Találatok a következő kifejezésre: A felforralt vizet (31 db)

Létezhet, hogy a felforralt víz pH-ja nagyobb, mint a sima csapvízé?

Legjobb válasz: Nálunk 7.7 a friss csapvíz, és 8 körüli az egy napos állott víz (párolgás után amikor a klór és egyéb fertõtlenítõ anyagok elillannak belõle, amik a zárt vízvezeték csõrendszerben addig nem tudtak). A forralásnál meg mivel hamarább párolog, ott hamarább megy följebb és lúgosabb lesz szerintem is, de forralt vizet még nem mértem. Ha esõvizet forralnál, vagy egy tónak a vizét, vagy csak szimplán már több napos állott vizet, pl az akvárium vizét, az szerintem már nem menne följebb.

Nálunk 7.7 a friss csapvíz, és 8 körüli az egy napos állott víz (párolgás után amikor a klór és egyéb fertõtlenítõ anyagok elillannak belõle, amik a zárt vízvezeték csõrendszerben addig nem tudtak). A forralásnál meg mivel hamarább párolog, ott hamarább megy följebb és lúgosabb lesz szerintem is, de forralt vizet még nem mértem. Ha esõvizet forralnál, vagy egy tónak a vizét, vagy csak szimplán már több napos állott vizet, pl az akvárium vizét, az szerintem már nem menne följebb.
Nem tudom ilyen kategorikusan kijelenteni, hogy nem létezhet, mert nem vagyok kémikus, de én még eddig csak az ellenkezõjét tapasztaltam, és hallottam is mindenkitõl. Csökken a keménység, és a ph is. Viszont ha ilyet mértél, érdekes lenne, hogy mivel mérted. Mert a ph csak néhány tizedet csökken, és azt, pl csepegtetõs teszttel simán el lehet mérni, még többet is, mert elég pontatlan.
Nagyon is létezhet, rengeteg helyrõl hallottam, hogy az állott víz pH-ja felfelé mozdul. Általában akik jobb minõségû pH tesztet vesznek, azok tapasztalják is a jelenséget. Én gagyi neptunosat használok, az 8 fölött nem mér, így mindig ugyanazt mutatja csapvízben. Több elmélet is van rá, mi okozza, sokan a klórra gyanakodnak, de szerintem a csõben beoldódott légköri CO2-nek is szerepe lehet benne. A forralás ebbõl a szempontból hasonlít a pihentetésre, azaz távoznak közben az oldott gázok, legyen az klór vagy CO2.
Abból a szempontból viszont nem hasonlít a pihentetés a forralásra, hogy forralásnál csökken a karbonát keménység, akár 0 közelire is, és így az összkeménység is jelentõsen kevesebb lesz. És ezzel arányosan a ph is. CO2 bõl meg úgyis ugyanannyi lesz benne, miután az akváriumba kerül, mert egyformán oldódik be a légkörbõl. Tehát ha minden más körülményt kizárunk, és csak a forralást nézzük, attól szerintem lejjebb megy a ph, ugyanannyi co2 mellett. A ph-t meg úgyis 2-3 nap múlva is érdemes mérni, mert akkor mutat valós értéket, ami már stabilnak mondható.
Ha a víz karbonátkeménysége alapból alacsony, akkor a forralás nem változtat ezen sokat. Ismerni kéne ezeket az értékeket. A CO2 a csõben nagyobb mértékben képes beoldódni, mert nyomás alatt van. A vízmûvekben bekerült buborékok a csõrendszerben beoldódnak a nyomás hatására, és kiválnak amikor kijönnek a csõbõl. Abban teljesen igazad van, hogy a pH-nak csökkennie kéne, de nagyon sokan tapasztalták az ellenkezõjét, így valaminek még kell lennie a dologban.
Akkor a CO2 távozása lesz az, mert nálam a karbonát keménység is 14 körül van, tehát van hova lágyulni forraláskor. Mondjuk nem mostanában volt, hogy ilyenekkel szórakoztam, de nekem biztos lejjebb ment egy kicsit a ph. Azt lenne jó tudni, hogy ilyen esetekben, ha nõ a ph, akkor pontosan mennyi a ph a sima csapvíznél, az akváriumba kerülés után 1 nappal, meg a forralt víznél, szintén akváriumba kerülés után 1 nappal. Mert úgy mindkettõre hat a nyomás változás, és ha valami eltérés van, akkor az csak a forralástól lehet. Na mindegy, akkor a lényeg végül is az, hogy létezhet!

