Találatok a következő kifejezésre: A különböző emberek (81 db)

A különböző emberi rasszok egyetlen őstől származnak? Miért alakultak olyanná, amilyenek?

A négereket még értem meg a többit is.De a távol keletieknek miért pont fekete és egyenes a hajuk,és miért ferde a szemük?

Legjobb válasz: Persze ez mind csak spekuláció, valójában nincs rá biztos magyarázat. A tuaregek egészen jól elvannak a kerek nagy arab szemükkel a Szaharában, az amazóniai indiánok sem feketedtek be nagyon. Van olyan elmélet is hogy szexuális szelekció az ok, ott divat lett a ferde szem.

Persze ez mind csak spekuláció, valójában nincs rá biztos magyarázat. A tuaregek egészen jól elvannak a kerek nagy arab szemükkel a Szaharában, az amazóniai indiánok sem feketedtek be nagyon. Van olyan elmélet is hogy szexuális szelekció az ok, ott divat lett a ferde szem.
Tény és való, de néha bulvárosra kell venni a figurát, mert ha a tudósok mindig hozzátennék, hogy "az eddigi eredmények alapján ezt a hipotézist fogadjuk el", az átlagember azt hinné, semmit sem tudunk (ami igaz, de csak szókratészesen; adataink és elméleteink azért vannak).
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ, kielégítette a kíváncsiságomat!

A photofiltre studio-ban hol lehet olyat, h 2 különböző embert egymás mellé helyezzek?

Pl.

Legjobb válasz: Hú kiscsillag te még egy linket sem tudol elhelyezni,nemhogy embereket és abból is különbözõeket.

Hú kiscsillag te még egy linket sem tudol elhelyezni, nemhogy embereket és abból is különbözõeket.
A kérdező hozzászólása: te meg látom h nyelvtanból vagy jó -_- tudni kéne helyesen írni -_-"
Sztem te fotómanipulációt akarsz készíteni. Jól fordítottam? Figyelj, ahhoz egy sima Paint is elég. 1. Nyisd meg a képet az egyik szereplõvel. 2. Palettán válaszd a szabadkézi kijelölést és rajzold körbe az embert. 3.Klikkelj Szerkesztés-Másolás 4. Nyisd meg azt a képet, amire ezt a figurát rá akarod helyezni. 5. Klikk: Szerkesztés- beillesztés. 6. A paletta alatt mutat kétféle lehetõséget a képeknél. Az alsóra kattints, hogy megszabadulj a kivágott figura fehér hátterétõl, majd igazítsd a figurát arra a helyre, amerre akarod. 7. Katt: Fájl- Mentés. 8. Elmentetted a képet, aztán Photofiltre-el még szerkesztgetheted egy kiceit. Sok sikert
A kérdező hozzászólása: köszi

Egy csillag a horoszkópban mégis 2 különböző ember?

Nem vagyok horoszkóp mániás, de általában az azonos csillagjegy? emberek hasonlitanak. Én nyilas vagyok, az osztálytársam és egyben barátn?m is az, de egy ideje nem vagyok biztos miért, nagyon idegesit a jelenléte. Nkm feltünési viszketegségem van, neki is, s mivel ? hamarább vágott bele hát ? az osztály közepe most és kezdünk elhidegülni egymástól, mivel én sosem leszek az ? néz?közönsége és ezért azokkal dumálok, akikkel ? csak ritkán. Mert ahol ? ottvan ott ? kell legyen a középpontban és nem én. Teljesen meg?rültem, mi van velem ?

Legjobb válasz: Megmagyaráztad. Ugyanúgy viselkedtek. Miért lennétek különbözõek?

Megmagyaráztad. Ugyanúgy viselkedtek. Miért lennétek különbözõek?
ha már horoszkóp, vedd figyelembe az aszcendenst is, az meg attól függ hogy ki milyen napszakban született. pl. ismerek valakit akinek ugyanazon a napon van a születésnapja mint nekem (csak épp 4 évvel idõsebb nálam) és nagyjából semmiben nem hasonlítunk egymásra.
Akkor már vedd figyelembe a kínai horoszkópot is, ami 12 éves ciklusú, és évente vált.
ha kicsit mélyebben utánanéznél tudnád, hogy mennyi tényezõ befolyásolja a dolgokat. nem csak az aszcendens hanem, hogy melyik ház, melyik bolygó, milyen szög. nem elég kiragadni egy egy tényt, az egészet összefüggéseiben kell látni. ráadásul minden jegynek három megélési szintje van...
Igen. A fiúnl és a lánynál is mást jelent egy adott csillagjegy.
(elõzõ válaszadó)De ha azonos nemûek akkor nem tudom.
ezekszerint azert nem tudtok egyhelyt lenni, mert teljesen olyanok vagytok!!!


