Találatok a következő kifejezésre: A gyest, mikor (709 db)

Ha bevezetik, hogy a 8 órában dolgozó anyukák nem kaphatják a gyest, mi lesz?

Ez még csak terv a fidesz részér?l. De engem aggaszta a dolog. Azért mikor anyuka visszamegy a gyerek két éves korában dolgozni, ha ugye a kevesek között vissza tud menni, akkor nagyon jól jön az a 25e ft míg beszokik a gyerek és beteges az els? id?kben. A sok gyógyszer, meg a munkából való kiesést legalább pótolja valami. Én nem venném el az anyáktól ezt. Inkább aki elmegy dolgozni a gyerek mellett azt segíteném. Persze tudom azt is hogy nagyon nehéz elhelyezkedni kisgyerekes anyukaként, de ha valakinek sikerül és akar is dolgozni, akkor úgy gondolom meg kéne becsülni, és segíteni, hogy a gyereket is tudja beszoktatni a bölcsibe és a munkáját is meg tudja tartani.

Legjobb válasz: És mi van a tartós beteg után járó gyessel? Mi tõlünk is elveszik a Gyes+8 óra munkát. Az én lányom nem olyan beteg, hogy otthon kelljen lennem vele, viszont az a 25 minusz igen csak hiányozna, hiszen a Gyes és az emelt családi sem elég az ellátására és nem gyógyszerrõl és a ruhájáról beszélünk, csak az étkeztetésérõl, amit magamnak kell megoldanom minden nap az óvodában is.

