Találatok a következő kifejezésre: A kókuszmatracra nem (25 db)

Volt már, akinek bepenészesedett a kókuszmatrac? Nem a gyerek felőli oldala.7 hónapos a picur, többször is szellőztettük a matracot. Mit csináljak vele?

Legjobb válasz: A sima kókuszrostból álló elvileg nem penészedhet be,mert a rostok laza szerkezete miatt jól szellõzik.Ha 2 habszivacs réteg között van kókuszrost akkor a habszivacs bepenészedhet,mert az magában tartja a nedvességet,atkákat és nem szellõzik rendesen.Ha az ilyen tényleg penészes lesz sztem kukában a helye,mert nem tudod az egész matracból kimosni jól a gombákat.A szárítása sem megoldható.

A sima kókuszrostból álló elvileg nem penészedhet be, mert a rostok laza szerkezete miatt jól szellõzik.Ha 2 habszivacs réteg között van kókuszrost akkor a habszivacs bepenészedhet, mert az magában tartja a nedvességet, atkákat és nem szellõzik rendesen.Ha az ilyen tényleg penészes lesz sztem kukában a helye, mert nem tudod az egész matracból kimosni jól a gombákat.A szárítása sem megoldható.
A kérdező hozzászólása: Novotex biokókuszmatrac.Csak már nincs meg a blokk.Nem tudom, mit tegyek vele, mérges vagyok.
1. Nekem is olyan van.Sokszor telihányta már az ágyat, de ilyen probléma még nem volt vele.Ezt a fajtát huzattal együtt is lehet mosni.Megpróbálhatod meleg Domestosos vízben a kádban jól átmosni, de utána felállítva jól szellõzõ helyen kell szárítani.A napra is ki lehet tenni az is fertõtlenít.Meg kell nézni, hogy az ágy fekvõ részén van-e elég szellõzõ lyuk.

Tiszta penész lett a kókuszmatrac. Kidobós? Én már ezt nem akarom a babám alá tenni!

Ott, ahol a légzésfigyel? találkozik a matraccal, fekete penészgombás lett. Nem tudom mióta olyan, talán 2 hete? Csak most ahogy lehúztam a leped?t, láttam meg..

Legjobb válasz: Nálunk is pont ez van. Szerintem a kókuszmatracok úgy [email protected] ahogy vannak. a rendes matrac ami a nagyágyon van nem penészes. Ez a kókuszmatrac egy most felkapott dolog, de egy undorító valami. Pár okos kitalálta, hogy a mibõl is kellene matracot csinálni, amit tuti hogy megvesznek?, hát kókuszból. Úgysem lát a legtöbb ember életében soha kókuszdiót, akkor legalább a gyerek aludjon rajta:)

