Találatok a következő kifejezésre: A jelzálog a (138 db)

Van egy tömbházlakásom, amit el szeretnék cserélni családi házra. A probléma az, hogy hitelre vettem ezt a lakást és még mindig fizetem a részletet. Ebben az esetben a banknál át lehet tetetni a jelzálogot a családi házra?

Legjobb válasz: Elméletileg viheted magaddal a terhed, de a gyakorlatban ott fog megbukni a történet, hogy csak a Te neveden lévõ ingatlanra tehetsz rá terhet. A megvásárolandó ingatlan pedig nem lesz a neveden és vélhetõen az eladó nem mond le a tulajdonjogáról úgy, hogy még nem fizetted ki teljesen. Ilyen esetben tanácsos a meglévõ hitelt visszafizetni és új hitelt venni fel (általában..., nyilván, ha nagyon kedvezõ hiteled van, akkor érdemes csûrni, csavarni a dolgot, de nagyon bonyolult és hosszadalmas várhatóan a folyamat...)

Elméletileg viheted magaddal a terhed, de a gyakorlatban ott fog megbukni a történet, hogy csak a Te neveden lévõ ingatlanra tehetsz rá terhet. A megvásárolandó ingatlan pedig nem lesz a neveden és vélhetõen az eladó nem mond le a tulajdonjogáról úgy, hogy még nem fizetted ki teljesen. Ilyen esetben tanácsos a meglévõ hitelt visszafizetni és új hitelt venni fel (általában..., nyilván, ha nagyon kedvezõ hiteled van, akkor érdemes csûrni, csavarni a dolgot, de nagyon bonyolult és hosszadalmas várhatóan a folyamat...)

Nekünk osztott vagy osztatlan közös tulajdonunk van? Tud a másik tulaj tetetni jelzálogot a tulajdonrészére a megkérdezésünk nélkül?

A párom és az öccse örököltek fele-fele arányban egy társasházi lakást. Nem tudjuk, hogy osztott vagy osztatlan a közös tulajdon mert sajna nem nagyon értünk ehhez. A tesójával együtt laktunk eddig a közös ingatlanban, de mivel nálunk jön a baba megegyeztünk, hogy 1 év múlva eladjuk, ha már nem lesz olyan pici a baba, addig pedig ő úgy döntött, hogy elköltözik. Most viszont kitalálta, hogy vesz egy másik lakást, hitelből, amit evidens, hogy csak jelzálog útján fog megkapni. De mivel menni akarunk mi is egy év múlva a lakásból nem szeretnénk, hogy tetessen rá jelzálogot, mert akkor itt ragadunk és sosem adjuk el.. Szerintetek tetethet rá vagy csak a párom beleegyezésével? Most nagyon megijedtünk mert annyira nincs jó viszonyunk, és igaz megbeszéltük, hogy nem tetet erre a lakásra jelzálogot, de az ördög nem alszik! Kérlek segítsetek!!

Legjobb válasz: A közös tulajdon a társasházban a folyosó, a lépcsõ, kapubejáró ilyesmi. Az mindenkié. A lakásotok nem közös tulajdon. (csak a párodé és az öccséé) Szóval nem nevezik a kérót közös tulajdonnak arra akartam kitérni. Jelzálogot nem jegyeztethet be a lakásra, csak a párod beleegyezésével. Jelzálog beleegyezés nélkül, tartozás esetén kerülhet rá, akkor bírósági végzés mondja ki ezt. De itt ez nem áll fenn.

