Találatok a következő kifejezésre: A fa hogy (298 db)

Bramac tetőléccel ívet kell hajlítanom csónakra. Hogyan hajlítsam, hogy ne repedjen meg? Mit lehet csinálni a fával, hogy rugalmasabb legyen?

Dióhély csónakon cseréltem hablécet. A léc 4 m és a csónak oldalára kell hajlítanom. Én 5 db pillanatszorítóval csináltam fokozatosan amivel az ívet sikerült is meghajlítanom, de az egyik külső léc másnapra elrepedt a húzott oldalon. Mondjuk az hozzáteszem, hogy ahol elrepedt ott belső old. volt egy görcs és a külső old. lett a repedés. Lehet ha nem lett volna görcs akkor bírnia kellett volna a fának?

Legjobb válasz: Áztasd elõtte be vízbe!

Áztasd elõtte be vízbe!
A kérdező hozzászólása: Köszönöm. Kb. menny ideig áztassam

Milyen védőszert kenjek a fára, hogy ne menjen tönkre az idő múlásával?

Párommal hintaágyat barkácsolunk otthon, lehántottuk a fáról a héjat, most várunk,hogy kiszáradjon. Milyen szerrel kenjem be a lefestése előtt, hogy ne menjen tönkre a fa?

Legjobb válasz: csónaklakkal kend be.

csónaklakkal kend be.
A lakkozás semmi esetre sem ajánlom. Lazúr, vagy száradó olaj lehet a jó megoldás teljesen mindegy, csak attól függ akarod-e színezni, mert akkor lazúr.
Nekünk van kerti bútorunk natúr teakfából, évente egyszer lenolajjal bedörzsöljük, és semmi baja. Ráadásul napozóágyak, csuromvizesen szoktunk ráfeküdni, amikor kijövünk a medencébõl.

Hogyan tudom a fánk belsejébe "belevarázsolni" a lekvárt?

Magát fánkot sütni tudok, csak azt nem, hogy hogyan kerül bele a betét, pl. lekvár, nutella, stb.,... szegény édesanyám tudta igy csinálni a fánkot, csak sajnos már nincs közöttünk, és öt nem tudom már megkérdezni:(

Legjobb válasz: Kétféle módon. A kész fánkba egy erre a célra szolgáló eszközzel beletöltöd.Szerintem ez aléggé macerás. Én úgy szoktam,hogy kiszaggatom a fánkot,felére ráteszem a lekvárt,stb.tölteléket,majd beborítom agy másik fánkkal,és a fánkszaggatóval újra kiszúrom ( a kettõt együtt.) Kelni hagyom,majd kisütöm.

Kétféle módon. A kész fánkba egy erre a célra szolgáló eszközzel beletöltöd.Szerintem ez aléggé macerás. Én úgy szoktam, hogy kiszaggatom a fánkot, felére ráteszem a lekvárt, stb.tölteléket, majd beborítom agy másik fánkkal, és a fánkszaggatóval újra kiszúrom ( a kettõt együtt.) Kelni hagyom, majd kisütöm.
Én úgy szoktam, hogy kiszaggatás után kicsit széthúzom a tésztát, belerakom a tölteléket (nem túl sokat), majd összehúzom a széleit, összenyomkodom és az asztalon kevés liszten forgatom (úgy, hogy az összenyomkodott fele legyen lent). Igy elõbb-utóbb összetapad teljesen es nem igazán látszik, hogy ott volt összefogva. Azután még hagyom kicsit kelni, hogy még egységesebb legyen. Fontos, hogy a tapasztást száraz kézzel csináld, ne legyen lekváros az ujjad és ne is kenõdjön a lekvár a szélekre, ahol össze szeretnéd ragasztani a tésztát, különben szétcsúszik. Az is jó megoldás, hogy megsütöd és utólag töltöd meg, a bolti fánknál is ez a gyors módszer. Töltõzsákba rakod a tölteléket, ami nem lehet túl kemény, tehát a lekvárt érdemes jól átkavarni, esetleg picit hígítani is és egy vékony csõ formájú fejet raksz a zsákra, kilyukasztod a fánkot és belenyomod a dolgokat. Igaz, a lyuk ott marad, de mivel pici, így nem lesz látható. Célszerû az oldalán lyukasztani.
Èn krémkinyomóval(tortadíszítö) szoktam a nutellét beletenni a nyers tésztába.Hagyom még kb.10 percig, majd sütöm.
Ha van tortadíszítéshez használt "fecskendõ" abba teszed a lekvárt, így kis lyukon bele tudod nyomni. Ha nincs, az oldalán vágjál késsel egy kis rést és kanállal beleteszed. Ez a macerásabb. Esetleg késsel kitágítod a lyukat, akkor már zacskóból (aminek a csücskét levágod) bele lehet nyomni.
A kérdező hozzászólása: koszonom az idaigi valaszoloknak, a masodik valaszolo tanacsat probalom meg eloszor, mert csak az az igazi..:) anyukam is azthiszem valahogy igy csinalta, koszi meg1szer, ..mindenkinek


