Találatok a következő kifejezésre: A családi -házasságban- ki (4 db)

A családi pótlékot -házasságban- ki kapja: az anyuka, az apuka-vagy mindketten; mekkora összeg ez?

Legjobb válasz: A családi pótlék (havi ellátás) összege 2008. januártól: Egy gyermekes család esetén: 12.200.- Ft Vagy az apa, vagy az anya igényelheti.

A családi pótlék (havi ellátás) összege 2008. januártól: Egy gyermekes család esetén: 12.200.- Ft Vagy az apa, vagy az anya igényelheti.

Családi ház felső lakását, közösen alakítottuk ki, közös pénzből a férjemmel. Idő közben megörökölte a felső lakást, ami a nevére került.18 évi házasság után válásnál, jogot tarthatok-e valami vagyonra?

Legjobb válasz: Szerintem az általad befektetett összeg jár oly módon,hogy az eltelt évekkel megszorzott jegybanki alapkamattal növelt összeg.Illetve van-e házassági szerzõdésetek? Mert ha nincs és házasság alatt örökölt lehet hogy a fele jár. Biztos választ ügyvédtõl kaphatsz.

Szerintem az általad befektetett összeg jár oly módon, hogy az eltelt évekkel megszorzott jegybanki alapkamattal növelt összeg.Illetve van-e házassági szerzõdésetek? Mert ha nincs és házasság alatt örökölt lehet hogy a fele jár. Biztos választ ügyvédtõl kaphatsz.

Ha a férjem megy be igényelni az anyaságit, családit, gyest, de az én nevemben tölti ki a papírokat, akkor kell vinnie házassági anyakönyvi kivonatot?

Legjobb válasz: Én férjem csak felhatalmazást vitt, ami alá volt írva általam és két tanú által is. Nálunk is mindent õ intézett.

Én férjem csak felhatalmazást vitt, ami alá volt írva általam és két tanú által is. Nálunk is mindent õ intézett.
Két tanus meghatlamzás kell!Anélkül hiába a férjed nem intézhet semmit!
A kérdező hozzászólása: Ok, köszi! de akkor is kérdezném, hogy kell-e a házassági anyakönyvi?
Nem. De ha megnézed az államkincstár és az Oep honlapját, a különbözõ igényléseknél (kitöltési útmutató) tételesen felsorolják melyiknél mit kell bemutatni.


Az öröklött vagyon soha nem lesz közös, csak a rajta közösen elvégzett értéknövelõ , állagmegóvó beruházások értéke.
Nem tehet ki, mert egyrészt nem õ a lakás kizárólagos tulajdonosa, másrészt miután 19 éve házasok vagytok (azaz több, mint 15 éve), te is részesedést szereztél a lakás értékében. Hogy pontosan mennyit, azt ilyen kevés infó alapján nem lehet megmondani. Nyugodj meg, nem rakhat ki a lakásból!
Azt elmondanám - mert látom, vannak félreértések -, attól, hogy valakik x éve élnek együtt, semmi nem válik közössé, ami különvagyon. Igen, az örökség különvagyon és ezt a jellegét 50 évi házasság alatt is megtartja. De ha voltak közös beruházások, amelyek bizonyíthatóak és emelték az ingatlan értékét, annak a megtérítésére a kérdezõ igényt tarthat (mármint a felére, természetesen). Tulajdonjogra nem igazán, de kötelmi igénye lehet.
Nem tettem hozzá, hogy azért a házastársat nem olyan könnyû kitenni a lakásból, mert a tulajdonjogtól szinte függetlenül létezik a lakáshasználati jog kérdése is. A bontóperben a bíróság dönt arról, hogy a korábbi házastársi közös lakás használata kit fog megilletni és ez akkor is így van, ha az a lakás egyikük külön tulajdona. Ha pedig nem a tulajdonos fél elköltözik a lakásból, akkor a lakáshasználati jog ellenértékére tarthat igényt. Tehát kétféle jogcímen is lehet kérni kifizetést: esetleges beruházások esetén és a lakáshasználati jog címén. Bõvebb választ tudok adni, ha a kérdezõ ír emailt.
A kérdező hozzászólása: Köszönöm az eddigi válaszokat!Közös beruházás volt, közös pénzbõl.Avval él vissza a férjem, hogy három éve a nevére került, az a beruházás, amit együtt alakítottuk ki!Jelen pillanatban költözõ félben vagyok, mert házasságunk megromlott, és már nem bírom elviselni azt sem, hogy nekem mennem kell!Megegyezni nem tudunk, nem támogat semmiben, marad a bíróság döntése, bármi is lesz.


Ha éttermek, kávézók, bankok, okmányirodák, földhivatalok, posták, takarékszövetkezet, áruházak nyitvatartása érdekli, kattintson ide!