A közös tulajdon a társasházban a folyosó, a lépcsõ, kapubejáró ilyesmi. Az mindenkié. A lakásotok nem közös tulajdon. (csak a párodé és az öccséé) Szóval nem nevezik a kérót közös tulajdonnak arra akartam kitérni. Jelzálogot nem jegyeztethet be a lakásra, csak a párod beleegyezésével. Jelzálog beleegyezés nélkül, tartozás esetén kerülhet rá, akkor bírósági végzés mondja ki ezt. De itt ez nem áll fenn.
Külön tulajdon.
A kérdező hozzászólása: Igazából, ha tudna az új lakásra tetetni jelzálogot, akkor nem lenne gond, csak féltünk, hogy erre kell majd tennie, mert másképp nem kap hitelt.. Egyébként ezt akkor hogy hívják, ha nem közös tulajdon? Tényleg nem értünk hozzá :D
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ!
Ha a párod és az öccse nem osztottal el a lakást egy külön szerzõdés keretein belül, akkor ez a lakás osztatlan közös tulajdon. De egy lakást nem igazán lehet elosztani, mint pl egy ikerházat, vagy egy telket. "Osztatlan közös tulajdonnak hívjuk, ha egy adott ingatlannak vagy ingatlan résznek több tulajdonosa van és minden egyes része olyan arányban oszlik meg a tulajdonostársak között, amilyen arányban a tulajdonjoguk fennáll. A tulajdonosok mindegyike jogosult tulajdona használatára, azonban ezt a jogot egyikõjük sem gyakorolhatja a többiek jogainak és a tulajdonukhoz fûzõdõ törvényes érdekeinek sérelmére. Az osztatlan közös tulajdon egy tulajdoni lapon és helyrajzi számon kerül rögzítésre. A tulajdonosoknak lehetõségük van használati megosztási szerzõdésbe foglalni a tulajdoni hányad magánjellegû útján történõ megosztását. Ezáltal lehetõség van fedezetként is bevonni hitelügyletbe az adott tulajdoni hányad értékéig. Használati megosztás nélkül az ingatlant általában nem fogadják el fedezetként."
A kérdező hozzászólása: Köszönöm!

Rakhatnak jelzálogot a lakásra a többi örökös beleegyezése nélkül?

Nagybátyám meghalt, így 2 unokatestvérem megörökölte a potom 170 000 Ft személyi hitel tartozást. Ezt ?k nem hajlandóak kifizetni, hanem nagymamám lakását akarják beterhelni vele. Megtehetik ezt a többi örökös (anyukám, nagynénjém) és nagymamám beleegyezése nélkül? Kérem írjon, aki jártas ebben! Köszönöm!

Legjobb válasz: Simán. A jelzálogot nem kérdezik,hogy rárakhatják-e, csak rárakják.

Simán. A jelzálogot nem kérdezik, hogy rárakhatják-e, csak rárakják.
Ki a tulajdonosa annak a háznak, amire rá akarnák tetetni? Mert az örökös nem azonos a tulajdonossal, és élö embernek NINCS örököse!
A kérdező hozzászólása: A lakás a nagyszüleimé, viszont nagypapám már meghalt, így az õ részét (a lakás fele) már a gyerekeire (anyukám, nagynénjém, és a most meghalt nagybátyám)hagyta. A lakás másik fele nagymamámé természetesen.
ha van akármekkora tulajdonjoga is az adósnak, a többi tulajdonos beleegyezése nélkül is bejegyzik a végrehajtási jogot az összeg erejéig, és addig ott marad, míg ki nem fizeti valaki. árverezni nem fogják az ingatlant miatta, de ha évekig ott van a tulajdoni lapon, akár milliós összegig is fajulhat. érdemes addig rendezni, míg "csak" ekkora.


Másik bank ráteheti a kezét a jelzáloggal terhelt házunkra?

Legjobb válasz: Kicsit bõvebben Ha jó gondolom, van a házon jelzálog X banktól, és más ügybõl kifolyólag tartozó Y banknak. Végrehajtás?

Kicsit bõvebben Ha jó gondolom, van a házon jelzálog X banktól, és más ügybõl kifolyólag tartozó Y banknak. Végrehajtás?
A kérdező hozzászólása: Van egy lakáshitelünk, amit rendesen fizetünk, azzal semmi probléma nincsen! Ez van bejegyezve a házra. Van még egy személyi hitelünk, egy másik banknál, ami a feleségem nevén van csak. Ezt nem tudtuk rendesen fizetni, mert a duplájára emelkedett a törlesztõrészlet az elmúlt 1-2 év alatt. Felmondta a bank a kölcsönt, és egyben persze nem tudjuk kifizetni! Ezért kérdem attól, aki ért hozzá, hogy ebben az esetben, ha lelzálog van egy házon, akkor azt egy másik bank elárverezheti? Hozzányúlhat a házunkhoz? Ami fele-fele részben az enyém és a feleségemé. Köszi, ha írtok!
Akkor teheti meg, ha a zálogjogosult hozzájárul. Nem látom akadályát, hogy megtegye akár, mivel a bankok nem érdekeltek a 'pénz' visszakapásában, hanem sokkal inkább a jelzálogot akarják. Ezért bukják be a hiteleket az adósok egy-egy válság és a közéjük ékelt infláció (áremelkedés-törlesztõ emelkedés), netán még az állam felõl megnövelt adó és járulékigény segítségével.