ez ugye csak elméleti kérdés?
Két dolgot még kifelejtettem az elõbb: 1) Már csak azért sem törvényszerû, hogy az elsõ partner legyen az apa, mert a férfiak jelentõs részének vannak termékenységi problémái, illetve még egy tökéletesen egészséges és termékeny férfi és nõ esetén sem automatikus következménye a fogamzás az aktusnak. 2) Ha egy nõnek két érett petesejtje van, egy ilyen esetben még az is elõfordulhat, hogy olyan kétpetéjû ikrek fogannak meg, akiknek két különbözõ férfi az apjuk (volt is már ilyenre példa a gyakorlatban).
Abban, hogy az elsõ partnertõl fogan meg egy baba, még abban az esetben sem lehetsz biztos, ha már az elsõ elõtt volt ovulációd, vagyis már várakozik a petevezetékedben egy megtermékenyítésre alkalmas petesejt. Azt, hogy ilyen esetben ki az apa, vagy DNS teszttel lehet kimutatni, vagy esetleg az anya, a gyerek és a lehetséges apák vércsoportja alapján - nem mindig, de bizonyos esetekben - az egyik férfi apaságának ténye kizárható. (De ha a másik nem ismeri el önként az apaságot, akkor szintén DNS vizsgálat szükséges az apaság tényének bizonyítására.)
azé fog amelyik igazi törzsállományból való kakas ;)
szülés után DNS teszt
Ilyen helyzetben igazából nem tudhatod, hogy kitõl van a baba.
Kezdõdik ma is a zárójelezés!!! :D
A kérdező hozzászólása: Tudom hogy nem azonnal de akkor most melyiktõl fogan meg? :D vagy hogy van ez eggyáltalán?
Asztakúva xD
nem azonnal leszel terhes hanem kb 1-2 nap
A kérdező hozzászólása: köszi a válaszokat :)

Tudtok olyan oldalt ahol a különböző országokbeli embereknek le van írva az antropológiai tulajdonságaik?

Például : milyen a hajszín, szemszín gyakorisága, végtagok hossza, orr és fül nagysága, bőr vastagsága, átlagos koponyaméret stb .

Legjobb válasz: A népcsoportok különbözõségének vizsgálatával a nácizmus óta érdemben sajnos nem mer foglalkozni a tudomány, ez egy tabutéma. Akik foglalkoznak, azok meg ragaszkodnak ahhoz például, hogy genetikailag minden európai népcsoport egyforma. Csak a nagyrasszok külsõségeinek különböözõségét ismerik el, mert az nyilvánvaló különbség.

A népcsoportok különbözõségének vizsgálatával a nácizmus óta érdemben sajnos nem mer foglalkozni a tudomány, ez egy tabutéma. Akik foglalkoznak, azok meg ragaszkodnak ahhoz például, hogy genetikailag minden európai népcsoport egyforma. Csak a nagyrasszok külsõségeinek különböözõségét ismerik el, mert az nyilvánvaló különbség.
A kérdező hozzászólása: Azóta a hajszín gyakoriságára találtam oldalt, a többit sajnálom hogy már nincsenek ilyen kutatások mert akkor kénytelen vagyok magam lemérni ezeket . -_-
Egyszer kék szemszínre találtam gyakoriságot, de nem tudom hol, meg valahol magasságos és testsúlyos is van. Népszámlálási adatok között is keresgélhetsz. Antropológiai könyvekben találhatsz leírásokat a rasszokon belüli típusokat, viszont a mai világban már keveredtek annyit az emberek, hogy nem sok értelme lenne arányukat számolgatni. Én pl. turáni-, anyám alföldi-, unokatesóm alpi-cromangoni-, apám turáni-valamilyen más-típus.
A kérdező hozzászólása: A szemszínrõl találtam egy kis adatot, hogy a kék szem gyakorisága a skandináv országokban 80% Nagy-Britanniában 50% fölött van .
A kérdező hozzászólása: Amúgy el se hinnéd milyen sok értelme van ezeket leméregetni :-)
Szerintem is van értelme, attól még hogy keveredtek az emberek, attól még mindenkinek megvannak a maga karakterisztikái és érdekes nézegetni az utcán szembejövõknél a különbözõ karaktereket pl "hû de szép taurid vagy szabir típusú vonásai vannak." stb. Amúgy meg akinek voltak pl mongoloid felmenõi, akár több ezer évvel ezelõtt, simán kimutatható egy alaposabb vizsgálatban, tehát nem hogy nem haszontalan, de kifejezetten érdekes és hasznos ezt kutatni (már akit érdekel). Én sem tudok ilyen oldalt, talán könyvekben kutakodhatnál és a különbözõ típusokról, rasszokról és statisztikákról részletesebb választ kapsz. Annyit hozzátennék hogy az utóbbi 5-10 évben voltak egyre áttörõbb kutatások, tehát elsõsorban ne 20. század eleji kiadásokat olvass. Bár a régiek is érdekesek lehetnek, pl középkori vagy akár korábbi leírások karakterisztikáról, tulajdonságokról érdekesek és izgalmasak lehetnek, akár összevetve modern írásokkal.

Az M1-en a reklámok alatt miért jelenítenek meg különbözõ emberek fényképeit, semmilyen felirat nélkül?

Legjobb válasz: Én azt hallottam hogy az ott dolgozó emberek és családjaik fotóit rakják ki lakhelyükkel együtt, így köszönik meg a munkájukat vagy a fene tudja. Nem tudom hogy igaz-e de egyik ismerõsöm utána nézett és ezt látta. Engem meg nem érdekel.

Én azt hallottam hogy az ott dolgozó emberek és családjaik fotóit rakják ki lakhelyükkel együtt, így köszönik meg a munkájukat vagy a fene tudja. Nem tudom hogy igaz-e de egyik ismerõsöm utána nézett és ezt látta. Engem meg nem érdekel.

Miért vagyunk olyan hülyék, hogy külső alapján ítélünk meg másokat, meg sztereotípiák szerint, és miért nem vagyunk képesek elfogadni az új dolgokat és a tőlünk különböző embereket és kultúrákat?

nem értem, hogy a 21. században hogyan lehet, hogy még mindig ösztönök meg primitív szokások szerint élünk, csökött látásmóddal, ezért az emberek inkább színészkednek, majmolnak meg tetszelegnek, mert nem mernek önmaguk lenni. amíg valaki nem bántja a másikat, addig miért nem lehet békén hagyni?

