Találatok a következő kifejezésre: A fajtatiszta csak (18 db)

A fajtatiszta chihuahuáknak csak alma fejük lehet?

Nekem van egy 3 hónapos Csivikém és állítólag körtefeje van,akkor ezért ? már nem is fajtiszta?

Legjobb válasz: Igen, csak akkor számít fajtatisztának. De gondolom így is szereted, ezek olyan kis édesek :)

Igen, csak akkor számít fajtatisztának. De gondolom így is szereted, ezek olyan kis édesek :)
Szia! itt megtalálod a fajta standardjét: http://www.chihuahua.hu/standard.htm Attól még hogy a kutyusod nem felel meg neki attól még fajtatiszta, csak a kiállításokon nem érne el olyan jó eredményeket. Vannak olyan kutyák hiába fajtatiszták amik nem felelnek meg a standardnak, de attól még nagyon jó családi kutyusok is lehetnek. De a tenyésztést és a kiállításokat nem biztos hogy megkockáztatnám egy ilyen kutyussal...
A kérdező hozzászólása: Köszönöm szépen a választ...nem is akartam vinni kiállításra csak kíváncsi voltam.Õ csak az Én kis kedvencem :)

Ha a kiskutyának csak az egyik felmenője törzskönyves, a másik "csak" fajtatiszta, adhatnak-e a kicsinek törzskönyvet? Vagy csak akkor, ha mind a 2 szülő törzskönyves?

Legjobb válasz: Hivatalosan egyedül a tk igazolja azt,hogy a kutya fajtatiszta.Túlzás vagy nem,ez a szabály.Függetlenül attól,hogy sokszor a törzskönyvvekkel is csalnak némelyek,pl.halott kutya tk-vével állítanak ki vagy "tenyésztenek"azonos fajtájú talált,ismeretlen származású kutyát. Egyébként nem egy olyan kutya van,aki teljesen hasonlít egy adott fajtához,meg nem tudnád különböztetni,közben keverék. Ismertem egyet,küllembírók is azt mondták róla,de gyönyörû roti.Gazdi az alomból hozta el a kutyát,látta az anyaállatot,talált német juhász keverék.

