Találatok a következő kifejezésre: A kémiában szerves (21 db)

Mi a különbség a szénhidrogének és a funkciós szerves vegyületek között? Sürgős.10edikes szinten, most kezdtük a szerves kémiát.

Legjobb válasz: Mi az a funkciós szerves vegyület? Én ilyenrõl még sosem halottam, csak funkciós csoportokról. Ha ez a kérdés, akkor: a funkciós csoport egy csoport, azaz egy szerves miolekula része. Tartalmazhat S-t (pl aminosavakban), O-t, stb. A szénhidrogének viszont önmagukban vegyületek, melyek csak C-bõl és H-bõl állnak.

Mi az a funkciós szerves vegyület? Én ilyenrõl még sosem halottam, csak funkciós csoportokról. Ha ez a kérdés, akkor: a funkciós csoport egy csoport, azaz egy szerves miolekula része. Tartalmazhat S-t (pl aminosavakban), O-t, stb. A szénhidrogének viszont önmagukban vegyületek, melyek csak C-bõl és H-bõl állnak.
jééézus:O Nos, a szénhidrogének olyan szerves vegyületek, amelyek csak C-t, éh H-t tartalmaz. Lehet bennü egyszeres, kétszeres v háromszoros kötés is. Funkciós csoport pl. az OH csoport, ez lehet alkhoolokban, fenolokban, vagy COOH, ami a karbonsav funkciós csoportja, a karboxil csoport, NH csoportot tartalmaz az aminok, -stb. Így a funkciós csoport a molekula része, ami hatással lehet pl. tulajdonságra

A kémiában mitől szerves anyag a szerves anyag és mitől szervetlen a szervetlen?

mit is jelent a szerves és a szervetlen?:)

Legjobb válasz: ez a két fogalom igazából túlhaladott. eredetileg úgy gondolták, pontosabban azt tapasztalták, hogy bizonyos vegyületek csak élõ szervezetetk közremûködésével (élõ szervezetekbõl) állíthatóak elõ. Ezek voltak a szerves vegyületek. A többi a szervetlen. Aztán kiderült, hogy ez így messze nem igaz. Manapság megállapodásszerûen neveznek egyes vegyületeket szervesnek és szervetlennek, de a határok messze nem egyértelmûek.

ez a két fogalom igazából túlhaladott. eredetileg úgy gondolták, pontosabban azt tapasztalták, hogy bizonyos vegyületek csak élõ szervezetetk közremûködésével (élõ szervezetekbõl) állíthatóak elõ. Ezek voltak a szerves vegyületek. A többi a szervetlen. Aztán kiderült, hogy ez így messze nem igaz. Manapság megállapodásszerûen neveznek egyes vegyületeket szervesnek és szervetlennek, de a határok messze nem egyértelmûek.
A szerves vegyületek azért kapták ezt a nevet, mivel az élet építõkövei. Az élõ szervezetek pedig szénalapúak. A szerves anyagoknak így a szén vegyületeit nevezzük, amelyek többnyire a szén mellett ként, nitrogént, oxigént tartalmaznak még. A többi a szervetlen anyag, pl. fémek, stb. A szén egyszerû szervetlen vegyületeit is ide soroljuk, mint pl. a szén-dioxid.
"Szerves anyagok: a szén oxidjain kívül minden, szenet tartalmazó vegyület." biztos vagy te ebben? Fe3C vaskarbid az szerves????
Egyszerûen és tömören: Szerves anyagok: a szén oxidjain kívül minden, szenet tartalmazó vegyület. Szervetlen anyagok: a szén oxidjai, és a szenet nem tartalmazó vegyületek.
A szerves anyagok azok az anyagok amelyek az élõ szövetekben bennevannak és élõ szervezet felépítésében vesznek rész.pl.sejtfelépítés, bõrünkön a hémképzõdés stb.Minden ami élõ dolog szerves anyagból vannak.Míg a szervetlen anyagok olyan anyagok felépítésében vesznek részt ami nem élõ dolog. Jó pár éve tanulom a kémiát onnan tudom
Mi a különbség a szerves és a szervetlen vas között? Mind a kettõ vas. Egy szervetlen fém. Nem? Mitõl lesz szerves a vas?

Mi a különbség a szervetlen és a szerves kémia között?

Legjobb válasz: A szerves kémia foglalkozik az ún. szénvegyületekkel, amelyekben egyszeres, kétszeres, háromszoros és aromás szén-szén kötések találhatóak. A szervetlen kémia meg a periódusos rendszer többi elemének vegyületeivel, az ammóniától a kálium-bromidon át egészen a xenon-kloridig bezárólag. Röviden ennyi a különbség.

A szerves kémia foglalkozik az ún. szénvegyületekkel, amelyekben egyszeres, kétszeres, háromszoros és aromás szén-szén kötések találhatóak. A szervetlen kémia meg a periódusos rendszer többi elemének vegyületeivel, az ammóniától a kálium-bromidon át egészen a xenon-kloridig bezárólag. Röviden ennyi a különbség.
nem vagy valami nagy ász kémiában.
A kérdező hozzászólása: Igen, köszönöm. Nagyon sokat segítettél.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen utolsó! :) Ment a zöld kéz.


Nehéz lesz a szerves kémia?

Legjobb válasz: Szerintem: A szerves kémia könnyû annak aki 5-t kap belõle, mert valami hihetetlenül nagy zseni ( 1%), vagy mert bemagolta és nem ért belõle semmit (99%) Sokan megbuknak belõle mert túl nehéz és nem értik. És vannak akik kínkeservesen megértik és megtanulják és 50 év múlva is érteni fogják. Õk kapnak 3-ast.

