Találatok a következő kifejezésre: A könnyűszerkezetes mennyire (3 db)

Mennyire jók a könnyűszerkezetes házak? Hány évig bírják? Előnyei, hátrányai? Mennyibe kerül, és mennyi ideig tart ezek felépítése kulcsrakész állapotáig?

Azokra a házakra gondolok amiket elemekb?l építenek fel. Els?sorban azoktól várom a választ akik ilyenekben élnek, vagy ilyen házat szeretnének építtetni.

Legjobb válasz: Nekem nem túl szimpatikusak az ilyen típusú házak. Régebben, kb. 8 éve vételi szándékkal megnéztem egy ilyet. A felsõ szinten, ahogy járkáltam a padlón, szó szerint az egész ház kilengett. Ekkor döntöttem el, hogy ezt inkább hagyni kéne. Persze nem akarok általánosítani, mert ez csak egy eset volt. Biztos sok múlik a kivitelezés minõségén is.

Nekem nem túl szimpatikusak az ilyen típusú házak. Régebben, kb. 8 éve vételi szándékkal megnéztem egy ilyet. A felsõ szinten, ahogy járkáltam a padlón, szó szerint az egész ház kilengett. Ekkor döntöttem el, hogy ezt inkább hagyni kéne. Persze nem akarok általánosítani, mert ez csak egy eset volt. Biztos sok múlik a kivitelezés minõségén is.
Ja, és még egy. A cég, aki a mienket építette, megmutatta elsõ paneles készházát, amit azt hiszem száz éve épített. Állt, pedig akkor nem voltak még ezek az anyagok. És, amit még nekem hangsúlyoztak: nézzek meg egy hasonlóan 100 év körüli házat, és döntsem el, melyik néz ki jobban, melyik áll jobban? És elkezdtem nézegetni, és nem vennék 100 éves hagyományos házat...
Kedves elõttem író. Szeretném megkérdezni, hogy melyik céggel csináltattad a házatokat? Mi is könnyûszerkezetesben gondolkodunk, de nagyon sok a hírdetés és nem szeretnék balek lenni a végén:) . Köszönöm a válaszod.
Igen, ez Engem is érdekelne, ha már ennyire jó a tapasztalat+az ár is fontos lenne. Köszönöm.
En is csatlakozom az elottem levokhoz a kerdessel, hogy melyik ez a kivitelezo? Gondolom naluk olyan sem fordul elo, hogy a tetoter reszen valo jarkalas olyan huppogo hanggal jar. Nem tapasztalat, ezen az oldalon olvastam. Koszi a valaszt!

Mennyire lesznek tartósak a könnyűszerkezetes házak? EL fognak állni addig mint a tégla?

Legjobb válasz: A téglánál kevesebb ideig tart, ...de, 2004-tõl, Európában nagyon szigorú feltételek és szabványok alapján adják ki az építési engedélyeket. Amerikában akár laminált parkettából is összepakolhatsz egy házat...