Nálunk is pont ez van. Szerintem a kókuszmatracok úgy [email protected] ahogy vannak. a rendes matrac ami a nagyágyon van nem penészes. Ez a kókuszmatrac egy most felkapott dolog, de egy undorító valami. Pár okos kitalálta, hogy a mibõl is kellene matracot csinálni, amit tuti hogy megvesznek?, hát kókuszból. Úgysem lát a legtöbb ember életében soha kókuszdiót, akkor legalább a gyerek aludjon rajta:)
Nem tudom hogy lett nállatok penészes?Próbáld meg kisúrolni és jól kiszárítani, szerintem azért nem kell rögtön újat venni.Egy próbát megér ha mindíg ujrapenészedki akkor még mindíg vehettek újat.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen! Hát már itt lakunk 3 éve, s igen, valószínûleg nem volt teljesen kiszáradva a fal.. Minden évben elõjön télen a penész (harmadik tél), nyáron nincs baj. De most ugye megint nagyon fûtöttünk, hogy itt a pici. Ami tuti gond nálunk az az, hogy a nikecell nincs teljesen befejezve, s pont ott jön a penész, ahol hiányzik a szigetelés. De ugye amikor van pénz, akkor folytatjuk..
A kérdező hozzászólása: Na csajok, elmentem és egy új kókuszmatrac árán vágattam egy szivacsmatracot 2600-ért és vettem egy páramentesítõt 10000-ért. Remélem használni fog, mert a napi 2 szellõztetés nem ért nálunk semmit. Szavo-val fújom, de csak tüneti. Délután megmértem, 60-65 %-os páratartalom van a házban..
Ja, és a hálószobában értelemszerûen lefekvés elõtt is szellõztetek, így ott 2-szer. 2.
Megint a 2. vagyok. Még nem esett szó róla: az újabb, profi szigetelésû házakban különösen fontos a szellõztetés!! ez sokat javít a dolgon! Napi min. 2-szer pár perc javasolt. Bár én csak egyszer szoktam kb 10-15 percre ilyen hidegben, mert kisbaba mellett nem egyszerû megoldani, de nyáron jóval hosszabb idõre. (A pinceablakok majdnem egész nyáron résre nyitva vannak.) A konyhában a gyûjtött szárazkenyereken néha észreveszem a penészesedés jeleit (a kisbaba óta nem nyitogatom csak úgy ki az ablakot), de más minden rendben nálunk. Anyunak is az õsrégi után tavaly lettek újabb ablakai, csak 2 szobában, és állítólag figyelte az elejétõl, hogy most többet szellõztessen, mégis penészes lett a fal, szerintem nem gondolta, hogy ennyire fontos ez!
11, 09-es vagyok.õk olyan cégnél vették ami már meg szünt, de pl ilyenre gondoltam, de lehet olcsóbbat, kisebbet venni: http://www.vatera.hu/szobai_paraelszivo_es_legtisztito_15572..
Nekünk is pára gondjaink vannak, meg is nézem a kókuszmatracot ha felkel a gyerek. Milyen az a páraleszívó berendezés, árammal mûködik, mi a tipusa, mert akkor mi is kipróbálnánk?
szia.vegyél páraelszívó berendezést.A családban van akinek ilyen a fal, meg minden, a penész megeszi õket.õ a vett egy páraelszívó berendezést, és azóta megszûntek a penész gondjai.csak idõnként kicseréli a szûrõt, és kiönti a vizet amit összegyûjt.szerintem megéri beszerezni, nehogy asztmások legyetek e miatt.
A kérdező hozzászólása: Utolsó: lehet. egy-két helyen sajna még nincs kész a ház kívülrõl (nikecel) Utolsó elõtti: tényleg, most hogy mondod.. a húszezres ikeás matracunkon semmi penész, pedig 1 méterrel van arrébb.. Sõt, elõtte 5 évig Tescos matrac volt, annak se volt soha baja. Mondjuk ez a matrac is már használatban van 3 éve lassan és csak most lett olyan, másodszülött lányom alatt. :(
Megjegyezném, hogy ez nem a mai, profi szigetelésû házak hátránya. Hõhíd csak akkor keletkezhet, ha szar volt a tervezés, kivitelezés. Csak bántotta a szememet, tudom, hogy off vagyok, bocsánat érte...
A kérdező hozzászólása: A sarkokban penészes a fal. Sajnos amióta beköltöztünk, küzdünk vele. Ezektõl a szerektõl ideiglenesen eltûnik, de ennyi. Hõhidak keletkeznek, az ablakokról folyik a víz reggelente. Sajnos ez a mai profi szigetelésû házak hátránya.. Kisúroláson nem gondolkodtam, mert szétkenõdik szerintem a penészgomba. Egyenlõre szivacson alszik, lehet, hogy szivacs is marad..
Érdemes komolyan venni az ilyesmit, a penészallergia sajn személyes gyerekkori tapasztalatom! De nézz utána inkább személyesen, és döntsd el! :) Ha már tisztítani, akkor vegytisztítatni nem lehet ilyesmit? (Bár én inkább kidobnám, mint írtam.) 2. voltam
Mindenképpen dobd ki szerintem. Ahol penészes valami, a levegõn át belélegezve még allergiát is okozhat, emiatt. Javasolnám kideríteni, mi okozhatta? Ha a fal penészes, akkor azt is rendbetenni, és addig máshol aludni. Vagy párásítókészülék okozhat ilyent??? Vagy hányt, bukizott, kiöntött valamit, ami akkor nem tûnt fel (vagy ki gondolná, hogy a matracot alul meg kéne ilyenkor nézni), ettõl?
Ugyanígy jártam én is, igaz sima szivacs-matraccal. Pici baba alá valóban biztosabb újat venni, de én ajánlom a CERESIT STOP PENÉSZ penészeltávolító spray-jét (Teszkóban lehet kapni) bárkinek, aki nem akarja kidobni a matracot, és újat venni. Én azzal fújtam be, és teljesen eltávolította a penészt. Igaz csúnyán besárgult, de ráhúztunk egy matracvédõt, így nem látszik. Biztos jó rá az Ultra Szavo is, de mivel nem mosható a matrac a nagyon erõs szaga miatt azt nem használtuk.

