbõl lehet kapni pudingot és joghurtot is. Írj nyugodtan, ha érdekel még valami, 1, 5 éve diétázik a kisfiam, így már profi vagyok a tejmentes táplálkozásban :) Ha ezeket már tudtad, akkor viszont bocsi az okoskodásért!
A kérdező hozzászólása: Nem, nem okoskodsz...ez tényleg nagy segítség...Alpro termékeket én is nézegettem már, de nem voltam biztos a dolgomban, szóval azt kaphatna?Remélem a szójára nem allergiás vagy legalábbis nem lesz az, mert azt hallottam, hogy eléggé allergizál az is.
Igen, eléggé allergizál a szója is. Szerencsére a kisfiamnak nincs vele baja, azért merem neki adni, de csak 1-2 hónapja kap szójás cuccokat, elõtte rizs/zabtejet és kapott. Azért "jobb" a szója, mert abból lehet kapni pudingot, joghurtot és mint mondtam, szerintem a szójatej is finom. Nálatok amúgy vizsgálat is volt vagy csak gyanús lett a tej? Mert ha van szakorvosi igazolás az allergiáról, akkor tartós betegnek minõsül és emelt családi pótlékot kaphattok + 10 éves koráig jár a gyes.
A kérdező hozzászólása: Gyanus lett, hogy csak akkor jönnek ki rajt az ekcémás kiütések ha tejet iszik..ugyanakkor tejterméknél ezt nem vettük észre.De szeretném kivizsgáltatni szakemberrel is. Mi külföldön élünk, nem hiszem hogy itt ez betegségnek számítana.De utánanézek, köszönöm az infót. Szója tejet és a többi szójás terméket kipróbáljuk. Millió köszönet a segítségért!
Értem. Akkor elképzelhetõ, hogy úgymond besokallt a tejtõl :) Van olyan, akinek nincs baja a tejtermékekkel, fõleg a savanyítottal, de a tej viszont kiüti. Mondjuk a kisfiam a túrót és a joghurtot sem bírta, de a sajttól meg semmi baja sem lett. Próbáljátok ki azt, hogy 2 hétig ne kapjon semmilyen tejet, tejterméket vagy tejszármazékot tartalmazó ételt sem. 2 hét kell, amíg kiürülnek az allergén anyagok a szervezetbõl. 2 hét után pedig egyesével próbáljátok meg a termékeket, pár nap szünetet tartva köztük. Így ki lehet deríteni, hogy mi okozza pontosan. Az én kisfiamnak is ekcémás lesz a bõre amúgy. Nyáron volt olyan, hogy pár db Fornettit evett véletlenül és pár nap múlva az, ami melegkiütésnek indult a tarkóján, tiszta sebes lett :(
A kérdező hozzászólása: Igen, én is teszteltem.3 hétig nem kapott tejet/tejterméket..de én ott hibáztam, hogy kapott kakaót, másnap is és utána evett pudingot, joghurtot és így mivel újra kiütötte, nem tudom melyik a ludas, kezdhetem elõröl, de most úgy, ahogy leírtad.

Vegyészet, kémia. A kalciumot, kalcium karbonátot, kalcium szulfátot MI OLDJA, melyik sav a leggyorsabban és leghatékonyabban? A kénsav erre a célra mennyire számít "erősnek"?

Házilag kivitelezhető, akár vegyszerboltból beszerezhető sav nevére lenne szükségem. A fő cél az a gipsz (már megkötött állapotában) tökéletes megsemmisítése a lehető leggyorsabban. Esetleg mészkő megsemmisítése (maradéktalan és gyors feloldása) Ecettel nem bíbelődnék mert az iszonyú sok időt vesz igénybe. Háztartási sósav is lassú a céljaimra. hatalmas hálám a szakértőnek! Nagyon fontos. Köszönöm előre is!

Legjobb válasz: Hát, nem egyszerû fába vágtad a fejszéd.... A gipsz (Ca-szulfát) eltávolítását felejts el savas oldásos módszerrel. Amivel én anno "meg tudtam semmisíteni" a gipszet az az volt, hogy alumíniummal elkevertem a vízmentes Ca-szulfátot és ezt 1000 fokon begyújtva látványos termitreakció keretein belül átalakult a dolog alumínium-oxiddá és kalcium-szulfiddá... Ez savakkal nem fog menni, mert a kénsavnál erõsebb sav, aminek oldható a sója és beszerezhetõ is lenne... Esélytelen. A mészkõ (Ca-karbonát) "megsemmisítése" sósavval tökéletesen megy, annál jobbat nem igen fogsz találni, mivel a képzõdõ Ca-klorid nagyon-nagyon jól oldódik vízben ami nem kis részlet, hogy ha tényleg nem akarod viszontlátni a dolgokat.

Hát, nem egyszerû fába vágtad a fejszéd.... A gipsz (Ca-szulfát) eltávolítását felejts el savas oldásos módszerrel. Amivel én anno "meg tudtam semmisíteni" a gipszet az az volt, hogy alumíniummal elkevertem a vízmentes Ca-szulfátot és ezt 1000 fokon begyújtva látványos termitreakció keretein belül átalakult a dolog alumínium-oxiddá és kalcium-szulfiddá... Ez savakkal nem fog menni, mert a kénsavnál erõsebb sav, aminek oldható a sója és beszerezhetõ is lenne... Esélytelen. A mészkõ (Ca-karbonát) "megsemmisítése" sósavval tökéletesen megy, annál jobbat nem igen fogsz találni, mivel a képzõdõ Ca-klorid nagyon-nagyon jól oldódik vízben ami nem kis részlet, hogy ha tényleg nem akarod viszontlátni a dolgokat.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!