Találatok a következő kifejezésre: A kémiában szerves anyag a (1 db)

A kémiában mitől szerves anyag a szerves anyag és mitől szervetlen a szervetlen?

mit is jelent a szerves és a szervetlen?:)

Legjobb válasz: ez a két fogalom igazából túlhaladott. eredetileg úgy gondolták, pontosabban azt tapasztalták, hogy bizonyos vegyületek csak élõ szervezetetk közremûködésével (élõ szervezetekbõl) állíthatóak elõ. Ezek voltak a szerves vegyületek. A többi a szervetlen. Aztán kiderült, hogy ez így messze nem igaz. Manapság megállapodásszerûen neveznek egyes vegyületeket szervesnek és szervetlennek, de a határok messze nem egyértelmûek.

ez a két fogalom igazából túlhaladott. eredetileg úgy gondolták, pontosabban azt tapasztalták, hogy bizonyos vegyületek csak élõ szervezetetk közremûködésével (élõ szervezetekbõl) állíthatóak elõ. Ezek voltak a szerves vegyületek. A többi a szervetlen. Aztán kiderült, hogy ez így messze nem igaz. Manapság megállapodásszerûen neveznek egyes vegyületeket szervesnek és szervetlennek, de a határok messze nem egyértelmûek.
A szerves vegyületek azért kapták ezt a nevet, mivel az élet építõkövei. Az élõ szervezetek pedig szénalapúak. A szerves anyagoknak így a szén vegyületeit nevezzük, amelyek többnyire a szén mellett ként, nitrogént, oxigént tartalmaznak még. A többi a szervetlen anyag, pl. fémek, stb. A szén egyszerû szervetlen vegyületeit is ide soroljuk, mint pl. a szén-dioxid.
"Szerves anyagok: a szén oxidjain kívül minden, szenet tartalmazó vegyület." biztos vagy te ebben? Fe3C vaskarbid az szerves????
Egyszerûen és tömören: Szerves anyagok: a szén oxidjain kívül minden, szenet tartalmazó vegyület. Szervetlen anyagok: a szén oxidjai, és a szenet nem tartalmazó vegyületek.
A szerves anyagok azok az anyagok amelyek az élõ szövetekben bennevannak és élõ szervezet felépítésében vesznek rész.pl.sejtfelépítés, bõrünkön a hémképzõdés stb.Minden ami élõ dolog szerves anyagból vannak.Míg a szervetlen anyagok olyan anyagok felépítésében vesznek részt ami nem élõ dolog. Jó pár éve tanulom a kémiát onnan tudom
Mi a különbség a szerves és a szervetlen vas között? Mind a kettõ vas. Egy szervetlen fém. Nem? Mitõl lesz szerves a vas?


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Hol lehet az alapszintű kémiai ismereteket megtalálni na neten, tanulható formában?

Nagyon érdekel a kémia és megy is a suliban. De az osztálytársaim egy része nehezebben birkózik meg vele ezért gyakran toporgunk ugyanannál az anyagnál. Ezért gondoltam hogy kiépezném magam, főként netről, de nem tudom hol kezdjek hozzá.

1

Hogyan oldjam meg a következő döntéselmélet feladatot? (Hosszú, de kérlek olvassátok át! )

Van 100 millió forintom. 3%-os valószínűséggel az ötödére csökken. 2,5 millióba kerül egy teljes körű biztosítás teljes kárpótlással. Ha a kockázathoz való viszonyom u=w^(1/2), akkor vajon hajlandó vagyok-e ennyit adni egy biztosításért?

Van két megoldásom, az egyik a biztosítás nélküli hasznosság, ami 9,834. Fogalmam sincs hogy jön ki.
A másik a biztosítással együtt lévő hasznosság, amit a következőképpen számolhatunk ki. (100 m- 2,5m)^(1/2)=9,874
Nem nehéz kitalálni, hogy az u=w^(1/2) egyenlet szerint jártunk el, és a 100 a vagyonunk a 2,5 pedig a biztosítás ára.

