Találatok a következő kifejezésre: A deguk a (77 db)

Lehet bajuk a deguknak a ceruzától?

A degum néha megrágcsálja a ceruzáimat ha nem figyelek. Lehet t?le baja?

Legjobb válasz: igen, mérgezést kaphat. (festéktõl, grafittól, ragasztótól) ha néha-néha picit megrágja az még nem gáz, de én nem engedném neki.

igen, mérgezést kaphat. (festéktõl, grafittól, ragasztótól) ha néha-néha picit megrágja az még nem gáz, de én nem engedném neki.
ezt meg hol hallodtad?
Én is szoktam pulcsiztatni, és télen a zsebembõl kapnak reggelit :) Sajnos de, össze szoktak kakálni. A zsebemet még nem is, de a pulcsiban 3 óra után már összegyûlik nekik 10-20 kis bogyó. Különösebben nem zavar, mert imádnak a pulcsim alatt mászkálni. Ha megijednek, a pulcsimba szaladnak be, szoktak rohangálni is, és alszanak is a pulcsi alatt. :) Nagyon aranyosak, bár néha rosszalkodnak, ha nincs rajtam a pulcsi, néha képesek a pólóm alá is bebújni, és ez gyakran egy alapos összekarmolászáshoz vezet. (tegnap is volt egy ilyen baleset, de szerencsére tudtak vigyázni, és nem karmolták össze-vissza a hasamat, mint legutóbb)
Nekem van direkt erre a célra egy pulcsim, amit csak deguzásra használok, és persze alá egy másik réteg, ami megvéd a karmaiktól. Így nem annyira zavar, persze azért nem valami kellemes. Szerencsére az õ ürülékük bogyószerû, így nem hagy nyomot, viszont ha bepisilnek, az elég kellemetlen. Így elég gyakran kell mosni a pulcsit, de megéri, mert nagyon imádják :)
Az én mostani kedvencem és a korábbi deguim is szerették ezt a játékot. Itt egy dudor, ott egy dudor... Az egyik nõstény pl. szabályosan befurakodott a felsõm alá, akármilyen szûk is volt. Sõt, egy másik a nadrágszáramba mászott, mikor szabadon volt engedve a szobában. Kakilni szerencsére csak ritkán, max akkor, ha már sokáig voltak a ruci alatt. Mint valami bõr alatt mászó paraziták, amik még petéket is raknak!:-)Csuda pofák.

Hány centiméteresek a deguk a farkuk élkül?

Legjobb válasz: Mit akarsz csinálni a farkával???

Mit akarsz csinálni a farkával???
10 kb:)
Kifejlett deguknál az átlag a 15-20 cm, az enyémek 18 cm-esek :)
A hétvégén egy 8 hetes baba, bepréselte magát egy 30 centi hosszú csõbe, és mind a két végén kilógott belõle. :) De egész pici gömbbé is össze tudják magukat tekerni. Ugyan annak a degunak a hossza 8 centi és 30 között változik. Attól függõen hogy mit csinál. :) Kb. egy felnõtt ember tenyerét tölti ki. És a felnõtt súlyuk 200 gramm és 300 gramm között mozog, ha egészségesek, nem vemhesek.
A kérdező hozzászólása: köszi az infót :-)


Mennyire viselik el a deguk a meleget?

Panelházban lakok, ahol van egy akvárium és a tetejére szerelve egy kisebb méretű ketrec. Viszont ez az egész egy galérián van, ami azt jelenti, hogy nyáron nagyon meleg van, kb. 30-35 fok, persze a kinti időjárástól is függ. Lent sincs sokkal jobb idő... Ha ez túl meleg lenne, akkor szerezzek be egy ventilátort, és gyenge fokozatra állítva fordítsam az akvárium felé? Az csak a ketrecet érné akkor, és ha jól esne nekik egy kis szellő, akkor elé mennének, de tudom, nem jó nekik a huzat.... Vagy hogy ne legyen semmi bajuk a melegtől, még mit lehet csinálni? Nem lehet egy picit bevizezni a hasukat, hogy ne főljenek meg?

