Találatok a következő kifejezésre: A gyorsacél a (2 db)

A gyorsacél vagy a szerszámacél tartósabb, erősebb? Fafaragáshoz való késekhez melyik jobb?

Legjobb válasz: A gyorsacél, acélok nagysebességú (30-50m/perc)megmunkálására való, ezért felesleges ezt az anyagot fa megmunkálásához alkalmazni! Fa faragáshoz bõven elég valamilyen szerszámacél, de azt is megkockáztatom, hogy egy késhez még szerkezeti acél is megfelel, habár attól függ, hogy pontosa mire is akarod használni.

A gyorsacél, acélok nagysebességú (30-50m/perc)megmunkálására való, ezért felesleges ezt az anyagot fa megmunkálásához alkalmazni! Fa faragáshoz bõven elég valamilyen szerszámacél, de azt is megkockáztatom, hogy egy késhez még szerkezeti acél is megfelel, habár attól függ, hogy pontosa mire is akarod használni.
A gyorsacél a jó választás, mert igencsak számít az éltartóság. Más acélfajták is jók, de tudnod kell, milyen célra gyártották. (Pl. melegszílárd az aluminium öntéshez, jól polírozható az átlátszó termékekhez, vagy vágókések kivágó szerszámokhoz stb.) Szerkezeti acélt még véletlenûl se válasz, mert edzened kellene, amit otthon macerás, és még az sem biztos, hogy edzhetõ otthoni körülmények között. A szerkezeti acélok egészen másra készültek. Ha mindegy lenne, mihez mit használunk, akkor minek gyáratanának különbözõeket? A gyorsacél anyagokat könnyen be lehet szerezni szerszámforgalmazó cégektõl. Esztergakésekket gyártanak belõle és nagyon változatos hasábokban vásarolható. Aztán olyann köszörülöd, amilyenre csak akarod. Annyira kell vigyázni, hogy köszörüléskor ne melegedjen nagyon fel, mert akkor kilágyulhat, és nem lesz éltartó. Tehát gyakran kell hûtteni vízbe mártva.
ha késsel faragsz, ne boltit használj az töri a kezet

A gyorsacélt miért hívják "gyors"acélnak?

Legjobb válasz: azért, mert hõ hatására nem lágyul úgy, mint a hagyományos acél, ezért lehet használni fúrásra meg fûrészelésre

azért, mert hõ hatására nem lágyul úgy, mint a hagyományos acél, ezért lehet használni fúrásra meg fûrészelésre
A rapid-gyorsat jelent.Egy gyártási technika, csak magyarúl.
Csakhogy nem rapidból lett fordítva, hanem a high speedbõl. Nézz utána... "It is superior to the older high carbon steel tools used extensively through the 1940s in that it can withstand higher temperatures without losing its temper (hardness)." http://en.wikipedia.org/wiki/High_speed_steel
És még a gyártástechnológia sem gyorsabb, hiszem meg kell szabadulni a széntõl.
Mert gyorsabban lehet vele "dolgozni", nem lágyul az ötvözõk miatt. Egyébként használják a rapid steel kifejezést is a gyorsacélra.
Tehát kérdezõ:mert ez a neve.Nekem ez jött le.
A kérdező hozzászólása: A wikipedias valasz teljesen megválaszota a kérdést. Köszönet érte.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!