A TELJES fajtatisztaságot majd akkor lehet igazolni a törzskönyvvel, ha minden kutya neve mellett ott lesz a DNS igazolás.
Így van, de ezt is ki lehet játszani.Van mondjuk Bodrika(legyen mondjuk példánkban fekete puli), akinek megcsinálják a DNS vizsgálatot és minden rendben, rákerül a papírjaira, hogy a szülõk stimmelnek. Egyszer csak Bodrika kiszökik a kerítésen és kivasalja egy kamion. A búslakodó gazdi pár hét múlva hírt kap egy szintén fekete, papírok nélküli azonos nemû puliról, aki Piripócson él rossz körülmények közt, kb.az elhunyt Bodrikával egyidõs, származása ismeretlen.Elhozza, feljavítja, és az új kutya pár hét múlva a néhai Bodrika papírjaival van nevezve egy kiállításra, majd késõbb Bodrika papírjaival ellik vagy fedez.A papírokon stimmel a DNS-vizsgálat, kit érdekel, hogy közben Bodrika hõsi halált halt és reinkarnálódott?Nem fognak egynél többször DNS vizsgáklatot csinálni egy kutyánál, sõt még chipet se igen ellenõriznek.
Hivatalosan egyedül a tk igazolja azt, hogy a kutya fajtatiszta.Túlzás vagy nem, ez a szabály.Függetlenül attól, hogy sokszor a törzskönyvvekkel is csalnak némelyek, pl.halott kutya tk-vével állítanak ki vagy "tenyésztenek"azonos fajtájú talált, ismeretlen származású kutyát. Egyébként nem egy olyan kutya van, aki teljesen hasonlít egy adott fajtához, meg nem tudnád különböztetni, közben keverék. Ismertem egyet, küllembírók is azt mondták róla, de gyönyörû roti.Gazdi az alomból hozta el a kutyát, látta az anyaállatot, talált német juhász keverék.
pedig keverék mert lehet mondjuk dédapja keverék és azóta csak tiszta vérû kutyák a felmenõi de akkor is keverék. Én is ismerek olyat aki tiszta goldennek néz ki pedig a nagyapja ír szetter...max kicsit sötétebb de azon kívül teljesen goldenes a kutya. A törzskönyvet lehet hamisítani de hivatalosan csak az ami bizonyítja, hogy az adott egyed nem keverék...ennyi.
Értem mindkét oldalt, de akkor sem lehet általánosítani.Fajtatiszta, de nem lehet bizonyítani.Egy nemzedékeken át tiszta vérû kutyát ne keverékezzünk le, csak mert nem csináltak neki tk-vet.
Csak annak, amelyiknek mindkét szülõje törzskönyves. Olyan meg nincs, hogy fajtatiszta, csak nem törzskönyves, mert amelyik kutyának nincs tk-ja az keverék.
Ez egy kicsit túlzás már.Miért lenne keverék, 2 fajtatiszta, törzskönyves kutya kölyke?Csak mert nem csináltak neki tk-vet?Ilyen alapon, DNS vizsgálat nélkül, a tk is megkérdõjelezhetõ!
Ez nem igaz. A törzskönyvvel nem rendelkezõ kutyák nem feltétlen keverékek!
Nevetni fogsz, ismerek aranykoszorús mestertenyésztõt is, aki halott kutya papírjaival állít ki egy talált másikat.
én még nem láttam olyan kiállítást, ahol ellenõriznék a chipet. Viszont olyan szaporítót ismerek személyesen, aki ilyen esetben azt hazudta, hogy kiesett a kutyából a chip, szépen újrachipezték és a papírokat átírták.
szia! B törzskönyvet kaphat, de az nem tudom, mire elég. Különben a törzskönyv sem minden. Nekem volt már törzskönyves beagle kutyám, öröklött fülérzékenységgel, ideggyengeséggel stb. A legbetegesebb kutyám volt eddig.
Na igen, ha van papírod róla, hogy magyar vagy akkor valóban, ha nincs......
tegnap 22:43 Most nem arról van szó. hogy a kiállításon mit ellenõriznek, mit nem. Viszont a kivasalt Bodrika chipje nem fog átkerülni a befogadottba. Persze, lehet ragozni a kibúvókat, de nincs értelme. Az ember már csak ilyen....Keresi és hamar megtalálja a kiskapukat.
Törzskönyvet csak a tenyésztõk tudnak kiállítani.Enélkül a kutya csak fajtajellegû lehet.
A kérdező hozzászólása: köszi :)
Igen, fajtajellegû keveréknek minõsül.
Mi voltunk már olyan kiállításon ahol ellenõrizték a chipet, külföldön és Magyarországon is. Amúgy meg nem az a lényeg, hogy ki mivel trükközik, mert sumákolások az élet minden területén vannak, mégis ragaszkodunk a papírokhoz. Ha viszont nincs papír, jelen esetben törzskönyv, akkor símán mondhatom, hogy bárki bármit is állít, nem hiszem el, hogy az a kutya fajtatiszta. Nem azért, mert rossz szándékú az illetõ, és át akar verni, hanem azért, mert õ se tudhatja biztosra, csak elhiszi valaki másnak. De enniy erõvel adjon nekem valaki kölcsön százezer forintot, higgye el, vissza fogom adni (papírt nem írunk róla)! Elég érdekes keverékek tudnak születni, némelyik megszólalásig hasonlít egy konkrét fajtára, pedig az egyik szülõ totál más volt. Nem egy ilyen kutyát ismerek, csak az õ gazdáik nem is próbálták fajtatisztának beállítani, hanem megmondták, hogy keverékek.

Csak a nyomott orrú perzsa cica a fajtatiszta vagy több fajtája is van a perzsának?

Legjobb válasz: A perzsa fajta jellege a nyomott pofi. Fajtatiszta akkor 100 %-osan,ha errõl van papírja.