Legjobb válasz: Benned is megvannak az ösztönös viselkedések, ugynaúgy mint mindenkiben. Az elõítélet igenis hasznos dolog a természetben, ez a túlélés egyik kulcsa. Az elmúlt pár évtized nem fogja kiírtani az emberi ösztönöket, ezek a több millió éves fejlõdés során jöttek létre, pár év nem fogja kiírtani belõlünk, ezt kéne felfogni.

Benned is megvannak az ösztönös viselkedések, ugynaúgy mint mindenkiben. Az elõítélet igenis hasznos dolog a természetben, ez a túlélés egyik kulcsa. Az elmúlt pár évtized nem fogja kiírtani az emberi ösztönöket, ezek a több millió éves fejlõdés során jöttek létre, pár év nem fogja kiírtani belõlünk, ezt kéne felfogni.
Látom még kisgyerek vagy ehhez a témához, nem lehetsz több 15 évesnél. Az ösztönök egyébként pontosan úgy mûködnek, hogy az emberek a hasonlót keresik, a másságot pedig el akarják kerülni, és hiába duzzogsz te is így mûködsz. Ha bemész az iskolába akkor hozzád hasonló emberekkel ismerkedsz és nem azokkal fogod a napodat eltölteni akik más felfogásúak, stílusúak stb.
Megnyugtatlak, hogy ez csak egyre rosszabb lesz.Hülyülnek az emberek.
Ez leginkább erre a vidékekre jellemzõ. Északon és nyugaton már nagyon beindult ez a liberalista látásmód. (E miatt gyilkolászott az a "terrorista" is) Amúgy én sem tudom. Sokkal békésebb hely lehetne a világ, nem is értem ezt mások miért nem látják. De szerintem egyes emberek azért piszkálódnak, mert ezen élvezkednek vagy sz*r nekik és akkor legyen másnak is sz*r. + Azt vettem észere rengeteg embernek kicsi a beleélõ képessége és képtelen felfogni mi az, hogy valaki nem keresztény, nem ateista, hisz a tündérekben, nem hetero, stb. Persze ez visszafelé is mûkõdik. Csökönyösek vagyunk és csak azokkal vagyunk jóban akikkel megyegyezik a világképünk. Én pl. megpróbáltam változtatni és barátkozni valaki olyannal akinek mások az elképzelései, de szinte mindig óriási viták robbannak ki. Nem tudjuk magunkat türtõztetni, ha a másik valami nem tetszõtt mond.
Én húsz éves vagyok, remélem most végre kielégítettem a vágyaidat. Ha meg szerinted rosszul érveltem, akkor megkérdezem: pár évtized kevesebb vagy több mint pár millió év? Pár millió év év tapasztalata vagy pár évtized tapasztalata változtatja meg jobban az emberi viselkedést?
" tudtommal a mecseteket nem nyugat építi nekik, " A világon semelyik keresztény múltú állam nem fog a saját pénzébõl tömegesen mecseteket építeni. Ezt nem is lehet elvárni. Viszont megnézném, hogy a közel keleten hol fognak kiadni tömegesen építési engedélyeket keresztény templomok építésére. Azt nem tagadhatod, hogy a nyugat megengedi, hogy mecsetek épüljenek méghozzá tonnaszámra és akkor az egyéb imahelyekrõl nem is beszélve. Mutass nekem olyan közel keleti országot, ahol tömegesen megengedik a tempolmok építését és megbékélnek a kereszténységgel. Éppen arról szólnak a hírek, hogy bombák robbanak a templomokban. "ha azt állítod, hogy évmilliók tapasztalata, akkor hogyan lehet, hogy vannak, akik nem ítélkeznek mások felett, és nem részesítenek hátrányban másokat csak azért, mert velük nem azonosak? " Itt van az amit nem tudsz megérteni, hogy az ösztönök nem azt súgják, hogy másokat ítéljünk el, hanem, hogy a hozzánk hasonlók közelségét létesítsük elõnyben, ahelyett, hogy a másságot erõltetnénk magunkra. "ha igaz amit mondtál, hogyan lehet, hogy az ember tõle nagyon különbözõ állatokat honosított?" Ez nem érv, fõleg, hogy nem is a témába vág, az ember a kutyát gazdasági megfontolásból szelídítette meg, hogy vigyázzon az élelmére(más tenyésztett állatokra) és hogy veszély esetén figyelmeztesse a bajra (pl hogy a közelben medve van). "ha évmilliókról van szó, akkor hogyan lehet, hogy pár évtized alatt, kialakult az az elõítélet, hogy a tetovált emberek bûnözõk? " Megint csak rosszul fogod fel az elõítéletet, amit most leírtál ez egy példa az elõítéletre, de maga az elõítélet már réges rég bennünk van. Összekevered a fogalmat a konkrét megjelenésével.
Te nem vagy normális, sajnos ki kell mondanom. Azért vonzódunk a nõkhöz, mert nem vagyunk b.zik, ez a természetes ösztönünk és ez nem arra példa, hogy elfogadjuk a tõlünk különbözõket, úristen mennyire eltereled a témát.(aztán még kössél abba is bele, hogy nem azért vonzódunk a nõkhöz, mert ezt diktája az ösztönünk, hanem hogy vágyunk a különbözõségre) Az, hogy vannak fehérek akik feketékkel házasodnak vagy hasonló az nem cáfolja az én igazamat, én is megtudnék d.gni pl egy fullos néger csajt, de ettõl még köszönöm nem szeretném, hogy a gyerekem fekete legyen, mert minden szülõben megvan az a természetes ösztön, hogy a gyereke hozzá hasonló legyen. És hiába jönnél azzal, hogy márpedig van fehér embernek fekete gyereke, akkor is más tulajdonságok terén azt szeretné az ember, ha az utóda rá hasonlít. De mondok egy példát az ösztönös elõítéletre: amikor az ember még csak épp lejött a fáról gyorsan megtanulta, hogy a nagyfogú sörényes állattól(oroszlán) óvakodjon, mert MEGTAPASZTALTA, hogy NÉHA megeszi a barátjait.(megjegyzem te is a tapasztalatoddal érveltél a franciák esetében, te is ugyanígy mûködsz) Innentõl kezdve ha látott egy oroszlánt (vagy hasonló nagytastû állatot, ami nagyon hasonlít rá) nem szórakozott azzal, hogy kiderítse vajon jószándékú-e, egybõl az elõ-ítélete alapján elfutott, mert régebbi tapasztalata alapján az villant fel a kis fejében, hogy ez az állat veszélyes és nem érdekelte az állat célja. És pontosan ez mentette meg õt.
De amúgy pontosan te bizonyítod az ösztönös elõítéletet a már elõbb említett franciákkal kapcsolatban. Nem is értem miért magyarázok neked, a fától nem látod az erdõt :D
