Találatok a következő kifejezésre: A helyzetjelző és a ködfényszóró (3 db)

Miért mániájuk a kamionosoknak a ködlámpát használni nappal a tompított fényszóró helyett? Sokszor látom, hogy csak a helyzetjelző és a ködfényszóró ég nekik.

Legjobb válasz: Én leginkább ezt személyautóknál vettem észre, pedig munkám során összefutok jópár kamionnal.

Én leginkább ezt személyautóknál vettem észre, pedig munkám során összefutok jópár kamionnal.
Ez a bizonyos köcsög személyautósok mániája is. Nagyon tudom utálni! Hiába villogok rájuk, nem értik a problémámat.
Én speciel nem szoktam ködfényszóróval büntetni, csak kivilágítatlan országúton kapcsolom be. Mivel rendesen be van állítva és "köd alá" világít így nem vakít.

A helyzetjelző ködlámpa és a ködfényszóró nem ugyanaz, ugye?

Most tanulom a KRESZt és egy kérdésen megakadtam...

Legjobb válasz: köszi, van egy olyan kresz kérdés, amit akkor nem értek: Szabad-e erõs ködben a várakozó gépjármûvön hátsó HELYZETJELZÕ KÖDLÁMPÁT használni? A válasz az hogy igen, csak maga a kérdést nem értem, mi az hogy helyzetjelzõ ködlámpa, az most melyikbe tartozik?

A kérdező hozzászólása: köszi, van egy olyan kresz kérdés, amit akkor nem értek: Szabad-e erõs ködben a várakozó gépjármûvön hátsó HELYZETJELZÕ KÖDLÁMPÁT használni? A válasz az hogy igen, csak maga a kérdést nem értem, mi az hogy helyzetjelzõ ködlámpa, az most melyikbe tartozik?
A kérdező hozzászólása: Hmmm, én úgy tudtam, hogy a távolsági fényszóró ugyanaz mint a reflektor.
Jól megkevertétek szegénykét :( Nem használható helyzetjelzõ ködlámpa álló jármûvön, csak olyan MOZGÓ jármûvön, amely a látási viszonyok miatt egészen lassan tud haladni. Egészen lassú haladás: - autópályán és autóúton 60 km/h, - egyéb úton 25 km/h. A helyzetjelzõ ködlámpa a világítástól függetlenül, külön kapcsolóval kapcsolható. (Elõírás)
Ködlámpa = ködfényszóró. Ugyan az a kettõ. A helyzetjelzõ más. az az amikor világítást kapcsolsz és csak 1-et fordítasz a kapcsolón. Ha neg kettõt akkor van távolságin. Ezen kívül még a reflektor van.
A gépkocsi bal hátsó részén elhelyezett kiegészítõ piros színû lámpa amit külön kapcsolóval lehet mûködtetni. Erõsebb fényû mint a féklámpa. Tudtommal álló helyzetben nem lehet használni. A gépkocsi elején alul jobb és bal oldalt elhelyezett erõs fényû lámpa a ködfényzóró, ezeket is csak mozgó jármûvön lehet használni.
Távolsági = reflektor + van a tompított amit mindíg használsz városban vároon kívül este. Reflektor amit csak akkor használsz ha elõtte nem megy autó illetve szembe se jön.
A kérdező hozzászólása: Elõzõ hozzászólónak: még erõs ködben sem használhatjuk álló jármûvön a helyz.ködlámpát? amúgy köszi mindenkinek
Én erõs ködben álló helyzetben biztos bekapcsolnám, nem akarnám, hogy valaki belém jöjjön, egyébként kit érdekel, hogy tilos?
Az autók többségét gyárilag felszerelik hátsó úgynevezett ködzárófénnyel amit másnéven szoktak helyzetjelzõ ködlámpának hívni.Külön kapcsolóról lehet mûködtetni, a jármû hátulján van a lámpa elhelyezve vagy bal vagy jobb oldalon de egyes gyártók a rendszám alá középre helyezik(pl.:Ford Focus, Suzuki Swift.)

Lehet közelekdni úgy, hogy a helyzetjelzö viágit csak, és mellette a ködfényszórót kapcsolom be tompitott fény helyet?

Állitólag 2008 01.01-töl már lehet igy is közlekedni, a rendör sem büntethet érte..

Legjobb válasz: Nem jol tudod, mert ködlámpát csak rossz látási viszonyok között használhatsz, helyzetjelzõt magába nem, csak új kiegészítõ speciális lámpával. (2 w)

Nem jol tudod, mert ködlámpát csak rossz látási viszonyok között használhatsz, helyzetjelzõt magába nem, csak új kiegészítõ speciális lámpával. (2 w)
Az ilyen jellegû kérdéseket a 6/1990. számú KÖHÉM rendelet szabályozza. Az aktuális változatban az szerepel, hogy a ködfényszóró elektromos bekötésének olyannak kell lennie, hogy a helyzetjelzõkkel egyidejûleg, illetõleg az után legyen bekapcsolható, hogy a helyzetjelzõket bekapcsolták. Tehát elméletileg lehet úgy közlekedni, hogy a helyzetjelzõ és a ködlámpa ég. Erõs ködben, sûrû hóesésben, rossz látási viszonyok között. Ha nincs rá szükség, tompított fényszóró helyett NEM használható.
hát, elvileg a ködfényszóró nem arra van... nem is világít ki megfelelõen, és zavaró a szembejövõknek ha nincs köd, úgyhogy szerintem nem lehet így közlekedni + nem is hallottam errõl az új szabályról.
A kérdező hozzászólása: Koszonom a valaszokat!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!