Hogyan kell kezelni a fa ablakkeretet és párkányt?

Albérletben élek egy kis társasházban. Viszonylag új fa ablakok vannak itt. Az ablakpárkány is ugyanabból a fából van. Kívül olyan mintha kiszáradna, vagy olyasmi. Lehet ezt valamivel kezelni? Vagy sima bútorápolóval le lehet kenni?

Legjobb válasz: Lenolaj kencével lehet kezelni. A festékboltokban kapsz ilyet, de ezt csak natúr fára lehet kenni, ami lakkozott vagy zománcozott arra nem, mert nem tudja beszívni a fa.

Lenolaj kencével lehet kezelni. A festékboltokban kapsz ilyet, de ezt csak natúr fára lehet kenni, ami lakkozott vagy zománcozott arra nem, mert nem tudja beszívni a fa.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm! Ki fogom próbálni, nincs lakozva, csak festve.
Mit értesz a festés alatt? Látszik a fa erezete, vagy teljesen egyszínû? Elõbbi esetben lazúrozva van, azt érdemes átkenni ugyanolyan fajta színtelen lazúrral (Pl. sadolin) Ha viszont teljesen le van festve, és nem az anyag, hanem a festés repedezett meg, azt bizony le kell csiszolni síkra, majd újrafesteni. A nagyobb repedéseket érdemes festés elõtt kikenni valamilyen glettanyaggal, de sosem vastagon, mert a glett ugyanúgy ki fog repedezni.

Érdemes neten rendelni festéket fára? Fehéret. Lényegébe szerintem mindegy, hogy fémre vagy fára mert mnem közvetlenül a fára megy.

Legjobb válasz: Ha tudod hogy milyen festék jó akkor talán érdemes. Ha belegondolsz nem sokkal lehet olcsóbb a neten mint a boltban és a szállítási költséget is te fizeted. Ha nagy tételbe rendelsz akkor megéri.

Ha tudod hogy milyen festék jó akkor talán érdemes. Ha belegondolsz nem sokkal lehet olcsóbb a neten mint a boltban és a szállítási költséget is te fizeted. Ha nagy tételbe rendelsz akkor megéri.

Igaz-e, hogy a fa epitesu nyillaszarok megis csak jobbak a muanyagnal? Es miert?

Legjobb válasz: nem 'jobb', maximum mas. pl. a muanyag nem igazan festheto, a fa igen, a muanyagot nehezebb utolag igazitani (mondjuk a femkeret miatt nem is kell, hiszen kevesbe vetemedik). hol hallottad, hogy a fa 'jobb'?