Az olcsó kókuszmatrac nem gagyi? Használtan érdemes venni? Milyen a reális ár?

Elég felkapott mostanában a kókuszmatrac. Biztos nagyon jó már néztem a bababoltban de 14000-ért láttam de jó anyaga volt, tehát a kemyénysége tetszett. Nem pénzkidobás?

Legjobb válasz: Hááát,mindenki azt vegye meg,amit fontosnak érez(no meg a pénztárcája engedi).Nekünk nincs pénzünk kókuszmatracra,és én nem is tartom annyira fontosnak.Bár azt mondják,h nem allergizálja a kicsit. Viszont a babaszoba.hu-n használtan ennek töredékéért tudsz venni.(Tegnap olyan 5-6ezerért láttam többet is.)Szerintem az is pont ugyanolyan jö,ha nem ragaszkodsz az újhoz.

Hááát, mindenki azt vegye meg, amit fontosnak érez(no meg a pénztárcája engedi).Nekünk nincs pénzünk kókuszmatracra, és én nem is tartom annyira fontosnak.Bár azt mondják, h nem allergizálja a kicsit. Viszont a babaszoba.hu-n használtan ennek töredékéért tudsz venni.(Tegnap olyan 5-6ezerért láttam többet is.)Szerintem az is pont ugyanolyan jö, ha nem ragaszkodsz az újhoz.
szia, Változó az ára. Mi 7 ezerért vettük, pontosabban Nagyi megvette a bébinek. Csak mondom, hogy egy éjszakát sem aludt még a kiságyában a drágám, most 4, 5 hónapos. Lehet, hogy még fog....

Igaz hogy a kókuszmatractól torzul a baba feje? Nem kényelmetlen a babának hogy ilyen kemény? A kókuszmatracra tényleg csak lepedő kell?

Legjobb válasz: Nem, nem igaz. Kisfiam 3 éves 3 hónapos, most kapott másik matracot (több rétegû, ebben is van középen kókusz), és gyönyörû formás feje van. Azoknak a babáknak szokott laposodni hátul a buksija, akik csak háton alszanak - de idõvel az is alakul. Ha forgatod a fejét, esetleg hason alszik, semmilyen deformáció nem lesz a fején a picinek. Én olyan lepedõt raktam a kókuszra, aminek a hátulja vízhatlan (de légáteresztõs). Bababoltokban lehet ilyet kapni - nem olcsó, de megéri. A kókusz ugyanis be tud penészedni, ha nedvesség éri, és nem tud kiszáradni. Ezért mindenképpen ajánlom az ilyen lepedõt - így bukás, pisi, akármi baleset van, a kókuszmatracnak semmi baja nem lesz.