Legjobb válasz: Meg igazából azzal van a baj, hogy hiába van kinyitva mint a két ablak, a galéria nem tud rendesen szellõzni, és amúgy is csak a meleg levegõ árad be...

A kérdező hozzászólása: Meg igazából azzal van a baj, hogy hiába van kinyitva mint a két ablak, a galéria nem tud rendesen szellõzni, és amúgy is csak a meleg levegõ árad be...
Dél-Amerikából származnak, nem hiszem hogy olyan nagy bajuk lenne a meleggel.
A kérdező hozzászólása: azt olvastam, hogy 30 fok felett hõgutát kapnak(=meghalnak)... és én ezt nagyon nem szeretném. meg olvastam jégakkuról is, hûtött palackokról, de a nyáron 8-9 óráig leszek távol a háztól szinte minden nap, és addigra ezek a dolgok felmelegszenek. nem tudom, mi lehetne a megoldás :S
Talán nem kellene akkor állatot tartani:) Egyébként is kínzás szerencsétleneknek, hogy ott vannak abban a ketrecben. Olyan, mint ha neked az EGÉSZ életedet TÖK EGYEDÜL egy átlagos lakásnyi területen kellene leélned.
A kérdező hozzászólása: az miért lenne kínzás?:D akkor ennyi erõvel senki ne tartson állatot, se degut, se tengerimalacot, se csincsillát, stb, mert ketrecben vannak... a degukat meg ki lehet engedni futni. ráadásul nem egyedül vannak, hanem ketten.
A kérdező hozzászólása: ja és amúgy a szabadban max 1 évig élnek, így meg 4-5 vagy több évig is, és ha megkapják a kellõ gondoskodást és szeretetet, akkor boldog életük van... mellesleg egy embert és egy rágcsálót nem lehet összehasonlítani, a rágcsálóknak a szervezete is alapból úgy van kialakulva, és a gondolkodásuk, hogy nincs szükségük annyi ingerre a , , jóléthez", mint egy embernek, nem annyira fejlettek (ezt most a ketrecre értem, hogy egész életemben egy házban laknék egyedül...) de ha megnézel egy pókot, ami napokig ott gubbaszt a hálójában, akkor talán megérted, hogy ez mit jelent :)
csempedarabot berakni (mert arra ráfeküdhetnek...) , jégakkut hûtve betekerni 1-2 zokniba vagy türcsibe és úgy berakni ill. csak úgy simán behûtve a jégakkut a ketrec tetejére és/vagy oldalára...de úgy hogy ne érjenek hozzá közvetlenül! a ventillátor nem jó mert huzatot kapnak ill max csak úgy hogy forgósra van állítva és legalább fél méterre a ketrectõl! hajrá és sok sikert! :)

Tudtomal a deguk társaslények. Miért eszi meg a degunk már a második társa fejét? Van valakinek hasonlò tapasztalata?

Legjobb válasz: Konkréten leharapja és megöli? Lehet hogy 2 hímet vettettek és összeverekedtek...nem értek a degukhoz de a legtöbb emlõsnél ha 2 hím összekerül akkor általában haláleset történik.... (nyúl, hörcsög, ló, bika, )