És mi van a tartós beteg után járó gyessel? Mi tõlünk is elveszik a Gyes+8 óra munkát. Az én lányom nem olyan beteg, hogy otthon kelljen lennem vele, viszont az a 25 minusz igen csak hiányozna, hiszen a Gyes és az emelt családi sem elég az ellátására és nem gyógyszerrõl és a ruhájáról beszélünk, csak az étkeztetésérõl, amit magamnak kell megoldanom minden nap az óvodában is.
Tényleg csak 4 órában lehet majd dolgozni? Gáz.
Bocs, HAT órában sem...
Hét órában se lehet majd gyes mellett, csak négyben.:(
Szia! Minket is érint a dolog, pont januártól szeretnék visszamenni dolgozni, és úgy tudom akkor vezetik be. Mi arra jutotttunk a férjemmel, hogy beszél a fõnökével, hogy papíron jelentse le 6 órába és akkor majd õ igényli a gyest, sztem sokan ezt fogják csinálni, szomorú, hogy mindig a kismamákon, anyukákon akarnak spórolni.
Pedig nagyon úgy hallani, hogy januártól így lesz.De ha ezért elküldenek, akkor mi van a védettséggel?
Kedves 9:14-es! Nem tudom, hogy te tartósan beteg gyereket nevelsz-e, de a válaszodból ítélve nem vagy egészen tisztában a dolgokkal. Szerinted egy asztmás gyereket nevelõ szülõnek nincsenek plusz kiadásai? Hát ez nem egészen így van. Az én kislányom sajnos asztmás és szinte havonta járunk az orvoshoz mert mindenféle betegséget összeszed. És abban is tévedsz, hogy minden gyógyszert közgyógyra kap. Ja és a nagymamák is dolgoznak még, úgyhogy nem tudnak rá vigyázni, ha beteg.
A kérdező hozzászólása: A legrosszabb szerintem az is, hogy januártól elveszik az adójóváírást, ezt megint azok fogják elszenvedni akik mimimálbérért dolgoznak, ott ez 15e ft-ot is jelent, elveszik a gyest, vagy marad a gyes megy a munkahely, a gyerek meg marad. Mert ugye igérték hogy majd új családi adózás a gyerekekre szja kedvezmény, de mostanában csak arról hallok a híradóban, hogy az adójóváírás megszûnik, mert ezért azért, de arról nem esik szó hogy tényleg akarják ezt a gyerek után járó szja kedvezményt. Meg szépen regélnek, hogy valahogy megoldják, hogy senki ne szenvedjen hiányt, mert meg fogják oldani, hogy senki ne kapjon kevesebbet nettóban ezentúl se, de hát akkor mennyire kéne hogy felemeljék a minimálbért? Nagyon magasra. Azt meg sok cég már nem fogja vállalni, így el fognak küldeni sok embert. De a vicc az egészben, hogy aki bruttó 500e felett keres annak több száz ezerrel nõlni fog a fizetése. Valahol láttam egy ilyen táblázatot. Hát eléggé fel vagyok háborodva. Persze nem tudjuk mi lesz, de egyben biztos vagyok mi kis emberek fogunk a legrosszabbul járni. De a gyerekünk megmarad, ugyanúgy eszik, iszik, öltözik, bölcsibe, oviba jár. Egy biztos, hogy ha több munkahelyet teremtenének akkor könnyebb lenne minden, mert akkor több pénz folyna be, és talán a gyerekeinkre is több pénz jutna, nem tõlük, meg a gyereket vállaló szülõktõl vennék el még azt a kicsit is. Ami sokaknak nem is plusz, hanem az ételhez szükséges pénz. Az is igaz, hogy valahol persze egy kicsit jó hogy kapjuk munka mellett a gyest, de az is igaz, hogy aki pl bruttó 200e felett keres annál már meggondolnám kapjon e. 100e bruttó felett is fokozatosan csökkenteném az összeget. Valahogy talán így lehetne igazságosabbá tenni. De attól félek megint arról fog szólni a kormányzás hogy hogyan tömjük a saját zsebet, nem arról hogy valóban mi a jó a kis embernek. Én csak azt tudom, hogy ha nem lehet gyes mellett nyolc órában dolgozni, akkor el fogom veszíteni a munkahelyem, mivel ezt a munkát nem lehet napi négyben elvégezni. Úgyhogy mondhatják hogy az anyukák nem akarnak dolgozni menni, dehogynem, sõt.
Miért veszítenéd el a munkahelyed? Mehetsz dolgozni 8 órában, csak nem jár majd mellé a gyes. Én is inkább a melót választom, minthogy itthon maradjak, a Gyes semmire sem elég.
"Nem igazán dobott fel engem eddig az a gondolat, hogy a havonta tõlünk levont adóból a jól szituált, magasabb jövedelmû Kovácsné kap Gyes-t a gyereke 9 éves koráig, mert tejcukorérzékeny. " Ha tudnád, mit is jelent ez valójában, nem irigykednél, hanem összetennéd a két kezed, hogy a te gyerekednek nincs ilyen gondja. Persze a szomszéd tehene...
10-14 09:17: Jövõre 1-2 gyerekes családoknál 10 000 Ft/gyerek, 3 és többgyerekes családoknál 33 000 Ft/gyerek lesz az adókedvezmény.
Ja és marad az adójóváirás is, 12000 Ft/hó.
"Nem igazán dobott fel engem eddig az a gondolat, hogy a havonta tõlünk levont adóból a jól szituált, magasabb jövedelmû Kovácsné kap Gyes-t a gyereke 9 éves koráig, mert tejcukorérzékeny. " Szerintem meg a jól szituált, magasabb jövedelmû Kovácsné ezek szerint elegendõ adót befizetett ahhoz, hogy ne a "te adódból" kapjon emelt csp-t...Tovább megyek, ha kukacoskodni akarsz, hát én is megteszem: könnyen lehet, hogy te kaptad az õ adójából a teljes csp-det, mert az általad befizetett adó a saját, "közösbõl kapott" támogatásaidat sem fedezte...
12:40-nak Részben igazad van, ha Kovácsné fizet megfelelõ adót a magasabb jövedelembõl akkor a sajátját kapja vissza.Deviszont ha Kovácsné teszemazt fodrász aki az APEH felé minimálbérnek megfelelõ összeget "igazol" (ami ugye nem adóköteles), akkor bár a magasabb jövedelme megvan adót mégsem fizet (akár éveken keresztül!) plusz még GYEST is kaphat, ha van jogosultsága... De persze ilyen nem nagyon szokott elõfordulni, hiszen tudjuk, hogy minden vállalkozónak elsõ dolga a számlát töltögetnie...... Én meg nem kaptam még extra támogatást, mert nincs rá jogosultságom, viszont 40%-os adókötelezettségem éveken keresztül volt (még a gyedembõl is 40 ezer járulékot vontak)...GYED, és GYES címen valóban a saját befizetésemet kaptam vissza. Nem kukacoskodásból mondom én sem, csak akkor nézzük meg, hogy milyen helyzeteket teremtett ez a "munka mellet adjunk GYEST" rendszer...
A kérdező hozzászólása: Szerintem sok anyukának kell majd otthagynia a munkahelyét, mert a munkahelye nem fogja levenni a munkaidejét ezért. Keres másikat és kész. Kap helyette amennyit csak akar.
Deviszont ha Kovácsné teszemazt fodrász aki az APEH felé minimálbérnek megfelelõ összeget "igazol" (ami ugye nem adóköteles), akkor bár a magasabb jövedelme megvan adót mégsem fizet (akár éveken keresztül!) plusz még GYEST is kaphat, ha van jogosultsága... Ha Kovácsné fodrász és minimálbért igazol, már ott szív egy hatalmasat, hogy gyerek mellett bizony nem fog tudni dolgozni 1-2 év alatt vidáman elveszíti a vendégkörét. Ellenben nem õ lesz a jól szituált, magasabb jövedelemmel rendelkezõ valaki. De hát biztosan te tudod jobban, milyen fiktív személyektõl szeretnél még irigyelni bármit is. Mert most már a "teszemazt" Kovácsnérõl kiderült, hogy minimálbéren bejelentett fodrász, akinek laktózérzékeny a gyereke, ámde jobban él nálad és te fizeted az õ támogatásait. Ühüm. Na hadd röhögjek egyet, mert ez már tényleg humor kategória...