"...miért enged be egy ország bevándorlókat, ha közben nem befogadó velük szemben a gyakorlatban?" Talán azért, mert megéri neki? Vagy mert olyan szolidáris, hogy befogadja õket? Egyébként nem kötelezõ ám Franciaországba menni, és akkor nem lesz min felháborodni. Tudod, alapvetõ, hogy ahová megyek, ahová befogadnak, ott alkalmazkodom. És nem fordítva történik, ahogy azt a muszlim felsõbbrendûség-tudattól vezérelt bevándorlók elképzelik... "például ha te hiszel a bibliában, majd jön egy muszlim csoport, akinek arról szól a rendezvénye, hogy bibliákat égetünk, akkor gondolom eléggé zavaró lenne számodra ezt nézni. de mondhatjuk a magyar alkotmány, vagy zászló, bármi más égetését, ami számodra értékes szimbólum." Ja, de nem is ölnek meg miatta! Míg ezzel szemben a vérnáci muszlimok kinyírnak akár egy rosszalló MohaMAD kijelentésért is. Ne alkalmazzunk már kettõs mércét! "az, hogy bizonyos helyeken nem engednek templomot építeni, vagy üldözik a keresztényeket, szintén helytelen az iszlám országokban, de õk legalább nem állítják azt, hogy övék a szabadság országa" Nem, õk csak azt állítják, hogy az õ hitük a béke vallása. "és tudtommal a mecseteket nem nyugat építi nekik" Persze, szaúdi fanatikus sejkek finanszírozzák, ahogy a fundamentalista imámokat is, továbbá a délszláv háborúk idejérõl a Szandzsákban maradt valláskárosultakat is. "ahol megbüntetnek, vagy elveszted az állampolgárságod, ha burkát hordasz" Senki nem veszti el Európában (sajnos) az állampolgárságot burka hordás ürügyén, bírságot kap, ennyi. Miért kellene tolerálni Európában ezt a vérfasiszta náci jelképet? A nõk elnyomásának zálogát? Jó, hogy zsákot nem húznak a szegény asszonyok fejére... Egyébként még így sem jogos a kifogásod, mert ütközik az európai törvényekkel, tehát a "liberális állam" által alkotott jogszabályokkal, pont. Egyébként meg nagyon sötét vagy.
látod más is megmondta hogy sötét vagy
És nem csak ez az egyetlen általánosításod, elõítéleted, hanem amikor azt írod, hogy nyugaton üldözik a muszlimokat. Másrészt ez elég viccesen is hangzik, mert furcsa ûgy öldözni õket, hogy közben a nyugat mecseteket épít nekik.
"franciaország az egyik legfasisztább állam manapság, ott már akkor is lenéznek, ha nem franciául beszélsz. " És akkor te beszélsz általánosításról, mikor lefasisztázod a franciákat és szerinted lenézik a franciául nem tudókat.
Én érveltem az ösztönökkel kapcsolatban, te mag csak rockerekkel és fasisztákkal tudsz jönni. Ezért írtam, hogy kisgyerek vagy, mert összekeversz itt mindent mindennel.
A kérdező hozzászólása: # 8/10 mellesleg felnõttként ennyi ésszel nem lennék büszke magamra, ha már belementünk egy sztereotípiába. persze gondolom mindig csak másokat piszkálsz, a saját korod nem mered bevallani, mert leégetnéd magad, hogy egy 15 éves gyerek értelmesebb nálad - már ha szerinted jó dolog másokból általánosítani...
A kérdező hozzászólása: # 8/9 érvek hiányában személyeskedés. vajon miért nem lep meg... hasonlóságot: igen férfi a férfit, fehér nõ a néger hapsit, ateista a keresztényt... ha csak okoskodni jöttél ide, inkább ne fárassz
A kérdező hozzászólása: "A fasiszta állam lényegében egy tekintélyuralmi rendszer" - hol itt az értelmezési probléma? franciaország egy erõsen nemzeti ideálra épülõ ország. hollandia meg egyértelmûen az egyik legszigorúbb elvekhez köti a holland állampolgárság megszerzését (=választói jogot). még a lazább rendszerben sem volt köze a házasságnak ehhez a joghoz, és legalább 5 évig ott kellett élned az országban. ugyanez a helyzet németországban: 8 év ottlakás, másik állampolgársági jogod elvesztése, nyelvisemeret, munkajog, lakás, házasság nem számít. míg maygarországon: "magyar állampolgárral legalább három éve érvényes házasságban él, vagy házassága a házastárs halálával szûnt meg, ", tehát 3éves érdekházassággal 5 évet meg lehet spórolni. vajon miért pont ezekbe az országokba áramlanak tömegek? csak nem azért, mert a csóró keleteuópai országokban nincs megélhetési lehetõség? usa - én itt most csak európára gondoltam, de ha tengerentúl, ellenpéldának ott van kanada pakisztánban katonai testõrséget kapsz, akkor is ha nem muszlim turista vagy, ha meg zavargásokban veszel részt, ugyanúgy meglõhetnek és összeverhetnek, mint ahogy a magyarokkal tették 2006ban.
A kérdező hozzászólása: # 3/4 meg például az õsember hol látott motorokat, hol hallgatott heavy metált, hogy utálja a motorosokat, vagy a rockereket? és akik a diszkót szeretik, azoknak az õseik õsdiszkóemberek?
"hogy lenne már liberalizmus északon meg nyugaton, miközben folyton üldözik a muszlimokat? franciaország az egyik legfasisztább állam manapság, ott már akkor is lenéznek, ha nem franciául beszélsz. " A fasizmus szóra keress rá, mert értelmezési problémáid vannak vele. Nem is tudom mely országok engedik be más kultúrájú emberek tömegeit, csak nem Franciaország, Németország, Hollandia, USA, Anglia? Ezzel szemben ha kimennél mondjuk Pakisztánba jó eséllyel lelõnének, csak mert európai vagy és nem arab vallásos fanatista.
A kérdező hozzászólása: # 3/4 felfogni? érdekes, nekem pár év is elég ahhoz, hogy ne szólogassak be mindenkinek az utcán, aki nem tetszik. meg mondjuk nem sok néger horda bandázik az országban, hogy valaki utálja õket, sõt, meglehet a 6xos ükapja se látott négert életében, mégis utálják õket. ez szerintem csak egy hülye kifogás, hogy ösztönök. ha annyira különlegesnek hisszük magunkat, uralni kellene az agyunkat meg a tetteinket, nem?
A kérdező hozzászólása: ja igen, hülyeségeket hordott össze, nem érvelt, és ha a végre odabiggyeszti a véleményét, az igazság