Nem, nem igaz. Kisfiam 3 éves 3 hónapos, most kapott másik matracot (több rétegû, ebben is van középen kókusz), és gyönyörû formás feje van. Azoknak a babáknak szokott laposodni hátul a buksija, akik csak háton alszanak - de idõvel az is alakul. Ha forgatod a fejét, esetleg hason alszik, semmilyen deformáció nem lesz a fején a picinek. Én olyan lepedõt raktam a kókuszra, aminek a hátulja vízhatlan (de légáteresztõs). Bababoltokban lehet ilyet kapni - nem olcsó, de megéri. A kókusz ugyanis be tud penészedni, ha nedvesség éri, és nem tud kiszáradni. Ezért mindenképpen ajánlom az ilyen lepedõt - így bukás, pisi, akármi baleset van, a kókuszmatracnak semmi baja nem lesz.
Nem hinném. A lányom 1, 5 éves, császáros baba. Kezdetektõl kókuszmatracon alszik és hason. Semmilyen deformálás nincs a fején! Én csak lepedõt rakok rá, ami vízálló!
Én olyanoktól hallottam, hogy torzult, akik háton altatták a babát.
Akárki akármit mond, az én kislányomnak bizony lapi lett a kókuszmatractól hátul a feje. Háton alvó baba volt, és egy idõ után azt vettem észre, hogy van egy terület a fején ami sík lapos lett, ráadásul a matracban is lett egy bemélyedés a feje helyén. Hiába ütögettem meg a matracot, az a gödör nem múlt el. Átfordítottam a matracot, és amikor már az összes lehetséges helyen mélyedés lett, kicseréltük egy normál habszivacs matracra. A kislányom feje ettõl visszagömbölyödött úgy ahogy, de nem lett teljesen gömbölyû, mint császár után, de aránylag szép lett. Nagyon bánom, hogy megvettük ezt a kókuszt, 10 ezer volt, jót akartunk, aztán tessék:( Kõ kemény valami, most az ágya mellé van támasztva a falvédõ mögé, hogy ne legyen hideg a fala. Arra tökéletesen megfelel, de alvásra nem alkalmas.
Na a kókuszizétõl agyvérzést kapok..Akik a gyereketek alá teszitek..Próbáljátok ki.Aludjatok rajta csak egy hetet...:S:SUndorító egy találmány...:SÉs baromira szívja a nedvességet..Hajrá aszthma..:D
Én ezt még nem hallottam. Nagyobbik fiam is a kókuszmatracon aludt és gyönyörû szép a fejecskéje, 4 éves lesz. Semmilyen deformáció nincs rajta. Amit én hallottam, hogy párna ne kerüljön a baba feje alá, legalábbis egy jó darabig, mert az viszont okozhat deformációt.

A kókuszmatracra tényleg nem kell gumilepedő? Ezt a boltba mondták. Akkor, hogy ha bepisil és átázik, hogy nem lesz nedves a matraca? Hogyan használjam a kókuszmatracot?

Legjobb válasz: Átrerszti a nedvességet nem tartja magában mint a szivacs. Én csak gumis lepedõt teszek rá. Remélhetõleg annyira nem pisilnek be a babák hogy a pellus áteressze a pisit.

Átrerszti a nedvességet nem tartja magában mint a szivacs. Én csak gumis lepedõt teszek rá. Remélhetõleg annyira nem pisilnek be a babák hogy a pellus áteressze a pisit.
Nekem kókuszmatracom van, de használok gumilepedõt, mert azért csak nedves lesz a felülete, még ha nem is szívja magába. És sajnos az elsõ idõben még gyakran átázik a pelus, mert nem "tölti ki" a gyerek rendesen, olyan kis girnyó még. Nálunk is ez volt.
Nekünk is ilyen matracunk van, de én teszek rá gumis lepedõt. A feje alá meg egy kis pelust, ha bukik az legyen olyan.
Miis azt vettünk, bár még nem próbáltam, mert a pici a hasamban van, de zat mondták a boltban nem kell alá, mert pont ez a lényge, hogy szellõzzõn.Amúgy azt mondták ha nagyon bepisilne akkor ha jó idõ vam ki helet mosni-zuhanyoztatni -nekünk huzattal együtt, mert összemenne ahuzat, és a napon megszárad hamar.Ajánlják is néha kimosni.De sztem ha nagyon sokat átázik én is tennék egy ideig alá..33hetes kismama

Igaz, hogy a kókuszmatrac csak marketimg fogás? A szivacs matrac is megteszi nem?

Legjobb válasz: Szerintem nem marketing fogás, hanem bizonyított, hogy a kisgyerekek gerincének a totál kemény matrac a jó kb. 6 éves korig. Ezt a kókuszmatrac biztosítja, azzal együtt, hogy jobban szellõzik is. Persze lehet azt mondani, hogy mi is felnõttünk a szivacs matracokon. Persze. Meg a feles tejen is, meg a két szopi között adott teán is stb :o) Szerintem ez inkább olyan, hogy régen tollpárnán aludtak az emberek, most meg mindenféle antiallergén ágynemût veszünk meg.... ez sem marketing fogás, hanem fejlõdés. Régen tv sem volt a családokban, most meg kb. a lap top az 5az1-ben kütyü..... Szóval igen, megteszi a szivacs matrac is, de ha van esély megadni a jobbat a gyereknek, és anyagi keret is, akkor miért ne?