A gondot a biztosítás nélküli hasznosság jelenti számomra. Az biztos, hogy a 100-at be kell szorozni a vagyonmegmaradás valószínűségével, tehát a 0,97-tel. Elvileg a megmaradó vagyont is be kell szorozni az vagyonvesztés valószínűségével, ami ugye 0,03, azaz 3%. De nekem az istenért nem jön ki az a végeredmény ami a tanárnak. Arra gondoltam, hogy 97%-os valószínűséggel marad 100 millióm. Ennek a pénzértéke 97 millió. Ennek veszem a gyökét a hasznossági függvény miatt. Aztán ugye 3%-os valószínűséggel veszítek 80 milliót. Ennek a pénzértéke 2,4 millió. Ennek veszem szintén a gyökét. Az 1,549. De ez 8,299. Elvileg külön kell számolni a vagyonmegmaradás és a vagyonvesztés lehetőségének hasznosságát, de megpróbáltam együtt. Ekkor (97-2,4)^(1/2)=9,726 jött ki. Nincs olyan számítás, ami alapján kijönne. Van egy döntéselmélet könyvem de abban még hasonló sincs.

7

Mi lehet az 551 osztói ha a primszámellenörző szerint nem prím? Hogy kehet az ilyet megkeresni

7

Van olyan energia fegyver mint az alien vs predatorba? Vagy barmi ilyesmi? Vagy csak elmelet?

0

Milyen mértékegységben adják meg a gitár- illetve basszusgitárhúrok vastagságát?

Pl. veszek egy 45-ös méretű basszerhúrt, ez milyen mértékegységet takar?

3

Impulzus tétel matematikai levezetésről valakinek van anyaga?

Az impulzus tétel matematikai levezetése érdekelne Newton II törvényéből kiindulva. Könyv, jegyzet segítség bármi jöhet.

1

Tudatos álmodás?

Nagyon szeretnék tudatosan álmodni. Valami olyasmit olvastam, hogy ha óránként csinálok valamit miközben ébren vagyok akkor az a napi rutin részévé válik és álmomban is megfogom majd tenni és észreveszem hogy álmodom. Csak nem tudom mi volt már az a dolog amit csinálni kell. Ja és mostanában nem is emlékszem az álmaimra miután felkeltem. :( Olyan mintha nem is álmodnék.

3

Ha valaki mészkénlevet és sósavat összekever mondjuk egy vödörben, akkor kénhidrogén keletkezik?

Csak egy elméleti kérdés, nem öngyilkossággal kapcsolatos.

1

Mi a véleményetek ilyen relaxációs kamrák bevezetéséről vagy legalábbis a velük való kísérletezéssel? Beválnának a szervezet pihentetésére, afféle olcsóbb wellnessezés megteremtésére?

Egy olcsóbb alternatívája lenne a Wellness-nek. Lennének ilyen szarkofág-méretű kamrák, amibe beszáll az ember meztelenül, ezután jön az orvos, aki bevezet egy etetőcsövet a gyomorba, légzőcsövet a torokba, intravénás csöveket a véráramba, katétert a húgyvezetékbe és a végbélbe. Az intravénás csövön infúzió oldat mellett altató is jönne. Amikor a Wellness-ező elaludt, a szarkofág becsukódik és testmeleg vízzel töltődik fel.

Mondjuk 1 hétig lenne benne az ember és csak 10.000 forintot kéne fizetni érte.

Szerintetek ez a módszer pihentető lenne vagy megviselné a szervezetet, mi a véleményetek róla?

2

Egy I erossegu aramtol atjart l hosszu. Smeroleges keresztmetszetu pfajlagos ellenalasu egyenes vezeton a joule hatas miatt fejlodot ho kifejezese? A) ip l/s t b) Lnegyzetetn p l/s c) L negyzeten p l/s t D) lpnegyzet (l/s)

negyzeten t Mejik a jo valasz?

0

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!