Miért van az, hogy a különböző nyelvjárásban beszélú embereket a műveletlenséggel azononítják?

Nem tudom, miért van ez, de nekem is sajnos ez jut eszembe sokszor tudat alatt. Mi lehet ennek az oka? Talán, hogy a médiában mindenki a pesti nyelvjárást beszéli?

Legjobb válasz: Ez abszolút nem mûveletlenség, és nem is igénytelenség. Egyszerûen csak azt mutatja, hogy ki melyik tájegységrõl származik. Azért legtöbbször inkább csak otthon beszél nyelvjárásban az ember, ha más városba megy, ott igyekszik a köznyelvi magyart használni. Talán az lehet ennek az oka, hogy régen (kb. 20 évvel ezelõtt) még azt tanították, hogy a nyelvjárás az fujj csúnya, nem szabad úgy beszélni. Ma már ilyet nem tanítanak, sõt, inkább arra biztatnak, hogy õrizzük meg a nyelvjárási jellegzetességeinket, hiszen ettõl is színesebb a magyar nyelv. Üdv: egy egyetemista

Ez abszolút nem mûveletlenség, és nem is igénytelenség. Egyszerûen csak azt mutatja, hogy ki melyik tájegységrõl származik. Azért legtöbbször inkább csak otthon beszél nyelvjárásban az ember, ha más városba megy, ott igyekszik a köznyelvi magyart használni. Talán az lehet ennek az oka, hogy régen (kb. 20 évvel ezelõtt) még azt tanították, hogy a nyelvjárás az fujj csúnya, nem szabad úgy beszélni. Ma már ilyet nem tanítanak, sõt, inkább arra biztatnak, hogy õrizzük meg a nyelvjárási jellegzetességeinket, hiszen ettõl is színesebb a magyar nyelv. Üdv: egy egyetemista
Pontosan az, amit mondtál. Hogy a médiában mindenki az "elfogadott" nyelvjárást beszéli. Más országokban, Németországban pl, ahol a nyelvjárásoknak nagyobb a kultúrája, ott a médiában is beszélik õket. Mivel itt a médiában ilyen nincs, ezért nem tartják az emberek "elfogadottnak".
Mert valamiért azt hiszik, hogy igazából próbálna õ irodalmi nyelven beszélni, csak nem tud. Mintha hamisan énekelne valaki. Pedig nem, amit õ énekel, annak úgy van a dallama. Egyébként a média ÉS az oktatás együtt verték ezt bele az emberekbe évtizedeken át. Most már nem tanítják ugyan az iskolában, hogy csúnya, koszos dolog tájszólással beszélni, sõt, inkább hangsúlyozzák, hogy szép és értékes dolog, de ma már az emberek többségének nincs "saját" tájszólása, "kinevelték" a szüleibõl - ellenben olyanok bõven akadnak még, akik komolyan gondolják, hogy csak az beszél tájnyelven, aki nem tud máshogy (tehát nem csak érzésbõl mondják, ahogy te, hanem tudatosan, mint például az elsõ válaszoló). El fog tartani egy darabig, mire ez kikerül a köztudatból.
"Mert az egy dolog, hogy a 99 éves János bácsi falun iszonyat tájszólással beszél, de akit az iskolában már egy "normálisan" (értsd nem egy világvégi tájszólással) bezsélõ magyartanár tanított, az igenis beszéljen helyesen. Nem mentség a suttyóságra, mikor a mûveletlen parasztja -nákozik meg muszályozik." Elõször is te iszonyat paraszt, a muszáj pontos j. Másodszor, a nyelvjárásban való beszéd nem hiba! Elvileg helyes a volt úgy írva is, hogy vót. Persze ez így nem irodalmi nyelv, de nem is helytelen.
Mert az egy dolog, hogy a 99 éves János bácsi falun iszonyat tájszólással beszél, de akit az iskolában már egy "normálisan" (értsd nem egy világvégi tájszólással) bezsélõ magyartanár tanított, az igenis beszéljen helyesen. Nem mentség a suttyóságra, mikor a mûveletlen parasztja -nákozik meg muszályozik.
Ebben Matisz papa a király. http://www.youtube.com/watch?v=Qt2Qvr34yJE
Igenis tudnának változtatni a beszédjükön, ha akarnának, mert ahogy én is, úgy szerintem mindenki tudja utánozni a parasztos kiejtést, hanglejtést. Baromi egyszerû, mégsem beszélünk úgy. De ha ezt tartanák szépnek, bármelyik magyar tudna gond nélkül váltani, hiszen ez az anyanyelvünk. Csak akarni kell. Õk is tudnának helyesen, szépen beszélni, ha akarnának. De a legszomorúbb, hogy nem is akarnak. Mert nincs igényük rá, illetve annyira együgyûek, hogy nem is látják, érzik át, hogy ez mennyire visszatetszõ vagy nevetséges, hogy tájszólással beszélnek.
Maga az a tény, hogy nem veszi a fáradtságot, hogy kijavítsa a helytelen beszédstílusát, hanglejtését igénytelenségre, bunkóságra utal. Itt nem a 50 feletti korosztályról van szó, mert régebben talán elfogadottabb volt az ízes beszéd. De egy fiatal ne beszéljen így. Akkor sem, ha a szülei, szomszédai így ejtik a szavakat.
Az emberek nagyon nagy többsége szerint visszatetszõ és nevetséges.
Bármelyikünk tudja utánozni a vidéki tájszólást, a cigányok beszélnek, pl. Gyõzike. Ugyanígy õk is képesek lennének a helyes kiejtésre, csak nem akarásnak nyögés a vége.
1. nem az összes 2. a populáció nagyobbik része nem humorista 3. egy konkrét tájszólást lehet egyszerre csak utánozni, és leginkább a saját környezetükét szokták ;) ugye, te ezt csak szórakozásból csinálod? mondd, hogy csak ennyire lenézed azokat, akik az általad felvonultatotthoz hasonló véleményt hangoztatnak...