A perzsa fajta jellege a nyomott pofi. Fajtatiszta akkor 100 %-osan, ha errõl van papírja.
Minnél nyomottabb az orra, annál túltenyésztettebb és betegesebb az egyed, ellenben kiállításokon nagyon értékelik sajnos...
A kérdező hozzászólása: Szóval akkor az én cicám akit nem tenyésztõtõl vettem nem perzsa?Mert ugyan nem nyomott orrú, de nagyon szõrös kiscica 10 hetes de már most sûrû és nagy szõre van!A doktornõ akihez vittük is azt mondta, hogy perzsa.
Mivel nem tenyésztõtõl vetted, semmi sem bizonyítja, hogy fajtatiszta a cica. A szaporító nem tud neked törzskönyvet adni. Gondolom, olcsóbban is kaptad meg a macskát, akinek valószínûleg volt a felmenõi között perzsa.
Utolsónál a pont. Az a macska 100osan fajtiszta, akinek errõl szóló hivatalos törzskönyve van, amiben még a FELMENÕI is fel vannak tüntetve. Amúgy van ezerféle macskafajta aminek hosszú a szõre és nem nyomott az orra, ennyi erõvel abból is lehetne bármelyik.
Valójában vérvonalakon múlik. Az amerikai fajtastandard gömb fejformát favorizálja, ezért ezek látványosan turcsiorrú macskák. A hollywood-i moslékban kizárólag ezt az alfajt láthatod, ezért gondolod, hogy csak az a fajtatiszta, pedig egyáltalán nem errõl van szó. Az európai és eredeti arábiai perzsák inkább az õsi török angóramacskára emlékeztetõ, hosszúkásabb fejformájú állatok. Jóval egészségesebbek is, sõt, megkockáztatom ez a perzsa semmivel sem betegesebb, mint egy házimacska. Szõrét rendszeresen ápolni kell. Kimondottan nyugodt vérmérsékletû állatok, elsõsorban szobai tartásra. (Mondjuk az enyémek kijárnak, s mondhatom, kiváló egerészek!)


Házi cicákat is lehet versenyre/kiállításra vinni vagy csak a fajtatisztákat?

Legjobb válasz: Én úgy tudom,hogy házi cicákat is lehet kiállításra vinni.

Én úgy tudom, hogy házi cicákat is lehet kiállításra vinni.
Macskamániásra lehet vinni. A Lurdy házban szokták rendezni kb. évente 3-4 alkalommal.

Ebadót csak a fajtatiszta, törzskönyves magyar fajtáknak nem kell fizetni?

Nekem nem tk-s a pulim, az anyja puli az apját nem tudjuk. Tisztára úgy néz ki mintha fajtatiszta lenne.

Legjobb válasz: Csak a törzskönyvvel rendelkezõ magyar fajták mentesülnek az ebadó alól. Én személy szerint, ezzel maximálisan egyetértek, ha nem így lenne, minden második keverékre rámondanák, hogy puli vagy vizsla.