Meddig használhatom fel a felforralt vizet?

Jana baby vizet használunk és ugyebár kibontás után 24 órával fel kell forralni. Mivel a lányomnak a tápszer csak kiegészítés, így egy alkalomra csak 60 ml-t használok el. Így rengeteg megmarad kibontás után. Mivel pocsékolni nem szeretnék, így felforralnám, de az meddig használható fel???

Legjobb válasz: Használj forralt csapvizet. Vagy tedd be a hûtõbe a janát, és amennyi kell, annyit forralj belõle. Ha elõre felforralod az egészet, szerintem az nem jó.

Használj forralt csapvizet. Vagy tedd be a hûtõbe a janát, és amennyi kell, annyit forralj belõle. Ha elõre felforralod az egészet, szerintem az nem jó.
A forralás sterilizál és csíramentesít. Tehát "korlátlan ideig..."
arra a napra biztosan elég egyszer felforralnod (tapasztalat) mennyi idõs a babád? mi 7 hónapos kora óta már nem forraljuk másnap és harmadnap sem a babavizet és semmi sem történt, nem fáj a pocija, rendben van a széklete, a kedve, mindene. most 9 hós. Lehet, h már csapvizet is lehetne neki adni, nem tudom.
A kérdező hozzászólása: 11 hetes a lányom.
Én nem értem mire jó ez a babavíz. Angliában élek, itt nem nagyon szoptatnak az anyák, még sincs babavíz. Miért nem jó a sima csapvíz?

Mennyi idő mire a felforralt víz 40-50 fokos lesz a tejpéphez?

Legjobb válasz: mondjuk olyan 3 perc ha beteszed hideg víz alá.....

mondjuk olyan 3 perc ha beteszed hideg víz alá.....
Egyszerûbb, ha a frissen felforralt vizet már kihûlt forralt vízzel kevered, így nem kell várni semennyit... de ha olyan ásványvizet veszel, amit babák is ihatnak, nem kell forralgatni sem, mert a szobahõmérsékletû víz is jó a tejpéphez...


Mit csináljak, ha a felforralt víz nagyon vízköves?

Tápszerhez és teához forralom,de forralás után úszkál a víz tetején a vízk?.Ez nem árt a babának?

Legjobb válasz: A kivált Kálicium is "vízkõ" :)

A kivált Kálicium is "vízkõ" :)
Nálunk is vízköves a víz, de én oda adom neki, elsõ perctõl így eszi a tápszert. A babavíz biztos jobb dolog, de én nem engedhetem meg magunknak. Sokan forraljék a vízet, de szerintem senkinél nem okozott ez gondott. Ha mégis rossz lenne a babócának akkor maj õ jelzi.
Van babavíz, igaz drága dolog, de ha tényleg ennyire vízköves nálatok a víz lehet érdemesebb lenne azt venni neki.
A kérdező hozzászólása: Hát igen, sajnos nekünk sincs a babavízre keret.Remélem tényleg nem ártunk nekik vele.Köszi és jó éjt.
Szia. Ha a babavizet forralod fel vagy mondjuk szénsavmentes ásványvizet, ugyanúgy uszkál majd rajta ilyen hártya szerû valami. Az nem vízkõ. A babavízre rá is van írva a következõ: Elõfordulhat, hogy a forralást követõen kis világosszürke pelyheket (kivált kalciumot) talál a vízben, ez az egészségre nincs káros hatással. Szerintem ilyenrõl lehet szó nálatok is. De ha forralást követõen leöntöd azt a hártyát akkor biztos nem lesz semmi baja a babának.
Ha hagyod kihûlni forralás után, akkor leül az a fehéres valami és a tisztát le tudod önteni. Tápszer bekeverésénél majd melegítesz rajta picit és kész. Próbáld ki, én így csináltam. Bevált

Cumisüvegben, folyó hidegvíz alatt gyorsabban lehűl a felforralt víz, mint ha állna hidegvizes edényben?

Azt mondja a féjrem, hogy úgy gyorsabb. Szerintem ez hülyeség, az edény is elég nagy, és amikor a baba vize már jó h?mérséklet?, a h?t? víz még akkor is teljesen hideg, szóval nem melegszik át t?le. Szerintetek?

Legjobb válasz: Jaja, én is ilyenkor szoktam hûteni. Na de még mindig úgy gondolom, hogy felesleges a folyóvíz. Nekem eleve ott áll egy edényben a hideg víz, így azt nem kell elõkészíteni, és rázogatni is szoktam közben.