Szerintem nem marketing fogás, hanem bizonyított, hogy a kisgyerekek gerincének a totál kemény matrac a jó kb. 6 éves korig. Ezt a kókuszmatrac biztosítja, azzal együtt, hogy jobban szellõzik is. Persze lehet azt mondani, hogy mi is felnõttünk a szivacs matracokon. Persze. Meg a feles tejen is, meg a két szopi között adott teán is stb :o) Szerintem ez inkább olyan, hogy régen tollpárnán aludtak az emberek, most meg mindenféle antiallergén ágynemût veszünk meg.... ez sem marketing fogás, hanem fejlõdés. Régen tv sem volt a családokban, most meg kb. a lap top az 5az1-ben kütyü..... Szóval igen, megteszi a szivacs matrac is, de ha van esély megadni a jobbat a gyereknek, és anyagi keret is, akkor miért ne?
Kókuszból is ugyanaz a szabály érvényes, mint a rendes matracra. 1x kell venni, de akkor nagyon jó minõségût. A kókusz elõnye (A jó minõségûekre gondolok itt!) h taszítja a poratkákat, nem porosodik, kemény , de mégis természetes. A rosszabb minõségûekrõl elhiszem, h van olyan, amelyik besüpped. Nálunk már a 2. gyerek "nyúzza" és semmilyen süppedés nincs rajta.
Igen, légáteresztõ, jót tesz a gerincnek, át lehet mosni. A szivacsmatrac 7000 lett volna a 140x70-es kiságyba, a kókuszt akciósan vettem 9000-ért. Ennyit a marketingrõl.:)
kókuszmatrac azért jo emrt olyan technológiával készül és olyan nyagu ami pl a vizeletet átengedi a rostaji közül illetve nagyon jol szellõzik nem pálik be a gyerek böre
Nem tudom biztos van értelme bár mi se vettük meg . babáknak a keményebb szivacs a jobb a süppedõs nem sokan ezért nem szeretik de van választék szv. semmi kényszer nincs csak terelés mert a kismama lét elég tág piac is . de nem tukmálás mert lehet kapni matracot is jó minõségüt pl ikeában .
Elõnye még, hogy nagyon gyorsan szárad! Nálunk sem süpped be, a szivacs szerintem elõbb-utóbb igen. A többit leírták már! :) Én magamnak is ilyet szeretnék majd venni.
Még hozzátenném, hogy engem megnyugtat, hogy légáteresztõ, mert nagyon sokszor úgy találok rá a csepp fiamra, hogy a feje bele van fúrva a matracba. rengeteget mocorog és vándorol álmában, én így vagyok nyugodt, hogy tudom, hogy a legjobb támaszték a kis gerincének, és belefulladni sem tud. Fõleg, hogy ajándékba kaptuk, de erre nem sajnáltam volna többet költeni sem. Lehet más apróságokon spórolni, ha az anyagiakból indulunk ki.

A kókuszmatracon van egy levehető huzat. Lehet ilyet venni valahol? (nem lepedő)

Ha kimosom nem szárad meg estére, és elég szúros csak a leped?vel.

Legjobb válasz: még a huzattal is elég szúrós :) Nem tudok róla, hogy lehetne külön olyat venni, max varsz, vagy varratsz valakivel. Amúgy talán ha két lepedõt húzol rá, míg megszárad, talán jobb...

még a huzattal is elég szúrós :) Nem tudok róla, hogy lehetne külön olyat venni, max varsz, vagy varratsz valakivel. Amúgy talán ha két lepedõt húzol rá, míg megszárad, talán jobb...
A kérdező hozzászólása: A kérdés kiírása után én is erre a megoldásra gondoltam :)
Most télen radiátoron nagyon gyorsan megszárad az az anyag, többször mostam már.

A kókuszmatracra mindenképpen kell a huzat ugye, nem elég csak a lepedő?

Legjobb válasz: Igen, kell. De ha gond nektek szerezni, tegyél rá gumis lepedõt és arra mégegyet.