Csak a törzskönyvvel rendelkezõ magyar fajták mentesülnek az ebadó alól. Én személy szerint, ezzel maximálisan egyetértek, ha nem így lenne, minden második keverékre rámondanák, hogy puli vagy vizsla.
Ha nincs törzskönyve akkor a gazdi nem tudja bizonyítani, hogy tényleg magyar fajta( mármint pl puli stb..) Ergo a tk-s kutyák mentesülnek csak ez alól.
magyar fajtának nem kell fizetni. ivartalanított, chipezett kutyának sem kell fizetni. Ennek is annyi az értelme, hogy kiszipolyozzák a polgároktól a pénzt, amit a kutyára fordíthatnának. Mit gondoltok öreg nénik, bácsik, akiknek szerényen éldegél az ebük, úgy elveszik tõlük, mint a pinty
ma 07.06 tól kérdezném kisnyugdíjas mamika fizet ebadót a tacsi-mix kutyájáért, gazdag üzletember nem fizet, mert van 3 komondorja...ez így reális lehet? (tegnapi voltam)
ez is má tök undorító, hogy a magyar kutyák mentesülnek az ebadó alól..miért? mondom ezt úgy, hogy magyar vizslám van mocs.os nacionalista banda ez (ezt meg úgyis kimoderálják, mind1)
1.csak azoknak kell, szerencsére kezdünk vigyázni az értékeinkre legalább kis mértékben.nem a kaut és társait kell preferálni meg a staffordokat :@
tegnapi 20:26 osnak uzenem hogy minden normalis orszag elonyben reszesiti a sajat fajtait.a magyar fajtak nemzeti kincseink akinek nem tetszik majmolja az amcsikat de ne ugasson ha fizetnie kell
Én úgy néztem utána , hogy a kevereé kutyusokért 10 E-t kell fizetni a fajtisztáért 20-at de szerintem ez hülyeség :/ Már lassan minden apró porszemért fizetni kell...
Utána néztem, azt olvastam legfeljebb 6000 Ft. Itt részletesen elolvashatod: http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/kutyavilag_-_jon_az_eba..
Ebadót ivartalanított kutyáért nem kell fizetni. Semmilyen fajtáért sem, és a kisnyugdíjasnak sem. A tenyésztõ az más téma, ahhoz nem értek. Ott gondolom egyéb adók is vannak, mert kereskedik a kutyusokkal.
sajnos ez van! Ez az egész ebadó egy nagy [email protected]ág- pontosan emiatt-----
menhelyrõl származó kutyáknak, ivartalanitott és magyar fajtáknak nem kell.
A nem törzskönyvesek után kell. Már bocsi hogy én is kérdezek de akkor sem kell mi ha a Pulinak B típusó törzskönyve van
"Nem szedhetõ adó az ivartalanított ebek és az õshonos magyar kutyafajták után." Idézet a törvénybõl. Nem kell találgatni, hogy szegények, meg gazdagok, kis kutya, nagy kutya. El kell olvasni, és szabályosan tartani a kutyust.
ne általánosíts..
Nem értem ebben mi a furcsa? Ha te fenyõt szeretnél a kertbe - és tök mind, hogy ajándékba vagy pénzért, reális a kérés vagy nem stb- akkor fenyõt szeretnél és nem tölgyet. Felszínes? Igen, de bocs emberek vagyunk nem szentek... Ezt magyarázni kell tényleg?
A kérdező hozzászólása: Bocsánat..csak elfutotta az agyamat a vér, amikor 60 hirdetésbõl legalább 40ben ezt olvasom.
Ne keverd a növényekkel. Azok nem keveredhetnek úgy, mint a kutyák!
Mert az emberek a külsõségre mennek. Magyarország tényleg nem gyengén le van maradva a nyugati országokhoz képest, mert nálunk egy keverék még mindig a "ronda korcs" kategóriába tartozik és nem tekintik egyenértékûnek a fajtatiszta kutyákkal. Sajnos. Persze, tisztelet a kivételnek.
Ez tényleg érdekes kérdés... Én szeretem a német juhászt, tehát, ha kutyát szeretnék venni, vagy örökbefogadni akkor nj. Ha menhelyrõl beszélünk, akkor nehéz kérdés. Ha már nem lesz az én kis drágám, vagy bõvíteném a falkánkat, akkor vagy tenyésztõtõl vennék nj-t, vagy elmegyeka fajtmentõkhöz, és onnan. Onnan nyílván nem jutok törzskönyves kutyához, és az se biztos, hogy 100%-os német juhász, de a fajtajelleg az megvan. Hogy szeretnék-e egy labi-terrier keveréket, vagy egyéb mixelt kutyust? Erre nem tudok határozottan nemet mondani.. Kutyabolond vagyok, tehát ha meglátnék egy édes kis keveréket, és beleszeretnék, akkor hazavinném. De, német juhászaim voltak amióta az eszemet tudom, így ismerve a fajtát rgaszkodok hozzá. Én ezért. Én nem lennék megsértve. :) Ha édes kis blökit ajánlanál és beleszertnék vinném:) De ha mutatnál egy árva kis német juhászt, azt tuti elvinném:)

Keverék kutyák is nevezhetnek a Dog Dancing, Agility versenyekre, nem csak a fajtatiszták?

Nyáron lesz egy menhelyi kutyusom, és szeretnék majd vele ilyen versenyekre járni, csak nem tudom, hogy keverék kutyák nevezhetnek-e.