A kerdesre valaszolva: Roviden, erre tanitottak(/tanitanak) minket. Azert tartjuk muveletlennek, mert azt mondtak, hogy tartsuk muveletlennek. Miert? Itt van ket iras a hazai nyelvmuveles tortenelmerol.: http://web.unideb.hu/~tkis/ideolog.htm http://web.unideb.hu/~tkis/ideolog2.htm Ami kozvetlenul hatott a mai helyzetre, az a szocialista idoszak. (Egyenloseg eszmeje-->ekkor kezdtek a modszeres sztenderdizalast) Kiemelnek par dolgot: politika, politika, politika (A tudomany meg nyaral.) Atneztem par nyelvtankonyvet egy eve.: Dr. Etelka Pappné Bacsó & Dóra Rédei(2005). Magyar nyelvi tételek és feladatok megoldási javaslatokkal a középszintû szóbeli érettségi vizsgához. Budapest, Krónika Nova Kiadó Ágnes Antalné Dr. Szabó & Dr. Judit Raátz(2000). Magyar nyelv és kommunikáció 15-16 éveseknek, Tanári kézikönyv. Budapest/Debrencen , Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. Zsuzsa Hajas(2002). Magyar Nyelv 10. osztálynak. Debrecen, Pedellus Tankönyvkiadó KFT. Zsuzsa Hajas(2003). Magyar Nyelv 11. osztály. Debrecen, Pedellus Tankönyvkiadó KFT.(Kinizsi nyomda) Zsuzsa Hajas(1999). Magyar Nyelv 12. osztálynak. Debrecen, Pedellus Tankönyvkiadó KFT. Ildikó Józsefné Urbán & Éva Szabóné Tóvári(no date). Magyar Nyelv a 11-12. Osztályok Számára. Piliscsaba, Konsept-H kiadó. Ágnes Antalné Dr. Szabó & Dr. Judit Raátz(2001). Magyar Nyelv és Kommunikáció Tankönyv az 5-6. évfolyam számára. Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. --Ezek kozul mindenik tamogatja a nyelvmuvelest. Egyedul Urban emliti, hogy a naiv nyelvmuveles karos. De az o konyveben, egymasnak ellentetes dolgokat ir a nyelvmuvelesrol es nyelvmuvelokrol. Hajas a konyveben kifejezetten batoritja a diakokat a nyelvnacizasra. (Ha tovabbi kifejtes kell valakinek, szoljon!) [Amennyiben ma mar mas konyveket hasznalnak az iskolakban, akkor valaki homalyositson fel. :) ] Szoval a vegerdmeny, hogy van egy szep nagy embertomegunk, amelyik nem ert a nyelvekhez, viszont eloszeretettel korrigal. Ebbol a cikkbol is erdemes elolvasni a Nyelvmuveles fejezetet. (Kb a felenel van): http://mnytud.arts.klte.hu/tananyag/szociolingvisztika/nypol.. Meg egy kis erdekes cikk, ajandekba :) http://www.nyest.hu/hirek/a-hiperkorrekcio-durva-hiba-vagy-t..
A kérdező hozzászólása: visszatetszõ vagy nevetséges, hogy tájszólással beszélnek Ki szerint visszatetszõ vagy nevetséges?
#8 ebcsont: az a baj, hgoy fogalmad sincs, hogy mûködik egy nyelv. az emberek mondják meg mi a helyes. a nyelvészek úgy dolgoznak, hogy megkérdezik a nyelv beszélõit, hogy jól formált, értelmes e egy mondat vagy sem és ha õk azt mondják igen, akkor igen. ki értékelhetné ezt felül és milyen alapon? így ha valahol értik és használják az "én tudnák", akkor nincs vele semmi baj. annyi, hogy nem az irodalmi nyelv. aki ezért lenézi õket csak saját korlátoltságát mutatja fel.
A kérdező hozzászólása: Szomorú dolog ez, hogy így kinevelték az emberekbõl, nyelvtanárnak tanulok, és azt vallom, hogy nincs olyan, hogy 'helyes'. A legnagyobb butaság és sznobság ezt állítani, hogy ez a nyelvjárás helyes, a másik meg nem. Holott a ma általánosan elfogadott nyelvjárás egykoron szintén csak egy volt a sok közül. Remélem, ez a tendencia valóban változni fog, szerencsére látok reményt, az M1-en is az egyik bemondó gyönyörû tájnyelven beszél, jó hallgatni. Jó lenne megértetni az emberekkel, hogy ez nem a mûveletlen réteg nyelve, hanem mindenkié, aki ott él.
Azt hiszem, megtalaltam a problema (egyik) gyokeret. Adok ket szep kis definiciot.: Akcentus: Egy adott egyenre, teruletre vagy nemzetre jellemzo kiejtesi stilus. Utalhat a beszelo lakohelyere, etnikai hovatartozasara, tarsadalmi osztalyara, anyanyelvere stb. Dialektus: Olyan, élõ vagy már eltûnt közös nyelvbõl kialakult nyelvváltozatot jelöl, amely más, ugyanabból a nyelvbõl kialakult nyelvváltozatokhoz viszonyítva ------>nyelvtani, hangtani és lexikai szempontból rendszerint erõs eltéréseket mutat;<------ Ugy tunik itthon az "akcentust" nagylelkuen "nyelvjarasnak" nevezzuk, holott a "dialektus" lenne a megfelelo. Nem csak kiejtesben ternek el a sztenderdtol, hanem ----->kulon nyelvtani rendszert is tartalmaznak.<----- @Ebcsont 1. A hangrendi illeszkedes betartasa miert lenne magyartalan? 2. Ide most Nadasdy Adamtol idezek (a Nadasdystazast keretik hanyagolni): "Ha ez a dolog a logikán alapulna (mint azt sokan szeretnék hinni), akkor minden nyelvben egyformán kéne lennie, hiszen a logika szabályai mindenütt ugyanazok. Ráadásul a magyar amúgy is logikátlan, mert a mutató névmás után is igényli a névelôt: , , Azt a csomagot bontsd föl" -- holott az azt névmás már meghatározta a kérdéses csomagot. A mai írott nyelvben is találunk azonban név-elôtti névelôt: Felsorolta az Esterházyra jellemzô stílusjegyeket. Ám vigyázzunk: itt a névelô csak úgymond "földrajzilag" áll a név elôtt, valójában nem arra vonatkozik, hanem egy késôbbi szóra, a stílusjegyek-re: , , Felsorolta az [Esterházyra jellemzô] stílusjegyeket." Érdekes, hogy míg ennek a névelônek mondattanilag semmi köze az utána álló névhez, hangtanilag mégis érzékeny rá: az Esterházy szó magánhangzóval kezdôdik, ezért a névelô az alakú. Sokan megijednek az így elôálló névelô+személynév kapcsolattól, s ijedtükben elhagyják a névelôt, ami hiba: *Felsorolta Esterházyra jellemzô stílusjegyeket." De mint mondtam, tobb szabalyrendszer is van a magyarra, de csak egy van tamogatva hivatalosan. +Ha valamit hibanak tartasz, akkor fejtsed ki pontosan, hogy miert hiba. Az igenytelenseggel kapcsolatban pedig felhoznam a nemet nyelvet. 