A kérdező hozzászólása: Jaja, én is ilyenkor szoktam hûteni. Na de még mindig úgy gondolom, hogy felesleges a folyóvíz. Nekem eleve ott áll egy edényben a hideg víz, így azt nem kell elõkészíteni, és rázogatni is szoktam közben.
ez fizikatanárnak biztos jobban menne de szerintem is mindegy... én mindig úgy csináltam hogy belefektettem egy vizzel teli lábosba a 125-ös cumisüveget és minden oldalról érte a viz.
Lányok, ne vesszetek össze ilyen butaságon, ne, éri meg.A józan eszû anyuka nem írt modortalan stílusban, és teljesen igaza van, én is a homlokomra csaptam, annyira egyértelmû.Ha jól emlékszem talán termodinamikai kölcsönhatásnak hívják ezt.Õ csak a fizikai részére reagált sztem, egyéb pl. takarékossági szempontokat nem vett figyelembe.Egyébként sztem attól is függ ez(a gyorsaság), h mekkora mennyiségû vízbe teszed bele.Értelemszerûen kevesebb víz könnyebben felmelegszik, mint a sok.
A kérdező hozzászólása: Kedves Józan Eszû válaszoló, éppen ezért írtam, hogy az edényemben a víz egyáltalán nem kezd el melegedni olyan mértékben, hogy azt kézzel belenyúlva érzékelni tudnám. Így hát ez nagyon távol áll attól, hogy "teljesen langyos" legyen. Tényleg nem kell ehhez józan ész, csak egy kis odafigyelés, mert ezt már a kérdés alá leírtam!
Tényleg nem kell fizikatanár, de egy cumisüvegnyi folyadék nem olyan sok. Nem lesz forró a hûtõvíz az edényben mire lehûl, ráadásul mennyivel több fogy ha folyó víz alatt hûtöd. Egyszer tegyél csak egy edényt a víz alá amikor folyó víz alatt hûtöd és mutasd meg a férjednek! Sok kicsi ám nagyon sokra megy!!! Nem a világ vége jön el, ha a gyerek nem 3 hanem csak 4 perc múlva kapja meg a kaját. Addig apa szórakoztassa!!
lányok, ne csináljátok már! egyértelmûen a folyó víz alatt hûl le gyorsabban, hisz h egy edénybe áll, akkor a kettõ hõmérséklete elkezdi kiegyenlíteni egymást vagyis a lábasban levõ víz egyre melegebb lesz, ergo egyre lassabban hûl az üvegben lévõ forró víz. egy idõ után már teljesen langyos a lábasban a víz, ami meg folyik, az folyamatosan hideg. nem kell ide fizikatanár, csak józan ész.
Igen, én is ugyanígy csinálom.Amelyik neked a legkényelmesebb, tégy úgy!Gondolom te vagy egész nap egyedül a babával, nem a férjed.Az enyém is szokott idõnként "okoskodni" és vmikor jót mond, azt megfogadom, vmikor meg nem jót, akkor tudom h én azt jobban tudom, mert én vok velük, én tapasztaltam ki már mindent velük meg a teendõkkel kapcsolatban.Soha ne vitázzatok ennél nagyobb problémán, ezt kívánom nektek:)
A kérdező hozzászólása: Úgy látom, nagyon egy irányba jár az agyunk! :) Nálunk úgy van, hogy naponta kb. 3-4-szer forralok vizet, aztán az ott áll a vízforralóban, és amikor kell, akkor bekapcsolom, és kb. 10 másodperc alatt eléri a kellõ hõfokot. Ennek ellenére így is elõfordul hetente egy-kétszer, hogy hirtelen hûteni kell.
Ja és ne frissen forralt vízbõl készítsd a tápszert, (én csak a rámelegítéskor szoktam így járni).Ez így nagyon blamás.Mindig legyen kihûlt forralt vized, és akkor nincs probléma.
Én mindig folyó víz alatt hûtöm le, mert a gyerek olyankor már nyûgösködik, nem tudnám még megtölteni az edényt és várogatni vele h meghûljön.Ezenkívül, ha a folyó víz alá tartom , akkor rázogatom, így a folyadék egész felületét éri a hideg, nem csak azt , ami a cumisüveg falához ér.Gyûlölöm, mikor így járok, a baba meg már ott toporog, mindig igyekszem nem így járni..
Ez volt a kérdés: folyó hidegvíz alatt gyorsabban lehûl a felforralt víz, mint ha állna hidegvizes edényben? Erre a válaszom az volt, hogy IGEN. Lehet, hogy a "józan ész" miatt felkaptad a vizet, bocsánat. A lényeg az, hogy IGEN, gyorsabban lehûl a víz. Lehet, hogy csak egy perccel gyorsabban, de akkor is gyorsabban. Pont. EZt kérdezed, ez a válasz rá. Nézz utána, ha nem hiszed. Amúgy meg szerintem csak az volt a célod, hogy neked adjunk igazat és nem a férjednek. Bocs, de most õ volt az okosabb. Egyáltalán nem volt szándékomban sem kioktatni, sem belekötni, semmi, de ezek szerint neked fáj, ha valaki valamiben nem ért veled egyet (pedig ez egy teljesen objekítv dolog, ez nem a gyereknevelésrõl szól, hanem fizika, amit nem én találtam ki.) További szép napot.