nem 'jobb', maximum mas. pl. a muanyag nem igazan festheto, a fa igen, a muanyagot nehezebb utolag igazitani (mondjuk a femkeret miatt nem is kell, hiszen kevesbe vetemedik). hol hallottad, hogy a fa 'jobb'?
Ez inkább onnan jön hogy a jó minõségû fa nyílás zárók elõállítása drága, drágább mint a mûanyag ablakoké. (persze lehet kapni nagyon vacak és olcsó fa nyílás zárókat is) Szóval ezek a fa ablakok inkább a prémium kategóriát képviselik, jobbak és persze drágábbak is mint egy átlagos mûanyag ablak (csak fizesd meg) Nagy általánosságban nem lehet kijelenteni hogy jobbak lennének.
Igen, jobbak a fa nyílászárók, mint a mûanyagok, azért, mert a fa természetes anyag. A mûanyag nyílászárók maximálisan zárnak, s nem engedik át a párát, levegõt, ezért ha a mûanyag ablakos szobában például sokáig nem szellõztetnek, a szoba bepenészedhet, vagy befülledhet. Ezért fontos a mûanyag nyílászárók esetén a rendszeres szellõztetés. Fa nyílászáróknál, mivel a fa természetes anyag, s természetes módon valamennyi párát és levegõt átenged (persze olyan mértékben, ami nem befolyásolja negatívan a vízzáró tulajdonságát), a szoba levegõje természetesebb marad. Persze fa ablakoknál is fontos a szellõztetés, de alapvetõen jobb fizikai és élettani tulajdonságokkal rendelkezik, mint a mûanyag.
'Igen, jobbak a fa nyílászárók, mint a mûanyagok, azért, mert a fa természetes anyag. ' ez, kerem, maszlag, mint ahogy a valasz tobbi resze is. a festett fa pl. miota is enged at barmit? a fa ablakok azert 'engedik at' a levegot, mert sosem zarnak tokeletesen a fa egyenetlensegei, vetemedese miatt. a muanyag ablakok igen, ezert is epitenek belejuk szellozonyilasokat. ne az igenytelen, teszkogazdasagos muanyag ablakot vegyuk mar alapul...
'Persze fa ablakoknál is fontos a szellõztetés, de alapvetõen jobb fizikai és élettani tulajdonságokkal rendelkezik, mint a mûanyag.' ez ezzel a mondattal meg is koronaztad a maszlagot: tehat a fa sem engedi at a parat, szelloztetni kell, hogy ne peneszedjen a lakas. a halott fanak (erted, kiszaritott, majd mindenfele vegyszerekkel, rovairtoval, peneszgatloval, stb. kezelt fanak) megis milyen 'elettani' hatasai vannak?
Rendkívül mérgezõ anyagok keletkeznek a PVC megsemmisítésekor.
de miert semmisitenel meg egy ablakot, ha nem ment tonkre? aztan arrol hallottal-e mar, hogy ujrahasznositas? eeerted, femkeret meg muanyag kulon-kulon ujrahasznosithato, nem kell 'megsemmisiteni'. hol tart mar a tudomany, mi?
Nem igaz. Mindkét anyagból lehet szuper ablakot gyártani. Mindkét esetben szükséges a szobák szellõzését más módon biztosítani (légbeeresztõ+ventilátor vagy hõvisszanyerõ rendszer).

A gyümölcsfák törzsén ( szilva ültetvény) fehér foltok kíséretében jellegzetes fa gombák, taplók nőnek. Ez a fa pusztulásának a jele? Káros? Hogyan kell védekezni ellene?

Legjobb válasz: A gomba már csak jelzi, hogy elhalt szövetek vannak a fában, vszinûleg monília, egyéb betegség vagy környezeti ártalom már elpusztította a fákat vagy pusztulóban vannak... sajna...

A gomba már csak jelzi, hogy elhalt szövetek vannak a fában, vszinûleg monília, egyéb betegség vagy környezeti ártalom már elpusztította a fákat vagy pusztulóban vannak... sajna...
A kérdező hozzászólása: A ma 0.28 as válaszolónak köszönöm! Igen biztos monília okozza a fák pusztulását, mert három éve rendkívüli monília fertõzés érte e szilvást, az egész termés lepusztult, és azóta gyakorlatilag nem terem.
Nálunk a sárgabarackra is átterjedt :/ Mind kipusztult, pedig úgy nõttem fel, hogy egy kisebb gyümölcsösünk volt.
A kérdező hozzászólása: Sajnos nincs igazán hatékony kisüzemi permetszer. Ami hatékony azt csak növényvédõs szakvizsgával rendelkezõ személyek vásárolhatják. Már arra is gondoltam, hogy vizsgát teszek, de a tanfolyam igen drága, ezért lemondtam róla.Pláne így hogy a stanley szilvának nincsen piaca.A miskolci hûtõházat "privatizálták", bezárták, azóta még a nyomott áron sem tudom eladni az évi 10-12 tonna termést.

Nemrég kaptam egy cicát. Még nem élt meg egy karácsonyt sem és most rettegünk, hogy mivel ez új neki, valamit csinálni fog a fával, a díszekkel vagy az égőkkel. Mit tegyünk ez esetben?

2,10-es fát vettünk (már),de még nem állítottuk fel.a macskát nem lehet elzárni hónapokra,ameddig áll a fa,mert az szinte állatkínzás.nincs nagy lakásunk,nem tudjuk megoldani hogy külön helységben legyenek.hogy lehetne megakadájozni hogy betámadja?