35 dialektusa letezik. Mindenki tanulatlan tajparaszt lenne, aki nem beszeli a Hochdeutsch-ot? Esetleg egy tajszolo mernok, nem ertene olyan jol a szakmajahoz mint egy sztenderdet beszelo? Itthonra visszaterve. Nem elerheto-e mar a felsooktatas mindenki szamara az osztondijak/afin reven? Ezeknek a kulonbozo nyelvi kozegbol jovo embereknek, nem-e ugyanazokat az elvarasokat kell teljesiteniuk? Akkor miert ernenek kevesebbet, csak azert, mert maskepp szolanak? (Utalas vissza az akcentus-dialektusra)
Kedves 62%-os szerencsétlen, DIREKT írtam ly-nal, mert 100-ból alig néhány ember írja csak j-nal és MINDENHOL muszálynak írják szinte. Ennyit rólad. Irónia, tudod...
#7: ezt nem csak te vallod, nincs olyan, hogy helyes, hanem a nyelvészet is. büszkén vállalni kellene ezeket a helyi nyelv változatokat és nem pirulni miatta.
De tudnak, csak meg kéne erõltetniük magukat.
Te vagy tájékozatlan. Az összes humorista tudja utánozni, te még életedben nem láttál ilyen mûsort?
"bármelyikünk tudja utánozni a vidéki tájszólást" Ne haragudj, de ahhoz, hogy leírd ezt a félmondatot, nem semmi tájékozatlanságra volt szükséged, és akkor még nagyon diplomatikusan fogalmaztam. Elõször is, nincs olyan, hogy "a vidéki tájszólás", vannak (vagyis lassan már sajnos inkább csak voltak) különféle nyelvjárások, amik egymással ugyanúgy nem azonosak, ahogy a sztenderd irodalmi nyelvvel sem. Ez olyan, mintha egy erdélyi azt mondaná, bárki tudja utánozni a nem-erdélyi tájszólás - és ez alatt egyszerre értené a budapesti, a vasi meg a szabolcsi nyelvváltozatot IS. Másrészt nem, nem tudja bárki utánozni. Tud a sztenderd beszédébe egy vagy több nyelvjárásból elemeket vegyíteni, amit valahol hallott, de attól az a beszéd nem lesz tájszólás, mint ahogy egy nyelvjárásban beszélõ beszéde sem lesz irodalmi nyelv attól, hogy néhány szót irodalmi változatban használ, ha közben egy csomó másikat meg tájszólásban. Jól kiröhögnéd a fent említett hipotetikus erdélyit, ha az irodalmi nyelv utánozása címén elkezdene vegyesen ö-zni, áó-zni és még a tetejébe pesti módra apistázni, azolizni is. Na, te pont ilyen nevetséges dolgot írtál. Szerintem kicsit tájékozódnod kellene elõbb, ha ilyen témához akarsz hozzászólni.
#25 "mert amúgy társadalmilag valamiért ezt lenézik és nem tartják "normál" beszédnek." Pont errol hoztam fel forrasokat. Azert nezik le, mert arra tanitottak oket, hogy lenezzek. Raadasul ez nem tudomanyos, hanem politikai alapokon nyugszik. (Volt ugyanis egy idoszakunk, amikor mindenkinek egyformanak kellett lennie.) Erre erdemes egy pillantast vetni: http://hu.wikipedia.org/wiki/Lingvicizmus
#24: egyrészt: akkor attól várd csak el aki ilyen helyre jelentkezik munkára. másrészt: egy ilyen munkakörben pont azért várják el, mert amúgy társadalmilag valamiért ezt lenézik és nem tartják "normál" beszédnek.
Köszönjük bejelentésed. Moderátoraink amint tudják, ellenõrzik ezt a kérdést.
#22 de kinek lenne jobb, ha nem a saját nyelvjárásukat használnák?
Ebcsont: Elõször is, vannak tájegységek, ahol a nákolás része a helyi nyelvjárásnak. Másodszor, a tulajdonnevek elé kitett határozott névelõ része a pesti köznyelvnek. Harmadszor, nincs olyan, hogy "le van írva a nyelvtanban", mert a nyelvtant nem úgy írják le, hogy majd az alapján beszélünk, hanem éppen fordítva - megnézzük, hogyan beszélnek az emberek, elemezzük és leírjuk a szabályszerûségeiket. #10 Nem hiszem, hogy bármelyik tájszólásban is tudna beszélni az, aki nem élt olyan környezetben - és ez fordítva is igaz! Például Skóciában ugyanez a helyzet, ahol a TV-ben és az interneten mindenhol az déli sztenderd britet (RP) és a sztenderd amerikait (GA) hallják, és tökéletesen megértik, mégsem beszélnek úgy, hanem a saját akcentusukon (SSE).
Az így beszélõnek, mert nem néznék le mindenhol. Munkát sem kap olyan helyen, ahol rendesen beszélnek. Gondolod, hogy majd odaültetik egy ügyfélszolgálati pulthoz vagy bárhová, ahová normális beszéd kell? Én mindig ügyfelekkel foglalkoztam, telefonos munkám is volt a Vodafone-nál, esélytelen, hogy egy ilyen állást megkapjon egy tájszólással beszélõ. Semmilyen irodai munkája nem lehet, akkor sem, ha nem ügyfelekkel foglalkozik, mit gondolsz, majd beengedik maguk közé az ilyet az emberek? Nemigen.