Ha bevezetik azt, hogy nem lesz gyes napi nyolc órás munka mellett, akkor ugyanaz lesz, mint régen. Teljesen mindegy, hogy valaki egészséges, vagy beteg gyereket nevel, ez azért vicc, hogy a gazdasági válság kellõs közepén adnak gyest is, meg dolgozhatsz is. Nyugodtan lepontozhattok, akkor is ez a véleményem, még úgy is, hogy magam ellen is beszélek, hiszen én is dolgozom, meg gyest is kapok..
"Ha bevezetik azt, hogy nem lesz gyes napi nyolc órás munka mellett, akkor ugyanaz lesz, mint régen. Teljesen mindegy, hogy valaki egészséges, vagy beteg gyereket nevel, ez azért vicc, hogy a gazdasági válság kellõs közepén adnak gyest is, meg dolgozhatsz is." A másik oldala a dolognak viszont az, hogy ha nem dolgozhatsz legálisan gyes mellett, majd fogsz feketén. Régen is ez volt, légy erõs. A gazdasági válság kellõs közepén pedig úgy gondolom, nagyobb érvágás az államnak, ha ilyenformán a feketegazdaság hízik.
Kedves utolsó, nem értelek. Ha egyedül neveled a gyerekedet, akkor van valahol egy apa, aki fizet gyerektartást. Ha nem, akkor az állam megelõlegezi. Ha meghalt, akkor árvasági ellátást kap. Senki nem neveli CSAK a saját fizetésébõl a gyerekeket. Azon kivül amiket felsoroltál, az a gyerek TELJES étkezése. Ha ez kijön neked a kapott pénzbõl, akkor már lassan az állam tartja el a gyerekedet. ÉS ehhez jön a gyerektartás... és te még nem is tettél hozzá semmit. Szólj, ha félreértettem valamit...
ma 09:14 Az a baj ezzel a munka melletti gyes rendszerrel, hogy alanyi jogon jár... Dolgozik az anya/apa, magasabb a jövedelmük az átlagnál a támogatás mégis kapják mert alanyi jogon JÁR. Viszont van nagyon sok alacsonyabb jövedelmû család ahol ennél több támogatás is elkelne.. Remélem kiváltják ezt az alanyi jogon járó kifizetést egy igazságosabb családtámogatási rendszerre.
A kérdező hozzászólása: Csak én a tartósan beteg gyermekem után kapom a gyest, aki már több három évesnél. Itt szerintem nincs védettség. Amúgy meg olyan indokkal rúgnak ki hogy köze sem lesz a munkaidõ csökkentéshez. Vagy papíron lecsökkentik a fizum, de közben kevesebb pénzért fogok dolgozni ugyanannyit, vagy többet. Ha pedig kevesebb lesz a fizum akkor nagyon nehéz helyzetben leszünk. Pláne hogy ugyanannyit kell dolgozni érte. Persze nem papíron. A mai világban mindent lehet, sajnos.
A kérdező hozzászólása: Nem tudom miért kell elvenni ezt az anyáktól. Idáig egy anyuka gyes mellett még úgy sem talált állást hogy 8 órát lehetett dolgozni, akkor majd ha 4-be lehet csak, hol fog olyan állást találni? Mikor még 8 órás munka se nagyon van. Elõször ki kellett volna építeni a részmunkaidõs rendszert aztán bevezetni ezt. De így?! Még annak sem tudnak munkát adni aki 8-ba akar dolgozni. Szerintem az anyukák sem jókedvükben mennek el dolgozni a gyerek két éves korakor, vagy akár hamarabb dolgozni, de a gyes egy két évig alapesetben nagyon jól jön a beszokásnál mikor állandóan orvoshoz jár a gyerek, alig jár bölcsibe eleinte, hiszen neki is idõ kell míg megedzõdik.
A kérdező hozzászólása: A tartósan beteg gyerekeknél meg ne is beszéljünk róla hogy minden forintnak helye van. Az amit adnak pluszba csak kis részben fedezi azt ami kell egy beteg gyereknek.
Hát azért ha belegondolsz, nem túl fair dolog, hogy kapsz fizetést is, meg az állam is fizessen neked, és még védettséged is legyen... Ha egy olyan államban élnénk, aminek nincs ekkora adóssága, akkor sem tartanám jogosnak a dolgot, de szemet hunynék felette. És azért nem törvényszerûen szörnyen beteges a gyerek. De valahol a magyarok mentalitásával van a baj, mert mindenki feketén dolgozik, és veszi fel a segélyt, nyugdíj mellett dolgozik. Csak az a baj, hogy kevesebb a bevétel, mint amit kiadunk ilyenekre. Akkora grimbuszt amúgy nem kell csinálni ilyenekbõl, nagymama, szomszédnéni ingyen vagy kevés pénzért vigyázott ránk ilyen esetben és mégis felnõttem. Nem kell annyira félteni a gyereket se, megedzõdik hamar, ha nem neveled burokban. :)
Magam ellen beszélek, de én is úgy érzem, hogy túlzás, hogy gyest is kap valaki, meg teljes munkaidõben dolgozik is.
Részben egyet értek az utolsó szólóval, de ez is összetett probléma, sajnos. Mint ahogy a kérdezõ és én is mondtuk, mi például beteg gyereket nevelünk, és az a Gyes sajnos nagyon is létszükség. Ha elveszik, akkor bizon az igen nagy gáz, mivel a fizetésünk nem növekszik egyenes arányban ezzel. Már ha egyáltalán találunk munkát, hiszen, ha valaki meghallja, hogy tartós beteggel vagyok gyesen szóba se áll velem többet, holott a mi esetünkben olyan dologról van szó, ami fennáll már 2 éve és ebben az idõben összesen kettõ alkalommal nem volt oviban betegség miatt. Szóval azért remélem ezt is felmérik kedves honatyák, aki elé nem tudják gondolni, hogy mit jelentenek az ilyen családoknak ezek a pénzek.
Nekem nem is az a 25 ezer forint fog hiányozni legjobban (hiszen fizetésért megyek vissza dolgozni), hanem a felmondási védettség. Kétéves a gyerek, nem kapok gyest, mert visszamegyek dolgozni, aztán egy hónap múlva kirúgnak, mert a két év alatt alkalmaztak helyettem mást, aki most jobban benne van a munkában. Azért az az egy év felmondási védelemmel nagyon fog hiányozni.
Aki még a régi rendszerben szült, annak sem jár a harmadik évben a gyes ha vissza megy dolgozni?
20:18-as vagyok. Ha nagyon akarod, nincs lehetetlen, bátyám is tartósan fogyatékos, hitelben úsztunk és ráadásul a városban meg sem lehetett oldani az oktatását, szóval tudom, mirõl beszéltek, de a kettõ együtt akkor se fair. Védettség... hát elméletben van szabályozva, meg EUs irányelvek, gyakorlatilag tudom, hogy nem úgy megy. De ha jól végzed a dolgod, akkor nem lesz miért felmondani (leszámítva a leépítést :S).
Hát most elszomorodtam.... Én kb egy év mulva terveztem hogy visszamegyek dolgozni, de ha nem lesz védettség és kirugnak, mert aki helyettem van mondjuk jobban benne van...ááá akkor aztán hova megyek dogozni. Hogy hirdetik, hogy igy meg ugy segitik a családosokat... ha igy az tök nagy segitség :( Amugy hol olvastátok, sehol nem találok cikket rola
"ha jól végzed a dolgod, akkor nem lesz miért felmondani" hát azért ez manapság nem egészen így megy. A munkáltató is próbál valahogy megélni (én nem multinál dolgozom), két alkalmazottra nem fog fizetni, mikor egy is elég. És õszintén, a helyében én sem azt választanám, aki x évre kiesett, miközben ott a bedolgozott másik.
Majd meg kéne utána nézni, hányan lettek hirtelen 8 órás helyett 4 órásak papíron. Az lesz csak kiesés az államnak igazán.