Legjobb válasz: Szerintem sehogy,mindenképpen meg fogja nézegetni magának. Ha jól kikötöd a fát, nem tudja lerántani. Végsõ esetben pedig állhatsz a fa mellett egy vízipisztollyal, és ha rendetlenkedne, lespricceled. Kérdés, hogy utálja-e annyira a vizet, mint amennyire vonzza a fa.

Szerintem sehogy, mindenképpen meg fogja nézegetni magának. Ha jól kikötöd a fát, nem tudja lerántani. Végsõ esetben pedig állhatsz a fa mellett egy vízipisztollyal, és ha rendetlenkedne, lespricceled. Kérdés, hogy utálja-e annyira a vizet, mint amennyire vonzza a fa.
Ne viccelj, egy karácsonyfának komoly súlya van, nem tudja felborítani, pláne nem egy olyan kiscica, aki egy éves sincs. Nekünk öt cicánk van, és sosem voltak még elzárva a karácsonyfától. Arra vigyázunk, hogy az alsó 30-40 cm-re nem törékeny díszeket rakunk. Amúgy is csak az elsõ nap érdekli a fiatalabbakat a "csoda" (az idõsebbek rá sem bagóznak), pofozgatják egy kicsit a díszeket, élvezik, hogy leng, meg csörög a szaloncukor, aztán semmi perc alatt megunják, és többet felé sem néznek.
én, mint 2évtizedes macskatartó állíthatom, hogy az elõttem hozzászolónak teljesen igaza van!mintha csak én írtam volna.. :)
Itt már nem kell több komment, elözövel egyet értek, nekem 8 éve vannak cicáim, 1x fordult elö, hogy a 3 honapos megmászta a fát, aznap, utána már nem !! lefele már szurta a tüske:D, én vettem le, de a nagyobbak nem másznak rá, csak arra kell ügyelni hogy nagyon lent ne legyenek diszek, hogy ne izgassák a fantáziájukat !! Sok sikert hidd el nem lesz baj, csak ne logjon lent a disz :D
igazat adok az elõttem szólóknak, tán még annyit szólnék hozzá, hogyha tényleg annyira parázol kösd ki a fát, és akkor bizti nem dõl el ha nagyon érdekelné, és tényleg a díszeket rakd feljebb, fõleg a törékenyeket.
Szia. Egyet értek elõttem szólókkal, annyit hozzátéve, hogy nekünk méteres mûfenyõnk van, ez is volt már akkor is amikor a cicám 5 hónapos volt, az alsó ágakra nem tettem törékenyt, mint írták többen elõttem, csak kézzel készített tárgyakat, és szaloncukit, és arra ébredtünk volt úgy éjjel, hogy "csenget" Hamu a csengõvel, mert piszkálta a szaloncukrot, és közben rázta a fát, kapott egy kis vizet vízipisztolyból, és megtanulta, hogy a fa az nem játék, ma is még néha "eltévelyedik", de ma már elég hangosabban rászólni.A vízipisztoly, a díszek jó helyre tevése, a fa kikötése megfelelõ védelem szerintem. Boldog Ünnepeket!!!
A kérdező hozzászólása: még meg van a fa és áll.de a macsek eszi a tûleveleket.ez mennyire károsítja a szervezetét?
Ha van egy kis idõd akkor a foglald le a cicut! Ha nincs akkor a nem törékeny dolgokat ragd alulra , a törékenyeket felülre. B.U.É.K ! ! !
Ezt azért nem nagyom értem .A fûtõvízben akarsz te fürdeni ? A puffertartály össze van kötve a radiátorok vízével .Ezért van .
Nálunk 1000l kombi tartály (hmv-is arról megy) van a vegyes tüzelésre rákötve....amikor elutazunk és temperálót akarunk akkor megy a gáz ami egy elzáró csap segítségével le van választva a puffertõl stb (gázzal akkora mennyiségû vizet mi nem fûtünk). Amúgy nem tudom mekkora tárolótok van, de én gázra nem köttetném rá......
Ha pedig használati meleg vízre gondolsz (mert nem igazán egyértelmû a dolog) akkor kombi puffer kell.... amúgy arra is van lehetõség, hogy csak a kazán melegítse és arra is, hogy egy fûtõszállal áram....pl képzelj el egy kinézetre és méretre normál villanybojlert ami a fûtési rendszerre van kötve és ha pl a beállított hõfokot nem éri el benne a víz mert nem fûtesz stb akkor villannyal segít rá....szóval ha nincs fûtési szezon akkor normál villanybojlerként mûködik.Noh meg vannak olyanok mint nekünk, hogy egy 1000literes kombi tartályunk van és amikor fûtünk akkor onnan van a HMV.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm a választ. Tehát akkor lehetséges. Nekünk egy 120 L -es puffertároló van amelyet szeretnék a vegyes kazánnal mintsem gázzal felfûteni.Kb mekkora költség ez ? Mert ha egy szezon alatt visszahozza az árát akkor megéri.
Megérni simán megéri...csak abba gondolj bele, hogy mi a bánatnak kell azt gázzal fûteni????Egy gázkazánt egyik pillanatról a másikra tudod rendszeresen szabályozni, de egy vegyes tüzelésnél azért ez nem így van....egy vegyes tüzelésûnél nem úgy van, hogy most nem akarok kánikulát és állandóan füstöltetem benne a fát mert az nincs jó hatással a kazán élettartalmára.Nálam fõ szempont volt az is, hogy a gyerekeknek jobban igénylik a meleget ellentétbe velem mert én már 18 fok fölött haldoklok így minden radiátorra lett hõfokszabályzó rakva aminek a használata vegyes tüzelésnél puffer nélkül nem igazán jó dolog. Ha a gázról leszeditek a tartályt akkor azzal már egy kis magtakarítás lesz...(120literes tartálynál ne igazán számíts nagy megtakarításra vegyestüzelésnél) nem tudom mekkora a vegyes tüzelésütõk teljesítménye, de én 500 liter alatti tartályba nem gondolkodnék és nálam csak a kombi nyerõ mert ha már a fûtést amúgy is nyomatom akkor miért fizessek még + gázra vagy villanyra pénzt a használati meleg vízért (plán, hogy télen tényleg meleg vizet igényel az ember).Én a puffernél fõleg a villanyszámlán látom a változást mert amikor már nem fûtünk noh meg persze nyáron nagyon gazdaságos hõfokra van állítva a bojler és amikor még télen villanyról ment a forró víz hát nem gyenge különbség volt a számla között....most meg télen, hogy be sincs dugva a bojler nagyon nagyon meglátszik a számlán. Enyhe idõbe sok fát megspórolunk a tartállyal. Én csak csupa pozitív dolgokról tudok beszámolni.
A 120 l tartályt a vegyes kb 25 perc alatt fogja felfûteni. A rendszer pedig lehet, hogy 10 perc alatt kihûti. Szóval elég értelmetlennek látszik a beépítése.