A West Endbe, és a különbözõ plázákba Budapesten, hogy van az, hogy ennyi rengeteg eladót keresnek folyamatosan a boltokba? ! Azt gyanítom, hogy csak nagyon kevés ideig bírják az emberek. Van ennek valami oka? Talán a túlórákat nem fizetik? !

Elõre is köszönöm a válaszokat!

Legjobb válasz: Nyilván a maszekok nem arról híresek, hogy szuper munkakörülményeket teremtenek és pótlékokat fizetnek. Ez az egyik. A másik meg, hogy ugye plázák H-V nyitva vannak heti 7 nap, ez sok embernek nem jön be. Amúgy szerintem most a karácsonyi roham miatt keresnek december végéig extra munkaerõt.

Nyilván a maszekok nem arról híresek, hogy szuper munkakörülményeket teremtenek és pótlékokat fizetnek. Ez az egyik. A másik meg, hogy ugye plázák H-V nyitva vannak heti 7 nap, ez sok embernek nem jön be. Amúgy szerintem most a karácsonyi roham miatt keresnek december végéig extra munkaerõt.
napi 10 órákat álldogálni nem nagy móka. túlfizetés nincs, sok helyen még értékesíteni is kell, van ahol még jutalékos rendszer is van, tehát kevés lóvét kapsz de ha értékesítesz akkor talán lesz több. dióhéjban...


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!