Ha jan 2án telik le a gyedem, akkor decemberbe már intézzem a gyest? Mi kell hozzá? Hol kell intézni? Ja és akkor még januárba a gyed összegét kapom ugye? Februártol meg a gyest?

Legjobb válasz: Dec elején már simán intézheted az igénylést, mert bele kell kalkulálni, hogy sok ünnepnap lesz, és az átfutás hosszabb mint máskor. Máskor is 2-3 hét. Januárban még a gyedet kapod majd, februártól pedig a gyest. Ki kell tölteni egy gyes igénylõ nyomtatványt, plusz papírok kellenek hozzá(személyi igazolvány, lakcím kártya- tied és a gyereké is, adó kártya-tied és a gyereké is, és a gyerek anyakönyvi kivonata.)

Dec elején már simán intézheted az igénylést, mert bele kell kalkulálni, hogy sok ünnepnap lesz, és az átfutás hosszabb mint máskor. Máskor is 2-3 hét. Januárban még a gyedet kapod majd, februártól pedig a gyest. Ki kell tölteni egy gyes igénylõ nyomtatványt, plusz papírok kellenek hozzá(személyi igazolvány, lakcím kártya- tied és a gyereké is, adó kártya-tied és a gyereké is, és a gyerek anyakönyvi kivonata.)
A kérdező hozzászólása: köszönöm, akkor dec.elején elkezdem intézni.
Ja, a MÁK-tól kell igényelni.

Ha tényleg csökkentik a gyest, mi lesz?

Most hallottam a hírekben, hogy csökkenteni akarják a gyest. Most komolyan, mi lesz azokkal a gyerekekkel akiknek a drága anyukájuk a segélyre szült a támogatásért? Mi van ezen az oldalon is minden hónap végén, elsején, minden 2. kérdés az, hogy mikor jön már...mert nincs mit ennünk? de persze sok tisztességes nő is van aki önhibáján kívül nem jogosult gyedre. belegondolni is szörnyű hány gyerek fog éhezni.

Legjobb válasz: Én nem hinném, hogy csökkenteni fogják. Sokan anyuka van gyesen. Így sok szavazót vesztenének el.

Én nem hinném, hogy csökkenteni fogják. Sokan anyuka van gyesen. Így sok szavazót vesztenének el.
Elõzõ voltam, még azt is megkockáztatom, hogy jövõre emelnek rajta egy minimálisat, mivel választás lesz. Így szokták csinálni :)
Meg is van a véleményem a olyanokról, aik inább szülnek, mint hgy dolgozni menjenek. Amúgy meg. Ez sem fogja visszafogni õket. Elmennek, igényelnek még 3 féle segélyt- van ezerféle, és ugyanott vannak. Szegény gyerekeket meg mondjuk sajnálom, de tenni nem tudok ellene.
Több embernekkell munkát keresnie. Most kkomolyan, mi lenne???
A kérdező hozzászólása: elsõ, munka? hát ez jó elgondolás :) de mondjuk egy 2 hónapost be se vesznek a bölcsibe... vagy aki a segélyért szül, gondolod elmegy dolgozni? ne nevettess :) bocsánat a személyeskedésért, de itt van az oldalon az a kismama aki elég gyakran tesz fel provokatív kérdéseket. most várja a 3. babát, õk kiszámolták, hogy a 3.ra kapott pénzbõl már ki fognak jönni, most meg havi 2 hetet éheznek... gondolod õ majd elmegy dolgozni? miközben 21 évesen 3 gyereket szült, hogy ne kelljen?
semmi nem lesz nem a gyesre kell támaszkodni, ha valaki gyereket vállal. nekem most járt le a gyedem, de egyetlen percig nem jutott eszembe, hogy ne menjek vissza dolgozni. könyöradomány, semmire nem elég...
Egy részük elmegy majd dolgozni. Másik részüket nem érdekli, mert apuka jól keres. Harmadik részüket sem érdekli, mert nekik meg büdös a munka és inkább a gyerektõl vonnak meg dolgokat. Hozzátenném, hogy szerintem sem fogják csökkenteni. És nem mellesleg gyedet kapok, de ott tartunk, hogy már abból sem lehet tisztességesen gyereket nevelni, ha apukának csak egy átlagosan fizetõ állása van!
Nem csak annak nincs gyede, aki nem ment dolgozni!!! Én kozmetikus vagyok, (alap a szakmában, hogy nem vagy bejelentve vagy ha be vagy, akkor te fizeted magad után, esetleg vállalkozó vagy), magam után fizettem a járulékokat, nyilván nem voltam bejelentve 8 órára, mert fizettem volna vagy 40ezret havonta! Lehet mérgelõdni meg fújjolni, a fodrász és kozmetikus szakma soha nem arról szólt, hogy fix fizetésed van, csak arról, hogy mindenben a magad ura vagy, minden t te fizet magad után. Így a hivatalos bérem a béka segge alatt volt, (amúgy soha nem kaptam hivatalosan fizut), alapból a gyessel jártam volna jobban. Erre ikreim születtek, ami miatt pláne a gyest igényeltem, hiszen abból duplát adnak, gyedbõl meg nem. Annak az ikresnek érdemes csak a gyedet választania, akinek minimum 60ezer lenne.
Zabmester minden szavával egyetértek. Kedves kérdezõ, megtennéd hogy beraksz egy linket, hogy kicsit mi is utána tudjunk ennek nézni?