Legjobb válasz: Ez utóbbi szerintem nem állja meg a helyét... a tükörmódszeres sulik elhibázott metódusa az agility oktatás. Sajnos gõzük sincs róla, nem értenek hozzá, beleteszik a programba, mert "kötelezõ", de nem értenek hozzá... ráadásul ezzel, h egy alap jól képzett kutya nem mehet "csak úgy" agilityzni erõs túlzásnak tartom.

Ez utóbbi szerintem nem állja meg a helyét... a tükörmódszeres sulik elhibázott metódusa az agility oktatás. Sajnos gõzük sincs róla, nem értenek hozzá, beleteszik a programba, mert "kötelezõ", de nem értenek hozzá... ráadásul ezzel, h egy alap jól képzett kutya nem mehet "csak úgy" agilityzni erõs túlzásnak tartom.
Egyedül az FCI világbajnokságra nem mehetnek keverékek és tk. nélküliek, minden máshova igen. Hajár és sok sikert a kutyushoz! Hova fogsz járni agilityzni?
A kérdező hozzászólása: Szia, még nincs ötletem, ez lett volna a következõ kérdésem. Te tudsz jó helyet Budapesten?:)
Kutyaiskolák klubbfoglalkozásain.De alap vagy középfokú képzés kell hozzá, mert nem tudod majd irányítani a pályán.
Biztosan suli függõ, nálunk nagyon jól mûködik a módszer is, meg az agility is.Külön oktatója van, nemzetközi versenyekre is mennek.Jó a kutyunak, jó a gazdinak.Mivel szabad területen vagyunk és többen, minimum kell, hogy alap engedelmességije legyen a kutyunak.Behívható legyen, helyben maradjon stb..nem tudok róla, hogy lenne kutya suli aki enélkül is fogad.
Ha a Népszigetirõl beszélsz ahol egy ideje a Tráj Tomi tartja az oktatás egy részét, az picit más és talán azt jelzi h a fejükhöz kaptak, h kéne valamit alkotni. De egy-két éve pont azért nem vállaltam ott az oktatást mert az iskolavezetés kötötte az ebet a karóhoz, olyat akart megkövetelni ami az agility képzsében lehetetlenség, ráadásul már oviban belepiszkáltak olyan kutya képzésébe is akit kifejezetten agilityre vettek. Szóval nekem nincs jó tapasztalatom a tükrös agilitysekkel (tisztelet néhány kivételnek, olyanoknak akik utánamennek és máshonnan is informálódnak). Azt meg egy szóval nem mondtam, hogy nem kell megkövetelni az alapengedelmességet meg behívhatóságot, hanem azt h túlzásnak tartom h a már ilyen elõképzettséggel rendelkezõ kutyák nem mehetnek "csak" agilityzni, hanem jó pénzért elvégeztetik velük a két tanfolyamot.

Csak a fajtatiszta kutyának van törzskönyve?

Legjobb válasz: Ha a tenyésztõje jogkövetõ magatartást folytatott, akkor igen.

Ha a tenyésztõje jogkövetõ magatartást folytatott, akkor igen.
Most már néhány hibrid kutyát is törzskönyveznek egyes országokban (pl. USA, Németo.), ezek olyan keverékek, akik nem véletlenül jöttek létre, hanem a "tenyésztõ" ugyanolyan gondosan megválogatja a szülõket és ugyanolyan követelményeknek kell megfelelniük, mintha fajtatiszta almot hozna le (tenyészszemle, orvosi szûrések...) Ilyen pl a labradoodle (labrador-óriás uszkár).
Ez így még mindig jobb, mintha csak a vakvilágba születnének! Legalább van mivel igazolni a származásukat.
Az usában sok fura dolog van. :) Akkor ez amolyan utolsó törzskönyv, a családfa vége, hiszen ezeknek a kutyáknak már nem lesznek utódaik, mert akkor az már nem labradoodle lenne.
Igen, ezek természetesen nem továbbtenyészthetõek, F1-es hibridek, de hozzájuk ugyanúgy jár a törzskönyv, tenyésztõi szerzõdés... Ami nekem fura volt, hogy a németek is már adnak törzskönyvet hozzájuk. Bár jobb is, mert a celebek nagyon felkaptak pár fajtát és a szaporítógyárak le is csaptak ezekre az új "pénzszerzési lehetõségekre".