Szerintem: A szerves kémia könnyû annak aki 5-t kap belõle, mert valami hihetetlenül nagy zseni ( 1%), vagy mert bemagolta és nem ért belõle semmit (99%) Sokan megbuknak belõle mert túl nehéz és nem értik. És vannak akik kínkeservesen megértik és megtanulják és 50 év múlva is érteni fogják. Õk kapnak 3-ast.
Megtanulható, megérthetõ, de sokat kell tanulni - kivéve ha zseni vagy. :D
Középsuliban minimális az az anyag amit kérnek szervesbõl, az csak a nagyon könnyû része a dolognak. Ha az egyetemi szerves érdekel, na az egy szopóroller, rengeteg az anyag egy félévre és elsõre nagyon nehéz megérteni. Azonban nem reménytelen, mert van logikája, és ha sikerül rájönni, akkor egy nehéz tárgyból egy átlagosra le lehet fokozni.
nem
Nehéz.
A kérdező hozzászólása: És mi lesz benne a nehéz?
Szia attól függ, hogy hogy tanulod. Részletekért írj privátot
én ötös voltam belõle, szerintem könnyû.
Szerves.
de ettõl függetlenül a szervetlent is ugyanúgy kell tudni.
Szerves, de inkább biokémia.
A kérdező hozzászólása: szoval ha nem erted a kemiat...ak nem nagyon erted meg tovabb sem???
hát ez logikus, ha nem érted, akkor elõször meg kell értened, h orvosira menj, ez az alapja
Nem minden orvos kémia zseni, éppenséggel átbukdácsolhatsz kémiából, hiszen a kettes azt jelenti, hogy "elégséges". Attól még lehetsz jó sebész, hogy már elfelejtetted a kémiai alapokat. Tehát nagy erõfeszítéssel ha van egy kis eszed akkor át tudod magad küzdeni.

B, Ki vezette be a szerves és szervetlen kémia elnevezéseket? A, Milyen nemzetiségű volt? C, Mi volt Lavoisier francia kémikus által kidolgozott nevezéktan jellemzője?

nagyon fontos volna

Legjobb válasz: B. Jöns J. Berzelius. Svéd kémikus volt. C. Lavoisiertõl nem tudok "nevezéktanról". A középiskolai törzsanya a kémiai elemzés (analitika) egyik megalapítójának tartja. Vizsgálatai alapján megállapította, hogy az élettelen (szervetlen) világot minden ismert elem építi fel, míg az elõ (organikus azaz szerves) világ molekuláit alapvetõen csupán négy elem: C,H,O,N (és van még azért...). Ezt a négy elemet organogén elemeknek nevezte el.

B. Jöns J. Berzelius. Svéd kémikus volt. C. Lavoisiertõl nem tudok "nevezéktanról". A középiskolai törzsanya a kémiai elemzés (analitika) egyik megalapítójának tartja. Vizsgálatai alapján megállapította, hogy az élettelen (szervetlen) világot minden ismert elem építi fel, míg az elõ (organikus azaz szerves) világ molekuláit alapvetõen csupán négy elem: C, H, O, N (és van még azért...). Ezt a négy elemet organogén elemeknek nevezte el.

Hányadikban fogom tanulni a szerves kémiát?

9.-es vagyok :)

Legjobb válasz: Vannak olyan középiskolák, ahol 1 évig tanulnak csak kémiát, van ahol kettõig. Ha kilencediesként még nem tanultál, akkor a következõben fogsz.

Vannak olyan középiskolák, ahol 1 évig tanulnak csak kémiát, van ahol kettõig. Ha kilencediesként még nem tanultál, akkor a következõben fogsz.
10.ben, és ha bioszos vagy, akkor 11.ben bioszon is :D

Miért van az hogy a diszperziós kölcsönhatást a szervetlen és általános kémiában diszperziós vagy London féle kölcsönhatásnak, míg a szerves kémiában inkább Van der Waals kölcsönhatásnak nevezik?

Legjobb válasz: A kettõ nem ugyanaz. A Van der Waals-kötéseken belül van két típus: - Diszperziós (London-típusú kölcsönhatás) - Indukált dipólus köölcsönhatás

A kettõ nem ugyanaz. A Van der Waals-kötéseken belül van két típus: - Diszperziós (London-típusú kölcsönhatás) - Indukált dipólus köölcsönhatás

Kémia! 9-es vagyok és a szerves kémiát tanuljuk, azon belül pedig a telített szénhidrogéneket! A feladatom a következő: A dekán (C10H22) 75 izomerje közül 25-öt kell felsorolni névvel és szerkezettel együtt!?

Nagyon fontos lenne, ha valaki segítene megcsinálni, mert 5-ös jár érte és hát.. kellene nekem az az 5-ös.. :-)

Legjobb válasz: Ajánlom, hogy elõbb írd fel egy meghatározott szisztéma alapján a neveket, majd utána rajzolgass. Gyorsan belekeverednél ha a rajzolással kezdenél.

Ajánlom, hogy elõbb írd fel egy meghatározott szisztéma alapján a neveket, majd utána rajzolgass. Gyorsan belekeverednél ha a rajzolással kezdenél.

Az "R" mit jelent a szerves kémiában?

Pl.: R'COO vagy R''COO

Legjobb válasz: Tetszõleges atomot v. atomcsoportot.

Tetszõleges atomot v. atomcsoportot.
Telített szénatomlánc
Szerintem Rohadt körtét, abból lesz a körtepálinka. Szerves kémia...
Telített szénatom csoportot. Lehet ez akár egy ciklohexil csoport is, de akár lehet egy hexil csoport is az R betû helyén. Szóval gyûrûs, és nyíltláncú is lehet.
R: radix, gyök.
Szénlánc


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!