Hogy tudom megtölteni a fánkot? Utólag is lehet a kisült fánkot tölteni?

Legjobb válasz: Ha,amikor sütöd, nem nyomod össze a közepét(kívülrõl oda szokták a lekvárt tenni)akkor olyan lesz,mint egy párna.Ha egy olyan fecskendõszerû tortadíszitõvel oldalról megbököd,bele lehet nyomni a tölteléket. Az amerikai fánkot "gyárilag" is így töltik.De megtöltheted másképp is: ha úgy készíted,mint a barátfülét,ráhajtva a tésztalapot és utána szúrod ki,akkor nem csak folyékony tölteléket tehetsz bele,hanem bármit,akár fél barackot is vagy szilvát,mint a szilvásgombócba.Vagy bármit,ami az eszedbe jut.

Ha, amikor sütöd, nem nyomod össze a közepét(kívülrõl oda szokták a lekvárt tenni)akkor olyan lesz, mint egy párna.Ha egy olyan fecskendõszerû tortadíszitõvel oldalról megbököd, bele lehet nyomni a tölteléket. Az amerikai fánkot "gyárilag" is így töltik.De megtöltheted másképp is: ha úgy készíted, mint a barátfülét, ráhajtva a tésztalapot és utána szúrod ki, akkor nem csak folyékony tölteléket tehetsz bele, hanem bármit, akár fél barackot is vagy szilvát, mint a szilvásgombócba.Vagy bármit, ami az eszedbe jut.
Azzal a vastagcsövû habkinyomóval kell oldalról betölteni a lekvárt, pudingot.
én abba az orvosi fecskendõvel szoktam


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!