Mi az a GYES, mi a TGYÁS, melyiket mikor kapom, mennyi szabadság jár a kismamának?

8 hetes terhes vagyok és mától veszélyeztetett terhesként vagyok számon tartva. Hogyan érdemes szabadságot, gyes-t tgyás-t igényelni? 5 éve dolgozok már , mire számíthatok mennyi pénzt fogok kapni?

Legjobb válasz: Gondolom, akkor már táppénzen vagy. Ha táppénzen vagy, szabadságot nem tudsz kivenni, szerintem ráérsz, mikor visszamész majd dolgozni, addig halmozódik. A tgyást a szülést megelõzõ 28 nappal tudod kivenni, vagy a szülés napjától. Ez az igénylést megelõzõ év napi bruttó átlagbérednek a 70%-a, csak SZJA-t vonnak belõle. 168 napig jár. A tgyás után tudsz gyedet igényelni, ez szintén az igénylést megelõzõ év napi bruttó átlagbérednek a 70%-a, ebbõl vonnak SZJA-t, TB-t és nyugdíjjárulékot. A gyed maximalizálva van, ha a bruttó gyededet többre hozzák ki, mint a minimálbér kétszerese, akkor a minimálbér kétszeresének a 70%-a lesz a gyeded alapja. Ezt a gyerek 2 éves koréig kapod. Ha a gyerek betöltötte a 2 évét, akkor tudsz gyest igényelni, ami nettóban jelenleg kb. 25 ezer forint egységesen mindenkinek, ezt a gyerek 3 éves koráig kapd.

Gondolom, akkor már táppénzen vagy. Ha táppénzen vagy, szabadságot nem tudsz kivenni, szerintem ráérsz, mikor visszamész majd dolgozni, addig halmozódik. A tgyást a szülést megelõzõ 28 nappal tudod kivenni, vagy a szülés napjától. Ez az igénylést megelõzõ év napi bruttó átlagbérednek a 70%-a, csak SZJA-t vonnak belõle. 168 napig jár. A tgyás után tudsz gyedet igényelni, ez szintén az igénylést megelõzõ év napi bruttó átlagbérednek a 70%-a, ebbõl vonnak SZJA-t, TB-t és nyugdíjjárulékot. A gyed maximalizálva van, ha a bruttó gyededet többre hozzák ki, mint a minimálbér kétszerese, akkor a minimálbér kétszeresének a 70%-a lesz a gyeded alapja. Ezt a gyerek 2 éves koréig kapod. Ha a gyerek betöltötte a 2 évét, akkor tudsz gyest igényelni, ami nettóban jelenleg kb. 25 ezer forint egységesen mindenkinek, ezt a gyerek 3 éves koráig kapd.
Rövidítések:) Tgyás: terhességi gyermekágyi segély, vagy köznapi nyelven szülési szabadság. Gyed: Gyermeknevelési díj. Gyes: Gyermeknevelési segély.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a választ! Veszélyeztetett terhesként kapok valami kedvezményt vagy ugyan olyan táppénzre tudok elmenni mint ha csak a kezemet törtem volna el?
Veszélyeztetett terhesként még a 70%-os betegszabadságra se mehetsz. Csak a sima 60%-os táppénz jár. Az elõzõ évi bruttó béred átlagának a 60%-a. A terhesség betöltött 91. napjától tudod a családi adókedvezményt igényelni.
Ugyanazt a táppénzt kapod mintha bármi más bajod lenne, 60%-osat (betegszabi nem jár ha 9-es kóddal vettek táppénzre, ha 8-assal akkor igen). Én mondjuk a helyedben kivenném az összes idei szabimat, mert addig is kapnál rendes fizut. Táppénzt meg tudod szakítani a szabi idejére.
A kérdező hozzászólása: Kilences kóddal vettek fel. Nem mehetek dolgozni itthon feküdhetek és ennek is örüljek, hogy nem a kórházban. Nem így terveztem a terhességem, de ez jutott. Azért jól ki van találva a törvény.
Igazából a betegszabadság is ugye 15 napig jár és csak egyszer egy évben. Ez az, amin változtattak, ezt vették el a veszélyeztetett terhes kismamáktól. Ha betöltöd a terhesség 91. napját, akkor igényeld meg a munkahelyeden a családi adókedvezményt, az havi 10 ezer forint. Nõgyógyász igazolása kell hozzá, hogy betöltötted a 91. napot.

2 hónap múlva lejár a gyes, mik a lehetőségeim?

2009 június közepén lejárt a munkaszerződésem, utána 3 hónapig kaptam a munkaügyitől segélyt, elhelyezkedni sajnos nem sikerült, közben összejött a baba, így semmi ellátást nem kaptam egészen a megszületéséig 2010 júliusig, azóta gyesen vagyok, ami 2 hónap múlva lejár, már egy ideje keresek munkát, de eddig semmi, jár valami ellátás a munkaügyitől? Ki kell jelentkezni a gyesről, hogy működik a dolog?