Már ILYEN is van? Azt hittem eddig, csak a fajtatiszta (kinézetû) kutyákat szaporítják!

Leesett az állam.

Legjobb válasz: De ez egy szuka, nem tûnt fel? A saját kutyájának akar kölyköket. Nem mindegy neked, mire kell neki a kiskutya?

De ez egy szuka, nem tûnt fel? A saját kutyájának akar kölyköket. Nem mindegy neked, mire kell neki a kiskutya?
A kérdező hozzászólása: Jól értem, hogy akar egy csomó keverék kiskutyát - magának?
Szerencsétlen kutya mennyire el van hanyagolva...
Nyugi, nem hiszem hogy normális épp eszû ember akár csak a közelébe is engedné a kanját, nemhogy még fizessen is érte.
Azért nem mindegy, mire kell neki a kiskutya, mert ilyen szaporított keverékekkel van tele az összes menhely és gyepi.Sok kutya hónapokig, évekig bent van.
Nem akarom az ördögöt a falra festeni, de az én kutyám is hasonló helyrõl lett mentve. Úgy értem, direkt minél keményebb kutyákat raktak össze, volt ott kaukázusi-roti, német juhász-pit, cane corso-dobi... Nem véletlen. Viadalokra képezték õket, keresték a legkeményebb kutyát a különbözõ párosításokkal. Az enyém még kölyök volt, természetesen láncon tartva, kiéheztetve amikor felszámolták a telepet. El tudom képzelni, hogy nem véletlen keres mellé pont ilyen kutyákat, a méret a legutolsó tényezõ, csak az jobban hangzik...
például bulldogoknál is van ilyen...vannak hirdetõk, akik évek óta hoznak 75%-os és 50%-os almokat, hol angol-francia bulldog, hol valamelyik amstaffal keresztezve, hol még vegyesebb, mert a keverérkek keveréke... de pl tipikus, hogy létrehoznak egy mopsz-francia bulldog keverék szukát, pároztatják egy francia apával, és lesz egy kisméretû, extrabõrös, nagyon turcsi, nagyon gülü kiskutya. Vagy ha bulldog-boston terrier a szuka, akkor pedig bulldog lesz, de atletikusabb... trendi fajtáknál ez nagyon gyakori sajnos a minibulldogról már ne is beszéljünk, ahol csivava játszhat be.
Bisztos befedezteti, aztán fajtisztaként adja el!

Ha a tövény szerint csak a törzskönyves kutya fajtatiszta, akkor keveréknek minősül a fajtajellegű kutyám akkor is, ha biztosítást szeretnék rá kötni?

Csak mert eddig azért nem kötöttem, mert a biztosítási szerz?désben a fajtatiszta kutyáknál a rájuk jellemz? betegségeket felsorolja a szabályozás mint biztosításból kizárt problémákat. De mivel hivatalosan keverék kutyám van, a biztosítást megköthetem rá úgy, mint keverék kutyára, azokkal a kondíciókkal szerintetek?

Legjobb válasz: Szerintem csak törzskönyv felmutatásával lehetséges - hiszen innen tudni, hogy fajtatiszta.

Szerintem csak törzskönyv felmutatásával lehetséges - hiszen innen tudni, hogy fajtatiszta.
A kérdező hozzászólása: Ergó, akkor ha szaporítótól vettem annó a kutyám, és kijön valamilyen fajtára jellemzõ betegség, azt kifizeti a biztosító, hiszen nem fajtatiszta, és a kizárások csak a fajtatisztára vonatkoznak? És éves díjnak is az olcsóbb, keverékre vonatkozót kell fizetnem?
Olvasd el alaposan a szerzõdési feltételeket, ne legyen belõle félreértés. Én pl. el tudom képzelni, hogy a felsorolt betegségek biztosításból kizártak, bármilyen fajtáról is legyen szó. Kérdezd meg õket írásban és mentsd el a választ. Ha vállalnak rá kockázatot és törzskönyv kell ahhoz, hogy elismerjék fajtatisztának akkor szerintem nagyon megérheti megkötni.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!