A téglánál kevesebb ideig tart, ...de, 2004-tõl, Európában nagyon szigorú feltételek és szabványok alapján adják ki az építési engedélyeket. Amerikában akár laminált parkettából is összepakolhatsz egy házat...
Nem. Egy téglafal kibír akár 1000 évet is roncsolódás nélkül ha nem ázik meg, viszont a fenyõfa a mi idõjárási viszonyaink között 100-150 évnél többet nem bír ki korhadás nélkül még szigetelés alatt sem. Az OSB ragasztóanyaga is idõvel erejét veszti és elforgácsolódik. A fémszerkezetesek a kötéseknél lazulhatnak ki ennyi idõ alatt a szél ide-oda nyomásától, de valamivel tartósabbak mint a fa, amennyiben rozsdamentes.
Egy könnyûszerkezetes így néz ki 60-70 évesen 20 évig elhanyagolva: http://kepfeltoltes.hu/130925/13102151167_www.kepfeltoltes.h.. Detroit tele van ilyenekkel. 20 év és összedõl. Egy téglának a falai állnának a tetõ pusztulása után is egy jó ideig. Persze ha a szigetelés megfelelõ volt.
Addig nem áll el, amíg a tégla, de a téglaház is hiába áll el 1000 évig, ha úgyis lebontod 100 éven belül (ez a tapasztalat, mivel akkor már nem lesz korszerû). Családi házat az ember nem évszázadokra épít, és könnyûszerkezetbõl nem épülnek többemeletes társasházak. Ráadásul ha benne laksz, gondozod, ha nem laksz benne, és hagyod leépülni, bizonyos hátrányos helyzetû egyének még az utolsó téglát/deszkát is elhordják, mindegy mibõl készül. Nekünk könnyû, vagyis faszerkezetes a ráépített emelet, az alsó szint régi tégla. Bevált a faszerkezet, ha erre gondolsz. Erdélyben bõven találsz 100 éves faszerkezetû házakat, felújított, gondozott, jó állapotban, és bõven láthatsz omladozó téglát is.
Az a baj az európai gondolkodásmóddal, hogy itt az "örökkévalóságnak" akarnak építkezni, merthogy a könnyûszerkezetes ház az milyen vacak. . Csakhogy így erejükön felül megterhelik az embereket az építési költségekkel, hitelekkel, akik a fizetésükbõl alig tudnak kijönni, fõleg itt, Kelet-Európában. . Sokkal értelmesebb lenne harmadáron könnyûszerkezetest építeni, ami kibír kb. 50 évet, aztán a következõ generáció majd gondoskodik a sajátjáról. Ráadásul ha igényesen van megcsinálva egy könnyûszerkezetes, akkor simán fel lehet újítani azt is, nem kell "lebombázni" egy-egy elem cseréje miatt. . Ja és az építõiparban dolgozom már több, mint 20 éve, építettem épp elég hagyományos téglaházat, úgyhogy van összehasonlítási alapom.
Sajnos Magyarországon a könnyûszerkezetes házak nem annyival olcsóbban, mint amennyivel kevesebbet érnek. Alig van különbség egy téglaházat felhúzni, mint egy könnyûszerkezetes házat. Ez adódik abból is, hogy a téglaháznál magad is dolgozhatsz és a saját munkád ugye nem számolod, de a könnyûszerkezetes háznál csak fizetsz. Érthetõ, hisz ki vállalna felelõsséget a saját munkádért? Itt nem lehet munkafolyamatokra osztani az építkezést, mint a téglánál.

A könnyűszerkezetes ház mennyire megbízható? Tényleg olcsóbb a fűtése?

Legjobb válasz: Ez a kérdés sokkal bonyolultabb annál, mint azt itt meg lehetne tárgyalni! Csak 3 dolgot emelnék ki: 1, csak új, modern házzal érvényes az összehasonlítás, ott nincs komoly költségkülönbség, ugyan a fûtése némileg olcsóbb /ha normálisan meg van csinálva/, nyáron inkább kell hûteni, mint egy tégla házat, ezek kb kiegyenlítik egymást. 2, A bekerülési költség viszont akár lényegesen kevesebb lehet! Tehát ha fix költségvetésetek van, és mondjuk egy új könnyûszerkezetes ház, és egy régi, hagyományos építésû között kell választani, mindenképp az elsõt választanám. 3, VIGYÁZZ! Ha hagyományos épületrõl beszélünk, mondjuk 10 kivitelezõbõl 1, aki nem ismeri jól a technológiákat, és olyan házat épít, amivel sok bajotok lesz! Ez a könnyûszerkezetes házak esetében 10 bõl 5! Mondjuk.

Ez a kérdés sokkal bonyolultabb annál, mint azt itt meg lehetne tárgyalni! Csak 3 dolgot emelnék ki: 1, csak új, modern házzal érvényes az összehasonlítás, ott nincs komoly költségkülönbség, ugyan a fûtése némileg olcsóbb /ha normálisan meg van csinálva/, nyáron inkább kell hûteni, mint egy tégla házat, ezek kb kiegyenlítik egymást. 2, A bekerülési költség viszont akár lényegesen kevesebb lehet! Tehát ha fix költségvetésetek van, és mondjuk egy új könnyûszerkezetes ház, és egy régi, hagyományos építésû között kell választani, mindenképp az elsõt választanám. 3, VIGYÁZZ! Ha hagyományos épületrõl beszélünk, mondjuk 10 kivitelezõbõl 1, aki nem ismeri jól a technológiákat, és olyan házat épít, amivel sok bajotok lesz! Ez a könnyûszerkezetes házak esetében 10 bõl 5! Mondjuk.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!