Találatok a következő kifejezésre: A kémiában szerves anyag a (1 db)

A kémiában mitől szerves anyag a szerves anyag és mitől szervetlen a szervetlen?

mit is jelent a szerves és a szervetlen?:)

Legjobb válasz: ez a két fogalom igazából túlhaladott. eredetileg úgy gondolták, pontosabban azt tapasztalták, hogy bizonyos vegyületek csak élõ szervezetetk közremûködésével (élõ szervezetekbõl) állíthatóak elõ. Ezek voltak a szerves vegyületek. A többi a szervetlen. Aztán kiderült, hogy ez így messze nem igaz. Manapság megállapodásszerûen neveznek egyes vegyületeket szervesnek és szervetlennek, de a határok messze nem egyértelmûek.

ez a két fogalom igazából túlhaladott. eredetileg úgy gondolták, pontosabban azt tapasztalták, hogy bizonyos vegyületek csak élõ szervezetetk közremûködésével (élõ szervezetekbõl) állíthatóak elõ. Ezek voltak a szerves vegyületek. A többi a szervetlen. Aztán kiderült, hogy ez így messze nem igaz. Manapság megállapodásszerûen neveznek egyes vegyületeket szervesnek és szervetlennek, de a határok messze nem egyértelmûek.
A szerves vegyületek azért kapták ezt a nevet, mivel az élet építõkövei. Az élõ szervezetek pedig szénalapúak. A szerves anyagoknak így a szén vegyületeit nevezzük, amelyek többnyire a szén mellett ként, nitrogént, oxigént tartalmaznak még. A többi a szervetlen anyag, pl. fémek, stb. A szén egyszerû szervetlen vegyületeit is ide soroljuk, mint pl. a szén-dioxid.
"Szerves anyagok: a szén oxidjain kívül minden, szenet tartalmazó vegyület." biztos vagy te ebben? Fe3C vaskarbid az szerves????
Egyszerûen és tömören: Szerves anyagok: a szén oxidjain kívül minden, szenet tartalmazó vegyület. Szervetlen anyagok: a szén oxidjai, és a szenet nem tartalmazó vegyületek.
A szerves anyagok azok az anyagok amelyek az élõ szövetekben bennevannak és élõ szervezet felépítésében vesznek rész.pl.sejtfelépítés, bõrünkön a hémképzõdés stb.Minden ami élõ dolog szerves anyagból vannak.Míg a szervetlen anyagok olyan anyagok felépítésében vesznek részt ami nem élõ dolog. Jó pár éve tanulom a kémiát onnan tudom
Mi a különbség a szerves és a szervetlen vas között? Mind a kettõ vas. Egy szervetlen fém. Nem? Mitõl lesz szerves a vas?


Hasonló válaszok

A kérdés szövege Válaszok száma

Matematika számhalmazok: Nem értem, valaki elmagyarázná? (Bővebben lent)

Az lenne a kérdésem, hogy eddig annyit tudtam hogy a "legkülső", legbővebb halmaz a komplex számok halmaza. Ezen a képen viszont még van egy H halmaz:
Ez mi? Azt hiszem a neve kvaterniók. A wikipédián leírtak alapján sajnos nem igazán értem. Mert ott valami i,j,k számokról ír de pl. i^2 = j^2 = k^2 = -1, ez nem sok új a komplex számokhoz képest... Valaki elmagyarázná teljesen az alapoktól, érthetően?

6

A meta anyagot miből készítik? Milyen anyagokat raknak egymásra?

2

Működhet így a valószínűség?

Üdv emberek!