Ilyen esetben mi történik a jelzáloggal?

Anyósomék úgy döntöttek, hogy a házukat a férjem és a sógorom gyerekei (tehát az unokák) nevére fogják iratni 50-50%-ban. Viszont a sógoromék úgy vettek fel hitelt, hogy az anyósék háza van beterhelve.

Legjobb válasz: Jelzáloggal terhelt ingatlant csakis a bank beleegyezésével lehet átiratni bárkinek a nevére - és természetesen a bank sohasem egyezik ilyesmibe bele.

Jelzáloggal terhelt ingatlant csakis a bank beleegyezésével lehet átiratni bárkinek a nevére - és természetesen a bank sohasem egyezik ilyesmibe bele.
A kérdező hozzászólása: Bocs, hülye vagyok, rosszul írtam. Szóval nem a nevükre íratják, hanem végrendeletet írnak, és abba foglalják bele, hogy az unokák az örökösök, nem pedig a gyerekek.
Akkor igen (már ha lehet ilyet a magyar végrendelkezési jog szerint, hogy kihagyja a saját gyerekeit), a fennmaradó hitelrész is öröklõdni fog.

Társasház esetén valóban a lakásomra tehetik a jelzálogot más tartozása miatt?

A szemétszállító cégnek tartozik a társasházunk.Most kaptunk a cégt?l egy levelet, miszerint a lakókon egyesével kívánják behajtani a tartozást,és ha nincs más megoldás, akár jelzálogot is tehetnek a lakásunkra. De kérdem én, miért nem azok lakására teszik, akiknek tartozása van. Én minden hónapban tisztességesen fizetem a közös költséget.Most mégis engem büntetnek?

Legjobb válasz: Ha azt írja a cég,hogy EGYESÉVEL kívánják behajtani a tartozást,akkor csak az adósok lakására teszik a jelzálogot,máséra nem.

Ha azt írja a cég, hogy EGYESÉVEL kívánják behajtani a tartozást, akkor csak az adósok lakására teszik a jelzálogot, máséra nem.
nem terhelhetik rá - a társasházra fogják terhelni, mert a társasház tartozik a megoldás: a közös k-t kirúgni és keresni egy normálisat (már ha van) a közös képviselõ kiperkálja a közös költségbõl a tartozást és jelzálogot tetet a nem fizetõk lakására közös költség elmaradás miatt - ha nincs közös k, akkor beszéljetek egy ügyvéddel

270. 000 Ft-os tartozásnál tehetnek-e jelzálogot a lakásomra, zárolhatják-e a bankszámláimat, kérhetnek-e végrehajtást a hiteles gépkocsimra, a nem hiteles gépkocsimra? Mindezt egyszerre?

Legjobb válasz: Persze, még kisebb összegnél is. Bankszámlát zárolni, meg ilyeneket nem mindenki tehet meg, de jelzálogot a lakásra még egy közös képviselõ is rakathat, persze bírósági úton.

Persze, még kisebb összegnél is. Bankszámlát zárolni, meg ilyeneket nem mindenki tehet meg, de jelzálogot a lakásra még egy közös képviselõ is rakathat, persze bírósági úton.
A kérdező hozzászólása: Azt kérdeztem, hogy mindezt egyszerre lehet-e? Mindenre? Egy tartozásért? A lakás fele-fele tulajdon a férjemmel, az õ részét is jelzáloggal terhelték. Ezért a tartozásért.
Igen, lehet egyszerre is.
azért ált. van egy logikus sorrend, nem a lakással kezdik.

Igaz az, hogyha egy lakáson jelzálog hitelek vannak a lakásán (banki, meg szocpol), És valaki nem fizeti a gyerektartást és rárakatom a biróságal elmaradt gyeretartás cimén a jelzálogot akkor elsöhelyre kerülök?

Egy ismerösöm mondta de nem akarom elhinni ez tényleg igy van?Akkor elárverezik az illetö lakását és én kapom meg elsönek ami jár ?Ilyen esetben a bank elöre enged és a bank csak után kapja meg ami jár neki?Állitólag a gyerektartás elsödleges,és elöre kell hogy engedjen a bank a tulajdoni lapon!ez igy müködik?

