Találatok a következő kifejezésre: A feleségem év házasság után sem (2 db)

A feleségem 3 év házasság után sem iratta át az iratait az utánam felvett nevére. Most válni fogunk! Élhetek panasszal, hogy sosem használta a férjezett nevét? Ha igen, akkor hol? És még az alábbi konkrétumokra milyen követeléssel élhetek?

Minden iratában (személyi, lakcímkártya, TAJ kártya, adókártya...stb) a leánykori neve szerepel, mert lusta volt 3 év alatt átiratni! Most pedig csúnyán magamra hagyott a 4.5 éves kislányunkkal! Közel féléve lelépett, ezért szeretnék minden lehetséges módon keresztbe tenni neki!

Legjobb válasz: Tényleg nem tehetsz sokat, max annyit, hogy követeled a gyerektartást peres úton, hiszen az megillet benneteket, ezért megütheti a bokáját, ha nem fizet. De kérdezdd meg az ügyvédedet az esetleges módokról, az legalább törvénye.

Tényleg nem tehetsz sokat, max annyit, hogy követeled a gyerektartást peres úton, hiszen az megillet benneteket, ezért megütheti a bokáját, ha nem fizet. De kérdezdd meg az ügyvédedet az esetleges módokról, az legalább törvénye.
A tartásdíjat kérd el tõle - ha kell, perrel. Mást nem sokat tehetsz.
Egy feleségnek nem kötelezõ felvennie a férje nevét. A házzaság megkötésekor kellett kiválasztania, milyen néven szerepel, majd a házasságban. Ha nem kérte a nevedet akkor, még mulasztást sem követetett el. Én is a leánykori nevemet használom, de õ is felhozhatja, hogy a mai világban akr a férj is felveheti a felesége nevét.
Az valószínûleg nem jelent semmit, hogy nem íratta át az iratait, legfeljebb a bíróság elõtt hozhatod fel +1 érvként, hogy nálad helyezzék el a gyereket. Amúgy készülj föl nagyon és ne csinálj semmi õrültséget (fenyegetõzés és társai), mert a mai bírói gyakorlatban még mindig nagyon ritka, hogy az apának ítéljék a gyereket, ne az anyának, így feddhetetlennek kell mutatkoznod a bíró elõtt. Viszont gyûjts össze minden ilyen apróságot, hátha épp ez lesz, ami a javadra billenti a méreg nyelvét.
Gyerektartást követelhetsz tõle. A gyermek nevelésében ha nem kíván részt venni, akkor arra nem tudják kötelezni (sajnos). Ha az esküvõn felnette a nevedet, de utána megbánta és nem cserélte le az iratait, akkor tuti szabálysértést követett el. De hogy ennek milyen nag következménye van, azt nem tudom. Bár nem hiszem hogy sok, legfeljebb pénzbírság.

Ha megözvegyült az apósom 32 év házasság után, közös tulajdonjog nincs a volt feleséggel, közös gyermek sem született, a nevelt gyermek követelhet valamiféle örökséget?

Az apos 1/1 tulajdonosként van bejegyezve a földhivatalba, illetve van egy régen íródott végrendelete is, amiben a telek egészéről, illetőleg a ház 60 %-ról már akkor rendelkezett!

Legjobb válasz: A nevelt gyerek nem, de ha örökbefogadták, akkor igen...

A nevelt gyerek nem, de ha örökbefogadták, akkor igen...
Ha nincsen végrendelet, automatikusan minden a legközelebbi hozzátartozóra (a házastársra, apósodra) száll. Ez csak akkor van másképp, ha az anyósod halála elõtt megjelölte a nevelt fiát örökösként.
Mivel após a papíron a tulaj és az elhunytnak nem volt mit hátrahagynia, így senki nem követelhet semmit.
Az após a kizárólagos tulajdonos, az esetleges halála után ha van saját gyereke, akkor az örököl, ha nincs, akkor az após szülei, testvére(i), iletve egyéb rokona. A nevelt gyerek nem családtag jogilag, csak akkor örökölhetne, ha vagy ráhagyja az após végrendeletileg (de a törvényes örökösöknek ekkor is jár a köteles rész), vagy pedig ha eltartási szerzödést köt vele, és az eltartási kötelezettségeinek eleget is tesz.
Úgy-úgy, a nevelt gyermek csak a saját szüleitõl, vér szerinti rokonaitól, örökbefogadóitól örökölhet, nevelõszülõktõl nem.
Mármint, ha nincs erre utaló végrendelet, de gondolom ez nyilvánvaló.
Nevelt gyereke jogilag nem létezik így nem.
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a válaszokat mindenkinek! Nem fogadta örökbe, nem vette a nevére apósom a nevelt fiát, uh. a válaszok szinte egyértelmûek! Remélem nem is lesz gond a fiú részérõl!


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!