Konkréten leharapja és megöli? Lehet hogy 2 hímet vettettek és összeverekedtek...nem értek a degukhoz de a legtöbb emlõsnél ha 2 hím összekerül akkor általában haláleset történik.... (nyúl, hörcsög, ló, bika, )
Mennyi idõs a degud? Általában fiatal korban tanácsos társítani õket mert akkormég nem bántják egymást!!
Nekem volt két fiú degum, testvérek voltak, tehát összeszokottak. Aztán egyszer csak az egyik átharapta a másik torkát. Utána viszont depis lett egyedül, gubbasztott, nem evett, és három nap múlva meghalt õ is :( Azóta sem értem a dolgot, el is ment a kedvem a deguktól.
A fiatal deguk sokszor hancúroznak, birkóznak. Ilyenkor néha elég hangosak, de ha megfigyeled sosem harapják meg egymást. A véresre harapdálás a hörcsögök szokása, a deguk inkább csak unalomból birkóznak. Idõsebb korukra leszoknak errõl. Ha sérülést okoznak egymásnak, akkor már érdemes odafigyelni. Elképzelhetõ, hogy nem elegendõ az étel, vagy kivételesen agressziv degud van:)
Gondolom nem tenyésztõtõl van a degud. sajnos a kereskedések többségében nem figyelnek oda rájuk, és nagyon durva beltenyésztettség jön létre. Nekem is volt már néhány nagyon hülye kereskedéses rágcsálóm. Lehetséges, hogy emiatt van valami deffektje, már ha tényleg egy átlagos kereskedésben vetted.
Összeszoktattad õket és utána balhéztak, vagy csak összeszoktatás nélkül raktad be az újdegut, és ölte meg? Mekkora a ketrec, és a mókuskerekük? Irtó nagy a mozgásigényük. Ha nem futhat bunyózik...

Azt mondták, a degukat lehet tengerimalaccal tartani én 2 degumat szeretném együtt tartani a malackámmal, de odavittem hozzájuk a malacot és a deguk elkezdtek "sípítozni", hogy szoktassam össze őket?

S?RGÕÕS !!!!!!

Legjobb válasz: Elõször mindenképpen semleges helyen találkozzanak, ne a ketrecükben. Ha látod, hogy nem esnek egymásnak, és nem menekülnek a másik elõl, akkor már megpróbálhatod betenni õket a helyükre is. Ha még mindig félnek, vidd el a malacot, nyugtasd meg õket, és késõbb próbáld újra. Gondolj bele: a deguk talán még életükben nem láttak tengerimalacot, és most hirtelen megjelent az "otthonukban" a malackád... Valószínûleg a malacnak is stresszes, hogy új helyre kerül, pláne, hogy ott már mások is laknak. Sürgõsen összeszoktatni nem lehet õket, mindkét félnek meg kell szoknia, hogy ott van a másik. Sok sikert!!

Elõször mindenképpen semleges helyen találkozzanak, ne a ketrecükben. Ha látod, hogy nem esnek egymásnak, és nem menekülnek a másik elõl, akkor már megpróbálhatod betenni õket a helyükre is. Ha még mindig félnek, vidd el a malacot, nyugtasd meg õket, és késõbb próbáld újra. Gondolj bele: a deguk talán még életükben nem láttak tengerimalacot, és most hirtelen megjelent az "otthonukban" a malackád... Valószínûleg a malacnak is stresszes, hogy új helyre kerül, pláne, hogy ott már mások is laknak. Sürgõsen összeszoktatni nem lehet õket, mindkét félnek meg kell szoknia, hogy ott van a másik. Sok sikert!!
Õk más fajok, és nem lehet õket együtt tartani. Gondolj csak bele: a degu mászik és ugrál, a malacka a földön sétálgat. Teljesen más az életük, teljesen más az életterük. Ne akard õket együtt tartani!

A degukat muszáj mindennap futtatni?

Azt olvastam, napi 1 óra minimum. Nem lenne elég hetente, vagy hetente kétszer futtatni? Nagy helyük van, nagy mókuskerékkel.

Legjobb válasz: Nézd, ha dísznek vetted õket, akkor egy megfelelõ méretû ketrecben eléldegélnek tökéletesen. De ha azért, hogy legyen társaságod, legyen kit gondozni, játszani vele, akkor ki kell venni õket minden nap. Így lesznek kezesek és így szoknak meg téged. Egyébként pedig, meg fogsz lepõdni, hogy mekkorákat tudnak ugrani, és mennyire tudnak pörögni. Egy szobát teljesen ki tudnak használni ám. Szeretnek nagyon szaladgálni. Ha boldog degukat szeretnél, akkor rájuk szánod azt az egy órát egy nap.