A felforralt víz ha kihûl mikróba meg lehet melegíteni?

A felforralt víz általában kihûl mire az 5 hónapos babám meg éhezik így a mikróba gyorsan be rakom a vízet és 20 mp alatt megmelegszik. Abból csinálom a tejpépet.Szerintetek ártok aa babának? Van cumis üveg, bébiétel melegítõnk de annak kell 4 perc mire testhõmérsékletû lesz.

Legjobb válasz: Én is megmelegítem, nem ártasz vele, ne aggódj!

Én is megmelegítem, nem ártasz vele, ne aggódj!
Hogyne lehetne.
Én így csináltam neki a tápszerét mindig, illetve ebbõl a kihûlt vízbõl adtam neki inni mert szomjas volt az etetések között. Nem vettem babavizet mindig forraltam és lehûtöttem.
Csak az anyatejet és a kész tápszert nem lehet mikrózni mert roncsolja a fehérjéket

Egyik ismerősöm azt mondta hogy a vöröshasú neonhalak akváriumi vízét úgy kell megcsinálni hogy a fele víz csapvíz, a másik fele pedig felforralt víz, igaz ez?

Legjobb válasz: Hát nem muszáj, de jó nekik és nem fele-fele arányban, hanem kevesebb forralt víz. Ez azért kell, mert a neonok szeretik a lágyabb vizet, a csapvíz viszont kemény, és így a forralt vízzel hígítani lehet és lágyabb lesz. Az arányt meg azt dönti el, hogy milyen kemény a csapvíz és milyen lágy a forralt víz.

Hát nem muszáj, de jó nekik és nem fele-fele arányban, hanem kevesebb forralt víz. Ez azért kell, mert a neonok szeretik a lágyabb vizet, a csapvíz viszont kemény, és így a forralt vízzel hígítani lehet és lágyabb lesz. Az arányt meg azt dönti el, hogy milyen kemény a csapvíz és milyen lágy a forralt víz.
Annyi a lényege, hogy a lágyabb vizet szeretik. Felõlük teljesen le lehet lágyítani, csak a túl lágy víz kémhatása instabil, ezért max 6-8 Nk° -nál alacsonyabbra nem éri meg lágyítani. Forralással lehet lágyítani, de nem túl hatékony módszer. Általában nem kell keverni csapvízzel, nem olyan lágy. De természetesen aki ilyeneket csinál, annak elõtte, utána, végig kontrollálni kell a vizet, tesztekkel még napokkal az akváriumba kerülés után is. Az ioncserélt víz szerintem olcsóbb, mint az energia, amivel felfõznénk a vizet. És arról tudni is, hogy 0 Nk, így csak az elején kell tesztelgetni, amíg ki nem alakul egy jó arány.
A neonhalak valóban kedvelik a lágy és savanyúbb, sötétebb csersavas vizet.kb 6-7 pH, 3-8NK, 24-26 fok. Én 6pH, 6NK, -s vízben tartom õket. Az ívató medence vize, akár 2NK-ra is lágyítható. Én azt tanácsolnám, hogy csak akkor kezd el lágyítani ill savanyítani a vizet, ha folyamatosan közel azonos értékeket tudsz biztosítani.Az ingadozó vízértékek sokkal többet ártanak, mint az esetlegesen keményebb vizek.A forralás is jó, és valóban szükségtelen keverni csapi vízzel, csak az a kérdés, hogy lesz e kedved hetente X liter vizet forralgatni, szûrni, a vízcserékhez.Jó desztvíz, az ioncserélt víz, a forralt víz, használhatsz kevertágyas mûgyantát is, de akkor nem ártana egy kis vízkémiai alapismeret és pH, NK, teszt, hogy ellenõrizni tudd az értékeket.Ezeknek a halaknak még az ükapjuk is csapvízben élt, a halas sem lágyítgatta a vizüket az tuti, nálad is jól ellesznek csapvízben. Természetesen azzal csak jót teszel, ha veszed a fáradtságot és optimális körülményeket biztosítasz.
Lágyvizes faj, de a csapvíz alatt állot csapvízre gondolt és nem klóros vízre :) Vegyél teszteket. A 2-10 közötti összkeménység jó, a karbonátkeménység 6-8 felett már sok. A pH 6-7.5 között ideális. Nálam régebben nem volt gont a 7 és feles vízben.
*gond

Azt mondják a csap víz nem egézséges, és ha felforralom?