Legjobb válasz: szia kérdezz meg egy ügyvédet, 2-3 ezer ft-ért ad tanácsot. És az a biztos, amit õ mond. Konkrétabbat nem tudok sajnos.

szia kérdezz meg egy ügyvédet, 2-3 ezer ft-ért ad tanácsot. És az a biztos, amit õ mond. Konkrétabbat nem tudok sajnos.
Nincs köze a kettõnek egymáshoz. Ha egy hitelt rendesen fizetsz, azt más nem folyásolja be.

Jelzáloggal terhelt ház eladása? A ház értéke kb.10-12 millió ft, a jelzálog 19. 000. 000 Ft.

A következ? lenne a kérdésem,a mélyen tisztelt válaszolókhoz.A szüleim adósságcsapdába kerültek és végül is felmondták nekik a jelzáloghitelüket.

Legjobb válasz: El kell keserítselek, nem a hitel összegéhez mérik az eladási árat, hanem az ingatlanpiachoz!! Nagyon alacsony áron is túladhat a bank. Ezt ne várjátok meg! Ti értékesítsétek amíg lehet!!!! Másodszor, az új tulaj itt nem átvállalná a hitelt, hanem a ti hiteletek megszûnne, és õ is venne fel egyet, ami a ház jelenlegi piaci értékével arányos. Az tanácsolom saját magatok próbáljatok meg túladni rajta, s a fennmaradt összeget törlesszétek a banknak, megegyezés alapján.

El kell keserítselek, nem a hitel összegéhez mérik az eladási árat, hanem az ingatlanpiachoz!! Nagyon alacsony áron is túladhat a bank. Ezt ne várjátok meg! Ti értékesítsétek amíg lehet!!!! Másodszor, az új tulaj itt nem átvállalná a hitelt, hanem a ti hiteletek megszûnne, és õ is venne fel egyet, ami a ház jelenlegi piaci értékével arányos. Az tanácsolom saját magatok próbáljatok meg túladni rajta, s a fennmaradt összeget törlesszétek a banknak, megegyezés alapján.
Mivel hitelátvállalás mint ilyen nincs, hanem megszûnik a meglévõ és új hitel kerül megállapításra, ebben az esetben lehetetlen, hogy ezen összegû hitelt a jelenlegi piaci helyzetet figyelembe véve megállapítsák. Ily módon, igen, eladjátok pl. 8 millióért, és a maradékot pedig ti vagytok még kötelesek kifizetni a banknak kpban egybe, vagy másik fedezetet biztosítva a fennmaradt összegre, vagy más 'egyezséget' kötve.
A kérdező hozzászólása: Üdv! Köszönöm+! Éppen ez lenen a kérdem, hogy eladhatom e a házat pl. 8 millióért és a vevõ nem veszi át a hitelt?
Szerintem most már ne csináljatok semmit. REménykedjetek a mentõcsomagban, és akkor legalább többet nem követelhetnek rajtatok, mint a lakás értéke. Ti már tenni semmit nem tudtok. Képzeld el, akinek korábban elárverezték már a lakását, és egy életre görgetheti maga elõtt mondjuk egy 5-6 millás adósságot. Bízzunk benne, hogy a mentõöv, segítség lesz nektek!
A kérdező hozzászólása: Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a válaszát! Egy elkeseredett kérdésem lenne közben: Tehát a bank belemegy, hogy eladjuk a házat akár 6.000.000 Ft-ért is? Teljesen lemond róla és az új tulaj tulajdona lesz az egész? Csak gondolom a 6.000.000 -t mindet odakell adni a banknak, ugye? Mi van akkor ha 8 millióért megy el a ház, de az új vevõvel megegyezünk, hogy valamennyivel kevesebbet irjunk a papirra? Köszönöm a válaszokat.
Kedves kérdezõ! Neked jelenleg nincs lehetõséged értékesíteni az ingatlanodat, ugyanis a bank addig nem veszi le a jelzálogjogát az ingatlanról, amíg a teljes tartozás ki nincs fizetve. Az adatok alapján arra viszont semmi esélyed, hogy valaki annyit adjon az ingatlanért, amennyivel Te tartozol.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm és hasznosnak értékeltem!!! :)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!