Nézd, ha dísznek vetted õket, akkor egy megfelelõ méretû ketrecben eléldegélnek tökéletesen. De ha azért, hogy legyen társaságod, legyen kit gondozni, játszani vele, akkor ki kell venni õket minden nap. Így lesznek kezesek és így szoknak meg téged. Egyébként pedig, meg fogsz lepõdni, hogy mekkorákat tudnak ugrani, és mennyire tudnak pörögni. Egy szobát teljesen ki tudnak használni ám. Szeretnek nagyon szaladgálni. Ha boldog degukat szeretnél, akkor rájuk szánod azt az egy órát egy nap.
Nem.Én sosem futattam.Minek?Vanneki nagy helye elég az.
Mi a fenénk kell bármilyen állat az ilyeneknek, nem értem. Ha teher neked, hogy legalább naponta egyszer kijöhessenek a ketrecbõl szegény párák futkosni, akkor ásd el magad.
A hangsúly a rendszerességen van és azon, hogy foglalkozz velük. Futtasd õket, ahányszor van rá alkalom-minél többször!, mert nagyon nagy mozgásigényû állatok és a testi-lelki egészségükhöz elengedhetetlen a mozgás.

Degutulajdonosok, hogy oldjátok meg a deguk futtatását?

Jelenleg nincs degum, de régen volt, és majd szeretnék újból. Az az egy gondom volt régen, hogy a ház teli volt vezetékekkel, ami mostanra sem változott, és nagyon szeretik megrágni, és nincs olyan szoba, ami vezetékmentes. Mit lehet ezzel tenni?

Legjobb válasz: Flexibilis kábelcsatornából van olyan, amit oldalt felvágtak, így bele lehet húzni akármit. Ikea biztosan tartja, de talán máshol is akad. Azt a szobát, amiben lakni fognak, érdemes átrendezni, mert a szelíd deguk szöknek... Csak egyszer kell rendesen megcsinálni, cserébe évekig nincs para.

Flexibilis kábelcsatornából van olyan, amit oldalt felvágtak, így bele lehet húzni akármit. Ikea biztosan tartja, de talán máshol is akad. Azt a szobát, amiben lakni fognak, érdemes átrendezni, mert a szelíd deguk szöknek... Csak egyszer kell rendesen megcsinálni, cserébe évekig nincs para.
Nekem is vezetékek vannak kb. minden szobában. Viszont van egy kis folyosó, ami a bejárattól a szobákig vezet. Annak zártam le egy részét, és ott semmit nem tartunk, tehát nincs semmi veszélyforrás sem. Ha ezt a megoldást választod, arra vigyázz, hogy legalább 80 cm magas legyen, amivel elzárod az utat a szoba/folyosó/helység többi részétõl, különben átugorják.
Az enyémek egy ilyen gömbben futnak:http://www.petnet.hu/termek/Savic_Runner_futogomb_giant_32cm.. csak nem ebben a méretben.
Szia! Nálunk pl. a folyosón szoktak futni. Ott csak telefonkábel fut az is a mennyezethez közel. Az ajtók csukhatók, így ott nyugodtan szaladgálhatnak. Így sem hagyom õket felügyelet nélkül. Egyébként nagyon sokat számít, ha több szintes, ugrándozásra alkalmas nagy helyük van, akkor ritkábban (heti 1x) is elég ha szaladnak pár kört. Érdemes megoldani a kábelek elrejtését. Így a biztos, hiszen még felügyelet mellett is pillanatok alatt képesek bajt csinálni. Ha nagyon nem tudod megoldani a burkolást, akkor bútorlapokkal, ráccsal, ami van borulásmentesen elhatárolhatod, lezárhatod a kábeles területet.

A deguk folyton lerágják a függő ágyukat, hogyan tudom azt megoldani, hogy ne kelljen napi 3-szor kiszabnom és rögzítenem?