Legjobb válasz: Ez engem is érdekel.Nekem május végén jár le a gyes.Már hány hónapja jelentkezek munkákra.1-2 helyre behívnak,ott megkapom,hogy hívnak ha engem választottak.hát nem hívtak:(Személyesen önéletrajzzal a kezemben kérdezõsködök,szintén siker nélkül :(

Ez engem is érdekel.Nekem május végén jár le a gyes.Már hány hónapja jelentkezek munkákra.1-2 helyre behívnak, ott megkapom, hogy hívnak ha engem választottak.hát nem hívtak:(Személyesen önéletrajzzal a kezemben kérdezõsködök, szintén siker nélkül :(
Mivel kimerítetted 2009-ben a munkanélküli ellátás folyósítását, és nem volt azóta munkaviszonyod, így biztos nem jár. De azért menj be, kérdezz rá, és regisztrálj, hátha összejön valami munka.
Ismét tudsz regisztrálni, a gyerek 2 éves korától lehet egyébként gyes mellett is regisztráltnak lenni. De ellátást, semmi pénzt nem fogsz kapni, mert nincs mire. Amire járt, már megkaptad 2009-ben. Csak önkormányzattól kérhetsz segélyt, gyermekvédelmi kedvezményt, vagy lakásfenntartásit, attól függ jogosultak vagytok-e jövedelem alapján.
A kérdező hozzászólása: Kerestem, de nem találtam meg, hogy idén mennyi az 1 fõre esõ jövedelemhatár, ami alatt segélyt lehetne igényelni, de 2009-ben is olyan alacsony volt, hogy akinek a párja már megkapta a minimálbért az bõven a határ felett volt, ráadásul 2 helyett 1, 9-el kellett osztani. Erre nem nem látok esélyt :( A legjobb egy munkahely lenne, de sajnos felénk csak annak van esélye, akinek van ismeröse :(
nem a kérdéshez tartozik, de máshol is így van, hogy akinek gyereke van, hátrányban van ismerõs nélkül egy új munkahelyen, mint akinek nincs. A helyedben feltölteném az önéletrajzomat pl a profession.hu adatbázisába, hátha levadász valaki (egyébként én beleírom az önéletrajzomba, hogy van egy 17 hónaposom, ne fussunk már felesleges köröket.)
A kérdező hozzászólása: Köszi, de az önéletrajzom feltöltése már régen megtörtént. Volt, hogy én is beírtam az önéletrajzomba, ahol támogathatóság feltétel volt, de csak egy "további sikeres álláskeresést" válaszra futotta. Nekem gy tûnik bevallani nem nagyon érdemes.

Ha szeretnék 2. babát és azt akarom hogy a GYED alapján számolják ki a juttatásokat, ne a minimlbér alapján és az első babám 2013 január 14. -én lesz 2 éves, tehát onnét van a GYES, mikor kéne hogy megszülessen a második baba?

Illetve ha eközben megszűnik a cég ahol dolgoztam ilyen esetben mi történik?

Legjobb válasz: 2013. január 14-ig ha megszületik a babád, akkor gyed-rõl mész újra tgyás-ra, majd annak a lejárta után újra gyed-re. Mivel a két baba között nem dolgozol, a tgyás és a gyed alapja ugyanaz a szerzõdés szerinti béred lesz, mint az elsõ babánál volt. Akkor sincs baj, ha nem jön össze a baba 2013. január 14-ig, onnantól számított 4 hét is belefér még, hogy ne kelljen gyes-re menned, mert a tgyás-t a szülés kiírt idõpontja elõtt 4 héttel már igénybe tudod venni. Így lehet, hogy lejár a gyed, de elmész tgyás-ra, ha 4 héten belül megszületik a baba. Nem tudom mi a helyzet akkor, ha megszûnik a cég, ahol dolgoztál.

2013. január 14-ig ha megszületik a babád, akkor gyed-rõl mész újra tgyás-ra, majd annak a lejárta után újra gyed-re. Mivel a két baba között nem dolgozol, a tgyás és a gyed alapja ugyanaz a szerzõdés szerinti béred lesz, mint az elsõ babánál volt. Akkor sincs baj, ha nem jön össze a baba 2013. január 14-ig, onnantól számított 4 hét is belefér még, hogy ne kelljen gyes-re menned, mert a tgyás-t a szülés kiírt idõpontja elõtt 4 héttel már igénybe tudod venni. Így lehet, hogy lejár a gyed, de elmész tgyás-ra, ha 4 héten belül megszületik a baba. Nem tudom mi a helyzet akkor, ha megszûnik a cég, ahol dolgoztál.
Akkor sincs baj ha gyes alatt születik csak arra kell figyelni, hogy vagy ne legyen hat hónapnál több gyes vagy ha van akkor tgyás elõtt legyen legalább 12 nap táppénz vagy szabi. Ezek közül és az elõzõ válaszoló által leírtak összes variációja alapján a szerzõdés szerinti béred az alap tgyás és gyed esetében is csak a minimálbér kétszerese korláttal. Viszont ha megszûnik a háttér vagyis a munkaviszony nem kaphatsz a másodikra semmit csak gyest. A gyedet kapni fogod az elõre ha tgyás folyósítása alatt szûnik meg a munkaviszony mert arra a jogot már megszerezted.
A kérdező hozzászólása: Köszi a váaszokat, még annyiz kérdeznék, tehát ha a 2.babám 2013 májusában születne, akkor is GYED alapján számolnának, mert az elõzõ évben több mint 6 hónapig GYEDen voltam?
Második vagyok. Nincs olyan hogy gyed alap, a szerzõdés szerinti béred lesz az ellátások alapja ha nincs jövedelmed a két baba között. Mivel 2012 ben végig gyeden leszel is bõven nem a minimálbér lesz a gyeded alapja. Írtam hogy akkor sincs semmi baj ha gyesen is leszel mert ha van 12 nap táppénz vagy szabi gyes után már jó vagy. A gyed alap-ot meg azzal kecerheted, hogyha a második babával táppénzre mész akkor azt a táppénzt abból az éves alapból számolják amibõl a gyedet az elsõ babára. De ez a jelenlegi jogszabály addig még minden megváltozhat.
A kérdező hozzászólása: Oké, köszi most már értem azt hiszem, tehát a bér alapján számolnak jó esetben ha megvan a 6 hónap.Mégegyszer összefoglalva ha GYES alatt szülnék 2013 ban, arra kell figyelni hogy a 2012 évben több mint hat hónapot GYEDen töltöttem e, mert az elõzõ évet veszik figyelmeb?Bocs az értetlenkedésért...Mégegyszer köszi a válaszokat.
:) Vegyük elõlrõl: 2011 január 14.-én szültél ekkortól tgyás jár egészen 168 napig júliustól gyeden vagy egészen 2013 január 14-ig tehár a 2012-es éved végig gyed 12 hónap. 2013 január 14-tõl gyest kapsz ha akkor még nincs baba tegyük fel júniusban jön össze akkortól táppénzen vagy tehát szülsz 2014 márciusában akkor igényled a tgyást 2013-as év az alapja az ellátásoknak abban az évebn így lesz 14 nap gyed 150 nap gyes és 210 nap táppénz. A kedvezmény szabály úgy szól hogyha azért nincs az anyának jövedelme mert táppénzben tgysban vagy gyedben részesült akkor az alapja az ellátásoknak a szerzõdés szerinti bér a 14 nap gyed +210 nap táppénz bõven több mint a 6 hónap. Húú nem tudom érthetõbben leírni:) Egyetlenegy szerencsétlen eset van mikor a minimálbérbõl számolják a gyedet az ha anyuka gyes után egybõl tgyásra megy tehát se szabi se táppénz nincs közte legalább 12 nap mert a tgyás 168 nap + 12 az már 6 hónap tehát jogosult lenne a kedvezményszabályra. Remélem érthetõ:)
A kérdező hozzászólása: Most már teljesen, köszönöm szépen!!:) ))A türelmedet és a kitartásod is!!!
Nincs mit:) Szívesen.