Egy kérdés. Bővewn nincs meg hozzá a matematikai hátterem így csak intuíció alapján vázolom fel mire is gondolok. Az alap a szerencsejáték. Konkrétan tippmix. Van nem egy oylan meccs ahol az odds alapján pl a hazai győzelem 90% ettől független még elmegy a meccs. Lehet e az, hogy azért megy el a meccs mert ismert csapat játsza és sokan tesznek rá?
Úgy értem, hogy pl:
#1: Van 10.000 ember akinek a szelvényén szerepel az a meccs. Van még persze más is de ez fixen rajta van. Szóval... arra vagyok kíváncsi, hogy mennyi az esélye, hogy ez a 10.000 ember mind nyer. Ha egy meccs elmegy már nem nyernek. Így bele szólhat e az a bizonyos jól ismert csapat álltal játszott "tuti" meccs.
#2: Teszem azt én megteszek 100 meccset mindnek 90% az esélye, hogy bejön. Ettől még biztos, hogy elmegy belőle legalább 1. Tapasztalat elég ha 10et teszel 1 tuti elmegy 10ből 8szor :)
#3: Utolsó megközelítés. Ha az országban mindig csak 1 ember lottózna lehet 10.000 évente lenne egyzser 5ös. De így hogy 2 millió játszik fél évente van 5ös találat.
Nagy számok törvénye. Vagy vmi iylesmi :)

1

Dátum alapján napok kiszámítása? Valaki ismer rá módszert?

Még valamikor talán harmadikos koromban a tanítóm mutatott matekon az osztálynak egy metódust, amivel bármely dátumról megállapítható, hogy milyen napra esett. (nyilván ez csak azokkal a dátumokkal működik, amik a Gergely-naptár bevezetése óta történtek.) Nem emlékszek rá, de nem volt bonyolult, révén 9 évesen meg tudtuk érteni. Valaki nem ismer esetleg hasonló módszert? Vagy egy egyenletet, vagy bármit, amivel ilyesmit ki lehet számolni? Nem kritérium, hogy egyszerű legyen, vágom a matekot. Csak működjön.
Köszönöm a válaszokat előre is.

18/F

6

Hol a hiba a számításban?

Szeretnél venni egy 97 eurós bőrcipőt, de nincs pénzed,
így kérsz 50 eurót anyudtól és 50 eurót apudtól is.

50+50=100

Miután megvetted, marad 3 euród

100-97=3

Visszaadsz 1 eurót apudnak és egyet anyudnak, így marad 1 euród.

3-2=1

Tehát összesítsük a dolgokat, már csak 49 eurót kell visszaadj anyudnak és ugyanennyit apudnak és még van 1 euród

49+49+1=99

Én megfejtettem azt hiszem, de kiváncsi vagyok a ti vélemlnyetekre.

4

Elméletben, ha jóval fény feletti sebességgel utaznék (és nem halnék bele), el tudnám érni az univerzum szélét?

Mit tapasztalnék ha elérnék odáig? Mi van az univerzumon kívül? Kicsit zavaros a téma, de ha jól tudom, az univerzum egy buborékhoz hasonlítható ami folyamatosan tágul. Javítsatok ki ha tévedek.

5

Erős vízkivonó hatású anyagot keresek, régi ház teteje beázott és a tapasztott föld födém nagyon lassan szárad ki, gondoltam lekaparok belőle valamennyit és arra terítenék ilyen anyagot, ami könnyen be is szerezhető?

0

Gazdaságtudomány: A költségvetési hiány léte hitelfelvételre kényszeríti az államot?

Nem tanultam gazdaságtudományról, ezért teszem fel a kérdést. Ha minden igaz, ha a kormány többet költ, mint amennyi a befolyó összeg, azt csak felvett hitelekből lehet kezelni, azaz ameddig van költségvetési hiány, addig Spanyolország, Magyarország és még jó néhány ország minden évben további hitelfelvételre köteles?

4

Egy szobabiciklis generátorral (vagy más emberi erővel hajtottal) lehetne annyi áramot termelni ami ellát egy xboxot?

Ez van a tápra írva:
output DC: 175W MAX.
12V 14.2A ; 5V 1A

3

Ez hogy befolyásolja a napelem hatásfokát?

Úgy tudom hogy alapból 20% körüli a hatásfokuk,
de ha egy, két vagy három tükörrel plusz napfényt irányítunk a napelemre, akkor mennyivel lesz jobb?

4

Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!