Legjobb válasz: beszélj velük: kedves deguk! nem lesz pihi a függõágyikóban, ha így viselkedtek!

beszélj velük: kedves deguk! nem lesz pihi a függõágyikóban, ha így viselkedtek!
van fogkoptatójuk? ha nincs lehet hogy azért csinálják.
A kérdező hozzászólása: elsõ válaszoló-köszönöm az értelmes válaszodat! második válaszolónak:van nekik berakva egy egész tõke szõlõ, ami el volt korhadva, hogy legyen mindíg mit rágcsálniuk, de úgy látszik ez nem elég nekik... hogyan csinálják mások, akinek van degujuk, hogy nem rágják le a csipeszrõl az ágyat???
sajnos ez lehetetlen, a hörcsögeinknek is mindig volt betéve többféle rágcsálnivaló, de õk az itató tapadókorongját szerették... utána meg ott nyígtak alatta, hogy leesett az itató és nem fértek hozzá.

Milyen márkájú tápot vegyek a deguknak?

Nemrég kaptam 2 kis degut.A tenyésztő azt mondta, hogy a legtöbb táp amit a boltba árulnak árt nekik mert túl cukros.Viszont ötletem sincs, hogy akkor milyen márkájú kaját vegyek nekik.A legjobban reklámozottakat pont említették nekem, hogy nagyon árt és ne kapjanak sokat vagy egyáltalán.Remélem valaki tud mondani nekem 1-2 márkát esetleg több márkát amit ha összekeverek pont jó nekik.

Legjobb válasz: A versele laga chinchilla complete a legjobb a deguknak. Ne zavarjon meg, hogy csincsilla van rajta. :)

A versele laga chinchilla complete a legjobb a deguknak. Ne zavarjon meg, hogy csincsilla van rajta. :)
Versele laga a legjobb márka minden ilyen kisállatka számára (hörcsög, nyúl, törpenyúl, tengerimalac, degu, csincsilla...), azt ajánlom, hogy az õ termékeik között nézelõdj! :)
Ebbõl az összehasonlításból kár, hogy a Versale laga kimaradt, de az összes többi kapható táp benne van: http://www.deguinfo.eoldal.hu/cikkek/etetes/----eledelek-a-p/
#3-as vagyok, dehogy maradt ki a Versale laga, csak másik oldalon van. Meg is kapta a legjobb minõsítést. http://www.deguinfo.eoldal.hu/cikkek/etetes/----eledelek-r-z/
Fûevõ pocakjuk van, szóval a 30%-os rosttartalom a jó minõségû táp jele... És az se árt, ha a rostokat hosszú szálas formában látod is, mert a hátsó fogaikat is koptatniuk kell, azt meg a fû rostjai csinálják. A Verselle Laga Degu Nature verziója egy kifutó terméke a cégnek. Nincs benne cukor, így bélgyulladást, cukorbetegség tüneteket nem okoz, ellentétben a legtöbb táppal, de a rost össze van törve benne, és kevés, szóval hátsó fog túlnövést azt szokott csinálni. :( A Chinchilla Nature, egy kicsit cukrosabb a Degu Naturenál, de a Rebalance verziója már jobb nála. (Van benne szálas rost.) Az igazán egészséges a Chinchilla Complete ahogy az elõzõk is írták, de nem minden degu szereti. Viszont sokkal egészségesebb bármelyik tápnál, trükkös tápváltással érdemes õket átállítani, mert 1-3 év helyett 8-10 évig élhetnek rajta jó egészségben. A degus fórumokon állandó téma, a hogyan etessem meg a degukkal a Completet... Amíg picik, addig jó eséllyel megkóstolja és megeszi... De ha már öreg, és betegség miatt írja elõ a doki, akkor kellenek a trükkök. :) Szóval minél elõbb szoktasd õket át. És a Complete mellett is a kajájuk 70-80%-a legyen minõségi széna: http://www.ragcsamentok.hu/node/139
A kérdező hozzászólása: Nagyon köszönöm a válaszokat sokat segítettetek.:)


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!