Legjobb válasz: Persze, aki meg egész életében ásványvizet iszik, az is meghal, tehát ezen kár filozofálni. A vízkõ meg természetes dolog, a vízkõ nem egyéb, mint a vízben oldott ásványi sók kicsapódása, ezt mindenkinek tudni kéne, aki elvégezte a nyolc általánost. A mesterséges fluoridot sem értem, a csapvíznek általában klóros szaga szokott lenni, ami kissé büdös.

Persze, aki meg egész életében ásványvizet iszik, az is meghal, tehát ezen kár filozofálni. A vízkõ meg természetes dolog, a vízkõ nem egyéb, mint a vízben oldott ásványi sók kicsapódása, ezt mindenkinek tudni kéne, aki elvégezte a nyolc általánost. A mesterséges fluoridot sem értem, a csapvíznek általában klóros szaga szokott lenni, ami kissé büdös.
Magyarországon mindenhol teljesen okés a csapvíz.
akkor már inkabb tea.
2.-nál a pont, a forralással csak rontasz, mert csak sûrûsödik a károsanyag-tartalom.
Ellentétes vélemények vannak errõl, ha utánaolvasol, én teljesen nyugalommal iszom a csapvizet, nem mindenütt van vele gond.
A csapvíz minden területen de kb. minden lakásban mást jelent, hiszen más a víznyerõ hely, a vízüzem, sõt más a vezetékrendszer és a csaptelep is, na ennek fényében hol ilyen-hol olyan minõségû a csapvíz.
Azért általánosságban el lehet mondani, hogy nem a legtisztábbak. Televan minden mocsokkal, rengeteg benne a mesterségesen elõállított fluorid. Akkor már inkább víztisztító berendezés, vagy természetes ásványvíz vmi ilyen: http://montiviz.hu/images/products/cc8aca05.jpg Felforralva se jobb a helyzet, nézd csak meg a forralót pl fél évnyi használat után csapvízzel, tiszta vízköves ( ha tisztított vízzel van csinálva, ilyen gond nincs) Persze nem azt mondom, hogy ha valaki csapvizet iszik 100%ra megbetegszik, meg hasonlók, attól sokkal bonyolultabb a helyzet. De ha van rá lehetõségünk, megéri ilyenekbe fektetni, szerintem.

3 hónapos tápszeres babának mit lehet adni inni? Úgy hallottam, hogy szüksége van a tápszer mellé folyadékra, de a vizet nem fogadja el, se a babavizet, se a felforralt, lehűtött vizet

Legjobb válasz: csak vizet vagy nagyon gyenge kamilla v. édeskömény teát cukor citromlé nélkül. egyébként egyszerü ha nem fogadja el nincs szüksége rá.

csak vizet vagy nagyon gyenge kamilla v. édeskömény teát cukor citromlé nélkül. egyébként egyszerü ha nem fogadja el nincs szüksége rá.
kamillatea, az enyém imádja. mondjuk pici cukorral adom, anélkül nem jött be.
mi már 4 hó. leszünk s baby mecsek teát egy pici cukival. :) imádja aztán a másik héten forralt vizet. elõször nálunk is húzta a száját és nem akart inni, de aztán megitta.
Szüksége van a folyadékra a tápszeres babáknak. Én vizet adok csak és kizárólag, majd ha nagyobb lesz, akkor jöhetnek a lötyik. (4hó most) Én a vizet is meglangyosítom olyan hõfokra mint az anyatej. Mondjuk nem tudom miért, mert az én babám mindenhogy megissza. De próbáld ki hátha :) Amúgy a gyerekorvos mondta, hogy olyan nincs, hogy valamit nem szeret a csecsemõ. Azt szereti meg amihez szokatjuk. Maximum fintorog az új és ismeretlentõl, aztán megszereti minél többet kínáljuk. Lehet van benne valami, nem?


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!