Németországi gyes igénylés. A párom kinnt dolgozik én itthon vagyok a gyerekekkel. Már évek óta kinntről kapjuk a családi pótlék különbözetet. Szeretnénk megigényelni a gyest. Mit kell tenni?

Legjobb válasz: http://www.rund-ums-baby.de/familienvorsorge/erziehungsgeld... gondolom tudsz németül,itt utána nézhetsz.Ha nem akkor a kedves férjed.Óvatosan a két végrõl égetett gyertyával,mert óriási bukta lehet belõle

http://www.rund-ums-baby.de/familienvorsorge/erziehungsgeld... gondolom tudsz németül, itt utána nézhetsz.Ha nem akkor a kedves férjed.Óvatosan a két végrõl égetett gyertyával, mert óriási bukta lehet belõle
A könyvelö sem tudja feltétlenül jól, ha nem él kint, nincs tisztában teljesen a dolgokkal. Mint mondtam, ha otthon jogosult vagy GYES-re, akkor kint a teljes Kindergeldet KELL, hogy kapjátok, nem a különbözetet. Mo.-on pedig mind a GYES-t, mind a CSP-t meg fogják vonni (és evvel együtt természetesen az anyuka TB-t is)! Ha otthon az anyuka (is) dolgozik, akkor van CSP. különbözet kifizetés!
Na mindegy, a lényeg az hogy Németországból neked nem jár Gyes, csak a csp különbözete. http://www.euvonal.hu/index.php?op=mindennapok_csaladimunkan..
CSP-t ha nem kint éltek akkor nem jár, hiába a férjed kint dolgozik.Csak ha kint van bejelentett lakcím a gyerekeknek is.
A linkelt cikk után "ANCSA" kommentjét érdemes elolvasni! Erre próbáltam rávilágítani... de a német könyvelö, aki "evvel foglalkozik" biztosan jobban tudja, mi folyik a gyakorlatban Magyarországon! Szóval egy gyerek esetében meggondolnám, hogy az otthoni GYES+CSP+TB-t "lecserélném e", havi 184€-ra (ennyi No.-ban az egy gyerek után jár Kindergeld)! Két gyerek esetében ez persze már nem kérdés, bár az egész procedera korántsem olyan egyszerü... Az ügyintézés hosszú hónapokat (akár egy évet) vesz igénybe, ami idö alatt semmit(!) sem folyósít a Magyar Àllamkincstár!
Hol akarod a GYES-t megigényelni? No.-ban nincs GYES, csak Kindergeld (azaz családi pótlék). Más támogatás van, de ha Te Mo.-on élsz a gyerekekkel, akkor nem jár csak a Kindergeld. Viszont akkor is a teljes összeget kellene No.-ról, hogy kapjátok és Mo.-on pedig vissza kellett volna mondani CSP-t + GYES-t is. Szóval valami Nálatok nincs rendben!
Nekem lejárt a szerzõdésem a babám születése után... de gyedet kapok, nem gyest.
Huhhh hát ez számomra nem túl jó hír... megvárom nekem mit írnak, de akkor nem reménykedem... :( Szerinted az sem számíthat ilyenkor hogy a gyerek születésekor még volt munkaviszonyom?
A kérdező hozzászólása: Köszi mindenkinek a választ.Mi kinntrõl a családi pótlék különbözetét kapjuk mivel nekem itthon van biztosított jogviszonyom.Kinntrõl jár az elterngeld különbözet is ugyan úgy mint a családi p.Az itthoni gyest abból vonják le.Ez teljessen hivatalos.A pesti mákkal én is kapcsolatban vagyok.Az elterngeld a gyerek születésétõl jár 1 évig vagy 2 évre lebontva ahogy kéred.Ez a fizetés kb 70%-a.Járni jár én meginformáltam, csak azért kértem segítséget hátha valaki ilyen helyzetben van és tud segíteni milyen papírok kellenek, de egyszerübb ha felhívom a familienkasset ahova tartozunk.Köszi
Igen, a GYED = munkaviszony! Viszont én meg azt kérdezném, hogy a GYES alatt is van TB (tehát biztosított vagy) illetve ha magadnak fizeted, akkor is biztosított vagy...ezt a két esetet mégis máshogy kezelik. Kezd egy kicsit szövevényessé válni ez az egész....
Szóval sajnos külön szedik a kettõt :( Ez van, emiatt jó sok pénztõl elestem, csak azért mert gyereket vállaltam... (ezért nem lett a szerzõdés meghosszabbítva - állami cég egyébként)
Nekem is van hivatalos e-mail a "MAK Nemzetközi Kapcsolatok Osztályától", de mivel most nem otthonról netezek, így nem tudom bemásolni! Ha dolgozol, a különbözet jár, ha GYES-en vagy elvesznek mindent, és a teljes összeget kapod kintöl. De kiváncsi vagyok Neked mit válaszolnak!
A kérdés a gyes volt, az tuti nem jár ott.Ennyi:) Az csak itthon jár
Megkérdeztem az államkincstártól a csp-t, ha kapok választ belinkelem.
Èrtsétek már meg, hogy bármilyen magyar oldalt linkelhettek, nem úgy fognak történni a dolgok az esetek 90%-ben), ahogy az ott szépen le van vezetve. Van rengeteg fórum (kifejezetten magyaroknak, akik németországban dogloznak és hasonló cipöben járnak. Èrdemesebb lenne ott utánaolvasni a dolgoknak, mi, hogy megy a gyakorlatban!
Mint írtam NÉMET a könyvelõ... és csak a családi KÜLÖNBÖZETÉT fogjuk kapni, nem az egészet, így járni fog a magyar is. Szerintem biztosan jól tudja hiszen ezzel foglalkozik!
Mi is meg fogjuk kapni a családi pótlék különbözetet, pedig a gyerkõccel itt lakok Magyarországon, párom dolgozik kint. Párom kollégái is, most igénylik és visszamenõleg is megkapják a különbözetet, pedig az õ családjuk is Magyarországon él! Ezzel semmi gond nincs! A gyesrõl nem tudok, de valószínûleg nem jár, mert akkor szólt volna a német könyvelõje a páromnak. A családi pótlék különbözetet is a könyvelõ mondta egyébként, õ már csak ért hozzá...
KÖszi, hogy visszanéztél és emgosztottad!