Igen, kell. De ha gond nektek szerezni, tegyél rá gumis lepedõt és arra mégegyet.
A vízálló lepedõvel meg pont hogy az állítólagos levegõzést veszíti el. Ha nincs rá huzatod akkor szerintem is jó rá a gumis lepedõ és még egy lepedõ amit cserélgetni tudsz.
2. vagyok. A gumis lepedõnek csak a széle gumi, nem az egész anyaga. A pamut átengedi a levegõt, ergo ha 2 lepedõ van, szinte ugyanott vagy, mintha huzat és lepedõ lenne. A vízzárót tényleg pont nem kéne, mert a matrac lényegét veszíti el vele.
Szerintem kell, mert kicsit szúrós...
Szerintem nem feltétlen kell, mert pont a lényegét, a levegõzést veszíti el, illetve rontja. Vízálló valami az elején nem árt vagy eleve vízálló lepedõ, hogy baleset esetén ne legyen vizes a natrac

A kókuszmatracra cipzározott huzatot is ki kell mosni? Úgy vettük, hogy alapból rajta van, plusz becsomagolva nejlonba. Mivel úgyis gumis lepedő lesz rajta, így nem fog vele közvetlenül érintkezni a baba.

Ett?l függetlenül leszedjem és kimossam? A nejlon miatt még csak poros sem lehet.

Legjobb válasz: Mi is úgy kaptuk, de én 1x kimostam, és vízzel még a matracot is áttusoltam. Hosszú ideig állt.

Mi is úgy kaptuk, de én 1x kimostam, és vízzel még a matracot is áttusoltam. Hosszú ideig állt.
Én azt nem mostam át amikor új volt, csak a 2 gyerek "között".
Én is ujan vettem, levettem rola a neylont és ráhuzttam az ujan vett és kimostt gumis lepedöt. nem is jutott eszembe hogy kimossam azt a huzatot. végül is semmi védöt nem tettem az ágyba ha bepisil, ugy is ki kell majd mosnom:) mikor szülsz?
Szia azt én sem mostam ki, csak a rátett gumis lepedõt.
én nagy nehezen lecibálatam, és kimostam. Az a biztos, abból baj nem lehet!
A kérdező hozzászólása: köszi a válaszokat! akkor én sem mosom ki, fõleg, hogy megnéztem, és levenni még csak-csak, de vissza húzni már nem tûnik olyan könnyûnek. A lepedõ meg úgyis mosva-vasalva van. Amúgy 2 hét múlva szülök :)

Aki már mosta ki a kókuszmatrac huzatát, nem volt nehéz utána visszahúzni rá?

Egyszer már mostam ki egy levehetõ huzatú matrac huzatát, de utána soha többet nem tudtuk rá visszahúzni, mert ami van rajta az a fura réteg (olyan pókháló szerû valami, nem tudom jobban megfogalmazni), az totál begyûrõdött. Ki is dobtuk, igaz az már egy régi matrac volt, és használtan vettük az ágyat, ahhoz volt.

Legjobb válasz: Engem is halálra rémítettek, hogy soha nem lehet rá visszahúzni. Én levettem, kimostam gépben a huzatot, meg slaggal a matracot, kiszáradt rendesen, meg a huzatot ki is vasaltam és minden gond nélkül 5 perc alatt vissza tudtuk húzni. Ketten csináltuk, de egyedül sem lett volna nehéz. Én máskor is így fogom tisztítani.

Engem is halálra rémítettek, hogy soha nem lehet rá visszahúzni. Én levettem, kimostam gépben a huzatot, meg slaggal a matracot, kiszáradt rendesen, meg a huzatot ki is vasaltam és minden gond nélkül 5 perc alatt vissza tudtuk húzni. Ketten csináltuk, de egyedül sem lett volna nehéz. Én máskor is így fogom tisztítani.
Nálunk sem volt gond, ketten csináltuk és visszahúztuk rá gond nélkül.
2en csináltuk minden nehézség nèlkül :)
A kérdező hozzászólása: Óh de jó, köszi, ez megnyugtató :) ! Én is ettõl tartottam, hogy utána dobhatom ki azt is, de akkor ezek szerint nem lehetetlen :) . És nektek is volt rajta az a "pókháló" réteg?
2. vagyok. Igen, rajta van.
Visszalehet húzni, én már 2-3x mostam! Egyedül kicsit nehezebb volt felhúzni, de ketten egyszerû!
1-es vagyok, a miénken is volt az a réteg.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen :) !

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!