Nemsokára lejár a GYES. Mit kapok a 3 éves gyerek után? Csak családi pótlékot? És azt újra meg kell igényelni vagy az jön magától folyamatosan?

Aki most ilyen helyzetbe van vagy túl van rajta az írjon kérlek, köszönöm

Legjobb válasz: Ha a gyerek betölti a három éves kort, akkor lejár a gyes és csak családi pótlékot fogsz kapni. Amíg tanul (kivéve a fõiskola, egyetem idején), addig jár neki.

Ha a gyerek betölti a három éves kort, akkor lejár a gyes és csak családi pótlékot fogsz kapni. Amíg tanul (kivéve a fõiskola, egyetem idején), addig jár neki.
Ja, az lemaradt, hogy a családit már nem kell újra megigényelni, az jön folyamatosan.
A családi pótlék alanyi jogon jár minden gyereknek. A lakóhelyeteken kaphattok még gyermekvédelmi támogatást ha a keresetetek nem haladja meg , ha jól tudom 1/fõ-re elosztott 33ezer forintot, tehát a kerettõl függ. Érdeklõdjétek meg és mindent amit adnak , igényeljétek.
Csak családi pótlék jár a 3 évét betöltött gyermek után. Tovább csak akkor jár, ha a gyermek tartósan beteg. A nehéz anyagi helyzetben élõk kapnak "rendszeres" gyermekvédelmi támogatástez egy évben kétszer júliusban és novemberben anyagi juttatás és nem kell fizetniük az óvodai iskolai étkezésért valamint a tankönyvekért.

Ha a nyugdíjas nagyszülő igényli a gyest mit kell csatolni a kérvényhez? Vonnak járulékot a nyugdíjból?

Legjobb válasz: http://www.allamkincstar.gov.hu/maganszemelyek/gyermekgondoz.. Itt minden nagyon szépen le van írva. Kb a lap felétõl van a nagyszülõi gyes-es rész. A lap alján pedig a nyomtatványt is letöltheted. Fénymásolni kell a gyerek és a nagyszülõ okmányait. Postán is beküldheted, nem készül el késõbb. Nekünk kb 3 hét alatt intézõdött el.

http://www.allamkincstar.gov.hu/maganszemelyek/gyermekgondoz.. Itt minden nagyon szépen le van írva. Kb a lap felétõl van a nagyszülõi gyes-es rész. A lap alján pedig a nyomtatványt is letöltheted. Fénymásolni kell a gyerek és a nagyszülõ okmányait. Postán is beküldheted, nem készül el késõbb. Nekünk kb 3 hét alatt intézõdött el.
Igen, a kicsi és a nagyszülõ papírjai is kellennek hozzá. Nem vonnak le belõle semmit, a bruttó gyest kapja meg. Nekünk több, mint 3 hónapig tartott elintézni. Akkor fogyott el a türelmem, és egy nem igazán elegáns levélben kértem egy felsõ vezetõ elérhetõségét. Másnap utaltak, harmadnap anyós számláján volt a 3 havi gyes.

Mit kell tennem ha letelik a gyesem? Miket kell elintéznem és hol?

Legjobb válasz: Szia. Munkanélküli hivatalban kell jelentkezned,ha elõtte nem volt munkahelyed.Ha volt,akkor oda menj be.

Szia. Munkanélküli hivatalban kell jelentkezned, ha elõtte nem volt munkahelyed.Ha volt, akkor oda menj be.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!